20-04-08

JURGEN VERSTREPEN ÉÉN JAAR BIJ LIJST DEDECKER

Vandaag wordt de Antwerp Ten Miles gelopen. Er worden een 25 000 lopers verwacht, een 5 000 meer dan vorig jaar. De voorbije weken brachten kranten ons week na week op de hoogte van de vorderingen om in conditie te geraken van een aantal BV’s. Van Kurt Van Eeghem tot Geert Hoste, “de peetvader van de maffia van de Vlaamse cabaretiers” (de uitdrukking komt uit de eerste theatershow van De Kennedys). Wie ook surft op de golf van BV’s die zich laten inschrijven voor de Antwerp Ten Miles, is Jurgen Verstrepen. We hadden niet anders verwacht van de zo hype-gevoelige Verstrepen. Voorbije donderdag was het een jaar geleden dat hij van het Vlaams Belang overstapte naar de Lijst Dedecker.

In de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad werd Jurgen Verstrepen daarvoor getrakteerd op een paginagroot interview. Verstrepen is “nog altijd superblij” dat hij die stap heeft gezet. Jurgen Verstrepen: “Het klinkt misschien wat beladen of zelfs lullig, maar: ik ben niet overgelopen, ik ben thuisgekomen. Nog anders: ik ben uit de catacomben gekropen. Van verruiming is niks in huis gekomen. Veilig en goed betaald achter het cordon blijven zitten, is en blijft het concept van die partij. Nee, mijn jaren bij het Vlaams Belang zijn geen verloren jaren. Ik heb zowel menselijk als politiek wel wat geleerd. Tot ik de stap naar het Vlaams Belang zette, was ik een toffe gast. ’s Anderendaags was ik in de ogen van diezelfde mensen een rotzak. Het duurde niet lang of ik was dat ook in de ogen van Vlaams Belangers. Juist omdat ik niet in de catacomben wilde blijven zitten en de boel openbreken. U kunt zich niet voorstellen hoe gesloten die rechts-radicale biotoop is. (…) Ik heb geprobeerd iets in de buik van het VB te veranderen en dat is niet gelukt. Integendeel, bakken stront heb ik over me gekregen. Interviewer Mathias Danneels probeert nog even door te gaan op Verstrepens relatie met het VB: “In het Vlaams Parlement zit u ver van ze weg, in de banken van de Antwerpse gemeenteraad kleeft u fysiek aan het VB. Aan Anke Van dermeersch weliswaar, maar toch.” Maar Verstrepen gaat er niet echt nog op in. Bart Dewever zijn “lepel suiker” en andere politiek-culinaire uitspraken achterna zegt Verstrepen over de Antwerpse gemeenteraad: “Ik zit in die vidé vruchteloos naar een stukje kip en een gehaktballetje te zoeken. Wat ik proef is: zetmeel.” “Zowel het kruis als de sikkel zijn weer helemaal terug”, orakelt Verstrepen verder als het verzet tegen het hoofddoekenverbod aan bod komt. Dat de katholieke zuil terug meer prominent in de samenleving aanwezig is klopt, maar de hamer en sikkel van de communisten?

“Jürgen Verstrepen heb ik altijd een lullificateur eerste klas gevonden, ook al toen hij nog meeheulde met het Vlaams Belang”, schrijft Jo Van Damme deze week in P-Magazine. Jo Van Damme: ”Nu hij is overgelopen naar Lijst Dedecker, is het niet veel verbeterd. Wat is zijn oplossing voor jonge schoften die het openbaar vervoer in Antwerpen (en elders) onveilig maken? Heropvoedingskampen. Hij zal dat jong tuig wel eens vlug manieren leren. Nultolerantie. Zodra ze er nog maar aan dénken zich te misdragen, vliegen ze het gesticht in. En vervolgens is alles weer in orde. Mmm, ik weet het nog zo niet. En Verstrepen weet het ook niet. Hij doet alleen alsof. Vooreerst lijkt hij me niet het type dat dagelijk met buslein 41 naar zijn werk gaat. En eerlijk gezegd had ik het nog gespierder van hem verwacht. Niet dat hij meteen zou verkondigen dat we die huftertjes van vreemde komaf gewoon dood moeten slaan (nadat we ze vanzelfsprekend eerst hebben verplicht om zich een geldig vervoersbewijs aan te schaffen), maar hij moet toch al ideetjes hebben die de mens wérkelijk koude rillingen over de rug jagen? Een Antwerps jeugd-Guantanamo, Jürgen? Zeg het dan, je zit nu bij de partij van het gezond verstand. (…) Natuurlijk is Verstrepen te netjes om in De Zevende Dag (juist na de Heilige Mis en vóór Moeders Keuken) ijskoud te gaan pleiten voor de herinvoering van executies. Maar een beetje populist roept graag wat volgens hem de meerderheid denkt. Om te beginnen: heropvoedingskampen.Maar waar? Euh, in leegstaande kazernes, zegt Jürgen. Hoe, wie, wat? Goeie vragen, maar die beantwoordt hij later wel. Of niet. Net zo gemakkelijk.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.