31-05-08

VANDAAG VEROVERT DE ZINNEKEPARADE WEER DE STRATEN VAN BRUSSEL

Antwerpen heeft zijn Murga-parade (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070629), maar Brussel is al veel langer en dieper geworteld in de bevolking bezig met een unieke straatparade. Vandaag, tussen 15 en 18 uur, trekt de Zinnekeparade er weer op uit tussen het Sint-Katarinaplein en de Grote Markt, de Kiekenmarkt en de Lombardstraat.

Voor de toeschouwers is de parade met 2 500 deelnemers het hoogtepunt. Voor de deelnemers en de nog eens 5 500 mensen die achter de schermen meewerken, is het elkaar ontmoeten de voorbije maanden, ideeën uitwisselen en samenwerken aan een stedelijke creatie nog belangrijker. Brussel is veel meer dan twee taalgemeenschappen die naast elkaar leven, en soms muren tussen elkaar optrekken naar het voorbeeld van het land waarvan ze de hoofdstad is. Brussel is oneindig veel meer. Terugplooien op zichzelf, grenzen optrekken of zich afsluiten voor invloeden van buitenaf is daarentegen even dodelijk als een wereld zonder water. Water dat in sommige delen van de wereld door de privatisering van de waterbevoorrading schandelijk duur is, amper of niet beschikbaar voor de armste bevolking. Water is ook het thema van de Zinnekeparade dit jaar. Volgens de weersvoorspellingen zou er ook water uit de lucht vallen, maar je weet dat je in ons land weervoorspellingen nooit helemaal kan vertrouwen. En dan nog. De Zinnekeparade verdient om gezien te worden.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

"WALK AND DON'T LOOK BACK" OF...

Dinsdag maakten we in Humo kennis met een nieuw principe. Het principe zelf is niet nieuw, wel de naam die men eraan geeft. Het Peter Tosh-principe: walk and don’t look back. Dat de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens het verkondigde zal niemand verbazen. Janssens is zowel reclameman genoeg om zoiets beklijvend te lanceren, als vastberaden om als hij eenmaal een overtuiging heeft die door te drukken.

Het Peter Tosh-principe: walk and don’t look back viel in een dossier over fijn stof. Fijn stof is een van de grootse gevaren voor onze gezondheid: het veroorzaakt of verergert acute luchtwegenaandoeningen en tast de longfuncties aan. Het fijn stof dat nu al lustig neerdwarrelt over delen van Antwerpen gaat nog enorm toenemen als de Lange Wapper, een gigantische brug die in en om Antwerpen gebouwd wordt en als bij toeval de al achtergestelde buurten van Deurne-Noord en een deel van Merksem helemaal onleefbaar maakt. Figuurlijk maar ook letterlijk. Terwijl andere steden vrachtwagens zoveel als mogelijk uit de stad bannen, haalt men ze in Antwerpen binnen. Er bestaat een goedkoper alternatief, het scheelt naar verluidt een twee miljard euro, maar op genomen beslissingen keert men niet terug. De Antwerpse schepen voor openbare werken en ruimtelijke ordening Ludo Van Campenhout (Open VLD) liet zich na kennisname van het tunnelalternatief van stRaten-generaal ontvallen dat als hij vijf jaar geleden wist wat hij nu weet, hij een andere keuze zou gemaakt hebben. Patrick Janssens schoot in de lach toen hij dit hoorde, en voegde er vaderlijk aan toe: “Als Ludo achterom blijft kijken, dreigt hij een héél ongelukkige mens te worden.” Ook Marc Van Peel (CD&V) was niet gediend met het tot inkeer komen, zo gaat het niet vooruit in de politiek. Ter verontschuldiging van Van Peel moet wel gezegd worden dat Van Peel vindt dat politici voldoende fouten moeten maken, zodat de generatie na hen ook nog werk heeft. Alleen lijken ons met de Lange Wapper-brug de fouten zo gigantisch, en moeilijk te herroepen eens de brug er staat. 

Mathias Danneels hekelt vandaag in de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad dat Patrick Janssens enkel goed communiceert als hij de wind in de rug heeft. Maar een debat zoals deze week in de gemeenteraad over de regularisatie van mensen zonder papieren of  woensdag op een studiedag over de logistieke toekomst van Antwerpen waar de Lange Wapper aan bod had kunnen komen, dat wordt in de kiem gesmoord (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=SK1SKMB0). Nog vandaag noemt professor ruimtelijke planning Georges Allaert, een autoriteit in zijn vakgebied, in De Morgen de Lange Wapper architecturaal wel de moeite maar in alle andere opzichten absoluut schadelijk. Theoretisch kan men er nog best op terugkomen – er is nog geen bouwvergunning en officieel evenmin een aannemer aangesteld – maar het project zit al zover dat wetenschappelijk onderzoek, alternatieven en protest er niet meer toe doen. De periode waarin er bezwaarschriften kunnen ingediend moet nog komen, maar men maakt de bevolking nu al duidelijk dat het maar praat voor de vaak zal zijn. Noemt men dat 'democratie'?

Valt het in dat klimaat te verwonderen dat mensen hun geloof verliezen in de elite van de politiek? Dat het VB zich tegenstander heeft getoond van de Oosterweelverbinding, zoals de Lange Wapper-constructie officieel heeft, kan best wel te verklaren zijn doordat het VB tégen zowat alles is wat de meerderheidspartijen voorstellen. Maar toen de Vlaamse Havenvereniging, bij monde van haar voorzitter Nicolas Saverijs, zich in juni 2006 uitdrukkelijk tegenstander verklaarde van het Oosterweel-prestigeproject, was het VB er natuurlijk als de kippen bij om te benadrukken dat zij altijd al tegen het project is geweest. In Humo zei Patrick Janssens dat het zinloos is te antwoorden op vragen als ‘Als ik had geweten wat ik nu weet, zou ik dan hetzelfde doen?’ Maar nu duidelijk wordt dat destijds misschien toch niet zo’n goede beslissing is genomen – we formuleren het dan nog voorzichtig – en er nog ruimte is om terug te keren op die beslissing. Zeker als men de inspraakprocedures au serieux wil nemen, en intussen opkijkt tegen het een gigantische berg negatieve effecten en er een beter alternatief is. Dan kan, zegt ene Frank Gout uit Antwerpen deze week in een lezersbrief in De Morgen, Patrick Janssens zich beter laten inspireren door een betere songtitel. Van Aretha Franklin, kort en krachtig: Think. Zelf hebben we beide nummers in onze cd-collectie, maar van Think (foto 2) houden we uiteindelijk toch meer dan van (You Got To Walk And) Don’t Look Back (foto 1). Dat Filip Dewinter zijn berucht zeventigpuntenplan niet wil afstrijden, dat Bart Debie zegt geen spijt te hebben van zijn daden..., dat moet toch niet inspirerend werken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

30-05-08

ANDERLECHT: OORZAAK EN GEVOLG VAN DE RELLEN

De interventie van de politie in Anderlecht vorige vrijdag was niet echt evenwichtig. Er werden meer dan honderdvijftig jonge gasten, vooral van Marokkaanse origine, opgepakt en welgeteld één skinhead/hooligan. Bij Blood and Honour juicht men de rellen in Anderlecht toe. ‘Bulldog Drumond’, een Engelse neonazi die telkens weer naar de concerten van Blood and Honour Vlaanderen komt, wenst de voetbalsupporters van RSC Anderlecht veel geluk toe, en vraagt aan zijn Blood and Honour-kameraden in Vlaanderen of die hem een supporterssjaal van de paarswitte club kunnen bezorgen. Heel anders klinkt het natuurlijk bij de inwoners van Anderlecht en de mensen die de situatie ter plaatse kennen. Dirk De Block is jeugdwerker in Molenbeek bij jeugdhuis Centrum-West en gaf eerder deze week zijn bedenkingen in een opiniestuk in De Morgen.

Dirk De Block: “De confrontatie vrijdag in Anderlecht was het trieste hoogtepunt van een week van escalerende represailles. Alles lijkt duidelijk: twee kampen, wij en zij, 'allochtone' jongens en 'autochtone' supporters. Of toch niet? Enkele kritische vragen over hoe het zover kunnen komen is... De sms'jes vlogen heen en weer de laatste dagen. Het was moeilijk om gerucht van feit te onderscheiden. ‘Meisjes lastiggevallen door skins’, ‘Meisjes verkracht door Marokkaanse gasten’, ‘Jongen verkracht door skins’ enzovoort. De concrete aanleiding blijkt heel wat lager-bij-de-gronds: een knokpartij tussen een 'autochtone' supporter en een 'allochtone' gast zondag na de match van Anderlecht. Niemand hoefde hier kamp te kiezen: twee idioten die met elkaar op de vuist gaan. Waar ging het fout? Hoe komt het dat driehonderd jongeren vanuit heel Brussel zo reageren op de bewuste oproep op die blog om die skins eens een poepie te laten ruiken?

De angst en frustratie over die 'skinheads' zit diep. Ze zijn het symbool voor het racisme waar veel van die gasten nog al te vaak mee geconfronteerd worden, maar zijn ook een heel concreet fenomeen. In mijn directe vriendenkring bevestigen C. en N., twee gesluierde meisjes, dat ze in en rond het metrostation Ceria al werden lastiggevallen en aangevallen door skins, of racistische hooligans. Een harde kern van hooligans met een racistisch gedachtegoed beperkt zich niet alleen tot leuzes als ‘Joden op de trein’, maar gaat ook over tot daden. Het is dan ook geen toeval dat alles draaide rond A l'occasion, het stamcafé van de BCS-hooligans. (Aan de muur: de initialen BCS in gothisch schrift). BCS zocht en vond versterking van al even racistische hooligans van Beerschot. Dat zijn geen koorknapen... Een vriend van me die in de buurt woont, vertelde me gechoqueerd dat hij dinsdag zichtbaar gewapende hooligans op het terras rustig zag keuvelen met politieagenten in uniform. Een buurtbewoner vertelde dat vrijdag baseballknuppels werden uitgedeeld, onder de ogen van de politie. Dat een auto met Marokkaanse gasten onder handen werd genomen, zonder dat de politie ingreep. In de kranten wordt bevestigd dat de hooligans vrijdag op de politie gechargeerd hebben, agenten van hun paard trokken, scandeerden ‘We willen een dode zien vanavond’.

En dan lijkt me de interventie van de politie niet echt evenwichtig. Vrijdag werden meer dan 150 jonge gasten (van vooral Marokkaanse origine) opgepakt, en welgeteld ... één skinhead/hooligan. Toch een beetje raar, nee? Misschien ben ik een beetje een dwarsligger, maar ik stel me dan vragen als: Waarom werden zo weinig hooligans gearresteerd? Waarom heeft de politie dat café niet gesloten? Buurtbewoners (ook autochtone) klagen erover dat het altijd ambras is met dat café: hooligans is één ding, maar zatte hooligans wil je al helemaal niet in je buurt... Anderlecht moet erkennen dat het een probleem heeft. Wie zich niet blind staart op kleuren zal opmerken dat het geen toeval is dat de twee groepen die hier tegenover elkaar stonden, zowel de 'autochtonen' als de 'allochtonen', allebei van de Anderlechtse volkswijken komen: Kuregem, Bonnaire, Het Rad. In die wijken leeft het gevoel: we worden vergeten door de gemeentepolitiek. En misschien valt daar wel wat voor te zeggen... Simonet presteerde het in de tijd om een spandoek op te hangen aan het begin van de Wayezstraat: ‘Welkom in Anderlecht’, alsof Kuregem er niet bij hoorde. En laten we eerlijk toegeven, sommige citéhuisjes in Het Rad liggen er verloederd bij. In de buurt van St. Guido groeit dan weer het ongenoegen over de overlast van rondhangende jongeren die sinds een jaar of twee opgedoken is (mensen lastigvallen, diefstal, onbeschoft gedrag).

De burgemeester zweert echter bij één wondermiddel: repressie, twintig politieagenten extra! Ik stel me dan naïef de vraag: is het ook niet sinds twee jaar dat het budget voor jeugd en sociale zaken verkleind is? De nieuwe meerderheid verminderde die immers aanzienlijk. Is het een toeval dat de straathoekwerkers en sportanimatoren steeds met minder zijn? Is het een toeval dat er in Kuregem nauwelijks een gemeentelijk jeugdinitiatief is dat jongeren van zestien jaar en ouder aanspreekt? Vroeger organiseerde de gemeente nog voorvormingen voor het slachthuis en de MIVB, om jongeren aan de slag te helpen, met perspectief op werk, maar dat is ook weggevallen. Is het een toeval dat in die buurten racisme woekert, als er weinig verenigingsleven is om de relaties tussen mensen en gemeenschappen te onderhouden? Is dat allemaal toeval?”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, brussel, sociaal |  Facebook | | |  Print

NAZI'S IN SPACE

Nog maar vorige zaterdag signaleerden wij hier de niet vervulde droom over een eiland waar enkel extreemrechtsen wonen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080524), of er bereikt ons het bericht dat men in Finland wil verfilmen dat nazi’s naar de achterkant van de maand zijn weggevlucht.

