31-07-08

WELKE BIETEKWIET...

’t Pallieterke wijdt deze week een kort stukje aan het opfrissen (nouja) van de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen, in extreemrechtse kringen beter bekend als ‘De Beest’ (Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080724 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080728) “Welke bietekwiet krijgt het in zijn ster van de s van beest een runeteken te maken?”, vraagt ‘t Pallieterke zich af. “Welke bietekwieten gaan nu nog rustig een printje drinken en een praatje slaan in dat café?”, is de vraag die wij ons dan weer stellen. Illustraties: Foto 1: Een feestje in café De Leeuw van Vlaanderen op de vooravond van 11 juli vorig jaar. Foto 2: Cartoon van de extreemrechtse e-mailkrant ’t Scheldt als café De Leeuw van Vlaanderen in de zomer van 2005 verkocht werd omdat de uitbater naar zonniger oorden vertrok. Voorjaar 2006 trok er een nieuwe cafébaas in, maar die hield het maar twee jaar vol. Uit de cartoon – klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding – blijkt dat het café toen al een beladen geschiedenis had.

Koen Dillen is ook weer op post in ’t Pallieterke en wijdt deze keer zowat de helft van zijn rubriek in het blad “voor mensen met een goed hart en een slecht karakter” aan… “de brave mensen van het Belgische Anti-Fascistisch Front”, een andere keer door hem “de jongens en meisjes van het AFF” genoemd. Aanleiding is onze terloopse opmerking dat Koen Dillen over het “Front national” schrijft, en niet “Front National” zoals de partij van Jean-Marie Le Pen zichzelf noemt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080717). Pas halverwege zijn rubriek Si la France m’était contée komt Koen Dillen ertoe verder te gaan met wat hij de week voordien beloofd had: nog enkele voorbeelden geven van Nicolas Sarkozy’s ongezouten taalgebruik. Maar hoe zit het nu met dé taalkwestie? “Niet ik vergis mij, maar de schrijvers van het Front national doen dat als ze het bijvoeglijk naamwoord ‘national’ met hoofdletter spellen”, schrijft Koen Dillen. Voilà. Nu dit is rechtgezet, kan de wereld weer verder draaien.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dillen, internationaal |  Facebook | | |  Print

BELGISCHE VLAG UITGEHANGEN BIJ (BIJNA EX-HUIS) MARIE-ROSE MOREL

Gazet van Antwerpen, die vorige week het presteerde de affaire over het runeteken aan café De Leeuw van Vlaanderen weg te moffelen in het kleinst mogelijk artikel, besteedde gisteren haar volledige bladzijde 3 aan Marie-Rose Morel die zich op een datingsite begeeft (foto, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6103329/marie-rose-zoekt-vriendschap). Verbaast het dan nog dat mensen het gevaar van extreemrechts niet correct kunnen inschatten?

GvA-redacteur Lex Molenaar vindt dat na de optredens van politici in tv-spelletjes, Rik Daems met zijn nieuwe geliefde en zijn fraaie villa, Patrick Dewael op vakantie met zijn verrukkelijke Greet, Yves Leterme en Johan Vande Lanotte met een valse baard bij Debby & Nancy, we nu een nieuwe mijlpaal bereiken. “Want u kunt nu zelf via het internet proberen om door te dringen tot de intieme vriendenkring van Marie-Rose Morel. Als dat geen nieuw orgasme in het tijdperk van de interactiviteit oplevert, dan zijn we niet meer mee.” Hallo?! Als wij aan Marie-Rose Morel denken gaat er van alles in ons om, maar een orgasme is wel het laatste van onze gedachten.

Gazet van Antwerpen belde VB-voorzitter Bruno Valkeniers op om een reactie, maar die zat op een zeilboot op de Middellandse Zee. “We komen net uit een storm en ik heb nog niet de gelegenheid gehad om zelf te bekijken wat Marie-Rose allemaal op het internet heeft gezet”, zegt hij. “Ik ga ervan uit dat Marie-Rose – net als al onze andere mandatarissen – oud en volwassen genoeg is om zelf te beoordelen wat kan en wat niet.” “Ik vind wel dat onze mensen extra voorzichtig moeten zijn. Vlaams Belang is geen partij als een andere, alles wat wij doen, wordt van dichtbij gevolgd en er zijn mensen die wachten op elke gelegenheid om ons in diskrediet te brengen. Daar moeten we in alle omstandigheden rekening mee houden.”

De krant laat ook Dirk De Grooff van het Centrum voor Mediacultuur en Communicatietechnologie aan het woord, en die weet dat relaties die via datingsites ontstaan gemiddeld maar een paar weken duren. “Ik zoek vriendschap” betekent gewoonweg “Ik zoek een lief”, verduidelijkt de professor nog. Het Laatste Nieuws geeft Marie-Rose Morel een bescheidener plaats in de krant. Marie-Rose Morel vertelt er dat ze “vooral veel leuke, toffe reacties” kreeg. Het Laatste Nieuws: “Ze klinkt luchtig, maar Morel beleeft zware tijden. Deze week verhuist ze. In het echtelijk huis dat de ‘Vlaamse leeuwin’ nu verlaat, hing vorige week zowaar de Belgische vlag uit. ‘Erg dat mensen op zo’n manier uit elkaar moeten gaan’, beseft ze.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

30-07-08

STRIJDTHEATER EVEN TERUG

Het gebeurt niet vaak dat je in het kader van de Zomer van Antwerpen-voorstellingen nog een sociaal geëngageerd stuk ziet. Met de Chileense groep Gran Reyneta is dat weer even het geval.

De website van de Zomer van Antwerpen vertelt ons het verhaal van De nachtmerries van Toni Travolta niet, en verwijst enkel naar de succesvolle voorstellingen van dezelfde theatergroep vorig jaar met De fotoroman. Het nieuwste stuk is het verhaal van de arme Toni Travolta en zijn gezin, versus een militair (foto 1) en zijn gezin, materieel rijk maar arm van gedachten. In beide gezinnen komt er een kind, maar meteen zien we de ongelijkheid met verschillende sociale klassen. Beiden moeten een zoon afstaan voor de oorlog in Irak, en ook de dood blijkt gevoelig te zijn voor het verschil in sociale klasse (foto 2). Het geheel is doorspekt met het burleske zoals we dat ook in De fotoroman zagen, maar nu is er ook nog een scheut musical (foto 3) aan toegevoegd. Niet dat we ondersteboven waren van de voorstelling, maar we vonden het toch opmerkelijk hoe de sfeer van Het Trojaanse Paard en ander strijdtheater uit de jaren zeventig even terug is.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

MARIE-ROSE ZOEKT VRIENDSCHAP

“Mijn vriendin Elly heeft me overtuigd in te schrijven.” Het klinkt als het antwoord van iemand die gevraagd wordt waarom ze heeft meegedaan aan een missverkiezing. Maar dat heeft Miss Aardbeiprinses 1992 al gehad (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4785581/de-morelsaga-1-van-miss-aardbeiprinses-tot-mo). Nu heeft Marie-Rose Morel zich laten inschrijven op de datingsite Rendez-Vous (zie: http://nl.rendez-vous.be/scripts/friends/detail.cfm?idprofile=689794).

Haar echtscheiding na nog geen tien jaar huwelijk – la Morel trouwde op 11 juli (!) 1998 – is nog niet uit de voeten. “Het eerstvolgende jaar moet ik geen lief hebben, hoor”, zegt Marie-Rose Morel deze week in Dag Allemaal. “Ik heb het wel even gehad met de liefde. (…) Ik ben op zoek naar vrienden.” Lukt dat in het dagelijkse leven dan niet? “Dat is niet zo evident meer. Vanaf een bepaalde leeftijd zit je in een vast circuit. In mijn geval de politiek en het is nu ook weer niet zo dat het daar bulkt van de knappe mannen.” Speelt haar bekendheid haar weleens parten? “Absoluut. Mensen doen soms niet normaal tegen mij. Een minderheid begint meteen onnozel te doen. Anderen zien in mij alleen maar de politica en beginnen meteen de staatshervorming te bespreken. Dat is allemaal heel interessant, maar in mijn vrije tijd en op café wil ik het wel eens over iets anders hebben dan Brussel-Halle-Vilvoorde.”

Haar imago schrikt nogal wat mannen af, geeft Morel toe. “Blijkbaar is mijn imago nogal hard en durven veel mannen niet op mij afstappen.” Hier overdrijft la Morel wel wat. Sommige mannen hadden zelfs bijzondere troetelnaampjes voor haar. Morelleke, Forelleke is bekend. Duracelleke is een ander (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4803317/de-morelsaga-6-viel-feind-viel-ehr en http://www.youtube.com/watch?v=FQvjIvj4S-o&NR=1). “Mijn bijna ex-man is voor drie weken met de kinderen naar de Côte d’Azur en ik dacht: waarom zou ik hier blijven mokken. Ik heb ook recht op plezier in mijn leven. Dus waarom niet?”, legt Morel verder nog uit in Dag Allemaal. “Maar nog eens, ik ben niet op zoek naar een lief. Alleen naar weer een beetje fun in mijn leven. Binnenkort verhuis ik naar mijn eigen woning. Dan kan ik eindelijk met een schone lei beginnen.”

We wensen het haar van harte toe. Alleen begrijpen we niet waarom Marie-Rose Morel – “katholiek maar niet fanatiek”, “party drinker”, “wat ik het meeste haat: zelfingenomenheid”, “de perfecte rendez-vous: rustig en niet opdringerig” en breeddenkend (zie: http://www.youtube.com/watch?v=xWeCCrBPa7I&NR=1) – haar toevlucht is gaan zoeken in een datingsite. Verderop in Dag Allemaal lezen we dat boer Mick, uit het tv-programma Boer Zkt. Vrouw, opnieuw vrijgezel is, en de zangeres (zo laat ze zich toch het liefst omschrijven) Tanja Dexters aan een nieuwe uitdaging toe is. Waarom dan nog verder zoeken, Marie-Rose?

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

ASIELZOEKERS MOGEN NIET CHANTEREN, POLITICI WEL

Het heeft nog betrekkelijk lang geduurd, maar gisteren buitelden het VB, de LDD en andere partijen over elkaar in het afkeuren van de kraanbezettingen door asielzoekers ten einde raad. Het VB vindt het “schrijnend om te zien hoe de federale overheid werkloos blijft toezien tegenover deze georganiseerde chantage” en vraagt een “kordaat optreden tegen deze nieuwe vorm van agitatie”. De Lijst Dedecker is dan weer “gedegouteerd” door de manier waarop sommigen “de ellende van illegalen en asielzoekers blijven uitbuiten om electoraal te scoren”.

De grote woorden zijn er weer uit: “chantage”, “agitatie”, “gedegouteerd”… Niet langer dan gisteren wees Pol Van Camp, woordvoerder van Recht op Migratie (zie: www.r-o-m.be), anders nog op de relativiteit van die woorden. Pol Van Camp in een opiniebijdrage in De Standaard: “(…) Neem de oorzaken weg van de hongerstakingen: willekeur, langdurige procedures, beloftes die niet nagekomen worden en een slecht asiel- en migratiebeleid in het algemeen. Dan zwijgen we nog over de echte oorzaken van de ongewenste vluchtelingenmigratie. Er is bovendien geen alternatief voor de regularisatie van mensen zonder papieren. Ze allemaal uitwijzen (100.000 à 150.000) zou politiek en sociaal niet mogelijk zijn. Het zou daarenboven een zware klap zijn voor de economie, want de overgrote meerderheid van de mensen zonder papieren werkt in het zwarte circuit dat werkgevers opzetten. Dat gebeurt ook in het buitenland. Spanje, bijvoorbeeld, heeft een miljoen illegale seizoensarbeiders die in het zuiden zomervruchten, zoals paprika's, plukken. Neem je die illegalen weg, dan geef je de werkgevers een reden om in hongerstaking te gaan.

Er zijn nog andere en meer fundamentele redenen om vluchtelingen op te vangen en te regulariseren. Er is het recht op migratie, zoals voorzien in artikel 13 van het VN-verdrag voor de rechten van de mens. Er is ook het fundamentele recht van iedereen op een menswaardig leven. Als men dat niet in eigen land kan vinden, om welke reden ook, heeft men het recht, en soms de plicht tegenover zijn gezin, om dat elders, in een ander land, te zoeken. De solidariteit en de mensenrechten hebben voor ons voorrang op het recht van staten om migratie te beperken. Een hongerstaking voor een menswaardig leven is daarom voor ons een verantwoord, weliswaar uitzonderlijk en laatste, actiemiddel. Het is alleen droevig en onbegrijpelijk dat men, in een democratische en rijke staat zoals België, zo'n elementair recht moet afdwingen met een hongerstaking. Het is ook nogal eenzijdig en hypocriet om de hongerstakingen 'een chantage van de democratie' te noemen.

