30-06-08

BLOOD AND HONOUR NEDERLAND & VLAANDEREN: FRIS IS ANDERS

Terwijl men bij ons er nog niet uit hoe je organisaties als Blood and Honour best kan opdoeken, maar er wel de wil is om het te doen, rijst ook in Nederland de wil om organisaties als Blood and Honour te verbieden. Niet voor het eerst (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070331), blijkbaar is ook daar wel eens nood aan herhaling.

CDA-Tweede kamerlid Sybrand van Haersma Buma vroeg een paar dagen terug zijn partijgenoot en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om daartoe alles in het werk te zetten. “Dit is een racistische en anti-Joodse organisatie waar succesvol tegen moet worden opgetreden”, zei het Tweede kamer-lid. In één adem noemde hij ook de website van Landstorm Records, waar bezoekers neonazi-materiaal zoals cd’s, t-shirts en computerspelletjes kunnen bestellen, en Blood and Honour Nederland achter zou zitten.

Bij de Vlaamse traditionele vleugel van Blood and Honour vinden ze het een beetje spijtig dat Landstorm Records de aandacht trekt omdat daar de radicalere Combat 18-groep van Blood and Honour Nederland achter zou zitten. Andere Vlaamse traditionele Blood and Honour’ers vinden dat echter, we citeren, “gezeik”. “Ik ken de persoon achter Landstorm Records en dat is een goeie kerel, intelligent, fit en belezen, en van een gans ander kaliber dan menig ander zelfverklaarde nationaalsocialist”, zegt de numero twee van Blood and Honour Vlaanderen. Een andere bij Blood and Honour Vlaanderen bevestigt over Landstorm Records-eigenaar Marcel Flink: “Het is een goede persoon met het hart op de juiste plaats.” Het Nederlandse vakblad voor antifascisten Alert! heeft in haar recentste nummer (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/2_12.html) de aandacht gevestigd op het anti-Joodse en neonazistisch spel Zog’s Nightmare: The National Socialist Movement en deel 2 in diezelfde serie (foto 1, zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/zog.html) dat je bij Landstorm Records kan kopen. Wat de rechtstreekse aanleiding was van de vraag van het CDA-Tweede kamerlid om voormelde handel en organisatie op te doeken.

In diezelfde Alert! wordt overigens ook uitgebreid ingegaan op het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (NSA, illustratie 2) en haar boegbeeld Eddy Hermy (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080424). Ook is er een verslagje van de Blood and Honour-bijeenkomsten in Bellegem en Overpelt eerder dit jaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502). Wij schreven al dat maar drie van de zeven aangekondigde groepen in Bellegem (foto 3) optraden. Nu weten we ook waarom het Tsjechische Agonia niet optrad. John Postma in Alert!: “Zij wilden graag een hotel hebben om zich te verfrissen en te overnachten, hetgeen door de Blood & Honour-activisten werd geweigerd. Als gevolg daarvan heeft Agonia haar boeltje weer gepakt en is teruggereden naar Tsjechië.” Wij hebben het altijd al gedacht: die van Blood and Honour Vlaanderen zijn geen proper volk.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

29-06-08

JONGEREN STEMMEN MINDER VB DAN OUDEREN

Vrijdagavond maakte het VRT-Journaal de resultaten bekend van de driemaandelijkse opiniepeiling  van TNS Media, in opdracht van De Standaard en de VRT (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.331810).  Het VB klokt nu af op 16,1 %, 1 % meer dan bij de peiling in maart, maar nog ver af van de 19 % bij de federale verkiezingen een jaar geleden en natuurlijk nog verder af van de 24,2 % bij de Vlaamse verkiezingen in 2004. Met 12,4 % verdubbelt de LDD haar resultaat tegenover vorig jaar. Nog geen uur nadat dit bekend werd verscheen op de website van het VB reeds een analyse of wat daar voor moet doorgaan. “Aangezien onze partij in zowat elke peiling van de openbare omroep achteruit gaat, maken wij ons echter niet te veel zorgen.” De VB’er-met-avonddienst verzweeg dat volgens een andere recente peiling, deze keer niet in opdracht van de VRT, het VB eveneens onder het resultaat zit van de vorige verkiezingen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080616).

Belangrijker dan een peiling hier en daar, nu en dan, zijn de resultaten van onderzoek naar leeftijd, waarden en dergelijke meer, en daarvan geraakten ook vrijdag resultaten bekend. Uit Het steile pad naar democratisch burgerschap, een VUB-studie van Mark Elchardus en Bram Vanhoutte (zie: http://www.vub.ac.be/TOR/main/publicaties/downloads/t2007_41.pdf), blijkt dat jongeren duidelijk minder racistisch zijn dan ouderen. Vanaf 35 jaar neemt het aantal mensen dat etnocentrisch is lineair toe met de leeftijd, tot 75 jaar. Volgens Elchardus zijn hiervoor twee redenen: “Ten eerste, elke generatie wordt verdraagzamer. Dat komt omdat jongeren meer en langer studeren dan vroeger. En hoger opgeleid zijn gaat gepaard met een grotere verdraagzaamheid en minder racisme. Ten tweede heeft het ook te maken met ouder worden. Ouderen voelen zich onveiliger en worden daardoor onverdraagzamer.” Hetzelfde zie je ook met andere democratische waarde als respect voor de mensenrechten.

Wat wel verontrustend is, is dat die waarden vanaf 14 jaar niet meer evolueren. “In tegenstelling tot wat we zien voor politieke belangstelling, de bereidheid om te stemmen of het actief burgerschap, zien we geen positieve ontwikkeling tussen 14 en 20 jaar voor wat belangrijke democratische waarden betreft. Vanaf 14 jaar ligt alles vast. Misschien omdat de invloed van het onderwijs parallel loopt met de invloed van het gezin. Wie uit een hoog opgeleid milieu komt, heeft een grotere kans om bijvoorbeeld de waarde van verdraagzaamheid en respect voor mensenrechten van thuis uit mee te krijgen. Maar deze jongeren komen ook gemakkelijker in het algemeen secundair onderwijs terecht. Waar ze nog eens op dezelfde manier een positieve invloed krijgen. Jongeren uit een kansarm gezin krijgen die waarden minder mee en komen ook vaker in het beroepsonderwijs terecht. Op 14 jaar zitten ze al in die richting en hebben ze waarschijnlijk al het idee dat ze in de maatschappij niet tot de hoogste sporten van de ladder zullen opklimmen.”

Zoals gezegd stijgt de interesse van jongeren voor de politiek met de jaren: 47 % bij de 14-jarigen, 82 % bij de 30-jarigen. Petities tekenen is het actiemiddel waar ze het meest mee vertrouwd zijn. Vanaf 19 jaar heeft meer dan de helft van de jongeren daar ervaring mee. En jongeren stemmen minder voor rechts-extremistische partijen dan ouderen. Bij de 15- tot 17-jarigen is er een sterke voorkeur voor rechts-extremistische partijen, maar daarna daalt het sterk. De 18 à 25-jarigen stemmen beduidend minder op het VB dan de 26 à 35-jarigen. “Er is geen reden voor gejammer over de jeugd van tegenwoordig”, besluit Elchardus. Wel is de algemene politieke belangstelling beduidend lager dan elders. In de meeste West-Europese landen stijgt de politieke belangstelling tot 65 jaar, waarna die daalt. In Vlaanderen stagneert de politieke belangstelling op 20 jaar, en daalt ze vanaf 45 jaar. De eindeloze communautaire eisen slagen er blijkbaar niet in de belangstelling voor de politiek te verhogen, wat de Letermes, Dewevers en Valkeniersen van deze wereld ook mogen ondernemen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

28-06-08

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-CONCERT OP INTERNATIONALE AGENDA

De hier eerder al aangekondigde Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Vlaanderen op zaterdag 11 oktober is zopas opgenomen in de internationale kalender van Blood and Honour. Na een 'Summerfest' in het noorden van Italië op 19 juli, een gedenkmars voor Rudolf Hess op 16 augustus in Duitsland en een Blood and Honour-concert ’s anderendaags, een concert in Boedapest op 23 augustus, een Volksfront-vierdaagse in de Verenigde Staten van 29 augustus tot en met 1 september, een Ian Stuart Donaldson-memorial in Australië op 13 september, een andere Ian Stuart Donaldson-memorial op dezelfde datum in Frankrijk…

Over de groepen die naar Vlaanderen zouden komen, is nog niets bekend. Maar een aangekondigde groep betekent natuurlijk nog niet dat hij bij Blood and Honour Vlaanderen komt spelen. Bij het concert in Bellegem, bij Kortrijk op 19 april dit jaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502) traden maar drie van de zeven aangekondigde groepen op. Vraagje: waarom trad het Tsjechische Agonia niet op in Bellegem?

  • Ze hebben de weg niet gevonden naar Bellegem.
  • Blood and Honour Vlaanderen wilde hen geen kosten voor een hotelkamer met een verfrissende douche betalen.
  • Ze begrepen geen snars van de toespraak van de Nederlandse Hitler-lookalike Stefan Wijkamp en zijn het dan maar afgetrapt.

Antwoorden mogen naar deze weblog gestuurd worden (met de mailknop in de rechterkolom). Er is deze keer geen prijs voorzien voor wie zijn of haar kans waagt, het juiste antwoord vind je maandag op deze blog.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-06-08

ALWEER RECHTSEXTREMIST VEROORDEELD

De jongste dagen en weken regent het zowat veroordelingen van extreem-rechtse militanten en politici. Na de recente rechtszaken van Debie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913598/bikkelhard-politieoptreden-tegen-allochtonen), Féret en Rorive (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/04/fn-voorzitter-daniel-fret-staat-terecht.html en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080612), Verbeke en Reynouard (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080620) was gisteren Gerorges-Pierre Tonnelier alweer aan de beurt. Alweer want in 2003 werd hij al eens vervolgd en veroordeeld wegens flagrante inbreuken op de anti-racismewet, en in 2006 verloor hij zelfs zijn burgerrechten voor zeven jaar. Alleen Rob Verreycken sprong nog in de bres voor Tonnelier en verdedigde de man vol vuur (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060418).
 
Georges-Pierre Tonnelier (foto, 'GPT' voor het handvol vrienden) is actief in het Front National (FN) en was in een vorig leven parlementair medewerker van ex-voorzitter Daniël Féret. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde hem gisteren tot een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden (!) voor laster, eerroof en discriminatie. Toen het vonnis werd voorgelezen en de onmiddellijke arrestatie werd bevolen werd GPT behoorlijk woest en werd luid brullend geboeid afgevoerd door vier politieagenten. De ouders van GPT gingen eveneens door het lint en deelden naar verluidt rake klappen uit. Aanleiding tot de uitspraak van gisteren waren de antisemitische uitlatingen die Tonnelier deed aan het adres een Joods student eerder dit jaar. Voor de lasterlijke uitspraken gaf de rechtbank Tonnelier een effectieve celstraf van twaalf maanden. Voor discriminatie kreeg hij zes maanden effectief er bovenop.

20:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, fn |  Facebook | | |  Print

HET MACHTIGE MONUMENT

Het driehonderdste Suske & Wiske-verhaal werd gisteren gepresenteerd, een album met de dubbel(zinnig)e titel Het machtige monument (foto 1). Enerzijds gaat het over het Belgisch monument bij uitstek, het Atonium in Brussel; anderzijds gaat het over de populaire Vlaamse striphelden in het verhaal zelve. Een geval van een meervoudige identiteit dus, zoals wij allen: Belg én Vlaming zijn (én… en noem maar een provincie, gemeente...).

Zelf zijn we geen Suske & Wiske-fan, maar tweehonderd miljoen verkochte albums sinds Het eiland Amoras: dat veeg je niet weg. En we kennen er alvast twee die de nieuwe Suske & Wiske allicht onder het vergrootglas gaan houden. In het niet meer zo vaak verschijnend blaadje van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) Vrij Vlaanderen (zie: http://www.vbj.org/beeld/publicaties/vrijvlaanderen/VrijVlaanderen_2007_04.pdf) vult VB-cartoonist Fré (Frederik Pas, broer van VB-parlementslid Barbara Pas) een pagina met bespreking van strips. Onder de toepasselijke afbeelding van een zwarte rat met een Keltisch kruis-armband om (foto 2), Keltisch kruis dat als symbool gehanteerd wordt door neonazistische organisaties van Groen Rechts tot Stormfront (zie: http://www.adl.org/hate_symbols/racist_celtic_cross.asp). Jeugdige onstuimigheid van de VBJ?