Het minder goede nieuws is de nazi’s in die film een geheime basis bouwen aan de achterkant van de maan, en van daaruit een aanval op Aarde voorbereiden. Er is al een trailer gemaakt van de film (zie: http://www.youtube.com/watch?v=4KEueJnsu80) en via een eigen website willen de makers ideeën verzamelen om de film meer inhoud te geven (zie: http://www.ironsky.net/site). Het zal echter niet gemakkelijk zijn voor de nazi’s om de aarde terug te bereiken, want uit een eerder gemaakt filmpje blijkt dat hun erfvijand ook al in de ruimte aanwezig is (zie: http://youtube.com/watch?v=ekodkuw1hgE).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

29-05-08

HUISZOEKING BIJ HOLLAND HARDCORE

Een ongeluk komt meestal niet alleen. Terwijl in eigen land Justitie het voornemen heeft geuit om op te treden tegen groepen als Blood and Honour Vlaanderen, is dinsdag in de omgeving van Den Haag een huiszoeking verricht bij een medewerker van Holland Hardcore, Nederlands grootse extreemrechts internetdiscussieforum.

Computers zijn in beslag genomen, maar momenteel is de website met daarbij het drukbezochte discussieforum terug online. Volgens een persmededeling die de beheerders van Holland Hardcore gisterenavond verspreid hebben heeft Justitie de identiteit niet kunnen achterhalen van de bijna tienduizend mensen die een login hebben om actief te zijn op het Holland Hardcore-discussieforum. Het optreden van de Nederlandse justitie is het gevolg van vier aangiften door het Nederlandse Meldpunt Discriminatie Internet (MDI, zie: http://www.meldpunt.nl). Naar verluidt zijn het voorbije jaar in Nederland al minstens elf beheerders en deelnemers van extreemrechtse discussiesites aangehouden en/of veroordeeld voor racisme en het zaaien van haat. Het volgend discussieforum waarop gemikt wordt zou de Nederlands/Vlaamse afdeling zijn van het internationale Stormfront-discussieforum, maar daar maakt men zich er niet erg druk om omdat het forum draait op servers in de Verenigde Staten. Wel verschenen bij Stormfront intussen oproepen om toch wat op het taalgebruik te letten.

Holland Hardcore richt zich op extreemrechtse gabbers (zie: http://kafka.antifa.net/gabbers.htm). Racistische brandstichtingen worden er toegejuicht, en de moderators gooien eerder olie op het vuur bij extreme bijdragen dan dat ze die zouden verwijderen. De meestal erg jonge bezoekers worden doorverwezen naar extreemrechtse groeperingen. Natuurlijk vooral Nederlandse, maar er zijn ook linken gelegd naar onder andere het VB, de VBJ, het KVHV, Voorpost, de NSV, de persoonlijke website van Philip Dewinter en het NJSV. Holland Hardcore heeft naast een algemeen discussieforum ook een onderliggende board voor mensen uit Vlaanderen. In de aanloop van de NSV-betoging dit voorjaar in Gent verscheen bij Holland Hardcore een oproep om deel te nemen aan de NSV-betoging, met goed (?) gevolg want er was een groep Nederlandse gabbers op die betoging aanwezig.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog, tenzij de actualiteit er anders over beslist.

- Nazi's op de maan (foto - klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding)
- Goed en slecht nieuws voor het National Socialist Black Metal-festival op 7 juni.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

ZAAK-DEBIE: UITZONDERLIJK DAT POLITIEAGENTEN EFFECTIEF BESTRAFT WORDEN. STRAFUITVOERING VAN BART DEBIE IS LACHERTJE

De rechtbanken zijn veel te laks tegenover criminele politiemensen. Zij krijgen zeven keer meer opschorting van straf dan gewone burgers. Als Bart Debie een effectieve straf heeft gekregen, moet het al heel erg de spuigaten uitgelopen zijn. Dat beseft men ook wel zonder dat vergelijkend onderzoek, maar het kan geen kwaad het toch even boven te halen nu Dewinter en anderen erover klagen dat Bart Debie vervolgd wordt en Dyab Abou Jahjah daarentegen “bijna heilig verklaard wordt bij de rechtbank.”

De hoven van beroep moeten ieder jaar een kopie van alle vonnissen en arresten tegen politiemensen naar het Comité P sturen. Dat controleert de politiediensten en krijgt zo een idee van hoe de rechterlijke macht omspringt met criminele feiten die door agenten worden gepleegd. Frank Schuermans, raadsheer bij het Comité P, maakte voor het eerst een echte analyse van de 116 uitspraken van strafrechters tegen criminele politiemensen in 2006. Vorig jaar publiceerde hij de resultaten in het vakblad Panapticon. Liefst 31,5 % van de veroordeelde inspecteurs (zeg maar: politieagenten, sinds de politiehervoming heten de gewone politieagenten ‘inspecteur’) krijgt opschorting, tegen 4,7 % van de gewone veroordeelde burgers. In Antwerpen en Limburg loopt dat percentage zelfs op tot 50 %. Bij opschorting wordt de verdachte schuldig verklaard, maar er wordt geen straf opgelegd om de wederaanpassing in de samenleving niet in het gedrang te brengen. Opschorting is een gunst, die tegenover politiemensen zeven keer zoveel wordt toegepast als tegenover gewone burgers.

Volgens Schuermans is er een "strafrechtelijk gedoogbeleid tegenover de rotte appels binnen de politie". Want ook als ze wél gestraft worden, zijn de straffen voor agenten te laag. De Antwerpse politierechter gaf een agent die een verkeersongeval met gewonden veroorzaakte, een bloedproef weigerde én vluchtmisdrijf pleegde, niet eens een geldboete. Nog in Antwerpen kreeg een agent opschorting omdat hij een arrestant "uit voorzorg" had geslagen, "om weerspannigheid te voorkomen", terwijl het Comité P vindt dat deze methode zeker niet kan worden aanvaard. De Hasseltse correctionele rechter gaf opschorting aan een agent die jarenlang verschillende wisselende partners zwaar had mishandeld en zelfs gefolterd. De dader leerde de vrouwen dan nog kennen door misbruik te maken van de politionele databanken. Het Brusselse Hof van Beroep bedacht een recidiverende dief/politie-inspecteur met tientallen diefstallen op zijn geweten en zonder enig schuldbesef met een boete van 165 euro, de som van een kleine verkeersovertreding. Iedereen kon gewoon in het korps blijven.

Het meest schokkende vond Schuermans dat deze criminele politieambtenaren "kennelijk ervan overtuigd waren dat ze hun crimineel gedrag nog jaren zouden kunnen voortzetten zonder ooit eens tegen de lamp te lopen". Schuermans stelt een ernstige normvervaging bij de politie vast. "In zaken van vluchtmisdrijf komen de verdachte politie-inspecteurs steeds meer met valse of fictieve getuigen aandraven". De rechters leggen vaak een opschorting op omdat ze vinden dat de agenten nog een zware tuchtsanctie kunnen verwachten. Maar dat is volgens Schuermans niet juist. Meestal beperkt die tuchtsanctie zich tot een gewoon functioneringsgesprek of een waarschuwing. Schuermans stelt voor de straffen voor politiemensen te verzwaren, of – beter nog – de politiemensen bij strafbare feiten meteen uit het korps te verwijderen. Schuermans: "De politie heeft een voorbeeldfunctie, ze heel veel macht én het quasi-monopolie van geweldsuitoefening. Bovendien verdienen de inspecteurs heel goed, vaak meer dan de personen die hen bestuurlijk of gerechtelijk moeten aansturen, en dan mag de burger ook wel morele onberispelijkheid verwachten. Inspecteurs mogen dus zwaarder gestraft worden dan gewone burgers.” 

Intussen blijkt het met de straf voor Bart Debie nog wel mee te vallen. Wij dachten dat zijn jaar gevangenisstraf zou omgezet worden in een jaar thuisarrest met elektronisch toezicht via een enkelband. In Gazet van Antwerpen legde professor Tom Vander Beken (strafrecht, Universiteit Gent) gisteren uit: "Ik denk niet dat Debie zal moeten gaan zitten. Ik verwacht dat hij drie maanden elektronisch toezicht zal krijgen. Een celstraf van één jaar wordt bijna altijd omgezet in één van drie maanden. En die termijn kan hij op elektronisch toezicht uitzitten. Omdat er nu al te veel mensen op elektronisch toezicht wachten, zal hij eerst een tijdje op strafonderbreking komen. Hij zal dus nog wat moeten wachten vooraleer hij die enkelband krijgt. Na die drie maanden komt hij wellicht voorlopig vrij." Wat een geluk voor Debie dat de door het VB voor het rot van de straat uitgescholden meerderheidspartijen de heftige pleidooien van het VB tegen strafvermindering niet hebben gevolgd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, debie |  Facebook | | |  Print

28-05-08

MINISTER VAN JUSTITIE IN ACTIE GESCHOTEN OVER BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

Gisteren werd niet alleen uitspraak gedaan in de zaak-Debie, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ondervroeg Groen!-kamerlid Meyrem Almaci minister van Justitie Jo Van Deurzen over Blood and Honour Vlaanderen. Zal het parket optreden na de in het geheim gedraaide televisiebeelden in Bellegem (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502)? Wat is de houding van politie en parket ten aanzien van de volgende Blood and Honour-bijeenkomsten: het National Socialist Black Metal-concert op 7 juni en de Ian Stuart Donaldson-memorial op 11 oktober (zie ook al voorgaande link en: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526).

Minister van Justitie Jo Van Deurzen (CD&V) bevestigde dat de politie bij de Blood and Honour-bijeenkomsten op 19 april in Bellegem noch Overpelt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420) de nodige vaststellingen heeft gedaan over wat zich IN de zaal afspeelde. Maar na de Koppen-uitzending over Bellegem en andere Blood and Honour-bijeenkomsten in ons land (Wolfsdonk, Mechelen) startte het parket op 7 mei dan toch een opsporingsonderzoek. Het is de bedoeling van het gerecht om al het beeldmateriaal in beslag te nemen en de betrokken personen te verhoren. Het parket-generaal in Gent verzocht intussen het federaal parket om de zaak over te nemen en het onderzoek te coördineren gelet op de voorgaande Blood and Honour-bijeenkomsten in andere delen van het land en het reeds gevoerde onderzoek naar de uit Blood and Honour ontstane groep Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET). Het federaal parket heeft nog niet geantwoord op het verzoek van de Gentse collega’s.

De minister van Justitie zei ook nog op 15 mei een brief te hebben verstuurd naar de procureur-generaal van Gent en Antwerpen, en de federale procureur, om hen erop te wijzen dat het “immers mogelijk of zelfs waarschijnlijk – de televisiebeelden wijzen in die richting” is dat tijdens de Blood and Honour-bijeenkomsten inbreuken begaan werden op de wet van 23 maart 1995 over het negationisme en/of de wet van 30 juli 1981, de antiracismewet. Ook wijzen die samenkomsten, aldus de minister, op “het bestaan in België van groeperingen die de rassenhaat zouden verkondigen en de genocide, gepleegd door het Duits nationaalsocialistisch regime, zouden ontkennen.” Behoren tot een groep of vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie verkondigt, en het verlenen van medewerking aan een zodanige groep of vereniging is strafbaar volgens artikel 22 van de antiracismewet. Jo Vandeurzen dacht daarbij “onder meer aan de leiders van die groeperingen, aan de leden ervan en aan de personen die op een of andere wijze met kennis van zaken medewerking verlenen.”

Meyrem Almaci toonde zich verheugd over het initiatief van de minister, en zei te hopen dat “op 7 juni en 11 oktober zowel de politiediensten als het parket paraat staan voor de bijeenkomsten op dat moment.” Vorig jaar legde de Duitse politie een twintigtal neonaziconcerten stil. Benieuwd of de Belgische autoriteiten dezelfde gründlichkeit tonen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

BIKKELHARD POLITIEOPTREDEN TEGEN ALLOCHTONEN. CASSATIE BEVESTIGT VEROORDELING BART DEBIE. DEBIE VERLAAT ANTWERPEN. DEWINTER LIEGT OVER DEBIE

“Huichelarij ! Een ander woord ken ik er niet voor. De voormalige Antwerpse korpschef Luc Lamine ging vandaag plat op de broek voor Abou Jahjah en zijn AEL.” Bart Debie trok maandag hard van leer tegen zijn voormalige korpschef Luc Lamine omdat die voor het hof van beroep in Antwerpen verklaard had dat zijn getuigenis over Dyab Abou Jahjah maar gedeeltelijk was opgenomen in het dossier dat voorlag bij de rechtbank. Intussen deed het hof van cassatie in Brussel uitspraak over de zaak-Debie en bevestigde het arrest van het hof van beroep in Antwerpen over de hele lijn.

