31-03-08

NEDERLANDSE NEO-NAZI'S VEROORDEELD. WANNEER TREEDT BELGISCH GERECHT OP?

Bij betogingen en concerten van neonazi's laat de politie meestal betijen. Tenzij ze geweld gebruiken, dan kan de politie niet anders dan ingrijpen. In februari vorig jaar was het prijs in Uitgeest in Noord-Holland. Toen leden van AFA-Nederland met lawaai een bijeenkomst van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) wilden verstoren, werden ze aangevallen door een vijfentwintigtal neonazi’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070204). Het jongste nummer van Alert! (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/1_12/1_12.html) brengt verslag uit van de rechtszaak die volgde.

Op 16 januari moesten zeventien neonazi’s zich voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden voor hun strapatsen in Uitgeest. De meesten zijn lid van Blood and Honour Westland, de Noord-Hollandse tak van Blood and Honour Traditional. Gingen de neonazi’s in Uitgeest nog eensgezind in linie de antifascisten te lijf, hun verdediging bij de rechtbank in Haarlem verliep dan weer volgens het ‘ieder voor zich’-principe. Zo vroegen Erik De Graaf en Marcel Dootjes de rechtbank om de politie als getuige te ondervragen, wat ingewilligd werd waardoor hun zaak naar later verdaagd is. De Graaf en Dootjes zijn niet de minstens. De Graaf (de man vooraan, tweede van rechts op foto 1 - klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) werd tot aan Uitgeest beschouwd als de leider van Blood and Honour Nederland. Dootjes is penningmeester van dezelfde club. Vooral het gedrag van Erik De Graaf valt op: Sebastian Seeman achterna (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907) zou hij zijn Blood and Honour-vrienden één voor één aan het verlinken zijn, en onder andere zijn vriend Marcel Dootjes aangewezen hebben als de persoon die op een op de grond liggende vrouw schopt (foto 2).

Andere neonazi’s hadden hun reactie wel al klaar en werden intussen veroordeeld. Freek Van Leeuwen (30 j., uiterst links op foto 1), drummer bij de Nederlandse neonazi-muziekgroep Westland Rebel, zei enkel uit zelfverdediging geweld te hebben gebruikt maar kreeg toch 180 uur werkstraf. Ook Johan De Rooij (24 j., de kaalkop uiterst rechts achter Erik De Graaf op foto 1) kreeg met hetzelfde excuus ook 180 uur werkstraf. Mark Koopmanschap (22 j.), een Blood and Honour’er die eerder al veroordeeld werd wegens brandstichting en geweldpleging, kreeg 200 uur werkstraf. De zwaarste straf was voor Rory De Koning, die voor de rechtbank afkwam met: “Ik heb altijd gekloot met die linkse gasten, al jarenlang.” De Koning kreeg 3 maanden celstraf. Vraag is nu hoe de uitvoering van de werkstraffen zal verlopen. Het is bekend dat extreemrechtse lui daar wel eens problemen mee hebben (zie:
http://yelloman1.blogspot.com/2008/03/daniel-fret-eindelijk-begonnen-aan-zijn.html). En het is nu natuurlijk uitkijken hoe afloopt met Erik De Graaf en Marcel Dootjes. Wordt vervolgd.

Alleszins – maar dat is ook al in andere zaken bewezen – speelt het Nederlandse gerecht korter op de bal dan hun Belgische collega’s. Hier zijn een paar leden van Bloed Bodem Eer Trouw (BBET), die in september 2006 aangehouden zijn op verdenking van wapenhandel en dreiging van een terroristische aanslag, wel al uit het leger gezet (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070930), maar het is nog altijd wachten op hun verschijnen voor de rechtbank. Intussen plannen hun Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-erfgenamen in ons land twee Hitler-herdenking op 19 april aanstaande (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328). Dat er twee (en niet één, of liever nog: geen) Hitler-herdenkingen op 19 april gepland zijn, is ons door nieuwe informatie bevestigd. Waar blijft dat 'goed bestuur'?

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, blood and honour |  Facebook | | |  Print

30-03-08

WILDERS EN DEWINTER VERTILLEN ZICH AAN FITNA

Ondankbaarheid is des werelds loon. Dat moesten de voorbije dagen ook Geert Wilders en Philip Dewinter ondervinden.

Eerst Geert Wilders. De grootste windbuil eerst. Wilders filmpje Fitna mag dan wel meer dan drie miljoen keer aangeklikt zijn, maar wie heeft het helemaal uitgezien? 'Fitna' uitkijken is een beproeving titelde De Morgen terecht. “Ik vind de film saai”, zei de Nederlandse politicoloog Cas Mudde, en een Nederlandse moslim merkte op dat als Wilders als politicus even goed zou zijn dan als filmmaker, het maar pover gesteld zou zijn met de politicus Wilders. Maar Wilders krijgt ook op zijn kop van wie zijn medestanders zouden kunnen zijn, de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die Mohammed met een bom in zijn tulband tekende, voorop. Rob Muntz, die het interview met de vermoorde regisseur en provocateur Theo Van Gogh maakte dat in Fitna gemonteerd is, is kwaad dat hij niet vooraf gecontacteerd is door Wilders. De Nederlandse rapper Salah Edin overlegt met zijn manager over eventuele stappen tegen Wilders omdat in Fitna een foto van Edin getoond werd, verkeerdelijk voorstellend als de moordenaar van Theo Van Gogh. De drie in Fitna geciteerde Koranverzen, zo heeft intussen vriend en vijand gemeld, zijn alle drie uit hun context gelicht. De ‘bebloede’ kindergezichten in Fitna komen uit een religieus verfritueel, en hebben niet zoals gesuggereerd te maken met aanslagen. Enzovoort, enzoverder. Van een zolang op voorhand aangekondigde film mocht men, los van de bedoelingen, beter verwachten.

Wie zich ook laat betrappen een nitwit te zijn, iemand met weinig kennis van zaken, is Philip Dewinter. “Ondanks alle voorafgaande paniekzaaierij blijkt de film een islamkritische documentaire te zijn”, zegt Dewinter in een persmededeling. Fitna toont wel allerlei weerzinwekkende taferelen en uitspraken, maar is dat kritisch zijn? Kritisch zijn houdt ook in: genuanceerd zijn, en dat is de film absoluut niet. Dewinter feliciteert Wilders met het feit dat “Wilders zich niet heeft laten verleiden tot sensatiezoekerij en nutteloze provocaties.” Het is bekend dat Philip Dewinter niet houdt van sensatiezoekerij en nutteloze provocaties, maar de meningen over wat dat zoal is, lopen nogal uiteen tussen Dewinter en de rest van de wereld. Het is echter met een loep zoeken naar de mening van Dewinter tussen de vele artikels en commentaren over Fitna in de weekendkranten. Bij het VB hebben ze nochtans hun best gedaan om Fitna te verspreiden. Geen VB’er die zichzelf respecteert,of hij of zij heeft wel het filmpje op de eigen website of weblog geplaatst. Maar het zijn de Jean-Marie Dedeckers en Tom Naegels van deze wereld, en zelfs moslims zelf, die de media halen over Fitna. Bij de VB-reacties klinkt ook afgunst door. Gerolf Annemans (vrijdag in Gazet van Antwerpen): “Wilders vraagt aandacht op een manier die een beetje te vergelijken is met wat het Vlaams Blok destijds deed, maar dan veel brutaler. Dat is de grappige paradox tussen Nederland en het bekrompen Vlaanderen: Wilders wordt met alle egards behandeld, wij gingen nog net niet de gevangenis in voor een fractie van wat hij nu doet.”

Annemans bijna in de gevangenis. Dat de wereldpers dat niet opgemerkt heeft, tot daar aan toe. Maar ook niemand van de Vlaamse pers?! Daar kijkt een mens toch van op. Fitna daarentegen…

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, internationaal, dewinter |  Facebook | | |  Print

29-03-08

EIGEN VOLK EERST?

Vandaag wordt met een uitvaartplechtigheid in de Bourlaschouwburg in Antwerpen afscheid genomen van Hugo Claus. We schreven al dat Claus een overtuigde antifascist was (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080319). Hugo Camps bevestigde dit intussen: “Van het Vlaams Belang had hij een fysieke afkeer.” Piet Piryns legde uit: “Dat Claus zich na de dijkdoorbraak van – toen nog – het Vlaams Blok een bezorgd Antwerpenaar toonde en Charta 91 een warm hart toedroeg, wordt niet zelden gelinkt aan de oorlogsjaren van de meester. Als tiener heeft hij gezien, gehoord en meebeleefd wat een fraai verpakte ideologie in de laarzen kan verstoppen.” Tom Lanoye herinnerde eraan dat het cordon sanitaire, dat door Charta 91 bepleit werd, gewerkt heeft. “Hopelijk besefte Claus, door de mist van zijn ziekte heen, ook dit scharnierpunt nog. (…) Tètitatutis!”

Het is altijd gevaarlijk om victorie te kraaien, niets is blijvend verworven, en daarom willen we op deze dag toch nog Hugo Claus' gedicht Eigen Volk Eerst? publiceren. Claus was natuurlijk veel meer dan een antifascist. Hij schreef prachtige liefdesgedichten, schreef geweldige burleske gedichten... Maar zijn politieke gedichten mogen niet onder de mat geschoven worden. Eigen Volk Eerst? dreigt anders wel dat lot te ondergaan. Het is niet terug te vinden in de box met gedichten van Hugo Claus 1948 – 2004 die in 2004 nog verscheen bij De Bezige Bij (zie: http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=100675/dbid=14979/typeofpage=66357), terwijl het toch gepubliceerd werd in de Charta 91 Nieuwsbrief van oktober-november 1992 (zie: http://www.charta91.be/NB/NB04a.htm) en op 11 januari 1995 door Regine Beer als haar eerste tussenkomst in de Antwerpse gemeenteraad werd voorgelezen met de vermelding van Hugo Claus als auteur. Eigen Volk Eerst?, opdat we het niet zouden vergeten.

“Al onze ellende is de schuld van de Turken,
de Marokkanen, de bruinen, de zwarten, de gekleurden.
Zij pakken het werk af van de Belgen.
Zij kweken kinderen als konijnen.
Zij slachten schapen in de badkamer.
Zij stinken naar knoflook en vreemd voedsel.
Zij kosten ons miljarden.
Daarom moeten zij hier weg.
Niet allemaal tegelijk.
Eerst die al 3 maanden werkloos zijn. Dan de anderen.
Ook al zijn zij hier geboren.
Ook al zijn hun ouders hier geboren.
Ook al spreken zij Nederlands als u en ik.
Zij moeten zich hier niet thuisvoelen.
Hun thuis is hun apeland.
Want hun bloed is onzuiver.
Alleen ons bloed is zuiver. EIGEN VOLK EERST.

Wie zegt dat?
Dat zegt het Vlaams Blok,
listig verpakt in 70 punten.
Met de schandelijke uitspraak:
"De rechten van de mens zijn ondergeschikt
aan de belangen van het eigen volk"
"Eigen volk", dat is de slogan in Joegoslavië
waar men mekaar uitmoordt en foltert.
"Eigen volk" schreeuwt het uitschot in Duitsland
dat de huizen van de vreemdelingen in brand steekt.
Moet het nog duidelijker?
Moeten ook bij ons de eerste vreemdelingen er aan?
Herinner u hoe het ook op een zacht pitje begon in Duitsland voor de oorlog
met de eerste zachte maatregelen tegen de Joden.
Moet dit walgelijk kwaad
nu ook bij ons wortels schieten?
Zijn wij fanatieke onnozelaars
die klaar staan om in naam van ons eigen volk
te discrimineren, te haten, te moorden?
Sinds eeuwen dragen vreemdelingen bij tot de bloei
van onze Vlaamse gemeenschap, onze beschaving.
Hen uitstoten is in ons eigen vel snijden.
Vlamingen, reageer, ageer voor de fanatieke ziekte zich uitbreidt.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, regine beer, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

28-03-08

TWEE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-GROEPEN HERDENKEN GEBOORTEDAG HITLER MET EERBETOON EN CONCERT

BH-19 april 2008bBH-19-april-2008aBH-19 april 2008Terwijl de wereld zich vergaapt aan Fitna proberen een paar neonazi's zich terug een plaatsje te veroveren in het wereldnieuws. Zaterdag 19 april, daags voor de verjaardag van Hitlers geboorte, organiseert Blood and Honour Vlaanderen een Hitler-herdenking gevolgd door een concert. Hiernaast de affiches die erover in omloop zijn  (klik eenmaal op de affiches voor een grotere afbeelding).

