30-04-08

BLOOD AND HONOUR MORGEN IN KOPPEN (ÉÉN, 21.25 UUR)

Bellegem bij Kortrijk, anderhalve week geleden. Een driehondertal vooral Duitse neonazi's herdenkt er de verjaardag van hun held, Adolf Hitler. Ze zingen liederen waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen Joden en ze brengen ongestoord de Hitlergroet. Wat ze niet weten is dat ze in het geheim gefilmd worden met een verborgen camera. Koppen toont de beelden en spreekt exclusief met Thomas Kuban, de Duitse undercoverjournalist die met gevaar voor z'n leven al jaren dat soort bijeenkomsten filmt.

18:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

1 MEI IN ANTWERPEN

Vanavond en morgen worden her en der in het land 1 mei-manifestaties én Rerum Novarum-herdenkingen georganiseerd. Duizenden leden van de socialistische beweging die opstappen, en achteraf getrakteerd worden op muzikaal en ander vertier (foto 1, in Antwerpen Axl Peleman. Elders van Hadise in Mechelen tot Axelle Red in Brussel). Er zijn een paar Rerum Novarum-activiteiten van de katholieke arbeidersbeweging, en in Wilrijk is er op 1 mei een gezamenlijke activiteit van de plaatselijke SP.A- en ACW-kern, met de Marokkaanse stand up comedian Youssef Mousaoui die daarbij commentaar levert. Ook actiegroepen en radicaal-links hebben hun 1 mei-manifestaties (foto 2: vanavond in Antwerpen, klik op de afbeelding voor uitleg).

Maar ook het VB komt bijeen op 1 mei. We brachten begin deze maand al een bericht over de 1 mei-bijeenkomst van het VB op het Antwerpse Consciencepleintje (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080404). Het enige nieuws sindsdien zijn de namen van de sprekers en het verhoopte aantal aanwezigen. Dat het VB de 1 mei-bijeenkomst in het teken zet van de volgende Vlaamse parlementsverkiezingen is eigenlijk geen nieuws. Het VB zet altijd alles in het teken van de volgende verkiezingen, en soms zelfs nog meer in het teken van de daarna volgende verkiezingen. Alsof dan ons de verlossing uit ons lijden wacht. Maar goed, wie mogen we overmorgen verwachten bij het VB? Als sprekers zijn intussen aangekondigd: VB-voorzitter Bruno Valkeniers, VB-‘vakbondsvrouw’ Marie-Rose Morel en Philip Dewinter als zijn eigene zelf. Het VB mikt op 1 500 aanwezigen, wat een verveelvoudiging zou zijn van wat de laatste jaren verzameld werd op 1 mei (2004 – 2007) en het VB zou terugbrengen naar de aantallen die het bij de eerste 1 mei-manifestaties bijeenbracht (1996 – 2003). Er is dan ook terug vervoer vanuit heel Vlaanderen ingelegd (foto 3). Na de meeting op het Hendrik Conscienceplein trekt de VB-meute naar het Harmoniepark voor een 'gezellig samenzijn'.

Volgens Dewinter, vorige week in een interview in Het Nieuwsblad, is het nodig dat het VB de campagne voor de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 vroeg op gang trekt. Philip Dewinter: “In de aanloop naar verkiezingen zuigen de traditionele partijen de aandacht naar zich toe met zottigheden. Wij kennen die luxe niet. Dus moeten we op tijd beginnen.” Het VB dat tijdens verkiezingscampagnes, en ook daarbuiten, geen zottigheden uithaalt. Dat is natuurlijk iets nieuw. Het Nieuwsblad, bij de pinken, vraagt daarop Dewinter of hij en passant ook rust probeert te brengen, en te vermijden dat een nieuwe ‘rel Morel’ of iets van gelijke strekking ontvlamt. Dewinter geeft toe: “Wij hebben ons de voorbije zes, zeven maanden wat koest gehouden omdat we eerst rust in eigen rangen moesten brengen en de gelederen sluiten.” Dewinter veert recht als hem voor de voeten wordt gegooid dat hij door zelf de lijst te trekken een mogelijke Forza Flandria hypothekeert, en het spijts Valkeniers als VB-voorzitter het weer dezelfde oude krokodil Dewinter is die de lijst trekt.

Dewinter: "Deze oude krokodil is nog maar 45 en één jaar jonger dan Valkeniers. We hebben deze beslissing samen en in één klank genomen. Bovendien beweer ik niet dat er aan mijn positie niks meer zou kunnen veranderen. Het Vlaams Belang blijft bereid om de Vlaamse conservatieve krachten te bundelen, maar met onze 19 procent van de stemmen wegen we wel iets zwaarder dan pakweg LDD of N-VA.” De Grote Baas blijft dus De Grote Baas, en hij spreekt al niet meer van de 24 % die het VB bij de vorige verkiezingen voor het Vlaams parlement behaalde – terwijl het VB anders wel altijd de verkiezingsuitslagen enkel vergelijkt met de vorige verkiezingsuitslagen voor hetzelfde bestuursniveau. Het ziet er sterk naar uit dat het VB deze keer geen psychologische nederlaag gaat lijden zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2006, geen vooruitgang in het stemmmenaantal maar achteruitgang in aantal zetels zoals bij de federale verkiezingen in 2007, maar een achteruitgang op alle fronten dreigt te moeten ondergaan in 2009. Vandaar dat alle hens nu aan dek geroepen worden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, dewinter |  Facebook | | |  Print

29-04-08

VOORPOST UIT ZAAL GEZET IN NEDERLAND. TEGENBETOGINGEN VOOR NEONAZI'S IN DUITSLAND

Zaterdag verblijdde VB’er Björn Roose de wereld (nouja) met de dienstmededeling: “Morgen, zondag 27 april, geen berichten op deze blog. Zal, veronderstel ik, vrij laat thuis zijn van de viering van 30 jaar Voorpost Nederland.” Gisteren postte Roose op zijn blog over de opkomst van de ondervoorzitters: bij Groen! krijgen ze er een; bij de Lijst Dedecker (LDD) is Yvan Sabbe gedegradeerd van mede-voorzitter naar ondervoorzitter zodat Jean-Marie Dedecker er nog meer de baas wordt. Over Noord-Korea. Over Franstalige kranten, daarbij uitvoerig citerend uit een tekst van oprichter van de Algemeene SS-Vlaanderen Ward Hermans (zie: http://www.verzet.org/content/view/370/36/1/1)! Over nog een paar andere onderwerpen, maar niets over het feestje van Voorpost Nederland.

Wat was er aan de hand dat Roose zweeg over zijn uitstap naar Voorpost Nederland? Maar eerst even een situering. Voorpost is een extreemrechtse volksnationalistische actiegroep die opkomt voor een Dietse staat, Vlaanderen en Nederland verenigd, onder een ultrarechts regime. Voorpost trekt bij ons om de haverklap ten strijde tegen het “Franstalige imperialisme”, maar brengt de Vlaamse strijd daarbij meer schade dan baat bij. Voorpost komt immers ook op voor amnestie aan de collaborateurs, vandaar de jaarlijkse Voorpost-actie aan de dierentuin in Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050416 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070409), en geeft bijvoorbeeld financiële steun aan de voor negationisme tot een gevangenisstraf veroordeelde Siegfried Verbeke. Dat maakt Voorpost natuurlijk bij voorbaat verdacht. Voorpost staat “in broederlijke solidariteit naast blank Zuid-Afrika”. Voorpost verzorgt daarenboven de ordedienst bij bevriende organisaties in een privémilitie-achtig uniform (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070309). Prominente leden van Voorpost zijn VB-personeelslid (Voorpost-actieleider Luc Vermeulen, Voorpost-perswoordvoerder Björn Roose…), verlenen hand- en spandiensten voor het VB (Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck, tevens voorzitter van het IJzerwake-comité…) als ze al niet VB-mandataris zijn (Francis Van Den Eynde, Roeland Raes...).

Voorpost probeert ook een afdeling uit te bouwen in Nederland en in Zuid-Afrika. Is Voorpost Vlaanderen een vrij stabiele organisatie, in Nederland is Voorpost een geschiedenis van vallen en opstaan, en voort krabbelen. Groepjes jongeren die opgenomen worden bij en/of zich afscheiden van Voorpost (zie verwijzingen verderop). Eén van de kopstukken van Voorpost Nederland richtte vernielingen aan, en kladde “Juden Raus”, op een Joodse begraafplaats in Oosterhout (zie: http://www.gebladerte.nl/11261f79.htm). Andere leden werden pas nog voor de rechtbank gedaagd voor het in brand steken van een kraakpand in Almere, terwijl hetzelfde nog is geprobeerd bij een synagoge, een islamitisch gebedshuis, een islamitische slager… (zie: http://kafka.antifa.net/Voorpostflevoland.html). Voorbije zondag vierde Voorpost Nederland dan haar dertig jarig bestaan (foto 1), waarbij een delegatie van Voorpost Vlaanderen naar Utrecht afzakte met een bus die vanuit Berchem, bij Antwerpen, zou vertrekken. Toen de zaaleigenaar door de actiegroep Breek Voorpost! geïnformeerd werd wie er allemaal bij hem in de zaal zat, heeft hij Voorpost de deur gewezen (zie: www.afan.dds.nl/nederland). Björn Roose sprakeloos, en een succes voor de antifascistische beweging in Nederland. Maar er wacht onze Nederlandse vrienden alweer een nieuwe uitdaging. Aanstaande zaterdag houdt de traditionele vleugel van Blood and Honour Nederland er haar Adolf Hitler-herdenking (foto 2).

Als wederdienst voor de aanwezigheid van Nederlandse Blood and Honour’ers in Bellegem (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420) trekken de actiefste Blood and Honour Vlaanderen-figuren nu naar Nederland. Ze zijn bij Blood and Honour Vlaanderen trouwens nog wel meer onderweg: het voorbije weekend waren ze in Stolberg, Duitsland, bij Aken. Daar werd de dood bij een vechtpartij van een neonazi herdacht. De Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) had daartoe opgeroepen. De neonazi’s verzamelden met een 400, radicaal-linkse betogers bezetten op hetzelfde ogenblik de stad met 1 500 mensen (foto 3) terwijl de avond voordien vanuit klassiek-links met 2 000 mensen geprotesteerd werd tegen de NPD-betoging (zie: http://www.lsp-mas.be/blokbuster/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=815).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

28-04-08

BESTEL DE GRATIS LEEUWENVLAGGEN, VL-BALPENNEN, - SLEUTELHANGERS, -ZELFKLEVERS EN -RITSSLUITINGEN

Het VB wil de volgende dagen en weken massaal leeuwenvlaggen laten wapperen in Vlaanderen, een VL-logo aan je sleutelhanger en zelfs jouw ritssluiting zien (Open uw gulp met een VL-ritshanger!). Schrijven doe je voortaan met een VL-balpen, en met VL-zelfklevers camoufleer je de gaten in de carrosserie van je auto. Op één dag tijd kreeg het VB naar verluidt al 8 000 sms’jes om een en ander te bestellen. Maar het kan natuurlijk nog beter.

Wij roepen dan ook op om massaal de VB-gadgets te bestellen. Het VB heeft zowat 400 000 euro besteed aan een folder over de VL-campagne en de VL-gadgets. Bestel die dingen! Met de bonnen uit genoemde folder, of door te sms’en (zie foto, voor de precieze sms-instructies: vergroot de foto door eenmaal op de afbeelding te klikken). Als Jong N-VA een Belgische vlag mag verbranden. Als VB’er Rob Verreycken zegt op de N-VA-vlag te zullen, excusez le mot, pissen. Als Patrick Janssens bij wijze van grap zegt een gekregen voetbalshirt van den Antwerp, de Royal Antwerp Football Club, als opneemvod te gebruiken. Waarom zou jij dan niet met de VL-vlaggen en VL-gadgets…

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

WINNAAR AFF/VERZET-WEDSTRIJD BEKEND

Het heeft enige tijd geduurd vooraleer we bij het Anti-Fascistisch Front (AFF) een onschuldige hand hebben gevonden, maar de winnaar van een volledig verzorgd weekend voor twee personen in de Vlaamse Ardennen is bekend.

Bij gelegenheid van het miljoenste bezoek aan deze blog, volgens de Skynetblogs-teller, beloofden wij een weekend voor twee personen in Johan’s Lodge voor één van onze mailers (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080405). De belangstelling was groot, zelfs Marie-Rose Morel stuurde ons een mailtje. “Als trouwe bezoeker van jullie blog wil ik graag mijn kansje wagen voor het weekend naar de Vlaamse Ardennen!”, mailde de Schotense ons. “Kindjes en honden ook welkom?”, vroeg ze nog. Maar het weekend ging niet naar haar, maar wel naar een streekgenote. Veerle Van Putte (53 j.) uit Zandhoven-Viersel. De ‘onschuldige hand’ is blij dat de prijs naar een vrouw gaat, de winnares zelf is blij. Wat wil een mens nog meer?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

27-04-08

FRANK VANHECKE, ERESLACHTOFFER VAN HET VB

Op dezelfde partijraad vorige zondag waar de lijsttrekkers voor de Vlaamse verkiezingen volgend jaar aangewezen werden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080425), werd Frank Vanhecke benoemd tot erevoorzitter van het Vlaams Belang. Na twaalf jaar dat ‘kiekenkot’ geleid te hebben (1996 – 2008) verdient hij dat wel. Maar het VB kan het niet nalaten Vanhecke in een slachtofferrol te duwen. “Het toekennen van het erevoorzitterschap is tevens een blijk van steun en solidariteit, nu Vanhecke het slachtoffer dreigt te worden van een schandelijke poging tot politieke liquidatie”, luidt het bij het VB.

We dachten even iets gemist te hebben, maar het draait nog steeds om de vraag om de parlementaire onschendbaarheid van Frank Vanhecke op te heffen nadat in een onder zijn verantwoordelijkheid uitgegeven VB-partijblad in Sint-Niklaas allochtonen onterecht beschuldigd werden grafschenners te zijn, het in één moeite door toegeschreven werd aan de cultuur van allochtonen, en het zeven weken duurde vooraleer het VB de foute informatie toegaf (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5757370/de-gaten-in-het-geheugen-van-het-vb). “Het VB weer in de favoriete slachtofferrol naar aanleiding van de gevraagde opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Frank Vanhecke, verantwoordelijke uitgever van het bewuste pamflet”, schrijft Hans Becu in een opvallend nuchtere lezersbrief die deze week in ’t Pallieterke verscheen.