“Onzin in het kwadraat !”, zegt Bart Debie over de uitspraak van Luc Lamine (foto 1) dat Dyab Abou Jahjah de ene keer furieus was, maar de daaropvolgende keer wel de samenkomst op de Turnhoutsebaan in Borgerhout na de moord op islamleraar Mohammed Achrak in goede baan probeerde te leiden. Debie verhaalt daarna over de opdracht hard op te treden tegen groepen Marokkanen in Borgerhout. Bart Debie: “Het speelde geen rol of die gasten nu iets misdeden of niet. Als je op dat moment Marokkaan was en in Borgerhout rondliep, was de kans dat je hardhandig werd onderuit gehaald en opgepakt bijzonder groot. Ik heb toen agenten gekend die vrijwillig hun verlof opzegden en kwamen werken. In de mond van het personeel was het payback time, de kans om het gespuis eens terug te pakken. Matrakkenkermis was een andere vaak gehoorde term. De korpschef had namelijk zijn visum gegeven om er hard in te gaan en de rellen de kop in te drukken. Dat was uniek, zoiets hadden we in het korps nog nooit meegemaakt. De ‘harde’ TPI-pelotons waren in Borgerhout actief en dat hebben menige jonge kerels geweten. Met behulp van honden en sproeiwagens werden de straten inderdaad letterlijk schoongeveegd.” Ah wel, we zijn best bereid om Bart Debie hierover te geloven. Maar een hard optredende Lamine neemt toch niet weg dat Abou Jahjah best wel kan geprobeerd hebben om de woedeuitbarstingen en soms allicht ook het ordinair vandalisme van allochtone jongeren te kanaliseren naar een meer vreedzaam, politiek krachtiger protest.

Maar bij Debie wil het er niet in dat de ene waarheid een andere waarheid niet in de weg staat. Dat Abou Jahjah de manifestatie aan de Turnhoutsebaan in goede banen aan het leiden was, komt voor Debie even ongeloofwaardig over als zeggen dat Bart Debie lid wou worden van de SP.A. Debie zal inderdaad wel niet SP.A-lid zijn willen worden, maar we komen al wel in de buurt als we terugdenken aan zijn jarenlang lidmaatschap van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Lidmaatschap dat hij de laatste twee jaar combineerde met een VB-lidkaart, maar dat ontkende hij halsstarrig toen de ACOD hem uit de vakbond gooide. Achteraf kwam de ware toedracht wel aan het licht. Intussen is ook de uitspraak definitief in de zaak-Debie waarbij de voormalige politiecommissaris en huidig VB-medewerker en -veiligheidsadviseur veroordeeld wordt tot vier jaar gevangenisstraf  waarvan één jaar effectief en ontzetting uit zijn politieke rechten voor vijf jaar. Debie moet daardoor zijn mandaat als gemeenteraadslid in Antwerpen opgeven en kan geen kandidaat meer zijn bij de volgende verkiezingen. Het hof van cassatie in Brussel oordeelde zowel de door het hof van beroep in Antwerpen gevoerde procedure correct alsook de rechtsgrond op basis waarvan Debie veroordeeld werd voor racisme, het vervalsen van pv’s, overmatig geweld tegen arrestanten en verduisteren van een laptop.

VB-voorzitter Bruno Valkeniers en VB-boegbeeld Philip Dewinter vinden de uitspraak van de rechtbank “te gek voor woorden”. Ze behouden Debie als partijmedewerker. Waarschijnlijk zal Debie niet effectief in de gevangenis moeten zitten, zal hij gedurende een jaar met thuisarrest een ‘enkelband’ moeten dragen. In 2003 stelde het VB nog voor om asielzoekers en mensen zonder papieren een enkelband aan te doen, kwestie deze mensen gemakkelijker te kunnen opsporen en uitwijzen. In 2006 bekloeg het VB zich erover dat de enkelband toch geen waterdicht systeem is om te beletten dat mensen opnieuw een misdrijf plegen. Bart Debie heeft intussen aangekondigd binnen de week te verhuizen uit Antwerpen. Hij wil niet langer gemeentebelastingen betalen aan “dictator Janssens”. Veel eer was trouwens niet meer te halen voor Bart Debie in de Scheldestad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, met Bart Debie als lijsttrekker voor de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout, ging het VB nergens anders meer achteruit dan in Borgerhout.

Op de Antwerpse regionale televisiezender ATV zei Philip Dewinter dat de zaak-Debie een “politieke afrekening” is. Bart Debie zou niet gestraft zijn om wat hij gedaan heeft, maar omdat hij VB-lid is. Dewinter zei op ATV (zie:
http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=2&id=8837): “Het is toch opmerkelijk dat Bart Debie door het hof van beroep veel zwaarder is gestraft dan in eerste aanleg. In eerste aanleg was niet bekend dat Bart Debie tot onze partij behoort, in beroep wel.” Voor de goede orde daarom nog even de cronologie van de gebeurtenissen: Bart Debie begint op 1 april 2004 zijn carrière als VB-veiligheidsadviseur (foto 2), in juli 2003 is hij preventief geschorst als politiecommissaris omdat het gerecht hem verdenkt van mishandeling van Turkse arrestanten en illegale huiszoekingen. In september 2005 wordt Debie in beschuldiging gesteld van foltering, schriftvervalsing, verduistering van in beslag genomen bewijsmateriaal, misbruik van gezag, slagen, en racisme. In mei 2006 wordt hij door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Op 8 oktober 2006 is Bart Debie VB-kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen (vanop de achtste plaats van de lijst) en VB-kandidaat bij de districtsraadsverkiezingen in Borgerhout (als lijsttrekker). Op 15 maart 2007 start Debie’s proces in eerste aanleg in Antwerpen. Uitspraak in eerste aanleg volgt op 5 april 2007 (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070406). Bart Debie is dan al drie jaar publiek bekend als VB’er (!). Op 31 januari 2008 volgt de uitspraak in beroep (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080131), en gisteren, 27 mei 2008, volgde de bevestiging van het arrest door het hof van cassatie in Brussel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, antwerpen, racisme |  Facebook | | |  Print

27-05-08

VB BEHOUDT DEBIE ALS VB-MEDEWERKER SPIJTS BEVESTIGING VAN GEVANGENISSTRAF EN ONTZETTING UIT BURGERRECHTEN DOOR HOF VAN CASSATIE

Bart Debie

16:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paulo |  Facebook | | |  Print

VRIJMETSELARIJ: HET VB ZIET WEER SPOKEN

Zaterdag maakte La Libre Belgique bekend dat het Vlaams Belang een lijst met namen van vrijmetselaars op het internet had geplaatst. Een paar kranten namen gisteren het bericht kort over (De Standaard, De Morgen on line…); Gazet van Antwerpen bracht het nieuws over het bekend worden van een lijst met vrijmetselaars uitgebreider, maar zonder de rol van het VB erbij te vermelden.

Website ontmaskert bekende logebroeders titelde Gazet van Antwerpen, waarna de krant een opsomming geeft van een aantal bekende logebroeders die op een Wikipedia-pagina staan. Schepen-volksvertegenwoordiger Robert Voorhamme (SP.A) bevestigt zijn lidmaatschap. Robert Voorhamme: “Ik ben sinds 1991 lid van de Antwerpse loge van De Gulden Passer. Ik heb daar ook nooit een geheim van gemaakt. (…) De loge is een zeldzame plaats waar je met mensen van allerlei gezindten in een open sfeer kan praten over de meest gevarieerde onderwerpen. Er wordt niet dogmatisch gedacht en iedereen is voorstander van vrij onderzoek. (…) Maar tegenwoordig ga ik niet meer regelmatig, ik heb er geen tijd meer voor.” De krant belde ook Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosch op… en alhoewel op de Wikipedia-lijst blijkt die helemaal geen lid te zijn van de loge. Michel Vandenbosch: “Hoe komen ze erbij? Ik ben wel vrijzinnig pluralist, misschien heeft ze dat op het verkeerde pad gezet. Niet dat ik iets tegen de loge heb. Iedereen heeft het recht om zich te verenigen, zolang er geen ethisch laakbare of inhumane denkbeelden worden gepropageerd. De loge is geen criminele organisatie, dus ze mag van mij haar gang gaan. (…) Dit doet mij denken aan die keer dat Gaia op een lijst met terroristische organisaties was gezet. Blijkbaar zijn in dit land sommige mensen wat overijverig bezig.”

“Sommige mensen”, dat is dan in eerste instantie het VB. Het was het VB dat een lijst van zogenaamd criminele organisaties bekendmaakte, een politielijst die evenwel voor geen haar deugde (http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050509 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050513). Het is een VB’er, Stijn Calle, persverantwoordelijke van het VB-Eeklo, die de Wikipedia-lijst met logeleden maakte. Volgens Calle is een dergelijke lijst “zeer nutig” omdat “het lidmaatschap van de logge in België een beetje angstvallig verborgen wordt gehouden. Een eeuw geleden was dat misschien begrijpelijk, maar vandaag zeker niet meer.” Calle’s partij, het VB denkt daar nochtans anders over. In de zaak bij de Raad van State om het VB haar partijfinanciering van overheidswege gedeeltelijk in te trekken wegens herhaalde overtredingen op de racismewetgeving, vraagt het VB de wraking van de rechters die lid zouden zijn van de loge. “Omdat het voor ons onmogelijk is na te gaan welke rechters lid zijn van deze verenigingen (het VB bedoelt de zogenaamde ‘irreguliere loges’ die zich niet aansluiten bij de Grootloge van Engeland en eerder liberaal, adogmatisch en vooral op het Europese vasteland actieve loges, nvdr.) met een hoge graad van vijandigheid ten aanzien van Vlaams Belang, vragen we de Raad van State daarnaar (…) een volledig onderzoek te verrichten”, schreef het VB in 2006 op haar website. De Raad van State vond de vraag van het VB overigens irrelevant.

Het klopt dat nogal wat leden van de vrijmetselarij afkerig staan van het VB, en sommige leden en loges (het Grootoosten van België bijvoorbeeld) daar rond voor uitkomen. Maar de liberale politicus Ward Beysen was ook lid van het Grootoosten van België, en zijn manier van het VB bestrijden was meer het kopiëren van datzelfde VB. Overigens hebben we Beysen in de Antwerpse gemeenteraad meer dan eens zwaar in de clinch zien gaan met andere logeleden, niet altijd vermeld op de Wikipedia-lijst van Stijn Calle, en dan bleek meer dan eens dat lidmaatschap van de loge niet noodzakelijk betekent dat die broeders en zusters het over alles eens zijn. Op de lijst van Stijn Calle staat trouwens ook een VB-lid als lid van de loge, van datzelfde Grootoosten van België: gewezen VRT-journalist Reddy Demey. De ‘openheid’ van Stijn Calle over vermeend lidmaatschap van de loge is gezien wat zijn partij over diezelfde loge vertelt, enkel een poging om mensen verdacht te maken. Maar vooral Stijn Calle is verdacht. De lijst van betwiste bijdragen van de man aan de Wikipedia-encyclopedie bevat niet minder dan 86 items, waarvan 16 verwijderingsnominaties. Het VB-Eeklo noemt op haar website de komst, begin vorig jaar, van Stijn Calle als persverantwoordelijke een “kwalitatieve aanwinst”.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, media |  Facebook | | |  Print

STEKEN(E)

“Er zijn zo van die dagen waarop ik het helemaal niet meer zie zitten om nog door te gaan met deze blog. Daarvoor zijn diverse redenen, waarvan de voornaamste helaas een immer sterker wordende teleurstelling in de zogenaamde bondgenoten is.” Aldus VB-personeelslid en Voorpost’er Björn Roose (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051104 en http://aff.skynetblogs.be/post/5834481/gezocht-een-greintje-intellectuele-eerlijkhei) gisteren op zijn weblog. "Vandaag is dus een van die dagen - er zijn er met de jaren meer", vervolgt Roose.

Alsnog lichtpunt in Roose’s bloggend bestaan is Yves Pernet (foto, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5876542/pret-met-yves-pernet), net als Björn Roose zondag aanwezig bij de jaarlijkse huldiging van de Oostfronters in Stekene (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080525). Pernet schreef immers een verslagje over Stekene. “Een goede 100-110 mensen waren aanwezig, waaronder wij ook enkele ‘antifascisten’ meenden te herkennen”, schrijft Pernet. “Meenden te herkennen”, het is voorzichtig geformuleerd. Het is te hopen dat het inderdaad antifascisten waren, en niet medestanders die bij vergissing voor anti-fascisten werden gehouden. Dát zou immers pas pijnlijk zijn. (Zie ook: http://yelloman1.blogspot.com/2008/05/gisteren-werden-oostfronters-herdacht.html.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, actie, verwant |  Facebook | | |  Print

26-05-08

NATIONAL SOCIALIST BLACK METAL-FESTIVAL VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

NSBM-2008aVandaag komt een werkgroep van parlementsleden een tweede keer bijeen om zich te beraden over een gezamenlijk, goed wetsvoorstel om organisaties als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden. Dat er nog werk aan de winkel is blijkt uit de activiteiten van Blood and Honour Vlaanderen die na een tijdelijke stop hernomen zijn. Zaterdag 7 juni richt Blood and Honour Vlaanderen een concert in met National Socialist Metal Band’s (foto 1: fragment van de affiche). Oorspronkelijk onder eigen naam, intussen onder schuilnaam (zie het volgend bericht op deze blog: Zoek de zeven verschillen).