Politici moet je geen lessen geven in chantage. Verschillende commentatoren zeggen en schrijven al maanden dat de politieke partijen in België elkaar chanteren. Zo zet Bart De Wever met zijn N-VA de CD&V en de regering onder druk. Welke vorm van chantage is het ergste voor de democratie en ons land, die van de hongerstakers of die van de politieke partijen die daardoor onze economie, onze solidariteit en ons land naar de verdoemenis helpen? Er zijn daarnaast nog een paar grote verschillen tussen de chantage van politici en die van de hongerstakingen. De vluchtelingen dragen zelf al de gevolgen van hun actie, met het risico blijvende letsels op te lopen en het leven erbij in te schieten. De chantage van de politici heeft alleen gevolgen voor anderen. De mensen zonder papieren gaan bovendien uit wanhoop in hongerstaking omdat de regering haar werk niet doet en een groot gedeelte van het beleid (regularisaties, opsluitingen en uitwijzingen) gebaseerd is op willekeur. Ze willen uiteindelijk maar één ding: een menswaardig leven in de legaliteit, zodat ze eindelijk kunnen werken in het officiële circuit. De politici, daarentegen, chanteren elkaar louter uit eigenbelang, partijbelang of electorale overwegingen.

Het politieke cynisme kent geen grenzen. Deze regering vindt geen vijf minuten politieke moed om een menselijke regeling te treffen voor de hongerstakers en de mensen zonder papieren in het algemeen. Op hetzelfde ogenblik heeft ze wel het lef en het cynisme om België mee te trekken in de oorlog in Afghanistan, waardoor ons land mee verantwoordelijk zal zijn voor een nog grotere vluchtelingenstroom. Het wordt tijd dat de bevolking gaat inzien dat het niet de vluchtelingen zijn die een probleem vormen in dit land maar wel de huidige generatie van politici. Stop het onrecht, niet de mensen.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal |  Facebook | | |  Print

29-07-08

VROLIJKE VRIENDEN

“Klaar voor een heerlijke oppositie”, kopte de website van het VB gisteren, Gerolf Annemans citerend uit een interview in De Standaard het voorbije weekend. De VB-website citeert wat Annemans daar nog allemaal vertelde, en Jean-Marie Dedecker in dezelfde krant kwijt kon. Een niet onbelangrijk detail wordt de bezoeker van de VB-website echter onthouden: Gerolf Annemans zegt in De Standaard ook dat hij best kan opschieten met Yves Leterme. Het verklaart misschien mee de onbeschofte manier waarmee Leterme omgaat met de andere oppositiepartijen, de SP.A en Groen!.

Gerolf Annemans (in De Standaard vorig weekend, op foto 1 in een gezellig onderonsje met Yves Leterme in de Kamer): “Leterme is de eerste premier met wie ik een min of meer menselijke verhouding heb. We hebben natuurlijk mee samen oppositie gevoerd, in zijn donkerste uren. (…) Hij durft nog steeds met ons te praten, geneert zich veel minder voor de blikken van Laurette Onkelinx (PS) of van Elio Di Rupo (PS) dan Verhofstadt deed. Hij is in de Kamer ook al een paar keer uitgevaren tegen SP.A. Verhofstadt deed dat met ons, waarna heel de Kamer kon opveren en applaudisseren. Dat was gemakkelijker. Leterme kiest de moeilijke weg. Maar de makkelijke uitvallen naar Vlaams Belang, over racisme en onverdraagzaamheid, die komen wel, naarmate CD&V zijn Vlaamse ambities opzij zet. Ik verwacht dat er tussen ons nu wel wat verwijdering zal komen en dat mijn sympathie voor hem zal moeten verminderen.” De sympathie van Gerolf Annemans voor Yves Leterme is blijkbaar wederzijds, en met Jean-Marie Dedecker kan Leterme blijkbaar ook goed weg. Anderen vergaat het anders.

Wouter Hessels (in een lezersbrief in De Morgen) na het Kamerdebat vorige week over het ontslag en daarna gewoon doorgaan van de regering-Leterme: “Toen Groen!-fractieleidster Meyrem Almaci (foto 2) haar interpellatie aanvatte, hield de eerste minister een blijkbaar aardig onderonsje met Jean-Marie Dedecker. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy diende Leterme daarbij tot enige vorm van luisterende houding aan te manen. Toen Almaci een tweede keer repliceerde op het antwoord van Leterme was die laatste zowaar amicaal en lacherig aan het babbelen met Vlaams Belanger Gerolf Annemans. Bij geen enkele van de andere interpellaties en replieken reageerde Leterme zo onbeleefd en neerbuigend als bij de interventie van Almaci. En dat terwijl zowel Annemans als Dedecker bijzonder grof en brutaal de vloer aanveegde met Leterme en diens beleid. In zijn machistische theater van zijn cynische (on)macht bejegende de huidige regeringsleider zijn grootste, platvloerse criticasters zowaar met meer respect dan hij deed met zijn constructieve critici. Wat een triest en driest schouwspel.”

Yves Leterme begeeft zich dezer dagen naar de belangrijkste Tourcriteriums in ons land, kwestie zich terug het imago van ‘volkse Vlaamse jongen’ aan te meten. Hij zou echter beter met de grootste spoed een cursus beleefdheid en respect voor de democratie gaan volgen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, leterme |  Facebook | | |  Print

28-07-08

UITBATER CAFÉ 'DE LEEUW VAN VLAANDEREN', ALIAS 'DE BEEST', HEEFT HET NOG NIET BEGREPEN

Het nieuws dat de ‘s’ van café De Beest niet zoals de rest in gotische letters is geschilderd maar in de typografie als bij de SS (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080724) werd in Gazet van Antwerpen door Lex Molenaar weggemoffeld in het kleinst mogelijk artikel dat je over die zaak kan schrijven. Andere kranten gaven de kwestie wél de nodige aandacht. Terecht. Het is een schande dat de nazi-symboliek gebruikt wordt, nog wel in het hartje van de toeristische binnenstad van Antwerpen.

Een tweede persmededeling van Joods Actueel over die zaak haalde geen enkele krant. Het Joods maandblad wees erop dat de caféuitbater in de kranten zei dat de gevel van zijn café begin juli opgefrist en geschilderd is. Een vriend schilderde 'De Beest' boven de toegangsdeur. Uitbater Yannick, die het café in april overnam, in Het Nieuwsblad: “Die S is toen inderdaad fout geschilderd, met een kleurschakering, maar toen ik dat zag, werd het meteen overschilderd. Er werd nu een dikke S van gemaakt.” En in Het Laatste Nieuws: “Ik heb na één dag de fout al opgemerkt en heb mij bijzonder boos gemaakt op de schilder.” Woensdagavond 23 juli was de ‘s’ echter nog altijd geschilderd zoals op foto 1. Dat blijkt ook uit foto’s die de politie woensdagavond heeft getrokken nadat het Forum van Joodse Organisaties over de zaak klacht had neergelegd. Pas toen de klacht in de pers bekend geraakte werd de schilderskwast bovengehaald. Dat was donderdag 24 juli ’s middags. Absoluut niet “één dag” na “begin juli”. "Nu we hem betrapt hebben op deze flagrante leugen is het duidelijk welk spelletje de café-uitbater speelt", zegt Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich.

Maar er is meer. De nieuwe café-uitbater wil niet op de foto, en zijn familienaam mogen we ook al niet vernemen. Laat ons hopen dat 'Yannick' niet Yannick Pollet is (zie: http://www.socialisme.be/blokbuster/2006/3009bh.html). In elk geval moet de man zich nog eens boos gaan maken op zijn vriend-schilder. In Het Laatste Nieuws vervolgt hij: “De fout is rechtgezet en op gevel is geen enkele aanstootgevende verwijzing naar de SS meer te vinden.” Nou moe. Die Yannick moet eens kijken naar hoe nu de 's' op zijn gevel staat (foto 2), en hoe die bij de SS geschreven werd  (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel en http://www.flholocaustmuseum.org/history_wing/assets/room2/ssproppic_th.jpg). Wil hij weten hoe de ‘s’ in gotisch schrift geschreven wordt, moet hij gewoon het hoekje omlopen. Café Quinten Matsijs, het oudste café van Antwerpen en volgens sommige bronnen zelfs van België en Nederland, ligt twee korte straten verder en heeft haar naam enkele malen in gotische letters aan haar gevel staan (foto 3). Het verschil van 's' is te groot om niet op te vallen. Binnenkort een tweede herschildering of blijft alles toch zoals het is?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

27-07-08

VERSCHAEVEMUSEUM SLUIT ZIJN DEUREN

Het is een klein berichtje in De Standaard dit weekend. Meer moet dat ook niet zijn. Maar voor een blog als deze natuurlijk gefundes fressen: “Het Verschaevemuseum (foto 1) in het West-Vlaamse Alveringem sluit zijn deuren bij gebrek aan belangstelling. De jongste tijd kwamen er nog amper 100 bezoekers per jaar over de vloer. De gemeente krijgt het gebouw waar de Vlaams-nationalistische priester en collaborateur Cyriel Verschaeve leefde en werkte in erfpacht. Het wil er kantoren van maken.”

Dirk Leyman, die op zijn blog De Papieren Man vrijwel dagelijks literair nieuws biedt (zie:
http://papierenman.blogspot.com), vat de levensloop van Cyriel Verschaeve kort maar goed samen als: “De bijzonder controversiële flamingantische priester-dichter Cyriel Verschaeve fungeerde tussen 1911 en 1939 als kapelaan te Alveringem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij een van de leiders van de Frontbeweging. Hij legde in 1930 de eerste steen van de eerste IJzertoren in Diksmuide. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog evolueerde Verschaeve naar het meest rabiate nazisme. In 1940 schreef hij zo Het Uur van Vlaanderen, waarin hij zijn onverholen pompeuze verheerlijking van het Derde Rijk uitdroeg. Zijn verzen en teksten waren steeds bijzonder hoogdravend en vaak slechts gevoelsgeladen uitbarstingen. Verschaeve speelde een vooraanstaande rol in de culturele collaboratie en als waterdrager van het Derde Rijk. Later werd hij door de Duitsers aan het hoofd gedropt van de Vlaamse Cultuurraad, gaandeweg leunde hij steeds meer aan bij het nazistische deVlag van Jef van de Wiele. Omstreeks 1945 kon hij naar Tirol vluchten, in 1946 werd hij in België bij verstek tot de doodsstraf veroordeeld. Hij stierf in 1949 in Oostenrijk. Zijn stoffelijk overschot werd in 1973 opgegraven door een commando van de extreemrechtse beweging Vlaamse Militanten Orde onder leiding van Bert Eriksson en daarna herbegraven op het parochiekerkhof van Alveringem. In bepaalde rechtse Vlaams-nationalistische kringen is Verschaeve nog steeds een cultfiguur.”


Die “bepaalde rechtse Vlaams-nationalistische kringen” zijn niet noodzakelijk de meest extreme Vlaams-nationalisten, genre Voorpost enzomeer. Voorzitter van het Verschaevecomité dat het Cyriel Verschaevemuseum beheerde is architect Frank Godderis die in verkiezingstijden op pad gaat om zijn vrouw als N-VA-kandidate onder de aandacht te brengen (zie:
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gpb6bjj5). Ondervoorzitter is Andreas Cavyn, voorzitter van de N-VA Westkust (zie: http://www.stemnva.be/kandidaten/3_Andreas.htm). De gemeente Alveringem zal in ruil het graf van priester-dichter-collaborateur Cyriel Verschaeve onderhouden (foto 2, met rechts van het graf Bert Eriksson).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, collaboratie |  Facebook | | |  Print

26-07-08

DICK TORTURE AND THE SELFABUSERS NIET IN RIJKEVORSEL

Valhalla-RijkevorselDe voorbije dagen schreven enkele media over een “Blood and Honour-concert in Rijkevorsel” vorige zaterdag. Dat was evenwel iets te bondig samengevat. De voornaamste groep op de affiche, Kill Baby, Kill! uit Brugge, staat op de affiche van een Blood and Honour-concert op 2 augustus in Polen, en zowel leden van Kill Baby, Kill! als van de eveneens op de affiche staande Short Cropped frequenteren regelmatig dezelfde kroegen als waar je ook Blood and Honour-leden treft. Vandaar dat wij vorige vrijdag Blood and Honour-vrienden morgen in Rijkevorsel titelden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080718), maar daarom was het nog geen concert georganiseerd door Blood and Honour zelf. Die komen er wel nog aan: op 11 oktober georganiseerd door Blood and Honour Vlaanderen, en mogelijk is er op 6 september in ons land ook nog een Blood and Honour-concert georganiseerd door de Combat 18-vleugel van Blood and Honour Duitsland. Drie vorige concerten van die Duitse Blood and Honour-tak vonden alleszins in ons land plaats: in Weelde in de Antwerpse Kempen, in Kinrooi in Limburg, en in Hoton in de Ardennen.