Hans Becu: “Niet de minister initieert zoiets, maar de procureur. Die moet een klacht onderzoeken en dat kan niet tenzij de parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven. Die procedure loopt via de minister van Justitie. De rechtbank zal uiteindelijk beslissen over schuld of onschuld. Wat is daar mis mee? Niks. Je kunt kwaad zijn op Willockx dat hij daarvoor een klacht indient, maar dat is nu eenmaal zijn recht. Jo Vandeurzen en Laurette Onkelinx hebben daar niets mee te maken. Typisch VB: een op zich simpele case, hoogstens vervelend en misschien wat pesterig van een politieke tegenstander – toegegeven – wordt zodanig voorgesteld dat het VB weeral het ‘slachtoffer’ is van allerlei machinaties van het ‘establishment’. Want wat het VB eigenlijk zegt, is dat Vandeurzen en Onkelinx Vanheckes parlementaire onschendbaarheid willen opheffen, wat eigenlijk manifest onjuist is. Straks gaan ze nog beweren dat Vandeurzen hem veroordeeld heeft ook, mocht het zover komen.”

We zijn er nog niet uit wat het meest verbazingwekkend is: hoe het VB zich weer eens in de slachtofferrol wentelt of dat zo’n nuchtere kijk op de zaak in de lezersrubriek van ’t Pallieterke verschijnt. In elk geval is het Calimero-gedrag van het Vlaams Belang één van de redenen waarom het VB erop achteruit gaat. Vlaanderen heeft sympathie voor underdogs, maar niet voor zeurpieten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke |  Facebook | | |  Print

26-04-08

LIJST DEDECKER CONGRESSEERT

Dit weekend houdt Lijst Dedecker (LDD) een partijcongres. De LDD kost het VB een pak stemmen, en kaapt ook media-aandacht weg. Maar moeten wij daarom in hoera-stemming vervallen? De LDD heeft intussen tien voormalige VB-mandatarissen in haar rangen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5697884/tiende-vbmandataris-maakt-overstap-naar-lijst). Hoeveel blijft van hun vorige politieke biotoop kleven? Luk Sanders schreef een lezenswaardige bijdrage over de Lijst Dedecker voor het in juni te verschijnen boek Politieke ideologieën in Vlaanderen, bijdrage die donderdag als opiniebijdrage verscheen in De Standaard. We focussen in het deel dat we hier overnemen op de gelijkenissen en verschillen met het VB.

Luk Sanders: “Toen Karel Dillen destijds benoemd werd tot 'voorzitter voor het leven' van het Vlaams Blok was het parlement te klein. 'Ondemocratisch!' werd overal terecht gescandeerd, want een volwaardige democratie calculeert individueel menselijk falen in. Gegarandeerde macht corrumpeert en daarom moeten elites elkaar afwisselen, willen ze democratisch zijn. Maar is het voorzitterschap van Jean-Marie Dedecker democratischer? Uiteindelijk gaf Dillen de fakkel door aan Frank Vanhecke en een jaar later was Dillen vergeten. Zijn overlijden haalde amper het nieuws, ook al was zijn partij toen op een hoogtepunt. Maar door een partij op te richten die je eigen naam draagt, ben je sowieso de feitelijke voorzitter voor het leven. Jean-Marie geniet wel verzachtende omstandigheden; hij had namelijk een moeilijke politieke jeugd. Ondanks zijn electorale successen bij de VLD werd hij geweerd uit de federale regering, uit de Vlaamse regering en uit het Oostendse schepencollege. In 2002 werd hij door de VLD drie maanden geschorst en in 2006 buiten geschopt om vervolgens uit de N-VA geschopt te worden. De kansarme politicus wilde een patroon doorbreken, dat is begrijpelijk… Maar daar is de politiek niet mee gediend en zijn eigen partij evenmin. Alleen Dedecker zelf vaart er wel bij.

Iemand die een politieke partij opricht en haar naar zichzelf noemt, acht zijn persoonlijk belang (inclusief voorzitterspostje) belangrijker dan dat van zijn partij. Onder normale (democratische) omstandigheden staat een voorzitter onder druk als zijn partij verliest, maar niet bij Dedecker. Als Lijst Dedecker haar voorzitter om welke reden ook zou afzetten, verliest ze haar ziel. Maar als Dedecker zelf plots zin krijgt in een zotte career move - hout hakken in Canada of zo - en de partij verlaat, dan kan hij dat natuurlijk perfect. Alleen ziet de toekomst van de partij er dan even troosteloos uit als die van Lijst Pim Fortuyn na de moord op haar voorzitter. Dan staan de partijleden daar met hun mond vol tanden. Omwille van haar naam kan de partij dus niet zonder Dedecker, maar Dedecker wel zonder de partij. (…) Dedecker trekt van leer tegen de monarchie omwille van de macht door geboorte en de macht voor het leven. Maar sinds de geboorte van zijn partij, en zolang Dedecker en zijn partij volwaardig leven, ligt de partijmacht geconcentreerd in de figuur van koning Dedecker.

Maar ook met de subnaam van de partij schort wat… Een kleine vierhonderd jaar geleden opende René Descartes zijn magnum opus Discours de la Méthode als volgt: 'Het gezond verstand is het best verdeelde goed op aard. Want eenieder meent er zo goed van voorzien te zijn dat zelfs diegenen die in andere zaken het moeilijkst tevreden zijn te stellen er gewoonlijk niet meer van willen dan ze al hebben'. 'Gezond verstand' is hét argument voor mensen met veel opinies en weinig argumenten. En voor Dedecker is het gewoon een synoniem voor zijn eigen gedacht. In die zin had hij ook gelijk toen hij zei dat al zijn partijleden gemeen hebben dat ze gezond verstand hebben. Het zijn mensen die bij gebrek aan eigen mening klakkeloos zijn gedacht - het gezond verstand - overnemen. Haast iedere politicus probeert zijn politieke ideeën niet als politieke ideeën voor te stellen. Ofwel zijn het feiten ('ik stel enkel vast') ofwel is het 'gezond verstand'. En Dedecker doet er alles aan om te verloochenen wat hij is: een politicus. Na de wedstrijd schudden atleten mekaar de hand en na het politiek akkoord steken 'polletiekers' mekaar een mes in de rug, aldus Jean-Marie. In de sport gebeurt alles fair en in de politiek is alles laf. De LDD-ideologie heeft wel meer nuance en diepgang dan het kleuterniveau van George Bush of van Vlaams Belang . LDD is rechts-liberaal. Dat wil zeggen dat het vrijheidsideaal zo ver gaat dat een blanke, gezonde, rijke, hooggeschoolde, succesvolle, zelfstandige 'man' van middelbare leeftijd er doorgaans beter bij vaart dan een zieke, allochtone oma. Maar dat is de karikatuur, zoals die van iedere ideologie bestaat. Het rechts-liberalisme is niet de meest sociale ideologie, maar LDD is niet racistisch en ook niet extreem asociaal.

(…) Dedecker draait ondertussen al een hele tijd mee in de toppolitiek, maar nooit toonde hij zich als iemand die kan samenwerken met andersdenkenden. En aangezien hij de partij belichaamt hebben we, na Vlaams Belang, nu weer een significante partij die geen beleidspartij is. En gezien de electoraal succesvolle toekomst die LDD voorspeld wordt, levert dat eens te meer een democratisch probleem op. Inhoudelijk is LDD geen extremistische partij, maar door dat toenemende electorale gewicht van die onverzoenlijke partijen, verkleint het gewicht van de beleidspartijen. Het gevolg is dat belangrijke beleidspartijen steeds meer verplicht worden om allemaal samen in zee te gaan (zoals momenteel in de Vlaamse regering). En zodra de sleet zit op zo'n tripartite, is er geen alternatief mogelijk. Er zijn kortom steeds minder mogelijkheden om de elites te laten roteren, wat zo broodnodig is voor de democratie. Intern wordt de rotatie van de macht verstoord omdat de gelijknamige voorzitter de hele partij incarneert en aangezien die voorzitter het monopolie meent te hebben op het gezond verstand, beperkt hij bovendien de mogelijkheden opdat beleidspartijen mekaar kunnen afwisselen.”

In een reactie gisteren in De Standaard schreef Rudi De Kerpel, die enige bekend geniet nadat hij als ondernemer herhaaldelijk op de televisie verscheen in debatten opgezet door Jan Van Rompaey, lid van het LDD-partijbureau, dat er in de LDD flink gedebatteerd wordt. Het zou er nog aan mankeren met de verzameling van persoonlijkheden daar. Maar dat neemt niets weg van de cruciale rol van Jean-Marie Dedecker en de vaagheid van de notitie ‘gezond verstand’.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, ldd |  Facebook | | |  Print

25-04-08

VOOR VLAG EN VROUW

Het VB maakte gisteren op een persconferentie bekend Vlaanderen te willen overspoelen met “VL-gadgets”: van 300 000 leeuwenvlaggen over 2 500 000 zelfklevers tot een onbekend aantal ritsluitingen waaraan een “VL” hangt. Daar heeft Patrick Janssens met zijn ‘stralende’ A-gadgets niet van terug: een ritssluiting met een VL-hangertje!

We weten niet of iemand gevraagd heeft waar die spullen gemaakt werden. Vorige keer bleken VB-gadgets uit China te komen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070609), en ook leeuwenvlaggen van de actiegroep Vlaanderen Vlagt bleken vandaar te komen. Het zou niet passen mochten de VB-spullen opnieuw uit het land van Mao komen, terwijl het VB de jongste weken weer moord en brand schreeuwt over China. Maar er was ook serieus nieuws op de VB-persconferentie. Het VB maakte ook de lijsttrekkers bekend voor de Vlaamse verkiezingen in 2009, over een jaar en twee maanden. Een partijbestuur vorige zondag had de lijsttrekkers vastgelegd. Philip Dewinter was VB-voorzitter Bruno Valkeniers evenwel voor. Dewinter tipte woensdag Gazet van Antwerpen over zijn lijsttrekkerschap, met als gevolg dat de krant gisterenmorgen al op haar voorpagina breed kopte Dewinter trekt Antwerpse lijst. De nieuwswaarde om dat op de voorpagina te brengen, als enige van twee artikels nog wel, ontgaat ons. Vanaf de eerste verkiezingen voor het Vlaams parlement was Dewinter lijsttrekker voor het Vlaams parlement. Dewinter geen lijsttrekker voor het Vlaams parlement, dat zou pas nieuws zijn.

Volgens De Standaard is deze “heel erg vroege aftrap voor de verkiezingen” een “vlucht vooruit”. In 2004 kwam het VB bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement uit op 24,3 procent van de stemmen, terwijl de partij volgens de laatste peiling van De Standaard en VRT, in maart, teruggeslagen is tot 15,1 procent. Het zal een zware dobber worden voor Dewinter om niet als verliezer uit de volgende parlementsverkiezingen te komen. Na de psychologische nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, het verlies van een federaal volksvertegenwoordiger in 2007, de volgende misrekening? De namen van de lijsttrekkers verrassen niet, op één na. Philip Dewinter dus in Antwerpen, Frank Vanhecke in West-Vlaanderen (om dan achteraf zijn Vlaamse zetel weer te ruilen voor zijn Europees zitje?), Joris Van Hauthem in Vlaams-Brabant, Karim Van Overmeire in Oost-Vlaanderen, en dan: Linda Vissers (47 j., foto) in Limburg. Bij de federale parlementsverkiezingen in 2007 stond ze nog als tweede op de Limburgse VB-lijst, en geraakte ze zo verkozen als federaal volksvertegenwoordiger. De Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 zullen allicht de exit betekenen voor Thieu Boutsen (62 j.). Andere Limburger in het huidige Vlaamse parlement is John Vranken (57 j.).

Een vrouw als lijsttrekster bij het VB is du jamais vu bij het VB. De slimste bij het VB is Linda Vissers, uit Overpelt, echter niet. Waarschijnlijk is dat ook niet zo belangrijk. Het Belang van Limburg stelde Linda Vissers als kandidate voor het federaal parlement vijf eenvoudige vragen. Kijk en geniet: http://www.garagetv.be/video-galerij/fiedelewie/Quiz_met_Vlaams_Belanger_Linda_Vissers.aspx.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang |  Facebook | | |  Print

24-04-08

EDDY HERMY: “PARLEMENTSLEDEN GEHEIM LID VAN TROTSKISTISCHE CELLEN, GREET OP DE BEECK LID VAN TROTSKISTISCHE INTERNATIONALE?”

Een volkswijsheid zegt dat zot zijn geen pijn doet, en dat lijkt ons toepasselijk op Eddy Hermy en zijn Nieuw-Solidaritisch Alternatief (N-SA). Hoe anders verklaren dat Hermy op de blog van het N-SA Sofie Staelraeve (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen!) verwijt trotskisten te zijn omdat ze de ministers Patrick Dewael en Jo Vandeurzen interpelleerden over de bijeenkomsten van Blood and Honour Vlaanderen en zich willen inzetten voor een verbod op dergelijke organisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080418). Maar ook Patrick Dewael is, volgens Hermy, niet zuiver op de graat, en zijn nieuwe vriendin nog minder.

Volgens Hermy (foto 1) is “de hele cinema rond die muzikale optredens maar een smoes om stiekem repressieve wetten door het parlement te kunnen sluizen. En trotskisten zijn van oudsher graag bereid om de burgerij een handje toe te steken. In ruil voor die hand- en spandiensten mogen zij dan als wilden tekeergaan tegen alle andere ideologische groepen die hen niet zinnen. Ze mogen hun aanhang dan met zwarte maskers en met knuppels bewapend op straat terreurdaden laten uitvoeren op democratische betogers. Dat de Trotski-brigade erin slaagt om parlementsleden voor het karretje te spannen is niet zo verwonderlijk. Het is helemaal niet denkbeeldig om te stellen dat de politieke lichtgewichtjes Sofie en Meyrem in het geheim lid zijn van een trotskistische cel en dat zij dus de marsorders uitvoeren van die organisaties. De Staatsveiligheid zou toch eens moeten nagaan in hoeverre onze vermoedens juist zijn. Want als het inderdaad zo is dat in het parlement of zelfs in de regeringen leden of sympathisanten zitten van trotskistische organisaties, dan moet er toch opgetreden worden? Als men weet dat het trotskisme-leninisme als ideologie en als politieke praktijk verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie, dan is het toch duidelijk dat men moet durven optreden als sommige parlementsleden blijken te sympathiseren met of orders opvolgen van aanhangers van dergelijke organisaties?”