National Socialist Black Metal (NSBM) is een muziekgenre dat zich ontwikkeld heeft als subgenre van Black Metal, dat op haar beurt een subgenre is van de Heavy Metal bekend van groepen als Black Sabbath, Iron Maiden en – headliner van Pukkelpop dit jaar – Metallica. Black Metal onderscheidt zich van Heavy Metal door de muziek die iets anders is, maar vooral door de teksten die over het algemeen satanisch, heidens en misantropisch zijn. Werd het satanisme al vlug een cliché, gingen sommige groepen de rauwe klank van Black Metal combineren met thema’s als nationalisme, folklore, racisme en fascisme. De teksten zijn niet altijd openlijk racistisch, vaak schuilt het pro-Arische en nationalistische gedachtengoed in veelal dubbelzinnige teksten. Tot de absolute top van de National Socialist Black Metal behoort de Duitse groep Absurd. Op Last.fm is het de meest gevraagde groep in de categorie NSBM-muziek (zie: http://www.last.fm/group/NSBM). Ze staan bovenaan de affiche die Blood and Honour Vlaanderen voor zaterdag 7 juni heeft samengesteld.

Aanvankelijk een groep die geïnspireerd werd door horrorfilms richtte de ideologie van Absurd zich alras op het nationaalsocialisme. Zo zingt Absurd in het nummer Werwolf: „Ik verzadig mijn lust men mensenvlees, met Zyklon-B, met gif en bloed.’ Zyklon-B is het gas dat gebruikt werd in de massavernietigingskampen waar onder andere zes miljoen Joden het leven lieten. Absurd schuwt niet om haar verbondenheid met het Derde Rijk te tonen. Zo is in hun logo onder andere een hakenkruis verwerkt, en wordt tijdens optredens regelmatig de Hitler-groet gebracht. Een gebaar dat frontman Hendrik Möbus, samen met het schenden van de voorwaarden bij zijn vrijlating uit een andere gevangenisstraf, vier jaar cel kostte. Die andere gevangenisstraf had hij te danken aan het met een electricteitsdraad wurgen van een vijftienjarige jongen die graag met Absurd wilde meespelen maar Hendrik Möbus en een ander groepslid van Absurd niet zagen zitten. Intussen zet Hendrik’s broer Ronald 'Wolf’ Möbus de groep verder. Samen met de drummer van de groep, Sven Zimper (foto 2) – eigenaar van het neonazimuzieklabel en de online shop World Terror Committee Productions. Absurd heeft pas nog een nieuwe cd uit: Der Fünfzehnjährige Krieg. In 2005 bracht de groep een ep’tje uit met oude Duitse volksmuziek, Grimmige Volksmusik, maar dat was maar een tussendoortje voor de National Socialist Metal Band-muziek die Absurd doorgaans brengt. 

De tweede groep op de affiche is de Griekse Der Stürmer, in 1998 eerst opgericht onder de naam Herrenblut (foto 3: de cd A banner greater than death uit 2006). De groep wil de nationaalsocialistische waarden promoten, en ziet een „nieuwe Arische wereldorde“ verrijzen uit de „ruines van de moderne wereld“. Joden zijn in die nieuwe wereldorde uitgesloten. Leden van de groep spelen of speelden niet enkel in vferschillende neonazimuziekgroepen (Stutthof, Ravenbanner, Stosstrupp...) maar zijn of waren ook lid van de Griekse neonazibeweging. Zanger Giohalas sprak als zowel in 2005 als 2007 op de Fest der Völker-bijeenkomsten van de Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD). Andere sprekers in 2007 waren Constant Kusters van de Nederlandse Volksunie (NVU, zie:
http://www.monitorracisme.nl/content.asp?PID=200&LID=1) en Stephen Swinfen… de spreker namens Blood and Honour Engeland op de SS-memorial van Blood and Honour Vlaanderen op 19 april in Bellegem, bij Kortrijk. De groep Der Stürmer is genoemd naar een beruchte anti-Joodse krant in nazi-Duitsland. In een interview met Black Terror Metal E-zine in 2006 loofde een lid van Der Stürmer het Derde Rijk als „een voorbeeld van moed, heldendom en ijzeren wil dat we moeten loven en volgen. Het gevecht en de opoffering van dat (nazi-, nvdr.) volk mag niet vergeten worden.“

Het Tsjechische Ecce Mors, dat zich verzet tegen de moslims, en de Vlaamse groep Huldrefolk zijn de andere aangekondigde groepen. Wapenspraak & Drinkgelag ("Dirty heathen thrashkült from Flanders", zo omschrijven ze zichzelf) is op sommige flyers aangekondigd, maar zegt op haar website uitdrukkelijk niet te zullen komen. Het Vlaamse Huldrefolk is een Black Metal-groep die het trollenvolk bezingt. Geen National Socialist Black Metal-groep, maar plaatselijke helden die volk moeten aanbrengen voor de rest van de affiche. De vier groepsleden van Huldrefolk treden op besmeurd met modder. De teksten gaan voornamelijk over de de ellende en de miserie in de middeleeuwen. Na hun demo Pest Alchemie (2006) verscheen vorig jaar hun eerste volwaardige cd, Eeuwenhout. De verspreiding van die cd is in handen van het Italiaanse label Slava Satan Records. Huldrefolk trad al eerder op in de The Steeple in Waregem, waar een voorgaand NSMB-festival van Blood and Honour Vlaanderen plaatsvond (zie volgend bericht), en is onder andere geboekt voor het A.V.V.-Fest (Alles Voor Vlaanderen-feest) dat op zaterdag 27 september in De Yserhoeve in Diksmuide georganiseerd wordt met onder andere ook de grondleggers van de Vlaamse Black Metal op de affiche, de  Ancient Rites. Ancient Rites-zanger Günther Theys uit Diest zien we op datzelfde A.V.V.-Fest een tweede keer op het podium met zijn groep Lion’s Pride (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080412)... die geboekt was voor het Blood and Honour-concert in Bellegem maar door de manke organisatie van de avond niet meer op het podium geraakte.

In Finland, waar Absurd en Der Sturmer op tournee waren, zijn verschillende NSMB-concerten afgelast nadat antifascisten de zaaluitbaters ingelicht hadden over de aard van de groepen die daar kwamen optreden. Vandaar dat men het hier op de aloude Blood and Honour-manier houdt, met een pas in laatste instantie geboekte en bekendgemaakte zaal. In Aalter (Nederland) werd bewezen dat dit geen beletsel hoeft te zijn om alsnog de zaal te weigeren voor een Blood and Honour-bijeenkomst (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080504). Het komend concert is geen Blood and Honour-bijeenkomst in traditionele zin, zoals met de Ian Stuart Donaldson-memorials in Ravels, Kinrooi en Wolfsdonk, of de concerten na SS-huldigingen in Vremde, Mechelen en Bellegem, maar wel een middel om Black Metal-liefhebbers op het pad van de National Socialist Metal Band’s te brengen, en vandaar naar de andere concerten en activiteiten van Blood and Honour. Het belet niet dat politie en parket zaterdag 7 juni wel eens in de concertzaal mogen observeren en vaststellingen doen, en niet pas reageren nadat een journalist op gevaar van zijn eigen leven in het geheim gedraaide televisiebeelden van de bijeenkomst toont. De Duitse politie legde het voorbije jaar een twintigtal van dergelijke concerten stil.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

ZOEK DE ZEVEN VERSCHILLEN

NSBM-2008NSBM-2008bHet concert van National Socialist Metal Band’s op 7 juni waarover hierboven sprake zou oorspronkelijk georganiseerd worden onder de naam van Blood and Honour Vlaanderen (zie het e-mailadres op de eerste affiche – voor een grotere afbeelding: klik eenmaal op de affiche). Maar Blood and Honour Vlaanderen heeft, zeker na de Koppen-reportage (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502), een al te bekende en niet zo beste naam.

Op een recentere affiche voor 7 juni (afbeelding 2) is de naam van de organisator gewijzigd in 'metalcrewNS', waarbij de 'NS' staat voor nationaalsocialisme, de ideologie van de nazi’s. Voor het overige blijft alles hetzelfde: zelfde telefoonnummers om te vernemen waar het 'meetingpoint' is vanwaar je na screening verder gestuurd wordt naar de concertzaal, zelfde kanalen om publiciteit te maken voor het concert...

In 2004 organiseerde Blood and Honour een voorgaand National Socialist Metal Band-concert. Dat vond plaats in The Steeple in Waregem. Het werd toen georganiseerd onder de schuilnaam '28 Crew Flanders'. Neem de tweede en de achtste letter van het alfabet, en je komt uit op de initialen van Blood and Honour. De schuilnamen van Blood and Honour zijn nogal voorspelbaar.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

25-05-08

VANDAAG WORDEN IN STEKENE DE OOSTFRONTERS HERDACHT

Op Radio Rapaille, een Nederlandse radiozender die regelmatig extreemrechtse groeperingen en activiteiten in Vlaanderen en Nederland belicht (NSV, 30 jaar Voorpost Nederland, Dag van de Rechts Europese Jeugd…) en verder vrolijk Nederlandstalige muziek (van Ambrozijn en Eva De Roovere tot Lion’s Pride en Brigade M) afwisselt met Blood and Honour-muziek (Oidoxie, Skrewdriver, Landser…), was de prijsvraag de voorbije week onder welke codenaam een VMO-commando onder leiding van Bert Eriksson het stoffelijk overschot van Cyriel Verschaeve van Oostenrijk naar Vlaanderen bracht. ‘Operatie Brevier’ was het juiste antwoord, maar we hebben het maar niet ingezonden want de prijs die je kon winnen was een vlag met een Keltisch kruis en die past niet echt in ons interieur.

Maar kom. Het toont aan dat een aantal jongeren en minder jongere de helden en de heldendaden van het Vlaamsche Volk niet vergeten zijn. En vandaag, zondag 25 mei, is het weer zover. Deze namiddag wordt in Stekene, in de provincie Oost-Vlaanderen, hulde gebracht aan de Oostfronters die met de nazi’s tegen het communisme vochten. Plaats van de afspraak is het erepark Kamiel De Wilde, genoemd naar een Oostfrontstrijders geboren in Stekene (foto 1: Jules Geerts, de eerste Oostfronter die een medaille kreeg van de nazi's, in 1943 gestorven doordat hij op een landmijn trapte; foto 2: grafsteen op het erepark in Stekene). Het park is eind jaren zestig aangelegd door de hierboven al genoemde VMO, en werd tot 2004 beheerd door het Sint-Maartensfonds. In 2004 droeg deze hoogbejaarde club het beheer van het erepark over aan de blauwvoetvendels en meisjesscharen van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ). De VNJ-muziekkapel zou er deze namiddag zijn, en nog wat ander jong volk. “De muziekkapel zal in piekfijn uniform optreden, dus mogen de kerlinnen niet onderdoen en zijn we dus in perfect uniform”, luidden de instructies twee jaar geleden. Voorpost is vandaag al vanaf 9 uur in de weer om een en ander praktisch voor te bereiden. Werkkledij en “éénvormige kledij”, zeg maar hun privé-militieachtige kledij, moesten meegebracht worden. Wim Verreycken zal er zijn hartje nog eens kunnen ophalen (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050523). VB’ster Sandy Neel (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2007/10/vb-fractievoorzitster-samen-met.html) is gewoonlijk ook van de partij. Op haar website kan je lezen hoe zij de bezoekers mag begeleiden van de rand van de weg naar het erepark in het bos daar. Voorwaar een hele eer en een aangename bezigheid, vindt ze zelf.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

24-05-08

EEN EILAND VOOR EXTREEMRECHTS

Laatst bracht Koen Dillen, in zijn rubriek Si la France m’était contée in ’t Pallieterke, het verhaal over ‘de kraak van de eeuw’: de bankkluizen van de Société Générale in Nice die in 1976 leeggehaald werden onder leiding van ene Albert Spaggiari. Een verhaal dat verfilmd is onder de titel Sans arme, ni haine, ni violence (voor de trailer van de film: zie
http://www.cinebel.be/nl/film/media/1003244-Sans-arme-ni-haine-ni-violence/trailer-high.htm).

Albert Spaggiari, door Koen Dillen gemeenzaam ‘Bert’ genoemd, nam op zijn zeventiende dienst in het leger om in Indochina te gaan vechten. Daar pleegt hij ook zijn eerste hold-up, en belandt zo in de gevangenis. Eens vrijgelaten gaat hij in Marseille werken bij een firma in veiligheidsdeuren. Hij leert er het vak, zou men kunnen zeggen. Maar Spaggiari engageert zich ook in de Organisation de l’Armée Secrète (OAS), een terreurorganisatie die Algerije met geweld bij Frankrijk wilde houden. Na de Algerijnse oorlog installeert Spaggiari zich als fotograaf in Nice. Hij verveelt zich echter en besluit een gewaagde bankroof te plegen als hij verneemt dat de ondergrondse zaal met safes van de Société Générale geen alarmsysteem heeft. Spaggiari neemt contact op met professionelen uit de onderwereld, en die graven een acht meter lange tunnel tot in de catacomben van de bank. De werken duren drie maanden, maar worden met succes bekroond. In het weeekend van 17 tot 19 juli – de bank is die maandag gesloten – dringen de gangsters in de bank binnen en halen 337 koffers leeg. De buit bedraagt omgezet in huidige geldwaarde vijfentwintig miljoen euro.

