03-05-08

BLOOD AND HONOUR: DE DOMINOSTENEN VALLEN. PARKET OVERWEEGT VERVOLGING

Het parket van Kortrijk overweegt een opsporingsonderzoek te starten naar aanleiding van de Blood and Honour-bijeenkomst op 19 april in Bellegem (foto 1) waarvan donderdag in het geheim opgenomen beelden uitgezonden werden in Koppen. Nadat de maker van de undercoverreportage bevestigde wat het AFF al lang zegt: dat ons land een vrijhaven is voor neonazi’s, bevestigde specialist mediarecht Leo Neels (foto 2) een andere AFF-stelling: er moet niet gewacht worden op een wet om groepen als Blood and Honour aan te pakken, er kan nu al opgetreden worden.

“Het is geen toeval dat neonazistische groeperingen zoals Blood and Honour steeds vaker locaties in België uitkiezen om er Hitlerherdenkingen en concerten te organiseren. Dat zeggen antifascistische organisaties zoals het AFF al langer. Nu wordt hun visie ook bijgetreden door een Duitse onderzoeksjournalist die al vijf jaar undercover filmt op neonazistische bijeenkomsten”, schreef De Morgen gisteren. De krant verhaalt vervolgens over de uitzending van Koppen donderdagavond (zie: 
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803), de Blood and Honour-bijeenkomsten in ons land de voorbije twee jaren, de vele buitenlanders die daar telkens op afkomen, en het idee dat bij SP.A, Open VLD en Groen! rijpt om organisaties als Blood and Honour te verbieden. De Morgen besluit: “Volgens minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) heeft de overheid vandaag de nodige juridische middelen niet om effectief op te kunnen treden. Vanuit het AFF wordt erop gewezen dat er ook nu al mogelijkheden zijn om op te treden. ‘Ze (de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, ToC) kunnen zich laten inspireren door de maatregelen die de ministers van Binnenlandse Zaken twintig jaar geleden wél nog uitvaardigden om een SS-herdenking aan het militair kerhof van Lommel te verhinderen.’ Het AFF vraagt ook effectief werk te maken van de toepassing van de wetgeving op racisme, negationisme en discriminatie. ‘De politiediensten moeten zich niet beperken tot het kijken of het verkeer in de omgeving van de Hitlerherdenkingen en neonazibijeenkomsten vlot kan verlopen.’”

Gisterenmiddag geraakte dan bekend dat het parket van Kortrijk overweegt een opsporingsonderzoek te starten naar aanleiding van de Blood and Honour-bijeenkomst op 19 april in Bellegem, bij Kortrijk. Volgens parketwoordvoerder Tom Janssens zijn de in Koppen getoonde beelden overtuigend. De liederen om Joden te doden en andere uitlatingen tijdens de Blood and Honour-bijeenkomst zijn een duidelijke inbreuk op de anti-racismewet. Volgende week zit het parket samen met de politie, het parket-generaal en de Staatsveiligheid om te beslissen of een opsporingsonderzoek wordt gestart. Ongeveer op hetzelfde ogenblik zei Koppen-presentator en VRT-nieuwslezer Wim De Vilder in Het Journaal: “Zolang deze extreemrechtse groeperingen (zoals Blood and Honour, nvdr.) niet buiten de wet zijn gesteld, kan het gerecht niet optreden, klinkt het vaak. Maar dat klopt niet.” Wim De Vilder zei dit op gezag van specialist in mediarecht Leo Neels die men voor Het Journaal had geïnterviewd. Volgens Leo Neels is de meningsvrijheid terecht beschermd, maar sommige meningen, zoals racisme, zijn onwenselijk en strafbaar. Dat de Blood and Honour-bijeenkomst zogezegd een privé-bijeenkomst was, doet geen afbreuk aan het strafbaar zijn van de gepleegde feiten. Leo Neels wees er ook nog op dat de politie al de avond zelf had kunnen tussenkomen, een onderzoeksrechter had de avond zelf een huiszoekingsbevel kunnen uitschrijven op basis van het vermoeden dat er een misdrijf zal worden gepleegd. Het belet niet, aldus Neels, dat op basis van de filmbeelden alsnog kan opgetreden worden.

Een geluk bij een ongeluk voor het Kortrijkse parket is dat nogal wat Blood and Honour-leden in de provincie wonen. Naast mensen uit de provincie Antwerpen en hier en daar iemand uit Vlaams-Brabant of Limburg, telt Blood and Honour Vlaanderen nogal wat getrouwen in West-Vlaanderen. Op Blood and Honour-fora bedienen ze zich van namen als Fcb, Surtur, Killroy1488, Bonehead, Ilove18, Victorius, Gianni88, Mitchel, chesn, skinny88, AVV… Sommigen van hen zijn ongetwijfeld ook met hun ware naam bekend bij de politie in de stad of omgeving van Brugge, Deinze, Ieper, Roeselaere, Kortrijk… En al zeker Surtur, kopstuk van de West-Vlaamse Blood and Honour'ers, actief bij de intussen in het Nieuw-Solidaristisch Alternatief opgegane Vlaamse Jongeren Westland en ook bezige bij in de scène van National Socialist Metal Band's.

De dominostenen zijn gevallen. Na de aankondiging van de tiende grote activiteit van Blood and Honour Vlaanderen op twee jaar tijd en de AFF-brief daarover, de weerklank ervan in de pers, de interpellaties van de ministers Dewael en Vandeurzen, de aankondigingen nieuwe wetsvoorstellen in te dienen om organisaties als Blood and Honour te verbieden, en de Koppen-reportage van donderdagavond, lijkt het parket werk te willen maken van wat het moet doen: duidelijk maken dat de Belgische wetgeving ook voor Blood and Honour’ers geldt. Maar het is natuurlijk nog spannend afwachten of de keten van vallende dominostenen niet ergens onderbroken wordt.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.