We kennen het politiek parcours van Meyram Almaci maar matig, en dat van Sofie Staelraeve al helemaal niet, maar het zou ons sterk verwonderen mochten ze lid geweest zijn van de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL) of haar opvolger, de Socialistische Arbeiderspartij (SAP). En dan nog. Trotskisme is in onze ogen geen scheldwoord, en mensen kunnen er desgevallend nog wel afstand van nemen, vraag het maar aan Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke. Het trotskisme is trouwens niet verantwoordelijk voor de dood van miljoenen burgers in de voormalige Sovjet-Unie, dat verwijt kan men maken aan Stalin. Maar het is nog niet gedaan, Eddy Hermy vervolgt: “Wij hebben kort overwogen om een brief te sturen naar de minister van Binnenlandse Zaken om onze schokkende vermoedens aan hem mede te delen en zo onze bezorgdheid voor de democratie en de vrijheid te benadrukken. Het Antifascistische Front doet dat geregeld én met succes. Maar op het laatste ogenblik hebben we ons bedacht, want is onze minister van Binnenlandse Zaken geen lid van een geheime sekte (de loge) en is zijn nieuwe vriendin geen lid van de trotskistische internationale?” Nu werd in de jaren zeventig wel verteld dat bij de trotskisten mooiere vrouwen waren dan bij de “Amadezen”, en Greet Op de Beeck (foto 2) is een mooie vrouw, maar daarom is ze nog geen trotskiste.

Geert Wilders achterna doet Eddy Hermy vervolgens een oproep om de grondwet aan te passen zodat mensen als Meyrem Almaci, die de dubbele nationaliteit Belgisch-Turks heeft, niet langer in de Kamer kan zetelen. In een poging grappig te zijn besluit Hermy: “Als men er een sport van wil maken om fundamentele rechten in de vuilnisbak te dumpen wanneer het de elite goed uitkomt of discriminatie op grond van filosofische en politieke overtuiging wel cool vindt wanneer het gaat om randgroepen zoals Bloed en Eer, dan moet men ook openstaan voor sommige leuke suggesties vanuit de politiek niet-correcte bevolkingsgroepen.” De ‘cool’ in italic is een verwijzing naar Geert Cool van Blokbuster. Een en ander is minder te verklaren door de politieke loopbaan van Sofie Staelraeve of wie dan ook, en meer door het politiek parcours van Eddy Hermy zelf. Dat begon bij het communistische Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA), de voorloper van de PvdA. Naar eigen zeggen was hij bij AMADA zeer actief, onder andere met het bestuderen van de werken van Mao, Lenin en Stalin. Het was ook de tijd waarin in het blad van AMADA steevast uitgehaald werd naar de ‘trotskistische verraders’. Hermy werd bij AMADA buitengezet op beschuldiging van “crypto-fascisme”. Daarna vervoegde hij de VMO, om later lid te worden van het VB waar hij tot tweemaal toe buitengezet werd. (Meer over Hermy en de N-SA vind je in de tweede Antifa-nieuwsbrief van de Vlaamse correspondenten van Alert!)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, blood and honour |  Facebook | | |  Print

23-04-08

NORMAN FINKELSTEIN BIJ KVHV-GENT. BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN ENTHOUSIAST

Het is nog niet bekendgemaakt op de website van het Katholiek Hoogstudenten Verbond, afdeling Gent, de meest rechtse van alle KVHV-afdelingen, maar maandag 19 mei komt Norman Finkelstein bij het KVHV-Gent spreken over zijn boek De Holocaust-industrie (foto 1 - klik eenmaal op de illustratie voor een duidelijker afbeelding). Nog niet bekendgemaakt bij het KVHV zelf, wordt er al reclame voor gemaakt op websites van Blood and Honour Vlaanderen en andere extreemrechtse groupuscules.

De volledige titel van Finkelsteins belangrijkste boek luidt: De Holocaust-industrie – Bespiegelingen over de exploitatie van het Joodse lijden. De auteur is hoogleraar aan de DePaul University in Chicago, en is zoon van Joodse ouders uit Warschau die Auschwitz overleefd hebben. Volgens Finkelstein wordt er rond de Holocaust een industrie gebouwd met politiek gewin die het vrijwel onmogelijk maakt kritiek, gerechtvaardigd of niet, te uiten op Israël en de Amerikaanse Joodse gemeenschap. Ook zou men uit zijn op financieel gewin door bij Duitsland en Zwitserland aan te kloppen voor de banktegoeden van Joden die onder het nazi-regime verdwenen zijn. Een ander verwijt is dat de aandacht teveel op het lijden van de Joden is gericht, waardoor andere onder het nazi-regime vervolgde groepen uit beeld verdwijnen. Finkelstein betwist niet het lijden van de Joodse gemeenschap noch hun recht op morele en financiële steun, hij bekritiseert de macht die bepaalde organisaties uit het lijden zouden slaan.

Linkse denkers als Noam Chomsky waren positief over Norman Finkelsteins boek, anderen betoogden dat Finkelstein onwetenschappelijk tewerk ging en het antisemitisme bevordert. Dat neonazi’s zijn boek gebruiken om hun ideologie te onderbouwen wordt door Finkelstein betreurt. “Als onvermijdelijk bijverschijnsel doet het echter niets af van mijn bevindingen”, zegt hij. De vraag is of Finkelstein weet door welk gezelschap hij naar Gent gehaald wordt. Een vorige gerenomeerd spreker bij het KVHV-Gent was Jean-Marie Le Pen, en Indymedia Oost-Vlaanderen meldt een weinig verheffend curriculum vitae van een aantal mensen bij het KVHV-Gent (zie: http://ovl.indymedia.org/news/2008/02/21905.php). Een aantal van hen is misschien niet meer actief bij het KVHV, maar nog in oktober vorig jaar nam een delegatie van het KVHV-Gent deel aan een betoging van de extreemrechtse Vlaamse Jongeren Westland in Brugge (foto 2), VJW dat intussen opgegaan is in het zogenaamde Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) rond ex-VMO’er Eddy Hermy.

Het verklaart waarom op de website van de N-SA al wél reclame wordt gemaakt voor de KVHV-avond met Norman Finkelstein. Bij de aankondiging van een "nieuwe marsrichting" (sic) op 25 mei vorig jaar zei Eddy Hermy dat het Vlaams-nationalisme teveel in handen is van "liberalen, Amerikanofielen en Israëlfanatiekelingen, teveel in handen van aanbidders van de anti-Europese as Washington-Londen-Jeruzalem." Volgens het met de N-SA sympathiserende Altermedia Vlaanderen waren er in de zaal "kopstukken aanwezig van verschillende Vlaamse nationalistische verenigingen alsook enkele VB-gemeenteraadsleden." Van de N-SA naar Blood and Honour Vlaanderen is de afstand ook al niet groot. Daar vroeg iemand zich laatst af op het antisemitisme nog van deze tijd is. Is er nu niet vooral een probleem met Noordafrikanen, Turken…? Waarna hem erop gewezen werd dat hij maar eens het boek van Finkelstein moet lezen, Finkelstein die naar Gent komt en “een goeie visie (heeft) op het feit dat de Joodse gemeenschap de holocaust maar blijft uitbuiten, tot in den treure.”

  • Morgen: Eddy Hermy weet vanwaar het verzet tegen Blood and Honour Vlaanderen komt. Trotskistische parlementsleden, en een trotskiste in bed bij Patrick Dewael.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, blood and honour |  Facebook | | |  Print

22-04-08

REACTIES NA DE BLOOD AND HONOUR-BIJEENKOMSTEN. NIEUW WETSVOORSTEL OM GROEPEN ALS BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN TE VERBIEDEN

Wat zijn de eerste reacties bij Blood and Honour Vlaanderen over hun bijeenkomsten het voorbije weekend? Als die bijeenkomsten iets teweeg brachten is het echter vooral dat een wetsvoorstel om groepen als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden terug op de politieke agenda is gekomen. Nadat men bij Open VLD en Groen! vorige week zei bereid te zijn hieraan mee te werken, dient de SP.A deze week al een wetsvoorstel in.

Bij de twee Blood and Honour Vlaanderen-groepen reageert men verdeeld over de bijeenkomsten het voorbije weekend (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420). Bij de traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep is men blij dat er meer Vlamingen dan anders aanwezig waren, wat echter niet wegneemt dat in Bellegem vooral Duitse, Engelse en Nederlandse autonummerplaat opvielen. Dat uiteindelijk maar drie van de zeven aangekondigde muziekgroepen op het podium verschenen, verbetert hun reputatie als concertorganisator niet echt. Bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen ligt dan weer de politieactie op de maag, waardoor een aantal mensen de weg naar ’t Pelterke in Overpelt niet zouden gevonden hebben.

Maar beide Blood and Honour-bijeenkomsten brachten ook het voorstel terug op de politieke agenda om groepen als Blood and Honour in ons land te verbieden. De brief van het Anti-Fascistisch Front (AFF) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, en de weerklank ervan in de pers, brachten Sofie Staelraeve (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen!) ertoe om de ministers Patrick Dewael en Jo Vandeurzen vorige donderdag een paar dringende vragen te stellen. Patrick Dewael herhaalde zijn oproep om een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om groepen als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden, en de beide jonge, nieuwe parlementsleden deelden mee daar werk van te zullen maken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080418).

Het Belang van Limburg meldt nu dat federaal volksvertegenwoordiger en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (SP.A, foto 1) deze week nog een wetsvoorstel in de Kamer neerlegt om groepen als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden. Peter Vanvelthoven (in Het Belang van Limburg): “Deze samenkomsten moeten we verbieden. Ik dien deze week een wetsvoorstel in. We willen het met hoogdringendheid laten behandelen. Als het wet wordt, kunnen gemeenten eindelijk dergelijke meetings van hun grondgebied weren.” Voor Vanvelthoven is het een principeskwestie. “Wie de Hitlergroet brengt en Jodenhaat predikt hoort niet thuis in een democratische samenleving.” Met het politiereglement dat ze in Lommel in januari hebben goedgekeurd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080124) en de paraatheid van de politie aan het militair kerkhof van Lommel vorige zaterdag, werd Lommel wel bespaard voor het derde opeenvolgende jaar de media te halen als plaats waar een SS- of Adolf Hitler-huldiging doorging.

“De overlast verplaatste zich naar buurgemeente Overpelt (foto 2), waar geen samenscholingsverbod geldt. Jaak Fransen, CD&V-burgemeester van Overpelt, liet al verstaan dat hij niet erg blij is met het reglement dat Vanvelthoven uitvaardigde”, schrijft Het Belang van Limburg. Volgens de krant bekijkt de burgemeester van Overpelt de problematiek ook met andere ogen. Jaak Fransen (foto 3): “Ik weet niet of we zulke manifestaties moeten verbieden. Het gerecht moet eerst onderzoeken of die organisaties wel iets verkeerds doen. Door ze zo streng aan te pakken, ga je ze misschien net geven wat ze willen.” Fransen vergeet dan wel dat als je het via het gerecht wil onderzoeken, we gemakkelijk voor vijf jaar onderweg zijn vooraleer het tot een uitspraak komt en de neonazi-bijeenkomsten intussen maar zijn blijven doorgaan met alle kwalijke gevolgen vandien. En dat neonazi-groepen blij zouden zijn met een strenge aanpak, wordt alvast door henzelf tegengesproken.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

PAUS BIECHT OP OVER MISLEIDING VAN HET NAZISME

Het voorbije weekend heeft paus Benedictus XVI in New York voor het eerst verteld over zijn jeugd in nazi-Duitsland. De twee bijeenkomsten van Blood and Honour Vlaanderen het voorbije weekend zullen er wel niet de aanleiding voor geweest zijn, maar het is mooi meegenomen dat hij net nu “het monster van het nazisme” veroordeelde.

Als tiener moest de paus, zoals al zijn leeftijdsgenoten in Duitsland, zich aansluiten bij de Hitlerjugend. Zijn ouders waren nochtans tegen de nazi’s. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moest de paus ook het leger in, waar hij korte tijd diende bij een luchtafweereenheid. Vlak voor het einde van de oorlog deserteerde hij. Vervolgens werd hij door de geallieerden korte tijd vastgehouden als krijgsgevangene. “Mijn eigen jaren als tiener zijn bedorven door een boosaardig regime dat dacht alle antwoorden te hebben. Zijn invloed groeide en drong door in de scholen en burgerlijke instellingen, in de politiek en zelfs in de godsdienst voordat het werd herkend als een monster”, zei de paus daarover dit weekend ten overstaan van 30 000 jongeren in New York. De 81-jarige paus riep op dankbaar te zijn voor de verworven vrijheid, de verspreiding van de democratie en respect voor de rechten van de mens. Of hij de huidige Amerikaanse president ook gewezen heeft op het nodige respect voor de rechten van de mens, zei hij er niet bij. Maar goed, een mens kan niet alles stoppen in een toespraak. De paus zei ook nog oog te hebben voor de problemen van jongeren tegenwoordig, zoals racisme, geweld en armoede.