Maar terug naar Rijkevorsel. Daar heeft de samen met Kill Baby, Kill! en Short Cropped op de affiche staande Antwerpse punkgroep Dick Torture and The Selfabusers vorige zaterdag niet opgetreden in Club Valhalla (foto). Meer zelfs, meer dan een maand op voorhand heeft de groep hun optreden afgezegd. Wij schreven vorige week al dat met de groep Dick Torture and The Selfabusers niets mis mee is, een formulering die letterlijk overgenomen werd in de media. Maar de groep heeft, blijkt nu, meer dan een maand op voorhand gezegd niet in Rijkevorsel te zullen optreden. Overigens was het optreden hen ook heel anders voorgesteld: het zou doorgaan in het metal/rockcafé El Diabolo terwijl dat café al enige tijd van naam en imago is veranderd, Short Cropped kenden ze niet en de andere aangekondigde groep, een andere dan Kill Baby, Kill!, leek Dick Torture and The Selfabusers eerder een linkse muziekgroep te zijn.

De organisatoren van de ‘Belgian Oi! Night’ in Rijkevorsel hebben niet het fatsoen gehad Dick Torture and The Selfabusers van hun affiche te verwijderen of op een andere manier duidelijk te maken dat de groep niet zou optreden. Bij deze willen wij Dick Torture and The Selfabusers wel zuiveren van elke mogelijke foute connotatie.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

25-07-08

NIEUWE BOUWCODE IN ANTWERPEN: PHILIP DEWINTER TEVREDEN, JURGEN VERSTREPEN NIET.

Zonnebloemen-TurnhoutsebaanDe Antwerpse schepen voor Ruimtelijke Ordening Ludo Van Campenhout (Open VLD) heeft een voorstel voor een nieuwe bouwcode klaar. Elke nieuwbouw met een plat dak moet uitgerust worden met een groen dak, dat beter isoleert en regenwater en fijn stof absorbeert. Dat volstaat natuurlijk niet om de gevolgen naar fijn stof van de geplande Lange Wapperbrug op te vangen, maar dat is nog een andere discussie. Nieuwe gevels mogen niet meer in alle mogelijke kleuren en materialen. Bel-etagewoningen (= huizen met beneden enkel een garage) mogen alleen nog bij een minimale gevelbreedte van acht meter. De nieuwe bouwcode vergeet de rolstoelgebruikers niet. Etcetera.

De voorstellen geraakten woensdag bekend in Gazet van Antwerpen. Gisteren vroeg de krant om een reactie bij de Antwerpse gemeenteraadsleden. “Ben ik de enige criticus? Tja, ik vind dit de regelneverij ten top”, reageert Jurgen Verstrepen (LDD). Hij is blij met de groene daken en de grotere toegankelijkheid voor andersvaliden, “maar dat van de bel-etages vind ik waanzin als je ziet welke parkeerproblemen we nu al hebben. En wat de schotels betreft: als het alleen is om de Turken en Marokkanen te pesten, zegt dat dan gewoon.” Zelf laat hij het achterste van zijn tong niet zien in de krant. Want wat wil Verstrepen nu?. Geen schotelantennes meer als maatregel tegen de allochtonen of  een wildgroei van schotelantennes? Uit zijn blog blijkt dat hij beide wil. “Omdat men in verloederde wijken overal schotels ziet hangen, bij (…) Marokkanen, Turken en wat illegalen, wil men dit aanpakken. Een minderheidsprobleem g(h)eeft als resultaat een maatregel voor iedereen. (…) Ik mag er al één afvijzen van mijn gevel of wat? TV Vlaanderen zal blij zijn. Vraag gewoon een verbodsregel aan de sociale huisvestingsmaatschappijen en het OCMW. Die verhuren toch bijna altijd aan allochtonen.” Voor Verstrepen moet voor iedereen alles kunnen, maar niet voor de allochtone stumpers in de sociale huisvesting.

De bel-etagemaatregel wordt op Jurgen Verstrepen na door iedereen verdedigd. Bij de CD&V bijvoorbeeld zegt men: “Want nu heeft iedereen een garage vol rommel, terwijl de auto op straat staat.” En zelfs Philip Dewinter kan er achter staan. “Streng, maar we nemen de bluts met de buil.” Dewinter is immers “aangenaam verrast” door het voorstel van nieuwe bouwcode en “wil dit plan steunen”. “Ik vind er zelfs mijn eigen voorstellen over schotelantennes in terug”, jubelt Dewinter. Maar dat laatste is zoals wel meer bij het VB bij de haren getrokken. Het VB heeft de jongste jaren vier voorstellen gedaan over schotelantennes. Vooreerst wil het dat de Vlaamse voorschriften die schotelantennes naar platte daken en de achterkant van gebouwen verbannen, nageleefd wordt. De nieuwe Antwerpse bouwcode wil niet anders. Het VB wil ten tweede dat “men altijd een vergunning (dient) aan te vragen indien men een schotelantenne wil plaatsen.” Dat staat niet in de nieuwe bouwcode: die beperkt het aantal schotelantennes maar staat ze principieel toe. Ten derde wil het VB “Arabische en islamitische zenders van schotelantennes weren.” Technisch natuurlijk een moeilijke zaak, maar we doen niet anders dan letterlijk citeren uit een recente persmededeling van de VB-fractie in het Vlaams parlement.

Het vierde VB-voorstel over schotelantennes is iets ouder, maar toch nog maar van bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Het VB wil een taks op de schotelantennes invoeren. De taks zou 100 euro per jaar bedragen en wil “de aankoop van schotelantennes ontmoedigen en de allochtonen aanzetten om op onze eigen zenders af te stemmen via de kabel.” Het VB anders altijd tegen belastingverhogingen wil wel een belastingverhoging als die vooral zoniet uitsluitend allochtonen treft. Zo kennen we het VB wel. Slotsom: met de nieuwe bouwcode wordt één van de vier VB-voorstellen over schotelantennes overgenomen, en in feite is die niet meer dan het overnemen van de bestaande Vlaamse regels. Voor Dewinter is het geen bezwaar om te zeggen dat hij in de nieuwe bouwcode zelfs zijn eigen voorstellen over schotelantennes terugvindt. Als het VB niet in een bestuursmeerderheid geraakt, moet het toch de indruk wekken dat haar voorstellen evengoed vanuit de oppositie gerealiseerd worden. Foto: Niet iedereen hangt een schotelantenne aan zijn balkon. Aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout ("Een Marokkanenbuurt ", zouden Dewinter en Verstrepen zeggen.) heeft één van de appartementbewoners op zijn balkon een woud van zonnebloemen laten groeien.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, verstrepen |  Facebook | | |  Print

24-07-08

SS-SYMBOOL OP ANTWERPSE KROEG. DEWINTER BLIJFT ER RUSTIG BIJ. BIJSCHILDEREN VERBERGT SYMBOLIEK NIET

Café De Leeuw van Vlaanderen is al jaar en dag verzamelplaats van extreem-rechts in Antwerpen. Van VB’ers (op de foto van Joods Actueel hiernaast zie je o.a.Philip Dewinter, met zijn rug naar de fotograaf), over leden van met het VB verwante organisaties als NSV (eveneens op de foto) en Voorpost, tot Blood and Honour’ers die er wel eens afspreken (zoals na de NSV-betoging vorig jaar in Antwerpen). Het café is enige tijd terug herschilderd. Zeer recent is boven de ingang de naam geschilderd waaronder het café vooral bekend is in het extreemrechtse milieu: De Beest.

Geheel in de stijl van hoe de eigenlijke naam, De Leeuw van Vlaanderen, op de gevel is geschilderd, is De Beest in gotische letters geschilderd. Alleen bij de ‘s’ is daarbij afgeweken: die werd geschilderd zoals in het nazi-symbool van de SS (zie: http://www.adl.org/hate_symbols/neo_nazi_ss_bolts.asp). De SS, voluit de Schutzstaffel, was een paramilitaire organisatie binnen de NSDAP, berucht voor het uitvoeren van de meest gruwelijke daden onder het nazi-regime. Mocht je twijfelen hoe de letter ‘s’ in gotisch schrift wél geschreven wordt, kijk hier: http://www.esstede.nl/projecten/pakjepen/documenten/boek/hoofdstuk12/letterkaart_gotisch_schrift.pdf. Tussen het tijdstip waarop Joods Actueel haar foto nam en wij fotografeerden (foto 2) is de 's' bijgewerkt van een dubbele, dikke 's' (zie ook: http://www.joodsactueel.be/p21.html) naar een enkele, smallere 's', maar het blijft onmiskenbaar de 's' zoals in SS. Ze zijn er bij De Leeuw van Vlaanderen in elk geval bewust mee omgegaan. 

Joods Actueel (www.joodsactueel.be), die de jongste Antwerpse muurschildering opmerkte, lichtte het Forum der Joodse Organisaties in en die heeft over de zaak klacht neergelegd bij het parket. Vooraf had het Forum contact opgenomen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zelf ook geschokt reageerde. De laatste keer dat café De Leeuw van Vlaanderen de kranten haalde, was toen bleek dat Bart Debie er zijn verdriet was gaan verdrinken nadat hij onder andere wegens racisme en overmatig geweldgebruik definitief veroordeeld werd tot een jaar gevangenisstraf en ontzetting uit zijn burgerrechten (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5932875/dit-feest-kan-niet-meer-stuk-veroordeling-fuc).

Het is niet de eerste keer dat in de omgeving van het VB nazi-symbolen opduiken. Toen de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) vorig jaar in het buitenland op ‘zomeruniversiteit’ waren, kraste één van de deelnemers een swastika in zijn kamerdeur, met daaronder de letters ‘NSV’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080505).

18:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

“DE VLAGGENACTIE VAN HET VB HAD EEN AVERECHTS EFFECT”

Spijts alle acties van het VB om Vlaanderen te bevlaggen met de Vlaamse Leeuw (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5813292/bestel-de-gratis-leeuwenvlaggen) waren er dit jaar op 11 juli in Brugge (foto 1) minder Vlaamse Leeuwenvlaggen te zien dan voorgaande jaren. En die vaststelling halen we niet uit een of ander Belgicistisch blaadje of blog, maar uit ’t Pallieterke.

“Is het een plaatselijk fenomeen dat we niet mogen veralgemenen of toch een teken aan de wand?”, vraagt ’t Pallieterke zich af . De Vlaamse feestdag van 11 juli is “vooral dankzij de feestcheques verworden tot een dag van wijkkermissen en straatbijeenkomsten, waarbij het belang en de betekenis van 1302 totaal wegvalt. Om het nog erger te maken, kwamen de ‘leeuwenwaarnemers’ dit jaar terug met eerder negatieve berichten. De vlaggenactie van de partij, die wij niet noemen, had een averechts effect. Het aantal klauwende leeuwen was in de omgeving van Brugge (…) merkelijk afgenomen, want de schaarse nieuwelingen konden de afvalligen van de oude generatie niet vervangen.” Uitzondering op de regel was Damme “waar een paar idealisten – steeds weer dezelfde – de plaatselijke horeca met succes wisten aan te porren om massaal het dundoek uit te hangen.”