Ook wel eens onstuimig (zie: http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064450655) én stripliefhebber is Johan Demol, Brussels parlementslid voor het VB. Net als Bart Debie ex-politiecommissaris én de man die net als Bart Debie als lijsttrekker verantwoordelijk is voor de sterkste verliescijfers van het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061111). Met het nieuwe Suske & Wiske-album kan Demol weer eens zijn belezenheid tonen in het Brussels parlement (foto 3). À la bonheur!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

26-06-08

DEWINTER KOOPT (VOOR EEN KEER) HALAL

In de Kleef de Leeuw! / Met VL vooruit !-folder (foto 1) waarover we het gisteren even hadden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6001551/back-in-town-staking-vlpropaganda-op-straat-i) spreekt het VB heel even over onze koopkracht: “Zowat alles is de voorbije maanden fors duurder geworden. (...) Veel Vlamingen krijgen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.” Maar daar houdt het mee op. Geen vraag voor behoud van de index, een loonsverhoging of wat ook. Alleen nog geklaag over de geldtransfers naar Wallonië, ‘vijf minuten Vlaamse politieke moed’…

Als Philip Dewinter al eens naar de winkel gaat, is het voor het overige alleen maar om tot zijn ontzetting vast te stellen dat daar steeds meer halalvoedsel verkocht wordt. Vorige week donderdag belegde hij er zelfs een persconferentie over, met een vier bladzijden tellend dossiertje en wat van die halalproducten op de tafel (foto 2). Dewinter legde uit wat nu al dan niet voor moslims toegestaan voedsel is. Hoe een dier volgens de islam moet geslacht worden, inclusief welke woorden de slachter daarbij moet uitspreken. Dat niet alle moslims zich aan de letterlijke halalvoorschriften houden zolang het maar niet om varkensvlees gaat. Dat er echter ook nog een groep moslims is die weigert vlees te eten dat niet ritueel geslacht is… Dewinter weet allicht niet dat AFF-woordvoerder Ed Steffens vegetariër is, of hij had al lang een verklaring voor de baarlijke nonsens – althans volgens het VB – die het AFF de wereld instuurt.

Dewinter of wie dan ook die voor hem gaat winkelen is tot de vaststelling gekomen dat een groeiend aantal buurtwinkels en grootwarenhuizen halalproducten aanbiedt. Bij de Colruyt, Carrefour, Delhaize en noem maar op vind je halalsoepen, halalworsten tot “zelfs halalverzorgingsproducten en -shampoo”. Volgens Dewinter kadert de toename van halalproducten in een radicalisering van de moslimbevolking en zet de sharia-eisen met betrekking tot voedsel de poort open voor verdere islamisering. Hoog tijd dus voor een comité Consumenten Tegen Islamisering dat weliswaar geen voorstander is van een boycot van grootwarenhuizen en winkels die halalproducten verkopen, maar de komende weken “de Vlaamse consumenten” wil informeren en sensibiliseren. De vreemde consumenten moeten het blijkbaar maar zelf uitzoeken.

Gazet van Antwerpen-redacteur Sacha Van Wiele vroeg zich af: “Vanwaar komt die angst voor alles wat halal is? Ik nam zelf al eens de proef op de som. Zo at ik een stukje halalworst. Het was een beetje te pikant naar mijn smaak, maar voor de rest was het best oké. Ik voelde niet de drang in mij opborrelen om me vijf keer per dag naar Mekka te richten. Ik stapte ook niet naar een van de talrijke kledingwinkels op de Turnhoutsebaan om een hoofddoek voor mijn echtgenote te kopen. (…) Dewinter (…) stelt zich de vraag waar de opbrengst van deze producten naartoe gaat. Dat een worst voldoet aan de Saudische islamitische voorschriften is voldoende om de link te leggen met het fundamentalisme. En wie verdient aan de Turkse koffie met een halal-label? Volgens de verpakking gaat een deel van de opbrengst naar een Vlaamse koffiebranderij in het Waasland.” Of dat laatste geen probleem is, is niet zo zeker. Een paar jaar geleden maakte Dewinter zich boos in de Antwerpse gemeenteraad omdat het stedelijk infoblad De[n] Antwerpenaar in… Limburg gedrukt wordt.

Het is raar Dewinter nu plots ondernemers te horen oproepen “maatschappelijk verantwoord” te ondernemen. Het VB wil niet eens maximumprijzen voor energieproducten bepleiten omdat dat marktverstorend zou werken (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/28012), vindt fair traide-producten al evenmin wenselijk (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080510), maar vindt het aanbod aan halalproducten wél een zorgwekkende zaak. Ahwel, mijnheer Dewinter, we zullen het eens uitleggen. Geitenwollensokkers willen wel eens rondkijken in een wereldwinkel of supermarkt. Maar uw kiezers, we kennen ze ook wel een beetje, kiezen vooral voor wat het goedkoopste is tegen een aanvaardbare kwaliteit. Het zal hen daarbij worst wezen, halal of niet, als dat toevallig bij 'de Marokkaan' of 'de Turk' om de hoek is. Als ze daar het meeste profijt kunnen halen, dan gaan ze er naartoe. Of kopen ze in de supermarkt producten die toevallig ook halal zijn.

En onze Marokkaanse groentehandelaar heeft op zijn beurt een affiche van het Echt Antwaarps Theater aan zijn voordeur hangen. Momenteel spelen ze daar een thriller, In Shock!. De dag dat het VB gaat bepalen wat we wel en best niet kopen, dan krijgen we geen thriller meer maar een horrorverhaal.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie, dewinter |  Facebook | | |  Print

25-06-08

BACK IN TOWN: STAKING, VL-PROPAGANDA OP STRAAT, INFO OVER DE LANGE WAPPER-BRUG, BART DEBIE, HET VB DAT DE PVDA ACHTERNA LOOPT...

Gisterenmorgen waren we nog op meer dan 7 000 km van België. In de late namiddag waren we terug in ons geliefde stadje A., waar ons echter weer eens opviel hoe vuil het erbij ligt. Alleen was er gisteren blijkbaar wél begrip om. Vele stadsambtenaren staakten, zoals het gemeente- en OCMW-personeel elders in Vlaanderen om een loonsverhoging staakte. De laatste loonsverhoging voor die mensen dateert blijkbaar van 1994, en de Antwerpenaar toonde opvallend veel begrip voor de actie (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.330057).

Maar amper een stap op het voetpad op weg naar huis gezet, stootten we op een folder waarin geroepen wordt: Kleef de Leeuw!, met verder een sticker die we op ons broek, boekentas, fiets en wat allemaal nog niet zouden moeten kleven. Met VL vooruit! luidt het nog, en daaronder twee heren in maatpak, Philip Dewinter en Bruno Valkeniers, die er niet op gekleed zijn om de straat te keren. Maar hun troep bezaait wel het voetpad. Ze verliezen meteen hun geloofwaardigheid als ze nog eens klagen over de vuile straten. Eigen Vuil Eerst! weg, en kom dan nog eens klagen.

Maar de VL-manie stopt er nog niet mee. Op de VB-website is een fotowedstrijd gelanceerd waarmee “creatieve, originele of gewoon grappige (vakantie)foto’s van Leeuwenvlaggen in binnen- en buitenland” aan de redactie kunnen bezorgd worden. De beste inzendingen worden bekroond, maar men zegt er niet bij met wat. Hopelijk niet met een VL-pennen of -ritssluitingen, want die hebben we al in overvloed (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5813292/bestel-de-gratis-leeuwenvlaggen-vlbalpennen). Overigens weten we niet of het nog de moeite loont om wat in te sturen, naar verluidt zou foto 1 alvast één van dé kanshebbers zijn om met de hoofdprijs te gaan lopen (klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). De foto van Leif Hoste die in 2004 van de overwinning werd gehouden omdat in Parijs-Roubaix een leeuwenvlag zijn versnellingsapparaat onklaar maakte, is waarschijnlijk geen prijswinnaar.

Terug in het stadje A. dus, waar de burgemeester aankijkt tegen maar 28 % die de Lange Wapperbrug een goed idee vindt, en 41 % die zijn Walk and don’t look back-uitspraak (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5923390/walk-and-dont-look-back-of) dom tot erg dom vindt. Waarop de burgemeester dan maar Pfft zegt, en alle schuld legt bij de bouwheer Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) die slecht communiceert terwijl dat soort van publiek private constructies anders altijd als het nec plus ultra wordt voorgesteld om de problemen in deze moderne tijden op te lossen. Morgen, donderdag 26 juni om 14 uur, 16u30, 19 uur en 21u15 doen alleszins de tegenstanders hun verhaal in De Roma in Borgerhout (zie: http://ademloos.be, en: http://wappersong.be). Ze hebben dan wel geen vijf miljoen euro om te communiceren zoals de BAM (zie: http://www.knack.be/nieuws/belgie/-voor-5-miljoen-euro-lucht-/site72-section24-article18979.html), maar wel onze sympathie.

Natuurlijk hebben we ook even geïnformeerd naar Bart Debie, na een vierde fles champagne winnaar van een diamant en gelukkige in de liefde (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5932875/dit-feest-kan-niet-meer-stuk-veroordeling-fuc en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080604), maar wel in scheiding van zijn vorige eega (foto 2). Debie gooit nu ook al foto’s van zijn dochterje op zijn website (zie: http://bartdebie.typepad.com/over_out/2008/06/de-trotse-papa.html), wat Koen Calliauw dreef tot enkele lezenswaardige beschouwingen over zijn ‘Bart Debie syndroom’ (zie: http://luisinpels.wordpress.com/2008/06/22/bart-debie-prostitueert-dochter). En bij de PvdA hebben ze inhoudelijk sterk gereageerd op ons luchtig maar terecht artikel over het VB dat de PvdA achterna loopt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5948886/vlaams-belang-loopt-pvda-achterna en http://www.indymedia.be/nl/node/28012).

Niet dat we eraan getwijfeld hebben, maar ook zonder de AFF-chef weblog in het land was dit een leuk land.

10:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vlaams belang, debie |  Facebook | | |  Print

CYBERHATE NEEMT TOE


Het Centrum voor Racismebestrijding en Gelijkheid van Kansen (CGKR) werd in het afgelopen jaar meer dan ooit geconfronteerd met klachten over racisme op het net. Het aantal meldingen van 'cyberhate' zit sterk in de lift. Dat meldt directeur Jozef De Witte die aangeeft dat politie en justitie al te vaak machteloos moeten toekijken op het kwalijke fenomeen. 

Het gemak waarmee websites, blogs en vele aanverwante kunnen aangemaakt worden, en dit zonder al te veel persoonlijke gegevens na te laten, verklaart erg veel. Op het net wemelt het van racistische en negationistische websites. De ene al ranziger dan de andere.
 
In vrijwel alle gevallen gaat het om een flagrante overtreding van de anti-racisme en anti-negationismewetten. Doordat ingrijpen eerder moeilijk is neemt het probleem steeds verder toe. 

Om het fenomeen te bestrijden heeft het CGKR op 21 maart 2006- de website
www.cyberhate.be gelanceerd waar "haatdragende uitlatingen" kunnen gemeld worden. In de eerste maanden dat de zaak online was meldden gemiddeld 10 internetgebruikers per dag zich aan om haatdragende taal op het internet te signaleren. Vandaag maakt het CGKR de precieze cijfers van 2007 bekend tijdens een persconferentie.

Op de CGKR - website wordt cyberhate omschreven als volgt: "het begrip CYBERHATE verwijst naar uitingen van haat op het internet. Die haat komt ondermeer tot uiting in racisme: het gebruik van pesterijen, beledigingen of geweld op basis van iemands huidskleur, zogenaamd ras of afkomst. Anderen ventileren hun haat door antisemitisme (een afkeer voor het Joodse volk) en negationisme (het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog). Ook discriminatie op basis van geslacht, seksuele geaardheid, geloof of levensbeschouwing valt onder het begrip CYBERHATE."

09:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, de witte, negationisme, cyberhate, cgkr |  Facebook | | |  Print

24-06-08

DE WEVER WRIJFT LE SOIR RACISME AAN

NVA - voorzitter Bart De Wever is van oordeel dat de krant 'Le Soir' zwaar over de schreef is gegaan in haar berichtgeving en opiniestukken over zijn partij. Door haar scherpe pen maakt het Franstalige dagblad zich volgens De Wever schuldig aan racisme t.a.v. hemzelfde NVA éalle Vlamingen. De Wever schakelt daarom het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) in om de zaak te onderzoeken. Formeel klacht indienen heeft hij (nog) niet gedaan. Niet bij het centrum, noch bij het parket.

In een brief aan centrumdirecteur Jozef De Witte haalt de NVA - voorzitter vier artikels uit Le Soir aan die volgens hem 
absoluut niet kunnen wegens xenofoob van toon. Vooral de vergelijkingen met het nazi-regime en de 'etnische zuiveraars' uit de Balkan zitten De Wever bijzonder hoog. Ook de column waarin opgroepen werd alle NVA'ers op een boot te zetten om die vervolgens in het midden van de oceaan tot zinken te brengen werd allerminst gewaardeerd door De Wever en co.

