31-08-08

ZWOLLE: HANDVOL BETOGERS, MEER TEGENBETOGERS. SPREKER UIT VLAANDEREN

Veel meer dan in ons land houden de Nederlandse extreemrechtse groepjes ervan om te betogen. “Demonstreren”, heet dat dan voorbij Wuustwezel. En ‘de basis’ wordt daarbij gehoord. Twee maanden geleden vroeg Constant Kusters van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) via Stormfront en andere fora waar extreemrechtse militanten het liefst de volgende betoging zouden houden. Welke stad moesten ze nu aandoen?

Het thema van de betoging, dat zou Kusters wel zelf beslissen. Het werd het, inmiddels na een volksraadpleging bij de Ieren naar de prullenmand verwezen, Verdrag van Lissabon die de eveneens afgewezen Europese grondwet had moeten vervangen. Uiteindelijk ging de betoging door in Zwolle, diep in Nederland. Zo diep in Nederland dat de Combat-18 tak van Blood and Honour Vlaanderen, die zich geroepen voelde mee te gaan betogen, aankondigde al de dag voordien naar Zwolle te reizen. Ze hadden zich die moeite kunnen besparen, want de betoging gisterennamiddag startte met twee uren vertraging. De vrij jonge betogers wilden zich immers niet laten fouilleren bij aanvang van de betoging. Ze waren anders wel gewaarschuwd door de NVU dat alle verwijzingen naar het nazisme of Blood & Honour niet toegelaten waren (zie: onderaan de NVU-persverklaring http://www.nvu.info/pers/300808/1.html). Maar zoveel inzet, het werd beloond. Een vertegenwoordiger van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen mocht de menigte toespreken (foto 2). Nouja, menigte...

Naar verluidt daagden ongeveer een zestigtal extreemrechtse betogers op (foto 1). Anderen spreken van maar een veertigtal, de NVU spreekt over meer dan honderd. In elk geval: NVU’ers, maar ook de Nationaal Socialisten uit Zoetermeer waarmee de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen contacten heeft. Naast Nederlanders waren er ook mensen uit België en Duitsland. Desondanks maar een zestigtal mensen op de been… en een veelvoud daarvan, meerdere bronnen spreken van een tweehonderdtal mensen, die protesteerde(n) tegen de betoging. Het kwam tot een confrontatie tussen de betogers en het publiek, waarbij bierflesjes en stenen door de lucht vlogen. De Nederlandse politie voerde een paar charges te paard uit (foto 3). Er werden een vijftiental mensen opgepakt. Blijkbaar vooral tegenbetogers, en slechts enkele betogers. Zie ook: http://www.rtvoost.nl/media/?video=137874&news=87815.

Constant Kusters noemde de betoging maar half geslaagd. De burgemeester van Zwolle betreurde dat een zonnige zaterdagnamiddag op deze manier is verstoord. (Aanvullingen op dit bericht de komende uren en dagen zijn mogelijk.)

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

LACHEN MET HITLER EN HET VLAAMS BELANG

Zoals hier eerder al gemeld komt op 20 september in Keulen de internationale van de haat bijeen voor een meeting tegen de islamisering: Jean-Marie Le Pen (FN), Heinz-Christian Strache (FPÖ), Mario Borghezio (Lega Nord) en anderen, and last but not least Philip Dewinter (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080809). In Keulen is een tegenactie gepland, en Blokbuster legt busvervoer in naar daar. Tegen 20 à 25 euro (zie: http://www.lsp-mas.be/blokbuster/site/bb/htdocs/modules/news/index.php?storytopic=18).

Maar je kan die dag ook gratis naar Keulen reizen. Het busvervoer is gratis, maar inschrijving is wel verplicht. Dat kan op het telefoonnummer 03 216 92 13. De bus vertrekt om 7.45 uur aan de Amerikalei 98 in Antwerpen. Terugkomst is voorzien rond 21 uur. We moeten wel waarschuwen voor het gezelschap: het is een bus die door het VB wordt ingelegd, en op die bus kan het wel plezant zijn maar niet iedereen wordt er evengoed geaccepteerd. Even halt houden aan het Museum Ludwig aan de Heinrich Böll Platz in Keulen is niet voorzien. Daar zijn nochtans regelmatig interessante tentoonstellingen te zien. In 2004 was daar bijvoorbeeld een knappe tentoonstelling rond de Amerikaanse illustrator en striptekenaar Robert Crumb (http://www.rcrumb.com) te zien. Op dit ogenblik lopen er drie tentoonstellingen, waaronder een over het werk van Marinus die in de jaren dertig in het Franse blad Marianne week na week met fotomontages de draak stak met Hitler, Mussolini en co.