De ‘leeuwenwaarnemers’ van ’t Pallieterke deden navraag waarom de Vlaamse Leeuw op een aantal plaatsen niet meer uitgehangen wordt. Eén van de antwoorden is: “Schrik!” “Wie de Vlaamse Leeuw uithangt is tegenwoordig een racist of hoort bij het ‘clubtje’ dat België kapot wil maken, dus oppassen voor de ‘carrière’ van de kinderen, zelfs kleinkinderen!" Redelijker lijkt ons de reactie van een andere Bruggeling: "Sedert 1973 is 11 juli de officiële Vlaamse feestdag, geen wettelijke of betaalde vakantiedag. Als onze politici dat nog niet kunnen verwezenlijken, wat rest ons?” Foto 2: In Club Valhalla in Rijkevorsel, waar zaterdagavond een concert plaatsvond van groepen met weinig frisse namen en idem muziek als Kill Baby, Kill! en Short Cropped (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080718), wapperde de Vlaamse Leeuw wél.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

23-07-08

ROB VERREYCKEN IS TERUG IN HET LAND

Goed nieuws (nouja): Rob Verreycken is terug uit verlof in Spanje. Hij heeft vastgesteld dat zijn blog intussen de kaap van vijftigduizend bezoekers overschreden heeft, en belooft de volgende dagen op zijn blog over “boeiende juridische zaken” en “vreemde gebeurtenissen binnen het OCMW van Sint-Niklaas” te posten. Rob Verreycken is voor het overige nog steeds volledig zichzelve. In Spanje zag hij op CNN beelden van de laatste Voorpost-betoging “tegen de dwaze Waalse eis om alweer Vlaams grondgebied in te palmen.” “Dat bewijst alweer”, aldus Verreycken junior, “dat straatacties wel degelijk nuttig en nodig zijn, ook al besteden onze inheemse moddermedia er weinig aandacht aan.”

Rob Verreycken (foto 2) heeft het nog niet aangekondigd. Maar wat niet is, kan nog komen. Misschien, heel misschien, lezen we op zijn blog ook nog iets over de heibel binnen het VB van Sint-Niklaas. Men zal zich herinneren dat bij gelegenheid van het congres van Euro-Rus eind juni in Lebbeke (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5980048/eurorus-congres) het Sint-Niklaase VB-gemeenteraadslid Karin Milik ex-Ku Klux Klan-leider en actief Stormfront’er David Duke bij haar te slapen legde. Toen dit via De Morgen bekendgeraakte (zie: http://www.lsp-mas.be/blokbuster/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=840) zei het Sint-Niklaase VB-OCMW-raadslid Mark Van de Velden dat Karin Milik ontslag moest nemen bij het VB, of anders zou hij opstappen bij het VB (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/07/bezoek-kkk-leider-krijgt-staartje.html). VB-voorzitter Bruno Valkeniers stuurde een brief naar Karin Milik met het verzoek om een en ander toe te lichten, maar sindsdien is over deze affaire niets meer vernomen.

Nu Rob Verreycken, zelf VB-fractieleider in de OCMW-raad van Sint-Niklaas, terug in het land is, kan hij opheldering geven. Moet Karin Milik, echtgenote van Philip Dewinter-bodyguard Thierry De Rijcke, ontslag nemen als VB-mandataris en VB-lid omdat contacten met een man als David Duke niet bevorderlijk zijn voor het imago van het VB als fatsoenlijke partij? Of zal Mark Van de Velden de eer aan zichzelf houden als blijkt dat Karin Milik VB-gemeenteraadslid mag blijven? Of blijven beiden gewoon bij het VB met hun mandaat? Wij geven dat laatste de meeste kans. Het VB is immers een vergevingsgezinde partij. Toch als het over contacten met extreemrechtseren dan haarzelf gaat (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080719). Binnenkort duidelijkheid op Rob Verreyckens blog, of toch niet? We houden u op de hoogte.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken, euro-rus |  Facebook | | |  Print

22-07-08

FREDERIK SIOEN EN HAN SOLO TIJDENS DE GENTSE FEESTEN

Vanavond vindt één van de hoogtepunten van de Gentse Feesten plaats: met Sioen meets Soweto op het groot podium Bij St.-Jacobs beleven we het resultaat van de ontmoeting van enkele muzikanten uit Gent en muzikanten uit Soweto, township bij Johannesburg in Zuid-Afrika. Frederik Sioen, organisator van het Gentse 0110-concert en pas terug van zijn derde verblijf in Soweto (foto 1): “Ik voel de cultuurshock nog. Ik ben verliefd geworden op de goedlachsheid van de Afrikanen, op hun pluk-de-dagmentaliteit. Na mijn periode in Zuid-Afrika erger ik me nog meer aan de neutjesmentaliteit, aan mensen die constant klagen.” Een gevoel dat we perfect herkennen.

Kampioen in die neutjesmentaliteit zijn natuurlijk de Philip Dewinters, Francis Van den Eyndes en andere Roeland Raes’en van deze wereld. Han Solo, alter ego van acteur Han Coucke, brengt in zijn show Racist het universum van deze heren op het podium (foto 2). De reacties erop zijn verdeeld: Han Coucke brengt zijn act zo overtuigend dat je denkt dat hij het écht meent, en als bij zowat elke voorstelling wel een VB’er in de zaal zit mee te lachen lijkt het vernietigend effect van humor hier toch niet te werken. Of het moet zijn dat VB’ers zo voldaan van hun eigen zijn dat ze geen oog hebben voor de ontsporing in het VB-denken: van het aan het kruis nagelen van allochtonen tot het aan de haard kluisteren van hun eigen vrouwen. Anderen vinden Han Solo wel grappig, precies omdat hij het racistisch denken doordrijft naar het discriminerend denken ten overstaan van het ‘eigen volk’. Humor is geen gemakkelijk pad, en ironie nog minder. Zelf konden we er smakelijk mee lachen maar Han Solo komt inderdaad soms wel wat te ernstig overkomt, betoont niet of te weinig de zelfspot die we wel bij Youssef El Moussaoui bemerken. Gelukkig is, toch over Philip Dewinter, niets grappiger dan de werkelijkheid (zie: http://www.youtube.com/watch?v=hvqYWhmy8ug&feature=related).

Han Solo is tijdens de Gentse Feesten tweemaal te zien: morgen woensdag, en overmorgen donderdag. Voor de voorstelling van donderdag zijn bijna alle kaarten verkocht, voor de voorstelling van morgen, woensdag zijn er meer plaatsen vrij (zie: http://www.uitbureau.be/voorstelling.aspx?voorstelling_id=733).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, cultuur |  Facebook | | |  Print

21-07-08

DE 'PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE' 2008

Vandaag wordt in Gent de Prijs voor de Democratie uitgereikt, op initiatief van Democratie 2000 (foto: voorzitter Eric Goeman), met steun van vzw Trefpunt. De prijs werd ingesteld in 1992 na het democratische debacle van ‘zwarte zondag 24 november 1991’ waarbij bleek dat de politieke democratie zeer broos was en verdedigd moest worden door alle democraten tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen in. Elk jaar worden de prijzen uitgereikt tijdens de Gentse Feesten, op het groot podium Bij Sint-Jacobs. De laureaat ontvangt een bronzen beeld ontworpen door beeldhouwer-zanger Walter De Buck. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Tom Barman voor het opzetten van de 0110-concerten.

“De uitreiking van de prijs is ook telkens een gelegenheid om aan te geven welke aangelegenheden het voorbije jaar inzet zijn geweest voor het behoud en de versterking van een democratisch regime, en aan te tonen dat daarin ook de inzet en de strijd van personen en groepen het verschil kunnen maken”, zeggen de initiatiefnemers. “Een democratische samenleving kan niet blijven bestaan zonder de voortdurende activiteit van vele democratische burgers. De sluipende ondermijning van de democratie gaat niet alleen verder in onze instellingen, maar vooral ook in de geesten van de mensen. Systematische uitsluiting van delen van de bevolking wordt als normaal beoordeeld, weze het in de richting van vreemdelingen of tegenover de Franstalige Belgen.  Dat gaat gepaard met een roep naar meer repressie, naar meer gebruik van macht.  Die mentaliteit bedreigt de noodzakelijke verdraagzaamheid in een pluralistische samenleving. Die politiek versterkt het egoïsme en holt de solidariteit uit. Die politiek bedreigt de democratische en individuele vrijheden. Daarom heeft de jury voor dit jaar kandidaten genomineerd die elk een zijde van de strijd voor de democratie illustreren."

Dit jaar werd geoordeeld over een lijst van tweeëntwintig genomineerden die door één of meerdere leden van de jury werden voorgedragen en verdedigd. Uit een eerste beoordeling werd een shortlist geselecteerd om na een nieuwe discussie en stemronde uiteindelijk te komen tot drie laureaten. Hieronder kan je het juryrapport lezen. Als je eenmaal klikt op de foto’s word je doorgelinkt naar de websites van de laureaten en de winnaar van de Prijs voor de Democratie 2008. Hieronder lees je ook wie de jury van de Prijs voor de Democratie bevolkt en wie nog genomineerd was voor die prijs.

01:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

DERDE LAUREAAT: DE 'BEWEGING VOOR KINDEREN ZONDER PAPIEREN'

Als derde laureaat werd bekroond: de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren en hun coördinator Jozef Hertsens.

“De Beweging voor Kinderen Zonder Papieren werd in 2005 geboren. Uit bittere noodzaak. Klasgenootjes, leerkrachten, directies, ouders van schoolgaande kinderen stellen vast dat kinderen van vluchtelingen die uitgeprocedeerd waren uit de klas verdwijnen. Van de éne dag op de andere. (…) Niemand wordt op de hoogte gebracht. Noch de leerkrachten. Noch de schooldirectie, laat staan de klasgenootjes. Telkenmale bracht en brengt dit een ontreddering mee in het schools milieu en in het sociaal netwerk waarin kinderen zich via school, jeugdbeweging, buurt enz. bevinden. Telkenmale betreft het hier kinderen die met hun ouders gevangen worden gezet. Om later op een vliegtuig gezet te worden. Om gerepatrieerd te worden. Vaak gaat het om kinderen die al verschillende jaren naar school gingen. Jonge kinderen ook die hier Nederlands leerden lezen en schrijven. Met andere woorden gealfabetiseerd werden in onze taal. Ze zijn hier opgenomen in onze gemeenschap en maken er deel van uit. Uit de verontwaardiging, uit de woede, uit de pijn die deze gang van zaken met zich meebracht en brengt, is de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren ontstaan.

Telkens weer botsten en botsen leerkrachten, directies, solidaire ouders en buren op de muur van onmacht en de kille uitwijzingslogica van de federale overheid. De Beweging voor Kinderen Zonder Papieren eist dan ook een humane asiel- en opvangpolitiek. In het bijzonder ijvert ze voor een concrete toepassing van het Kinderrechtenverdrag (aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op de zitting van 20 november 1989 én geratificeerd door de België op 15 februari 1992). Als Beweging voor Kinderen Zonder Papieren is hun programma zeer duidelijk en klaar: het - doen - respecteren van de Rechten van het Kind zoals die omschreven zijn in het Kinderrechtenverdrag. De beweging wil het onrecht aanklagen waar kinderen zonder papieren mee te maken en het huidige asiel- en opvangbeleid, dat in deze op heel wat vlakken te kort schiet.

De jury veroordeelt net als de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren zeer scherp de detentie van kinderen zonder papieren. Kinderen horen niet thuis in gesloten centra. Het is een aanfluiting van de rechten van het kind. Bovendien voldoen de omstandigheden in de kindervleugel van de gesloten centra bijlange na niet aan de aanbevelingen omtrent de opvang van vluchtelingenkinderen zoals die eveneens door de VN gedaan werden. België heeft dit verdrag geratificeerd. België is dan ook verplicht om dit verdrag na te leven. Naar de letter en de geest. Ook initiatiefnemer Jozef Hertsens (foto) wordt bekroond. De man is al jaren onverdroten actief om hulpvragende asielzoekers en illegalen uit het Waasland moreel en materieel te ondersteunen. Sinds 2005 jaar heeft hij bovendien op nationaal vlak de beweging tegen het opsluiten van kinderen in gesloten centra gelanceerd. De jury onderstreept met deze laureaat het uitzonderlijk belang van een duidelijk maatschappelijk engagement voor de basisprincipes van de democratie en het duidelijk kiezen van een kamp tegen een ‘rechtsstaat’ die deze principes dagelijks bedreigt.”

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

TWEEDE LAUREAAT: DE VAKBONDEN ABVV, ACV EN ACLVB

Als tweede laureaat kwamen uit de bespreking: de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB en hun respectievelijke voorzitters Rudy De Leeuw, Luc Cortebeeck en Jan Vercamst (foto’s 1, 2 en 3).