Hoofdredacteur Béatrice Delvaux doet de beschuldigingen van de hand als volkomen ongegrond. "Met zijn beschuldigingen wil hij een goedkope politieke slag binnenhalen" zo luidt het. Delvaux gaf wel toe dat ze al negatieve reacties had gekregen van Vlaamse lezers die zich (eveneens) stoorden aan de artikels die volgens De Wever niet kunnen. 

In een eerste reactie toonde het CGKR zich - begrijpelijkerwijs - bijzonder voorzichtig. Edouard Delaruelle, adjunct-directeur, verklaarde dat het centrum eigenlijk niet bevoegd is op het vlak van 'communautair racisme'. Hij kondigde aan dat het CGKR de zaak verder zal onderzoeken.

De vier artikels die De Wever aanklaagt zijn de volgende:

  1) 23.11.2007 - "Un poison nommé N-VA";
  2) 22.03.2008 - "Un plan tout bête pour sauver Leterme 3/4"
  3) 28.05.2008 - "Beste vrienden, et si vous arrêtiez?"
  4) 10.06.2008 - "Pas d'avenir ? 100 projets".

Benieuwd hoe dit zal aflopen. Vanuit juridisch oogpunt bekeken, rekening houdend met de wet Moureaux, kunnen de artikels hoogstwaarschijnlijk niet onder de noemer racisme geklasseerd worden. Maar dat is en blijft uiteraard een kwestie van interpretatie. Het gaat niet om positieve wetenschap.
Indien het antwoord van het CGKR de NVA voorzitter niet bevalt kan hij nog steeds op eigen initiatief naar de rechtbank gaan. Al dan niet nà 15/7 eerstkomend.

22:23 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, nva, le soir, de wever, cgkr |  Facebook | | |  Print

23-06-08

RESISTANCES DAAGT EXTREEM-RECHTS VOOR RECHTBANK

De Franstalige antifagroep ‘RésistanceS’ en diens voorzitter Manu Abramowicz (foto, de man onder de rode pijl - vlak achter Philip Dewinter en Gerolf Annemans, alhoewel natuurlijk geen lid van het VB) dienen klacht in tegen de extreem-rechtse organisatie ‘Belgique et Chrétienté’ (B&C) en de website ‘Novopress’.

Alain Escada, voormalig kaderlid van zowat iedere extreem-rechtse club die Franstalig België ooit heeft gekend en momenteel voorzitter van B&C, beschuldigt in een persbericht RésistanceS en Manu Abramowicz ervan gelieerd te zijn aan "une nébuleuse térroriste" en – u leest het nog steeds goed - aan het hoofd te staan van een beweging die de stadsguerrilla georganiseerd wil krijgen (“organisation de guérilla urbaine”).

 

Kortom; Résistances als de sinistere drijvende kracht achter een 21ste eeuwse heruitgave van de Rode Brigades en de Baader Meinhoff Gruppe tegelijkertijd. In België nog wel! Begin maar al schrik te krijgen…

Aannleiding voor deze bijzonder zware beschuldigingen was de aanwezigheid van Manu Abramowicz in de marge van de betoging(en) van CCC – sympathisanten in Brussel een tweetal weken geleden, op zaterdag 7 juni om precies te zijn. Abramowicz was er, met een grote groep andere journalisten, parlementsleden en (vele) anderen, inderdaad aanwezig.

Belangrijke nuance; aanwezig voor zijn journalistiek werk. Niet als manifestant en/of als CCC - sympathisant. Mochten alle aanwezigen van die dag trouwens de kwalificatie ‘sympathisant’ meekrijgen dan zou de groep van (openlijke) CCC – supporters plots met factor 3 of 4 toenemen.

Eén en ander werd overigens duidelijk gemaakt door de beelden die de zender RTL-TVI ter plaatse maakte en later die dag uitzond. Manu Abramowicz werkt op regelmatige basis voor de Franstalige week- en dagbladpers als specialist wat betreft extreem-rechts en het brede gamma aan extreem-linkse beweging(en)/partijen in België.

Een publicatie van zijn hand over de radicaal linkse bewegingen, partijen enzomeer in België komt er in de loop van volgend jaar aan. Over deze (toekomstige) publicatie werd overigens eerder al in de Franstalige pers bericht. Eerder dit jaar publiceerde Abramowicz een dossier over de ‘Partij van de Arbeid’ (PVDA; ‘PTB’ in Franstalig België) in Belgie. Naast andere artikels over o.m. de impact van Mei ’68 op de huidige politieke generatie.

Abramowicz is of was nooit lid of militant van politieke partij van welke orde dan ook. Het RésistanceS - team heeft zich sinds de begindagen onafhankelijk opgesteld van de partijpolitiek. Dat was de enige garantie om in alle vrijheid en volkomen autonoom te kunnen berichten over de gebeurtenissen en tendensen die de democratische samenleving bedreigen. Een principiële keuze die de RésistanceS - équipe zich nooit beklaagd heeft, tot spijt van wie 't benijdt.

De advocaat van Résistances, Laurent Aernoudts, dient eerstdaags de klacht in bij het Brusselse parket. De klacht wordt gekoppeld aan een schadeclaim voor een bedrag van 25.000 euro. Begin dit jaar verloor de rechts-integristische groepering B&C al een rechtszaak tegen Résistances en het persagentschap ‘Belga’. Beide werden voor de rechter gedaagd nadat één van de medewerkers de ultrakatholieke vereniging een “nid de fascistes” had genoemd. De rechtbank gaf, na lectuur van het B&C – proza, zonder veel omhaal Résistances gelijk over de gehele lijn.

Meer uitgebreid-gedetailleerde informatie over de juridische stappen tegen Belgique et Chrétienté en de website Novopress vind je in het artikel van Alexandre Vick op:
www.resistances.be


Een artikel over B & C vind je hier:
http://www.resistances.be/el2006r01.html
 

En deze link brengt je naar het fameuze persbericht van B & C waarin de ware aard van RésistanceS/Abramowicz wordt 'onthuld': http://belgiqueetchretiente.hautetfort.com/archive/2008/06/12/manuel-abramowicz-president-de-resistances-au-chevet-de-terr.html

20-06-08

NEGATIONIST SIEGFIRED VERBEKE EENS TE MEER VEROORDEELD


De correctionele rechtbank in Brussel heeft gisteren Siegfried Verbeke (67) en de Fransman Vincent Reynouard (39) veroordeeld tot één jaar effectief wegens inbreuken op de anti-negationismewet. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de beide 'auteurs'. Verbeke en Reynouard moeten elk 24.789 euro aan boetegeld ophoesten.

De veroordeling kwam er na een klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) bij het Brusselse parket ruim vijf (!!) jaar geleden.  Het CGKR reageerde daarmee op een publicatie die de beide heren verzonden naar tal van organisaties (bibliotheken, onderwijsinstellingen, overheidsdiensten...) en waarin - naar fijne negationistische gewoonte - de holocaust wordt afgedaan als een groteske leugen. Het centrum werd een schadevergoeding toegekend van 3.000 euro. Waarom de afhandeling van een dergelijke klacht 5 jaar in beslag moet nemen is ons alvast een raadsel.
 

Het zware verdict waarmee het negationistische duo werd bedacht heeft vanzelfsprekend te maken met voorgaande veroordelingen voor identieke feiten. Zowel Verbeke als Reynouard hebben allerminst een blanco strafblad. Siegfried Verbeke werd, met zijn broer Herbert, eerder al (2004) tot een jaar cel met uitstel veroordeeld voor negationisme.  

Siegfried ging in beroep tegen deze uitspraak maar kreeg finaal het deksel dubbel en dik op de neus. De voorwaardelijke celstraf werd immers omgezet in een effectieve straf in combinatie met 10 jaar ontzetting uit de burgerrechten. Voorafgaand aan deze veroordeling werd S. Verbeke ook in Nederland vervolgd omdat hij er publiekelijk de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank in twijfel trok. Daarnaast werd Verbeke ook in Duitsland vervolgd waar hij zes maanden in de cel doorbracht.

Vincent Reynouard, voormalig wiskundeleraar en vader van zeven kinderen, werd in 2007 door een Franse rechtbank tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld en twee boetes voor een totaal van 13.300 euro omdat hij in een brochure de Jodenvervolging ontkende. I
n de jaren '90 werd hij, tot twee maal toe, voor gelijkaardige feiten veroordeeld door de Franse justitie.

De man weet zich intussen gesteund door een heus 'Comité de Soutien' opgericht enkele jaren geleden door gelijkgestemde zielen. Reynouard, actief in een beweging van en voor rechts-integristische katholieken, was ooit lid van de neonazistische 'Parti nationaliste français et européen'(PNFE).

Siegfried
Verbeke en Vincent Reynouard werken al langer dan vandaag samen. Reynouard richtte zelfs een Franse 'afdeling' op van Verbeke's internationale organisatie 'Vrij Historisch Onderzoek' (VHO), opgericht in Antwerpen 25 jaar geleden. De Franse afdeling draagt wonderwel dezelfde initialen en staat voor 'Vision Historique Objective'.

10:54 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: negationisme, reynouard, verbeke, vho, pnfe |  Facebook | | |  Print

17-06-08

EURO-RUS CONGRES


De Dendermondse regio mag zich voor de tweede maal in amper enkele weken opmaken voor hoog extreem-rechts bezoek uit het buitenland. Nadat de nazigroepering 'Blood & Honour' er onaangekondigd verzamelen blies begin juni voor een avondje nationaal-socialistische metal, in Lebbeke op enkele kilometer afstand van de Ros Beiaard-stad, gaat er op vrijdag 27 en zaterdag 28 juni het Internationale Congres door van de schimmige extreem-rechtse organisatie 'Euro-Rus'.

eurorus
Schimmig of niet. Op het programma staan niets dan fijnbesnaarde gastprekers als David Duke, voormalig leider van de Ku Klux Klan (KKK) in de periode 1974-'78 en de financier van het neonazi-internetforum 'Stormfront'. Ook op de gastenlijst: Alexandr Belov, de leider van de extreem-rechtse beweging DPNI ('Beweging Tegen Illegale Immigratie'). DPNI is zowat de Russische marktleider op het vlak van racistisch straatgeweld. Beide heren worden bijgestaan door mindere goden uit Bulgarije, Rusland, Frankrijk, Nederland, Oekraïne enz.

En al dat fraais wordt op 27 en 28 juni aan elkaar gesproken en gemodereerd door Robert Steuckers, de huisideoloog van de Nieuw Rechtse beweging in België. Kortom: dat worden nog reuzeleuke dagen. Voor 5 euro per dag zowaar. De organisatie heeft bovendien beloofd dat er niét met swastika's gezwaaid zal worden. Dat lazen we toch in de krant.

Het is niet de eerste passage van de organisatie Euro-Rus in België. In december 2006 werd er een soortgelijk 'event' georganiseerd onder de naam: "Kan Europa zonder Rusland?". Het antwoord op die beklemmende vraag werd toen gegeven door o.m. Nick Griffin, voorzitter van de 'British Nationalist Party' (BNP), de extreem-rechtse publicist Guillaume Faye, gastheer Kris Roman en dezelfde David Duke die ook nu weer wordt opgevoerd. Toen woonden een 70-tal geïnteresseerden het congres bij. Deze keer is 'Rusland en de Europese Rijksgedachte' het gewichtifg klnkende centrale thema.

Wie of wat deze ongein financieel mogelijk maakt is een goed bewaard geheim. De wonderen zijn de wereld nog niet uit maar het is quasi uitgesloten dat de 'vereniging' Euro-Rus en/of organisator Kris Roman alle kosten voor deze tweedaagse zelf (kunnen) dragen. Minstens een deel van de rekening wordt waarschijnlijk ter hoogte van Moskou vereffend.Kris Roman

De organisatie van het congres op 28/6 is in handen van de onnavolgbare Kris Roman. Een naam die eens om de zoveel maneschijnen uit het niets opduikt als er weer eens een extreem-rechts feestje wordt gebouwd. Om vervolgens weer in de anonimiteit te verdwijnen.

Roman startte zijn 'politieke carrière' in het Vlaams Blok waar hij begin 1994 werd buitengezet wegens té radicaal. In het boek 'Les Rats Noirs' (M. Abramowicz, L. Pire - 1996) wordt i.v.m. Roman's uitsluiting melding gemaakt van antisemitische en negationistische uitlatingen waar de partijtop niet mee kon lachen. In het Belang van Limburg verklaarde hij zelf zijn ontslag als volgt: "de sterk flamingantische vleugel, vooral gesitueerd in Antwerpen heeft de bovenhand gehaald. Deze vleugel wil de zachtere toer opgaan wat het vreemdelingenprobleem betreft".

Vervolgens sloot Roman zich aan bij het Front National (FN) voorgezeten door 'wonderdokter' Daniël Féret. En met succes. In oktober 1994 werd hij als lijsttrekker op de FN-lijst verkozen voor de gemeenteraad in Ganshoren. Twee jaar later later sloot hij zich aan bij de dissidente groep in het Front National, het latere 'Front Nouveau de Belgique' (FNB), geleid door Marguerite Bastien.

