28-05-08

BIKKELHARD POLITIEOPTREDEN TEGEN ALLOCHTONEN. CASSATIE BEVESTIGT VEROORDELING BART DEBIE. DEBIE VERLAAT ANTWERPEN. DEWINTER LIEGT OVER DEBIE

“Huichelarij ! Een ander woord ken ik er niet voor. De voormalige Antwerpse korpschef Luc Lamine ging vandaag plat op de broek voor Abou Jahjah en zijn AEL.” Bart Debie trok maandag hard van leer tegen zijn voormalige korpschef Luc Lamine omdat die voor het hof van beroep in Antwerpen verklaard had dat zijn getuigenis over Dyab Abou Jahjah maar gedeeltelijk was opgenomen in het dossier dat voorlag bij de rechtbank. Intussen deed het hof van cassatie in Brussel uitspraak over de zaak-Debie en bevestigde het arrest van het hof van beroep in Antwerpen over de hele lijn.

“Onzin in het kwadraat !”, zegt Bart Debie over de uitspraak van Luc Lamine (foto 1) dat Dyab Abou Jahjah de ene keer furieus was, maar de daaropvolgende keer wel de samenkomst op de Turnhoutsebaan in Borgerhout na de moord op islamleraar Mohammed Achrak in goede baan probeerde te leiden. Debie verhaalt daarna over de opdracht hard op te treden tegen groepen Marokkanen in Borgerhout. Bart Debie: “Het speelde geen rol of die gasten nu iets misdeden of niet. Als je op dat moment Marokkaan was en in Borgerhout rondliep, was de kans dat je hardhandig werd onderuit gehaald en opgepakt bijzonder groot. Ik heb toen agenten gekend die vrijwillig hun verlof opzegden en kwamen werken. In de mond van het personeel was het payback time, de kans om het gespuis eens terug te pakken. Matrakkenkermis was een andere vaak gehoorde term. De korpschef had namelijk zijn visum gegeven om er hard in te gaan en de rellen de kop in te drukken. Dat was uniek, zoiets hadden we in het korps nog nooit meegemaakt. De ‘harde’ TPI-pelotons waren in Borgerhout actief en dat hebben menige jonge kerels geweten. Met behulp van honden en sproeiwagens werden de straten inderdaad letterlijk schoongeveegd.” Ah wel, we zijn best bereid om Bart Debie hierover te geloven. Maar een hard optredende Lamine neemt toch niet weg dat Abou Jahjah best wel kan geprobeerd hebben om de woedeuitbarstingen en soms allicht ook het ordinair vandalisme van allochtone jongeren te kanaliseren naar een meer vreedzaam, politiek krachtiger protest.

Maar bij Debie wil het er niet in dat de ene waarheid een andere waarheid niet in de weg staat. Dat Abou Jahjah de manifestatie aan de Turnhoutsebaan in goede banen aan het leiden was, komt voor Debie even ongeloofwaardig over als zeggen dat Bart Debie lid wou worden van de SP.A. Debie zal inderdaad wel niet SP.A-lid zijn willen worden, maar we komen al wel in de buurt als we terugdenken aan zijn jarenlang lidmaatschap van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Lidmaatschap dat hij de laatste twee jaar combineerde met een VB-lidkaart, maar dat ontkende hij halsstarrig toen de ACOD hem uit de vakbond gooide. Achteraf kwam de ware toedracht wel aan het licht. Intussen is ook de uitspraak definitief in de zaak-Debie waarbij de voormalige politiecommissaris en huidig VB-medewerker en -veiligheidsadviseur veroordeeld wordt tot vier jaar gevangenisstraf  waarvan één jaar effectief en ontzetting uit zijn politieke rechten voor vijf jaar. Debie moet daardoor zijn mandaat als gemeenteraadslid in Antwerpen opgeven en kan geen kandidaat meer zijn bij de volgende verkiezingen. Het hof van cassatie in Brussel oordeelde zowel de door het hof van beroep in Antwerpen gevoerde procedure correct alsook de rechtsgrond op basis waarvan Debie veroordeeld werd voor racisme, het vervalsen van pv’s, overmatig geweld tegen arrestanten en verduisteren van een laptop.

VB-voorzitter Bruno Valkeniers en VB-boegbeeld Philip Dewinter vinden de uitspraak van de rechtbank “te gek voor woorden”. Ze behouden Debie als partijmedewerker. Waarschijnlijk zal Debie niet effectief in de gevangenis moeten zitten, zal hij gedurende een jaar met thuisarrest een ‘enkelband’ moeten dragen. In 2003 stelde het VB nog voor om asielzoekers en mensen zonder papieren een enkelband aan te doen, kwestie deze mensen gemakkelijker te kunnen opsporen en uitwijzen. In 2006 bekloeg het VB zich erover dat de enkelband toch geen waterdicht systeem is om te beletten dat mensen opnieuw een misdrijf plegen. Bart Debie heeft intussen aangekondigd binnen de week te verhuizen uit Antwerpen. Hij wil niet langer gemeentebelastingen betalen aan “dictator Janssens”. Veel eer was trouwens niet meer te halen voor Bart Debie in de Scheldestad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, met Bart Debie als lijsttrekker voor de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout, ging het VB nergens anders meer achteruit dan in Borgerhout.

Op de Antwerpse regionale televisiezender ATV zei Philip Dewinter dat de zaak-Debie een “politieke afrekening” is. Bart Debie zou niet gestraft zijn om wat hij gedaan heeft, maar omdat hij VB-lid is. Dewinter zei op ATV (zie:
http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=2&id=8837): “Het is toch opmerkelijk dat Bart Debie door het hof van beroep veel zwaarder is gestraft dan in eerste aanleg. In eerste aanleg was niet bekend dat Bart Debie tot onze partij behoort, in beroep wel.” Voor de goede orde daarom nog even de cronologie van de gebeurtenissen: Bart Debie begint op 1 april 2004 zijn carrière als VB-veiligheidsadviseur (foto 2), in juli 2003 is hij preventief geschorst als politiecommissaris omdat het gerecht hem verdenkt van mishandeling van Turkse arrestanten en illegale huiszoekingen. In september 2005 wordt Debie in beschuldiging gesteld van foltering, schriftvervalsing, verduistering van in beslag genomen bewijsmateriaal, misbruik van gezag, slagen, en racisme. In mei 2006 wordt hij door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Op 8 oktober 2006 is Bart Debie VB-kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen (vanop de achtste plaats van de lijst) en VB-kandidaat bij de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout (als lijsttrekker). Op 15 maart 2007 start Debie’s proces in eerste aanleg in Antwerpen. Uitspraak in eerste aanleg volgt op 5 april 2007 (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070406). Bart Debie is dan al drie jaar publiek bekend als VB’er (!). Op 31 januari 2008 volgt de uitspraak in beroep (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080131), en gisteren, 27 mei 2008, volgde de bevestiging van het arrest door het hof van cassatie in Brussel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, antwerpen, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.