02-05-08

UNDERCOVERREPORTAGE BEVESTIGT: BELGIË CONCERTPARADIJS VOOR NEONAZI’S. NIEUWE BLOOD AND HONOUR-ACTIVITEITEN IN ONS LAND AANGEKONDIGD

Toen in januari een politiereglement ter goedkeuring werd voorgelegd dat het mogelijk maakt om groepen als Blood and Honour te weren van het grondgebied van Lommel, toonde burgemeester Peter Vanvelthoven de Lommelse gemeenteraadsleden vooraf een undercoverreportage over de SS-huldiging aan het militair kerkhof van Lommel op 10 maart 2007 en het concert diezelfde dag in Mechelen. Misschien moeten de parlementsleden die werken aan een (nieuw) wetsvoorstel om groepen als Blood and Honour te verbieden aan de overige parlementsleden ook maar eens de undercoverreportage tonen die Koppen (Één) gisterenavond uitzond.

Een Duitse journalist, die zich bekendmaakte onder de schuilnaam Thomas Kuban, toonde beelden die hij in het geheim in Mechelen (10 maart 2007), Wolfsdonk (27 oktober 2007) en Bellegem (19 april 2008) had opgenomen. Het is onvoorstelbaar hoe daar in de meest harde woorden racistische uitlatingen tegen Joden, homo’s, migranten en anderen gedaan werden. Hoe vaak er gesiegheild werd, vanop het podium en vanuit de zaal. Even was er een ‘foutje’ in de reportage: er werd de affiche getoond van de Combat 18-bijeenkomst in Overpelt, met Adolf Hitler op de affiche, terwijl de rest van de reportage over activiteiten ging van de traditionele Blood and Honour-vleugel. Maar bij die biernazi’s bleken in de zaal, in het getoonde geval: in Wolfsdonk, evengoed beelden van de Führer tegen de wand te hangen. De journalist toonde zich verwonderd dat de politie dit maar laat begaan. Concerten van de omvang als in Mechelen, Wolfsdonk en Bellegem zijn volgens hem in Duitsland niet mogelijk. Desgevallend valt de politie de zaal binnen en legt de boel stil.

Minister Jo Vandeurzen zou het parket gevraagd hebben om waakzaam te zijn, en in Limburg - waar de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen bijeenkwam - werd op 19 april al wie met een buitenlandse autonummerplaat naar het verzamelpunt in Neerpelt of de eigenlijke plaats van bijeenkomst in Overpelt afzakte, de identiteit gecontroleerd, de auto doorzocht en naar verluidt vaak ook terug naar huis gestuurd. Had het te maken met de oproep van Vandeurzen of had het meer te maken met de uitgebreide alcoholcontrole die net dat weekend in Limburg doorging? In elk geval ging de politie het zaaltje van de bijeenkomst in Overpelt niet binnen, en in Bellegem - waar de traditionele Blood and Honour Vlaanderen bijeenkwam - liet de politie zich al helemaal niet zien. Onterecht werd nu nog maar eens bewezen. We hebben het hier eerder al meer dan eens gezegd: er zijn genoeg bewijzen dat op de wijd aangekondigde ‘privé-feestjes’ van Blood and Honour wetsovertredingen gebeuren. Foto’s van siegheilende Blood and Honour’ers in Hever, Boortmeerbeek; de undercoverbeelden van Mechelen die eerder al bij VTM te zien waren; de reputatie van de groepen die bij Blood and Honour komen optreden… Sinds wanneer blijft de politie afzijdig als er ernstige vermoedens zijn van wetsovertredingen, louter omdat het op een ‘privé-feestje’ gebeurt?

Blood and Honour Vlaanderen heeft intussen haar volgende twee activiteiten aangekondigd: op 7 juni een concert met National Socialist Metal Band’s en op 11 oktober de volgende Ian Stuart Donaldson-herdenking. In 2004 heeft Blood and Honour Vlaanderen in Waregem al eens zo’n National Socialist Metal Band-concert ingericht, maar toen onder schuilnaam. Nu gebeurt het openlijk onder de naam Blood and Honour Vlaanderen. Ian Stuart Donaldson-herdenkingsconcerten waren er al vaker. In Wolfsdonk (tweemaal), in Ravels, in Kinrooi… Zoals de Duitse journalist zei in de Koppen-reportage: België is voor neonazi’s een concertparadijs.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.