Naar die Marianne is overigens ook het huidige linkse weekblad Marianne (http://www.marianne2.fr) genoemd. Tóen had Marianne een oplage van 200 000 exemplaren, en de fotomontages waren het grote succesnummer van het blad. Nu wordt honderduit gephotoshopt, maar toen was het nog met schaar en lijm werken. Marinus koos vaak bekende schilderijen of beelden als basis. Hitler in de pose van De denker van Rodin, of hij parodieerde De blinden van Breughel met als blinde en lamme respectievelijk Adolf Hitler en Joseph Stalin. Marinus beschouwde Hitler als een gevaarlijke gek die zijn ondergang tegemoet ging. Al in 1939 beeldde hij de Führer en diens trawanten af als koorddansers op een kapotte koord, die te pletter zouden storten in een bos van speren. De laatste montage die Marinus voor Marianne realiseerde, was gewijd aan de Belgische koning Leopold III. Die had toen net gecapituleerd voor Hitler. In de fotomontage zit Leopold in zijn onderhemd aan een schandpaal, met op zijn borst een hakenkruis.

Marinus, volle naam Marinus Jacob Kjeldgaard, publiceerde anoniem in Marianne. Dat redde hem van de gruweldood. “Zes van mijn vrienden uit de Parijse pers, die minder op hun kerfstok hadden dan ik, zijn in Buchenwald en Auschwitz omgekomen”, schreef hij in 1945 in een brief aan zijn broer. Na de oorlog werden de heroïsche dagen van Marianne en de fotomontages van Marinus snel vergeten. De Franse pers had op grote schaal gecollaboreerd, en de oorlogsbladzijde werd daarom liever vlug omgeslagen. Vanaf de jaren zeventig begonnen op vlooienmarkten en bij brocanteurs originele fotomontages van Marinus op te duiken. Waarschijnlijk kwamen die uit zijn nalatenschap, want in 1964 was hij vereenzaamd gestorven. In het Ludwig Museum in Keulen zijn nu alle nummers van Marianne en alle teruggevonden fotomontages van Marinus te zien. Samen met fotomontages van de Duitse kunstenaar John Heartfield (zie: http://www.brasscheck.com/heartfield/gallery.html), die ook Vedeze (zie: http://homepage.mac.com/vedeze/PhotoAlbum93.html) inspireerde.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

30-08-08

RARE JONGENS EN MEISJES

Bij ’t Pallieterke zijn ze niet altijd zo rap als om Philip Dewinter te citeren die zondag voor een VTM-camera verklaarde dat de Vlaamse beweging moet radicaliseren en burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemiddel moet toepassen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080828). Alhoewel het intussen al een halve maand geleden is dat de contacten tussen het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) en de Heimattrue Deutsche Jugend (HDJ) de media haalden (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/379014/2008/08/13/Mantelorganisaties-VB-gaan-op-bezoek-bij-Duitse-neonazi-s.dhtml), geeft ’t Pallieterke er pas deze week haar commentaar op.

Het artikel neemt vooral Tom Cochez, journalist bij De Morgen, op de korrel, maar tussendoor is 't Pallieterke toch nog grappig. ’t Pallieterke: “In Duitsland wordt een kamp van de ‘Heimattreue Deutsche Jugend’ (HDJ) door de politie gesloten. De politie stelde er feiten vast die in Duitsland strafbaar zijn. Op landkaarten met de Duitse rijksgrenzen van voor 1918 moesten de kinderen de teloorgegane gebieden duiden, er waren dagboekfragmenten met gedroedelde swastika’s in de marge en ze wasten er de vaat met een swastikakeukenhanddoek (foto). Een of andere antifawebstek (deze blog dus, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812) had al vlug ontdekt dat er ooit eens twee HDJ’ers op bezoek waren geweest op de VNJ-meiboomplanting. (…) Die HDJ’ers zijn inderdaad ooit op bezoek geweest op de VNJ-meiboomplanting. Iedereen mag daar trouwens komen. Niemand had er ooit van gehoord. Alleen toenmalige verbondsleider Hugo Pieters scheen ze te kennen.”