Bij de oprichting van dat FNB werd Roman als 'Flamand de service' gebombardeerd tot voorzitter van de Vlaamse afdeling van de partij; het zgn. 'Nationaal Front - Vlaanderen'. Minder dan een jaar na de oprichting van het FNB was Roman al weer vertrokken. Net als het gros van de kaderleden van de partij overigens. Van de Vlaamse afdeling kwam, na de persconferentie in het Brusselse IPC, niets meer in huis.

Na zijn passage bij het FNB pikte Roman zijn zelf opgerichte 'Nationale Liga/Ligue Nationale' (NL/LN) weer op. Kwatongen van -uiteraard- linkse signatuur beweerden dat Roman en zijn (Russische!) vrouw de enige leden waren (zijn) van deze 'liga'.

In 2003 liep Roman tegen een veroordeling aan wegens racisme.

In het maandblad van zijn liga trok hij immers geregeld van leer tegen 'de almacht van de joodse lobby'. Hij bediende zich daarvoor zelfs van de zgn. 'Protocollen van de wijzen van Sion', een anti-semitische vervalsing die door de nazi's de wereld werd ingestuurd. Geen bezwaar echter voor Roman want: "de inhoud komt perfect overeen met de huidige alledaagse werkelijkheid".

Dergelijke prietpraat hadden ze op de rechtbank waarschijnlijk nog nooit gehoord. Een veroordeling - 9 maanden voorwaardelijk- bleef dan ook niet uit. Roman over de veroordeling in de krant van vandaag: 'Ik was in mijn maandblad een beetje humoristisch uit de hoek gekomen en ben op een rechter gebotst die geen zin voor humor had. Bovendien stuitte ik toen ook op Johan Leman van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding'. 'Een mens evolueert. Sommige uitspraken die ik toen deed, zou ik nu niet meer doen.' (Het Nieuwsblad, 17/6/2008)

't Was maar om te lachen dus! We hadden het kunnen denken! Sinds 2006 staat humorist Kris Roman ook 'bekend' als de drijvende kracht achter 'Euro-Rus', de organisatie die naar zijn zeggen Europa wil verdedigen van Gibraltar tot Vladivostok. Hij is ook actief voor 'Altermedia', zowat het extreem-rechtse equivalent voor 'Indymedia'. Ook in rechts-paganistische middens duikt zijn naam frequent op.

22:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duke, kkk, roman, fn, vb, euro-rus |  Facebook | | |  Print

16-06-08

LDD WINT (ALWEER) - VB VERLIEST (ALWEER)

Mochten er afgelopen weekend verkiezingen gehouden zijn dan zou 'Lijst Dedecker' (LDD) meer dan 10% scoren in het Vlaamse gewest. De verdere opmars van LDD is één van de voornaamste conlusies van de poll die driemaandelijks in opdracht van 'La Libre belgique' en 'RTL-TVI' wordt georganiseerd. Niet alleen de partij doet het goed. Jean-Marie De Decker himself is zelfs de populairste politicus van Vlaanderen geworden (36%) nà Yves Leterme (43%).

Het kartel 'CD&V/NVA' blijft met een spreekwoordelijke straat voorsprong de sterkste politieke formatie van Vlaanderen. Tweede in de rij is het Vlaams Belang dat verder van zijn pluimen laat met - nog - 18% van de stemmen. Een vol procent minder in vergelijking met de resultaten van de voorgaande poll (maart 2008). In het hoofdstedelijke gewest lijkt het electorale aandeel van het Vlaams Belang zowat in vrije val als je de resultaten mag geloven.

In de Brusselse regio behaalt de partij nog 1,5% van de stemmen waarmee de partij de helft van haar aanhang verliest op een jaar tijd. De tijd dat het VB met de inzet van Johan De Mol en tweetalige campagnes een zeker aantal Franstalige kiezers kon bekoren lijkt daarmee voltoid verleden tijd.
Lijkt. Peilingen zijn immers maar peilingen. Deze enquête werd van een 2.000-tal kiezers in ttaal afgenomen in de drie regio's van het land samenen. Dat levert minstens een indicatie op van de reële verhoudingen. De kopzorgen voor VB-voorzitter Valkeniers zijn allerminst ten einde. Zolang hij geen passend antwoord kan verzinnen op LDD zal zijn aanhang steeds verder blijven afkalven

In Wallonië zijn vooral CDH en Ecolo aan de winnende hand. Zowel PS als MR verliezen elk 2 à 3%. Extreem-rechts blijft er met de kiesdrempel flirten. Het nieuwe Front National behaalt er momenteel  5,1% van de stemmen.

21:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, vb, ldd, jean-marie dedecker |  Facebook | | |  Print

15-06-08

PROEFSCHRIFT OVER VB - "FROM PARIAH TO POWER"

"Vlaams Belang rechtser dan andere extreem rechtsen"

De Nederlandse politologe Sarah de Lange verdedigde afgelopen donderdag aan de Antwerpse Universiteit haar proefschrift over het Vlaams Belang. Twee conclusies sprongen daarbij in het oog: 1) Het Vlaams Belang is een stuk rechtser dan de andere politieke partijen van ultrarechtse signatuur in Europa, 2) Als het VB erin slaagt om er de scherpe kantjes af te halen is meeregeren - het cordon sanitaire doorbreken dus - allerminst uitgesloten. Zo hoort u het ook eens van een ander.

Met de conclusies kunnen we best leven maar op een aantal punten gaat het werk van de Nederlandse onderzoekster toch behoorlijk de mist in door zich van redelijk twijfelachtige argumenten te bedienen. 
Volgens de Lange stelt het VB zich harder op dan de extreem-rechtse collega's wat betreft economie, migratie en nationalistische thema's. En zo definieert ze het Belang als een stuk radicaler dan de collega's in Italië (Forza Italia), Nederland (Lijst Pim Fortuyn) en Oostenrijk (FPÖ). 

De vergelijing met het FPÖ gaat op maar of het VB mag vergeleken worden met rechts-populistische fenomenen à la 'Forza Italia' en 'LPF', het stelletje ongeregeld rond Pim Fortuyn indertijd, is maar zeer de vraag. Goede vergelijkingspunten kan je dat bezwaarlijk noemen. Het VB zit als nationalistische partij fundamenteel anders ineen, heeft andere objectieven en beschikt over een veel sterkere (electorale) basis die het resultaat is van een gestage, 'organische' groei. 

Het VB kan als partij ook terugvallen op een breed netwerk van personen en organisaties die al lang voor de oprichting partij actief waren voor de 'goede zaak'. Dingen die je maar moeilijk van Berlusconi's partij en/of de LPF kan beweren. Het VB vaag je in ieder geval niet weg met één enkele stembusslag. Zoals met de LPF bijvoorbeeld wel het geval was.

De mee-regeer optie die de Lange naar voor schuift is gestoeld op haar bevinding dat het VB geen verdere groei meer voor ogen zou hebben. De enige toekomstoptie die de partij volgens haar (nog) heeft is het 'matigen' van de eigen standpunten. De politologe ziet in de aanstelling van Bruno Valkeniers trouwens een bevestiging van dit toekomstscenario. Sarah de Lange denkt verder dat Open VLD en/of Lijst Dedecker (LDD) als eersten "overstag gaan" voor een samenwerking met het VB.

Ook hier de nodige bedenkingen. Veel matiging hebben we nog niet gehoord /gezien sinds de komst van Valkeniers. De nieuwe VB-voorzitter komt inderdaad minder agressief uit de hoek als pakweg Philip Dewinter maar uiteindelijk speelt hij in dezelfde afdeling. Valkeniers is absoluut geen gematigd politicus, iets wat hij zelf maar al te graag onderlijnt.  De aanstelling van Valkeniers had overigens meer met de toestand rond Frank Vanhecke te maken dan wel met een weloverwogen move van de partijtop richting 'matiging'.

Dat de ploeg rond J.M. Dedecker vroeg of laat de weg naar het VB vindt voor een 'samenwerking' valt nog te bezien. We stellen vast dat het gegeven nu alvast niet aan de orde is. Het recentelijk afgewezen samenwerkingsvoorstel spreekt boekdelen. Maar goed, wat nu niet is kan inderdaad nog komen. De winning mood kan snel omslaan in paniekvoetbal. Een Open VLD die met het VB in zee gaat lijkt - zelfs op langere termijn - volledig uitgesloten. De aversie die in de blauwe rangen leeft voor het VB is bijzonder groot. Gelukkig maar.

In een interview na de verdediging van het proefschrift verklaarde de onderzoekster aan de pers dat ze het uitgesloten acht dat er ooit één Franstalige zou samenwerken met het VB. Driewerf helaas. Sinds de vroege jaren '90 zijn er veelvuldige contacten met extreem-rechts over de taalgrens heen (met Agir, Réf, BiS...) en zijn er bovendien Franstaligen actief in het VB. Het gaat om een kleine 'groep' maar de aanwezigheid van Franstaligen in het VB is  een realiteit. Meer zelfs; een aantal van die VB-Franstaligen werden op lokaal vlak, in het Hoofdstedelijk gewest, verkozen en vertegenwoordigen ever since het VB in de gemeenteraad en andere vergaderingen.

Frédèric Erens, één van de voormalige voorzitters van de VBJ - de jongerenafdeling van het VB, is trouwens van Franstalige origine en militeerde tot 1991 voor het (unionistische!) Front National. Hij was overigens lang niet de enige Francofoon die toen al de overstap van het FN naar het VB maakte. Wat trouwens bewijst dat het VB veeleer een extreem-rechtse dan wel een Vlaamse partij is. Dat is pas een gegeven dat verder onderzoek verdient.

21:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, valkeniers, erens, vb, de lange, vbj, lpf |  Facebook | | |  Print

12-06-08

MOUVEMENT NATION ZKT. MLTNTN. & KNDDTN.


In juni 2009 vinden de verkiezingen plaats voor het Europarlement en de regionale parlementen. De eerstkomende verkiezingsdag is dus, behoudens slecht aflopende BHV-ongein en aanverwant communautair gekakel, nog een volledig jaar van ons verwijderd.
De electorale koorts flakkert echter nu al stevig op bij 'Mouvement Nation' (MN), een extreem-rechts groupuscule actief in de hoofdstad en het Waalse gewest.

MN is circa tien jaar na de oprichting nog steeds weinig bekend bij het grote publiek maar daar wordt aan gewerkt. De groepering omschrijft zichzelf als "le seul mouvement de résistance nationale". Bij MN speelt Hervé Van Laethem, de leider van de vroegere neonazi knokploeg l'Assaut, een centrale rol. Daarnaast maakt er een aantal extreem-rechtse veteranen de dienst uit.

Onder het motto 'goed begonnen is half gewonnen' lanceerde MN afgelopen weekend een warme oproep richting onbekende vrienden & sympathisanten om zich te engageren voor de komende campagne. Iedereen met het hart op de radicaal rechtse plaats is welkom; kandidaten, militanten en geldschieters.

Mouvement Nation zal die steun bijzonder goed kunnen gebruiken. De deelname aan de parlementaire verkiezingen vorig jaar, en dit in kartel met het inmiddels opgedoekte 'Front Nouveau de Belgique' (FNB), bekwam de MN - kandidaten immers slecht. Nergens werd enig resultaat van betekenis gehaald. Alle MN-kandidaten bleven lichtjaren verwijderd van verkiezing. Het 'beste' resultaat werd behaald in de provincie Luxemburg. Daar werd exact 0,81% van de stemmen binnengehaald door het extreem-rechtse kartel. Kortom: één grote flop die de marginale positie van MN slechts bevestigde. Tot overmaat van ramp haalde het rivaliserende Front National (FN) wèl enig resultaat.

Als je de MN - website mag geloven was één en ander allemaal: "de schuld van de nationale media" die MN en haar kandidaten straal negeerde. En dat gedurende de gehele campagne nog wel! Waar hebben we dat nog gehoord?

Sinds de verkiezingen van 2007 zijn de kaarten wel grondig herschud aan de extreme rechterzijde in Franstalig België. Het 'oude' Front National (FN) is inmiddels verleden tijd.  Oud-voorzitter Daniel Féret werd recent nog maar eens veroordeeld. Deze keer tot een jaar effectief en een geldboete wegens fraude. Vorig jaar hoorde hij zich al veroordelen tot liefst 10 jaar onverkiesbaarheid gekoppeld aan een alternatieve straf wegens racisme.