Voor bezoekers van deze blog is het volgend Blood and Honour-concert in ons land niet helemaal een verrassing. Tien dagen geleden schreven we al dat de geplande 'heldenhuldiging', gevolgd door een nieuw neonazi-concert, op 15 maart inderdaad niet is doorgegaan, maar volgens een Brits Blood and Honour-forum op 19 april in Vlaanderen een nieuw concert is gepland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080317). Stefan Wijkamp, de Nederlandse lookalike van Adolf Hitler die één van de sprekers was op de 'heldenhuldiging' vorig jaar op de militaire begraafplaats in Lommel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070405), komt opnieuw spreken op een Adolf Hitler-herdenking in ons land. Op die van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen (affiches 1 en 2).

Want op 19 april is er nog een tweede Adolf Hitler-herdenking, ook al georganiseerd door Blood and Honour Vlaanderen (affiche 3). Verwarrend? Achter die tweede herdenking zit de Vlaamse tak van Combat 18, die nu ook uitpakt met de naam Blood and Honour Vlaanderen. Het is de terugkeer van de twee Blood and Honour-groepen in Vlaanderen: de traditionele Blood and Honour Vlaanderen die aangekondigd had haar activiteiten tijdelijk stop te zetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206) en de Combat 18-tak die na een politieinval in november haar webactiviteiten heeft moeten stopzetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127) maar nu terug is met een eigen website onder de naam van de dood, of minstens toch kreupel, gewaande concurrentie. 

Het laat zich aanzien dat nog een hartig woordje zal gepraat worden tussen die twee om de naam Blood and Honour Vlaanderen rivaliserende groepen.

19:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

HET VB-BORGERHOUT SLAAT WEER TIL

De-Borger3Montgomeryplein1De VB-folder over de hoofddoekenaffaire en de ‘islamisering’ van Antwerpen, met Anke Van dermeersch in een boerka gehuld, is blijkbaar nog niet in de Antwerpse brievenbussen beland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080327), VB-militanten hebben de voorbije dagen in Borgerhout wél de tweede editie van het VB-blaadje De Borger gepost (foto 1). Een mens vraagt zich af waarom die twee folders niet samen gebust werden door VB-militanten, maar we gaan ons natuurlijk niet moeien met de interne partijorganisatie van het VB.

De helft van de verhalen in De Borger zijn niet Borgerhout-gebonden, maar dat mag de pret niet drukken. Het grappigst is het ‘Woord van de voorzitter’. Eigenlijk is het een voorzitster, maar ‘voorzitter’ klinkt stoerder. Nog maar aan haar tweede nummer toe is het editoriaal van De Borger al meteen gewijd aan het AFF. Zonder het bij naam te noemen, maar een moeder herkent vlug haar kinderen. Janice Laureyssens: “Onze eerste editie van ‘Den (sic) Borger’, die u net voor nieuwjaar in uw bus vond, kreeg tot ons groot genoegen zeer goede kritiek. Natuurlijk werd aan extreem linkse zijde dit initiatief minder goed ontvangen. De aanvallen gingen niet zozeer over de inhoud van ons blad, ze hadden hun pijlen vooral gericht op mij. Links speelt zoals gewoonlijk niet op de bal, maar op de man. In dit geval – de vrouw.” “Bij al dat schelden” moest Janice Laureyssens “onwillekeurig denken aan wat Clem De Ridder, voormalig voorzitter van het Davidsfonds ooit zei tijdens een toespraak uit de jaren ‘60”, en dan volgt een lang uittreksel waarmee De Borger al voor 1/10de gevuld is. Een verhaal over Guido Gezelle, Albrecht Rodenbach, de socialist Piet Vermeylen en Volksunie-man Maurits van Haegendoren die voor hun streven naar de Vlaamse onafhankelijkheid toch niet verweten werden “rechtse extremist, ultranationalist of iets van die slag” te zijn, maar wie vandaag hetzelfde zegt, dat brandmerk wel krijgt.

Laureyssens is daarmee ver weg van de kritiek die in een lezersbrief op deze blog geuit is. Waar ging het over? Laureyssens presteerde het in een niet ondertekende maar door haar geschreven artikel de schuld van overlast door sommige allochtone handelaars in Borgerhout intra muros (binnen de ring rond Antwerpen) te leggen bij de “witter en rijker” bevolking in Borgerhout extra muros, want daar “stemmen (ze) links en zweren (ze) bij hun plakkaatje ‘Zonder haatstraat’.” Door hun stemgedrag zorgen die van Borgerhout extra muros ervoor dat Borgerhout intra muros een ‘no go area’ wordt, met een parallelle gemeenschap in plaats van bruggen te bouwen naar die gemeenschap. In de geciteerde lezersbrief werd kwalijk genomen dat het nogal dwaas is te spreken van het stemgedrag van Borgerhout extra muros vermits dat niet bekend is, enkel het stemgedrag van heel Borgerhout is bekend. Overigens de grootste achteruitgang van het VB in heel Vlaanderen bij de gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen in 2006. Ten tweede wonen en woonden alle kopstukken van het VB-Borgerhout (Bart Debie, Janice Laureyssens nu, Wim Verreycken vroeger) in Borgerhout extra muros (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071227). Het ging dus geenszins om een aanval louter op Janice Laureyssens. Ocharme als ze dat denkt. Wél over de perverse redenering dat de mensen van Borgerhout extra muros de schuld in de schoenen geschoven wordt van wat er in Borgerhout intra muros gebeurt, en het al te gek is dat de VB-kopstukken van het VB-Borgerhout zélf (in meervoud, en in de lezersbrief werden er drie geciteerd) in Borgerhout extra muros wonen. Dat we nadien nog wél twee keer zijn doorgegaan over Janice Laureyssens heeft ze enkel en alleen aan haar eigen te danken. In reactie op de lezersbrief op deze blog maakte Laureyssens bekend dat ze geen kandidaat meer zal zijn bij de volgende gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen. Nieuwsje dat Janice Laureyssens de lezers van het tweede nummer van De Borger onthoudt, maar wij te plezant vonden om het niet te vermelden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071231).

Uit De Borger onthouden we ook nog dat Bruno Valkeniers op 6 april naar het VB-Borgerhout komt voor een smoutebollennamiddag. “Smoutebollen + één tas thee of koffie zijn gratis”, wij hebben ons dan ook onmiddellijk ingeschreven. En verder gaat men nog even voort over het “anti-Vlaams racisme” met het aankondigingsbord bij de opening van het vernieuwde Montgomerypleintje (foto 2) waarop één woord Engels stond, en het VB enkel allochtonen op de foto zag staan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080322). Spijts het antwoord van districtsschepen Wouter Van Besien blijft het VB-Borgerhout er maar over melken. Van Besien heeft in de districtsraad VB-districtsraadslid Walter Wegge immers geantwoord dat er niet alleen allochtonen op de foto stonden. Wouter Van Besien: “U zegt dat het bord ‘uitdagend’ is en ‘tot kwaad bloed en ontgoocheling leidt’ omdat er vijf  allochtone medemensen op te zien zijn. Ik leg even uit wat er werkelijk te zien is: het zijn vier leerlingen van de technische school die op het plein gevestigd is, en die de banken en de tafels van het plein gemaakt hebben, en hun leraar die trouwens – als het dan toch over allochtoon/autochtoon moet gaan – een autochtoon is. Maar goed, ik neem aan dat als je enkel daar nog op let, je op den duur overal Marokkanen in ziet.” Van Besien wees er in zijn antwoord ook nog op dat de slogan op het bord “Montgomery is ready”, “Montgomery is klaar” wil zeggen. Wouter Van Besien: “Vorig jaar, bij de opening van (het pleintje) Luysbekelaar gebruikten wij “LuysbekeKlaar”. Ook geen Nederlands woord, maar een creatieve uitroep die refereert naar de naam van het pleintje. Ik kan er ook niet aan doen dat het plein de naam draagt van een Engelse maarschalk die een rol heeft gespeeld in het stoppen van de Duitse troepen onder Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Misschien had u liever gehad dat het plein Jan Breydelplein had geheten. Dan hadden we als creatieve uitroep iets als ‘Goedendag plein’ kunnen verzinnen. Dat had ongetwijfeld allemaal minder op uw zenuwen gewerkt.” Het gewraakte aankondigingsbord werd beklad met de slogan ‘Antwerpen is Vlaams’. In De Borger wordt er niet over gerept. In het eerste nummer van De Borger bekloeg het VB-Borgerhout zich nochtans over soortgelijke tags, maar dan tegen de politie. Het VB-Borgerhout zegt niets te maken hebben met de 'Antwerpen is Vlaams'-tag op het Montgomeryplein, maar een veroordeling van dit vandalisme kan er deze keer niet af in De Borger.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-03-08

HOE VROUWVRIENDELIJK IS HET VB?

Precies twee weken geleden kondigde Philip Dewinter op een persconferentie een nieuwe propagandaslag in Antwerpen aan tegen de hoofddoek en de 'islamisering'. Niet dat Antwerpen er wakker van ligt, maar intussen hebben we de beloofde VB-folder nog steeds niet in onze brievenbus gevonden. Het is niet alleen de regering-Leterme die zich bezondigt aan aankondigingspolitiek.

Het was Anke Van dermeersch die zich moest lenen voor de jongste VB-stunt, met een boerka om het hoofd Spirit-voorzitster Bettina Geysen achterna die zich op een nieuwjaarsreceptie van haar partij in een hoofddoek hulde. Anke Van dermeersch, in 1991 nog Miss België (foto 1), in 1998 in het Vlaams Blok Magazine omschreven als “een ex-miss die eerst in Kwik en later als geschorst advocate ladderzat in de goot belandde”, in 1999 niet verkozen als VLD-parlementslid ondanks (of misschien: juist door) haar belofte om als verkozene uit de kleren te gaan voor Playboy, in 2003 binnengehaald bij het VB en sindsdien voor die partij zetelend in de Senaat. Van dermeersch was in 2006 ook het vrouwelijk boegbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, maar men moet zich daar niet teveel van voorstellen. Het is minder “boeg” en meer “beeld”. Van dermeersch blijft altijd een paar passen achter of naast Philip Dewinter, en zal anders dan Marie-Rose Morel altijd wel eerst aan De Grote Baas vragen wat ze mag zeggen. De ideale running mate dus voor Philip Dewinter.

Veertien dagen geleden was het weer zover. Anke Van dermeersch zat dan wel in het midden op een VB-persconferentie, het was Philip Dewinter die driekwart van de tijd sprak bij de voorstelling van de jongste VB-campagne tegen de hoofddoek en de ‘islamisering’. Op de VB-folder die daarbij hoort, is Anke Van dermeersch te zien het hoofd gehuld in een boerka (foto 2). Het moest natuurlijk nog straffer dan bij Bettina Geysen. Verderop in de folder legt Van dermeersch uit hoe vrouwonvriendelijk de islam wel is, en pleit ze voor “vrije vrouwen in een vrije stad”.  Hoe vrouwonvriendelijk het VB is, komt niet aan bod. Wel wordt De Grote Baas er nog bijgehaald om uit te leggen dat Antwerpen geen ‘Antwerpistan’ mag worden. “Dus geen moskee, islamitische vzw of koranschool in iedere wijk; geen hoofddoeken in publieke functies of scholen; geen erkenning of subsidiëring van de islam; strenge controles op wat er gebeurt in moskeeën en islamitische gebedsplaatsen!” Om het hoofddoekenverbod te ondersteunen is een internetpetitie gelanceerd. Later brengt Anke Van dermeersch nog een boek uit over de rol van de vrouw in de islam. Anke undercover bij de moslima of wordt het een voorgekauwd verhaal? Anke Van dermeersch zou kunnen beginnen met Als sluiers vallen van Nadia Dala te lezen (zie: http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=1178), en ze zou beseffen dat vrouwen om meerdere, verschillende redenen dan vermeld in de VB-folder een hoofddoek dragen.

Van dermeersch zou ook eens moeten nadenken over wat de van haar hoofddoek ‘bevrijde’ vrouw wacht in een VB-staat. Gewezen VB-propagandist, -columnist en -Vlaams parlementslid Xavier Buisseret drukte het zo uit: “Echte vrouwen hebben toch al dat gezever en oude-wijven-gelul niet nodig over emancipatie, ongewenste sex, verdrukking en ga zo maar door. Een echte vrouw dwingt met haar puur vrouw-zijn eerbied af van een man.” Met het VB-voorstel over het opvoedersloon worden vrouwen ook door andere VB’ers op hun plaats gezet. “Een maatregel die ook voor mannen openstaat”, haast het VB uit te leggen bij het opvoedersloon. Maar iedereen voelt aan dat het opvoedersloon vooral tot meer vrouwen aan de haard zal leiden. “Wij willen dat alle vrouwen de vrije keuze zouden hebben tussen verschillende alternatieven: moeder aan de haard, een voltijdse job of een deeltijdse baan”, zegt Philip Dewinter in zijn boekje Baas in eigen land. Dat mannen minder in het huishouden doen dan vrouwen vindt het VB geen probleem. Als in het parlement al eens een voorstel komt om te streven naar een evenwaardig verdeling van de huishoudelijke taken, zegt VB-senator Jurgen Ceder “dat het niet aan de overheid is om van bovenaf de maatschappelijke opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen bij te sturen. Een dergelijk optreden zou ruiken naar Big Brother of Big Sister, zoals u wil.”