Als deze blog “al vlug ontdekt(e) dat er ooit eens twee HDJ’ers op bezoek waren geweest”, waarom ontkenden ze dan bij het VNJ aanvankelijk de contacten tussen het VNJ en die HDJ? Eigenaardig ook dat, op één man na, niemand bij het VNJ die HDJ zou gekend hebben, maar een paar dagen na hun bezoek aan het VNJ die HDJ op een VNJ-forum omschreven werd als “Duitse kameraden”, mét een link naar de HDJ-website. De toen hoogste in rang bij het VNJ zou die HDJ wél gekend hebben, had hij ze dan niet onmiddellijk de deur moeten wijzen als het VNJ niet wenst geassocieerd te worden met neonazi’s? Minstens had hij toch onmiddellijk de verwijzingen naar de HDJ op het VNJ-forum kunnen laten verwijderen. Maar neen, dat forum met de verwijzingen naar de HDJ werd pas afgevoerd nadat De Morgen bekend maakte wat wij “al vlug ontdekt(en)”. Rare jongens en meisjes bij het VNJ en ’t Pallieterke. Helaas voor hen kunnen ze niet alle potjes gedekt houden (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080815 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080823).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, internationaal, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

Volgende week zaterdag organiseert de Combat 18-tak van Blood and Honour Duitsland een Ian Stuart Donaldson Memorial. Komen Duitse neonazi’s daarvoor opnieuw naar ons land afgezakt?

Volgende week: ons dossier hierover. (Foto: De Nederlandse neo-nazi Robin van Opstal, fier een t-shirt van de Combat 18-tak van Blood and Honour Duitsland dragend - voor een grotere afbeelding eenmaal op de foto klikken. Zelf mag Robin van Opstal Duitsland gedurende drie jaar niet meer binnen wegens agressief gedrag, zie: http://www.kafka.antifa.net/opstal.htm en http://www.kafka.antifa.net/mil.opstal.htm. Twee jaar geleden, op 17 november 2006, viel zijn aanwezigheid in Beerse, in de Antwerpse Kempen, op. Hij was er samen met een vijftiental extreemrechtse skinheads. Ze hielden twee toevallig voorbij fietsende jongeren staand en vroegen hen om hun mening over het neonazisme. Toen die vroegen wat dit allemaal te betekenen had, sloegen Van Opstal en een Vlaamse extreemrechtse skinhead de twee jongeren en hun fietsen in elkaar.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal, dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

29-08-08

JE RECHTEN ALS SLACHTOFFER

Na kritiek in de pers dat de eind februari gelanceerde criminaliteitswebsite van het VB nog slechts oud nieuws bevat (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GN1UR769) werd de website vlug geactualiseerd door Bart Debie (foto 1: Bart Debie bij de lancering van zijn criminaliteitswebsite), maar intussen is het alweer van 7 augustus geleden dat er nog een bericht op gepost is. Het kan natuurlijk ook zijn dat de criminaliteit zich in deze vakantiemaanden verplaatst. Naar het zuiden van Frankrijk bijvoorbeeld, meer bepaald de streek rond het mondaine Cannes. Alleszins presenteert uitgeverij EPO dinsdag een nieuw boek over je rechten als slachtoffer van misdrijven (foto 2) en is een website met dezelfde naam als het boek on line gezet.

Welke zijn mijn rechten als slachtoffer van een misdrijf? Om het antwoord op deze vraag te vinden, moet je als slachtoffer vaak een hele zoektocht ondernemen: je loopt van de ene dienst naar de andere, leest talrijke folders en eventueel zelfs een moeilijk juridisch handboek. Wanneer je bezig bent met de verwerking van een schokkende gebeurtenis, is die zoektocht een hele opgave. En een uitweg vinden uit de doolhof van het strafrecht is niet zo evident. Daarom hebben een aantal deskundigen de hoofden bij elkaar gestoken. Ze stelden zich de vraag: "Welke informatie hebben slachtoffers nodig om hun zoektocht te vergemakkelijken?" En ze spraken iemand aan die ervaring heeft binnen slachtofferhulp. Ils Wouters werkt sedert 2001 bij slachtofferhulp als juriste en hulpverlener. Zij kon antwoorden geven op deze vragen en maakte een handig werkinstrument voor slachtoffers.