Nogal wat VB’ers zegden na het aantreden van Joseph Ratzinger als paus Benedictus XVI in 2005, de nieuwe paus als één van de betere wereldleiders te beschouwen. Zijn standpunten over het homohuwelijk, het feminisme en het multiculturalisme klonken de VB’ers vertrouwd in de oren. Zelfs de keuze van Benedictus XVI als naam waarmee Ratzinger als paus wilde aangesproken worden, viel in goede aarde. Gerolf Annemans herinnerde zich zijn voorganger: "Benedictus XV was (...) een paus die met het Belgisch regime in conflict kwam toen hij de totaal onrechtvaardige veroordeling van een onschuldige August Borms met een genade-verzoek bekampte." Annemans verwacht wel dat de volgende paus een Afrikaan zal zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050423), maar dat is een zorg voor later. Wat wij ons nu afvragen: zou de boodschap van Benedictus XVI dit weekend ook het VB inspireren om een wetsvoorstel om een verbod op nazistische organisaties als Blood and Honour Vlaanderen te steunen, en niet meer zoals met het wetsvoorstel-T’Seyen zich vooral de benen onder het lijf uit te lopen om te zien of het wetsvoorstel niet strijdig is met de Belgische grondwet en andere bepalingen? En zou het ook de CD&V aansporen haar houding te herzien?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

21-04-08

TERUG THUIS

Als alles goed is afgelopen, zijn de feestgangers van Blood and Honour het voorbije weekend (zie het geupdated verslag: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420) intussen terug thuis. Als ze opgepakt zijn door de politie is het natuurlijk nog beter, maar daarover hebben wij niets opgevangen.

Of de badkamer op de foto hiernaast van één van de aanwezigen in Overpelt of Bellegem is, is ons niet bekend. Gruwelijk is het alleszins. Voor een grotere afbeelding: klik eenmaal op de foto.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

SPREKEN EN ZWIJGEN ALS HET GEPAST IS

Voorbije vrijdag werden in Antwerpen naar jaarlijkse gewoonte de criminaliteitscijfers bekendgemaakt. Het VB is wat trager geworden en/of heeft het moeilijker om aan de cijfers te geraken. Vroeger had het VB die criminaliteitscijfers steevast in handen vóór de persconferentie van het stadsbestuur en de politietop. Ofwel presenteerde het VB die cijfers zelf vóór de officiële voorstelling, ofwel werden ze gelekt naar Gazet van Antwerpen of een andere krant die de cijfers in de VB-versie breed uitgesmeerd als eerste publiceerde, met in het beste geval ergens in een hoekje weggestopt het commentaar dat die cijfers van het VB komen en bijgevolg enigszins gerelativeerd moeten worden.

Tegenwoordig krijgen de Antwerpse stadhuisjournalisten de VB-versie niet meer vooraf, maar toch nog vooraleer de journalisten goed en wel teruggekeerd zijn naar hun redactie. Mathias Danneels (Het Nieuwsblad): “De persconferentie Janssens/ (politiekorpschef, nvdr.) Baelemans is nog geen seconde afgelopen, of in onze mailbox zit al een mededeling van het Vlaams Belang. Forse koppen. Daling criminaliteit ongeloofwaardig! Ook: sterk verminderde aangiftebereidheid verantwoordelijk voor daling officiële criminaliteitscijfers. Nog tijdens het persmoment gaf de korpschef toe dat er geen afdoend wetenschappelijk meetinstrument bestaat om de kloof tussen aangiftebereidheid en aangiftemoeheid te meten. Maar, merkt Janssens terecht op, het aantal mensen dat niet naar de politie belt of rent na een woninginbraak of andere gewelddadige calamiteit, moet als verwaarloosbaar worden beschouwd. Wegritsen van of graaien in handtassen wordt in de regel ook gemeld. Want slachtoffers kunnen niet lang zonder identiteitsbewijzen, plastic geld, SIS-kaart en ander gemak. De aangiftebereidheid in Nederland is sterk toegenomen sinds verzekeraars gestolen have en goed slechts na aangifte vergoeden. Janssens moffelt helemaal niets onder de mat, zoals het Vlaams Belang insinueert. De burgemeester roept de Antwerpenaren op ook agressie, geweld en hufterig gedrag in de openbare ruimte aan de politie te signaleren. Alleen op die manier kan het korps een scherper beeld krijgen van maatschappelijke fenomenen die om een krachtig antwoord schreeuwen. Wanneer ettertjes en kandidaat-boefjes in de gaten krijgen dat de notie burgerzin alhier geen lege doos is, zou wel eens heel snel een ontradend klimaat kunnen onstaan waarin het voor iedereen prettiger functioneren is.”

Bart Debie blijft op zijn blog hameren over de verminderde aangiftebereidheid, en verlegt daarna het geweer van schouder om het te richten op Justitie. Bart Debie: “Janssens en Baelemans zouden dus best bij de bespreking of het tot stand komen van het zonaal veiligheidsplan eens goed figuurlijk op tafel slaan in het Vlinderpaleis. Kromspraak zoals bij Guido De Moor of in de zaak Erdal, om nog maar te zwijgen over mijn eigen proces, kan best vermeden worden.” Inderdaad, over zijn eigen proces kan Debie best maar zwijgen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, debie |  Facebook | | |  Print

20-04-08

POLITIE CONTROLEERDE IDENTITEIT BIJ BLOOD AND HONOUR-BIJEENKOMST IN LIMBURG. NIET IN WEST-VLAANDEREN. MINDER VOLK DAN BIJ VORIGE BLOOD AND HONOUR-BIJEENKOMSTEN


Bellegem
Geupdated artikel. De twee Blood and Honour Vlaanderen-bijeenkomsten gisteren brachten respectievelijk een veertigtal en een driehonderdtal mensen op de been. Beide groepen hebben al betere dagen gehad. In Limburg controleerde de politie de identiteit van de meeste Blood and Honour'ers, in West-Vlaanderen niet.

Omstreeks 14 uur verzamelden gisteren enkele tientallen Combat 18/Blood and Honour’ers aan hun verzamelpunt: de parking bij het station van Neerpelt. Een veertigtal, een zestigtal volgens anderen. Wat opviel was de jonge leeftijd van de meesten, in tegenstelling tot wat door de traditionele Blood and Honour Vlaanderen bijeengebracht werd. Aan de militaire begraafplaats in Lommel stond een politiemacht klaar met een waterkanon. De Blood and Honour-meute reed naar de begraafplaats maar stopte er niet. Ze week uit naar Overpelt waar de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen, onder het mom van een Mechelse voetbalsupportersclub te zijn, een zaaltje had gehuurd in het verblijfscentrum ’t Pelterke (zie: http://users.belgacom.net/gc531578/index.htm).

Anders dan andere keren werd de identiteit van meerdere Blood and Honour’ers gecontroleerd, en werden wagens doorzocht naar wapens en drugs (foto 1, klik eenmaal op de foto's voor een grotere versie). Afbeeldingen van Adolf Hitler werden in beslag genomen. De Blood and Honour’ers waren niet opgezet met de persbelangstelling, onder wie een verslaggever voor Yelloman (zie: http://yelloman1.blogspot.com) en deze blog…Toen de Blood and Honour’ers begonnen de ramen van het gehuurde lokaal af te plakken, werden ze door de politie verplicht die ramen terug vrij te maken. De Blood and Honour'ers togen dan maar naar een lokaal zonder vensters. Blijkbaar kon wat ze deden geen zonlicht verdragen, en zeker geen nieuwsgierige blikken. Een man die met zijn kroost in de speeltuin van 't Pelterke was ging even binnen in 't zaaltje waar de Blood and Honour'ers bijeenkwamen, en zag dat de zaal vol hakenkruisen hing. De politie deed geen vaststellingen binnen, in de zaal. Rond 20 uur was de bijeenkomst gedaan en vertrokken de deelnemers in verspreide slagorde naar huis.

In de vooravond werd intussen verzameld aan het meetingpoint van de traditionele tak van Blood and Honour Vlaanderen. In De Pinte, bij Gent. Van daaruit ging het voor het aangekondigde 'Return to Glory'-concert naar Café Au Chevalier in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk. De zaal was gehuurd voor een 'vrijgezellenfeest'. Vrijdagavond en gisterenmorgen was hetzelfde Texaco-tankstation in De Pinte ook al plaats van afspraak om respectievelijk naar het miniconcert voor de aangekomen buitenlandse neonazi's en de SS-herdenking te gaan. Vrijdagavond brachten Sense of Pride en P.W.A. elk één set om de aanwezige Engelse, Duitse, Zwitserse en Nederlandse Blood and Honour'ers op te warmen. Ook één van de security-mensen van Blood and Honour Vlaanderen sprong op het podium om samen met P.W.A. van jetje te geven (foto 2).

Zaterdagmiddag begon dan de 'Memorial for fallen Heroes', met een dikke honderd aanwezigen. Na een video die hulde bracht aan de gesneuvelde Waffen SS-soldaten sprak de Nederlandse lookalike van Adolf Hitler, Stefan Wijkamp. Meer dan een uur lang getuigde hij van zijn bewondering voor Adolf Hitler. Stephen 'Swiney' Swinfen (Blood and Honour Engeland) deed vervolgens een oproep aan de jeugd "verdeeld in diverse subculturen om zich te verenigen en een front te vormen tegen de multiculturele ziekte". Een Nederlandse spreker, ene Stuart, moedigde tenslotte verzet aan "tegen de Joodse manipulatie van onze democratie." "De overwinning van het Nationaal Socialisme over de democratie is de enige manier van overleving voor de Europese volkeren", wist hij nog. Na een videomontage over Blood and Honour Vlaanderen sprak tenslotte nog iemand van Blood and Honour Zwitserland die het straatbeeld ten tijde van het Derde Rijk vergeleek met hedendaags straatbeeld in de zogenaamde gettowijken.

Een driehonderdtal mensen vulden 's avonds de zaal van Café Au Chevalier voor een ingekort 'Return to Glory'-concert. Om 21.30 uur ging het Duitse Sense of Pride van start. Een uur later was het de beurt aan P.W.A. uit Estland. Om 22.30 betrad tenslotte het Duitse Fight Tonight het podium (foto 3), die de zaal omtoverde in een "woeste pogo". De politie bleef de hele tijd discreet in de buurt, beperkte zich als naar gewoonte tot het zien of het buiten rustig bleef.

  • Morgen: een exclusieve blik in de woonst van een Blood and Honour'er.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

JURGEN VERSTREPEN ÉÉN JAAR BIJ LIJST DEDECKER

Vandaag wordt de Antwerp Ten Miles gelopen. Er worden een 25 000 lopers verwacht, een 5 000 meer dan vorig jaar. De voorbije weken brachten kranten ons week na week op de hoogte van de vorderingen om in conditie te geraken van een aantal BV’s. Van Kurt Van Eeghem tot Geert Hoste, “de peetvader van de maffia van de Vlaamse cabaretiers” (de uitdrukking komt uit de eerste theatershow van De Kennedys). Wie ook surft op de golf van BV’s die zich laten inschrijven voor de Antwerp Ten Miles, is Jurgen Verstrepen. We hadden niet anders verwacht van de zo hype-gevoelige Verstrepen. Voorbije donderdag was het een jaar geleden dat hij van het Vlaams Belang overstapte naar de Lijst Dedecker.

In de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad werd Jurgen Verstrepen daarvoor getrakteerd op een paginagroot interview. Verstrepen is “nog altijd superblij” dat hij die stap heeft gezet. Jurgen Verstrepen: “Het klinkt misschien wat beladen of zelfs lullig, maar: ik ben niet overgelopen, ik ben thuisgekomen. Nog anders: ik ben uit de catacomben gekropen. Van verruiming is niks in huis gekomen. Veilig en goed betaald achter het cordon blijven zitten, is en blijft het concept van die partij. Nee, mijn jaren bij het Vlaams Belang zijn geen verloren jaren. Ik heb zowel menselijk als politiek wel wat geleerd. Tot ik de stap naar het Vlaams Belang zette, was ik een toffe gast. ’s Anderendaags was ik in de ogen van diezelfde mensen een rotzak. Het duurde niet lang of ik was dat ook in de ogen van Vlaams Belangers. Juist omdat ik niet in de catacomben wilde blijven zitten en de boel openbreken. U kunt zich niet voorstellen hoe gesloten die rechts-radicale biotoop is. (…) Ik heb geprobeerd iets in de buik van het VB te veranderen en dat is niet gelukt. Integendeel, bakken stront heb ik over me gekregen. Interviewer Mathias Danneels probeert nog even door te gaan op Verstrepens relatie met het VB: “In het Vlaams Parlement zit u ver van ze weg, in de banken van de Antwerpse gemeenteraad kleeft u fysiek aan het VB. Aan Anke Van dermeersch weliswaar, maar toch.” Maar Verstrepen gaat er niet echt nog op in. Bart Dewever zijn “lepel suiker” en andere politiek-culinaire uitspraken achterna zegt Verstrepen over de Antwerpse gemeenteraad: “Ik zit in die vidé vruchteloos naar een stukje kip en een gehaktballetje te zoeken. Wat ik proef is: zetmeel.” “Zowel het kruis als de sikkel zijn weer helemaal terug”, orakelt Verstrepen verder als het verzet tegen het hoofddoekenverbod aan bod komt. Dat de katholieke zuil terug meer prominent in de samenleving aanwezig is klopt, maar de hamer en sikkel van de communisten?

“Jürgen Verstrepen heb ik altijd een lullificateur eerste klas gevonden, ook al toen hij nog meeheulde met het Vlaams Belang”, schrijft Jo Van Damme deze week in P-Magazine. Jo Van Damme: ”Nu hij is overgelopen naar Lijst Dedecker, is het niet veel verbeterd. Wat is zijn oplossing voor jonge schoften die het openbaar vervoer in Antwerpen (en elders) onveilig maken? Heropvoedingskampen. Hij zal dat jong tuig wel eens vlug manieren leren. Nultolerantie. Zodra ze er nog maar aan dénken zich te misdragen, vliegen ze het gesticht in. En vervolgens is alles weer in orde. Mmm, ik weet het nog zo niet. En Verstrepen weet het ook niet. Hij doet alleen alsof. Vooreerst lijkt hij me niet het type dat dagelijk met buslein 41 naar zijn werk gaat. En eerlijk gezegd had ik het nog gespierder van hem verwacht. Niet dat hij meteen zou verkondigen dat we die huftertjes van vreemde komaf gewoon dood moeten slaan (nadat we ze vanzelfsprekend eerst hebben verplicht om zich een geldig vervoersbewijs aan te schaffen), maar hij moet toch al ideetjes hebben die de mens wérkelijk koude rillingen over de rug jagen? Een Antwerps jeugd-Guantanamo, Jürgen? Zeg het dan, je zit nu bij de partij van het gezond verstand. (…) Natuurlijk is Verstrepen te netjes om in De Zevende Dag (juist na de Heilige Mis en vóór Moeders Keuken) ijskoud te gaan pleiten voor de herinvoering van executies. Maar een beetje populist roept graag wat volgens hem de meerderheid denkt. Om te beginnen: heropvoedingskampen.Maar waar? Euh, in leegstaande kazernes, zegt Jürgen. Hoe, wie, wat? Goeie vragen, maar die beantwoordt hij later wel. Of niet. Net zo gemakkelijk.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen |  Facebook | | |  Print

19-04-08

COMBAT 18 VERZAMELT IN NEERPELT (LIMBURG). ANDERMAAL CONCERT VAN OIDOXIE? TRADITIONELE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN VERZAMELT IN HET GENTSE.