Zelfs bij een wetsontwerp dat het huishoudelijk geweld tussen partners wil bestraffen, reageert het VB negatief. Alexandra Colen: “Wetten doen goedkeuren rond het zogenaamd ‘geweld in de huiskring’ vormt een stap in de feministische handleiding om het traditionele beeld van mens en maatschappij radicaal te veranderen.” We verzinnen het niet, het is terug te vinden in de notulen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een vrouwvriendelijke partij is het VB niet. Zelfs Anke Van dermeersch beseft dit. In de aanloop van de federale verkiezingen op 10 juni 2006 maakte ze zich boos dat in geen enkele kieskring een vrouw lijsttrekster was van een VB-lijst. Zelf moet ze zich nu laten fotograferen gehuld in een boerka. Er zijn plezantere foto-opdrachten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, islam |  Facebook | | |  Print

26-03-08

TARIQ ALI IN ANTWERPEN

Zijn hele leven heeft Paul Verbraeken (zie: http://www.charta91.be/index.html?url=/PaulVerbraeken3.htm) zijn kritisch denken gericht tegen de vervlakking, de intellectuele verkleutering en de depolitisering die de hegemonie van het neoliberalisme met zich brengt. Zijn vrienden willen Pauls nagedachtenis eren met een jaarlijkse lezing. Telkens vragen ze daarvoor een prominente figuur van wie we weten dat zij/hij zich, volledig in de geest van Paul Verbraeken, kritisch opstelt ten opzichte van het heersende discours. Dit jaar is Tariq Ali te gast.

Tariq Ali (foto) schreef heel wat boeken over wereldgeschiedenis en wereldpolitiek, romans en scripts voor toneel en film. Hij is redactielid van de New Left Review, verzorgt programma’s voor de BBC en publiceert in The Guardian en de London Review of Books. Hij publiceerde onder meer The Clash of Fundamentalisms (2002) waarin hij het religieuze fundamentalisme van Al Qaeda vergelijkt met het marktfundamentalisme van de Verenigde Staten. Van Tariq Ali is nog niets vertaald in het Nederlands. De brochure die je krijgt na de lezing bevat twee exclusief vertaalde teksten van hem.

Waar en wanneer? Tariq Ali spreekt over ‘Islam en Europa’ zaterdag 12 april, om 17 uur in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 te Antwerpen. In het Engels, maar er is simultaan vertaling voorzien. Na de lezing ben je welkom op een drink. Deelname in de onkosten: 10 euro; 8 euro als je vóór 1 april betaalt op het rekeningnummer 001-5234388-53 van Paul Verbraeken Lezingen, met vermelding ’12 april’.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, islam |  Facebook | | |  Print

TIENDE VB-MANDATARIS MAAKT OVERSTAP NAAR LIJST DEDECKER

Het was een klein berichtje in De Morgen gisteren: “Bob De Wispelaere, provincieraadslid in Limburg voor het VB, stapt over naar de LDD. Hij vervoegt daarmee zijn voormalige partijgenote An Bonné. Zo telt LDD al twee provincieraadsleden in Limburg. Naar eigen zeggen kiest De Wispelaere voor het realisme en de vrije meningsuiting van LDD en laat hij het extremisme en de nep-freedom of speech van Vlaams Belang achter zich.” Bob De Wispelaere (foto) vervoegt echter niet enkel An Bonné. Hij is volgens onze telling de tiende VB-mandataris die overstapt naar de Lijst Dedecker (LDD).

Jurgen Verstrepen maakte in april vorig jaar als eerste de overstap van het VB naar de LDD. Als je zoals Jurgen Verstrepen al voor veertien verschillende radiostations en vier verschillende televisiezenders hebt gewerkt, is een overstap van een politieke partij naar een andere politieke partij niet zo verbazingwekkend, maar het was het begin van een exodus richting LDD. In dezelfde maand als Verstrepen overstapte, maakte ook Vlaams parlementslid Monique Moens uit Neder-over-Heembeek bij Brussel dezelfde move. Ook Fabrice Morreau, voorzitter van het VB-Zottegem maar vooral ontwerper van nogal wat VB-websites, volgde Jurgen Verstrepen naar de LDD. Begin september stapte David Van Hecke, VB-gemeenteraadslid in Kapelle-op-den-Bos, over naar de LDD. In diezelfde week gevolgd door vijf bestuursleden van de VB-afdeling van Begijnendijk. In oktober ging Aisha Van Zele, VB-gemeenteraadslid in Lokeren, over naar de LDD. Het VB had eerder een paar keer met Aisha Van Zele gepronkt omdat ze als kleurlinge bij het VB een opvallende verschijning is. Ze kan echter niet als een allochtone in de traditionele zin beschouwd worden: ze is een als kind geadopteerde Sri-Lankese. Vervolgens stapte Dorine Demeulemeester in november over naar de LDD, gemeenteraadslid en oprichtster van de VB-afdeling in Ichtegem. Met haar stapten nog een tiental andere VB’ers over naar de LDD. Diezelfde maand stapte ook VB-gemeenteraadslid in Boechout Jan Verelst over naar de LDD. En om het jaar af te sluiten ruilde het Hasseltse gemeenteraads- en provincieraadslid An Bonné het VB voor de LDD. In januari dit jaar stapten VB-gemeenteraadsleden in Ranst Astrid Verbert en Tania Van Rompaey over naar de LDD. Verbert was al twintig jaar actief bij het VB. (Zie: http://yelloman1.blogspot.com/search/label/leegloop en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071125.)

Bob De Wispelaere die nu overstapt naar de Lijst Dedecker stapt overigens al voor de tweede keer op bij het VB. Hij werd op de eerste Zwarte Zondag, 24 november 1991, als jongste provincieraadslid in Limburg verkozen op de lijst van het VB. Dik een half jaar later pakte Philip Dewinter echter uit met zijn berucht zeventigpuntenplan, en dat vond De Wispelaere erover. Het duurde nog wel een paar jaar, maar uiteindelijk stapte De Wispelaere op bij het VB. Ruim tien jaar later kwam het VB terug bij hem aankloppen om zich bij hen kandidaat te stellen voor de provincieraadsverkiezingen in 2006. De Wispelaere aanvaardde het op voorwaarde dat het VB meer aandacht zou hebben voor gehandicaptenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. De Wispelaere heeft een dochtertje dat vier jaar lang omwille van een heupziekte gekluisterd was in een rolstoel, en zet zich met het wijkcomité in zijn woonplaats Houthalen-Oost in voor weeshuizen overal ter wereld. De Wispelaeres naïeve hoop dat er intussen bij het VB een andere wind zou waaien, werd vlug de grond ingeboord. Vrije meningsuiting bleek bij het VB nogmaals niet voor iedereen te gelden. Het voorstel van een N-VA-provincieraadlid om de website van de provincie aan te passen voor personen met een motorische, auditieve en visuele beperking werd haast spottend onthaald door de VB-collega’s van De Wispelaere. Diezelfde collega’s vonden ook dat een voorstel om een ‘Steunpunt voor Oost-Midden Europaprojecten’ te ondersteunen moest afgekeurd worden, terwijl De Wispelaere vanuit zijn ervaring met het ondersteunen van weeshuizen in Moldavië maar al te goed het nut van zo’n steunpunt inziet. Nu is het voor De Wispelaere voor eens en voor goed gedaan met het VB. Tegen 2012 wil hij in de Limburgse mijngemeenten “de politieke rechterzijde opnieuw op de kaart plaatsen door de bevolking een volwaardig alternatief te bieden” voor het VB. Weg bij het VB, maar het blijft natuurlijk een rechtse rakker.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ldd, dedecker |  Facebook | | |  Print

25-03-08

DE TAEL IS GANSCH HET VOLK

Sam De Graeve (foto 1) is eindredacteur van De Slimste Mens ter Wereld, en schrijft maandelijks een column in De Standaard. Een man van de wereld dus, niet van de domsten. Laatst nam hij in De Standaard het taalgebruik van Bruno Valkeniers (foto 2) onder schot, in een column die overigens ook terug te vinden is op De Graeves blog (http://www.samdegraeve.be). Het is niet voor het eerst dat ze bij het VB problemen hebben met onze taal (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050911), maar het blijft amusant.

Sam De Graeve: “Geachte Bruno Valkeniers. Kathleen Cools interviewde u afgelopen vrijdag voor ‘De Keien van de Wetstraat’ en belde u gisteren op Radio 1 ook nog even op om te polsen hoe u zich voelde zo op uw eerste dag als partijvoorzitter van het Vlaams Belang. Toch fijn dat er iemand aan u denkt. U was wat zenuwachtig zei u, en vervolgens maakte u in een gesprek van nauwelijks twee minuten duidelijk dat u inderdaad niet alleen nerveus was, maar ook uit welk hout u gesneden bent. Uw partij klaagt al jaren dat ze te weinig aan bod komt in de media. En net op het moment dat u een vriendin gemaakt heeft, die bezorgd polst of het gaat gaan op uw eerste werkdag, laat u al weten dat de pers uw woorden verdraaid heeft wat betreft uw opinie over Zuid-Afrika tijdens de apartheid. De pers heeft het gedaan! Boe voor de pers! (Zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080316.) Mevrouw Cools, enigszins verbouwereerd dat u al zo snel op uw woorden terugkomt, stelde een paar gerichte bijvragen die meteen duidelijk maken dat de pers uw woorden net heel correct heeft weergegeven. Kontendraaierij noemen ze zoiets. U mag dat een weinig stijlvol woord vinden. Ik gebruik het in deze context doelbewust, omdat u zich presenteert als de stijlvolle man binnen het Vlaams Belang.

Ik geloof u niet. U heeft weinig stijl. U draagt propere kostuums en bent wellicht, mag ik hopen, erg proper op uw eigen, maar dat was uw voorganger ook. Mensen die zichzelf presenteren als stijlvol zijn dat doorgaans niet, en in datzelfde radiogesprek maakte u meteen duidelijk dat u zelfs uw eigen taal niet meester bent. Dat vind ik sneu. Uw voorganger sprak geaffecteerd Nederlands om zijn Westvlaams te maskeren en ook u kan niet verbergen uit welke regio u komt. Dat is erg. Tenslotte vecht u ervoor dat mensen in hun landsdeel hun taal kunnen spreken. Dan mag u toch zelf een rolmodel zijn en die taal tot in de puntjes beheersen. Quod non. (…) U daarentegen diende hem (Guy Verhofstadt, nvdr.) van antwoord door een als u het mij vraagt nogal krakkemikkige metafoor te gebruiken. Eén waarin u België vergelijkt met een rollercoaster met metaalmoeheid, waarbij elke staatshervorming voor een looping staat, maar dan een op losse schroeven. Veel Engels in één metafoor, vindt u niet? In de beklijvende twee minuten chatten met Kathleen bestond u het dan ook nog om twee spreekwoorden te verhaspelen. Als ik het hier neerschrijf heeft het misschien enige humor, maar omdat u het zo meende en zo ernstig uitsprak, deed het mij, die van de Vlaamse identiteit alvast de taal, het Nederlands, koestert, pijn aan de oren. U zei dat er ‘geen kat naar gekraaid zou hebben’ en dat ‘ieder diertje zingt zoals het gebekt is’. Mag ik u er attent op maken dat u hier vier spreekwoorden voor de prijs van twee weggeeft? In de dierenwereld zijn het vooral de vogels die zingen en van de vogels zijn het de hanen die kraaien. Ooit is er een directeur-generaal van de VRT geweest die 100 dagen vroeg alvorens te communiceren. Neem het van mij aan, u zou dat beter ook doen. 100 dagen om in Spa onze taal onder de knie te gaan krijgen.

Want de taal is uw unique selling proposition, mijnheer Valkeniers, de tael is gansch het Volk. Eigen Taal eerst! Reikhalzend uitkijkend naar uw volgend communicatiemoment in juni, groet ik u allerhartelijkst.” Sinds zijn eerste werkdag bij het VB op maandag 3 maart hebben we Bruno Valkeniers amper nog gezien of gehoord. Maar niet om zijn taal intussen bij te schaven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

24-03-08

GEROLF ANNEMANS OVER DE KNEUTERIGHEID VAN VLAANDEREN

Begin jaren negentig. Er is pas een boek met de verzamelde gedichten van Hugo Claus (foto 1) verschenen, en we bellen Claus met de vraag of hij een exemplaar van zijn verzamelde gedichten wil signeren om als verjaardagsgeschenk aan een vriendin te geven. “Geen probleem”, antwoordt Claus. Meer zelfs, hij wil ons een exemplaar van het boek cadeau doen. Op de afgesproken datum bellen we aan bij Claus thuis, in de Lange Lozanastraat in Antwerpen (foto 2).

