01-07-08

RECHTBANK VEROORDEELT RACISME EN NEGATIONISME. EURO-RUS PROMOOT APARTHEID

Organisator Kris Roman (foto, in gezelschap van een muzikante van een Russische ‘power metal’band) zou erover waken dat op het congres van Euro-Rus het voorbije weekend in het Oost-Vlaamse Lebbeke (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5980048/eurorus-congres) “niemand met nazi-symbolen staat te zwaaien” (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=RC1T7OSM). Het is Kris Roman aangeraden, want de correctionele rechtbank van het vlakbij Lebbeke gelegen Dendermonde veroordeelde vorig jaar nog iemand wegens het ostentatief tonen van zijn gesp waarop een adelaar met hakenkruis stond afgebeeld, voorzien van de woorden Blut und Ehre.

Het vonnis dateert van 16 april 2007 en wordt vermeld in het jongste jaarverslag van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Jaarverslag 2007 Discriminatie/Diversiteit (zie: 2007 CGKR Jaarverslag discriminatie (pdf, 2.809kb)). De strafmaat wordt in het Jaarverslag niet vermeld, voor meer details wordt verwezen naar een pagina op de website van het Centrum maar die pagina is helaas nog niet bijgewerkt. Wél meldt het Jaarverslag nog dat de correctionele van Leuven op 23 januari 2007 twee mannen veroordeelde tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel en een reeks voorwaarden waaronder het zich onthouden aan deelname van activiteiten van skinheads of van extreemrechtse groepen als Blood and Honour. De twee hadden, samen met drie minderjarigen, op café plannen gesmeed “om zwarte, untermenschen op te zoeken en eens goed onder handen te nemen”. Een erkend vluchteling werd hiervan het slachtoffer. Het hof van beroep in Brussel sprak in zijn arrest van 8 mei 2007 hiervoor nog zwaardere gevangenisstraffen uit.

We noteerden overigens ook nog dat het Jaarverslag melding maakt van een uitspraak van de correctionele rechtbank van Mons (Bergen) die oordeelde dat een uitspraak in de context van een burenruzie niet kon als strijdig met de negationismewet. Iemand had tijdens die burenruzie gezegd “dat hij spijt had dat de taak van ‘Adolf’ in verband met de uitschakeling van vreemdelingen niet tot een goed einde werd gebracht.” In zijn verweer voor de rechtbank had de beklaagde aangevoerd dat hij blind is, maar dat vond de rechtbank geen aanvaardbaar excuus. De beklaagde werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een boete van 100 euro. De uitspraak is intussen definitief. Bij Blood and Honour Vlaanderen mogen ze zich gelukkig prijzen dat de politie verzuimt om aanwezig te zijn en blijven tijdens hun concerten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080609), of een paar van hen zouden wel eens raar kunnen opkijken als ze voor de rechtbank gedaagd worden.

Kris Roman (Euro-Rus), in 2003 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden veroordeeld wegens het aanzetten tot racisme, heeft gelijk als hij nu wat meer oplet met wat hij zegt. Kris Roman (in Het Nieuwsblad): “Ik was in mijn maandblad een beetje humoristisch uit de hoek gekomen en ben op een rechter gebotst die geen zin voor humor had. Bovendien stuitte ik toen ook op Johan Leman van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en racismebestrijding. Een mens evolueert. Sommige uitspraken die ik toen deed, zou ik nu niet meer doen.” Het neemt niet weg dat zijn uitspraken dubieus blijven. Dat hij de Amerikaan David Duke, ex-Ku Klux Klan en nog steeds actief bij Stormfront, uitnodigde voor zijn congres, terwijl Euro-Rus zich verzet tegen de Amerikaanse werelddominantie, beantwoordt  Roman met twee opmerkingen: “Het begrip Amerikaanse regering staat niet gelijk aan het begrip Amerikaans volk” én “We hadden net zo goed een Afrikaner (een blanke uit Zuid-Afrika, nvdr) kunnen uitnodigen.”

Roman legt zo de vanzelfsprekende link naar het maatschappijmodel waar hij voor staat. Kris Roman: “Onze slogan is: nul procent racisme, honderd procent identiteit.” Jaja. Iemand als David Duke noemt zich evenmin een racist, maar een “blanke nationalist” die opkomt voor “rassensegregatie” en gescheiden leefgebieden voor de verschillende “rassen”. In Zuid-Afrika kreeg zo’n regime een naam (“Apartheid”) en een gelaat (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Apartheid en http://www.apartheidmuseum.org). Dat Roman een “as Parijs - Berlijn – Moskou” wil promoten in plaats van de “as Washington - Brussel - Tel Aviv”, tot daar aan toe. Maar daarbij een apartheidssysteem promoten, is een achterhaald en internationaal veroordeeld idee.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, blood and honour, euro-rus |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.