BH-19 april 2008oidoxiestraftatDe meeting points van Blood and Honour Vlaanderen vandaag zijn bekend: de Combat 18-versie verzamelt om 14 uur aan de parking aan het station van Neerpelt. De tradtionele Blood and Honour Vlaanderen-groep verzamelt vanmorgen en in de vooravond aan een tankstation in het Gentse.Anders dan bij de traditionele broertjes doen ze er bij Combat 18 niet geheimzinnig over. Hun meeting point staat sinds gisterenavond op hun website.

Waar vervolgens naartoe gereden wordt, is niet bekendgemaakt. Lommel ligt alleszins vlakbij (zie: http://maps.google.be/maps?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rls=GGLG,GGLG:2005-31,GGLG:nl&q=Neerpelt,+Belgi%C3%AB&um=1&sa=X&oi=geocode_result&resnum=1&ct=title). Over de invulling van de “ballad evening” wordt ook niets gezegd, maar de fans van Oidoxie worden alvast op de website van hun groep aangemaand naar de Adolf Hitler-herdenking van Blood and Honour Vlaanderen te gaan. Het is bekend dat Oidoxie dicht bij Combat 18 staat, en de groep al tweemaal optrad bij door Combat 18 in ons land georganiseerde concerten: Weelde (zie: (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061015 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061018) en Hoton (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5672196/opnieuw-duits-blood-and-honourconcert-in-ons). 

Oidoxie is in 1995 opgericht. Hun cd Schwarze Zukunft uit 1998 (foto 2) staat in Duitsland op de indiceringslijst, wat inhoudt dat deze cd niet openlijk aangeprezen en verkocht mag worden, er geen reclame voor mag gemaakt worden, en de cd al helemaal niet aan minderjarigen mag verkocht worden. De cd kwam op die indiceringslijst terecht wegens volksopruiing en gebruik van verboden symboliek. Oidoxie werd hiervoor veroordeeld tot een geldboete. Andere cd’s van Oidoxie hebben titels als Treue und Ehre, naar de SS-slogan “Meine Ehre heisst Treue”, en Terrormachine. In haar bijdrage aan de compilatie cd Tribute To Lunikoff  betuigt de groep haar eer aan Rudolf Hess, plaatsvervanger en vertrouweling van Adolf Hitler. Leden van de groep dragen trouwens tatoeages van Rudolf Hess, naast van Combat 18. Ook de jongste cd van Oidoxie, de vorig jaar verschenen Straftat – Hail C18 (foto 3), staat op de Duitse indiceringslijst. Aangebrande muziek dus, die men dan maar in ons land komt spelen.

De traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep verzamelt vanmorgen en in de vooravond aan het Texaco-station op de E17 richting Kortrijk, even voorbij De Pinte. Alhoewel er twee verschillende gsm-nummers op de affiches van de 'Memorial for fallen Heroes' en het 'Return to Glory'-concert staan, en er sprake was van "een bevriende organisatie" die het concert zou inrichten, was het dezelfde vriendelijke stem die bellers te woord stond. Bij Combat 18 nam een meisje met Nederlands accent de telefoon op. Ook gisterenavond was er aan het Texaco-tankstation even voorbij De Pinte een verhoogde aanwezigheid van Blood and Honour'ers.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

KRIJGEN WE NU 'GOED BESTUUR' OF IS HET EEN LOZE BELOFTE?

Blood and HonourZoals bekend worden vandaag in ons land twee nazi-huldigingen en evenveel soortgelijke concerten ingericht. We schreven hierover de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie aan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080415), wat enige weerklank kreeg in de pers (De Morgen, Het Laatste Nieuws, Knack on line, P-Magazine onine…). Moet Vlaanderen een vrijhaven blijven voor neonazi’s? Hebben wij geen middelen om daar tegen in te gaan?

Op websitefora varieerden de reacties op de aangekondigde bijeenkomsten van neonazi's van verbieden (“Ze moesten Blood and Honour verbieden om buiten te komen. Er mag een vrije meningsuiting zijn, maar niet op deze manier. Iedereen heeft recht op een leven. Gelijk welke kleur, taal of uiterlijke.”), ongeloof (“Vlamingen gaan Hitler herdenken? De wereld op zijn kop. Die Hitler die verantwoordelijk is voor duizenden Vlaamse doden.”), gedogen tot goedkeuring (“Hitler heeft veel doden op zijn geweten, da’s waar. Maar dat heeft de katholieke kerk ook! Denk aan de kruisvaarten, de inquisitie. Edoch de katholieke feestdagen mogen blijven bestaan. Maar een bende dwazeriken die hun mislukte idool willen herdenken mogen dat niet?”), over negeren (“Gewoon negeren die mafkezen.”), en pathetische oproepen (“Willen alle neonazi’s die willen sterven voor het vaderland dit nu onmiddellijk doen?”), tot opnieuw ongeloof, maar nu over dat de overheid niet zou kunnen ingrijpen (“Reggae-artiesten afgelasten kan, tentoonstellingen censureren kan en een neonazivereniging beletten om samen te komen kan niet?”).

Negeren is geen oplossing. Onkruid woekert voort als het niet uitgerukt wordt. En dat er niet tegen neonazi-bijeenkomsten opgetreden zou kunnen worden, is inderdaad onvoorstelbaar. De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) zegt in Het Laatste Nieuws: “We hebben daar geen juridisch instrument voor. Vrije meningsuiting staat in onze grondwet. Alleen als de openbare orde in het gedrang is, kan de burgemeester optreden.” In De Morgen voegt hij er nog aan toe: “We volgen de activiteiten van Blood and Honour nauwlettend op, maar ze zijn leep genoeg om naar de letter van de wet geen inbreuk te plegen. Wij vragen dan ook niet liever dat het debat weer wordt aangezwengeld waar dat hoort: in het parlement.” We kunnen niet ontkennen dat Blood and Honour leep is, en willen ook graag dat het debat over het verbieden van organisaties als Blood and Honour na een valse start hernomen wordt in het parlement. En gelukkig hebben nu een paar jonge, nieuwe parlementsleden daartoe het initiatief genomen (zie: http://www.politics.be/persmededelingen/18019 en http://www.groen.be/nieuwseninformatie/pers/persmed_item.asp?persmed_id=785). Maar de woordvoerder van de minister antwoordt niet op de toch herhaalde kritiek dat politiediensten niet de moeite doen om in de zaal van de Blood and Honour-bijeenkomsten te gaan kijken en de nodige vaststellingen te doen. Bij de Blood and Honour-bijeenkomst in Schoten begin dit jaar wilde de plaatselijke politie naar verluidt wel binnen in de zaal gaan kijken, en de zaaluitbaatster alleszins, maar werd het afgeraden door de staatsveiligheid! 

De CD&V was nog maar een jaar geleden, bij monde van haar justitiespecialist Tony Van Parys, tegen het wetsvoorstel-T’Seyen om organisaties als Blood and Honour te verbieden met het argument “omdat we al een sluitende wetgeving hebben die negationisme, racisme en discriminatie verbiedt. Mensen die zich dus op een bijeenkomst uiten op een manier die niet strookt met die wet, moeten op basis daarvan bestraft worden.” (Tony Van Parys in de Pro- en Contra-rubriek van Knack, 14 maart 2007) Van Parys voerde als argument ook nog aan dat als je een organisatie verbiedt, het een koud kunstje is een nieuwe organisatie op te zetten die diezelfde activiteiten voortzet. Zeventig procent van de pollers vond toen dat er toch best een nieuwe wet komt, maar dat neemt niet weg dat de argumenten van Van Parys ook hun waarde hebben. Zoals gezegd beperken de politiediensten bij Blood and Honour-concerten en -bijeenkomsten zich echter tot het zien of het buiten rustig blijft, het verkeer nog vlot kan verlopen… Het is bekend dat de muziekgroepen die op Blood and Honour-concerten optreden haat jegens Joden en anderen verspreiden, de Holocaust in twijfel trekken, enzomeer. Verschillende van die groepen, zo ook één van de groepen die vandaag in ons land optreedt, hebben cd’s uit waarvoor het in Duitsland verboden is reclame te maken wegens de racistische en geweldsverheerlijkende teksten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080414). Het is ook bekend dat er op Blood and Honour-bijeenkomsten volop gesiegheild wordt (zie: http://www.youtube.com/watch?v=vur6hJ6MOWY&eurl=http://www.p-magazine.com/blog/2008/04/16/opnieuw-blood-honour-bijeenkomst-in-belgie). In ons land zijn al enkele mensen veroordeeld voor het uitbrengen van dit weerzinwekkend gebaar, maar nog nooit heeft de politie hierover een vaststelling gedaan op een Blood and Honour-bijeenkomst.

Er wordt geschermd met dat het een privé-bijeenkomst is, maar hoe privé is een bijeenkomst als daarop reclame voor gemaakt wordt op Vlaamse en buitenlandse websites? En sinds wanneer blijft de politie rustig buiten wachten als ze quasi-zeker is dat op een ‘privé’-bijeenkomst wetsovertredingen gebeuren? Het Anti-Fascistisch Front (AFF) steunt zowel de voorstanders van een wet om neonazistische organisaties te verbieden als de voorstanders van het maximaal benutten van de bestaande wetgeving. Maar dat laatste moet dan wel gebeuren. Het getuigt niet van ‘goed bestuur’ om vanuit de oppositie een wetsvoorstel te verketteren met bepaalde argumenten, maar eens zelf  de belangrijkste bestuurspartij die argumenten niet te gebruiken om een heropleving van neonazistische groepjes te beletten. Als we minister Dewael mogen geloven in zijn antwoord aan de parlementsleden Sofie Staelraeve (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen!) vorige donderdag zou minister Vandeurzen (CD&V) het parket-generaal en de parketten gevraagd hebben om de nodige vaststellingen te doen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080418). Het zou een trendbreuk zijn mocht dit inderdaad gebeuren. Begin deze week beperkte Vandeurzen zijn reactie nog tot het doorschuiven van de 'hete aardappel' naar zijn collega Dewael. Soms kunnen zaken vlug veranderen in de politiek.

Nieuw is ook dat in Lommel in januari een politiereglement werd goedgekeurd dat het mogelijk maakt groepen als Blood and Honour te weren van het grondgebied van Lommel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080124). Het is niet bekend of Lommel voor het derde opeenvolgende jaar verzamelplaats voor neonazi's wordt, maar in Lommel zijn ze op hun hoede. Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) verzekerde ons dat de politie desgevallend zal optreden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

18-04-08

AFF-BRIEF IN KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS

Gisteren hebben de kamerleden Sofie Staelraeve (Open VLD, foto 1) en Meyrem Almaci (Groen!, foto 2) de ministers van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en van Justitie Jo Vandeurzen vragen gesteld over de voorgenomen Blood and Honour-bijeenkomsten dit weekend, verwijzend naar de brief die het Anti-Fascistisch Front (AFF) eerder deze week naar de ministers heeft gestuurd en de brief die daarna naar beide ministers is gestuurd door het Forum van Joodse Organisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080415 en http://www.fjo.be/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=52). Dewael herhaalde zijn oproep voor een parlementair initiatief, maar zei dat zijn collega Vandeurzen het parket verwittigd heeft van de Blood and Honour-bijeenkomsten. Afwachten wat dat geeft.

Minister Dewael herhaalde nog maar eens zijn oproep voor een parlementair initiatief tegen organisaties als Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060904). Meyrem Almaci herinnerde eraan dat de CD&V een jaar geleden nog bij monde van justitiespecialist Tony Van Parys zei dat er nu al voldoende middelen zijn om in te grijpen tegen dergelijke organisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322). Minister Dewael antwoordde namens zijn collega Vandeurzen dat die het parket had ingelicht van wat er dit weekend staat te gebeuren opdat de nodige vaststellingen zouden gedaan worden, waarna repressief kan opgetreden worden. Het benieuwt ons te zien of die boodschap tot op alle niveaus van de politiediensten zal doordringen, maar het is alleszins een positieve evolutie.

Meyrem Almaci, niet op haar mondje gevallen, wees er nog op dat bij een NSV-betoging vorig jaar in Antwerpen wél preventief is opgetreden, potentiële tegenbetogers van een tram geplukt werden en opgesloten werden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070310).  In schril contrast met het optreden van de politie bij het Blood and Honour-concert vorig jaar in Mechelen waar de politie – nadat Blood and Honour’ers allochtonen hadden lastiggevallen in de binnenstad – Blood and Honour'ers tot op de autostrade naar huis begeleid hebben. Waarom twee maten en gewichten als het om antifascisten en om Blood and Honour gaat? Kamervoorzitter Herman Van Rompuy maakte daarop een einde aan de discussie. “Oké”, besloot hij vlug.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

VAN EXTREEMRECHTSE SYMBOLEN, OVER TE KOOP AANGEBODEN WAPENS, TOT FYSIEKE CONFRONTATIES IN GENT EN LEUVEN

Vanaf vandaag mag men buitenlandse neonazi’s in ons land verwachten op weg naar de ‘Memorial for fallen Heroes’ en het ‘Return to Glory’-concert van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen, en de Adolf Hitler-herdenking gevolgd door “a ballad evening” van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen. Maar sommigen waren hier al de voorbije dagen, zo blijkt uit een getuigenis van gewelddaden in Gent en Leuven. Maar hoe herken je die Blood and Honour’ers?

