03-05-08

DAG VAN DE RECHTS EUROPESE JEUGD: RECHTS, RECHTSER, RECHTST

Vanavond wordt in Antwerpen een ‘kameraadschapsavond’, zeg maar: een bieravond, ingericht voor een honderdtal deelnemers aan de Dag van de Rechts Europese Jeugd. Morgen volgt dé Dag, in het statige Elzenveld-congrescentrum van het OCMW-Antwerpen. Niet meteen een trendy plaats, maar de organisatoren, de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), willen dan ook vooral in de voetsporen treden van hun moederorganisatie die het Elzenveld al vele keren gebruikte. Om het beruchte zeventigpuntenplan te presenteren in 1992, voor andere VB-colloquia en voor VB-nieuwjaarsrecepties.

Het initiatief voor de Dag van de Rechts Europese Jeugd (foto 1) komt van de Antwerpse VBJ, maar om organisatorische en financiële redenen werd vrij snel het VBJ Nationaal erbij betrokken. Dat Philip Dewinter het idee genegen is, hielp daar natuurlijk bij. De Dag van de Rechts Europese Jeugd is het sluitstuk van een reeks avonden in het Rubenshof, aan de Groenplaats in Antwerpen, waar allerlei buitenlandse groepen zich bij de VBJ kwamen voorstellen: van Pro Köln uit Keulen tot Idée Bretonne uit Bretagne. Het moet gezegd worden: de namen van die groepen zegt meteen alles. Samen wordt aan zelfbevrediging gedaan over immigratie en identiteit, op de Dag van de Europese Rechtse Jeugd uitgebreid met workshops als over hoe nieuwe media gebruiken.

Het is moeilijk vrienden kiezen. Het VB gooit met haar stemmenaantal hoge ogen bij extreemrechts in Europa, en dat trekt mensen aan als vliegen naar een pot confituur. Er zijn minder smakelijke vergelijkingen mogelijk, maar uit respect voor onze lezers laten we die maar weg. Hans Verreyt, voorzitter van de VBJ Nationaal legt in ’t Pallieterke deze week uit: “Het VB is ondertussen voor veel buitenlanders het na te volgen voorbeeld! Vroeger, laten we zeggen vijftien tot twintig jaar geleden, was dat in bijna heel Europa het Franse FN – maar nu geeft Vlaanderen dus de toon aan! Ook al mogen we niet vergeten dat ‘rechts’ en ‘rechts’ twee is! Zo heeft Denemarken bijvoorbeeld weliswaar de meest stabiele ‘rechtse’ beweging, maar die komt wel vrij uitgesproken uit de liberale hoek…”

Bert Deckers, voorzitter van het Antwerpse VBJ, vult aan: “…terwijl het voormalige Oostblok dan weer grotendeels onbekend gebied is en voortdurend in beweging is. We moeten daar trouwens behoorlijk voorzichtig mee zijn, want het traditionele antisemitisme is daar na de Tweede Wereldoorlog echt niet verdwenen en bovendien is alles daar al radicaler dan hier!” Is Bert Deckers geschrokken van het Blokbuster-artikel over zijn Hongaarse HVIM-gasten (foto 2, zie: http://www.lsp-mas.be/blokbuster/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=814)? Bert Deckers die anders minder problemen heeft met Blood and Honour dan met het Anti-Fascistisch Front (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5491188/voorzitter-antwerpse-vlaams-belang-jongeren-h).

Naast de Oostenrijkse FPÖ-jongeren, de Duitse Jugend Pro Köln en Die Republikaner, de Franse Jeune Alsace en Alliance Régionale, en het Italiaanse Lega Nord komen ook: mensen van de extreemrechtse Spaanse Democracia Nacional (foto 3), zo rechts dat ze bij de verkiezingen op 9 maart in Spanje slechts 0,05 % van de stemmen behaalde; de British National Party (BNP) waaruit Blood and Honour ontstond en laatst zich liet opmerken door interne heibel (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5386143/heibel-bij-de-british-national-party-bnp); de Franse Jeunesses Identitaires waarvan de partijleiding in de vrije uurtjes in de neonazistische muziekgroep Fraction speelt, het al genoemde HVIM uit Hongarije… Redenen voor sommigen - geeft Bert Deckers toe in 't Pallieterke - om niet naar de Dag van Rechts Europese Jeugd te gaan. Die dag komt zo immers meer in extreemrechts en minder in volksnationalistisch vaarwater terecht. Tekenend is ook dat naast VB-europarlementslid en voormalig VBJ-voorzitter Philip Claeys, europarlementslid Carl Lang van de Franse staatsnationalistische Front National (FN) hoofdspreker is. Carl Lang die wel meer aan de zijde van het VB gesignaleerd wordt (hij was één van de gearresteerden bij de anti-islambetoging op 11 september vorig jaar in Brussel) maar zelf stilaan uitgerangeerd geraakt bij het FN van Jean-Marie Le Pen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5487289/le-pen-of-sarkozy-bruno-valkeniers-weet-het-k).

Langs Vlaamse zijde worden naast de NSV en de NJSV ook het Hamse Jongeren Aktief, de intellectuelen van de Delta-stichting en de actievoerders van Voorpost (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080429) verwacht. Drie organisaties die evenveel met jeugd te maken hebben dan je grootouders mochten die nog leven. En natuurlijk ontbreekt ook niet het KVHV-Gent dat Norman Finkelstein maandag 19 mei naar Gent heeft uitgenodigd om zijn verhaal over de Holocaust-industrie te horen. Aanvankelijk stond de aankondiging van deze avond niet op de website van het KVHV-Gent, maar werd er al wel volop reclame voor gemaakt in middens van Blood and Honour en andere extreemrechtse groupuscules (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080423). 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, aanverwant, jeugd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.