In de kluizen vindt Spaggiari compromitterende pornografisch getinte foto’s van lokale beroemdheden. Spaggiari plakt ze tegen de wand, opdat de politieagenten die de eerste vaststellingen komen doen er ook van kunnen genieten. Vooraleer de bank te verlaten, schildert Spaggiari enkele woorden op de muur: “Zonder wapens, zonder haat en zonder geweld.” Het klopt niet helemaal, vertelt Jean-Paul Rouve die de film over de bankroof draaide. Het commando had wel degelijk wapens bij zich. Koen Dillen: “Spaggiari mag een dromer zijn geweest, de onderwereldfiguren uit Marseille waren dat veel minder.” Spaggiari wordt enkele maanden later gearresteerd, maar ontsnapt op een spectaculaire manier. Tijdens een ondervraging springt Spaggiari van een eerste verdieping naar beneden, waar hem een motorijder opwacht die Spaggiari wegbrengt. En hier laat Koen Dillen een pikant detail liggen. De man die – ten onrechte blijkt achteraf – ervan verdacht werd Spaggiari met de moto weggevoerd te hebben, is Christian Estrosi. Vroeger een kampioen bij de motorijders, tegenwoordig burgemeester van Nice, en voordien nog minister in de regering De Villepin en staatssecretaris in de herschikte regering Fillon onder Nicolas Sarkozy.

Spaggiari vlucht naar Zuid-Amerika waar nog meer gangsters en extreemrechtsen onderdak vinden. Maar hij eindigt eenzaam en verlaten. Koen Dillen: “In 1989 sterft de legendarische dief aan de gevolgen van longkanker. Hij leefde eenzaam en had geen frank meer. Van zijn droom een eiland in de Stille Zuidzee te kopen waar extreemrechtse vluchtelingen van over de hele wereld onderdak zouden vinden, is nooit iets in huis gekomen.” Is dat niet jammer? Een eiland in de Stille Zuidzee waar Philip Dewinter en Gerolf Annemans eindelijk eens de samenleving kunnen inrichten naar hun eigen inzichten, niet gehinderd door een cordon sanitaire? Maar natuurlijk wel ook nog Blood and Honour’ers, en Marie-Rose Morel die voor het mooie weer zorgt. Jammer, jammer toch, dat dat er niet van gekomen is.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dillen |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

100110

Maandag op deze blog. 

- De affiche voor het hier eerder al aangekondigde National Socialist Black Metal-concert is compleet. De absolute top in het genre komt naar Vlaanderen. Diezelfde dag komen The Scabs, Iggy Pop en The Police naar TW Classic, maar dat volstaat niet voor bepaalde ‘muziek’liefhebbers.
- Blood and Honour Vlaanderen gaat undercover. Zoek de zeven verschillen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

23-05-08

HET VB TREKT VAN LEER

Het VB heeft deze week nog maar eens een persconferentie gegeven. Het VB gaat immers “in oppositie tegen een gevaarlijk ontwerp van decreet”. Wil de Vlaamse regering alle normen inzake milieu laten varen? Alle verkeersregels opheffen tot het verkeersbeleid in ons land geregionaliseerd is? Het vrije wapenbezit toelaten? Neen. Het “gevaarlijk ontwerp van decreet” waartegen het VB in verzet gaat is het… antidiscriminatiedecreet.

In een tien bladzijden tellende nota wijst het VB erop dat de Vlaamse regering veel verder wil gaan dan het verplicht is volgens een Europese richtlijn. In de EU-richtlijn is slechts sprake van discriminatie naar “leeftijd, godsdienst en overtuiging, handicap en seksuele geaardheid, etnische afstamming (ras en huidskleur) en geslacht”. De Vlaamse regering wil ook discriminatie tegen gaan naar burgerlijke staat, geboorte, vermogen, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, sociale positie, nationaliteit… Daarenboven wil de EU-richtlijn enkel discriminatie bannen met betrekking tot ‘arbeid en beroep’. De Vlaamse regering wil ook discriminatie bannen op het gebied van de gezondheidszorg, het onderwijs, de levering en het aanbod van goederen en diensten, de sociale voordelen, en de toegang tot en deename aan economische, sociale, culturele of politieke activiteiten. Samengevat, althans volgens het VB: de Vlaamse regering maakt “misbruik” van de Europese richtlijn.

Tweede groot bezwaar van het VB: de burger is niet langer vrij te handelen naar eigen morele inzichten, "de totalitaire staat loert om de hoek". “Dat de overheid zijn optreden redelijk moet kunnen verantwoorden spreekt vanzelf”, schrijft het VB. Maar als de gewone burgers niet meer naar eigen inzicht mogen handelen, zal de samenleving daarvan op termijn de gevolgen voelen. “Mensen zullen net zoals onder totalitaire regimes aan zelfcensuur doen, minder ondernemend durven zijn in het publieke leven, zullen zich terugtrekken in hun private levenssfeer en zich asocialer opstellen.” Dat is toch om even over na te denken: als burgers niet meer mogen discrimineren, krijgen we een asocialere samenleving. Bezwaar 3: het zal de burger niet duidelijk zijn wanneer hij een misdrijf pleegt. Wat het VB niet belet om toch ettelijke bladzijden te vullen met voorbeelden van wat het VB een “heksenjacht” noemt. De straffen en sancties zitten het VB dwars, de omkering van de bewijslast (men moet bewijzen dat men niet discrimineert), en de steun aan slachtoffers door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor de Rechten van de Mens zint het VB niet.

Volgens het VB tast het voorstel van decreet de vrijheid van meningsuiting aan. “Mag men zoals de communistische partijen er nog voor pleiten om ‘de rijken de crisis te doen betalen’? Allicht niet.” Aan de formulering te zien (“zoals de communistische partijen er nog voor pleiten”) zal het zeker niet de bedoeling van het VB zijn om zelf te bepleiten dat de rijken de crisis moeten betalen, maar toch neemt het VB het op voor wie dit alsnog in zijn hoofd haalt. Ontroerend is dat. Tenslotte vreest het VB ervoor dat “pleiten voor de bescherming van de eigen identiteit” strafbaar wordt. Volgens het ontwerp van decreet is nochtans niets mis met pleiten voor een vendelzwaaiend volk, ervoor pleiten dat dat vendelzwaaiend volk louter blank is, is wél discriminerend.

Het VB heeft vorige week al Matthias Storme, bekend tegenstander van het antidiscriminatiebeleid, naar het Vlaams parlement gehaald om daar een uitleg te geven in de commissie Wonen, Stedelijk beleid, Inburgering en Gelijke kansen. De volgende stap is het indienen van tientallen amendementen, en vervolgens met een klacht naar het Grondwettelijk Hof (het vroegere Arbitragehof) trekken. Wij zijn geen juristen, en we gaan dan ook niet beweren dat in het ontwerp van decreet geen ‘haken en ogen’ zouden kunnen zitten. Maar in heel haar betoog maakt het VB nergens duidelijk dat het fundamenteel tegen discriminatie is. Jaja, “positieve discriminatie is ook discriminatie” en dat soort praat. Maar het blijft Eigen Volk Eerst!, desnoods ten koste van een ander die toch ook maar probeert het leven op de aardkluit die Vlaanderen groot is zo zinvol mogelijk door te brengen. VB-voorzitter Bruno Valkeniers gebruikt die Eigen Volk Eerst!-slogan niet meer. Voor hem is het Vlaanderen Eerst!, maar zijn Vlaamse parlementsleden zijn nog niet mee. Zij houden het nog altijd bij de aloude VB-slogan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

22-05-08

NORMAN FINKELSTEIN WEIGERDE BIJ KVHV-GENT TE SPREKEN

Eén maand geleden maakten wij hier bekend dat de Amerikaan Norman Finkelstein, auteur van het boek De Holocaust-industrie, een lezing zou geven bij het KVHV-Gent. Op de website van het KVHV-Gent was daarover nog niets te lezen, maar in kringen van Blood and Honour Vlaanderen werd al volop reclame gemaakt voor de lezing (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080423). Die lezing, gepland voor vorige maandag 19 mei, is niet doorgegaan. Finkelstein sprak ’s anderendaags wél bij de progressieve Antwerpse boekhandel De Groene Waterman.

Na ons artikel hebben verschillende mensen Norman Finkelstein benaderd, hem uitgelegd door welk gezelschap hij in Gent was uitgenodigd. Finkelstein heeft daarop de lezing geannuleerd, naar eigen zeggen mede uit respect voor zijn Joodse ouders die beiden naar Auschwitz gedeporteerd werden. In een interview met De Groene Amsterdammer zei Finkelstein eerder over zijn populariteit in extreemrechtse kringen dat dit een onvermijdelijk bijverschijnsel is maar niets afdoet van zijn vaststelling dat een hele industrie munt slaat uit het lijden van de Joodse gemeenschap onder het nazi-regime. Maar gaan spreken voor een gezelschap als het KVHV-Gent, de meest rechtse KVHV-afdeling, met contacten bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief etc. (zie ook hogervermeld vorig artikel over de aangekondigde lezing bij het KVHV-Gent), daarvoor paste Finkelstein zodra hij wist wie zij waren. Desgevallend wilde Finkelstein nog wel in Gent spreken, maar slechts als naast het KVHV ook een linkse organisatie de avond mee wilde inrichten. Die organisatie was natuurlijk niet vlug gevonden, maar uiteindelijk zou er toch een organisatie bereid geweest zijn samen met het KVKV de spreekbeurt in te richten. Intussen had Tom Vandendriessche, kopstuk van het KVHV-Gent, Finkelstein echter zo beledigend aangesproken, en Finkelstein bedreigd met een schadeclaim van 1 000 dollar, dat Finkelstein er zijn buik van vol had en zijn spreekbeurt in Gent definitief afgelastte.

’s Anderendaags was Finkelstein wel in Antwerpen, waar hij uitgenodigd was door de progressieve boekhandel De Groene Waterman. Een honderdtal belangstellenden vulden de kelderzaal van De Groene Waterman. Onder hen een tiental KVHV’ers en NSV’ers uit Gent en Antwerpen, en een in Antwerpen wonende Blood and Honour’er met Limburgse roots. Finkelstein legde uit waarom hij niet had willen spreken bij het KVHV-Gent. Hij nodigde de aanwezige KVHV’ers wel uit om hem vragen te stellen, maar die hielden het vooral bij hun stille clowneske aanwezigheid.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, actie |  Facebook | | |  Print

21-05-08

"IS ER IETS MIS MET HET IMAGO VAN VLAANDEREN?"

Ongeveer iedereen heeft begrepen dat er iets mis is met het imago van België in de wereld en, nog meer, met het imago van Vlaanderen. Alleen over de remedies verschillen de meningen. Minister Geert Bourgeois wil de zaak oplossen door een ambtenaar met deze kwestie te belasten. Buitenlandse verslaggevers en meer lucide politici zoals Karel De Gucht wijzen erop dat het in eerste instantie aan de politici is blijk te geven van goed bestuur, en dan komt het verbeterd imago als vanzelf.

“Ongeveer iedereen” betekent nog niet iedereen. Voor het VB is er niets mis. “Wat is er mis met het imago van Vlaanderen? Is er iets mis met het imago van Vlaanderen?”, schreef het VB vorige week. “Wat is er mis met het Vlaamse streven naar (meer) autonomie? Niks. Maar het rapport van de Raad van Europa en de goed georkestreerde hersenspinsels in de Herald (en andere kranten) klinken natuurlijk als engelenzang in de oren van de Franstaligen. Het is ook gesneden koek voor de overwegend links georiënteerde media die Vlaamse onafhankelijkheid beschouwen en afschilderen als de ultieme nachtmerrie. Met nauwelijks verholen genoegen werden de tendentieuze berichten opgepikt en breed uitgesmeerd: een eigen Vlaamse staat, dat moet zowat de reïncarnatie van het beruchte Derde Rijk zijn…”, aldus nog het VB. Het gaat echter niet om die “eigen Vlaamse staat”. Daar zijn we (nog) niet aan toe. De International Herald Tribune sprak over de huidige zeden en gewoonten: een “combinatie van nationale trots, rechtse politici, taalpuurheid en een raciaal doorgetrokken oppositie tegen grootstedelijke zeden en immigratie is een soort geweldloos fascisme.” De term “fascisme” is overdreven – je mag die term niet lichtzinnig gebruiken – maar al de rest zit er toch dicht op.