Zijn achterban annex verkozenen hebben zich intussen en bloc aangesloten bij het 'nieuwe' Front National geleid door Michel Delacroix. Die zal de zaken waarschijnlijk iets serieuzer organiseren dan zijn vroegere copain Féret. Minder serieus dan Féret is immers onmogelijk. MN zal dus bijzonder stevige concurrentie krijgen bij het vissen in dezelfde vijver. Voor zover men er in slaagt om kieslijsten neer te leggen natuurlijk. Gezien de organisationele zwakte van de partij is dat allerminst zeker.

A suivre!

23:18 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mouvement nation, fn |  Facebook | | |  Print

10-06-08

ALS HET DAAR BETER IS, WAAROM BLIJFT ZE ER NIET?

Wanneer je dit leest, is onze chef-weblog AFF (foto 1, de dame links) in een ander continent. Waar het lekker zonnig is, multicultureel en met een overvloed aan ongerepte natuur.

Niet dat zij er wil gaan wonen. Daarvoor zit het stukje aardkluit Vlaanderen te diep in de genen, is er teveel om op te kankeren en genoeg om verheugd over te zijn. Over dik twee weken is onze chef terug en zijn we terug elke dag present met nieuws over extreemrechts en aanverwante zaken. Traditiegetrouw neemt intussen Wim Haelsterman de zaak in handen met nieuws wanneer mogelijk en interessant.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

09-06-08

NSBM-CONCERT: "AANWEZIGHEID POLITIE IN ZAAL ZOU PROBLEMEN UITLOKKEN"

Gisteren schreven we dat niemand ons zaterdagavond kon vertellen of, als de politie het NSBM-concert dan toch liet doorgaan, de politie in de zaal, tijdens de optredens, de nodige vaststellingen zou doen. Intussen kennen we het antwoord: neen.

In De Standaard en Het Nieuwsblad zegt François Saeys (Open VLD, foto 2), burgemeester van Lebbeke: “De politie was alert en patrouilleerde rond het parochiecentrum, maar moest niet ingrijpen. Als er niets onwettigs gebeurt, kunnen we dat niet.” Stelde de politie dan geen racistische en antisemitische spreekkoren vast? “Neen, onze mensen zijn ook niet de hele tijd aanwezig geweest in de zaal. Dat zou problemen uitlokken.” Dát begrijpen wij dus niet.

Het is bij herhaling aangetoond dat bij Blood and Honour-concerten overtredingen op de wet tegen het racisme en dergelijke meer gebeuren, het uitbrengen van de Hitler-groet enzomeer (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803), de minister van Justitie is daarvan overtuigd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080528), het is niet te verwachten dat het met groepen als Absurd en Der Stürmer op het programma in Lebbeke het anders zou verlopen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526 en http://www.youtube.com/watch?v=g85juIY22ak)... en dan wipt de politie maar even binnen. Langer blijven zou immers problemen uitlokken.

Waarom worden neonazi's in ons land anders behandeld dan de eerste de beste vanwie er ernstige vermoedens zijn dat hij op het punt staat een misdrijf te plegen? Het verklaart natuurlijk de Blood and Honour-concerten die men maar in ons land blijft organiseren. Tot vreugde van Duitse neonazi's die zaterdag ook weer naar Lebbeke afzakten. In eigen land legde de Duitse politie vorig jaar een twintigtal neonazi-concerten stil. Het volgend Blood and Honour-concert is gepland voor 11 oktober, en dan is het geen ordinair NSBM-concert meer maar een Ian Stuart Donaldson-memorial die gewoonlijk meer volk lokt.

09:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

EXIT

Vorige woensdag, na het afgewezen verzoek van het VB om kartel te vormen met de LDD, rekende Hugo Camps in zijn eigen onnavolgbare stijl, in zijn column op de voorpagina van De Morgen, af met Marie-Rose Morel. Zaterdag maakte Paul Baeten Gronda de balans over het VB.

Hugo Camps: “Voor het echt iets kon worden, zit ze alweer op een zijspoor, Marie-Rose Morel. Wat we van haar zullen onthouden is vrouwenkak, een zwembad, toilettraantje na een requiem, chagrijn. Madame de Pompadour uit Schoten, maar dan met aftrek van interesse in literatuur. Veruit de eerste bombolina in extreem rechtse kringen. Al was het min 15 graden, dan nog wist je bij Marie-Rose: split onder tafel.” Even is er nog een sneer naar een andere VB-babe: “Geen mens die nog oog had voor de costumière van de oude stempel, ene Anke Van dermeersch”, maar daarna gaat het weer voluit over Marie-Rose Morel (foto 1: Marie-Rose Morel langs haar mooiste zijde, samen met Philip Dewinter die waarschijnlijk dacht dat hij een hip hemd droeg). Anke Van dermeersch nam Hugo Camps' column integraal over op haar website (zie: http://www.ankevandermeersch.be/6/22). Natuurlijk niet uit leedvermaak over Marie-Rose Morel. Allez, dat durven wij toch hopen. Naar eigen zeggen ontving Marie-Rose Morel veel mails van mensen die zich geschoffeerd voelen door Hugo Camps' column, maar zelf tilt Morel er niet zwaar aan: ze begrijpt hem niet.

Een andere columnist van De Morgen, Paul Baeten Gronda, zag zaterdag ook al het einde van het Vlaams Belang. Paul Baeten Gronda: “Een partij die haar eigen bestaan niet zo belangrijk vindt, is dood. (…) Die partij is voorgoed iets van de late twintigste eeuw, nu ze zichzelf met zoveel woorden geout heeft als een ouwe hoer die hoopt dat ze nog eens gepakt mag worden door een ouwe judocoach. En die moet niet eens betalen als hij daar geen zin in heeft. Een nachtmerrie die we als kind hadden, maar waar we nu om kunnen lachen. Dat is het Vlaams Belang. ‘Weet je nog, die affiches met die bokshandschoenen en zo?’ Ja, dat waren nog eens tijden. Toen zag Philip Dewinter er nog uit als een soort demon, een ietwat achterlijk kind dat gebeten was door een dobermann met hondsdolheid. Nu is hij Death of a Politician, die nooit een politician was. En hij huilt. Ik heb buurmeisjes met hoelahoeps die meer indruk maken dan het Vlaams Belang. Als zielige pottenstampers die nergens nog binnen mogen, gingen ze bedelen bij Jean-Marie Dedecker. Moet je nagaan van waar je moet komen om bij Jean-Marie Dedecker te gaan bedelen. Nooit nog iemand die het Vlaams Belang serieus neemt, zelfs niet hun breed electoraat. Want die stemmen nu maar beter rechtstreeks voor LDD. Je vertrouwt ook geen bakker die zijn stinkende brood liever in de zakken van zijn concurrent verkoopt.

Vlaams Belangstemmers worden weer die bruine minderheid die de mannen van ginderachter op de vlieger wil zetten. ‘Hand in hand, terug naar eigen land’, ze konden me toch een rake slogan bedenken in hun dagen. En in rijm, zoals het hoort voor mensen die hun creatieve hoogtepunt bereikten toen ze in het derde leerjaar een stuk appel uitkotsten boven hun toets rekenen. (…) Een deel van de aantrekkingskracht van LDD is net dat het niet het Vlaams Belang is. De belangrijke Vlaming mag dan al graag met modder spelen, hij houdt zijn salon toch liever netjes. Het Belang is altijd dat Blok gebleven. Van mandatarissen die eruit zagen als pedofielen en dronkaards. Van mensen die algauw uit het stationsbuffet waren gescharreld om ergens met hun kop langs een provincieweg te gaan hangen. Van amateuristisch drukwerk en slecht geknoopte dassen. Dat duurt ook maar net zo lang. Terwijl ik over de partij formely known as het Vlaams Blok schrijf, heb ik ook het gevoel dat ik over oude vijanden schrijf. (…) Zal ik het Vlaams Belang missen? Dat is een goeie vraag, al stel ik ze zelf. Niet meer dan cassettespelers, nieuwsuitzendingen met Bavo Claes of de tijd toen Isabelle A nog gewoon een kermisattractie met een hese stem was. Vlaams en blok, terug naar eigen hok. Borstel en handschoen, dat was de tijd van toen. (...)”

Het lijkt ons nog te vroeg om te juichen over het einde van het VB, maar ach... wat zou het toch heerlijk zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, dewinter, humor |  Facebook | | |  Print

08-06-08

NSBM-FESTIVAL: FEDERALE POLITIE VERKIEST CONCERT TE LATEN DOORGAAN

metalcrewNS1mapdata1Het National Socialist Black Metal-festival dat Blood and Honour Vlaanderen gisteren, onder de schuilnaam ‘metalcrew NS’, inrichtte bracht de liefhebbers van het genre naar Lebbeke. Een kleine gemeente (18 000 inwoners) in Oost-Vlaanderen, in de buurt van Dendermonde. Niet enkel rechtse skinheads, ook mensen met een meer dan gemiddelde haarlengte die van Black Metal houden en vanwege de inrichters een portie nationaalsocialistische muziek bovenop kregen.

Toen wij gisterennamiddag de lokale politici informeerden dat Blood and Honour Vlaanderen Lebbeke had uitgekozen voor haar NSBM-festival was men daar nog niet van op de hoogte. Bij de precisering dat de afgehuurde zaal Ons Huis was, behorend tot de parochiale werking in Lebbeke, klonk meteen medeleven met de plaatselijke pastoor die dit zeker niet gewild zal hebben. Op aansporen van eerste schepen en volksvertegenwoordiger Dirk De Cock (VlaamsProgressieven) zou burgemeester François Saeys (Open VLD) samen met de zaaleigenaar bekijken onder welk voorwendsel de zaal gehuurd was. Ongetwijfeld is dat niet geweest met de mededeling dat twee bands die beide het nazisme verheerlijken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526) er zouden komen optreden. Naar het voorbeeld van Aalten in Nederland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080504) zou zo de zaal alsnog ontzegd kunnen worden aan Blood and Honour Vlaanderen.

Maar dit initiatief werd gedwarsboomd door… de federale politie die de zaak in handen nam en verkoos het concert te laten doorgaan zoals gepland. De zaal ontruimen vond de federale politie geen optie omdat dat zoveel herrie zou veroorzaken waar ze met de aanwezige manschappen niet op berekend waren. Of de politie dan wel de nodige vaststellingen zou doen in de zaal, tijdens de optredens, vermits wij weten dat het bij optredens van Absurd en Der Stürmer de gewoonte is te siegheilen en dergelijke meer (zie: http://www.youtube.com/watch?v=g85juIY22ak), kon niemand ons vertellen. Op het Open VLD-congres dat vandaag in Brussel plaatsvindt zou minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael alvast om verduidelijking gevraagd worden over de tactiek en het optreden van de federale politie.

Een woordvoerder van Blood and Honour Vlaanderen verklaarde aan de aanwezige pers dat in Ons Huis "een privéfeest, opgesmukt door een optreden van een heavymetalgroep" plaatsvond. "Persmensen zijn personae non gratae, jullie verdraaien toch altijd onze woorden. Wij mikken op vijfhonderd tot duizend aanwezigen", aldus nog diezelfde woordvoerder. Volgens Het Nieuwsblad op Zondag waren er "enkele honderden", het VRT-Journaal spreekt over "een 300 à 350 mensen". Dat Blood and Honour in de plaatselijke parochiezaal terechtkon, vonden de verraste voorbijgangers absoluut niet kunnen. Het is overigens niet de pers die zaken verdraait, maar Blood and Honour Vlaanderen. De aangekondigde groepen Absurd en Der Stürmer zijn geen ordinaire heavymetalgroepen maar national socialist black metal-groepen (zie de links hogerop).

Het is niet de eerste keer dat Lebbeke het terrein is waar de internationale extreemrechtse scène elkaar vindt. Op 2 december 2006 werd er het eerste congres van Euro-Rus gehouden, een groepje dat zich intussen heeft aangesloten bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Op het congres in Lebbeke was onder andere Nick Griffin, voorzitter van de Britisch National Party (BNP) te gast, samen met David Duke, in de jaren zeventig leider van de Ku Klux Klan. Dave Duke is nu met zijn 'burgerbeweging' actief op het internet en maakt samen met Don Black wekelijks drie radioprogramma's voor Stormfront Radio, een bijhuis van het in 1995 door Don Black en Dave Duke's intussen ex-vrouw Cloê Hardin opgerichtte neonazistisch internetforum Stormfront. Het Nieuwsblad op Zondag schrijft dat vier jaar geleden Lebbeke ook al het toneel was van een bijeenkomst van Blood and Honour. Dat moet dan dat "klein slaperig dorpje in Oost-Vlaanderen" zijn waarover sprake op een intussen verdwenen webpagina van Blood and Honour Vlaanderen. Toen traden er groepen op met welluidende namen als Panzerjäger, Nordfront, Kommando Skin en Whitelaw. 