Veerle doet open, een verfborstel in de andere hand. Claus' echtgenote is volop bezig met schilderwerk in de eetkamer. Claus zelf wacht ons op in de living. Er blijkt een misverstand te zijn. Claus dacht dat we om een gesigneerd exemplaar van zijn jongste roman kwamen, maar we hadden een goede reden om zijn gedichten, en niet zomaar een boek van Claus, cadeau doen. Van zijn verzameld gedichtenwerk had hij echter geen exemplaar meer in huis. Claus belt Eddy Van Vliet, maar die had ook geen exemplaar meer op overschot liggen. Dan maar naar de FNAC. Claus belt een taximaatschappij, en even later stappen we in een taxi. “Naar de FNAC, alstublieft”, zegt Claus. De taxichauffeur hoort het in Keulen donderen. Aan zijn gezicht is duidelijk te zien dat hij niet weet waar de FNAC huist. Een langgerekte "Hé?" bevestigt dit. Claus legt uit dat de FNAC aan het Hilton-hotel ligt. En ja, de Hilton kent onze taxichauffeur wél. We hebben Claus maar niet gevraagd wat hij ervan dacht dat de taxichauffeur Antwerpens bekendste boekenhandel niet kende. In de FNAC kenden ze Claus natuurlijk wel. We moesten nog een boek zoeken voor Veerle. Nog nooit zijn we zo snel geholpen als in gezelschap van Claus.

Voor Gerolf Annemans moeten al die anekdotes niet. Gerolf Annemans: “Een krabbelend kluwen van  lieden meldt zich, wier menszijn – voornamelijk in hun eigen ogen – een stuk hoogstaander, een stuk meerwaarder is geworden doordat zij ooit of meermaals met hem (Hugo Claus, nvdr.) dezelfde lucht hebben mogen inademen.” Maar toch vertelt Annemans op zijn blog zelf ook een anekdote over Hugo Claus. Over wat Annemans van zijn vader heeft gehoord die negen maanden lang in dezelfde klas zat als Claus. In het katholiek college van Deinze, waar Claus zijn afkeer van het katholicisme al volop toonde. Volgens Annemans zou de priester-directeur van dat college later “mild en vol ironie verklaren over de bittere haat van Claus opzichtens alles wat katholiek was: ‘Streel een ezel over zijn gat, en hij schijt in uw hand…’.” We wisten niet dat priesters zo’n vergelijkingen maken. Maar het is nog niet gedaan met het scabreuze op Annemans’ blog.

Gerolf Annemans: “De zucht naar het stampen tegen het gevestigde  – bij uitstek het geloof, de moraal en de katholieke kerk – werd een woekerplant die veel van Claus’ artisticiteit ontoegankelijk maakte of in de schaduw stelde. Nadien, toen mei 68 de afrekening met dat Vlaamse verleden tot een nieuwe Vlaamse godsdienst maakte, werd Claus een paus van de elite, gezeten in het epicentrum van zijn eigen rebellie, maar in feite aanbeden en bewonderd en opgedrongen op precies dezelfde wijze als de nonnen hemzelf het geloof en het katholieke leven hadden pogen op te dringen. Dat wereldje van de actuele elite is zoals een hond die in zijn eigen staart bijt, van een even intense kneuterigheid als diegene die Claus en Boon en Geeraerts  met hun rebellie hebben willen omverwerpen. Evenmin bevrijd als het Vlaanderen van hun jeugd. Tot op de dag van vandaag. Even onbevrijd, met even diepgewortelde kronkels van nieuwe maar wezenlijk dezelfde erfzondegedachtes. Vroeger de masturbatie. Vandaag het racisme. Misschien is Vlaanderen wel van een eeuwige kneuterigheid…”

Is er een probleem mee als we racisme als verwerpelijk zien?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, cultuur |  Facebook | | |  Print

23-03-08

GEEN PAASEIEREN. BART DEBIE KOMT BELOFTE ALWEER NIET NA

Volgens een opiniepeiling van Knack staat 68% van de Sinjoren achter het hoofddoekenverbod. Volgens een opiniepeiling van De Standaard is in Vlaanderen daarentegen maar 40 % voorstander van zo’n verbod, en 44 % resoluut tegen. De vraag is hoe representatief die enquêtes zijn, en of men er zijn oren naar moet laten hangen. Stel dat 2/3 vindt dat vrouwen best achter hun kookfornuis thuis blijven, moet men dan vrouwen hun arbeidskansen buitenhuis ontnemen?

Maar we gaan het hoofddoekendebat hier niet overdoen, tegen de meer dan tweehonderd opiniestukken daarover alleen al in De Standaard kunnen wij niet op. Wel willen we op deze Paaszondag wijzen op een alweer niet gehouden belofte van Bart Debie (foto 1). Als reactie op een uitspraak van vakbondsafgevaardigde Badia Miri, “Als wij om de neutraliteit van de dienstverlening te garanderen geen hoofddoek mogen dragen aan het loket, dan eisen we dat er geen kerstbomen staan in de stadsgebouwen en er geen paaseieren meer worden uitgedeeld.”, had Bart Debie beloofd “persoonlijk paaseitjes uit te delen in de (Antwerpse) districtshuizen” (foto 2, klik op de foto voor een grotere afbeelding). We hebben naar een paar districtshuizen gebeld, maar niemand die de paaseieren van Debie gezien heeft.

De tweede keer dat Debie iets belooft waar een mens wat aan heeft, de tweede keer dat Debie zijn belofte niet nakomt. Bij de aankondiging van de 0110-concerten beloofde Bart Debie dat iedereen die dEUS-platen in de vuilnisbak van het VB-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen kwam kieperen door Debie getrakteerd zou worden op een frisse pint. Later trok hij die belofte in omdat die pinten hem wel eens aangerekend konden worden als uitgaven voor zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer moet Debie niet voor zoiets vrezen, maar toch komt hij zijn belofte om paaseieren uit te delen niet na.

De vrouwen van BOEH!, het Vrouwen Overleg Komitee en andere organisaties hebben vorige maandag bij wijze van protest tegen het oprukkend hoofddoekenverbod wél paaseieren uitgedeeld (zie: http://antwerpen.indymedia.org/news/2008/03/14898.php), maar Debie…  We hebben het al vaker gezegd: VB’ers zijn niet te vertrouwen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

DE VOLGENDE DAGEN OP DEZE BLOG

Op naar het miljoen bezoeken aan deze blog.
- Morgen: Het VB over Hugo Claus.
- Dinsdag: Bruno Valkeniers verslikt zich in spreekwoorden.
- Woensdag: ?
- Donderdag: Hoe vrouwvriendelijk is het VB?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

22-03-08

PLEINTJE IS MOOI, MAAR AANKONDIGINGSBORD OPENING STOORT VB

De woensdag overleden Hugo Claus schreef in 1995 Borgerocco of De dood in Borgerhout. Claus schetste hierin een samenleving die, ook in de persoonlijke sfeer, niet goed raad weet met allochtonen. Het is het verhaal van een schijnhuwelijk, ouders die dit wantrouwen, kinderen die uit het huwelijk voortspruiten, een Marokkaan die illegaal in het land verblijft en in elkaar wordt geslagen door Vlaamse cafégangers... Hoe de sfeer nu is in Borgerhout, is moeilijk te zeggen. Tegenover elk negatief verhaal kan een positief verhaal geplaatst worden, en omgekeerd. Eén zekerheid is er: het VB probeert alsmaar brandjes te stoken.

Vorige zaterdag werd het vernieuwde Maarschalk Montgomeryplein in Borgerhout feestelijk geopend. Volgens voorzitster van het VB-Borgerhout Janice Laureyssens een na de heraanleg “overigens heel mooi” plein. Maar het VB nam dan weer aanstoot aan het aankondigingsbord voor de feestelijke heropening. Daarop prijkt de slogan “Montgomery is ready”, een verwijzing naar de Engelse maarschalk Bernard Montgomery naar wie het plein is genoemd omwille van zijn belangrijke rol in de strijd tegen nazi-Duitsland (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Montgomery). Die slogan stoorde het VB. Geen Engels in Vlaanderen! Tweede steen des aanstoots was de foto op het aankondigingsbord. Het VB vroeg zich af “waarom er geen foto werd gemaakt met een ‘divers’ publiek”, nu zijn er enkel allochtonen te zien op de foto. Oudere inwoners van Borgerhout hadden zich daar aan geërgerd en vroegen of die nieuwe pleintjes weer alleen maar voor nieuwe burgers waren.”

“Het linkse verlangen naar permanente zelfkastijding en de diepgewortelde afkeer van de eigen kleur neemt soms hilarische vormen aan”, schrijft Janice Laureyssens op haar blog als ze het verhaal brengt van hoe de zaak in de districtsraad besproken werd. Volgens Laureyssens begon districtsschepen voor communicatie Wouter Van Besien (Groen!, foto 1) “een hoop onzin uit te kramen waarbij het woord ‘racisten’ natuurlijk niet mocht ontbreken. De affiches werden door iemand bespoten of vernietigd, en ook dat probeerde men ons aan te smeren. Respect en beleefdheid in de raadszaal is bij Groen! ver te zoeken.” Wat Van Besien dan wel gezegd heeft, vernemen we niet op Laureyssens' blog. Het publiek dat haar blog bezoekt heeft er echter genoeg aan om te reageren met “dat zijn de reactionaire Groenen, ten voeten uit!” en meer van dat. De uitleg van Van Besien klinkt anders aannemelijk. De vier mensen op de foto zijn leerlingen van de technische school die de bankjes op het plein hebben gemaakt en aan het plein huist (foto 2: het heraangelegde Montgomeryplein met op de achtergrond de SHIM-technische school).

Wouter Van Besien blijft er in Gazet van Antwerpen bij dat je de reactie van het VB “niet anders dan als racistisch” kan omschrijven. Wouter Van Besien: “Zelf zeggen ze steeds dat het hun te doen is om ‘inburgering’, het spreken van Nederlands en de aanpassing aan onze cultuur. In dit geval is het enige bezwaar dat vier mensen op de foto de ‘verkeerde’ huidskleur hebben. Maar het gaat juist om leerlingen van de naburige technische school die de bankjes op het plein hebben meegemaakt. Zij hebben letterlijk meegewerkt aan de opwaardering van het Montgomeryplein. Zijn ze ongemanierd? Vallen ze andere mensen lastig? Overtreden ze de wet? Dat is toch allemaal niet uit de foto op te maken!” Het aankondigingsbord aan het Montgomeryplein werd beklad met de slogan ‘Antwerpen is Vlaams’. Volgens Laureyssens heeft het VB hier niet de hand in, maar het VB heeft wel meer bijgedragen tot een geheel eigen invulling van het straatbeeld in Borgerhout.

In 1998 werd op het Koxpleintje in Borgerhout een gedenkplaat onthuld waarin herinnerd werd aan de doden die in Borgerhout vielen bij de strijd om het algemeen stemrecht. Op de plaat stond: “Op 18 april 1893 vielen hier in Borgerhout vijf doden tijdens een betoging voor het algemeen stemrecht. Vijf kameraden vielen voor de democratie.” Waarna de namen van de vijf doden volgden. Dat was alles, er stond geen verwijzing bij naar de SP die de plaat inhuldigde of haar voorloper de BWP. De plaat lag op een sokkel van een meter hoog en een halve meter breed, maar VB’er Wim Verreycken trok er tegen van leer als was het een kast van een villa illegaal gebouwd in een beschermd natuurgebied. Wim Verreycken betoogde dat er voor de sokkel een bouwvergunning nodig was, burgemeester Leona Detiège sprak dit tegen. Rob Verreycken schreef intussen in een persmededeling: “Gelet op de bulldozerpolitiek van SP-minister Stevaert eist het Vlaams Blok de onmiddellijke afbraak van dit SP-bouwsel.” Weinig later hebben onbekenden de herdenkingsplaat van de sokkel gelicht en laten verdwijnen. Als het hun niet uitkomt, wensen sommigen niet herinnerd te worden aan de geschiedenis.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

21-03-08

NATIONALISME

Het zit Germinal Beerschot niet mee de jongste dagen. Vorig weekend verloor het op eigen veld de competitiewedstrijd tegen Standard Luik. Woensdag verloor het op het veld van Anderlecht een bekerwedstrijd, en dan nog met een owngoal. In de wedstrijd tegen Standard Luik gebeurde echter nog meer. Een Germinal Beerschot-supporter die deze blog volgt verduidelijkt.