Daar is niet echt een regel voor. Natuurlijk hebben die heren, en een paar dames, wel een voorkomen dat uren in de wind verdacht voorkomt (foto 1 en http://www.youtube.com/watch?v=Vioupkjb8Pw&NR=1). Maar niet elke skinhead is een Blood and Honour’er of aanverwante neonazi. Er zijn evengoed linkse skinheads, al dan niet zich bekendmakend met een verwijzing naar SHARP (SkinHeads Against Racial Prejudice). Ook eigen sommige jongeren, en in Nederland blijkbaar zelfs nogal veel, zich extreemrechtse symboliek toe. Niet iedereen daarvan gaat naar Blood and Honour-bijeenkomsten, maar via de websites van Blood and Honour worden nu ook al 15-jarigen aangezet naar Blood and Honour-bijeenkomsten te gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080409). Naar verluidt geen alleenstaand geval. Men signaleert ons in Nederland alleszins een verjonging van het publiek bij neonazi-bijeenkomsten (foto 2, klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding), al blijven ook daar nog wel een aantal ‘onverbeterlijken’ actief.

De collega’s van Alert! en Kafka brachten deze maand een bijgewerkte versie uit van hun in juni vorig jaar verschenen brochure Symboliek in extreemrechtse jongerensubculturen. In deze brochure geven ze uitleg over nazistische en extreemrechtse tekens (het hakenkruis, het Keltisch kruis, de White Powervuist, de Wolfsangel, het IJzeren kruis, de SS-Totenkopf …), de cijfercodes (18, 28, 88…), letter- en kleurcodes enzomeer. Ook wordt een begrippenlijst met muziektermen en namen van organisaties en bewegingen (Hammerskin, Rock Identitaire…) meegegeven. De wet- en regelgeving rond extreemrechtse symboliek in Nederland wordt onder de loep genomen, en zo ook de scène van extreemrechtse, neonazistische organisaties in Nederland.

Discussies met de kopstukken van die organisaties aangaan is zinloos, Alert! en Kafka willen met hun brochure wel discussie stimuleren met jongeren die “vooral vanwege de kick, de aandacht en de behoefte aan identiteit met shockerende racistische symbolen rondlopen”. In kringen van Blood and Honour kan het natuurlijk nog verder gaan. Eind maart werden op het forum van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen nog boksbeugels, telescopische knuppels, pepperspray en messen aangeboden. Sommige Blood and Honour’ers  zijn niet gelukkig met dat stoer doen, en al helemaal niet dat dit open en bloot te lezen is. Maar alleszins tot gisteren stond de boodschap van ‘88forlife’ nog op het forum. Er zijn al andere zaken vlugger gewist. Bij de politie-inval bij de Vlaamse Combat 18-vleugel in november vorig jaar werden trouwens ook soortgelijke wapens gevonden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127).

Blood and Honour’ers schuwen trouwens geen fysieke confrontatie. Gisteren nog signaleerde men ons dat vrijdag 7 maart aan de Lousbergkaai in Gent drie Engelse Blood and Honour’ers een Vlaamse antifascist gemolesteerd hebben. Twee Blood and Honour’ers hielden de man vast, de derde sloeg er op los met zijn vuist waarin een ring met een ijzerkruis, ereteken onder het nazi-regime (foto 3). Naar verluidt waren de drie Engelse Blood and Honour’ers “hitsig” na de NSV-betoging de avond ervoor. Begin deze week botste onze onfortuinlijke antifascist aan de Ravenstraat in Leuven op de man die hem in Gent de vuistslagen had toegebracht. Opnieuw stoof de Engelse Blood and Honour’er op de Vlaming af. Alleen wist hij niet dat in de plastiek zak die zijn slachtoffer toevallig bij zich had glas stak, waardoor het gemakkelijker was zich te ontrukken van de Blood and Honour’er. De aanwezigheid van de Engelse Blood and Honour’er in Leuven kan te maken hebben met de voorbereiding voor de Blood and Honour-evenementen dit weekend.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-04-08

'MERLINA' UIT OP DVD. DOOR BART DEBIE GEPROMOOT MET 'HET IS VAN ONS'

Na Kapitein Zeppos en andere televisiefeuilletons met een hoog gehalte aan jeugdsentiment is nu ook de BRT-jeugdserie Merlina uit op dvd (zie: http://users.skynet.be/Timo/jeugdsentiment/series/merlina.htm). Bij de VRT maken ze er dezer dagen reclame voor, maar ook Bart Debie prijst de nieuwe dvd. Merlina is van ‘ons’ ! titelde hij vorige week op zijn blog.

Bart Debie: “Wie van mijn generatiegenoten kent Merlina niet ? Ik denk dat het één van de meest populaire TV-reeksen op de toenmalige BRT was.” Maar de reden waarom Debie zo wild is van Merlina is toch vooral dat achter het pseudoniem van scenarioschrijver Dick Durver, Jef Elbers schuilt. “Jef Elbers was al actief in de Vlaamse beweging ten tijde van Volksunie, maar stapte na het Egmontfiasco over naar het vermadelijde (sic, het moet “vermaledijde” zijn) Vlaams Blok. Een moedige stap in de juiste richting”, schrijft Bart Debie die Jef Elbers verder nog bedankt “voor die fijne afleveringen van Merlina die ons zo boeiden in onze kindertijd !” Debie linkt door naar de brave Wikipedia-pagina over Jef Elbers (zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jef_Elbers), maar dat is maar een deel van het verhaal dat over die man te schrijven valt.

Jef Elbers is in 1947 in Elsene geboren als zoon van een Brusselse vader en een Oekraïense moeder. Een multicultureel huwelijk. Zijn ouders verbleven in een nazi-concentratiekamp: vader als krijgsgevangen Belgisch militair, moeder als üntermensch uit Oekraïne gedeporteerd. Jef Elbers werd al op 16-jarige leeftijd lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) die in die periode in opspraak kwam als bij een confrontatie tussen plakploegen een FDF-militant sterft ten gevolge van een hartaanval. Elbers vond dat de Volksunie de VMO onvoldoende verdedigde, en trok zich terug uit de politiek. Met de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes werd hij terug politiek actief, en zo kandidaat voor het Vlaams Blok bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1988 in Schaarbeek. Tijdens een legendarische uitzending van het BRT-programma Confrontatie las journalist Gui Polspoel een pamflet voor dat Jef Elbers in Schaarbeek verspreid had. Migranten werden hierin omschreven als “Boegnoels, Kamelendrijvers, Tchoek-Tchoeken, Bachie-Boezoeken en Makaken”. Het pamflet vermeldde Jef Elbers en zijn broer Wim als verantwoordelijk uitgever. Gerolf Annemans probeerde tijdens het televisiedebat te ontkennen dat dit proza door het Vlaams Blok of één van zijn verkiezingskandidaten was opgesteld en verspreid. Toen bleek dat getuigen Elbers het pamflet hebben zien uitdelen, veranderde de VB-leiding haar uitleg. Als zou blijken dat Jef en Wim Elbers de auteurs van de racistische tekst waren, dan zouden ze uit de partij gezet worden. Maar daar kwam niets van in huis.

Meer zelfs, Jef Elbers werd in 1992 door het Vlaams Blok afgevaardigd als haar vertegenwoordiger in de beheerraad van de BRTN. Daar nam hij meteen het ‘emancipatiebureau’ onder vuur. Jef Elbers: “Deze dienst werd opgericht om Miet Smet te plezieren en houdt zich zogezegd bezig met ‘positieve acties’ voor vrouwen binnen het Huis. Dit emancipatiebureau zou beter eens onderzoeken hoe het komt dat vrouwen op de BRTN gemiddeld vier dagen per jaar meer ziek zijn dan hun mannelijke collega’s, in plaats van studiedagen te houden met Paula D’Hondt over hoe vreemdelingen een postje bij de omroep te bezorgen.” Jef Elbers had blijkbaar een persoonlijk probleem met feministen. In 1983 zei hij in De Zwijger: “Die feministen, dat zijn missionarissen, gefrustreerde katholieken, die vroeger non waren geworden en negerkes gingen bekeren. Nu kunnen die hun frustraties niet meer kwijt. Het is allemaal de schuld van de dekolonisatie. We hadden Kongo moeten houden, dan konden ze zich met de negerkes bezighouden in plaats van mij te komen lastigvallen.” In 1993 verhuisde Jef Elbers naar Knokke-Heist waar hij tot januari 2007 OCMW-raadslid was voor het VB. Zijn broer Wim Elbers, ambtenaar bij het Hoog Comité van Toezicht, zocht zijn toevlucht in Thailand “Geef mij maar een knappe Thaise vrouw in plaats van een Vlaamse met een dikke kont en hangtieten”, zei hij daarover in een televisiereportage in 2005.

Jef Elbers bewoog zich altijd op de harde lijn van het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. In 1983 bracht hij de lp In ’t midden van ’t gewoel uit (zie:
http://www.muziekarchief.be/albumdetails.php?ID=65739) waarvan het titelnummer er niet om liegt: “(…) ook al ben je bang / toch krijg je kloppen op je smoel / werp je dus maar zonder vrees / in ’t midden van ’t gewoel / ga je op de vuist / zorg dan dat je als eerste klopt / kan je niet goed boksen / dat je toch nog keihard schopt”. In datzelfde jaar schreef Jef Elbers ook nog een huldegedicht voor Bert Eriksson die een jaar de cel in moest nadat de VMO als privé-militie veroordeeld werd voor geweldplegingen, ontvoeringen, illegale samenkomsten, wapenbezit, aanslagen en vandalisme. Dat is dus de Jef Elbers waar Bart Debie zo wild van is, Jef Elbers die intussen niets van zijn radicaliteit verloren heeft. Na de parlementsverkiezingen van 10 juni 2007 schreef Jef Elbers in een lezersbrief in ’t Pallieterke dat men er niet flauw over moet doen: “het Vlaams Belang heeft deze verkiezingen verloren. (…) Deze neerwaartse spiraal kan enkel gestopt worden als het Vlaams Belang wordt wat het Vlaams Blok al die tijd was: een anti-establismentpartij. Gedaan dus met het calimerogedrag over het cordon sanitaire; men moet stoppen met het wollige jargon en de bedaarde stijl van de traditionele partijen over te nemen, iets wat Jean-Marie Dedecker met zijn republikeinse anti-establishmentpartij goed begrepen heeft. Het Vlaams Belang hoeft niet per se verantwoordelijk en sympathiek over te komen en tactische spelletjes te spelen. Dossierkennis is niet altijd een voordeel, vooral niet als het ten koste gaat van radicaliteit.”

Jef Elbers nog: “Het Vlaams Belang moet oppositie voeren in de zuiverste zin van het woord, als een radioloog die zelf niet snijdt, maar wel de kankerplekken aanwijst. De partij moet weer onomwonden durven uitschreeuwen waarvoor ze staat, op politiek zowel als op ethisch gebied. Het moet gedaan zijn met in het parlement gebakken lucht te verkopen over alles en nog wat, dingen waarin andere partijen toch de sterksten zijn. Men moet weer een combattief alternatief voor deze gedoogmaatschappij worden. (…) Men moet geen schoothondje zijn, zelfs geen goedmoedige labrador, maar een nijdige pitbull die bijt waar het pijn doet. Men moet weer zonder complexen een vuist durven maken, een Vuist voor Vlaanderen!” Bart Debie doet niet de moeite om zijn menig te geven over Jef Elbers, een man die toch wel wat meer op zijn actief heeft staan dan het schrijven van het scenario voor Merlina. Met 'het is ene van ons' wordt alles, zo niet toch veel, vergoeilijkt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, media, cultuur |  Facebook | | |  Print

16-04-08

STRAFFER DAN HET DOORBREKEN VAN HET EMBARGO ROND DE dEUS-INTERVIEWS: RECENSIE VAN NIET GELEZEN BOEK

Vorige week woensdag stak een recensie-exemplaar in onze brievenbus van Wit & zwart. Verzet en collaboratie in een Vlaams dorp van Roger Rutten. Een kanjer van een boek, het boek kon amper in de gleuf van onze brievenbus. De boekpresentatie is voor volgende week: donderdag 24 april in Zonhoven – het boek handelt over verzet en collaboratie in Zonhoven – en zaterdag 26 april in het naburige Hasselt. Maar sommigen hebben er hun mening al over klaar.

Het boek Wit & zwart. Verzet en collaboratie in een Vlaams dorp is de neerslag van een zoektocht die zeven jaar duurde. Roger Rutten, die niet aan zijn proefstuk toe is, wilde weten hoe in zijn geboortedorp, Zonhoven, verzet en strijd de oorlogsjaren 1940-1945 kleurden. Aan de hand van honderden getuigenissen, persoonlijke verhalen, dagboeken en brieven, documenten, foto’s en krantenartikels – waarvan veel als illustratie in het boek is afgedrukt – verhaalt Roger Rutten over de zwarte markt en rantsoenering, de verplichte tewerkstelling, Jodenvervolging, collaboratie en repressie, bendevorming, partizanenstrijd en het Geheim Leger. We hebben zelf het boek nog maar enkel kunnen doorbladeren, hier en daar wat kunnen lezen. Onze eerste indruk is dat het alleszins een zeer veelzijdig boek is. Inclusief weinig fraaie verhalen over wat er in naam van het Verzet gebeurde, zoals door de Bende van de Dameskous (blz. 327 - 334).

Enkele mensen konden de proefdruk inkijken. Johan Swinnen, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, vindt het “een zeer systematisch werk dat getuigt van veelzijdig, kritisch denken…” Swinnen looft ook de “boeiende en didactisch erg getalenteerde wijze” waarop “de besproken feiten geïnterpreteerd en met de historische achtergrond in verband gebracht” worden. “Een monnikenwerk”, zegt Ivo Van de Kerckhove, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. De Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert wijst erop dat de auteur de toelating kreeg om strafdossiers in het Brussels Justitiepaleis te raadplegen waardoor “een indringend boek vol persoonlijke verhalen, getuigenissen, foto’s en documenten” ontstond. “Het boek beklijft. Wij onthouden vooral de strijd van de kleine man tegen het nationaalsocialisme en de inzet van die kleine man voor een rechtvaardige samenleving. Het verbergen van Joodse kinderen, piloten en Russen en de soms gewapende strijd tegen de vijand vormen een niet te vergeten hoofdstuk”, vervolgt Stevaert.