“Ze zijn de enige sociale beweging in dit land die ons sociaal model kunnen en proberen redden. De enige sociale beweging die de solidariteit tussen zwakken en sterkeren, tussen Vlaanderen en Wallonië kunnen verdedigen en ook verdedigt – wat zeer belangrijk was het voorbije jaar in de sfeer van een stijgend eng Vlaamsnationalisme en separatisme. Ze zijn ook de verdedigers van de federale en ‘sociale’ sociale zekerheid. Een organisatie waarin het begrip ‘solidariteit’ dagelijks vorm wordt gegeven in de praktijk. Ook het succes van de actie ‘Red de Solidariteit’ ontstaan vanuit militanten van de vakbonden is uiteindelijk mede toe te schrijven aan de daadwerkelijke steun van de grote vakbonden. Ze zijn een voorwaarde voor sociale democratie, een dam tegen het individualisme en ieder voor zich. De grote vijand van het neoliberalisme (…). Een dam in de strijd tegen extreem-rechts en racisme, en dus tegen verrechtsing op de werkvloer. Verdedigers van de koopkracht in crisistijden. Enige sociale beweging die Europees en mondiaal de reactionaire en ‘sterke’ krachten van het neoliberalisme voorlopig kan weerstaan. Ze hebben weerstand geboden aan de richtlijn-Bolkestein, weerstand tegen de liberalisering van bijv. De Post en het openbaar vervoer, tegen de privatisering van de openbare diensten…

Daarom is ook de strijd voor het behoud van het ‘stakingsrecht’ (…) fundamenteel. Reeds decennia hebben VBO, VOKA, VEV en UNIZO de aanval tegen het syndicalisme ingezet. Zij dromen van een nieuw sociaal model met zwakke en krachteloze vakbonden zodat er alleen nog sociale vrede heerst, geen of nauwelijks looneisen worden gesteld, zij de sociale zekerheid verder kunnen privatiseren, het stakingsrecht afbouwen (een eis van N-VA, VB, Open VLD en LDD) en een flexicurity-samenleving doordrukken aan geatomiseerde individuen in plaats van tegenover georganiseerde werknemers. Ook de nieuwe aanvallen op de indexkoppeling is een aanval tegen de syndicale beweging. De syndicale beweging is een garantie voor de collectieve strijd voor sociale rechten en is onontbeerlijk in een democratische rechtsstaat. Elke aanval op de syndicale verworvenheden is een aanval op de sociale, politieke en economische democratie.”

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

DE 'PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE' 2008 GAAT NAAR 'RED DE SOLIDARITEIT'

De Prijs voor de Democratie 2008 gaat naar Red De Solidariteit en de initiatiefnemers Hendrik Vermeersch en Guy Tordeur.

“In september 2007 namen Hendrik Vermeersch (BBTK-secretaris Brussel-Halle-Vilvoorde) en Guy Tordeur (verbondssecretaris ACV Brussel-Halle-Vilvoorde) het initiatief tot de petitie Red De Solidariteit. Zeer snel kregen zij de steun van een reeks vooraanstaande syndicalisten, academici, kunstenaars en sportlui. Uit het beginselmanifest: ‘We zijn Vlaming, Brusselaar of Waal, we zijn Belgen en wereldburgers. We willen niet dat er nieuwe muren worden opgetrokken tussen mensen, tussen regio's en tussen landen. We willen niet dat het solidariteitsbeginsel wordt vervangen door wedijver en egoïsme. Wie wordt er beter van als mensen tegen elkaar worden opgezet? Alles wat we vandaag in België hebben, is door Vlamingen, Brusselaars en Walen gezamenlijk tot stand gebracht. De solidariteit tussen de rijkere en armere inwoners en de solidariteit tussen rijkere en armere regio's zijn pijlers van onze Belgische samenleving. We willen voor iedereen een behoorlijk loon voor hetzelfde werk, ongeacht de taal die we spreken. We willen dat alle landgenoten hetzelfde recht hebben op gezonde, veilige leef- en arbeidsomstandigheden; waar onze werkplaats of ons kantoor ook gevestigd is. We willen dat iedereen die zijn job verliest, recht heeft op dezelfde bijstand en hulp, ongeacht de streek waarin we wonen. We willen dat elk kind in het land dezelfde kansen krijgt, ongeacht de regio waarin het is geboren. We willen dat alle ouderen hetzelfde recht op een fatsoenlijk pensioen krijgen, ongeacht of ze in Brussel, Vlaanderen of Wallonië leven. Kortom, we willen solidariteit en geen splitsing.’

Deze petitie heeft aanzienlijk bijgedragen tot de bewustwording van het belang van de interpersoonlijke solidariteit in ons sociaal model en de ondergraving van dit model die zou resulteren uit het overhevelen van bevoegdheden inzake sociale zekerheid, arbeidsbeleid en fiscaliteit naar de gewesten of gemeenschappen. De eerste 100 000 handtekeningen werden op 12 december onder grote mediabelangstelling afgegeven aan toenmalig formateur Guy Verhofstadt (foto), die toen toezegde er maximaal rekening mee te houden. Nadat het thema ‘solidariteit’, naast koopkracht en rechtvaardige fiscaliteit  als ordewoorden van de grote vakbondsbetoging van 15 december 2007 sterk in de verf gezet was, verklaarden (bijna) alle Vlaamse grote politieke tenoren dat, bij welke staatshervorming dan ook, de interpersoonlijke solidariteit moest gevrijwaard worden. Deze platonische uitspraken worden echter tegengesproken door de praktische voorstellen die zij formuleren inzake staatshervorming. De door de werkgevers en door  de meeste Vlaamse politici bepleitte splitsing van de gezondheidszorg, vennootschapsbelasting en tewerkstellingsbeleid zijn even zoveel breekijzers van ons op interpersoonlijke solidariteit gebaseerde sociaal model. Het initiatief Red De Solidariteit blijft dan ook broodnodig.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

WEBLOG AFF-VERZET GENOMINEERD VOOR 'PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE' 2008

AFF-logoVolgens het VB is de organisatie van de Prijs voor de Democratie “in handen van een uiterst select en marginaal links clubje. Hun keuze is dan ook voorspelbaar en niet zelden ronduit lachwekkend.” Hoe marginaal de jury is, en hoe lachwekkend hun keuze is, beoordeel je natuurlijk beter zelf.

De jury voor de Prijs voor de Democratie bestond dit jaar uit: Eric Corijn (cultuursocioloog, Vrije Universiteit Brussel), Jan Bundervoet (arbeidssocioloog, K.U.Leuven), auteur Geertrui Daem, Gita Deneckere (historica, UGent), Walter Pauli (De Morgen), Dirk Draulans (Knack), Nevin Eryilmaz (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, CGKR), Jean-Marie Debaene (hoofd studiedienst Vlaams ABVV), Dirk Barrez (journalist-auteur), Jan Dumolin (historicus, UGent), Jaap Kruithof (prof. em. UGent), Frank Stappaerts (Humanistisch Verbond), Rita Mulier (vrouwenbeweging), Hendrik Vos (vakgroep politieke wetenschappen UGent), Lode Van Outrive (prof. em. K.U.Leuven), fotograaf Willy Dee, Peter De Ridder (ACV Gent-Eeklo), Michel Vanhoorne (coördinator Links Ecologisch Forum), Dirk Holemans (theatergezelschap Victoria Deluxe), Dries Lesage (vakgroep politieke wetenschappen UGent), Jos Vander Velpen (voorzitter Liga voor Mensenrechten) en Jozef Dewitte (CGKR).

De juryleden nomineerden tweeëntwintig kandidaten voor de Prijs voor de Democratie 2008. Naast de laureaten de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren en de drie vakbonden, en winnaar Red De Solidariteit, onder andere journalist-publicist Paul Goossens, Manuel Chiguero die zich inzet voor en met mensen in armoede, SP.A-tegenkandidaat voor Caroline Gennez Erik De Bruyn, de maatschappijkritische vrouwelijke auteurs Naïma Tahir, Saddie Choua en Anne Provoost, de Nieuw-Gentse Alliantie (N-GA) die de Arteveldestad een lesje in nationalisme gaf, voorzitter van de euthanasiecommissie Wim Distelmans en dokter Marc Cosyns, Indymedia, de Nederlandse SP-politicus Jan Marijnissen en… “internetblog AFF-Verzet”. Het is ons niet bekend wie de blog AFF-Verzet genomineerd heeft, maar het was natuurlijk een aangename verrassing in het persbericht van Democratie 2000 te lezen dat wij genomineerd waren. Zonder afbreuk te doen aan de andere genomineerden, natuurlijk een goed idee.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

20-07-08

WAT VALT ER TE VIEREN? EN HOE?

Morgen 21 juli, nationale feestdag. In De Morgen probeert Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven, ons uit te leggen dat 21 juli, dag waarop Leopold I zijn eed aflegde als eerste Koning van België, niet zo’n goed idee is.

Als België zo nodig een nationale feestdag moet hebben zou 7 februari beter zijn, dag waarop de Belgische grondwet geproclameerd werd. Of een datum – we veronderstellen dan: 8 mei – om “het einde van de Tweede Wereldoorlog” te herdenken “als het uur U van het nieuwe multiculturele België”. Vlaams-nationalist in hart en nieren Bart Maddens ziet een nieuw Belgicisme de jongste jaren opgeld maken in artistieke en academische kringen, maar ziet comité’s als Red De Solidariteit toch niet in de 21 juli-parade opstappen. Zelfs niet op enige afstand van het militaire defilé.

Allemaal wel waar. Maar is 11 juli, een overroepen veldslag uit 1302 die pas vijf eeuwen later in een geromantiseerde versie bekend werd, dan zoveel beter? Toch ook niet. En de manier waarop de radicale Vlaams-nationalisten 11 juli vieren, bekoort ons al helemaal niet (foto 1, fotomontage Radicale Sporenherdenking van Voorpost op 28 juni 2008. Klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding.). De affiches van diezelfde radicale Vlaams-nationalisten over het einde van België en het toekomstbeeld van een republiek Vlaanderen vallen bij de bevolking trouwens niet in goede aarde (foto 2, verscheurde Voorpost-affiches vorige vrijdag gezien in Malle).

Neen. Dan amuseren we ons meer met de nieuwe outfit van prinses Claire (foto 3) en vooral, en serieus nu, met 1 mei als feestdag van de internationale arbeidersbeweging (zie: http://www.verzet.org/content/view/1089/69).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

19-07-08

BLOOD AND HONOUR OVER HET VB (EN OMGEKEERD)

Blood and HonourHet VB houdt afstand van groepen als Blood and Honour. “Ik wens me er uitdrukkelijk van te distantiëren”, zei Philip Dewinter toen er twee jaar geleden sprake was van een Blood and Honour-concert in het Antwerpse – wat uiteindelijk Vremde, deelgemeente van Boechout, zou worden. “Als Blood and Honour de openbare orde in het gedrang brengt, dan steun ik de burgemeester als hij daar bij de minste overlast paal en perk aan stelt”, zei Dewinter nog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060228). En nadat wij bekend hadden gemaakt dat Blood and Honour Vlaanderen de NSV-betoging in Gent en de Dag van de Rechts Europese Jeugd dit voorjaar op hun agenda hadden gezet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206) zeiden NSV- en VBJ-woordvoerders dat Blood and Honour niet welkom was. En wat denken ze bij Blood and Honour over het VB? In Blood and Honour-kringen werd daarover onlangs een potje gediscussieerd.

