20-07-08

WAT VALT ER TE VIEREN? EN HOE?

Morgen 21 juli, nationale feestdag. In De Morgen probeert Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven, ons uit te leggen dat 21 juli, dag waarop Leopold I zijn eed aflegde als eerste Koning van België, niet zo’n goed idee is.

Als België zo nodig een nationale feestdag moet hebben zou 7 februari beter zijn, dag waarop de Belgische grondwet geproclameerd werd. Of een datum – we veronderstellen dan: 8 mei – om “het einde van de Tweede Wereldoorlog” te herdenken “als het uur U van het nieuwe multiculturele België”. Vlaams-nationalist in hart en nieren Bart Maddens ziet een nieuw Belgicisme de jongste jaren opgeld maken in artistieke en academische kringen, maar ziet comité’s als Red De Solidariteit toch niet in de 21 juli-parade opstappen. Zelfs niet op enige afstand van het militaire defilé.

Allemaal wel waar. Maar is 11 juli, een overroepen veldslag uit 1302 die pas vijf eeuwen later in een geromantiseerde versie bekend werd, dan zoveel beter? Toch ook niet. En de manier waarop de radicale Vlaams-nationalisten 11 juli vieren, bekoort ons al helemaal niet (foto 1, fotomontage Radicale Sporenherdenking van Voorpost op 28 juni 2008. Klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding.). De affiches van diezelfde radicale Vlaams-nationalisten over het einde van België en het toekomstbeeld van een republiek Vlaanderen vallen bij de bevolking trouwens niet in goede aarde (foto 2, verscheurde Voorpost-affiches vorige vrijdag gezien in Malle).

Neen. Dan amuseren we ons meer met de nieuwe outfit van prinses Claire (foto 3) en vooral, en serieus nu, met 1 mei als feestdag van de internationale arbeidersbeweging (zie: http://www.verzet.org/content/view/1089/69).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.