André Vanhaeren uit Dilsen-Stokkem heeft er een andere mening over. De kans dat hij het boek reeds heeft kunnen inkijken is bijzonder klein, maar hij heeft er wel een mening over en die zo snel doorgestuurd dat zijn opstel deze week al in de lezersrubriek van ’t Pallieterke staat. André Vanhaeren: “67 jaar nadat twee Duitsers op hun fiets Zonhoven kwamen bezetten, wordt in naam van de echte waarheid, en niets dan de waarheid, het mes van de vergelding voor de duizendste keer door het (onverwerkte) verleden gesneden. (…) Na de bevrijding grepen lafaards en schijtlaarzen hun kans om (zogenaamde) collaborateurs te vernederen en te vermoorden. (…) De kleintjes die uit domheid, liefde, lijfsbehoud en/of armoede met de Duitsers samenheulden, werden vernederd, in gevangenissen gestopt en zelfs doodgeslagen. Zij die deze straatrepressie overleefden ontnam men hun burgerrechten (…). De grote schuldigen, zij die met bezetters miljoenen verdienden, werden door de gendarmen en het gerecht tegen de woede van het volk beschermd. Deze ‘dames en heren’ ontsprongen de dans der gerechtigheid en leefden in grote rijkdom verder. Vandaag wordt het kleine grut weer eens in naam van de waarheid door een belgicistische kwast besmeurd.” Zoals dat in radicale Vlaams-nationale kringen hoort, schrijft Vanhaeren "belgicistisch" zonder hoofdletter.

Nergens uit de ‘recensie’ blijkt dat Vanhaeren het boek Wit & zwart gelezen heeft. Nergens is er een concrete verwijzing naar een hoofdstuk of zelfs maar een paragraaf uit het boek. Sommige mensen hebben geen kennis van (nieuwe) feiten nodig om al een mening te hebben.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

15-04-08

GENOEG IS GENOEG. GEEN TIENDE BLOOD AND HONOUR-TREFFEN OP TWEE JAAR TIJD

BH-19 april 2008bBH-19-april-2008aBH-19 april 2008Aanstaande zaterdag 19 april worden in ons land twee Adolf Hitler-herdenkingen ingericht, de ene gevolgd door een mini-concert van fijne (nouja) neo-nazimuziek, de andere vooraf gegaan door een mini-concert vrijdagavond voor de buitenlandse neonazi's die dan al in ons land zijn en gevolgd door een concert zaterdagavond met groepen uit Duitsland, Vlaanderen, Estland, Engeland en Tsjechië. Het Anti-Fascistsich Front (AFF) heeft in een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie laten weten dat het nu wel genoeg is. Er is geen reden om de Blood and Honour Vlaanderen-groepen die pas in een ‘dip’ zaten terug succes te gunnen.

De Hitler-herdenkingen worden ingericht door Blood and Honour Vlaanderen, maar achter die benaming gaan twee concurrerende groepen schuil. Vooreerst een ‘tradtionele’ Blood and Honour Vlaanderen-groep, die begin dit jaar liet weten haar activiteiten tijdelijk op te schorten maar nu terug actief is geworden, en een radicalere ‘Combat 18’-groep die zich nu ook kenbaar maakt als Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328). Het zou de tiende Blood and Honour-bijeenkomst in ons land zijn sinds de Hitler-herdenking in Lommel en het uit de hand gelopen concert in Vremde op 4 maart 2006. 

Een tiende Blood and Honour-bijeenkomst op amper twee jaar tijd hoeft echt niet.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

SWOT-ANALYSE. DE STERKTES EN ZWAKTES, DE KANSEN EN BEDREIGINGEN

De zwaktes. Het scenario is telkens hetzelfde. Onder vals voorwendsel wordt een zaal gehuurd (een verjaardagsfeest in Wolfsdonk, een familiefeest in Schoten, een muziekavond in Hoton), de staatsveiligheid is uiterlijk de dag zelve op de hoogte van de plaats van de bijeenkomst, de burgemeester wordt ingelicht en zegt totaal verrast te zijn en niet meer te kunnen ingrijpen, de zaalverhuurder durft zijn eigen zaal niet meer binnengaan (Hoton) of wordt dat ten stelligste afgeraden door de politie (Schoten), de politie houdt buiten een oogje in het zeil maar niet in de zaal (overal) en begeleidt soms zelfs Blood and Honour’ers naar huis (Mechelen). Er wordt dan geschermd met dat de politie niet kan binnenvallen bij een privéfeest, maar hoe privé is zo’n feest dat aangekondigd wordt op verschillende websites en internetfora? En sinds wanneer komt de politie niet tussenbeide als er ernstige aanwijzigen zijn dat de wetgeving overtreden wordt? Overtredingen op de racisme- discriminatie- en negationismewetgeving, Heil Hitler-groeten (foto 1: Boortmeerbeek) zoals ook bewezen in een undercoverreportage over Mechelen uitgezonden door VTM.

  • De sterktes dan. De pers heeft vanaf de ‘heldenhuldiging’ in Lommel en het uit de hand gelopen concert in Vremde op 4 maart 2006 regelmatig aandacht besteed aan het kwalijke Blood and Honour Vlaanderen.
  • Bij gelegenheid van een herdenking in de Dossin-kazerne in Mechelen op 3 september 2006 deed minister Dewael een oproep aan de parlementsleden om een wet op te stellen en goed te keuren die het mogelijk maakt neonazi-organisaties als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060904).
  • Op 15 maart 2007 werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zo’n wetsvoorstel neergelegd door Spirit-volksvertegenwoordiger Koen T’Seyen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322). Na wat aarzeling kreeg het voorstel steun van verschillende partijen, maar op voorstel van het Vlaams Belang werd het voorstel naar de Raad van State verwezen voor onderzoek en sindsdien hebben we er niets meer over gehoord. Spirit-kamerlid Geert Lambert zou na de parlementsverkiezingen van vorig jaar het wetsvoorstel opnieuw indienen, maar het is duidelijk dat het nog niet meteen wet zal zijn. Het idee is goed, de uitwerking is minder. Maar er zijn nog genoeg andere middelen om nu reeds op te treden tegen groepen als Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322). Destijds geargumenteerd door de CD&V-oppositie, kan het nu in de praktijk gebracht worden door de CD&V-minister van Jusititie.
  • In november 2007 deed de politie een huiszoeking bij de Vlaamse Combat 18-vleugel van Blood and Honour en gingen hun websites off line (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127).
  • Op 22 januari 2008 heeft de gemeenteraad van Lommel een reglement goedgekeurd dat het mogelijk maakt groepen als Blood and Honour te weren van het grondgebied van Lommel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080124) (foto 2: Hitler-herdenking op de militaire begraafplaats van Lommel in 2007).
  • Burgemeester Peter Vanvelthoven (foto 3) heeft het AFF verzekerd erover te waken dat het – intussen ook door de hogere overheid goedgekeurde – reglement op 19 april zal toegepast worden mocht één van de twee Blood and Honour Vlaanderen-groepen aldaar hun Hitler-herdenking willen houden.

De kansen en bedreigingen. Langs de kant van Blood and Honour Vlaanderen zien we dat ze na een inzinking de voorbije maanden er terug bovenop proberen te geraken. Na de slechte organisatie van het tweede concert in Wolfsdonk had de traditionele groep van Blood and Honour Vlaanderen veel krediet verloren bij de internationale Blood and Honour-beweging, en op 4 februari 2008 kondigden ze aan hun activiteiten tijdelijk stop te zetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080213). Het tijdelijk stopzetten van eigen activiteiten gebeurde inderdaad, want de voor 15 maart aangekondigde Hitler-herdenking, die voorafgegaan en gevolgd zou worden door een concert, is inderdaad niet doorgegaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080317). De Vlaamse Combat 18-tak, met thuisbasis in Arendonk, kreeg in november een politie-inval waarna hun websites, een ‘gewone’ en een op merchandising gerichte website, off line gingen. Intussen zijn de websites van zowel de traditionele als de Combat 18- Blood and Honour Vlaanderen vernieuwd en terug on line. En beide groepen hebben de moed teruggevonden om zaterdag een en ander te organiseren.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

ZATERDAG: TERUG SUCCES(JE) VOOR BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-GROEPEN OF IN DE KIEM SMOREN NA DIP DE VOORBIJE MAANDEN?

Aanstaande zaterdag plant de traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep opnieuw een Hitler-herdenking. Zaterdag 19 april, in de voormiddag volgens hun vernieuwde website. Aangekondigde sprekers zijn Stephen ‘Swiney’ Swinfen van Blood and Honour Engeland en Stefan Wijkamp, de Nederlandse lookalike van Adolf Hitler die ook al vorig jaar sprak op de ‘huldiging van gevallen helden’ in Lommel (foto 1, rechts van Joop Glimmerveen). ’s Avonds wordt door ‘een bevriende organisatie’ een concert ingericht met groepen zoals de Duitse Die Liebenfels Kapelle waarvan het album Heim ins Reichs genoemd is naar een nazi-slogan, en waarin men zegt te “schijten” (sic) op het Joodse ras, hen op te jagen als konijnen en te dumpen in een massagraf…; de Estlandse Preserve White Aryans waarvan een cd op de Duitse indiceringslijst staat, wat betekent dat er geen reclame voor mag gemaakt worden in Duitsland wegens de racistische en/of geweld verheerlijkende teksten; en ga zo maar door (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080412 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080414). Voorafgaande aan de Hitler-herdenking en het neonazi-concert op 19 april is er aan de vooravond, vrijdag 18 april, nog een kleiner concert gepland. Kwestie de buitenlandse neonazi’s die dan al in ons land zijn warm te houden.

Naast die traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep is er nu ook de Vlaamse Combat 18-tak die zich als Blood and Honour Vlaanderen manifesteert. Blood and Honour is haast overal ter wereld opgesplitst in enerzijds een traditionele vleugel en anderzijds een radicalere, tot terroristische, Combat 18-tak (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070828). De Duitse Combat 18-groep organiseerde het concert in Ravels met tweeduizend aanwezigen, maar is in een zware crisis terechtgekomen nadat hun organisator Sebastian Seemann een deal sloot met de Duitse politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907). De daaropvolgende concerten van de Duitse Combat 18-tak (Kinrooi en Hoton) trokken dan ook nog maar enkele honderden concertgangers. De Vlaamse Combat 18-tak kreeg, zoals gezegd, in november een politie-inval waarna hun websites, een ‘gewone’ en een op merchandising gerichte website, off line gingen. Intussen zijn beide websites terug on line, en wordt met de hulp van Duitse en Nederlandse Combat 18-vrienden een eigen Hitler-herdenking ingericht, gevolgd door “a ballad evening”.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft de minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie gevraagd te verhinderen dat aanstaande zaterdag in ons land Hitler-herdenkingen kunnen doorgaan, en de stekker uitgetrokken wordt voor de geplande Blood and Honour-concerten. Ze kunnen zich hiervoor laten inspireren door de maatregelen die de ministers van Binnenlandse Zaken twintig jaar geleden wél nog uitvaardigden om een SS-herdenking aan het militair kerkhof van Lommel te verhinderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313). Het AFF vraagt ook effectief werk te maken van de toepassing van de wetgeving op racisme, negationisme en discriminatie en de politiediensten daarom zich niet te laten beperken tot het kijken of het verkeer in de omgeving van de Hitler-herdenkingen en neonazi-bijenkomsten vlot kan verlopen.

Blood and Honour Vlaanderen was de voorbije maanden in een ‘dip’ verzeild. Voor de traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep door hun onvermogen een concert fatsoenlijk te organiseren (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5157438/blood-and-honourmegaconcert-slechte-beurt-voo), en de persaandacht die een negatieve bijklank gaf aan hun bijeenkomsten en nieuwe sympathisanten ontmoedigde. Voor de Combat 18-groep van Blood and Honour Vlaanderen door de ontreddering bij de Duitse tak sinds augustus vorig jaar en de politie-inval bij ons in november vorig jaar. Het is bijgevolg aangewezen beide Vlaamse Blood and Honour-groepen in Vlaanderen niet opnieuw succes te laten boeken. Al wie de nazi-ideologie verafschuwt: de verzet-strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog, de nabestaanden van wie tijdens de bezetting en in de concentratie- en vernietigingskampen de dood vond, en alle democraten, rekenen erop dat Blood and Honour Vlaanderen en soortgelijke groepen hier niet opnieuw voet aan de grond krijgen. De twee Blood and Honour Vlaanderen-groepen zijn eerder klein in omvang, halen meer buitenlanders naar hier dan ze zelf in aantal zijn, maar dat is nog geen reden om ze vrijelijk hun gang te laten gaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

14-04-08

RETURN TO GLORY: DE MUZIEK (2)

BH-19-april-2008aNa de Hitler-herdenking die de traditionele Blood and Honour Vlaanderen-groep zaterdag 19 april inricht, hun ‘Memorial for fallen Heroes’ als één van de twee Adolf Hitler-herdenkingen die dag in Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328), volgt een ‘Return to Glory’-concert met groepen uit Duitsland, Vlaanderen, Estland, Engeland en Tsjechië (foto 1). Over de Vlaamse Lion’s Pride die daar optreedt, hadden we het hier al eerder (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080414), maar wat komt vanuit het buitenland naar Vlaanderen afgezakt?

Bovenaan de affiche staat Die Liebenfels Kapelle, een groep die grotendeels uit dezelfde leden bestaat dan de Duitse neonazi-muziekgroep Skalinger. Op hun in 1999 verschenen album Heim ins Reich, een titel die verwijst naar een nazi-slogan (foto 2), zingen ze dat ze “schijten” (sic) op het Joodse ras, ze als konijnen gejaagd worden en het Centraal Consistorie in een massagraf gedumpt zal worden. Verder wordt de lof gezongen van Zyklon B, het gas dat in de nazi-uitroeiingskampen gebruikt werd, en de kamparts van Auschwitz Josef Mengele (zie:
http://www.verzet.org/content/view/346/32) zou het bij het rechte eind gehad hebben. “Wir scheissen (sic) auf die gesamte jüdische Rasse. Wie Hasen werden wir euch jagen und gesamten Zentralrat im Massengrab verscharen (sic). Schuba duba du Zyklon B. Yeah! (…) Ein Hoch auf Mengele, er hatte recht (sic). Schuba duba du ausgerottet". In het nummer Der Krieg hat ein Gesicht uit de gelijknamige cd luidt het dat niet Duitsland met de Tweede Wereldoorlog is begonnen, maar de andere Europese landen schuldig zijn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Antisemitisme loopt als een verborgen rode draad door de nummers op die cd. Telkens zinspeelt men op het jodendom dat de controle uitoefent, de touwtjes in handen heeft en alles gebruikt om de Duitse natie kapot te maken. De naam de groep Die Liebenfels Kapelle refereert naar Jörg Lanz von Liebenfels die zich de mentor van Adolf Hitler noemde.

