30-04-08

1 MEI IN ANTWERPEN

Vanavond en morgen worden her en der in het land 1 mei-manifestaties én Rerum Novarum-herdenkingen georganiseerd. Duizenden leden van de socialistische beweging die opstappen, en achteraf getrakteerd worden op muzikaal en ander vertier (foto 1, in Antwerpen Axl Peleman. Elders van Hadise in Mechelen tot Axelle Red in Brussel). Er zijn een paar Rerum Novarum-activiteiten van de katholieke arbeidersbeweging, en in Wilrijk is er op 1 mei een gezamenlijke activiteit van de plaatselijke SP.A- en ACW-kern, met de Marokkaanse stand up comedian Youssef Mousaoui die daarbij commentaar levert. Ook actiegroepen en radicaal-links hebben hun 1 mei-manifestaties (foto 2: vanavond in Antwerpen, klik op de afbeelding voor uitleg).

Maar ook het VB komt bijeen op 1 mei. We brachten begin deze maand al een bericht over de 1 mei-bijeenkomst van het VB op het Antwerpse Consciencepleintje (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080404). Het enige nieuws sindsdien zijn de namen van de sprekers en het verhoopte aantal aanwezigen. Dat het VB de 1 mei-bijeenkomst in het teken zet van de volgende Vlaamse parlementsverkiezingen is eigenlijk geen nieuws. Het VB zet altijd alles in het teken van de volgende verkiezingen, en soms zelfs nog meer in het teken van de daarna volgende verkiezingen. Alsof dan ons de verlossing uit ons lijden wacht. Maar goed, wie mogen we overmorgen verwachten bij het VB? Als sprekers zijn intussen aangekondigd: VB-voorzitter Bruno Valkeniers, VB-‘vakbondsvrouw’ Marie-Rose Morel en Philip Dewinter als zijn eigene zelf. Het VB mikt op 1 500 aanwezigen, wat een verveelvoudiging zou zijn van wat de laatste jaren verzameld werd op 1 mei (2004 – 2007) en het VB zou terugbrengen naar de aantallen die het bij de eerste 1 mei-manifestaties bijeenbracht (1996 – 2003). Er is dan ook terug vervoer vanuit heel Vlaanderen ingelegd (foto 3). Na de meeting op het Hendrik Conscienceplein trekt de VB-meute naar het Harmoniepark voor een 'gezellig samenzijn'.

Volgens Dewinter, vorige week in een interview in Het Nieuwsblad, is het nodig dat het VB de campagne voor de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 vroeg op gang trekt. Philip Dewinter: “In de aanloop naar verkiezingen zuigen de traditionele partijen de aandacht naar zich toe met zottigheden. Wij kennen die luxe niet. Dus moeten we op tijd beginnen.” Het VB dat tijdens verkiezingscampagnes, en ook daarbuiten, geen zottigheden uithaalt. Dat is natuurlijk iets nieuw. Het Nieuwsblad, bij de pinken, vraagt daarop Dewinter of hij en passant ook rust probeert te brengen, en te vermijden dat een nieuwe ‘rel Morel’ of iets van gelijke strekking ontvlamt. Dewinter geeft toe: “Wij hebben ons de voorbije zes, zeven maanden wat koest gehouden omdat we eerst rust in eigen rangen moesten brengen en de gelederen sluiten.” Dewinter veert recht als hem voor de voeten wordt gegooid dat hij door zelf de lijst te trekken een mogelijke Forza Flandria hypothekeert, en het spijts Valkeniers als VB-voorzitter het weer dezelfde oude krokodil Dewinter is die de lijst trekt.

Dewinter: "Deze oude krokodil is nog maar 45 en één jaar jonger dan Valkeniers. We hebben deze beslissing samen en in één klank genomen. Bovendien beweer ik niet dat er aan mijn positie niks meer zou kunnen veranderen. Het Vlaams Belang blijft bereid om de Vlaamse conservatieve krachten te bundelen, maar met onze 19 procent van de stemmen wegen we wel iets zwaarder dan pakweg LDD of N-VA.” De Grote Baas blijft dus De Grote Baas, en hij spreekt al niet meer van de 24 % die het VB bij de vorige verkiezingen voor het Vlaams parlement behaalde – terwijl het VB anders wel altijd de verkiezingsuitslagen enkel vergelijkt met de vorige verkiezingsuitslagen voor hetzelfde bestuursniveau. Het ziet er sterk naar uit dat het VB deze keer geen psychologische nederlaag gaat lijden zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2006, geen vooruitgang in het stemmmenaantal maar achteruitgang in aantal zetels zoals bij de federale verkiezingen in 2007, maar een achteruitgang op alle fronten dreigt te moeten ondergaan in 2009. Vandaar dat alle hens nu aan dek geroepen worden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.