"Vorige week speelde Standard Luik op ‘t Kiel tegen GBA, Germinal Beerschot. De ‘A’ van Antwerpen die persé bij de nieuwe naam van de fusieploeg van Germinal Ekeren en het legendarische Beerschot moest, neemt niemand in de mond. Om tijd te winnen bij de 1 – 2 stand jongleert de Servische Standard-speler Milan Jovanovic wat met de bal op de voet aan de cornervlag. Even later steekt hij drie vingers in de lucht (foto 2, klik op de foto voor een grotere afbeelding). Volgens Het Laatste Nieuws om aan te geven dat de drie punten binnen zijn voor Standard Luik. Enkele GBA-supporters interpreteren het anders en roepen: “Kosovo”. Supporters zingen "In Kosovo is 't carnaval". Jovanovic stak immers niet zomaar drie vingers in de lucht. Het is codetaal van Servische nationalisten die wordt beschreven in How soccer explains the world van Franklin Foer. Codetaal waar bloed van duizenden doden van afdruipt (foto 3). Jovanovic vertelt te pas en te onpas dat Servië Kosovo manu militari wil sanctioneren, en dat hij hieraan wil meehelpen. Door zijn zoon hiervoor uit te sturen, en voor die zaak desnoods nog wel meer kinderen te willen maken."

Het is tot dergelijke dwaasheden dat nationalisme leidt. Nationalisme waar een kat op de duur haar jongen niet in terugvindt. Was het VB aanvankelijk pro de onafhankelijkheid van Kosovo, was het er later minder enthousiast over (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080220). Intussen pendelt de slinger verder door en werd bij de met het VB bevriende NSV gisterenavond een ‘vormingsavond’ over Kosovo ingericht met als spreker een vertegenwoordiger van de Servische gemeenschap en niet van het onafhankelijke Kosovo (foto 1). Alsof de ideale spreker over het onafhankelijke Vlaanderen iemand van het ‘Belgisch regime’ zou zijn. Mocht dat gebeuren zou het VB verontwaardigd zijn van hier tot in Tokio. Maar nu? Het onafhankelijke maar overwegend gematigd-moslim Kosovo wordt blijkbaar als een ergere kwaal ervaren dan het eerder communistische Servië. Wat niet wegneemt dat men bij het VB vooral sympathiseert met de meer fascistische Kroaten. VB’ers poseerden bij een Kroatische tank, en ronselden huurlingen om met de Kroaten ten strijde te trekken tegen de Serviërs. Heeft iemand dat gisterenavond aan de Serviërs uitgelegd?

Servië blijft het moeilijk hebben met de onafhankelijkheid van Kosovo. Kroatië heeft Kosovo intussen wél erkend, maar onmiddellijk na die beslissing diende vicepremier Slobodan Uzelac, vertegenwoordiger van de Servische minderheid in de Kroatische regering, zijn ontslag in. Het nationalisme dat na het overlijden van de Joegoslavische president Tito is vrijgekomen heeft nog geen rust in de regio gebracht. Integendeel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

20-03-08

PAUL VALKENIERS OVER MARIE-ROSE MOREL

Vandaag komt de gemeenteraad van Schoten bijeen en kan Marie-Rose Morel eindelijk haar punt maken over ’t Pallieterke dat niet ter inzage wordt gelegd in de gemeentelijke bibliotheek van Schoten. De twee extra gemeenteraadszittingen die Morel de voorbije dagen bijeenriep gingen niet door omdat de bestuursmeerderheid in Schoten haar kat stuurde, en de gemeenteraad bijgevolg niet in aantal was om geldig te vergaderen. Gazet van Antwerpen polste gemeenteraadsvoorzitter Paul Valkeniers (Open VLD, broer van VB-voorzitter Bruno Valkeniers) over zijn ervaring in de Schotense gemeenteraad, en met Marie-Rose Morel in het bijzonder.

Paul Valkeniers (foto 1): “Er moet bij elke samenwerking, zelfs van diametraal tegengestelde partijen, een begin van vertrouwen, van loyauteit kunnen zijn. Mevrouw Morel (foto 2) doet niets anders dan de waarheid verdraaien of verzwijgen, en op alle slakken zout leggen. Ze grijpt de minste fout in een dossier puur legalistisch aan om het agendapunt uit te stellen. Er is ook geen ruimte voor iemand naast haar, waar we mee kunnen praten. Ze heeft een obsessionele geldingsdrang en is extreem dominant. Ze heeft in januari één gemeenteraad gemist en toen hing er een compleet andere sfeer, iedereen was veel meer ontspannen, zelfs haar eigen fractie.” Het cordon sanitaire rond het VB is voor Paul Valkeniers geen optie, en al zeker niet met Morel in de VB-fractie. Paul Valkeniers: “Het cordon sanitaire breken is nooit een optie geweest, gezien de standpunten van het Vlaams Belang op nationaal vlak. Zolang die zich bezig houdt met bevolkingsgroepen in plaats van met individuen, kan je er niet mee in de boot. Op lokaal vlak is er inhoudelijk geen probleem, want wat staat er nu in die vijf puntjes van het Schotense programma? Weinig of niets. Kijk, ik sta politiek en inhoudelijk veel verder af van Groen!, maar met de eenmansfractie van Groen! in de raad heb ik geen enkel probleem. Als meneer De Swaef tussenkomt is dat nuchter, constructief, bruikbaar. Ik heb nooit met mevrouw Morel kunnen praten over inhoudelijke, fundamentele aspecten van het bestuur van Schoten. Ze keurt de begroting af terwijl Schoten er financieel in jaren niet zo goed heeft voorgestaan. Ik kan niet met haar samenwerken, nu niet en later niet.”

Blijkbaar loopt er administratief wel eens iets mis met de dossiers die aan de Schotense gemeenteraad worden voorgelegd, en dat is dan natuurlijk munitie voor het VB. Paul Valkeniers: “De dossiers moeten in orde zijn, dat neemt het Belang alle wind uit de zeilen. Dan zal Morel zichzelf wel vastrijden. Ook binnen haar partij maakt ze vijanden.” Wat met zijn broer, die begin deze maand VB-voorzitter werd? Paul Valkeniers: “Ik heb hem veel succes gewenst en hoop van harte dat hij het goed doet, hij blijft tenslotte mijn broer. Maar ik denk dat hij zich een gigantisch grote opdracht stelt om die partij te hervormen en het cordon te breken. Hoe moet hij de agressieve stijl en toon van een Dewinter of een Morel veranderen? En is dat niet precies het succes van die partij?” Paul Valkeniers komt uit hetzelfde Vlaams-nationale nest als zijn broer, maar toch heeft hij niet gekozen voor de Volksunie of het Vlaams Blok toen hij twintig jaar geleden in de politiek ging. Paul Valkeniers: “Ik ben geen Vlaams Belanger, punt. Ik ben gemaakt om naar oplossingen te zoeken en niet om aan de zijlijn te staan roepen. Ik fulmineer niet tegen criminaliteit en islamisering. Ik zorg er gewoon mee voor dat die in Schoten geen kans krijgen. Bijvoorbeeld door fors te investeren in de Deuzeldwijk. Als het er mooi uitziet, blijvende vastgoedprijzen op peil en krijg je geen bedenkelijke huurders (sic).” Paul Valkeniers wil zich tenslotte niet uitspreken of een kartel VB, LDD en N-VA een aanvaardbare partner voor Open VLD is in de Vlaamse regering. Paul Valkeniers: “Dat moet u in Brussel vragen. Ik denk dat het een mooie maar nutteloze oefening is. Trouwens, LDD en N-VA zitten in de lift, ze gaan niet samen met een partij waarvan de neergang begonnen is.”

In haar riante villa aan de Valkenlaan in Schoten kwam met het lezen van het interview in Gazet van Antwerpen stoom uit de oren en neusgaten van Marie-Rose Morel. Uit liefde voor Schoten heeft ze een abonnement genomen op ’t Pallieterke en dat blad wekelijks doorgestuurd naar de plaatselijke bibliotheek. De bibliothecaris stuurt het elke week even keurig terug bij gebrek aan meerwaarde om het ter inzage te leggen, en daar zijn inderdaad argumenten voor (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080316). Het Vlaams Belang Magazine, en voordien het Vlaams Blok Magazine, ligt overigens wél ter inzage in de bibliotheek van Schoten. Meer zelfs, het is in de bibliotheek van Schoten dat we er voor het eerst kennis mee hebben gemaakt en mee zo fanatiek tegenstander van het VB zijn geworden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

19-03-08

HUGO CLAUS 1929 - 2008

Gisteren hadden we nog kaartjes gekocht voor de monoloog De versie Claus die op 3 april in de Antwerpse Bourlaschouwburg in première gaat (zie: http://www.toneelhuis.be/productie.jsp?id=133), deze namiddag vernamen we het overlijden van Hugo Claus (foto 1).

Meer nog dan zijn literair werk boeide ons de mens Hugo Claus. Door privé-omstandigheden hebben we hem van dichtbij leren kennen als een zeer aimabel man, maar Claus was ook een overtuigd antifascist. Op 8 februari 1992 stond hij mee aan de wieg van Charta 91, die het tij na de Zwarte Zondag van 24 november 1991 wilde keren. Gevraagd naar het Vlaams Blok zei hij in Le Monde in 1997: “Het simpele feit dat ze bestaan en zich wentelen in fascistisch gekanker, verplicht de andere partijen ertoe zich te distantiëren van dergelijke ideeën.” Maar het zou nog even duren vooraleer de achteruitgang van het Blok/Belang ingezet werd, en daarmee de neiging om met hen samen te werken afnam. Als op 8 oktober 2006 het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen een ‘overwinningsnederlaag’ moet incasseren, geraakt Claus niet meer door zijn woorden van blijdschap (foto 2). Vlaanderen verliest met Hugo Claus niet alleen een groot schrijver maar ook een groot mens.

17:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

OPNIEUW DUITS BLOOD AND HONOUR-CONCERT IN ONS LAND

netzflyerBlood and Honour Vlaanderen mag dan wel op apegapen liggen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080317), het betekent nog niet dat het gedaan is met neonazi-concerten in ons land. Zaterdag 8 maart zakten zo’n 350 Duitse en Nederlandse neonazi’s af naar ons land voor een concert georganiseerd door de Duitse Combat 18-tak van Blood and Honour.

Plaats van afspraak was deze keer niet ergens in Vlaanderen – vorige Duitse Combat 18-concerten vonden plaats in Weelde (Ravels) in de Kempen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061015) en in Ophoven (Kinrooi) in Limburg (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070905). Deze keer trok men naar Hampteau, deelgemeente van Hotton in de provincie Luxemburg. Hotton was in 2006 aankomstplaats van de derde etappe van de Ronde van Italië, maar voor het overige heeft dit dorp van amper 5 000 inwoners, op 12 km van Marche-en-Famenne, nog nooit de nationale media gehaald. De vooral Duitse neonazi’s verzamelden in de vooravond aan de Nederlandse grens. Daar werden de instructies gegeven om de weg te vinden naar Hampteau, waar het zaaltje met de voor neonazi-bijeenkomsten paradoxale naam L’Amitié (De Vriendschap) was afgehuurd.

Uitbater Kevin Borsu: “De man die het zaaltje huurde zag er niet verdacht uit, en betaalde het huurgeld zonder problemen. Hij zei me dat er een privé-rockconcert zou doorgaan. Zonder meer.” De uitbater van de zaal wist niet wat hij zag toen de Duitse en Nederlandse neonazi’s aankwamen. “Ik durfde de zaal niet binnen gaan op zoek naar de organisator”, zegt hij. De plaatselijke politie was pas vlak voor het concert op de hoogte van de zaak. “Te laat om het evenement te verbieden”, zegt politiecommissaris Didier Lambert. “We hadden nog kunnen tussenkomen als nazi-symbolen getoond werden, maar die hebben wij niet gezien.” Toeval of niet, maar het concert vond plaats vlakbij een Commonwealth-begraafplaats waar meer dan zeshonderd soldaten begraven liggen, gevallen in de strijd tegen het nazi-regime. Tegen vijf uur ’s morgens waren de Duitse en Nederlandse neonazi's weer vertrokken.

De aangekondigde Engelse groepen Razors Edge en Chingford Attack, en het Duitse Oidoxie, traden ook al op bij het concert in Weelde (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061013 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061018). Toen brachten ze nog tweeduizend man op de been. Voeg daarbij No Remorse die niet van de minsten is op de neonazi-muziekscène en het is duidelijk dat met slechts 350 toeschouwers de Duitse Combat 18-sectie nog slechts een schim is van vroeger. Vóór organisator Sebastian Seeman een deal sloot met de Duitse politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907). Het belet niet dat Walen noch Vlamingen behoefte hebben aan neonazi-concerten in ons land. Waarom moet in België weer kunnen wat in hun eigen land blijkbaar niet kan voor de Duitse neonazi's?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

18-03-08

LINKS WINT GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN FRANKRIJK. RADICAAL LINKS OVERVLEUGELT EXTREEMRECHTS

Na de tweede ronde bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk, vorige zondag, kan de balans opgemaakt worden van die verkiezingen: links haalt het van rechts, en radicaal links overvleugelt extreemrechts.