Maar eerst nog dit. In de praktijk tilt men bij het VB en aanverwante organisaties minder zwaar aan Blood and Honour dan in hun verklaringen. Bij de VBJ zei men voor de Dag van Rechts Europese Jeugd ook enkel Jongerenaktief als voormalige VBJ-afdeling uit te nodigen, en niet het beruchtere Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). In de praktijk bleek Jongerenaktief een authentieke stand van de N-SA open te houden op die Dag van de Rechts Europese Jeugd (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5870012/welkom-of-niet-bij-de-vlaams-belang-jongeren). De voorzitter van het Antwerpse VBJ blijkt minder problemen te hebben met Blood and Honour dan met het AFF (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5491188/voorzitter-antwerpse-vlaams-belang-jongeren-h), en het was dit jaar bij de NSV-betoging niet de eerste keer dat Blood and Honour aan een NSV-betoging zou deelnemen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4256639/nsvbetoging-ondanks-algemene-mobilisatie-een). Toen op de website van tatoeëerster en VB-gemeenteraadslid in Arendonk Silvy Van Beers Blood and Honour-tattoes bleken te staan (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5575347/voor-een-tattootje-fijn-moet-je-bij-het-vb-zi) werd Van Beers verdedigd door nieuwbakken VB-voorzitter Bruno Valkeniers (“Er moet bij hen ook brood op de planken komen”, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080225). Van Beers verwijderde achteraf wel de gewraakte foto’s. Eenzelfde ambigue houding van het VB tegenover Blood and Honour zien we ook in omgekeerde richting

“Wij als nationaal socialisten hebben in Vlaanderen niet echt een partij die het NS (nationaal-socialistisch, nvdr.) gedachtengoed uitdraagt. Vlaams Belang is de enige behoorlijk rechtse partij die Vlaanderen heeft. Bijgevolg steun ik deze partij ook”, schrijft ene ‘Vlaming’ uit Vlaams Brabant. Ook ‘Thulewolf’, uit de provincie Antwerpen, vindt het VN “een redelijk goed alternatief”. ‘wforumss’ mag nog niet gaan stemmen maar zou net als zijn ouders toch ook VB stemmen. Niet echter ‘Surtur’ uit Brugge, volgens Alert! (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/3_11/molokobar.html) nickname van Zzz (foto 2). Sutur: “Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat er mensen op een partij stemmen die hen beziet als stront, die op hun activiteiten liever hun hielen ziet dan hun gezicht, die hen publiekelijk afzeiken, die mee de negationismewet getekend hebben en die bovendien ook nog eens op de liberale kar gesprongen zijn. Echt ongelofelijk. Zijn jullie een bende masochisten misschien?

Bovendien staren mensen zich hier echt doodblind op de anti-islamboodschap van het VB. Maar er zijn ten eerste nog andere thema’s die veel interessanter zijn voor ons volk (…), voornamelijk sociaal-economische thema’s. Heb je het VB daar al eens over bezig gehoord? Als zij het beleid daarin zouden mogen bepalen, pas ik feestelijk. Bovendien is gans die anti-islamboodschap slechts een zionistische ingeving. Het is niet de islam, het probleem is de massa-immigratie ten voordele van het grootkapitaal. Die laatste is dé vijand, niet allerhande randverschijnselen. Dat mensen nog zo stom zijn om in die schijnbeweging nog te trappen is toch wel om de haren (sic) uit je hoofd te rukken. Dat mensen vanuit de (nationaalsocialistische, nvdr.) beweging met dat gezeik weglopen, is zo mogelijk nog hemeltergender. (…) Tot dat eer werkelijk alternatief er is, is het enige alternatief niet stemmen en de boel boycotten. Waarom tenslotte meegaan in het ‘democratisch’ proces als democratie in dit land toch al decennia zo dood is als een overreden hond.”

Na dit pleidooi zegt ‘wforumss’, die nog niet mag gaan stemmen, dat hij dan maar niet zal stemmen zodra hij mag stemmen. De tieners bij Blood and Honour zijn gemakkelijk te beïnvloeden. Ook ‘Deathsquad’ uit Grimbergen stemt liever blanco. Trouwens, “VB zijn jodenhonden”. Deathsquad: “Er zijn best wel alternatieven voor het VB. (…) Als we iets gelijkaardigs kunnen bereiken als de Russische NS-bewegingen zouden we al heel wat verder staan in plaats van dat we onze stem uitbrengen op het VB.” Maar, bedenkt Surtur, met het verdwijnen van de VMO is “de laatste echte hoop van Vlaanderen” verboden. Toch blijft Deathsquad erbij: “Op straat komen is de boodschap.” Voor Thulewolf is de VMO van net voor zijn tijd. Zijn vader spreekt er echter veel over aangezien hij goed bevriend was met enkele jongens van De Gans (een intussen gesloten extreemrechtse kroeg in de Antwerpse binnenstad, nvdr.). “Met mensen zoals Eriksson en de oude VMO-garde, daar kon je wel iets mee bereiken. En dat wisten de linkse politiekers ook wel. Vandaar dat ze deze snel verboden hebben.”

Stemt een deel van de Blood and Honour’ers voor het VB, uit erkentelijkheid of bij gebrek aan beters, een ander deel weigert te gaan stemmen en denkt eerder van actie. Maar eerst moeten daarvoor natuurlijk nog wat medestanders gevonden worden op concerten en in duistere kroegen en elders.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

OI!-CONCERT VANAVOND IN VAHALLA, RIJKEVORSEL: DIETER SAMOY REAGEERT.

Valhalla-2De Valhalla in Rijkevorsel (foto), waar Blood and Honour Vlaanderen op 7 juni een afterparty wilde organiseren en vanavond een Oi!-concert wordt ingericht met drie groepen waarvan twee een kwalijke reputatie hebben (zie het bericht hieronder), geeft een troosteloze indruk. Er was gisteren geen levende ziel te zien. Geen enkel raam bood een blik naar binnen.Een Vlaamse-Leeuwvlag van het VB, niet van de Vlaamse Gemeenschap, hing lusteloos uit een dakraam. Een vuiniscontainer wachtte op leeggemaakt te worden. De tristesse als van een jaren leegstaand bungalowpark.

Dieter Samoy, frontman van Kill Baby, Kill!, de voornaamste groep op de affiche vanavond, mailde de redactie van deze blog intussen tot tweemaal toe. In de eerste mail argumenteert hij dat de schokkende YouTube-video, op muziek van het Kill Baby, Kill!-nummer Diversity (zie: http://www.youtube.com/watch?v=hEqRK_vDPyM), niet door Kill Baby, Kill! is gemaakt en hen bijgevolg niet kan aangerekend worden. Samoy wijst er ook op dat op elke cd van Kill Baby, Kill! staat dat het in geen geval de bedoeling is om aan te zetten tot haat of geweld tegen welke minderheid dan ook. En Samoy zou "inzake de gebeurtenissen aan de Maalsesteenweg" (= het in coma slaan van een Afrikaan en toetakelen van zijn Vlaamse vriend met rastakapsel, nvdr.) de vechtpartij daar gestopt hebben.

Over dat laatste zal de rechtbank wel oordelen. De formele ontkenning dat de YouTube-video niet van Kill Baby, Kill! is, en het formeel verklaren dat het niet de bedoeling is aan te zetten tot haat of geweld, neemt niet weg dat anderen maar weinig nodig hebben om over de schreef te gaan als ze woorden horen als "Fucking towelhead bastards they come overhere. Gangs of camelfuckers fill our people with fear. (...) Muslims out! Wogs go home, no more pushing us about." (uit, tja: Muslims out!) of "Some say all men are equal, I can tell you that ain't right." (uit: Diversity). De volledige tekst vind je via de link die we hierboven al gaven, want er is natuurlijk nog veel meer zinnenprikkelend op de cd Give back the Oi! to the white working class te vinden. Volgens Samoy is de sleutelzin in Diversity "It ain't about hating the other races, it's about loving your own." Het is daarom zeker dat we in datzelfde nummer zaken horen als "We all know that Niggers are lazy (lui, nvdr.), while greed (hebzucht, nvdr.) reflects the Jew."? Trots zijn op je eigen gemeenschap kan best maar wordt ranzig als het is door anderen negatief af te schilderen. Overigens is YouTube nogal gevoelig voor nazi-symboliek. Een eenvoudig mailtje vanwege de auteurs van het liedje dat in de video is te horen, en Kill Baby, Kill! was al lang verlost geweest van blijkbaar foute associaties.

Over de cd Give back the Oi! to the white working class zegt Samoy in een tweede mail dat de nummers geschreven zijn net na aanslagen door moslimfundamentalisten in Madrid en Londen. Mocht morgen “een groep doorgedraaide christenen” terreurdaden plegen, mogen ze zeker ook een nummer over hen verwachten. “Hans Van Temsche en zijn walgelijke daad” zijn trouwens onderwerp voor een volgend nummer van Kill Baby, Kill!. Benieuwd of Samoy dan ook alle christenen en alle Vlamingen over dezelfde kam scheert zoals hij met de moslims doet naar aanleiding van aanslagen door de fundamentalisten onder hen. Volgens Samoy zijn de teksten op de jongste Kill Baby, Kill!-cd, A Prophet Returns, “lang niet meer zo provocerend en extreem”. Bij het Fenris-postorderbedrijf van Tim Mudde is men anders wel enthousiast over de “scherpe teksten” op die laatste cd.

Scherp is Samoy alleszins nog voor 'Surtur' (zie ook het artikel hierboven). Die is “niet voor niets” geen drummer meer bij Kill Baby, Kill!. Maar het overtuigt niet om Kill Baby, Kill! als een normale, zij het vroeger wat scherpe, muziekgroep voor te stellen, en te spreken over gedachtegangen die "mijlenver" uit elkaar lopen, als Kill Baby, Kill! in Polen een concert geeft voor Blood and Honour en zo meewerkt aan de uitbouw van Blood and Honour daar. Voor Samoy is er echter niets aan de hand. Het is gewoon een concert voor een in een auto-ongeluk overleden man, die nu door vrienden van hem herdacht wordt. En als Samoy gevraagd wordt daarvoor te spelen, en hij tijd heeft, waarom zou hij het niet doen? Samoy zou het voor iedereen doen ”ongeacht welke politieke voorkeur die persoon heeft.” Zoveel onbaatzuchtigheid, het maakt ons sprakeloos. Wedden dat de paus na Pater Damiaan ook nog Dieter Samoy gaat heilig verklaren?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

18-07-08

"DON'T PLACE THIS FLYER ON THE INTERNET!!!" BLOOD AND HONOUR-VRIENDEN MORGEN IN RIJKEVORSEL

KBK-Flyer-RijkevorselPolenBij het National Socialist Black Metal-festival dat Blood and Honour Vlaanderen op 7 juni in Lebbeke inrichtte (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080608) was er sprake van een afterparty die zou doorgaan in de nieuwe ‘Club Valhalla Vlaanderen’. Geen antifascist die die club echter kende, maar intussen is ze gevonden. Morgen is er een concertavond met onder andere Kill Baby, Kill! en Short Cropped, twee beruchte Belgische groepen (foto 1). Kill Baby, Kill! staat op 2 augustus ook op de affiche van een Blood and Honour-concert in Polen (foto 2). 

 

Of de afterparty na Lebbeke, in Club Valhalla Vlaanderen aan de Oostmalsesteenweg in Rijkevorsel, is doorgegaan, is niet bekend. Lebbeke (bij Dendermonde) ligt alleszins niet echt in de buurt van Rijkevorsel (in de Antwerpse Kempen, tussen Hoogstraten en Malle). Blood and Honour Vlaanderen had blijkbaar problemen om een zaal vast te leggen voor zaterdag 7 juni en is allicht daarom uitgeweken naar Lebbeke. Het was pas vrijdagnamiddag 6 juni dat zaal Ons Huis in Lebbeke gehuurd werd, zaal die men op 13 december 2003 ook al eens had kunnen gebruiken voor een Blood and Honour-concert. In Club Valhalla Vlaanderen, voorheen bekend als rock/metalcafé El Diabolo, waren allenzins al optredens van de Blood and Honour-groepen Sense of Pride en Preserve White Aryans, en van de Vlaamse Lion's Pride en Short Cropped. Morgen zaterdag kan het Blood and Honour-volk een nieuwe poging ondernemen om kennis te maken met Club Valhalla Vlaanderen want dan is er een ‘Belgian Oi! Night’. ‘Oi!’ is een subgenre van punkmuziek, geen neonazi-muziek maar extreemrechts schakelt het in voor haar doeleinden. De eerste groep op de affiche zaterdagavond, Dick Torture and The Selfabusers, is een Antwerpse punkgroep waar niets mis mee is.

Anders is het met Short Cropped. Alhoewel de bandleden uit het Turnhoutse komen zijn ze kind aan huis in het beruchte skinheadcafé De Kastelein in Brugge. Voorjaar 2005 vond daar het tweede concert van Short Cropped plaats, eind 2006 waren ze er het voorprogramma voor een optreden van de Blood and Honour-groep English Rose (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061230) en op 9 augustus eerstkomend zijn ze er weer. De Kastelein heet intussen Moloko, maar voor het overige is er weinig veranderd. Short Cropped pleit in hun liedteksten voor een blank Vlaanderen en hun naam is verbonden met racistisch geweld. In februari 2004 zorgde de drummer van de groep bij herhaling voor ongeregeldheden in het Turnhoutse jeugdhuis De Wollewei. Als bij toeval liet drie maanden later een groep van extreemrechtse skinheads in Turnhout een spoor van vernieling achter. Dezelfde drummer van Short Cropped werd in mei 2006 in Brugge opgepakt door de politie als een Vlaming met rastakapsel en zijn Afrikaanse vriend in Brugge gemolesteerd werd door bezoekers van De Kastelein (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060511 en http://www.youtube.com/watch?v=U5WlxMM_YRk).  

