04-06-08

WIE GELOOFT DIE MAN NOG?

"Wie gelooft die man nog?" Met dat dodelijk zinnetje tijdens een televisiedebat in de aanloop van de parlementsverkiezingen op 10 juni 2007 stuurde Yves Leterme premier Guy Verhofstadt naar huis na acht jaar regeringswerk. Maar dat zinnetje zou je evengoed kunnen gebruiken voor een aantal VB’ers.

Neem nu Bart Debie. Vorige week woensdag in Gazet van Antwerpen: “Mijn vrouw blijft wel gewoon in dienst van de Antwerpse politie. Zo kunnen wij toch een steentje blijven bijdragen aan de veiligheid in Antwerpen.” Nog geen week later is "mijn vrouw" niet echt meer Debie's vrouw en stelt Debie al zijn nieuwe verloofde voor in Gazet van Antwerpen (foto 1), Brussels VB-parlementslid Valérie Seyns (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5932875/dit-feest-kan-niet-meer-stuk). Of VB-voorzitter Bruno Valkeniers. Gisteren op meerdere websites: “Het Vlaams Belang is de tweede partij van Vlaanderen en is klaar om op eigen kracht naar de verkiezingen te gaan.” Alsof het VB aan niets anders gedacht heeft en dat onbevreesd tegemoet ziet. Jean-Marie Dedecker bevestigde intussen dat het VB anderhalve week geleden de LDD inderdaad een concreet voorstel deed om kartel te vormen. Op de vraag van de Antwerpse regionale televisiezender ATV waarom een Forza Flandria of wat dan ook van samengaan van Vlaamse rechtse krachten nodig is, antwoordde Bruno Valkeniers: “Vlaanderen heeft recht op dat plus est en vous, er is meer in u.” Een VB-voorzitter die een Franstalige uitdrukking nodig heeft om te zeggen wat hij wil bereiken, met Frank Vanhecke zou het niet waar geweest zijn.

In Terzake (VRT) ging het gisteren ook al over het afgewezen kartel. Opmerkelijk was dat Bruno Valkeniers Jean-Marie Dedecker gevraagd had niet naar Terzake te gaan voor een debat tussen hen beiden, en een heer van stand als hij is wilde Dedecker op het verzoek van zijn collega partijvoorzitter best ingaan. De oplossing die ze bij de VRT dan maar bedacht hadden was… Philip Dewinter uitnodigen in de studio, waarna Jean-Marie Dedecker zijn zeg mocht doen vanuit een zaaltje in het parlement, en Philip Dewinter het slotwoord kreeg. Als Jean-Marie Dedecker voor de zoveelste keer gisteren vertelde dat hij zich een Sara voelde (naar het hoofdpersonage in de gelijknamige VTM-soap, red.), "het vorig jaar nog lelijke eendje dat nu een prachtige zwaan is geworden", repliceerde Philip Dewinter dat politiek geen sprookje is, dat politiek over macht gaat, dat de grote ego’s opzij moeten gezet kunnen worden om dat ene doel te realiseren: de Vlaamse onafhankelijkheid. Tot Dewinter zei dat politiek over macht gaat, wilden we hem nog geloven, maar de “grote ego’s” opzij zetten… dat gaat diametraal in tegen de geschiedenis van 180 jaar Vlaamse Beweging.

Toen nog maar een dikke maand geleden een krant Dewinter vroeg waarom hij in Antwerpen opnieuw lijsttrekker wordt bij de Vlaamse parlementsverkiezingen, en niet de relatieve nieuwkomer Bruno Valkeniers, haastte Dewinter zich om te zeggen dat “deze oude krokodil” (Dewinter bedoelde hiermee zichzelf, red.) één jaar jonger is dan Valkeniers. En als het ging over het samenbundelen van de Vlaamse conservatieve krachten wees Dewinter er onmiddellijk op dat het VB met haar 19 % stemmen zwaarder doorweegt dan de LDD of N-VA en dit dan ook weerspiegeld moet worden in die bundeling van krachten (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5820907/1-mei-in-antwerpen). Dewinter die gisteren in Terzake zelfs zover ging om het stichten van een nieuwe partij niet uit te sluiten, ziet een bundeling van Vlaamse conservatieve krachten alleen maar zitten als hijzelf en zijn ideologische stroming er als sterkste kracht in naar voren komen. Het is niet omdat een wolf een schaapsvacht aantrekt, dat hij geen wolf meer is.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, debie, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.