Zeven van de tien grootste Franse steden worden voortaan door links bestuurd. In Parijs werd het vertrouwen in PS-burgemeester Bertrand Delanoë hernieuwd. Ook Lyon bleef in handen van links, terwijl Toulouse – de vierde grootste Franse stad – van rechts naar links kantelde. Frank Vanhecke en de andere extreemrechtse Europarlementsleden zullen eraan moeten wennen dat als ze nog eens naar Straatsburg trekken, die stad intussen eveneens in socialistische handen is. Rechts behoudt enkel nog de meerderheid in Bordeaux, Nice en Marseille. De meerderheid in Marseille is echter maar zeer nipt met slechts 51 gemeenteraadszetels voor burgemeester Jean-Claude Gaudin, tegen 49 voor links en één zetel voor het Front National. Sinds 2001 was rechts aan de macht in 21 van de 37 steden met meer dan 100 000 inwoners. Sinds zondag zijn dat nog maar 12 steden. Had links 51 Franse departementen in handen, dan is dat na voorbije zondag opgelopen tot 59 van de 101. Vier regeringsleden, onder wie de allochtone Rama Yade, en een paar andere vertrouwelingen van de Franse president Nicolas Sarkozy (foto 1) geraakten lokaal niet meer verkozen.

En het Front National van Jean-Marie Le Pen (foto 2)? Dat behaalde geen resultaat meer om over ‘naar huis te schrijven’, en bij gebrek aan beters probeert het FN dan maar de aandacht te verleggen naar de desinteresse van de Franse kiezers. Zowel in de eerste als in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen ging 1/3 van de Franse kiezers niet stemmen. Een historisch record. Maar iets om blij over te zijn? Alleen maar als je FN’er bent. Het FN had haar hoop gericht op Hénin-Beaumont, een dorpje met zo’n 25 000 inwoners in Pas-de-Calais, waar Marine Le Pen, dochter van en meest geciteerde opvolger voor Jean-Marie Le Pen, tweede op de FN-lijst stond. Maar de linkse uttredende burgemeester Gérard Dalongeville mag zijn mandaat verder zetten. Ex-FN-verkozene Daniel Simonpieri, nu kandidaat voor de regeringspartij UMP, kon zich niet laten herverkiezen in Marignane (Bouches-du-Rhône).

In Orange (in de Vaucluse) haalde burgemeester Jacques Bompard het opnieuw op één been, maar die man is intussen ook niet meer bij het FN. In Vitrolles, de vierde FN-stad in Zuid-Frankrijk eind jaren negentig, haalde de ‘Union de gauche’ 61 % van de stemmen. Tegen 39 % voor de ‘Union pour un Mouvement Populaire’. Voormalig FN’er Bruno Mégret en zijn echtgenote en ex-burgemeester van Vitrolles Catherine Mégret komen niet meer voor in het verhaal. Spijts laatst gespeculeerd werd op een terugkeer van Bruno Mégret naar de partij van Jean-Marie Le Pen, namen het FN van Le Pen en de Mouvement National Républicain (MNR) van Mégret elk apart deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Marseille leverde dat 6,3 % van de stemmen op voor het FN en 1 % voor de MNR tot  gevolg. Opvallend is dat radicaal-links in deze havenstad 6,2 % van de stemmen behaalde. Slechts 0,1 % minder dan het FN.

Elders overklast radicaal-links extreemrechts. In Reims bijvoorbeeld wordt het FN (4,3 %) voorbijgestoken door radicaal-links (4,6 %). In Toulouse is geen spoor te vinden van een extreemrechtse lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen, en haalde radicaal-links 6,2 % van de stemmen – waarvan meer dan 5 % komt van de trotskistische Ligue Communiste Revolutionaire van Olivier Besancenot (foto 3). Het blijven natuurlijk resultaten in de marge van traditioneel-links en -rechts, maar het zijn opmerkelijke resultaten die elders geëvenaard worden: meer dan 7 % voor de Bloco de Esquerda in Lissabon, naast 8,9 % voor de communistische partij bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige zomer in de Portugese hoofdstad, en vorige maand bijna 7 % voor Die Linke in Hamburg. Significant is dat het ‘kleine’ trotskistische LCR bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk in bijna tweehonderd steden en gemeenten lijsten kon neerleggen, terwijl het ‘grote’ extreemrechtse FN in nog slechts een honderdtal plaatsen op de kieslijst stond.

Dit maar om te zeggen dat extreemrechts langs alle kanten pluimen verliest: aan traditioneel-rechts, terwijl – een ongeluk komt nooit alleen – radicaal-links historische resultaten neerzet en extreemrechts voorbijsteekt.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

FRANSEN LUSTEN DE 'IDENTITAIRE' SOEP NIET

Bij de oprichting van het samenwerkingsverband ‘Steden tegen islamisering’ viel het op dat het VB daarbij pronkte met de handtekening van het Franse ‘Alsace d’Abord’ en niet van het Front National (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080118). Alsace d’Abord (foto 1), op 21 september vorig jaar nog voor een lezing te gast bij de Vlaams Belang Jongeren in Antwerpen (foto 2) en verder bekend voor haar soepbedeling met varkensvlees via één van haar mantelorganisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070109 ), is een afsplitsing van het Front National van Jean-Marie Le Pen. Maar wat stelt het electoraal voor?

In Straatsburg, hoofdstad van de Alsace, behaalden de ‘identitairen’ van Alsace d’Abord bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen slechts 2,2 % van de stemmen. In 2001 was dat nog 9,2 %. De ‘identitairen’ hadden lijsten neergelegd in een twintigtal Franse steden, maar overal was de uitslag al even desastreus. Eén van de ‘betere’ uitslagen was in Nice, waar de ‘identitairen’ 3 % van de stemmen behaalden. Fabrice Robert, voorzitter-stichter van het ‘Bloc identitaire’, bij wie het VB en de NSV wel eens naartoe gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071011), gaf toe dat de gemeenteraadsverkiezingen zijn geestgenoten van woede naar wanhoop en defaitisme hebben gebracht.

Op 4 mei komen jongeren van Alsace d’Abord nog eens naar Antwerpen, dan voor de Dag van de Rechts-Europese Jeugd die de Vlaams Belang Jongeren inrichten. Geen sant in eigen land heeft Alsace d’Abord echter niet veel te bieden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

17-03-08

GEEN NIEUWS, GOED NIEUWS

Het voorbije weekend bleef alles relatief rustig in Vlaanderen. Het leven ging zijn gewone gang. Al zijn bijvoorbeeld de baldadigheden bij een voetbalmatch in Merksem, waar een scheidsrechter met een ijzeren staaf het hoofd werd ingeslagen, natuurlijk niet normaal te noemen. Maar het had anders kunnen zijn. Blood and Honour Vlaanderen had immers voor zaterdag 15 maart een derde ‘heldenhuldiging’ op evenveel jaar tijd aangekondigd.

Het is nooit expliciet gezegd waar, maar naar alle waarschijnlijkheid zou de 'heldenhuldiging' opnieuw op de militaire begraafplaats van Lommel plaatsvinden waar een aantal gesneuvelde SS’ers begraven liggen (foto's 1 en 2: 'Heldenhuldiging' in Lommel in 2007). Traditiegetrouw zou de ‘heldenhuldiging’ gevolgd worden door een concert, in een of ander gehucht van Vlaanderen (foto 3: 'Concert' in Hever, gehucht van Boortmeerbeek). Bijzonder was wel dat deze keer een ‘vooravond’ zou ingericht worden, vrijdagavond. Voor de buitenlandse neonazi’s die dan al in ons land zouden zijn. Voorzover als bekend is er echter niets in huis gekomen van de geplande ‘heldenhuldiging’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080122). Het politiereglement dat de stad Lommel intussen had goedgekeurd om neonazi-bijeenkomsten op haar grondgebied te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080124) moest niet uit de kast gehaald worden. De politie van Lommel had het zekere voor het onzekere genomen en de wacht opgetrokken aan de militaire begraafplaats in Lommel, maar moest niet ingrijpen. Ook over een neonazi-concert is niets gesignaleerd. Blood and Honour Vlaanderen is in elkaar gestuikt, onbekwaam om nog een fatsoenlijk (nouja) concert in te richten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080207). Het betekent niet dat Blood and Honour Vlaanderen ontbonden is – leden ervan blijven naar manifestaties van anderen gaan – maar zelf hebben ze even geen zin meer om iets op poten te zetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080213).

Blood and Honour’ers vinden het natuurlijk wel spijtig. “Hehe, vandaag is day of the fallen heroes. Tis kei mooi weer dus sebbes stap ik de auto in en ga ik er toch heen hoor :) Jammer dat het rustig zal zal zijn”, postte zaterdag een Limburgse neonazi op het Blood and Honour-forum. “Wanneer kunnen wij ooit de draad weer oppikken? Gaat nooit lukken als er zo’n mensen van Antifa bestaan die alles boycotten”, verzucht een Antwerpse Blood and Honour’er. “Ik snap dat antifa tuig niet”, reageerde daarop onze Limburgse Blood and Honour’er. “Broekschijters zijn het. Op computer kunnen ze alles zetten, maar als je ze in lijfe ontmoet zijn ze niet groot meer”, is de reactie van de Antwerpenaar. Een Blood and Honour'er die een en ander liefst fysiek wil regelen. Op een Brits Blood and Honour-forum is sprake van een concert van Blood and Honour Vlaanderen zaterdag 19 april, waar al vier groepen voor gecontracteerd zouden zijn, en twee andere groepen in optie zouden staan, maar bij Blood and Honour Vlaanderen zelf is dat niet bevestigd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

16-03-08

APARTHEID UND KEIN ENDE

Elk publiek optreden van de nieuwe voorzitter van het VB – is het voor het KVHV in Gent of voor de Vlaams-Nationale Debatclub in Edegem – ’t Pallieterke brengt er enthousiast verslag over uit. Volgens hun medewerker kregen ze in Edegem “een optimistische Bruno Valkeniers te horen. Met, ja, een andere, meer zakelijke stijl, hoewel niet minder bevlogen.” Een andere medewerker noteerde naar aanleiding van Valkeniers’ aantreden in het VRT-programma De keien van de Wetstraat: “Het vleugje nijdigheid dat Ivan De Vadder soms in zijn vragen legde, stoorde de nieuwe VB-voorzitter niet, laat staan dat het hem uit zijn evenwicht bracht.” Maar toch struikelde ’t Pallieterke over wat de media onthielden van De keien van de Wetstraat met Bruno Valkeniers.

De slotvraag van VRT-journaliste Kathleen Cools was naar welk land Valkeniers het liefst zou emigreren. Tegenwoordig denkt Valkeniers aan de Verenigde Staten, vroeger zou hij Zuid-Afrika geantwoord hebben. In de tijd van de Apartheid? Waarop Valkeniers antwoordde dat “die apartheid hem niet stoorde”, maar hij zich kan “inbeelden dat het systeem anderen wel stoorde, om te beginnen de slachtoffers ervan” (zie: http://www.youtube.com/watch?v=U8EMgTaGJNA). Wat een empathie! Valkeniers die zich kan inleven dat een racistische en discriminerend regime niet goed aankomt bij de slachtoffers ervan. Maar toch, hem stoorde de apartheid niet. Bij ’t Pallieterke zijn ze verontwaardigd dat uitgerekend dít in de kranten opgepikt werd. Want is er niet evengoed, zoniet nog meer, kritiek uit te brengen op het Chinese regime? “En dat in Syrië. En dat in Iran. En dat in Saoedi-Arabië. En dat in Albanië. En dat in Turkije. En dat in Pakistan. En dat in Soedan. En dat in Zimbabwe. En dat in… verder in te vullen naar ieders godsvrucht en vermogen, zonder het regime in onze eigen modelstaat (…) per definitie te moeten uitsluiten.” Bijzonder grotesk is dit, België vergelijken met één van voornoemde landen. En niet het verschil willen zien tussen een land en staatsvorm de facto aanvaarden, en het discriminerend apartheidsregime (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Apartheid) fervent verdedigen.

