08-06-08

VLAAMS BELANG LOOPT PVDA ACHTERNA

Walter Pauli vergelijkt dit weekend in De Morgen de Forza Flandria-bundeling van rechtse krachten die Bruno Valkeniers beoogt, met de al bestaande Forza. De Forza Italia. Merkwaardig is dat alle Italiaanse partijen die deel uitmaken van Forza Italia hier wel een evenknie hebben, en zelfs naar het politiek personeel zijn er sterke parallellen. Maar het VB gaat haar mosterd niet alleen in Italië halen, het kopieert zelfs de voormalige maoïsten van de Partij van de Arbeid (PvdA) hier.

Bij de rolverdeling tussen LDD, VB en N-VA voor een vergelijking met het Italiaanse voorbeeld, is het VB het meest van al de rol van de Alleanza Nationale op het lijf geschreven. De AN ontstaan uit de openlijke erfgenamen van het fascisme, de Movimento Sociale Italiano (MSI). Bruno Valkeniers (foto 1) in de rol van  Gianfranco Fini is geen enkel probleem. De N-VA heeft veel weg van de Lega Nord, alleen is voor de rol van de Vlaamse Umberto Bossi Geert Bourgeois beter getypecast dan Bart De Wever. En Silvio Berlusconi en zijn partij, dat is natuurlijk op het lijf geschreven van Jean-Marie Dedecker. Beiden hebben iets met sport, de ene als gewezen judocoach, de andere als eigenaar van voetbalclub AC Milan; en de intrede in de politiek was voor beiden meteen een succes. Jean-Marie Dedecker bezit wel niet het onmetelijk kapitaal van Silvio Berlusconi, maar is wel bijna even vaak op de plaatselijke televisiestations aanwezig als de huidige minister-president van Italië. Als de vergelijking ergens mank loopt, is het bij de N-VA. Die hebben zich hier vastgeklonken aan de christendemocratie, wat niet het geval is voor de Lega Nord – maar in het katholieke Italië is dan ook geen christendemocratische partij meer van enige omvang. Helaas voor Valkeniers is er bij ons nog geen Forza Flandria in de maak. Het is – merkt Walter Pauli op – zoals met de progressieve frontvorming. Hoe meer erover gepraat wordt, hoe minder het lukt.

Het VB zal het dan ook op eigen kracht moeten verder doen, en vrijdag presenteerde Gerolf Annemans het beste van zichzelf en zijn kamerfractie op een persconferentie. Guy Tegenbos, in De Standaard: “Het was vreemd. Een persconferentie van Vlaams Belang waarop een rist parlementsleden thema’s aansneed waarvoor zij en de partij tot dan nauwelijks belangstelling hadden. Ze zeiden bovendien waar ze vóór waren, en minder waar ze tegen waren. Kamerlid Rita De Bont bijvoorbeeld. Zij kwam wat onwennig auto’s op waterstof verdedigen. (…) De persconferentie (…) was ook bedoeld om kamerfractieleider Gerolf Annemans te laten schitteren met zijn genadeloze kritiek op het algemeen regeringsbeleid. Hij deed zijn best, maar omdat dat er nauwelijks regeringsbeleid is, kon hij ook niet al te sterk schitteren.” Annemans stelde een 31 bladzijden tellende nota voor, een rapport één jaar na de federale parlementsverkiezingen. Het opvallendste staat op de laatste twee bladzijden: het VB vraagt omwille van de de pan uit swingende energieprijzen een verlaging van het BTW-tarief voor petroleumproducten, gas en elektriciteit van 21 % naar 6 %. Maar waar hebben we dat nog gehoord? Bij de PvdA (foto 2: PvdA-voorzitter Peter Mertens). Al goed dat de PvdA zegt geen communisten meer te zijn, of we zouden hier nog schrijven dat het VB de communisten achterna loopt. De komende maanden zal het VB zelfs campagne voeren voor die lagere energieprijzen. Met folders in de klassieke VB-stijl, maar een andere inhoud dan we gewoon zijn.

Omdat – zo heeft Philip Dewinter ons toch altijd geleerd – het origineel altijd beter is dan de kopie, verwijzen wie hier graag naar de originele campagne voor lagere energieprijzen: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080221. Voor een actuele link naar de campagne: zie http://www.pvda.be/index.php?id=1446&L=0.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, vlaams belang, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.