12-08-08

HEIMATTREUE DEUTSCHE JUGEND TE GAST BIJ HET VNJ

In Duitsland is een zomerkamp door de politie opgedoekt omdat kinderen en tieners er systematisch onderwezen werden in rechtsextremisme. De organiserende vereniging was twee jaar geleden in Vlaanderen op bezoek bij het VNJ.

"De politie heeft in het oosten van Duitsland een jongerenkamp van neonazi's opgerold. In het kamp werden kinderen en tieners door zo’n vijftig volwassenen systematisch onderwezen in extreemrechtse opvattingen, aldus de politie in Rostock. De negenendertig jongens en meisjes, tussen de 8 en 14 jaar oud, zijn naar hun ouders teruggebracht. De deelnemers kwamen uit de hele Bondsrepubliek. De politie kon tegen het vakantiekamp bij Güstrow optreden na een tip uit de bevolking. Het kamp was een initiatief van de Vereniging van Vaderlandstrouwe Duitse Jongeren (HDJ). Agenten namen onder andere vaatdoeken met hakenkruisen in beslag.”

Dit bericht, dat gisteren op zowat elke on line editie van de kranten stond, deed ons onwillekeurig denken aan de kampen van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ). Waarom weten wij eigenlijk ook niet. Akkoord, het parket van Mechelen heeft wel eens een onderzoek ingesteld naar paramilitaire oefeningen van VNJ’ers in de bossen van Rijmenam, bij Bonheiden. En de burgemeester van het in de Oostkantons gelegen Raeren schrok zich een bult toen hij het VNJ in zijn gemeente zag opstappen. Bruno Fagnoul: “Vorige zondag stapte het VNJ hier door de straten. In gestrekte marspas en voorafgegaan door een eigen marsorkest en enkele vlaggendragers. Het deed bijzonder militaristisch aan. En vreemd, vooral omdat het VNJ naar de mis kwam. Ik beweeg me anders voort als ik naar de kerk ga. (…) De tucht en de discipline die uitstraalde van hun optocht riep bij de mensen duidelijk beelden op van de Hitlerjugend.” Maar dat was respectievelijk in 1980 en in 1996. Met dat marcheren was trouwens niets mis mee. Toenmalig VNJ-gouwleider en intussen VB-parlementslid Koen Bultinck zei over dat in rijen van drie naar de kerk marcheren: “Zo verplaatsen wij ons altijd. Het moet op een gedisciplineerde manier gebeuren, anders komen er ongelukken van.”

Intussen is het VNJ-ledenbestand gehalveerd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070802) en amuseren ze zich anders op hun kampen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4821214/vnj-schandaal-in-zutendaal). Geen band mogelijk tussen het VNJ en de HDJ, de Heimattreue Deutsche Jugend (foto 1). Getuige de lieflijke taferelen zoals te zien waren op het VNJ-kamp in Zutendaal in 2002 (foto 2), de liedjes die de VNJ-Gudruns op het VNJ-zomerkamp in Dranouter dit jaar brachten (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=mPo1wD_SeS8, het Eurovisiesongfestival zal Vlaanderen er wel niet mee winnen) en wat ons allemaal uit Duitsland bereikt over die HDJ (zie de video’s bij http://yelloman1.blogspot.com/2008/08/in-het-oosten-van-duitsland-gstrow.html). En toch, en toch. Wie opende op 7 mei 2006, op een ogenblik dat nog bijna niemand hier over die HDJ had gehoord, de Heimattreue Deutsche Jugend als onderwerp op een forum? Het VNJ West-Vlaanderen (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Er werd volk gezocht om het VNJ te vertegenwoordigen bij de HDJ, twee VNJ’ers waren wel bereid maar – voor zover het te volgen is op hun forum – zagen ze ervan af omdat ze het Duits niet zo goed onder de knie hebben. “De schuld van het schoolsysteem.” De datum waarop op het VNJ-forum het onderwerp ‘Heimattreue Deutsche Jugend’ geopend werd, is geen toeval. HDJ zu Gast in Flandern titelde de HDJ-website over een bezoek aan het VNJ op 4 mei 2006. Datzelfde jaar was in de Duitse media al ophef over het zomerkamp dat de HDJ, toen in Nordrhein-Westfalen, inrichtte. Aanleiding was de deelname aan het HDJ-kamp van ex-leden van de Wiking-Jugend, een in 1994 in Duitsland verboden organisatie.

Raar volk dat langskomt bij het VNJ, en waar het VNJ naartoe wil. Trouwens, “vaatdoeken met hakenkruisen”? Wij hebben hier wel eens een foto gepubliceerd van een badkamer met hakenkruisen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5789494/terug-thuis), maar vaatdoeken met hakenkruisen gebruiken? Wij hebben niet eens overwogen om de Vlaamse-Leeuwvlag die wij van het VB gekregen hebben te gebruiken als keukenhanddoek. Het ding is trouwens van te slechte kwaliteit om als keukenhanddoek te gebruiken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.