De man die in ’t Pallieterke wekelijks de Engelse politiek volgt, zoals Koen Dillen dat onder zijn nom de plume Guitry doet voor Frankrijk, besteedt 1/3 van zijn vaste ruimte in ’t Pallieterke deze week ook al aan de pro apartheidsuitspraak van Bruno Valkeniers, en vooral de reactie van de pers daarop (De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad…). Engelandwatcher ‘John Bull’ troost zich “dat columnisten en gazetten die zich richten tot Vlaamse intellectuelen door een minderheid gelezen worden en minder invloed hebben dan zij pretenderen. Het Vlaams Belang mag zich troosten met de wetenschap dat, zelfs als de partij niet uitblinkt door ideologische rechtlijnigheid of fijnheid van zeden en gewoonten, het volk – zo aanbeden door gauchisten – daar niet om maalt en zich op tijd en stond schaart achter de verzamelpartij met haar vergaarbak van meningen en meninkjes.” In een derde (!) artikel over diezelfde affaire schrijft ’t Pallieterke deze week: “Bruno Valkeniers is een toffe peer, maar hij zal nu ondertussen wel door hebben dat die rotzakken (m/v) van de BRT voor geen sikkepit te vertrouwen zijn, en zeker niet als ze Kathleen Cools heten en grote donkere ogen hebben.” We begrijpen dat de bibliothecaris van Schoten geen meerwaarde ziet in het ter inzage leggen van ’t Pallieterke.

In de eerste versie van de Grondbeginselen van het VB stond: “Zuid-Afrika neemt voor het Vlaams Blok een bijzondere plaats in. Het Vlaams Blok beklemtoont uitdrukkelijk haar solidariteit met blank Zuid-Afrika.” Met andere woorden: de zwarte bevolking in Zuid-Afrika kon de pot op hoewel dat “systeem anderen wel stoorde, om te beginnen de slachtoffers” van het wereldwijd veroordeelde apartheidsregime. We citeerden nog maar even Bruno Valkeniers anno 2008, tijdens zijn studentenjaren was Valkeniers minder subtiel in zijn uitspraken over het toenmalige Zuid-Afrikaanse regime. In de jongste versie, opgemaakt naar aanleiding van de naamsverandering van Vlaams Blok naar Vlaams Belang in 2004, is de verwijzing naar het apartheidsregime verdwenen uit de Grondbeginselen. Maar alleen omdat het apartheidsregime toen door de feiten achterhaald was, al tien jaar afgeschaft was. Op papier verdwenen, in de geesten van het VB blijft het apartheidsregime als voorbeeld gelden van een van de betere staatsvormen uit de wereldgeschiedenis.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

REIZEN OM TE LEREN

Om even bij Zuid-Afrika en het apartheidsregime te blijven, een anekdote uit het rijke leven van onze VB-parlementsleden.

Eind vorige maand was een delegatie van Vlaamse parlementsleden in Zuid-Afrika. Ze bezocht er onder andere het Apartheidsmuseum in Johannesburg, waar met documenten tot en met met gewone zitbanken (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) het apartheidsregime aanschouwelijk wordt voorgesteld (zie: http://www.apartheidmuseum.org). Om het helemaal echt te maken is er, zoals in de tijd van het apartheidsregime, een inkom voor blanken en voor niet-blanken voorzien (foto 1, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Louter didactisch, je kan zelf kiezen langs welke inkom je het museum wil binnen stappen. Maar toen de Vlaamse parlementaire delegatie er eind vorige maand was, werden de twee VB’ers die meereisden – Werner Marginet uit Lokeren (foto 2) en  Frank Creyelman uit Mechelen – door de Zuid-Afrikaanse gidsen als enigen langs de ingang voor niet-blanken gestuurd. Na een tip vanuit de Vlaamse parlementsdelegatie. Er mag ook al eens gelachen worden bij zo’n studiebezoek.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

15-03-08

BACK IN TIME

Sommige mensen werden er “ambetant” van alsmaar onze voornaamste pc, onze geheugenbank en ons strijdinstrument, te zien buiten dragen. Voor hen is er goed nieuws, et pour les autres c'est la même chose: vanaf nu zijn we weer terug dagelijks on line met nieuws over extreemrechts. “Zolang het interessant en plezant blijft”, dat blijft ons motto.

Probleem (nouja) is wel dat extreemrechts het alsmaar moeilijker krijgt. Nog geen 300 mensen bij de NSV-betoging in Gent, incluis mensen die de studentenpet intussen al lang ontgroeid zijn zoals voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke. Amper 100 betogers bij een VB-actie met Philip Dewinter tegen een moskee in Waregem (foto 1) en zelfs nog minder volk bij een gelijkaardige actie in Mechelen. Ook electoraal crasht het VB. In de opiniepeiling van De Standaard/VRT komt het VB vandaag uit op haar laagste score ooit: 15,1 %. Terwijl het VB bij de Vlaamse verkiezingen in mei 2004 nog 24,2 procent behaalde, en bij de federale verkiezingen in juni vorig jaar op 19,3 % uitkwam. De peiling van De Standaard/VRT in diezelfde maand juni van vorig jaar gaf het VB nog 21,4 % van de stemmen. Het resultaat bij de verkiezingen was dus lager dan bij de opiniepeiling. Het was vroeger altijd anders. De hondstrouwheid van de VB-kiezer – eens VB gestemd, altijd VB-stemmer – is ook verdwenen. Mochten het nu verkiezingen zijn, zou 1/3 van de VB-kiezers op 10 juni vorig jaar nu voor een andere partij stemmen. De VB-stemmen gaan vooral naar CD&V/N-VA (13 %), Open VLD (9 %) en Lijst Dedecker (6 %). De Lijst Dedecker (8,9 %) stijgt alweer in de opiniepeiling van De Standaard/VRT, al is de vaart van de groei wel verminderd. Een voor vandaag in Het Nieuwsblad aangekondigd gesprek van Luc Alloo met Jean-Marie Dedecker is, toeval of niet, vervangen door een gesprek met De Laatste Show-presentatrice Frieda Van Wijck.

VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2) heeft intussen zijn ambities bijgesteld. Hij wil dat het VB “tegen de volgende verkiezingen, in 2009, de grootste oppositiepartij is.” In de glorieperiode van Frank Vanhecke waren de ambities nog anders. Toen wilde het VB nog de grootste partij van Vlaanderen worden, incontournable om België te splitsen en Vlaanderen te besturen. Nu is de VB-voorzitter al blij als hij een grotere partij kan leiden dan Jean-Marie Dedecker of Bart Dewever. De tweede ambitie van Bruno Valkeniers is nog merkwaardiger: Valkeniers wil dat het VB “de meest kwaliteitsvolle”oppositiepartij is. Een aantal backbenchers à la Staf Neel zijn dan wel verdwenen uit de VB-parlementsfracties, maar dat maakt het VB nog geen kwaliteitsvolle partij. Daar is nog veel werk aan, en dat in een partij die de traditie heeft weinig of geen geld te stoppen in een studiedienst maar des te meer geld uit te geven aan propaganda. Met als jongste voorbeeld een folder met VB-senator Anke Van dermeersch haar hoofd gehuld in een boerka (foto 3). De hoofddoek bij de nieuwjaarsdrink van Spirit-voorzitster Bettina Geysen moest overtroffen worden. Bruno Valkeniers beseft dat hij nog veel werk voor de boeg heeft en is gestart met een ronde langs de VB-afdelingen. Gisterenavond was hij in Lier, vanavond schuift hij aan bij een Breughelavond in Malle.

In het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine verzekert Valkeniers dat het VB een rebelse partij blijft. Bruno Valkeniers: “Je moet de bestaande structuren durven in vraag stellen en kritisch staan tegenover de wereld en jezelf. Mijn devies: Rien n’ est acquis – niets is verworven!” Toen het interview werd afgenomen wist de voorzitter nog niet hoe rampzalig de opiniepeilingen voor zijn partij tegenwoordig zijn.

12:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, islam, valkeniers |  Facebook | | |  Print

06-03-08

EVEN TUSSENUIT

Wegens technische problemen zijn er de volgende dagen geen, of slechts op onregelmatige tijdstippen, nieuwe berichten.

Waarschijnlijk zijn wij volgende week terug elke dag on line, in elk geval zo vlug als mogelijk. Yelloman en Blokbuster blijven intussen op post om jouw honger naar nieuws over (acties tegen) extreemrechts te stillen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

05-03-08

ACTIE IN GENT EN WAREGEM

Morgen wordt in Gent betoogd door de NSV, en is er een gepaste tegenbetoging. Het is afwachten wat het wordt, maar vorig jaar bracht de tegenbetoging in Antwerpen alvast meer volk op de been dan de NSV-betoging (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4256639/nsvbetoging-ondanks-algemene-mobilisatie-een). ’s Anderendaags staat in de agenda van Philip Dewinter een protestactie tegen een moskee in Desselgem, deelgemeente van Waregem. In Antwerpen reclameert Dewinter omdat er teveel moskees zijn, in Desselgem omdat er één komt. Vanuit Waregem kregen we volgende oproep.

Olaf Risee: “Gisteren kreeg ik, zoals wel vaker, een folder van het Vlaams Belang in de bus. Normaal gesproken lees ik zo'n folder en gooi het weg, maar dit keer stonden er teksten in waarvan ik oprecht onpasselijk werd. De folder roept op tot een protestactie tegen de aanwezigheid van een moskee in Desselgem. Enkele citaten uit de folder: 'Het dragen van een hoofddoek en van traditionele kledij is een duidelijk politiek statement: vele islamieten willen niet inburgeren, zijn niet bereid om zich aan te passen aan de Westerse en democratische normen en waarden en willen de islam hier bij ons verder uitbouwen.' 'De voertaal in vele allochtone winkels en clubhuizen is het Arabisch of het Turks. Wij verwijzen hier naar Kortrijk waar gehele straten ingenomen en geïslamitiseerd werden (Zwevegemstraat en zijstraten). Let op... wij kunnen de volgende stad zijn waar dergelijk fenomeen zich kan voordoen.' 'Ook in West-Vlaanderen zijn in tal van steden moskeeën aanwezig. Meestal zijn ze, voor het ogenblik nog, onopvallend. Maar door de erkenning van de moskee hier in Desselgem (als eerste in West-Vlaanderen) kan daar vlug verandering in komen.' Etc. Etc.
 
(…) Ik ben geen liefhebber van pamfletterie, maar mijn ervaring met moslims is, ondanks alle vooroordelen die ik ook in me heb - ik ben echt niet heiliger dan de Paus - een totaal andere (zie:
http://www.inletterland.net/in_letterland/2008/02/door_olaf_risee_2.html). Ik kan en wil niet langer zwijgen. Ik wil iets doen, een tegenstem laten horen, hoe onbeduidend wellicht ook. Mijn idee is om aanstaande vrijdag vanaf 19 uur een 'Poëzieavond voor verdraagzaamheid' te organiseren in Desselgem of Waregem. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om op deze avond de moslims heilig te verklaren of om Dewinter cs. letterlijk voor de voeten te lopen. Ik wil alleen een signaal afgeven dat er mensen zijn die anders - misschien niet eens per se beter, maar anders - over moslims denken. (…) Ik wil zoveel mogelijk dichters zien te verzamelen uit zowel Vlaanderen als Nederland voor een kort optreden aanstaande vrijdag. Ik verwacht geen aangepaste teksten (mag wel) maar gewoon een korte voordracht van, afhankelijk van het aantal deelnemers, circa 5 minuten. Als steunbetuiging voor verdraagzaamheid.
 
Als u geïnteresseerd bent om op welke wijze ook aan deze poëzieavond mee te werken, laat het me dan zo snel mogelijk weten. Ik kan u geen financiële vergoeding bieden, wel - als u van ver komt - eventueel een slaapplaats.” Voor contact:
olaf.risee@inter.nl.net.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

04-03-08

PHILIP DEWINTER IS KOPPOSITIE KWIJT. YVES LETERME 'LUL VAN HET JAAR'. JONGENSDROOM BART DE WEVER ALWEER NIET IN VERVULLING.

Lien Van de Kelder (foto 1, met naast haar Guy Mortier) zou uit de kleren gaan. En ja, we hebben even haar blote borsten mogen zien. Maar daarnaast was er vooral de vraag wie op Humo’s Pop Poll de medaille van ‘Lul van het jaar’ in ontvangst zou nemen. In Humo van 31 december 2007 solliciteerde Bart De Wever openlijk voor de titel van ‘Lul van het Jaar’ (foto 2, klik op de foto voor een grotere afbeelding).

Bart De Wever (in Humo, ernstig): “Vorig jaar was ik zesde, en ik hoop dit jaar beter te doen. (…) In mijn scholierentijd werd die prijs altijd gewonnen door politici naar wie ik opkeek, genre Ronald Reagen. Sindsdien is Lul van het Jaar worden mijn ambitie. Ik vul al jaren een Pop Poll-formulier in waarin ik op mezelf stem, maar tot dusver helaas zonder resultaat. Het zou leuk zijn om Philip Dewinter alvast dáár electoraal te overvleugelen; de rest volgt later.” Mocht hij verkozen worden, hij zou de medaille van Lul van het Jaar in ontvangst komen nemen tijdens Humo’s PopPoll-avond in het Antwerpse Sportpaleis. Bart De Wever: “Absoluut. (…) Ik zal er me zelfs voor opdoffen. Ik zou proberen te doen wat ik met mijn columns in De Morgen doe: het publiek het bloed onder de nagels vandaan halen, op humoristische manier.”