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

VLAAMS BELANG LOOPT PVDA ACHTERNA

Walter Pauli vergelijkt dit weekend in De Morgen de Forza Flandria-bundeling van rechtse krachten die Bruno Valkeniers beoogt, met de al bestaande Forza. De Forza Italia. Merkwaardig is dat alle Italiaanse partijen die deel uitmaken van Forza Italia hier wel een evenknie hebben, en zelfs naar het politiek personeel zijn er sterke parallellen. Maar het VB gaat haar mosterd niet alleen in Italië halen, het kopieert zelfs de voormalige maoïsten van de Partij van de Arbeid (PvdA) hier.

Bij de rolverdeling tussen LDD, VB en N-VA voor een vergelijking met het Italiaanse voorbeeld, is het VB het meest van al de rol van de Alleanza Nationale op het lijf geschreven. De AN ontstaan uit de openlijke erfgenamen van het fascisme, de Movimento Sociale Italiano (MSI). Bruno Valkeniers (foto 1) in de rol van  Gianfranco Fini is geen enkel probleem. De N-VA heeft veel weg van de Lega Nord, alleen is voor de rol van de Vlaamse Umberto Bossi Geert Bourgeois beter getypecast dan Bart De Wever. En Silvio Berlusconi en zijn partij, dat is natuurlijk op het lijf geschreven van Jean-Marie Dedecker. Beiden hebben iets met sport, de ene als gewezen judocoach, de andere als eigenaar van voetbalclub AC Milan; en de intrede in de politiek was voor beiden meteen een succes. Jean-Marie Dedecker bezit wel niet het onmetelijk kapitaal van Silvio Berlusconi, maar is wel bijna even vaak op de plaatselijke televisiestations aanwezig als de huidige minister-president van Italië. Als de vergelijking ergens mank loopt, is het bij de N-VA. Die hebben zich hier vastgeklonken aan de christendemocratie, wat niet het geval is voor de Lega Nord – maar in het katholieke Italië is dan ook geen christendemocratische partij meer van enige omvang. Helaas voor Valkeniers is er bij ons nog geen Forza Flandria in de maak. Het is – merkt Walter Pauli op – zoals met de progressieve frontvorming. Hoe meer erover gepraat wordt, hoe minder het lukt.

Het VB zal het dan ook op eigen kracht moeten verder doen, en vrijdag presenteerde Gerolf Annemans het beste van zichzelf en zijn kamerfractie op een persconferentie. Guy Tegenbos, in De Standaard: “Het was vreemd. Een persconferentie van Vlaams Belang waarop een rist parlementsleden thema’s aansneed waarvoor zij en de partij tot dan nauwelijks belangstelling hadden. Ze zeiden bovendien waar ze vóór waren, en minder waar ze tegen waren. Kamerlid Rita De Bont bijvoorbeeld. Zij kwam wat onwennig auto’s op waterstof verdedigen. (…) De persconferentie (…) was ook bedoeld om kamerfractieleider Gerolf Annemans te laten schitteren met zijn genadeloze kritiek op het algemeen regeringsbeleid. Hij deed zijn best, maar omdat dat er nauwelijks regeringsbeleid is, kon hij ook niet al te sterk schitteren.” Annemans stelde een 31 bladzijden tellende nota voor, een rapport één jaar na de federale parlementsverkiezingen. Het opvallendste staat op de laatste twee bladzijden: het VB vraagt omwille van de de pan uit swingende energieprijzen een verlaging van het BTW-tarief voor petroleumproducten, gas en elektriciteit van 21 % naar 6 %. Maar waar hebben we dat nog gehoord? Bij de PvdA (foto 2: PvdA-voorzitter Peter Mertens). Al goed dat de PvdA zegt geen communisten meer te zijn, of we zouden hier nog schrijven dat het VB de communisten achterna loopt. De komende maanden zal het VB zelfs campagne voeren voor die lagere energieprijzen. Met folders in de klassieke VB-stijl, maar een andere inhoud dan we gewoon zijn.

Omdat – zo heeft Philip Dewinter ons toch altijd geleerd – het origineel altijd beter is dan de kopie, verwijzen wie hier graag naar de originele campagne voor lagere energieprijzen: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080221. Voor een actuele link naar de campagne: zie http://www.pvda.be/index.php?id=1446&L=0.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, vlaams belang, ldd |  Facebook | | |  Print

07-06-08

NSBM-CONCERT: MEETINGPOINTS VASTGELEGD

metalcrewNS1Gisteren waren er nog “problemen” om de meetingpoints voor het National Socialist Black Metal-festival ‘Revolution 2008’ van Blood and Honour vandaag te bepalen, maar dat is intussen uit de voeten.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt niet langer aan de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen verwacht, maar aan het treinstation van Berchem (foto 2). Daar moet je voor verdere instructies naar een gsm-nummer bellen, nog een ander dan de nummers die op de flyer voor ‘Revolution 2008’ staan. Wie verwacht daar opgehaald te worden, komt echter bedrogen uit. Vanuit Berchem wordt je doorgestuurd om nog twee treinverbindingen te nemen. Voor wie met de auto komt, is de plaats van afspraak het Jet-tankstation op de A12, de oude autosnelweg Antwerpen - Brussel, komend vanuit Antwerpen even voorbij de afrit Willebroek-Zuid. “Als je de reclame ziet voor de Duvel van brouwerij Moortgat ben je juist”, luidt het bij Blood and Honour. Wegblijven en elders gaan tanken lijkt ons een betere boodschap. - Morgen op deze blog: een eerste verslag van het NSBM-treffen.

11:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

NSBM-CONCERT: ANDER MEETINGPOINT. “ZE ZOUDEN BLOOD AND HONOUR’ERS EENS EEN MAAND MOETEN OPSLUITEN IN AUSCHWITZ-BIRKENAU.”

metalcrewNS1Onder de kop De jacht op Blood and Honour bracht Gazet van Antwerpen gisteren een redactioneel commentaar naar aanleiding van het NSMB-concert (foto 1) dat vanuit Blood and Honour-kringen vandaag wordt georganiseerd. Het meetingpoint aan de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen voor wie met het openbaar vervoer zou komen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080606) is overigens gecancelled na het voortijdig bekendgeraken. Gisterenavond was Blood and Honour nog volop aan het zoeken naar twee veilige meetingpoints, een voor wie met de auto komt en een voor wie met het openbaar vervoer zou komen. Alleszins dat laatste meetingpoint is nog steeds op Antwerps grondgebied gepland.

Blood and Honour-bijeenkomsten? “Dat betekent stress voor alle Antwerpse burgemeesters, want geen van hen zit te wachten op zo’n zootje ongeregeld in zijn gemeente”, weet Gazet van Antwerpen-commentator Lex Moolenaar. En hij vervolgt: “En hoewel die samenkomsten doorgaans zonder ongeregeldheden verlopen, worden er ook in het parlement verwoede pogingen ondernomen om een wettekst te maken die samenkomsten van zulke clubs preventief verbiedt. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.” Moolenaar begrijpt wel dat de samenleving niet beter wordt van organisaties zoals Blood and Honour. “Wat willen die neonazi’s eigenlijk? Het Derde Rijk laten verrijzen en een paar genocides organiseren? Of gaat het hun vooral om de gezelligheid: samen bier hijsen, wat met hakenkruisen zwaaien, overgeleverde herinneringen ophalen aan de gouden jaren dertig en ervan genieten dat hun nabijheid elk weldenkend mens de kriebels bezorgt?”
“Verbieden dus, die hap. Maar dat kan niet zomaar. Het recht op vereniging is een basisrecht in onze democratie, om daaraan te tornen moet je de grondwet wijzigen en dan is het nog de vraag of het Europees hof dat accepteert. In principe kan de overheid pas ingrijpen zodra er feiten worden gepleegd die de wet schenden. Peter Vanvelthoven heeft in zijn eigen gemeente Lommel een soort preventief verbod voor bijeenkomsten op openbare plaatsen ingevoerd, maar hij kreeg meteen een klacht van N-VA bij de gouverneur aan zijn broek.”

Lex Moolenaar gaat hier twee keer uit de bocht. Eén: er is discussie over de juridische wijze waarop je organisaties als Blood and Honour kan verbieden, maar nog nooit is daarbij gevallen dat de grondwet moet gewijzigd worden. Het is niet omdat de grondwet zegt dat er “de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten” is dat geen grenzen aan die vrije meningsuiting kunnen gesteld worden. Geen enkele vrijheid is absoluut. Vandaar de wetgeving op racisme en negationisme, en waarvoor men de grondwet toch niet heeft moeten veranderen. Twee: de N-VA heeft inderdaad klacht neergelegd tegen het Lommelse politiereglement dat het mogelijk maakt manifestaties als van Blood and Honour te weren van het grondgebied, maar één telefoontje naar Lommel had geleerd dat die klacht verworpen is door de gouverneur en het reglement door de hogere overheid is goedgekeurd.


“Een burgemeester mag manifestaties op zijn grondgebied alleen verbieden als hij vindt dat de openbare orde in gevaar is. Dat argument geldt nauwelijks voor Blood and Honour, dat feestjes organiseert die dermate privé zijn dat zelfs de genodigden pas een uur van tevoren vernemen waar de lamp brandt. Je zou de reclame voor die manifestaties via het internet kunnen aanvoeren als bewijs van het publieke karakter, maar zijn daar juridische gronden voor?”, vervolgt Lex Moolenaar. Maar zelfs als die bijeenkomsten een privé-karakter zouden hebben, dan kan het toch niet dat er om het even wat ongestoord kan plaatsvinden. Er zijn voldoende getuigenissen dat de wet op het racisme en negationisme, en op het uitbrengen van de Hitler-groep, bij Blood and Honour-bijeenkomsten stelselmatig overtreden wordt. In elke andere situatie (moord, mishandeling… noem maar op) zou de politie optreden bij ernstig vermoeden van het voornemen dat een misdrijf gaat gepleegd worden. Alleen voor Hitler-aanhangers geldt die redenering blijkbaar niet. Nog nooit heeft iemand ons dat behoorlijk kunnen motiveren.

Lex Moolenaar besluit na terechte opmerkingen over de huidige voorstellen om groepen als Blood and Honour te verbieden (zie ook het artikel van Gazet van Antwerpen's justitiespecialist John De Wit, die overigens ook aangeeft dat op privé-feesten de wet op het racisme en dergelijke meer onverkort geldt): “Zou een preventief verbod op bijeenkomsten van bepaalde organisaties geen omgekeerd effect genereren? Verboden vruchten smaken vaak zoeter.” Het is toch niet omdat de VMO in 1981 als privé-militie verboden is, dat de VMO aantrekkelijker is geworden. Neen, het betekende het einde van de VMO. De VMO werd alleen nog voer voor nostalgici. Anderzijds is het verbieden van bepaalde organisaties geen garantie dat die niet in een andere vorm terug verrijzen. Vandaar ook dat het Anti-Fascistisch Front (AFF) steeds een dubbele weg bepleit heeft: verbieden als het kan, maar intussen optreden op basis van de huidige wetgeving (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322).

Wat vooral ontbreekt is de wil en de durf om effectief op te treden. Om ter plaatse de nodige vaststellingen doen. Er is de wil nodig om op te treden zoals die er wel is bij de Duitse politie die vorig jaar een twintigtal neonazi-concerten stillegde. Bij Peter Vanvelthoven die als burgemeester in april verhinderde dat Lommel voor het derde opeenvolgend jaar plaats van samenkomst zou zijn voor een SS-heldenhuldiging. En bij Freddy Thielemans die de SIOE-betoging tegen de ‘islamisering van de Europese steden’ verbood en daarvoor gelijk kreeg spijts een klacht van het VB bij de rechtbank in kortgeding en bij de Raad van State. Wat overigens niet noodzakelijk betekent dat we kunnen instemmen met het overmatig machtsvertoon van de Brusselse politie ten overstaan van de VB-mandatarissen en anderen. Al valt natuurlijk te betwijfelen of de VB'ers als lammeren gevolg zouden geven aan de eerste oproep van de politie om niet langer toch te manifesteren.


Een samenvatting van bovenstaand standpunt in zeventien regeltjes werd naar de lezersrubriek van de gedrukte Gazet van Antwerpen gestuurd én gepost om als reactie te plaatsen bij het Standpunt in de on line versie van de krant, maar bij geen van beide werd het vandaag gepubliceerd. Gisteren stonden wel nog wijze woorden in Gazet van Antwerpen. Toevallig vlak naast Lex Moolenaar’s commentaar was een lezersbrief van ene Maria Dreesen uit Schilde afgedrukt. Maria Dreesen bezocht het voorbije weekend het concentratie- en vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau (foto 2) en schrijft: “Ze zouden Blood and Honour-vereerders daar eens voor een maand moeten opsluiten! Wat daar heeft plaats gevonden mag nooit meer gebeuren.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

06-06-08

NSBM-CONCERTGANGERS WORDEN GESCAND OP VERBORGEN OPNAMEAPPARATUUR

metalcrewNS1Blijkbaar hebben sommige journalisten telepathische gaven. Woensdagavond zagen we bij de online edities van Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad het bericht verschijnen dat het Anti-Fascistisch Front (AFF) meldt dat aanstaande zaterdag in de buurt van Antwerpen Blood and Honour Vlaanderen, onder de naam 'metalcrewNS', een National Socialist Metal Band-concert inricht. 'Revolution 2008'. Dat we dat concert bekendgemaakt hebben klopt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080602). Dat het concert in het Antwerpse zou plaatsvinden, daarvoor hebben wij inderdaad aanwijzingen… maar daarover hebben wij tot vandaag niets bekend gemaakt of gecommuniceerd.