Bovenaan de affiche in Rijkevorsel staat Kill Baby, Kill! uit het Brugse. Hun eerste drummer, Dominiek Vandekeere, is een vooraanstaand lid van Blood and Honour Vlaanderen. Hun eerste cd was een gezamenlijke cd met het al genoemde English Rose, waarbij elke groep vijf nummers op de cd kwijt kon. De groep zegt ‘politiek incorrect’ te zijn maar geen enkele band te hebben met welke politieke groep of organisatie ook. Het neemt niet weg dat ze in maart 2007 bijvoorbeeld in Duitsland samen op de affiche stonden met de Blood and Honour-groep Kommando Skin, en op 2 augustus dit jaar aantreden op een concert ingericht door Blood and Honour Polen. Zanger en bassist Dieter Samoy werd eveneens aangehouden voor het zwaar toetakelen van de Vlaming met rastakapsel en zijn Gabonese vriend die het ongeluk hadden zich op een nachtelijk uur in de buurt van De Kastelein te bevinden. “Wij hadden ook liever gehad dat onze zoon op zondag gewoon Chiro-leider was”, zeggen Dieter Samoy’s ouders (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ref=hv&ArticleID=GK6SFRKR).

Wat Samoy aangewreven wordt, is de consequentie van wat op de splitcd van English Rose en Kill Baby,Kill! Good Night Left Side! staat: “I will put your lights out when you abuse my race”, en “The summer brings us riots (…). Awake smell the coffee man, we just can’t take it no more.” Kill Baby, Kill!-teksten van hun cd Give back the Oi! to the white working class kan je hier nalezen: http://forum.thiazi.net/archive/index.php/t-102697.html. Een video die één van die Kill Baby, Kill!-nummers illustreert, Diversity, is zo mogelijk nog duidelijker: http://www.youtube.com/watch?v=hEqRK_vDPyM. Of ze daar in het anders zo rustige Rijkevorsel behoefte aan hebben, is maar de vraag. Dat men op de flyer voor het concert Don’t place this flyer on the internet!!! heeft geschreven (zie foto 1 onderaan, klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding), geeft aan dat de organisatoren niet gerust zijn dat hun concert bij iedereen in goede aarde zal vallen.

  • Update. Dick Torture and The Selfabusers treedt niet op. Meer zelfs, ze hebben een maand geleden de organisatoren laten weten niet te zullen optreden. Toch verspreiden die affiches als zou Dick Torture er wel optreden, en maken ze ook niet op een andere manier duidelijk dat Dick Torture niet komt. Toen Dick Torture een contract werd aangeboden, en een voorschot is betaald, werd de concertavond overigens helemaal anders voorgesteld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-07-08

HET FRONT NATIONAL STEVENT AF OP HAAR EINDE

Het is niet alleen de regering Leterme die in de touwen hangt, ook het Franse Front National (FN) is het einde nabij. Het FN dat jarenlang het grote voorbeeld was voor het VB. De draai van een Vlaams-nationalistische naar een racistische partij in 1984 kwam er nadat men het succes van het FN met haar antivreemdelingenprogramma zag. Illustraties (cartoons, foto’s…), het werd jarenlang door het VB overgenomen van het FN. In ’t Pallieterke vult Koen Dillen deze week nogmaals zijn rubriek Si la France m’ était contée met het einde van het FN. “De partij is op sterven na dood, en dat is niet het werk van Sarkozy, maar haar eigen schuld. Of beter: de schuld van haar ooit zo charismatische leider”, schrijft Koen Dillen. Weliswaar onder zijn schuinaam 'Guitry', daaronder is hij altijd wel wat stouter dan onder zijn eigen naam.

“Tien jaar geleden, in 1998, speculeerden journalisten al over wat met het Front national zou gebeuren na Le Pen (We citeren Koen Dillen letterlijk. Het is hij die “Front national” schrijft, de partij zelf schrijft “Front National”. Een maniakale verschrijving van Koen Dillen, zoals in Vlaams-nationalistische kringen ook voortdurend over “belgië” geschreven wordt? – nvdr.). Vandaag, in 2008, is Jean-Marie Le Pen nog altijd voorzitter van zijn partij. Bruno Mégret heeft er de brui aan gegeven. (…) In conflict geraakt met Le Pen – omdat die stilaan te oud werd (!) – richtte de ambitieuze Mégret na de breuk van 1998 het MNR of ‘Mouvement national républicain’ op. Bedoeling was met hetzelfde programma, maar zonder de excessen en de dubieuze woordspelingen van de oude voorzitter, een moderne rechtse partij uit te bouwen, die volgens Mégret op enkele jaren tijd dertig procent van de stemmen zou krijgen. Daar is niets van in huis gekomen. Het MNR bleef in de schaduw staan van het Front national en slaagde er nergens in boven de kiesdrempel van vijf procent te klauteren. De schulden stapelden zich op en steeds meer vroegere kaderleden van het Front die Mégret gevolgd waren, kregen spijt van hun beslissing. Enkele weken geleden kondigde Bruno Mégret teleurgesteld aan dat hij stopt met politiek en voor een grote firma in het buitenland gaat werken.

Le Pen zit nog steeds op zijn keizerstroon. Op 20 juni vierde hij zijn tachtigste verjaardag en hij is naar eigen zeggen nog lang niet van plan om de fakkel door te geven aan een opvolger. ‘Tachtig jaar, dat is toch maar vier keer twintig?’ antwoordde hij (…). Frankrijk weet ondertussen wie Le Pen zal opvolgen: zijn jongste dochter Marine. De patriarch wil dat zo. Hare majesteit wil dat zo. Dus zal het zo zijn. Sinds de presidentsverkiezingen is deze hautaine vrouw niet meer uit het nieuws weg te slaan. Haar ambitie is omgekeerd evenredig met haar menselijke kwaliteiten. Vraag het maar aan de vele kaderleden. Le Pen zit nog steeds op zijn keizerstroon, maar het is ten zeerste de vraag of er morgen nog iets van zijn partij zal overblijven. Zowat alle getrouwen die ten tijde van de opstand van Mégret als één blok achter hem stonden, vragen zich vandaag af of ze destijds wel de juiste keuze hebben gemaakt. Het Front national bevindt zich in een belabberde toestand. Op lokale meetings is haast geen volk meer te zien; de militanten zijn gedemotiveerd en op het partijbureau heerst een stalinistische sfeer. Wie niet in beate bewondering voor Marine ligt, is een ‘verrader’.

De partij is ook virtueel failliet. Bij de laatste parlementsverkiezingen slaagde ze er op heel wat plaatsen niet meer in de kiesdrempel te halen, waardoor haar kandidaten hun campagnekosten niet terugbetaald krijgen en de partij moet inspringen. Het probleem is echter dat het FN voor de laatste campagne ongeveer zeven miljoen euro had geleend bij iemand die al meer dan twintig jaar de drukwerken en de propaganda verzorgt (Fernand Le Rachinel, nvdr.). (…) Geld lenen is natuurlijk iets anders dan geld geven. Dat laatste mag trouwens niet meer in Frankrijk. Bedrijven mogen politieke partijen niet financieren en privé-personen mogen dat slechts doen voor een zeer beperkt bedrag. (…) Maar zo hebben Le Pen en zijn dochter het blijkbaar niet begrepen. Ze weigeren de zeven miljoen terug te betalen en vinden dat de drukker uit Normandië een geste mag doen door een derde van de som te laten vallen. Wat niet mag volgens de wet. Dus wordt de zaak voor de rechtbank uitgevochten, met sappige details die her en der in de pers verschijnen.”

Koen Dillen haalt dan het verhaal nog eens boven over het veel te groot geworden partijsecretariaat van het FN dat verkocht zou kunnen worden, veel te groot geworden omdat het FN drie vierde van haar personeel moest ontslaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070715). Maar als de financiële problemen opgelost geraken, is men er nog niet bij het FN. “Volgend jaar bij de lijstvorming voor de Europese verkiezingen zal de grote zuivering plaatsvinden. Voor zover de partij als het zo verder gaat, nog zetels haalt, wat ik begin te betwijfelen. Le Pen zit nog steeds op zijn keizerstroon. Er zal niet meer veel volk over zijn, als hij er ooit afstand van neemt.” Exit dus FN, exit het grote voorbeeld van het VB.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

DE KIESRESULTATEN VAN HET FN

Koen Dillen betwijfelt of na de Europese verkiezingen volgend jaar nog één FN-parlementslid overblijft. Hieronder de kiesresultaten van het FN de voorbije jaren. Foto: Jean-Marie Le Pen samen met kandidaat-opvolgster dochter Marine Le Pen. “Haar ambitie is omgekeerd evenredig met haar menselijke kwaliteiten”, zegt Koen Dillen.

Voor het Franse parlement. 1978: 0,3 %; 1981: 0,2 %; 1986: 9,7 % (35 verkozenen); 1988: 9,7 % (1 verkozene); 1993: 13,8 % (5,1 % bij de tweede stemronde); 1997: 14,9 % (5,7 % bij de tweede stemronde, 1 verkozene); 2002: 11,3 % (1,8 % bij de tweede stemronde); 2007: 4,3 % (0,08 % bij de tweede stemronde).

Voor de Franse presidentsverkiezingen. 1974: 0,8 %, 1981: -; 1988: 14,5 %; 1995: 15 %; 2002: 16,9 % (17,8 % bij de tweede stemronde); 2007: 10,4 %. Bij de Europese verkiezingen. 1984: 11 % (10 verkozenen); 1989: 11,8 % (10 verkozenen); 1994: 10,5 % (11 verkozenen); 1999: 5,7 % (5 verkozenen); 2004 (9,8 % (7 verkozenen).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

16-07-08

TEN OORLOG!

De toestand waarin Yves Leterme en zijn regering(?)spartijen het land hebben gebracht is natuurlijk een kolfje naar de hand van het VB. Alhoewel de N-VA en LDD meer de pers haalden dan het VB, liet het VB zich niet onbetuigd. Vlaamse partijen moeten nu ook stekker uit België trekken kopte het VB boven haar eerste persmededeling gisteren. Koninklijk initiatief is zwaktebod. Geen confederalisme, maar onafhankelijkheid luidde het boven de volgende persmededeling. Maar hoe gaat het nu verder?

“Na een jaar crisis en eindeloos onderhandelen trekt Yves Leterme zelf de stekker uit de federale regering, ondanks herhaalde pogingen om de deadline van 15 juli uit te stellen. Leterme heeft er de voorbije dagen alles aan gedaan om tot een akkoord met de Franstaligen te komen, en was hiervoor zelfs tot zeer verregaande toegevingen bereid. De nieuwe onderhandelingsformule – ‘overleg van gemeenschap tot gemeenschap’ – bleek al snel een lege doos.” (…) “Hoewel geen akkoord nog altijd beter is dan een slecht akkoord, zeker gezien de Franstalige eisen inzake de uitbreiding van Brussel en de bereidheid van sommige Vlaamse partijen om te berusten in het Belgische status-quo, is het failliet van de stap-voor-stap-strategie nu voor eens en voor altijd bewezen. Binnen België kan en zal Vlaanderen nooit krijgen waar het recht op heeft. Nu zelfs Yves Leterme inziet dat ‘de tegengestelde visies’ tussen Vlamingen en Franstaligen ‘niet te overbruggen’ zijn, iets wat het Vlaams Belang reeds vele jaren zegt, moeten de Vlaamse partijen eindelijk de enige mogelijke conclusie trekken en ‘plan boedelscheiding’ in gang zetten. Vlaanderen heeft helaas meer dan een jaar tijd verloren. De politici moeten niet wachten op nieuwe oekazes van het Paleis, maar zelf de moed hebben om finaal de stekker uit de Belgische constructie te trekken.”

