04-04-08

VOLGENDE 1 MEI-MANIFESTATIE VLAAMS BELANG AAN HENDRIK CONSCIENCEPLEIN(TJE) IN ANTWERPEN

19962005“Sinds 1996 gaat het Vlaams Blok / Vlaams Belang er prat op de grootste echte arbeiderspartij van Vlaanderen te zijn. En niet ten onrechte. (…) Het is dus met recht en rede dat het Vlaams Belang de 1 mei-manifestaties blijft organiseren”, schrijft Ortwin Depoortere in het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine. Hoezo, met recht en rede “de” 1 mei-manifestaties organiseren? Zijn er dan geen andere 1 mei-manifestaties? Toch wel, en meer zelfs: ze trekken meer volk dan die van het VB.

Na een paar probeersels van de Vlaams Blok Jongeren (1992, 1993 en 1994) en van twee plaatselijke afdelingen (Oostende en Denderleeuw, 1994) organiseerde het VB op 1 mei 1996 haar eerste nationale 1 mei-manifestatie (foto 1). In kringen rond het VB was al langer aangedrongen op een zo’n initiatief. Were Di-voorzitter Bert Van Boghout schreef in juni 1992 in Dietsland-Europa: “Wij beschouwen het als uitermate belangrijk dat het VB er vandaag in lukt ruime delen van de zogenaamde arbeidersbevolking in onze Vlaams-nationale strijd te betrekken.” Wim Van Dijck, hoofdredacteur van het Voorpost-blad Revolte, maakt het drie jaar later concreter: “Laat men eens beginnen met een nationale 1-meiviering, compleet met optocht en vlaggengezwaai (geen rode uiteraard): ik ben ervan overtuigd dat de respons groot zal zijn en het chagrijn bij de SP nog veel groter.”

Eén jaar later is het zover: het VB mobiliseert duizend mensen rond het standbeeld van de sociaal bewogen maar anti-socialistische katholieke priester Adolf Daens in Aalst. Niet veel volk voor een partij die op dat ogenblik een tienduizend leden telt. Alleen al de optocht van de SP-Aalst mobiliseert dubbel zoveel volk. Maar bij het VB zijn ze tevreden, de 1 mei-optocht heeft hen de nodige media-aandacht opgeleverd. Alleen Alexandra Colen is niet opgetogen. Zij zegt op 1 mei liever bij haar kinderen thuis te blijven dan de richtlijnen van de partijtop te volgen. In 1997 houdt het VB  haar 1 meioptocht in Temse, toen in het nieuws wegens de sluiting van de Boelscheepswerf. Daarna volgen Vilvoorde in 1998, de sluiting van de Renaultvestiging is dan in de actualiteit, en Gent in 1999 dat echter meer een gezinsdag met wat attracties in het Citadelpark is dan een 1 mei-optocht.

De 1 mei-optochten in 2000 (Antwerpen) en 2001 (Mechelen) worden zwaar ontsierd door groepen VB’ers die “Islamieten = parasieten” en dergelijke meer roepen. Volgens getuigen op aansporen van mensen uit het VB-middenkader, maar andere VB-kaderleden hebben toch moeite met de negatieve publiciteit die dit oplevert. De 1-meioptochten die tot dan duizend à tweeduizend mensen op de been brachten worden vanaf dan vervangen door gezinsbijeenkomsten (2002: Boudewijnpark in Brugge; 2003: Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren). Vanaf 2004 grijpt men terug naar meer sociale thema’s, maar vanaf dan komt de klad erin met nog slechts een paar honderd mensen die daar op afkomen. 2004: aan het standbeeld van Lieven Gevaert in Mortsel; 2005: aan het standbeeld van luchtvaartpionier Jan Olieslagers in Deurne (foto 2, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050502); 2006: vlakbij de rosse buurt in Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060501).

Vorig jaar verzamelde het VB aan het standbeeld van Amedee Verbruggen in Bazel, Vlaamse strijder maar vooral gekozen omdat hij grootoom is van de populaire zwarte schepen Wouter Van Bellingen uit Sint-Niklaas. Het VB vroeg Van Bellingen samen met het VB zijn grootoom te huldigen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070330), kwestie aan te tonen dat Van Bellingen toch niet zo verdraagzaam is want Van Bellingen ging uiteraard niet in op die propagandastunt van het VB. Van Bellingen was het VB rapper af door aan de vooravond van de VB-manifestatie samen met de plaatselijke Amedee Verbruggen-kring een eigen, en serene, huldiging te houden aan het standbeeld van zijn grootoom. Dit jaar komt het VB op 1 mei bijeen aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Een reden waarom men bijeenkomt aan het standbeeld van Hendrik Conscience (foto 3) is niet gegeven. Het thema van de 1 mei-manifestatie is dit jaar: ‘Vlaamse zekerheid’. De telefoonnummers voor busvervoer vanuit heel Vlaanderen zijn al wel meegegeven in het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine.

Het Hendrik Conscienceplein is echter zo klein, ingesloten door de huizen en de Carolus Borromeuskerk daar, dat het VB snel zal kunnen spreken van een bomvol plein dat er kwam luisteren naar de VB-tenoren. Een bekende tactiek: zoom in op een groep mensen, en je ziet niet hoe kein die groep eigenlijk maar is. Op de Grote Markt in Antwerpen, amper een straat verder, zal alleszins een veelvoud van mensen passeren bij de socialistische 1-meioptocht, en dat enkel met mensen uit het Antwerpse.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal |  Facebook | | |  Print