Joël De Ceulaer reageert er vandaag ironisch op in Knack. Hij stelt zich voor als de door de Vlaamse overheid aangestelde voorlichtingsambtenaar, en verduidelijkt wat de Vlaming zich allemaal moet ontzeggen door de transfers van Vlaanderen naar Wallonië (“een bedrag (…) waarmee men zich een Volkswagen, een paar combatlaarzen en een abonnement op ’t Pallieterke zou kunnen aanschaffen”); hoe goed bedoeld het toch is dat kinderen die geen Nederlands kennen niet mogen komen spelen in Liedekerke; de taalvereisten voor huurders van sociale woningen er toch maar alleen zijn om henzelf te helpen, zoals Patrick Janssens de gehoofddoekte moslimsmeisjes achter zijn loketten wil emanciperen; een Vlaams bedrijf dat geen Marokkanen in dienst wil nemen dat alleen maar uit klantvriendelijkheid doet; het Vlaams Blok toch van naam is veranderd; en als Geert Wilders Vlaanderen bij Nederland wil, hij dat toch niet zou doen als wij onverdraagzamen zouden zijn. Wij vatten het nu even bondig samen, lees hoe Joël De Ceulaer het met alle taalvaardigheid hem eigen zelf in beeld brengt (zie:
http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-96-3513/beste-buitenlandse-journalist-.html). Wie overtuigd is van Het Grote Gelijk is vaak niet vatbaar voor redelijke argumenten. Dan maar met ironie geprobeerd. Het is niet omdat het ironisch is, dat er geen waarheid in kan schuilen.

Als onze Vlaamse excellenties een volgens hen eenvoudig dossier niet uitgelegd krijgen aan de buitenwereld, zal het misschien toch aan het dossier liggen. Professor Paul De Grauwe (K.U.-Leuven), een ernstig iemand, probeerde maandag in De Standaard de zaak uit te leggen van de drie Franstalige burgemeesters in de Brusselse Rand die Marino Keulen en de hele Vlaamse regering niet willen benoemen. Paul De Grauwe: “Wat hebben de burgemeesters misdaan? Oproepingsbrieven in beide landstalen rondgestuurd in gemeenten waar meer dan de helft van de bevolking Franstalig is. De burgemeester hebben de wet overtreden die zegt dat dit alleen in het Nederlands mag. Probeer eens uit te leggen in het buitenland dat dit een redelijke wet is.” Ook de sanctie – niet benoemen – kan niemand in het buitenland begrijpen. Mochten die burgemeesters een zware overtreding begaan hebben, ja. Maar ook in de taal van de meerderheid van de burgers een document versturen, dat gaat bij niemand erin als zwaar misdrijf.

Het Eigen Gelijk, het helpt de mensheid niet vooruit. Mia Doornaert, buitenlandredacteur bij De Standaard, was vorige woensdag met de trein Amsterdam - Brussel in Vilvoorde gestrand na de brand in een seinhuis van de NMBS, en was getuige van een incident dat treffend “de manie om buitenlanders af te straffen met onze interne meningsverschillen en complexen” illustreert. Mia Doornaert: “Een paar jonge Britten (…) vroegen aan een man met een pet van het plaatselijk station wanneer ze in Brussel zouden geraken, waar ze een belangrijke afspraak hadden. Onverschillig antwoord: ‘Meneer, ik spreek geen Engels’. Op de herhaalde vraag kwam het antwoord: ‘Meneer als ik in Londen ben, spreken ze daar ook geen Vlaams.’” Gelukkig reageren de meeste Vlamingen niet zo, maar de “man met een pet van het plaatselijk station” is voor de Vlaamse Beweging natuurlijk een monument van standvastigheid tegen het Engels taalimperialisme. Onze ‘Vlaamse trots’. Gedaan met de kaakslagen. En als de twee jonge Britten zich slecht behandeld voelen, hebben ze het toch maar aan henzelf te danken. Waarom toch wil de buitenwereld ons niet begrijpen?

Volgens het VB is als er toch een slecht imago is van Vlaanderen, de reden hoe de regering het VB afschildert. “Als je – uit puur electoraal opportunisme en om een lastige oppositiepartij monddood te maken – rondbazuint dat het Vlaams Blok/Vlaams Belang er op uit is om de macht te grijpen en de democratie af te schaffen, moet je er niet van verbaasd staan dat sommigen die leugen op termijn ook gaan geloven. Dat de buitenlandse pers het beeld oppikt van een zogeheten ‘onverdraagzaam’ Vlaanderen waar het bruine spook van fascisme en nationaal-socialisme rondwaart.” Natuurlijk is het VB niet bevorderlijk voor ons imago in het buitenland, maar het gaat om veel meer. Het gaat om het erkennen dat de steden en de regio er rond multicultureler en meertaliger zijn geworden, én erkennen dat het vasthouden aan de Vlaamse homogeniteit een illusie is geworden. Doen we dat niet, leidt dat tot beleidsmaatregelen die minstens in het buitenland als verkrampt overkomen en tot onbegrip leiden. Het is niet omdat sommigen de bolhoed van Laurel & Hardy nog past, dat iedereen ermee moet rondlopen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

20-05-08

"WERKEN BAAT, STAKEN SCHAADT" VLAAMS BLOK-SLOGAN NU IN VLAAMS BELANG-VERPAKKING

spoorDe spoorstaking zet veel mensen een pad in de korf. Zelf hadden we een afspraak in Brussel. Die hebben we dan maar verschoven naar morgen. Een collega moet naar Gent. Dat zal dan met de auto moeten, met alle fileproblemen vandien. Jaja, het VB heeft gelijk. Spoorstaking hindert werkende Vlamingen, zoals het VB kopte in een persmededeling. Maar eens voorbij de titel loopt het meteen mis in die persmededeling.

Het VB hekelt “de almacht van de traditionele vakbonden bij de nationale spoorwegmaatschappij. De kleurvakbonden lijken allerminst begrip te hebben voor de Vlamingen die op de stakingsdag uit werken gaan en te kampen zullen hebben met grote mobiliteitsproblemen.” Het zijn natuurlijk niet alleen de Vlamingen die last hebben van de spoorstaking, maar dat is slechts een detail. Het VB heeft “alle begrip voor de verontwaardigde treinreizigers en pleit voor een minimale diensverlening: het is onaanvaardbaar dat de gewone Vlaming opnieuw de dupe is van een zoveelste actie van de vakbonden.” Maar het VB steunt ook “het NMBS-personeel dat zijn job - overigens niet zelden in moeilijke omstandigheden - naar behoren uitvoert.” De kritiek van het VB is gericht “aan het adres van de vakbondsbazen en de politiek benoemde NMBS-top: zij slagen er maar niet in om de nationale spoorwegmaatschappij, die jaarlijks vele miljarden overheidsgeld ontvangt, efficiënt te organiseren.” En daarna wordt het weer ‘slaan en zalven’. Bij het VB is dat: eerst zalven, en dan slaan. “Voor het Vlaams Belang kan van een beperking van het stakingsrecht geen sprake zijn, maar stakers mogen niet verhinderen dat Vlamingen die willen werken zich naar hun werkplek kunnen begeven. Na de grote spoorhinder van afgelopen week zou de afgelasting van de aangekondigde 24 urenstaking een sympathiek gebaar en een blijk van goede wil naar de reizigers zijn.”

De traditionele vakbonden, ook wel “kleurvakbonden” genoemd – alsof de kleine vakbonden geen kleur zouden hebben, meestal het bruin van het corporatisme – kunnen in de ogen van het VB niets goed doen. VB’er Wim Verreycken pleitte in de jaren negentig voor “vakbekwaamheidsopvijzelende” bonden, maar daar hebben ze bij de ACOD en andere vakbonden natuurlijk geen oren na. Ze pleiten wél regelmatig voor meer vorming voor het personeel, maar zich beperken tot die rol zou het opgeven zijn van de historische rol van de vakbonden. De NMBS kan gunstige(r) financiële resultaten van de NMBS voorleggen, niet in het minst door een stijging van de arbeidsproductiviteit de voorbije vijf jaren met 32 %. Maar dat is wel gepaard gegaan met overvolle treinen, forse vertragingen en toegenomen veiligheidsrisico’s. En nu brengt men dat allemaal in rekening om te zeggen dat de staking van vandaag er teveel aan is. Een bijzonder perverse redenering is dat. Dat een lid van de NMBS-directie aan de vooravond van het sociaal overleg voor zichzelf een loonsverhoging van 30 000 euro plande noemt het VB “dom”. Over de eisen van de vakbonden zegt het VB dat ze “misschien gerechtvaardigd” zijn. Bij de NMBS-directie wordt de tactische zet veroordeeld, maar ook niet meer dan dat. Voor de eisen van de NMBS-werknemers is er met moeite steun, en dan nog. Waar het bij het VB vooral om gaat is het afwenden van de staking. De steun van het VB aan het NMBS-personeel beperkt zich in de VB-persmededeling tot één zinnetje, om dan al even populistisch als de VLD en delen van de CD&V te pleiten voor een ‘minimum dienstverlening’. Het is echter niet dat je om 20 % van de treinen te laten rijden, maar 20 % van het personeel nodig hebt. Zo werkt dat niet. En hoe ‘minimaal’ zou de dienstverlening wel moeten zijn. ‘Werkende Vlamingen’ op de trein, toeristen niet?

In een artikel op de VB-website schuift het VB een paar alternatieven naar voor. “Een betaalstaking bijvoorbeeld: iedereen een dagje gratis treinen. Of een korte sit-in op het spoor, met voor de wachtende reiziger koffiekoeken en een fruitsapje op het perron.” Een betaalstaking is een sympathiek alternatief, maar archimoeilijk te organiseren en niet zonder risico voor de niet-betalende reiziger. Je zal maar eens vallen op een kaartjesknipper die niet staakt. Voor een koffiekoek en een fruitsapje op het perron zijn we altijd te vinden, maar zal dat de NMBS-directie afhouden van haar voorstellen zoals voor de NMBS-werknemers slechts 320 euro (bruto/jaar) loonsverhoging, en even lang als nu werken maar met meer dagen aanwezigheid op het werk (en bijgevolg een pak minder vrije tijd als werknemer)? Dat is andere koek. Blijft dus slechts over: het VB-voorstel “de afgelasting van de aangekondigde 24 urenstaking” of toch maar op klassieke wijze staken. Wat zal het vandaag worden? Hopelijk komt het daarna snel tot een degelijk sociaal akkoord tussen de NMBS-directie en -werknemers, en zal een akkoord ook sneller in uitvoering gaan dan ‘vakbondsvrouw’ Marie-Rose Morel voorstelt. Begin deze maand stelde ze voor om “al die verloren tijd van die duizenden reizigers eens op (te) tellen en de ‘spontane’ stakers even lang op hun loonopslag (te) laten wachten als de optelsom van al die verloren tijd.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal |  Facebook | | |  Print

19-05-08

NAZI-TATTOOS. "MEN KAN TOCH NIET JE ARM AFHAKKEN OMDAT ER EEN SWASTIKA OP STAAT" "KIES LIEVER IETS MINDER OPZICHTIGS, DAT SPAART BOVENDIEN GEZEIK"

De voorbije dagen en weken is in kranten en elders gediscussieerd over de toelaatbaarheid van piercings en vooral tatoeages. Drie Franstalige liberale Kamerleden hebben immers een wetsvoostel ingediend om geen piercings onder de 16 jaar toe te laten, en geen tatoeages meer onder de 18 jaar. Bij Blood and Honour gaat het om een andere discussie. Daar vroeg ene ‘Sunray’, een West-Vlaming die pas 16 is en eerder al eens twijfelde of hij al dan niet naar een Blood and Honour-bijeenkomst zou gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080409), of hij wel een nationaalsocialistisch symbool kon laten tatoeëren.

“Denk goed na voordat je wat laat prikken”, zegt ‘R1pCLaW’ – lid van de Vlaamse Blood and Honour / Combat 18-groep. “Mijn tattoo’s hebben mijzelf erg in de verlegenheid gebracht, ook in de rechtbank.” Een Nederlander waarschuwt de jonge Sunray dat zijn lichaam nog groeit, waardoor tattoos uitgerokken worden. Hijzelf is bezig nog spiervolume aan te kweken, en plaatst om die reden nog geen tattoos. "Maar is zo’n SS-logo toegelaten of verboden?", vraagt Sunray. ‘Lientje’, een 17-jarige erg actief op het Blood and Honour-forum, helpt onze vriend. “Normaal gezien is het verboden met zo’n symbolen rond te lopen, maar men kan moeilijk je arm er afhakken omdat er een swastika op staat, hé.  Als je symbolen erop wilt zetten zou ik niet voor een swastika of SS gaan. Laat dan eerder runen zetten (foto 3, Odal-runenteken) of minder bekende symbolen. Degenen die jouw visie delen zullen je dan begrijpen, degenen die er alleen op uit zijn jou te veroordelen voor discriminatie zullen het niet begrijpen.” Nederlander ‘Ewiger Treue’ vult aan: “In Duitsland kan je een hoge boete of een gevangenisstraf (…) krijgen voor het dragen van SS-tekens en swastika’s. Kies dus iets minder opzichtigs en bovendien spaart dat gezeik op het strand of in het zwembad.” Ook andere forumleden raden Sunray aan iets minder herkenbaar te laten tatoeëren, voor te opzichtige symbolen is het trouwens moeilijker een tatoeëerder te vinden. Al zijn er wel een paar goede adressen: in (Nederlands) Zuid-Limburg en in Utrecht. Maar een Thorhamer, een White Power-teken (linksboven foto 1, ook bekend als het Keltisch kruis - klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) of een SS-Totenkopf (in het midden op foto 1), dat is allemaal geen probleem. Voor de buitenwereld is het minder herkenbaar en schokkerend, Blood and Honour’ers weten wel dat er meer achter schuil gaat.