Na een extra partijbestuur en overleg met de VB-parlementsfracties kwamen VB-voorzitter Bruno Valkeniers, VB-Kamerfractieleider Gerolf Annemans en VB-Senaatsfractieleider Joris Van Hauthem tot het weinig verrassend besluit: “Het Vlaams Belang is geen voorstander van het eindeloos rekken van de communautaire gesprekken. Maar nu de staatshervorming in de koelkast stoppen om de ‘problemen van de mensen’ aan te pakken, is de wereld op zijn kop zetten. Een jaar lang hebben de Vlaamse partijen terecht gesteld dat een grondige staatshervorming broodnodig was om een ‘goed bestuur voor de mensen’ te kunnen voeren. De sociaal-economische toestand laat inderdaad niet toe dat er nog maandenlang communautaire spelletjes worden gespeeld. Men moet er dan ook geen tijd meer aan verspillen. In plaats van nog verder energie te steken in een uitzichtloze zaak, is de tijd gekomen om rationeel te kiezen voor de boedelscheiding. Alle pogingen om het Belgische model alsnog op de rails te krijgen, zijn puur tijdverlies. Daarom roept het Vlaams Belang nogmaals alle Vlaamse partijen op eerstdaags spoedberaad te houden ten einde een ordentelijke boedelscheiding voor te bereiden. De Vlaamse partijen hoeven helemaal niet te wachten op welke beslissing van het Paleis dan ook.”

Wat ze bij het VB evenwel niet weten is dat het kartel CD&V/N-VA wel degelijk een ‘Plan B’ heeft om uit de huidige situatie te geraken. Met Pieter ‘Crembo’ De Crem als minister van Landsverdediging en Bart De Wever als staatsman is de zaak zo geklaard, en kan Yves Leterme terug de onbetwiste leider worden. Is het niet van België, dan toch van Vlaanderen. Zie: http://www.garagetv.be/video-galerij/vroemvroem/Belgi_op_de_vooravond_van_de_oorlog_Vrede_opnieuw_verstoord.aspx.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

15-07-08

REGERING LETERME STRUIKELT OVER COMMUNAUTAIR OPBOD. HET VB AFGEVLAGD

De communautaire onderhandelingen hebben niet tot een akkoord geleid. De “vijf minuten politieke moed” nodig om de parlementaire procedure op te starten voor het splitsen van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zijn getoond, maar bleken toch niet voldoende te zijn om dat kiesarrondissement “onverwijld” te splitsen. De voornaamste bijdrage van het VB aan het strategisch spel tussen Vlaamse en Franstalige politici de voorbije maanden – Vlaanderen massaal bevlaggen met Vlaamse-Leeuwvlaggen – hielp de zaak ook al niet vooruit.

Het VB heeft anders kosten noch moeite gespaard om Vlaanderen bevlagd te krijgen. Vorig jaar bood het VB de Vlaamse-Leeuwvlag te koop aan voor vier euro, dit jaar kon je de Vlaamse-Leeuwvlag al gratis krijgen mits een sms’je te sturen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5813292/bestel-de-gratis-leeuwenvlaggen). En toen dat ook al niet hielp, trok het VB naar markten en pleinen om af te geraken van hun voorraad Vlaamse-Leeuwvlaggen (foto 1). Ons is het niet overkomen omdat we geen Vlaamse-Leeuwvlag hebben uitgehangen op 11 juli, net zo min als we een Belgische vlag zouden uithangen op 21 juli, maar nu blijkt dat wie wél een Vlaamse-Leeuwvlag op 11 juli heeft uitgehangen een bedankingsbriefje van het VB in zijn brievenbus gestopt kreeg.

Mark Boudrez uit Roeselare reageerde ontstemd via een lezersbrief in De Morgen: “Geachte heer Valkeniers, Deze ochtend vond ik uw briefje in mijn bus. U bedankt mij daarin dat ik het heb aangedurfd om op de Vlaamse feestdag mijn leeuwenvlag uit te hangen. Eerlijk gezegd: ik heb dit jaar getwijfeld om de jarenlange familietraditie om op 11 juli te bevlaggen verder te zetten. De reden daarvoor was net uw campagne om massaal leeuwenvlaggen uit te delen. Ik wens namelijk absoluut niet geassocieerd te worden met uw organisatie. Aan mijn mast prijkte dan ook geen Vlaams Belangvlag, maar een vlag van de Vlaamse cultuurgemeenschap (foto 2, niet ten huize Mark Boudrez maar elders).

Cultuur die ons het vermogen schenkt het zwart-witdenken te overstijgen. Gemeenschap als bindend gegeven, niet als iets exclusiefs. Mijn Vlaanderen is een Vlaanderen dat zich, ondanks eeuwenlange overheersingen allerhande, steeds uit de slag heeft weten te trekken en aan te passen aan wisselende omstandigheden. Een Vlaanderen dat conservatief is voor wat goed is, maar niet angstig is voor verandering. Een ondernemend Vlaanderen dat risico’s durft te nemen. Een zorgzaam Vlaanderen dat solidair is met al wie minder meeval kent, eigen volk of niet. Ik ben Vlaming, en daar ben ik fier op. Ik wens echter geenszins dat mijn Vlaamsgezindheid gerecupereerd wordt door uw partij van Vlaams (eigen-)Belang.”

De voorbije jaren hadden nogal wat mensen schroom om uit te pakken met een Vlaamse Leeuw omdat het symbool van de Vlaams Leeuw gekaapt was door een racistische partij. Diezelfde partij probeert zich nu dus op te werpen als hoeder van Vlaanderen, terwijl nogal wat mensen uitgerekend die partij als het probleem zien om te komen tot een welvarend en zorgzaam Vlaanderen. Ze zullen het nooit leren bij het VB, maar bescheidenheid siert.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

14-07-08

BLOOT BOVENLIJF

Elk nadeel heeft ook een voordeel, heeft Johan Cruijf ons geleerd. Het voordeel van het rotweer de jongste dagen is dat je minder mannen in bloot bovenlijf ziet rondwandelen. Sommigen onder hen zijn anders wel best fier over de tatoeages die ze op hun lichaam hebben laten zetten en bij zonnig weer zichtbaar worden.

De Blood and Honour’er hiernaast werd vorige maand, donderdag 19 juni 2008, gespot (zie de datumaanduiding op de foto – voor een grotere afbeelding, eenmaal op de foto klikken). Het is duidelijk dat hij lak heeft aan de aanbeveling bij Blood and Honour Vlaanderen om beter geen al te herkenbare nazistische symbolen te laten tatoeëren, en liever enkel door de incrowd herkenbare tatoeages te laten plaatsen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080519).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

13-07-08

HOLLAND HARDCORE-BETOGING SLAG IN HET WATER. VB-SPANDOEK OP KOP VAN DE BETOGING

Holland Hardcore is het grootste Nederlandse extreemrechts internetforum, met bijna tienduizend mensen die een login hebben. Het richt zich op extreemrechtse gabbers, liefhebbers van harde, snelle technomuziek zonder tierelantijnen. Ingevolge herhaalde klachten vanwege het Meldpunt Discriminatie Internet heeft de politie eind mei een huiszoeking verricht bij één van de medewerkers van Holland Hardcore (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080529). Gisteren betoogde Holland Hardcore in Den Haag voor “het behoud van de vrijheid van meningsuiting”. Vrijheid van meningsuiting voor "het eigen volk", wel te verstaan.

Alhoewel op de website van Holland Hardcore gelinkt wordt naar verschillende extreemrechtse groeperingen wilden ze het bij Holland Hardcore gisteren proper houden, en waren enkel de Nederlandse en Vlaamse vlag toegelaten, en de Prinsenvlag – een historische variant op de Nederlandse vlag. Geen vlaggen met Keltisch kruis en dergelijke, om Holland Hardcore niet nog meer in de extreemrechtse hoek te situeren. Toch was het enkel volk uit die hoek dat gisterennamiddag in Den Haag betoogde: mensen van Jeugd Storm Nederland (zie: http://kafka.antifa.net/nsa.js.htm), de Dietse Kameraden uit Zeeuws-Vlaanderen, de Nederlandse Volks-Unie, de Nationalistische Volksbeweging, de Nationaal Socialistische Actie / Actiefront Nationaal Socialisten, Blood and Honour Nederland, Voorpost-Nederland... Zowat de hele fauna en flora van Nederlands georganiseerd extreemrechts was vertegenwoordigd, maar niet de individuele extreemrechtse gabbers waarop Holland Hardcore zich richt. Tweede opvallende vaststelling was dat er maar enkele tientallen betogers waren. De politie hield het op vijfenvijftig betogers, de inrichters van de betoging telden er vijfennegentig. In elk geval een pak minder dan ze verwacht hadden. Stefan Heijnen, bij wie de politie eind mei een huiszoeking had verricht, sprak de aanwezigen toe namens Holland Hardcore. René van Gool (ex Nieuw Rechts) en Florens van der Kooi (Voorpost) waren de twee andere sprekers. De aanwezigen scandeerden onder andere Eigen Volk Eerst! en Nationaalsocialisme, nu!

Drie mensen zijn aangehouden door de Nederlandse politie. Onder hen Roy Willemsen (foto 1, tweede van links - klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding), gangmaker van Holland Hardcore die het niet begrepen had op de aanwezige fotografen. De twee anderen kregen al te zeer last van hun zenuwen toen ze rond het middaguur een tegenbetoging van AFA-Den Haag zagen. Aan de kop van de Holland Hardcore-betoging liep Voorpost-Nederland met een van het Vlaams Belang geleende spandoek (foto 2), van de S.O.S. Democratie-campagne die nog door Jurgen Verstrepen is bedacht. De verwijzing naar het VB was overplakt, maar het is onmiskenbaar een VB-spandoek (een spandoek van dezelfde campagne op de nieuwjaarsreceptie van het VB in 2007: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070114). Het Keltische kruis was toch te zien in de betoging, op het t-shirt van een Vlaming (foto 3). In de dagen voor de betoging jammerden ze bij de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen over "censuur" omdat de Keltische vlag niet toegelaten was op de betoging, betoging nog wel voor de vrijheid van meningsuiting. Het verbod werd dan maar T-shirtgewijs omzeild. Het dragen van een Keltisch kruis is volgens een aantal gerechtelijke uitspraken in Nederland strafbaar mits er een racistische context is, en die was er duidelijk op de Holland Hardcore-betoging. Toch liet de politie begaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal, aanverwant |  Facebook | | |  Print

12-07-08

HET SIMPLISME VAN BJÖRN ROOSE

Op de N-VA kan je veel kritiek hebben, en op hun boegbeelden Bart De Wever en Geert Bourgeois nog meer, maar als ze iets goed doen mag het ook gezegd worden. Vandaag reikt de N-VA haar tweede Ebbenhouten Spoor uit aan de bokser Sugar Jackson (foto).

De eerste Ebbenhouten Spoor, naar analogie van de Ebbenhouten Schoen voor beste Afrikaanse voetballer in ons land, werd vorig jaar uitgereikt aan ‘Gilbertke’. Te zien in Alles kan beter (zie: http://www.youtube.com/watch?v=sx-tTMIByb8) en In de gloria (zie: http://www.youtube.com/watch?v=_D2rDLjtmZE), en daarnaast ook succesvol jurist in Tanzania en auteur van het boek Symfonie in zwart en wit (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=p9195agf). De laureaat dit jaar komt uit een heel andere sector, de bokssport. Osei Bonsu Jackson, beter bekend onder de naam Sugar Jackson, is ’s lands beste bokser. Meer zelfs, is Europees bokskampioen. Sugar Jackson won 27 van zijn 28 professionele kampen, waarvan 23 op knock-out. Hij is afkomstig uit Ghana en woont sinds 1997 in ons land. Sugar Jackson is ook genomineerd voor de Antwaarpse Awaard die dit najaar uitgereikt wordt. In de categorie Aantwaarps figuur van het jaar, samen met schilder Fred Bervoets, Zoo-directeur Rudy Van Eysendeyck, stand-up comedian Wim Helsen en babe Véronique De Kock. In een persmededeling noemt de N-VA Sugar Jackson “een toonbeeld van integratie. In een tijd waarin sporters rolmodellen zijn, heeft hij bovendien een sociale functie. En net daarom wil senator Louis Ide hem in de bloemetjes zetten als meest verdienstelijke ‘nieuwe’ Vlaming.” De huldiging vindt vanavond plaats in het streekmuseum Kortrijk 1302 (zie: http://www.kortrijk1302.be/guldensporenslag/virtuele%20toer.html).

Bij het VB vinden ze het maar niets. Björn Roose, VB-personeelslid en perswoordvoerder van Voorpost, drukt het zo uit op zijn blog: “De N-VA geeft dus prijzen weg aan vreemdelingen die hier mensen op hun gezicht slaan…” Het simplistisch denken van Björn Roose blijft verbazen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print