De als Fight Tonight aangekondigde Duitse groep speelt in dezelfde samenstelling ook als My War. De groep is in 2006 in Noord-Rijnland-Westfalen opgericht uit onder andere leden van Linientroi en Boots of Hate. De naam alleen al is veelzeggend. De neonazi-muziekgroep P.W.A. (Preserve White Aryans) uit Estland is in 1999 opgericht. Op hun vorig jaar verschenen cd Out of Order wordt de holocaust afgedaan als een mythe. In It’s million reasons klinkt het: "We got to do what we can, free your mind, we are victim of lies sacrifice your amenity, for the future of our children and white unity (…) million lies, hollywood empire, holocaust industry, death of white power! It´s finally time to se the truth, we are the prioners of lies, believe me it´s true." In hun nummer Your real face wordt beloofd dat de Joodse greep op de massamedia ontmaskerd wordt. "TV – news, half information, you try to control all the world, but believe me – once times have changed, people start to see your hooknosed face." Op de cover van de cd It's time to awake die in 2001 gereleasd werd door Blood and Honour Estland is een naziskinhead met een vuurwapen en een swastikavlag in de achtergrond te zien. Hun cd Nordic Blood uit 2005 (foto 3) staat op de Duitse indiceringslijst, wat wil zeggen dat er geen reclame voor mag gemaakt worden in Duitsland vanwege de racistische en/of geweldsverheerlijkende teksten.

Enkele leden van de Engelse groep Last Chance spelen ook in de groep Code 13. Het nummer Holahoax van deze neonazi-muziekgroep stelt de holocaust in vraag. „Six million zombies, Six million living dead. The ghosts of the living that exist inside your head. The greatest hoax in history, the lies that you've told. In this generation. The truth shall unfold. Holohoax, six million never died. Holohoax, we will prove your lies. Holohoax, the truth you can not hide. Holohoax, your fate we will decide. The truth has been buried. In a mass grave of deceit. Buried deep in ignorance by the Zionist elite. Your crimes against the fatherland are evil and obscene. Fabricated history, of a past that´s never been. Holohoax, six million never died. Holohoax, we will prove your lies. Holohoax, the truth you can not hide. Holohoax, your fate we will decide." De Duitse groep Sense of Pride is in 2005 opgericht, en speelde op 1 mei 2007 op een neonazi-betoging in Dortmund (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080125). De groep was geprogrammeerd voor het benefietoptreden dat Blood and Honour op 26 januari dit jaar in Schoten inrichtte maar een debacle werd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080128). Volgens Blood and Honour Vlaanderen heeft de groep er wel degelijk opgetreden; volgens buurtbewoners en politiediensten was er niets dat erop wees dat Sense of Pride er, samen met een tweede muziekgroep, inderdaad opgetreden is. 

Over Agonia uit Tsjechië is ons niets bekend, maar met de bio- en discografie van de hierboven vermelde groepen heb je waarschijnlijk al genoeg om te begrijpen dat Vlaanderen echt geen boodschap aan heeft aan het Blood and Honour-concert zaterdag 19 april aanstaande.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

13-04-08

VAN ROME TOT KNOKKE-HEIST

Even iets luchtigs tussendoor. Met de aangekondigde Hitler-herdenkingen van Blood and Honour Vlaanderen volgende zaterdag en het voortdurend gemekker van het Vlaams Belang kleurt de lucht al genoeg donker.

Vandaag en morgen zijn er in Italië parlementsverkiezingen. De kranten spreken bijna uitsluitend over de twee grootste spelers daarbij: de Popolo della Libertà van Silvio Berlusconi, met naast de achterban van mediamagnaat Silvio Berlusconi de postfascistische Nationale Alliantie van Gianfranco Fini, in Noord-Italië gesteund door de rechts-populistische Lega Nord van Umberto Bossi; en de centrum-linkse Partito Democratico van Walter Veltroni. Maar zowel ter linker- als ter rechterzijde doet nog een breed spectrum van partijen mee. Ter linkerzijde is er onder andere de Sinistra Arcobaleno (Links Regenboog, een samengaan van communisten, groenen en Democratisch Links) die graag met Veltroni in zee waren gegaan maar door deze Kennedy van de Italiaanse politiek afgewezen werden, en de trotskistische Sinistra Critica. Ter rechterzijde zijn er onder andere nog de neofascistische Destra en Giuliano Ferrara’s anti-abortuslijst.

In de kranten hier is geen letter terug te vinden over de sociaaldemocratische Partito Socialista (zie:
http://www.partitosocialista.it) van Enrico Boselli, maar een affiche van één van haar kandidaten haalt dezer dagen wel de Zatte Vrienden-website: pornoster Milly D’Abbraccio die het beste van zichzelf laat zien (foto 1). Gelukkig is Johan Vande Lanotte in zijn zoektocht naar geschikte lijsttrekkers nog niet op dit idee om campagne voeren gekomen. Kathleen Van Brempt en Maya Detiège hebben trouwens betere argumenten dan hun bips. En vooraleer ze bij het VB zich vrolijk maken over de campagne van de Italiaanse sociaaldemocraten, wat overigens nog iets anders is dan ‘socialisten’: bij het VB in Knokke-Heist hebben ze ook al geprobeerd wat frivoler uit te pakken bij verkiezingen (foto 2), maar een succes was dat in geen enkel opzicht.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

12-04-08

RETURN TO GLORY: DE MUZIEK (1)

BH-19-april-2008aGunther TheysStand and DefendBij de Hitler-herdenking van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen volgende week zaterdag (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328), is er na de sprekers uit Vlaanderen, Duitsland en Nederland “a ballad evening" voorzien, maar is er niet echt een uitgebreide en publiek gemaakte affiche zoals bij de concurrentie. Bij de traditionele Blood and Honour Vlaanderen is dat dus anders. Na hun ‘Memorial for fallen Heroes’ is er op een kwartier rijden van daar, zo wordt toch beloofd, een ‘Return to Glory’-concert met groepen uit Duitsland, Vlaanderen, Estland, Engeland en Tsjechië (foto 1).

Onder het motto Eigen Volk Eerst! eerst iets over de Vlaamse groep Lion’s Pride die als tweede op de affiche staat. Frontman van Lion’s Pride is zanger en basgitarist Gunther Theys (43, foto 2) uit Diest, pionier van het black-metalgenre dat zich van andere metalgenres onderscheidt door zijn satanische, heidense en misantropische thema’s. Theys maakte naam in dit genre met zijn groep Ancien Rites. Als op een concert in Luik onrust ontstaat over de aanwezigheid van naziskinheads tussen het publiek, roept Theys op tot eenheid tussen de metalheads en de naziskinheads. In een metalfanblad waarin teruggekomen wordt op dit incident laat Theys zich neerdunkend uit over moslims en joden. In mei 2000 richt Theys dan Lion’s Pride op waarmee hij op 10 september 2004 op een Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Vlaanderen speelt in de omgeving van Brugge. Lion’s pride deelt er het podium met extreemrechtse en neonazistische muziekgroepen als het Italiaanse Armco en de Engelse Legion of St. George en Warlord. Op 26 maart 2005 speelt Lion’s Pride op een neonazi-concert in het Duitse Hannover. Verder zien we de groep vooral optreden in een paar café’s met een bedenkelijke reputatie zoals De Kastelein (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061230) en De Tempelier (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070829) in Brugge, en camping De IJzerhoeve in Diksmuide (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080227).

Met een Vlaamse Leeuw-vlag op de achtergrond wordt in de teksten van Lion’s Pride verwezen naar de Europese geschiedenis, afkomst en het dagelijks leven; op muziek die naar eigen zeggen varieert tussen hardcore, rock ’n roll en metal. De eerste opname van Lion’s Pride verscheen op de promo-compilatie van hun platenlabel Pure Impact (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311). Stand and Defend (foto 3) was de eerste echte cd van Lion’s Pride, met teksten waarin ‘politiek correcten’ en linkse mensen door de mangel gehaald worden. Verder vinden we Lion’s Pride nog terug op de benefiet cd De Kastelein – The skinhead pub, de sampler The skinheads are back, de split cd met Iron Clad For Folk and Land, waarvan het deel met Lion’s Pride onder de noemer Fortress Europe wordt aangeboden, en de split dvd met het Nederlandse Brigade M Rock voor Dietsland. Op de website van Lion’s Pride wordt zowel gelinkt naar Pieter Paul Rubens als naar Leni Riefenstahl, die Hitlers gloriedagen uitgebreid op de pellicule zette (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl).

  • Morgen of maandag meer over de buitenlandse groepen op de Return to Glory-affiche. Die Liebenfels Kapelle die “schijt” (sic) op het Joodse ras, P.W.A. waarvan een cd op de Duitse indiceringslijst staat waardoor er in Duitsland geen reclame voor mag gemaakt worden wegens de racistische en/of geweldsverheerlijkende teksten, Last Chance die de holocaust in vraag stelt, en meer van dergelijke groepen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

DE GATEN IN HET GEHEUGEN VAN HET VB

Het artikel Vandeurzen vraagt opheffing onschendbaarheid Vanhecke was gisteren het meest aangeklikte artikel bij De Morgen on line. Bij De Standaard on line het tweede meest aangeklikte artikel. Collega’s meenemen in bedrijfswagen mag niet interesseerde nog meer De Standaard-lezers.

Het VB publiceerde in haar partijblad in Sint-Niklaas dat de grafschenners op een plaatselijke begraafplaats “allen tieners, allochtonen waren, jongeren van vreemde afkomst”. “Een cultuur die geen respect heeft voor de doden en symbolen van een ander geloof is een ontspoorde cultuur”, zo werd nog verduidelijkt. Maar nog vóór de publicatie in het VB-blad waren de daders gevat en dat bleken Vlaamse tieners te zijn, zo Vlaams als wat. Het VB had moeite om dit recht te zetten, en burgemeester Freddy Willockx legde daarop klacht neer (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050627). Het gerecht werkt langzaam, en pas twee jaar na de feiten komt nu het verzoek om de parlementaire onschendbaarheid van de verantwoordelijk uitgever van het Sint-Niklase VB-blad, toenmalig VB-voorzitter en nog steeds europarlementslid, Frank Vanhecke op te heffen. Het VB vindt dit een schande. De vervolging van Frank Vanhecke is absurd! Heeft de minister van Justitie (die het verzoek van het parket van Dendermonde ambtshalve moet doorgeven aan het Europees parlement, Europees parlement dat dan souverein zal beslissen over het al dan niet opheffen van de parlementaire onschendbaarheid – nvdr.) niets beter te doen?! Een dossier dat “met inzet van heel veel overheidsmiddelen voorbereid door PS-minister Laurette Onkelinx (…) nu loyaal uitgevoerd door de CD&V’er Vandeurzen.”

Het VB is weer eens de vermoorde onschuld. “De feiten dateren van april 2005”, lezen we in de hierboven ook al geciteerde VB-persmededeling. Nog volgens die persmededeling “verspreidde het Vlaams Belang onmiddellijk een rechtzetting in alle brievenbussen van de stad” toen de VB-stelling dat de grafschenners allochtonen waren tegengesproken werd door de burgemeester. Tijd is natuurlijk een rekbaar begrip. De grafschennis dateert inderdaad van april 2005, het gewraakte artikel verscheen pas in juni 2005 en wie even googelt vindt terug dat plaatselijk VB-kopstuk Frans Wymeersch na de verklaringen van burgemeester Freddy Willockx en politiekorpschef Jack Van Peer over de daders van de grafschennis in juni nog zei dat “geen haar op zijn hoofd eraan denkt zich te verontschuldigen” voor wat in het plaatselijk VB-partijblad gepubliceerd was. Pas in augustus gaf het VB, schoorvoetend, haar ongelijk toegaf. Als dat “onmiddellijk een rechtzetting in alle brievenbussen van de stad” verspreiden is… De klacht van burgemeester Willockx zou er trouwens niet gekomen zijn als het VB zich onmiddellijk had verontschuldigd. Pas toen dit niet gebeurde, en het plaatselijk VB-kopstuk Frans Wymeersch zei dat “geen haar op zijn hoofd eraan dacht…”, legde burgemeester Willockx klacht neer tegen het VB.

Het is dus niet – zoals in de VB-persmededeling staat – dat het “zonneklaar (is) dat de Belgische staat zich van een in wezen futiel dossier wil bedienen om een kopman van de Vlaamse onafhankelijkheidspartij aan te pakken”. Het is omdat het VB de stigmatisering van allochtonen niet meteen wilde intrekken terwijl het inmiddels “zonneklaar” was dat niet allochtonen maar oer-Vlaamse jongeren de daders waren, dat de bal aan het rollen is gegaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, vanhecke, racisme |  Facebook | | |  Print

11-04-08

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN: NA COMBAT 18-TAK OOK TRADITIONELE VLEUGEL MET EEN NIEUWE WEBSITE. BIJKOMEND CONCERT OP VRIJDAGAVOND 18 APRIL

Bij de traditionele Blood and Honour Vlaanderen zijn ze in opperste staat van opwinding. Nu is ook op de Vlaamse sectie van het internationale Blood and Honour-forum melding gemaakt van de Hitler-herdenking in ons land volgende week zaterdag, 19 april in de voormiddag, en het concert dat “een bevriende organisatie” in de vooravond inricht.

Ook de eigen website is vernieuwd, en meldt: “Voor de mensen die reeds vroeger afzakken naar Vlaanderen staat er een optreden geplant (sic) op vrijdagavond.” De taalfouten blijven van oudsher op de website van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen staan. Bij de Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-vleugel is allles nog rustig. Daar rekent men vooral op de mobilisatie vanuit Duitsland om er "een geslaagde memorial" van te maken, maar wordt nu ook Engeland warm gemaakt voor de bijeenkomst.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print