Het is altijd voorzichtig zijn met informatie die vanuit Blood and Honour komt. Het zou niet de eerste keer zijn als ze mensen op een verkeerd been proberen te zetten. Maar ook Gazet van Antwerpen heeft blijkbaar bronnen die wijzen op een samenkomst in het Antwerpse, en de krant preciseerde gisteren zelfs dat de neonazi’s zaterdag om 18 uur afgesproken zijn aan de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen. Voor een goed begrip: het is slechts het meeting point, het punt van waaruit wie met het openbaar vervoer naar Antwerpen komt stipt om 18 uur naar de concertzaal wordt gebracht. De Franklin Rooseveltplaats ligt op vijf minuten wandelen van het Centraal Station, en is een eind- en vertrekstation voor de streekbussen van De Lijn. Blood and Honour zou overigens ter hoogte van café Victoria verzamelen (foto 2), gewoon omdat dat café het dichtst bij de Leien ligt vanwaar gemakkelijk naar het Noorden en elders rond Antwerpen kan gereden worden. Daarnaast is er nog een tweede meetingpoint, voor wie met de auto komt – en dat is nog altijd de grote meerderheid.

Nieuw is dat na het concert (foto 1) niet iedereen meteen huiswaarts keert, maar een afterparty is voorzien. Men belooft er de in Blood and Honour-kringen populaire RAC-muziek te draaien, nog meer National Socialist Black Metal-muziek, en nationaalsocialistische hardcore (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=MsmkmunMPRk en http://nl.youtube.com/watch?v=lMhW6VAteJ8&feature=related). Was het bij de jongste Blood and Honour-concerten verboden foto’s te maken, enkel de organisatoren mochten dat, na de Koppen-reportage over Bellegem, Mechelen en Wolfsdonk (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502) wordt de controle op verboden opnameapparatuur nog opgevoerd. De concertgangers morgen zullen gescand worden op verborgen camera’s. Wat ook al niet toegelaten zal worden op dit door de traditionele tak van Blood and Honour ondersteunde concert, zijn T-shirts van de concurrentie: van de Combat 18-tak van Blood and Honour. Niet elke neonazi wordt als een goede neonazi beschouwd.

Groen! vraagt intussen Antwerps burgemeester Patrick Janssens om proactief op te treden en de samenkomst te verhinderen (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/302111/2008/06/05/Groen-wil-Blood-Honour-actie-proactief-verbieden.dhtml). Wij denken dat het concert niet in Antwerpen zelf zal plaatsvinden, maar dat betekent nog niet dat de Antwerpse politie niet een en ander 'administratief' kan doen waar dat herrenvolk op Antwerps grondgebied samenkomt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

05-06-08

RADICALE BASIS VB NIET EENS MET DEWINTER OVER PLANNEN VOOR NIEUWE PARTIJ

Aan de top van het VB viel gisteren geen onvertogen woord over het voorstel van Philip Dewinter “uit persoonlijke naam” om desnoods een nieuwe partij op te richten als dat de Vlaamse onafhankelijkheid dichterbij brengt. Bruno Valkeniers had er geen kritiek op, en zelfs Marie-Rose Morel niet. Terwijl die in een niet zo lang verleden nog bijna geëxecuteerd werd omdat ze het lijsttrekkerschap van Jean-Marie Dedecker voor de VB-Senaatslijst kelderde met een interview in Het Laatste Nieuws.

De zet van Philip Dewinter (foto 1: in gezelschap van zijn echtgenote bij de voorstelling van een boek over de VMO) was dan ook geniaal. Bruno Valkeniers’ aanzoek voor kartelvorming wordt afgewezen door de LDD – na amper vijftien minuten discussie in het LDD-directiecomité! – en Bruno Valkeniers is ook nog eens de pineut omdat dit uitlekt. Bruno Valkeniers weigert voor de televisiecamera’s in debat te gaan met Jean-Marie Dedecker, en dan is er Philip Dewinter die als nederige dienaar de kleuren van het VB wel wil gaan verdedigen in de Terzake-studio. Dewinter lanceert er een idee dat dinsdagavond en woensdagmorgen elk uur geciteerd wordt in het VRT-radionieuws, de bovenste helft van de voorpagina van Gazet van Antwerpen vult… Niet alleen is zo de persaandacht verlegd van de gekneusde Valkeniers, Dewinter schuift het moeilijk(er) realiseren van de Vlaamse onafhankelijkheid in de schoenen van de ego’s bij de LDD en N-VA die hun partijbelangen en eigen plaats niet willen opgeven voor een hoger belang. Goed gespeeld van Dewinter, zeker omdat, zoals wij gisteren nog aangetoond hebben, Dewinter met zijn nieuwe partij voor niets minder gaat dan een partij waarin hijzelf en het VB de toon aangeven (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5936022/wie-gelooft-die-man-nog).

Maar bij de radicale basis en de groepen rond het VB nemen ze Dewinter ernstig. Wil die het VB opgeven? Dan klinkt onmiddellijk een no paseran. Yves Pernet (foto 2), huisschrijver van de NSV, medewerker aan het Voorpost-blad Revolte, bezoeker van de jaarlijkse herdenking van Oostfronters in Stekene en zelfs kwislaureaat bij de Vlaams Belang Jongeren, is een exponent van wat in die kringen gedacht wordt. Hij vergelijkt het idee van een nieuwe partij met het heruitvinden van de Volksunie (VU), en om te benadrukken dat dat geen goed idee is voegt hij er aan toe: “maar dan op een negatieve manier”. Pernet ziet geen nood aan een ééngemaakte partij “waarbij alle stromingen bij elkaar worden geklutst.” “Als je alle soorten personen en politieke overtuigingen gaat samenzetten in naam van de Vlaamse zaak, dan kan je dat misschien een paar verkiezingen volhouden. Of toch in ieder geval totdat er over socio-economische factoren wordt gediscussieerd.” Pernet heeft gelijk wanneer hij als sneer naar de LDD aanklaagt: “Heeft de liberalisering van de energiemarkt gezorgd voor enige verlaging van prijs? Bij mijn weten niet. Zal de privatisering van de NMBS ervoor zorgen dat de veiligheid bewaard blijft? Het Britse precedent doet mij alvast niet het beste verhopen.” Maar verschilt het sociaal-economisch standpunt van het VB zo hard van dat van de LDD? Waar er vooral een verschil is tussen beide partijen is inzake migratie en racisme, en op ethisch vlak. Zoals Jean-Marie Dedecker dinsdagavond zei: “De LDD denkt aan het toelaten van euthanasie bij kinderen, het VB denkt er nog niet aan bij noodlijdende senioren.”

Pernet heeft echter ook een strategisch argument tegen het ‘samenklutsen’ van het VB met de LDD en andere partijen of mensen daaruit. Pernet: “Het verschil met het huidige politieke landschap (waar er verschillende wegen voor het bereiken van de Vlaamse onafhankelijkheid voorgehouden worden door de verschillende partijen, red.) is dat dit dan geen zaak zal zijn van partijen die elkaar uitmaken, maar één grote interne politieke ruzie waarbij de ganse partij lam zal komen te liggen. Partijcongressen waarbij tegengestelde kampen elkaar zullen staan uitmaken voor verrader/Judas langs de ene kant en dogmaticus/fundamentalist langs de andere kant. Niet alleen zal de ‘historische kans’ niet gegrepen worden door de nieuwe VU, de kans zal verloren gaan in een groot intern geruzie waarbij mensen elkaar verrot zullen schelden en deze nieuwe VU uiteen zal vallen, weeral, in meerdere partijen. Waarna alles opnieuw kan beginnen…” Gisteren schreven we niet anders over de geschiedenis van 180 jaar Vlaamse Beweging, maar Pernet drukt het allemaal wat krachtiger uit. Wij zouden het niet durven, maar als iemand die de donkere kanten van de Vlaamse Beweging maar al te goed kent het zo zegt… Het enige wat nog ontbreekt is een kort en krachtig “Dewinter, fuck you!”, maar het past niet om in Vlaamsnationale kringen Engelstalige uitdrukkingen te gebruiken. Ook al bezigt Bart Debie die wel (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5932875/dit-feest-kan-niet-meer-stuk).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, ldd, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

GROETEN UIT MOMBASA

Mombasa1Kenia1Same-shit1Na 35 jaar actief te zijn geweest in de vakbondsstrijd hier, de politieke linkerzijde, de internationale solidariteitsbeweging en laatst bij de acties voor de kinderen zonder papieren verhuisde Jos Geudens naar Mombasa, Kenia (foto’s 1- 3, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051012) en stampte er een computerklas uit de grond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070819). Zijn volgend project is een openluchtcinema voor de kinderen daar (zie: http://www.groetenuitmombasa.be/index_bestanden/Page523.htm).

Intussen haalde Kenia de media na de parlements- en presidentsverkiezingen in december vorig jaar, en vooral de rellen die daarna losbarsten. Wat waren de echte oorzaken van het geweld? Wat is de erfenis van het kolonialisme? En van het dictatoriaal Moi-regime? Wat zijn de gevolgen van de neo-globalisering? De chartervluchten met toeristen voor Mombasa en de safariparken in de omgeving daar zijn hervat, maar welke toekomst wacht Kenia? Jos Geudens is even terug in het land en geeft zijn doorleefde visie over Kenia op vier discussieavonden waarvan de eerste morgenavond in Sint-Niklaas.

  • Vrijdag 6 juni, 20 uur: Masereelhuis, Truweelstraat 85 in Sint-Niklaas
  • Zaterdag 7 juni, 20 uur: Johan’s Lodge, Boekelbaan 73 in Zwalm
  • Woensdag 11 juni, 20 uur: Kattepoel, Rogierlaan 214 in Schaarbeek
  • Vrijdag 13 juni, 18.30 uur: Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 in Antwerpen (met Marleen Temmerman, SP.A-senator en als arts en wetenschapper, en om privé-redenen, vertrouwd met Kenia; met ook nog eten, drinken en muziek).

Meer info vind je op de website en de quasi-maandelijkse nieuwsbrieven Groeten uit Mombasa (www.groetenuitmombasa.be). De openluchtcinema Cinema Paradiso steunen kan door storting op rekeningnummer 737-0070136-48. Omdat de wereld groter is dan Vlaanderen en – godbetert – Brussel-Halle-Vilvoorde.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

04-06-08

WIE GELOOFT DIE MAN NOG?

"Wie gelooft die man nog?" Met dat dodelijk zinnetje tijdens een televisiedebat in de aanloop van de parlementsverkiezingen op 10 juni 2007 stuurde Yves Leterme premier Guy Verhofstadt naar huis na acht jaar regeringswerk. Maar dat zinnetje zou je evengoed kunnen gebruiken voor een aantal VB’ers.

Neem nu Bart Debie. Vorige week woensdag in Gazet van Antwerpen: “Mijn vrouw blijft wel gewoon in dienst van de Antwerpse politie. Zo kunnen wij toch een steentje blijven bijdragen aan de veiligheid in Antwerpen.” Nog geen week later is "mijn vrouw" niet echt meer Debie's vrouw en stelt Debie al zijn nieuwe verloofde voor in Gazet van Antwerpen (foto 1), Brussels VB-parlementslid Valérie Seyns (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5932875/dit-feest-kan-niet-meer-stuk). Of VB-voorzitter Bruno Valkeniers. Gisteren op meerdere websites: “Het Vlaams Belang is de tweede partij van Vlaanderen en is klaar om op eigen kracht naar de verkiezingen te gaan.” Alsof het VB aan niets anders gedacht heeft en dat onbevreesd tegemoet ziet. Jean-Marie Dedecker bevestigde intussen dat het VB anderhalve week geleden de LDD inderdaad een concreet voorstel deed om kartel te vormen. Op de vraag van de Antwerpse regionale televisiezender ATV waarom een Forza Flandria of wat dan ook van samengaan van Vlaamse rechtse krachten nodig is, antwoordde Bruno Valkeniers: “Vlaanderen heeft recht op dat plus est en vous, er is meer in u.” Een VB-voorzitter die een Franstalige uitdrukking nodig heeft om te zeggen wat hij wil bereiken, met Frank Vanhecke zou het niet waar geweest zijn.