Daarnaast blijven sommige neonazi’s zich duidelijk herkenbaar kleden en gedragen. Laatst zaten we samen op een tram: wij wie wij zijn, hij een bomberjack aan en geen millimeter haar op het hoofd. Kaalkop trok onze aandacht omdat hij zijn combat shoes aan het goed trekken was, combat shoes waarin witte veters. Zijn ogen spuwden vuur als even later een groepje Marokkanen eveneens de tram nam, waarvan één Marokkaan met inderdaad onnodig luide muziek op zijn gsm. Wat later gingen vlak achter Kaalkop twee zwarte dames zitten. Meteen opende Kaalkop met enig misbaar het raampje boven hem voor wat verse lucht, en toen de zwarte dames weer weg waren gebaarde hij alweer over de vieze lucht die de vrouwen zouden verspreiden. Kaalkops lief  was eenvoudig gekleed. Misschien 16, alleszins van eenvoudige komaf. Maar Kaalkop… Daar moest geen verklarend woordenboek bijgehaald worden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, jeugd |  Facebook | | |  Print

18-05-08

LEEGLOOP BIJ VLAAMS BELANG BORSBEEK

In Borsbeek, een gemeente ten zuiden van Antwerpen, grenzend aan het bekritiseerde vliegveld van Deurne, ging het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006 van 23,8 % vooruit naar 28,8 %. De partij was de sterkste groep in de Borsbeekse gemeenteraad, maar nu stappen drie van de zeven VB-gemeenteraadsleden op uit het VB. Onder hen ook de stichter van het VB-Borsbeek.

Bavo Vercammen (foto 1), die de Borsbeekse afdeling van het Vlaams Belang oprichtte en de grootste stemmentrekker was bij het VB, verlaat de partij. Ook de nieuwe voorzitter Anthony Van De Vyver (foto 2) en Willy Eeckelaers stappen op. Alledrie zetelen ze voortaan als onafhankelijke in de gemeenteraad. Ook Vercammens echtgenote, OCMW-raadslid Angelina Verhaeghe, wil niet langer lid zijn van het VB en zetelt voortaan als onafhankelijke in de OCMW-raad. Bavo Vercammen, de voorbije 13 jaar de sterke man bij het VB-Borsbeek, licht in Gazet van Antwerpen een tipje van de sluier: “Ik ben hier destijds begonnen met het Vlaams Blok. Ondanks de opkomst van de partij Borsbeek boven Alles bleven we ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006 vooruitgang boeken. Maar hoe groter de groep, hoe meer karakters. Ik heb een brede rug, maar er zijn dingen gebeurd die niet kunnen.”

“Op de duur werd er niet meer vergaderd, maar alleen ruzie gemaakt”, vult Anthony Van De Vyver aan die pas nog gepromoveerd was tot plaatselijk VB-voorzitter. En wat brengt de toekomst? “Misschien starten we zelf iets op, misschien springen we op een andere kar. Ik sluit niet uit dat Jurgen Verstrepen me binnenkort contacteert om op te komen voor de Lijst Dedecker”, zegt Bavo Vercammen. Al tien VB-mandatarissen zijn hun heil gaan zoeken bij de Lijst Dedecker (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5697884/tiende-vbmandataris-maakt-overstap-naar-lijst). Om een reactie gevraagd zegt Jos Pelgroms (foto 3), één van de overblijvende VB-gemeenteraadsleden: “We hadden dit zien aankomen, al hebben we er niet op aangestuurd.” Pelgroms wacht nu op initiatief vanuit het nationaal niveau. Gelukkig woont VB-voorzitter Bruno Valkeniers niet ver uit de buurt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang |  Facebook | | |  Print

17-05-08

PRET MET YVES PERNET

Collega Yelloman dichtte NSV-‘scriptor’ Yves Pernet laatst een carrière bij het VB toe. Aanleiding was het idee van Geert Wilders om Vlaanderen bij Nederland aan te hechten (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5866582/een-wilders-idee). Yelloman wees erop dat men in het te annexeren gebied minder enthousiast is over Wilders’ idee, tenzij bij het VB. Yelloman citeerde uit de economische argumentatie van Yves Pernet voor de samenvoeging van Nederland en Vlaanderen, en besloot over Pernet: “Hij heeft alles in zich om het te maken als VB-politicus.” (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/05/zelfs-over-vlaamse-onafhankelijkheid.html). Wij zagen (in een omwille van de actualiteit, die andere onderwerpen voor deze blog opeiste, niet gepubliceerd artikel) voor Pernet ook al een loopbaan bij het VB.

Aanleiding was (ook al) Geert Wilders, deze keer zijn film Fitna. Yves Pernet publiceerde één van de intelligentste kritieken ter rechterzijde over Fitna. Yves Pernet: “Om te beginnen zitten er fouten en onnodige veralgemeningen in. Zo toont hij beelden van moslims met bebloede zwaarden, terwijl dit eigenlijk beelden zijn van sjiitische processies in Karbala waar processiegangers zich snijden, net zoals de vroegere boetedoeners dit deden in Europa. (…) Wilders gaat ook voorbij aan het feit dat voor moslims de islam een identiteitsbepalende factor is zoals wij dat niet meer kennen met het christendom. Het nationalisme bij ons heeft voor een groot deel de natie boven de religie geplaatst, waar dit in de islam totaal nog niet zo is. De Iraakse en Palestijnse militanten verzetten zich dan ook tegen het imperialisme door terug te grijpen op de islam als deel van hun identiteit, zoals wij teruggrijpen op ons Vlaming-zijn om ons te verzetten tegen het Belgisch francofoon regime. Dat de islam de wereld wil regeren is trouwens niet uniek aan de islam, het christendom beoogt dit ook. Elk godsdienst met een missionaristraditie heeft dit. (…) Ik kan evengoed beelden van neoconservatieve predikers plaatsen naast beelden van Amerikaanse troepen in Irak. Of zelfs beelden uit de film Borat waarin een zuidelijke Amerikaan oproept tot het vermoorden van homo’s en moslims. De islam heeft dus zeker geen monopolie op dat soort denken. Op sommige vlakken is het groepsgevoel en de sociale cohesie van de islamistische gemeenschappen zelf beter dan bij ons. Wij hebben dan wel materiële welvaart, de culturele en sociale prijs die we hebben moeten betalen zijn hoog. Ook zou Wilders er goed aan doen om met dit soort films de moslims te herinneren aan hun cultureel en politiek hoogstaand verleden. Een volk dat men in de miserie duwt en enkel kan demoniseren, zal zich enkel wentelen hierin en dit als een basis van hun identiteit beschouwen.”

Maar Pernet blijft wel op dezelfde lijn als het VB. Yves Pernet: “Het enorme potentieel dat in de allochtonen zit in onze landen moet gesteund worden om terug te keren naar hun landen van herkomst om daar te werken aan de vergroting van hun persoonlijk en nationaal geluk. Maar hopelijk maken zij de fout niet om traditie weg te werpen en te kiezen voor een puur materialistische maatschappij. Ja, wij moeten strijden tegen de islamisering van Europa.” Enzovoort, enzoverder. In een volgend artikel op zijn blog legt Pernet uit waarom wij tegen multiculturalisme moeten zijn. Dat Yves Pernet echter een van de intelligentere is in de omgeving van het VB bewees hij al vorig jaar door de enige winnaar te zijn van de kwis van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren die geen VB-personeelslid is (foto, achter Pernet: VB-personeelslid en Schotens gemeenteraadslid Tim Willekens). Niet dat het gemiddeld VB-personeelslid zo intelligent is, maar toch. Pernet kende quasi alle antwoorden op de vragen die Rob Verreycken had bedacht. Bruno Valkeniers, waar wacht je op?

De eerlijkheid gebiedt ons echter ook de minpunten bij Yves Pernet te signaleren. Vooreerst: hij moet zich al te vaak beroepen op mensen die niet echt zijn vrienden zijn. Om maar zijn recentste artikels te citeren: Yves Pernet op 12 mei over Geert Wilders: “Het is absoluut mijn beste vriend niet, laat staan mijn idool, laat staan dat ik er veel politieke sympathie voor heb, maar…”; Yves Pernet op 13 mei over Yelloman en het AFF: “Blijkbaar wordt mijn webstek ook gelezen door mensen die ideologisch niet echt mijn beste vrienden zijn…”; Yves Pernet op 15 mei over Silvio Berlusconi: “Niet dat Berlusconi mijn grote vriend is, zijn belangenvermenging en logelidmaatschap zijn immers allesbehalve de eigenschappen van een goede politicus in mijn ogen, maar…” Twee: over het AFF schreef Yves Pernet op 23 april een voor het overige verwaarloosbaar artikel onder de kop De Anti-Fasjiesten. Als Yves Pernet verslag uitbrengt over zijn deelname aan de Dag van de Rechts Europese Jeugd verbastert hij alweer het woord ‘fascisme’. Yves Pernet over die Dag: “Niet de grote fasjietische (sic) bijeenkomst die personen als die van het AFF er van maakten, maar een gezellig samenzijn van nationalisten over gans Europa.” Mogelijk heeft Pernet, geboren in 1985, ergens iets gelezen over en van de Provo-beweging in de jaren zestig van vorige eeuw, en vandaar de Hollandse benaming “anti-fasjiesten” en “fasjietische” overgenomen, maar ons is niet bekend dat het AFF ooit dergelijke taal gehanteerd heeft. En al evenmin dat wij de “sociaaldemocraten” “sociaalfascisten” zouden genoemd hebben. Het is niet door van iets een karikatuur te maken, en dan die karikatuur te bestrijden, dat je er komt. Het is de tactiek van Filip Dewinter, en je ziet hoever die ermee geraakt. Nog altijd geen burgemeester van Antwerpen, en de kans dat hij het ooit wordt, neemt alsmaar af.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

16-05-08

VB-BRECHT: GEEN KUNST, OOK NIET VAN EIGEN KUNSTENAARS

In Brecht, een gemeente ten noorden van Antwerpen, is vorig jaar een treinstation gebouwd. Treinen stoppen er nog niet, maar dat komt nog wel. Brecht bereidt zich intussen voor op de confrontatie met de buitenwereld, en op een rotonde daar wil het gemeentebestuur een kunstwerk plaatsen. Gemaakt door het plaatselijk kunstatelier Beeldend op Stal. Het VB is tegen, en wil in de plaats een boom. 

Op de gemeenteraad van Brecht van 8 mei interpelleerde VB’er Patrick Van Assche (foto 1, andere foto’s: beelden uit Brecht). Van Assche vindt het kunstwerk dat het gemeentebestuur op de nieuwe rotonde aan de Wuustwezelsesteenweg in Brecht-centrum te duur voor wat het waard is en suggereerde er een boom in de plaats te zetten. Een streekeigen boom, vanzelfsprekend. In een omslachtig antwoord zei burgemeester Luc Aerts (CD&V) dat een kunstwerk perfect past in het kader van de verfraaiing van de gemeente, zeker op zo’n belangrijk toegangspunt. Luc Aerts: “Er zijn daar vlak bij: de aansluiting op de ringweg, het op- en afrittencomplex en een toegangsweg tot het nieuwe treinstation. Bij de creatie van het kunstwerk werd rekening gehouden met aspecten als: het volume in functie van de opritten van de rotonde, de artistieke waarde en aantrekkelijkheid, en de verkeersveiligheid.”

De kostprijs is lager dan de 14 000 euro waarover VB’er Patrick Van Assche sprak omdat enkel de gebruikte materialen, het vervoer en het plaatsen van het kunstwerk aangerekend wordt. Samen 5 084 euro. De artiesten, mensen van het Brechtse kunstatelier Beeldend op Stal, rekenen geen gage of werkuren aan. Burgemeester Luc Aerts legde vervolgens het waarom en hoe van het kunstwerk uit. “Het werk zal Den Hoek heten, omdat de wijk er zo wordt genoemd en door de komst van het station en van het op- en afrittencomplex nu werkelijk ‘uit den hoek’ kan komen. Dat gegeven komt symbolisch tot uiting in het werk: hoeken die uit de bodem rijzen.” Een en ander komt ook in de materiaalkeuze tot uiting. VB’ster Marianne Van Den Lemmer sprong haar VB-collega in de gemeenteraad bij. Ze hoopt dat het kunstwerk mooier zal ogen dan wat je op de meeste rotondes in het Vlaamse land aantreft. Als voorbeeld van hoe het niet moet, haalde ze de windmolen aan die op een rotonde van de Brechtse deelgemeente Sint-Lenaerts staat. Burgemeester Luc Aerts antwoordde dat over kleuren en smaken de meningen wel eens kunnen verschillen en het moeilijk tot onmogelijk is tot eensgezindheid te komen. De burgemeester zei tot slot het eigenaardig te vinden dat het VB-Brecht tegen het nationale partijstandpunt in gekant is tegen kunst.

