24-08-08

QUOTES

Tom Lanoye (foto 1) wordt woensdag vijftig jaar, dag waarop ook wij even terugblikken op Lanoye’s vijfentwintig jaar schrijverschap en twintig jaar relatie met zijn partner René. In de weekendkranten wordt Lanoye naar aanleiding van die verjaardag nu al het hemd van het lijf geïnterviewd over heden, verleden en toekomst.

Lanoye trekt schoolreisgewijs naar Brussel om een verjaardagsfeest te geven in één van de bollen van het Atomium, Atomium gebouwd in hetzelfde jaar als waarin Lanoye geboren is. Maar naar 'Brussel'? Het levert alweer een spitse uitspraak op. Tom Lanoye (in Gazet van Antwerpen): “Op een of andere manier hebben we Brussel mentaal al gelost. Wanneer gaan we het laatste taboe opheffen? Wanneer gaan we ook de omgekeerde transfers eens durven opsommen? Wat als we nu eens belastingen zouden heffen op waar mensen hun werk uitoefenen? Vlamingen rijden massaal naar Brussel, vervuilen er de lucht, eisen meer en meer snelwegen, verdienen in Brussel goed hun geld, maar trekken ’s avonds terug naar Vlaanderen: weer die vervuiling. En dan nog gaan kankeren op Brussel, ‘een stad vol vreemdelingen.’ Ga er dan wonen, hé, dan zijn er al wat minder.”

Lanoye is mild geworden voor zijn tegenstanders. In De Morgen zegt hij dat zijn grote woede begin jaren negentig was “dat het Vlaams Blok op te veel punten gelijk had”, en het Vlaams Blok voor de Antwerpse politiek én kunst “een trap onder de kont van de gevestigde macht” betekende. In De Standaard zegt Lanoye dat de enige die in de laatste parlementaire debatten “hoewel plat populistisch, qua inzet en inhoud behoorlijk scoorde” Jean-Marie Dedecker (foto 2) is. Dit weekend geraakte overigens bekend dat een derde VB-parlementslid naar de Lijst Dedecker is overgestapt, de Limburger John Vrancken (zie: http://www.hbvl.be/nieuws/politiek/default.asp?art={CB5F41BD-859A-4F13-BB0C-C4F30CF5700A}). Je moet je niet ongerust maken over jezelf als je nog nooit over John Vrancken gehoord hebt, dat ligt volledig aan John Vrancken zelf.

Vrancken is niet door Jean-Marie Dedecker gevraagd over te stappen, hij is zelf naar Dedecker gestapt. “Ik heb één week bedenktijd gevraagd. Ik wil niet dat LDD een opvangtehuis wordt voor misnoegde parlementsleden die op zoek zijn naar jobzekerheid”, reageerde Jean-Marie Dedecker. Veel andere mandatarissen hebben we nochtans nog niet zien overstappen naar de Lijst Dedecker (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080816 en http://aff.skynetblogs.be/post/5697884/tiende-vbmandataris-maakt-overstap-naar-lijst).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, brussel, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.