In Terzake (VRT) ging het gisteren ook al over het afgewezen kartel. Opmerkelijk was dat Bruno Valkeniers Jean-Marie Dedecker gevraagd had niet naar Terzake te gaan voor een debat tussen hen beiden, en een heer van stand als hij is wilde Dedecker op het verzoek van zijn collega partijvoorzitter best ingaan. De oplossing die ze bij de VRT dan maar bedacht hadden was… Philip Dewinter uitnodigen in de studio, waarna Jean-Marie Dedecker zijn zeg mocht doen vanuit een zaaltje in het parlement, en Philip Dewinter het slotwoord kreeg. Als Jean-Marie Dedecker voor de zoveelste keer gisteren vertelde dat hij zich een Sara voelde (naar het hoofdpersonage in de gelijknamige VTM-soap, red.), "het vorig jaar nog lelijke eendje dat nu een prachtige zwaan is geworden", repliceerde Philip Dewinter dat politiek geen sprookje is, dat politiek over macht gaat, dat de grote ego’s opzij moeten gezet kunnen worden om dat ene doel te realiseren: de Vlaamse onafhankelijkheid. Tot Dewinter zei dat politiek over macht gaat, wilden we hem nog geloven, maar de “grote ego’s” opzij zetten… dat gaat diametraal in tegen de geschiedenis van 180 jaar Vlaamse Beweging.

Toen nog maar een dikke maand geleden een krant Dewinter vroeg waarom hij in Antwerpen opnieuw lijsttrekker wordt bij de Vlaamse parlementsverkiezingen, en niet de relatieve nieuwkomer Bruno Valkeniers, haastte Dewinter zich om te zeggen dat “deze oude krokodil” (Dewinter bedoelde hiermee zichzelf, red.) één jaar jonger is dan Valkeniers. En als het ging over het samenbundelen van de Vlaamse conservatieve krachten wees Dewinter er onmiddellijk op dat het VB met haar 19 % stemmen zwaarder doorweegt dan de LDD of N-VA en dit dan ook weerspiegeld moet worden in die bundeling van krachten (zie:
http://aff.skynetblogs.be/post/5820907/1-mei-in-antwerpen). Dewinter die gisteren in Terzake zelfs zover ging om het stichten van een nieuwe partij niet uit te sluiten, ziet een bundeling van Vlaamse conservatieve krachten alleen maar zitten als hijzelf en zijn ideologische stroming er als sterkste kracht in naar voren komen. Het is niet omdat een wolf een schaapsvacht aantrekt, dat hij geen wolf meer is.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, debie, valkeniers |  Facebook | | |  Print

VERDRIET EN VREUGDE

De uitdrukking is eigenlijk ‘Vreugde en verdriet’, maar bij Bart Debie gaat het in omgekeerde richting. Vandaar hier eerst een beeld van zijn verdriet, en dan van zijn vreugde.

Bart Debie zoals hij laatst geportretteerd werd door grafisch kunstenaar Vedeze (zie: http://homepage.mac.com/vedeze/PhotoAlbum93.html), en Bart Debie maandagmorgen onder de bijzondere belichting van de Studio 54-party in de Red & Blue-discotheek in het Antwerpse Schipperskwartier.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

03-06-08

WATER (NOG) TE DIEP TUSSEN LIJST DEDECKER EN VLAAMS BELANG

De top van Lijst Dedecker (LDD, foto 1: Jean-Marie Dedecker) heeft zich gisteren gebogen over een voorstel van VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2) om voor de regionale en Europese verkiezingen in 2009 de krachten te bundelen en een kartel te vormen. 

Het voorstel tot kartelvorming was al eens eind vorig jaar geformuleerd, maar toen gebeurde dat op een minder formele manier. Nu was het voorstel wel heel concreet, meldde gisteren Knack op haar website zonder daarover evenwel details te geven. Het bureau van de LDD heeft het 'liefdesaanzoek' echter afgewezen. LDD, momenteel in de peilingen de wind in de zeilen, wil op eigen kracht naar de verkiezingen. Jean-Marie Dedecker weigert voorlopig elk commentaar. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat Jean-Marie Dedecker na de verkiezingen nog wel samenspant met het VB. Het ‘liefdesaanzoek’ van het VB toont anderzijds aan hoe verzwakt het VB zich voelt. Anders zou ze dat aanzoek nooit gedaan hebben. Morgen hierover meer op deze blog.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ldd, vlaams belang |  Facebook | | |  Print

"DIT FEEST KAN NIET MEER STUK. VEROORDELING? FUCK YOU!"

Men zou kunnen verwachten dat een mens in een dipje zit als men veroordeeld is tot vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar effectief, meer dan 10 000 euro schadevergoeding en voor vijf jaar ontzet is uit zijn burgerrechten, en zo zijn mandaat verliest als gemeenteraadslid en de kansen om de volgende jaren parlementslid te worden. Maar niet Bart Debie. Hij trok naar café De Leeuw van Vlaanderen, won een diamant en stelt zijn nieuwe verloofde voor.

Dinsdagavond, toen het hof van cassatie in Brussel de uitspraak van het hof van beroep in Brussel bevestigde (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913598/bikkelhard-politieoptreden-tegen-allochtonen-), is Bart Debie in Antwerpen een pint gaan drinken in café De Leeuw van Vlaanderen. De stamkroeg van de rauwe extreme rechterzijde, in die kringen ook wel bekend als De beest. Naar eigen zeggen heeft het Debie deugd gedaan. Met alle steunbetuigingen die hij in de eerste uren na zijn definitieve veroordeling kreeg, twijfelt Debie intussen zelfs of hij wel uit Antwerpen zou verhuizen zoals hij in een eerste opwelling had gezegd. Debie wilde immers geen centiem belastingen meer betalen aan “dictator Janssens”. Alleszins is Debie van plan om aan alle leden van de gemeenteraad een persoonlijke brief te schrijven om ze te bedanken voor hun samenwerking. Bart Debie, vorige zaterdag in Gazet van Antwerpen: “We hebben leuke tijden beleefd in de coulissen, waar het cordon sanitaire al lang niet meer bestaat.”

Uiterlijk is het Debie zijn definitieve veroordeling niet aan te zien. Bart Debie: “Ik toon nooit mijn zwaktes, dat is een bewuste strategie. Maar ik ben natuurlijk niet emotieloos. Na het arrest van het hof van beroep ben ik opgevangen door Filip Dewinter en zijn echtgenote. Ditmaal was dat niet nodig, ik had dit arrest van Cassatie verwacht.” Straf, die verklaring. Wie vroeger erop wees dat Debie door het hof van beroep veroordeeld was, kreeg van Debie en zijn baas Filip Dewinter met een striemende blik te horen dat een uitspraak pas definitief is als alle rechtsmiddelen uitgeput zijn en het na het hof van cassatie tot een heel andere uitspraak zou komen. Niet dus. Wat de rechtbank in eerste aanleg en het hof van beroep in Antwerpen niet begrepen hebben, en het hof van cassatie in Brussel ook al niet, gaat Debie verduidelijken in een boekje dat hij aan het schrijven is.

Het eigenwijs optreden van Bart Debie heeft hem een paar relaties gekost. Niet dat we zijn gaan speuren in Debie’s privé-leven, Debie vertelde het het voorbije weekend in Gazet van Antwerpen zonder dat de krant erom vroeg of ernaar insinueerde. Bart Debie: “De affaire heeft me ook mijn huwelijk gekost, na tien jaar. Daarna had ik een nieuwe relatie, maar ook die is stukgelopen omdat de spanningen niet langer houdbaar waren. Bovendien viel na mijn schorsing veertig procent van mijn wedde weg, plus mijn volledige wedde als docent aan de politieschool (waar Debie les gaf in het vak… deontologie, AFF/Verzet). We hebben ons huis moeten verkopen.” Zondagavond ging Debie met het Brusselse VB-parlementslid Valerie Seyns (foto 2) aan de zwier in Studio 54 in Antwerpen (zie: http://www.studio54antwerp.be) en samen wonnen ze er bij de aankoop van een fles champagne warempel een diamant ter waarde van 2 000 euro. Debie zette het nieuwsje vanop de Studio 54-party met zijn BlackBerry op zijn blog. "Dit feest kan niet meer stuk. Veroordeling? Fuck you!", meldt Debie nog vanuit Studio 54.

Voor wie er verder interesse in heeft: Valerie Seyns woont in Sint-Jans-Molenbeek en was van 1998 tot ze Brussels VB-parlementslid werd VB-personeelslid (medewerkster VB-studiedienst, medewerkster VB-fractie in de Gentse gemeenteraad). In Gazet van Antwerpen stelt Bart Debie vandaag Valerie Seyns voor als zijn nieuwe verloofde. Bij het artikeltje staat een foto van de twee die dolenthousiast en dolverliefd de gewonnen diamant tonen. De waarde van het steentje is intussen al opgelopen tot "2 000 à 3 000 euro". Bart Debie: "En dat steentje is uitgerekend bij mij beland, het zat bij de vierde fles champagne." Een bestemming voor de diamant is al gevonden. "Ik laat de steen verwerken in een verlovingsring voor Valérie", meldt Debie in de krant. Waar het nieuwe paar zou gaan samenwonen, staat er niet bij.

Aan de andere kant van de taalgrens heeft de correctionele rechtbank van Namen gisteren de voormalige voorzitter van het (Belgische) Front National, Daniel Féret (foto 3), veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf voor het vervalsen van de handtekeningen om zich kandidaat te kunnen stellen bij de Europese verkiezingen. Mocht het jaar effectieve celstraf dat Debie kreeg toch niet omgezet worden in slechts een paar maanden enkelband dragen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080529), kan Debie misschien vragen om samen met Féret de cel in te mogen. De ene is dan wel Vlaams- en de andere staatsnationalist, voor het overige hebben ze veel gemeen: beiden één jaar effectieve cel, beiden extreemrechts, beiden veroordeeld voor schriftvervalsing, beiden veroordeeld voor racisme… Die twee hebben alvast wat gemeenschappelijk om over te praten. Dat verdrijft de tijd. Maar Féret heeft intussen aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak in Namen zodat de strafuitvoering is uitgesteld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

02-06-08

GOED EN SLECHT NIEUWS VOOR HET AANGEKONDIGDE NSMB-FESTIVAL OP 7 JUNI

AbsurdbrigademVoor het National Socialist Metal Band-concert dat Blood and Honour Vlaanderen, weliswaar onder een schuilnaam, aanstaande zaterdag 7 juni wil inrichten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526) is er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er tot in Zweden belangstelling is voor het concert; het slechte nieuws is dat op dezelfde dag in Nederland een concert is waar de Nederlandse neonazi’s storm voor lopen.

Op het discussieforum van het voor ‘identiteit, cultuur en traditie’ opkomende Zweedse Nordisk verscheen een paar dagen geleden een oproep om naar Vlaanderen af te zakken voor het optreden van Absurd (foto 1) en Der Sturmer. Op 7 juni, ergens in Vlaanderen. Ene ‘Lord Demon’ zocht medepassagiers om vanuit Göteborg met zijn auto naar Vlaanderen te rijden. De te delen kostprijs werd geschat op 440 euro voor de benzine en 92,5 euro voor de overzet met een boot. Intussen is de oproep van het discussieforum verdwenen. Allicht zijn inmiddels voldoende medepassagiers gevonden. Op Nordisk zijn volop verwijzingen naar het nationaalsocialisme te vinden, de aard van het optreden op 7 juni kan dus niet de reden zijn dat de oproep intussen gedeleted is.

Het slechte nieuws voor Blood and Honour Vlaanderen is dat uitgerekend diezelfde 7 juni in Nederland een festival is gepland met de legendarische extreemrechtse Nederlandse muziekgroep Brigade M (foto 2), genoemd naar Anton Mussert – oprichter van de Nationaal Socialistische Beweging in Nederland (NSB), en verder nog andere groepen van hetzelfde kaliber: Standrecht, De Ruyter Korps en Strijdlust. Ook al zijn er niet zo vaak in deze contreien optredens van Absurd en Der Sturmer, nogal wat Nederlandse neonazi’s geven de voorkeur aan het concert in eigen land. Ah ja, Eigen Volk Eerst! De opbrengst van dit concert is voor de organisatie Wij-Wij-Wij, een binnenlands alternatief voor organisaties die hulp bieden aan ontwikkelingslanden in Afrika en elders.

Voor alle duidelijkheid overigens: wij hebben geen enkel probleem met Black Metal-muziek. Het National Socialist is er teveel aan bij National Socialist Black Metal. Zo mailen ons ook ware Black Metal-liefhebbers. Groen!-kamerlid Meyrem Almaci heeft vorige week niet alleen minister van Justitie Jo Vandeurzen geïnterpelleerd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080528), twee dagen later voelde ze ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael aan de tand. De ministers kunnen alvast niet zeggen dat ze niet tijdig verwittigd zijn van wat aanstaande zaterdag te gebeuren staat.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print