Overigens staat de Brechtse VB-afdeling sterk onder de invloed van Gerolf Annemans. Eén van de persoonlijk medewerkers van Philip Dewinter komt wel uit de streek, maar de VB-afdelingen in de regio tussen Antwerpen en de Nederlandse grens zijn meer Annemans-minded. Annemans is zelf een amateurkunstenaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050316) en formuleert wel eens een mening over kunst (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061025 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061031), maar kan blijkbaar niet verhinderen dat het VB-Brecht zo afwijzend staat tegenover kunst. Nog wel door eigen, Brechtse kunstenaars.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

- Begin juni organiseert Blood and Honour Vlaanderen een eerste National Socialist Black Metal-festival onder eigen naam. Wie mogen we daar verwachten?
- Een wetsvoorstel wil tatoeages pas vanaf 18 jaar toe te laten. Ook bij Blood and Honour (foto, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) wordt volop gediscussieerd over tattoos. Wat kan en wat vermijdt men best?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

15-05-08

MET STIJL

De boog moet niet altijd gespannen staan. Marie-Rose Morel wentelde zich de voorbije maanden door het stof om de VB-vakbondsmannen te verdedigen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080512); Frank Vanhecke had de voorbije twaalf jaar zijn handen meer dan vol als voorzitter van het Vlaams Blok en het Vlaams Belang (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Vanhecke). Tijd voor enige ontspanning, dacht het koppel (al zijn ze natuurlijk niet echt een koppel, slechts goede vrienden) en ze trokken hun beste kleren aan voor een avondje uit.

Minister Bourgeois en al wie bekommerd is om het slechte imago dat Vlaanderen in de internationale pers en instanties krijgt: hier is het antwoord. Gooi weg dat idee om een ambtenaar aan te stellen die moet zorgen voor een betere public relations. Het idee?! Neen, stuur het duo hiernaast naar alle windstreken. Van Aruba over de Verenigde Staten tot de Stille Zuidzee, en niemand nog die twijfelt dat in Vlaanderen een beschaafd volk woont.

23:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

WELKOM OF NIET BIJ DE VLAAMS BELANG JONGEREN?

Het berichtje Amerikaanse nazi’s op bezoek bij jongeren Vlaams Belang in De Morgen naar aanleiding van de Dag van de Rechts Europese Jeugd schoot bij Bert Deckers in een verkeerd keelgat. Leugens vanuit het linkse kamp foeterde Bert Deckers, voorzitter van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en organisator van de Dag van de Rechts Europese Jeugd op zijn blog.

Bert Deckers citeert een zin uit het DM-artikel over die beruchte Dag (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/5831746/dag-van-de-rechts-europese-jeugd-rechts-recht): “Op de website van het Nationaal Solidaristisch Alternatief meldt de vereniging, die onder meer de originele VB jongeren van Jongeren Aktief, de ecofascisten van Groen Rechts en het VB-aanhangsel Vlaams Jongeren Westland (VJW) overkoepelt, trots dat ze contacten heeft kunnen leggen met ‘een Amerikaan van de National Alliance’”, waarna Deckers repliceert dat niemand van de VBJ die Amerikaan uitgenodigd heeft of maar tegen het lijf gelopen is. Mocht het geweten zijn dat er iemand van de National Alliance was, hij zou de deur gewezen zijn. De enige Amerikanen die volgens Deckers wel aanwezig waren (“niet de eerste de besten”, volgens Deckers) behoren tot de Robert Taft Club, tot de Leadership Institute en tot de American Cause van Patrick J. Buchanan (“verenigingen (…) ter rechterzijde van de Republikaanse (sic) Partij in de VSA”, schrijft Deckers). Daarna wordt het helemaal leuk. Bert Deckers: “Tevens is het Nationaal Solidaristisch Alternatief nooit uitgenodigd voor onze rechtse dag, de vereniging neemt (bij monde van Eddy Hermy) openlijk standpunten in die tegen VBJ ingaan. Enkel Jongeren Aktief was officieel uitgenodigd en dit omdat ze, als voormalige jongerenafdeling, het dichtst bij VBJ staat. Groen Rechts, VJW en andere NSA-onderdelen waren dus niet uitgenodigd.”

Wij hebben nooit beweerd dat het Nationaal-Solidaristisch Alternatief (N-SA) uitgenodigd was voor de Dag van de Rechts Europese Jeugd. Integendeel. “Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van ex-VMO’er en ex-VB’er Eddy Hermy (…) was officieel niet uitgenodigd voor de Dag van de Rechts Europese Jeugd”, schreven wij (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080507). “Maar via één van de groeperingen die tot de N-SA zijn toegetreden, Jongeren Aktief uit Hamme, werd het propagandamateriaal van de N-SA verkocht op de Dag”, vervolgden wij en dat klopt al evenzeer. Omdat Bert Deckers het misschien niet wil geloven (“Leugens vanuit het linkse kamp”), publiceren we dan maar foto’s van de opvallende aanwezigheid van de N-SA op de Dag van de Rechts Europese Jeugd (klik eenmaal op de foto’s voor een grotere afbeelding). Je kon er niet naast zien. Men liep er rond in een T-shirt van de N-SA. De zogenaamde stand van Jongeren Aktief was aangegeven met de vlag van de N-SA, en niet met het logo of wat dan ook van Jongeren Aktief. Op de stand lagen daarenboven wel degelijk brochures, zelfklevers en andere prullaria van de N-SA. Het verwondert ons niet dat Bert Deckers de man(nen) van de Amerikaanse National Alliance niet gezien heeft als hij over de N-SA, met stand en al opvallend aanwezig op de Dag van de Rechts Europese Jeugd, het enkel houdt bij dat ze niet uitgenodigd waren. Dat is maar de halve waarheid.

Als Bert Deckers echt problemen heeft met de N-SA, zoals ook met de National Alliance, zou hij de N-SA de deur gewezen hebben, en de vrienden van Jongeren Aktief gevraagd hebben zich te beperken tot hun eigen propagandamateriaal. Maar dat is niet gebeurd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, aanverwant, jeugd |  Facebook | | |  Print

14-05-08

PETITIE TEGEN UITWIJZING ACTIEVOERDERS

Dinsdag 29 april betoogden enkele honderden mensen voor het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel om aan te dringen op een humaan asielbeleid. Er was toelating gegeven om tot 16.00 uur te betogen. Omdat de betoging om 16.01 uur nog niet ontbonden was, werden tientallen betogers hardhandig opgepakt door de Brusselse politie. Op dezelfde wijze als waarmee de politie VB’ers en anderen oppakte bij de verboden betoging tegen de ‘islamisering’ van onze steden op 11 september vorig jaar.

Het verschil met de betoging bij het gebouw van Vreemdelingenzaken was dat de betoging op 11 september dagenlang op voorhand verboden was, en ook na klachten bij de rechtbank in kortgeding en de Raad van State het betogingsverbod bevestigd werd. Wie desondanks wilde betogen was er duidelijk moedwillig. Bij de betoging op 29 april werd het hardhandig ingrijpen gerechtvaardigd (?) door het met één minuut overschrijden van de toegestane tijd om te betogen. Alle zin voor proporties was weg, en elf aangehouden actievoerders zonder papieren kregen intussen te horen dat ze kortelings uit het land gezet worden.

De Brusselse politie, onder verantwoordelijkheid van burgemeester Freddy Thielemans (PS), hakt dan wel zwaar in op de VB-mandatarissen en het VB-voetvolk, ze voert het VB-programma over de vrije meningsuiting (?) van mensen zonder papieren zonder meer uit. Toen op 15 februari 2006 in Antwerpen een vijfduizend mensen betoogden voor een humaan asielbeleid riep Bart Debie zijn ex-collega’s politieagenten op: “Controleer alle identiteitsdocumenten van de betogers van vandaag. Repatrieer de helft daarvan en een deel van de asieldossiers zijn meteen afgehandeld.”

Voormalig staatssecretaris Els Van Weert (VlaamsProgressieven) en partijgenoot Frank Wauters, initiatiefnemer van de organisatie Laat onze vrienden blijven, lanceerden gisteren een petitie waarin ze klagen dat enkel in totalitaire regimes kritische stemmen ten aanzien van de overheid op een dergelijk vergaande wijze monddood gemaakt worden. Aan minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) vragen ze de uitwijzing van de opgepakte actievoerders te verhinderen. Helaas is de petitie louter vanuit de VlaamsProgressieven gelanceerd, en is blijkbaar niet eerst geprobeerd een breed front van organisaties en personen te verzamelen voor het lanceren van de petitie.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal |  Facebook | | |  Print

EEN WILD(ERS) IDEE

“Het is voor iedereen warm”, zei Vlaams minister-president Kris Peeters toen hij vorige week moest antwoorden op een tussenkomst van LDD-parlementslid Monique Moens over wat Bert Anciaux op zijn blog had geschreven over de samenhang van de Vlaamse regering. Het was waarschijnlijk in Nederland al even warm toen Geert Wilders het voorbije weekend pleitte voor een fusie van Vlaanderen en Nederland. “Wij hebben meer gemeen met de Vlamingen, dan de Vlamingen met de Walen”, liet Wilders optekenen in De Telegraaf. "Men mag van Wilders denken wat men wil, maar hij heeft onmiskenbaar een goede politieke barometer die feilloos oppikt wat er leeft en beweegt", schrijft het VB.

Het VB merkt op dat Wilders niet van plan is “om een en ander manu militari – met het zenden van Nederlandse troepen – te forceren” maar graag een referendum wil organiseren. In Vlaanderen en Nederland. Want als het tot een huwelijk komt, moet het wel met wederzijdse instemming gebeuren. Het VB, op haar website: “Los van de vraag of daar in Vlaanderen wel een meerderheid voor te vinden is, is het wel goed dat Wilders het debat aanzwengelt.” Tiens, tiens. Het VB is niet eens zeker of een meerderheid in Vlaanderen wel voor een Dietsland is, vandaar misschien dat het ook uit het officieel partijprogramma van het VB is verdwenen. “Maar”, verzekert VB-voorzitter Bruno Valkeniers gisteren in De Morgen, “wij zijn nog altijd gewonnen voor een Federatie der Nederlanden. De Vlaamse onafhankelijkheid is ons eerste doel, maar het naar elkaar toegroeien van Vlaanderen en Nederland is het onvermijdelijke vervolg. Uit economische noodzaak, om onze cultuur en onze taal te verstevigen, en wat mij betreft ook uit overtuiging. We moeten verenigen wat veel te lang gescheiden is.”

Hoezo? “Vlaanderen en Nederland waren nooit samen”, schrijft Marc Reynebeau in De Standaard. “België en Nederland waren dat wel, heel even, tussen 1815 en 1830, in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.” Reynebeau merkt ook nog op: “Vlamingen zijn het product van hun (Belgische en katholieke) geschiedenis. Onderzoek toont aan dat, in strijd met wat Geert Wilders beweert, Vlamingen en Franstalige Belgen nog altijd meer waarden delen met elkaar dan met respectievelijk Nederlanders en Fransen.” De taal was zelden het volk, titelde De Standaard dan ook. Een boutade van toenmalig CVP-voorzitter Marc Van Peel uit 1997 zal Wilders ontnuchterend in de oren klinken: “Als je een Antwerpenaar vraagt met wie hij het liefst op een onbewoond eiland zijn vakantie zou doorbrengen, met een Nederlander of met een Marokkaan, dan kiest hij voor de Marokkaan.” Bruno Valkeniers antwoordt hierop (in De Morgen) dat die uitspraak van lang geleden dateert, en “de geesten, zeker in Nederland, in dezelfde richting evolueren.” Het kan wel zijn dat een meerderheid van de Nederlanders een aanhechting van Vlaanderen bij Nederland zien zitten, maar of de Vlamingen Vlaanderen als een provincie van Nederland zien zitten?

“Een fusie tussen Vlaanderen en Nederland? Of een confederatie? Laat het debat maar beginnen”, zegt het VB. Er zijn er altijd wel die zich willen bezighouden met alles maar niet met de zaken waar mensen van wakker liggen. Het VB al gehoord over de dalende koopkracht? Bij de groepen rond het VB heeft men nog minder last van realiteitszin. Bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), waar de nieuwe kaders voor het VB gevormd worden, werd op Pinksterenmaandag een standpunt geformuleerd op de suggestie van Wilders. “Wij wensen een herenigd Dietsland in een sterk Europa der volkeren. Geen Dietsland dat geketend ligt aan Amerikaanse of andere banden in een Europa waarbij de macht van kleine elites primeert. België barst en de Nederlanden één en werkelijk onafhankelijk!”, luidt het daar. Bij Voorpost – actiegericht als ze daar zijn – voegden ze de daad bij het woord en hielden ze dit weekend hun traditioneel ‘Pinksterweekend’ in het teken van de Nederlanden, met op zondag een uitstap naar Baarle-Hertog / Baarle-Nassau. Maar er zit nog wel een haar in de (Hollandse) boter. Het VB vermeldde het niet op haar ‘webstek’ maar Wilders voegde er in De Telegraaf nog aan toe geen fusie met Vlaanderen aan te prijzen wegens het Vlaams Belang, een partij waarmee hij geen enkel contact onderhoudt. Daar past zelfs Wilders voor.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print