25-08-08

TO STARBUCKS OR NOT TO STARBUCKS?

Yves Pernet, die bij het NSV al eens een pen vasthoudt, medewerker is van het Voorpost-tijdschrift Revolte, het volledige voorbije weekend in Steenstrate en omgeving was om de IJzerwake organisatorisch op poten te zetten, en vrijwilliger was bij het VNJ-kamp van de gouw Antwerpen deze zomer in Opoeteren (foto 1, en: http://aff.skynetblogs.be/post/5876542/pret-met-yves-pernet), vraagt zich op zijn blog af waarom er “vanop de linkerkant blijkbaar nog geen reactie is gekomen” tegen de opening van een Starbucks-vestiging (foto 2) in Zaventem.

Beste Yves (foto 3), wij kunnen niet spreken namens ‘de linkerkant’. Sprekend vanuit eigen ervaring (Starbucks in New York) moeten we toegeven dat Starbucks verdomd lekker koffie serveert. Voor het overige schijnt die onderneming wel te foeteren met de rechten van de Amerikaanse en andere werknemers, maar staan de Vlaamse ondernemers dan wel bekend om hun sociale ingesteldheid? Willen zij wel, bijvoorbeeld, vakbondsafvaardiging toelaten in de K.M.O.’s? Omdat Starbucks Amerikaans is, wil Yves Pernet het bedrijf hier weg, en in één adem ook “Mc Donalds, de NAVO, het IMF en de WTO”. Over die laatste drie valt natuurlijk iets te zeggen. Valt zelfs veel te zeggen gezien de alles versmachtende voorwaarden die zij opleggen ten nadele van de ontwikkeling van Derde Wereldlanden. Maar om bij Starbucks en Mc Donalds te blijven, wij zien niet in waarom die kapitalistische ondernemingen zouden moeten verdwijnen en andere kapitalistische ondernemingen zouden mogen blijven.

Beste vriend (nouja), elk bedrijf dat de sociale rechten respecteert mag voor ons blijven, en voor het overige zal ‘de markt’ wel beslissen welke koffie het best smaakt. Toegegeven, wij zijn geen fans van hamburgers. Pannenkoeken lusten wij des te liever, maar daarom hoeven het nog geen boekweitpannenkoeken te zijn. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.