Over de humor van Bart De Wever kan gediscussieerd worden. Feit is dat De Wever onevenredig veel macht heeft verworven. Met amper zes parlementsleden slaagt de N-VA de populairste Vlaamse politicus en de grootste Vlaamse regeringspartij te gijzelen. En ofwel houdt het kartel CD&V/N-VA nog stand tot aan de verkiezingen volgend jaar, en wordt verder gestookt in het communautair vuur. Ofwel gaat de N-VA in kartel met de Lijst Dedecker (LDD), waardoor beide partijen samen kunnen doorgroeien naar het formaat van een grote partij. Zeker als de volgende verkiezingen communautair geladen zijn. Vergeet daarbij niet dat de N-VA en LDD, die zeggen het VB te bestrijden, tegen een cordon sanitaire rond het VB zijn. In om het even welk scenario dreigt een gesprek met de Franstaligen alsmaar moeilijker tot onmogelijk te worden. “Maar zover hoeven we niet vooruit te kijken”, merkte een cynisch commentator in Gazet van Antwerpen dit weekend op.

Er zijn goede argumenten om Bart De Wever ‘Lul van het Jaar’ te nomineren, maar de lezers van Humo kozen dus voor Yves Leterme als man én lul van het jaar. Niet de gijzelaar maar de man die zich laat gijzelen Lul van het Jaar. Philip Dewinter, die twee jaar geleden nog op zijn website opschepte met zijn bijna-verkiezing als Lul van het Jaar (hij moest enkel George W. Bush laten vooraf gaan), zakt naar de vijfde plaats in de categorie Lul van het Jaar. Op vier staat Bart De Wever. Ook in de categorie Ergelijkste politicus/politica van het Jaar klopt Bart De Wever (op 3) nipt Philip Dewinter (op 4). Dus toch een klein succesje voor De Wever. Guy Verhofstadt, boegbeeld van de Open VLD die bij de verkiezingen op 10 juni vorig jaar toch wel wat pluimen moest laten, werd door de Humo-lezers tot Politicus van het Jaar gekroond (foto 3). De 25 349 Humo-lezers die hun Pop Poll-formulier invulden can’t be wrong.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter |  Facebook | | |  Print

EERSTE WERKDAG NIEUWE VB-VOORZITTER

Valkeniers

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paulo |  Facebook | | |  Print

03-03-08

BRUNO GOLLNISCH OOK IN HOGER BEROEP VEROORDEELD VOOR NEGATIONISME

Het Hof van Beroep in Lyon heeft vorige donderdag, op 28 februari, een uitspraak in eerste aanleg bevestigd waarmee Bruno Gollnisch veroordeeld werd tot drie maanden cel met uitstel, en een boete van 55 000 euro, voor “ontkenning van misdaden tegen de mensheid”. Gollnisch is na Jean-Marie Le Pen de voornaamste man bij het Franse Front National (FN). Hij is ook voorzitter van de groep Identiteit, Traditie en Souvereiniteit (ITS) in het Europees Parlement. Toen Gollnisch in eerste aanleg veroordeeld werd, nam de ondervoorzitter van de ITS-fractie, VB’er Philip Claeys, een afwachtende houding aan. Nu de veroordeling wegens negationisme definitief is, horen we Claeys niet.

Bruno Gollnisch (55 j.) is gehuwd met een Japanse vrouw en was van 1981 tot 2005 hoogleraar Japanse taal en beschaving aan de universiteit van Lyon. In 2005 werd hij aan die universiteit voor vijf jaar geschorst na negationistische uitspraken. Op een persconferentie op 11 oktober 2004 had Gollnisch controversiële uitspraken gedaan over het Neurenberg-proces (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Processen_van_Neurenberg) en de Soah (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust). Op 13 december 2005 werd Gollnischs onschendbaarheid als Europes parlementslid opgeheven. Spijts een pleidooi van Koen Dillen in het Europees parlement tegen de beknotting van de vrije meningsuiting van Gollnisch. We spreken dan over negationistische uitspraken waarvoor Gollnisch uiteindelijk in januari 2007 veroordeeld werd tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel, en een boete van 55 000 euro. Uitspraak die nu in hoger beroep bevestigd is. Gollnisch deed overigens wel meer controversiële uitspraken. Zo noemde hij antiracisme “mentale aids”. Wat hem zowel kritiek opleverde van aids-patiënten, als van antiracisten en van sommigen in de FN-partijleiding. Gollnisch gaf zijn onvoorwaardelijke steun aan Jean-Marie Le Pen als die in nauwe schoentjes geraakt omwille van zijn uitspraak dat de gaskamers maar een detail zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In de regionale raad van Rhône-Alpes – waar Gollnisch ook al mandataris is voor het FN – vroeg Gollnisch “respect voor de vrije meningsuiting voor leerkrachten die kritisch staan tegenover de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog”.  Geen wonder dat Koen Dillen zo’n fervent verdediger is van Gollnisch.

Parallel aan zijn universitaire loopbaan maakte Gollnisch carrière in het Front National (FN). Lid vanaf 1983 wordt hij in 1984 al secretaris van het FN in het Rhône-departement. In 1986 wordt hij verkozen tot lid van het Centraal Comité van het FN, en gecoöpteerd lid in het Politiek Bureau van het FN. In 1994 wordt hij ondervoorzitter van het FN. Titel die nog wel een paar keer zal veranderen, eerst ingevolge van een bescheidenere rol die Carl Lang wil gaan spelen, daarna als gevolg van het vertrek van Bruno Mégret die een eigen partijtje oprichtte. Officieel de nummer twee, wordt zijn positie als ‘nummer twee’ wel bedreigd door Marine Le Pen. Dochter van… en door Koen Dillen omschreven als “de arrogante dochter van” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080130). Gollnisch is ook initiatiefnemer en voorzitter van de Identiteit, Traditie en Souvereiniteit-groep in het Europees parlement die de extreemrechtse afgevaardigden in het Europees parlement wil verenigen. Een groep die intussen op apegapen ligt omdat ze niet meer in aantal is na het vertrek van vijf Roemeense leden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071112). Toen Gollnisch in 2007 een eerste keer werd veroordeeld voor zijn negationistische uitspraken zei VB’er en ITS-ondervoorzitter Philip Claeys aan Gollnisch te zullen vragen “of hij nog kan functioneren als fractievoorzitter.” Of het VB zelf nog wel wilde zetelen in eenzelfde fractie met, en onder voorzittersschap van, een voor negationisme veroordeelde, kon Claeys niet onmiddellijk zeggen. De praktijk wees uit dat het VB er geen enkel probleem mee had, Gollnisch was zelfs uitgenodigd voor de begrafenis van Karel Dillen (foto). Toen Gollnisch in januari in Brussel was voor een etentje haastte VB’er Freddy Van Gaever zich om naast Gollnisch aan tafel te zitten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080211).

Na de veroordeling in hoger beroep van Gollnisch zei het FN in een persmededeling dat met de veroordeling in eerste aanleg en hoger beroep van Gollnisch Frankrijk ondergebracht wordt bij de “totalitaire staten”. Het VB heeft nog niet gereageerd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

02-03-08

BRUNO VALKENIERS NIEUWE VB-VOORZITTER: HETZELFDE MAAR SLIMMER?

Vandaag wordt op een applauscongres in Gent Bruno Valkeniers aangesteld als nieuwe VB-voorzitter. We kunnen niet zeggen dat we er “met belangstelling naar uit kijken.” De man is te diep geworteld in het VB en haar potgrond zoals het NSV waarvan Valkeniers het “occasioneel straatgeweld” goedkeurt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070114 en http://aff.skynetblogs.be/post/4128762/coming-man-bruno-valkeniers-is-oudgediende), opdat de partijlijn grondig zou veranderen.

Valkeniers staat voor de Vlaamse onafhankelijkheid. “We mogen daarbij niet stamelen of bedelen, maar moeten onze ketens afleggen en ons als fiere en vrije Vlamingen gedragen”, zo vatte ’t Pallieterke de woorden van Valkeniers op een KVHV-avond in Gent een paar dagen geleden samen. Valkeniers vindt dat het VB zich harder moet opstellen in een aantal kwesties. “Ze moeten weer bang worden van ons”, zei hij in het eerste interview na het bekend worden van zijn ambities als nieuwe VB-partijvoorzitter (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5452070/ze-moeten-weer-bang-worden-van-ons). Voeg daarbij nog het vrije ondernemersschap dat voorop gaat, zelfs een VB-gemeenteraadslid die als tatoeëerster nazi-symbolen plaatst wordt verdedigd met: “Er moet bij hen ook brood op de plank komen” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080225). Maar een zekere intelligentie kan Valkeniers niet ontzegd worden. In Het Nieuwsblad op Zondag zegt hij vandaag: “Sommige partijleden mogen wat slimmer worden, ja.” Voor één keer gaan we hem niet tegenspreken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

01-03-08

VLAAMS BELANG JONGEREN NAAR DE WINTERACADEMIE

Sinds gisterenavond maken de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) Oostende onveilig voor een ‘Winteracademie’ dit weekend (foto 1). In de beste Blood and Honour-traditie wordt de precieze locatie van de ‘Winteracademie’ niet vrijgegeven, maar het is in de ‘Koningin der Badsteden’ dat de VBJ verzamelen heeft geblazen.

Met de moed van de wanhoop zou je denken na het lezen van het jongste nummer van het VBJ-blad Vrij Vlaanderen. “Na de val van het communisme heeft men in West-Europa nagelaten om de fellow-travellers van Moskou aan te pakken. De erfgenamen van mei ’68 zwaaien in vele maatschappelijke geledingen de plak, voornamelijk in het onderwijs en de culturele wereld. (…) Deze linkse dominantie valt niet te onderschatten. Het feit dat iemand als voormalig Agalev-boegbeeld en de geestelijke vader van het cordon sanitaire Jos Geysels voorzitter kon worden van boek.be, dat 90 % van de boekenverkoop in Vlaanderen vertegenwoordigt en de boekenbeurs organiseert, spreekt boekdelen”, klaagt Jan Lievens (34 j. en parlementair medewerker bij het VB). De al evenmin erg jeugdige Frederik Pas (broer van VB-Kamerlid Barbara Pas en beter bekend als VB-cartoonist Fré) klaagt in een bespreking van één van de populairse stripreeksen van de jongste jaren, de XIII-reeks van Jean Van Hamme en William Vance: “In een fictief Zuid-Amerikaans land kroop de hoofdfiguur in de rol van een vrijheidstrijder en volksheld, en natuurlijk wordt daarbij letterlijk de vergelijking gemaakt met Ché Guevara, zonder één kwaad woord over deze moordenaar en machtswellusteling. Het is wachten op een scenarist die het aandurft slechteriken eens in linkse kringen te situeren.”

Dat situeren van slechteriken in linkse kringen doet de VBJ dan maar zelf op haar Winteracademie, waar dixit VBJ-voorzitter Hans Verreyt “in tegenstelling tot de Zomeruniversiteit vooral gefocust wordt op het vormingsaspect.” De aangekondigde sprekers hebben we anders al een paar keer gehad op de zomeruniversiteiten en winteracademies van de VBJ (Karim van Overmeire: Strategieën voor de toekomst van het Vlaams Belang; Peter Logghe: Wat scheidt en bindt Links en Rechts…). Nieuw in het rijtje sprekers is Hugo Coveliers, over de islamisering van Vlaanderen. Zoals bekend is Hugo Coveliers een autoriteit op het gebied van kennis over de islam. Rob Verreycken is er ook bij, met nog maar eens een exposé over ‘Radicale (actie)groepen op de barricade'. Het verhaal van Rob Verreycken wordt gevolgd door een debat waarbij sprekers van de NSV, het KVHV, TAK en Voorpost elkaar de loef proberen af te steken over ‘Directe actie als aanvulling op het politiek verhaal’.

Na het wegstemmen in de Oost-Vlaamse provincieraad van een VB-motie om het tentoonstellen van Louis-Paul Boons Fenominale Feminatheek te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080223), zal Rob Verreycken met voorbeelden tonen hoe men met meer kans op succes actie had kunnen voeren (foto 2, klik op de foto voor een grotere afbeelding. Zie ook: http://www.indymedia.be/en/node/26230). Vorig jaar waren er slechts een veertigtal deelnemers aan de Winteracademie. Voor de Zomeruniversiteit, traditioneel in het buitenland, trekt de VBJ dit jaar naar Ierland. Van vrijdag 18 juli tot en met zondagmiddag 27 juli. Rob Verreycken gaf vorige week donderdag, 21 februari, al een inleiding bij de NSV met een Ierse avond in de Molly Blooms-pub aan de Jezuïetenrui in Antwerpen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, aanverwant, verreycken |  Facebook | | |  Print