Je rechten als slachtoffer brengt alle nuttige informatie voor slachtoffers samen in één handig boek. Het is een leidraad voor slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen, voor hun nabestaanden en voor getuigen. Het boek geeft op een eenvoudige manier uitleg over ingewikkelde juridische procedures, en dit zo praktisch mogelijk, met veel voorbeelden en nuttige tips, en met adressen van diensten die hulp kunnen bieden. Je rechten als slachtoffer is een levensecht boek, met getuigenissen van slachtoffers en gebaseerd op de ervaringen van hulpverleners. Het richt zich in de eerste plaats tot slachtoffers, maar het is ook een handig instrument voor iedereen die in contact komt met slachtoffers: juristen, politieagenten, maatschappelijk werkers, justitieassistenten, hulpverleners, enz. Naast alle juridische aspecten komen in dit boek ook de psychosociale aspecten van het slachtofferschap aan bod, zoals het verwerkingsproces. Een boek dus dat het slachtoffer volwaardig recht doet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, boeken, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

28-08-08

“DE VLAAMSE ONAFHANKELIJKHEID IS NU ZO DICHTBIJ DAT WE ONS NIET MEER STRIKT AAN DE PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE EN DE GRONDWET MOETEN HOUDEN.”

De redactie van deze blog kijkt weinig naar televisie, en naar VTM nog minder, maar gelukkig is er ’t Pallieterke die ons wijst op wat De Grote Baas er gezegd heeft. Na afloop van de IJzerwake zei Philip Dewinter voor een VTM-camera: “De Vlaamse beweging moet radicaliseren en burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemiddel toepassen. Waarom nog gehoorzamen aan een overheid die de democratische verzuchtingen van de bevolking toch naast zich neerlegt? Desnoods organiseren we een betaalstaking voor wat belastingen en taksen betreft.”

Dewinter heeft dit intussen op de Nederlandse televisiezender KRO herhaald. “Als de Belgische staat toch niet naar de burgers luistert, waarom zouden de burgers de staat dan nog respecteren?” en “De Vlaamse onafhankelijkheid is nu zo dichtbij dat we ons niet meer strikt aan de parlementaire democratie en de grondwet moeten houden. Dat is zo bij elke revolutie: op het allerlaatste moment moet men de wetten naast zich neerleggen.” Dewinter zei daarbij onder andere te denken aan het niet meer betalen van belastingen en taksen, of het niet meer uithangen van Belgische vlaggen aan gemeentehuizen.

Dat laatste zorgt gegarandeerd voor televisiebeelden. Maar of de Belgische staat daardoor op haar grondvesten zal daveren, is maar de vraag. Iets anders is geen belastingen of taksen meer betalen. Nadeel van die strategie is natuurlijk dat het nog enige tijd zal duren voor de resultaten van die actie zichtbaar worden: de belastingbrieven zijn pas ingevuld en terugbezorgd aan de belastingsdiensten. Dewinter kan natuurlijk wel beginnen met de BTW, de ‘Belasting op de Toegevoegde Waarde’, niet langer te betalen. Dewinter gaat de nieuwe Dag Allemaal kopen? “Ah, neen. Ik betaal die 6 % btw daarvoor niet.” Dewinter wil wat anders kopen? “Ah, neen. Ik betaal die 21 % btw daarbij niet.” Het VB gaat zich nog populair maken bij de Vlaamse middenstand!

Of bedoelde Dewinter dat de bedrijven de verschuldigde BTW niet meer moeten doorstorten? Ja, dat zal 't zijn! Nu is het al gebeurd dat de BTW niet doorgestort wordt naar Vadertje Staat, en dat zal nog wel meer gebeuren. Maar we betwijfelen sterk of die bedrijven dat doen om de eis voor Vlaamse onafhankelijkheid kracht bij te zetten. Het lijkt ons wel het laatste van hun motieven. En met het niet-doorstorten van de BTW van VB-uitgeverij Egmont zal Dewinter het ook niet redden. Dewinter heeft weer eens stoere taal gesproken, die op applaus onthaald wordt bij zijn achterban, maar waar niets van in huis komt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

27-08-08

RESPECT VOOR TOM LANOYE

Boeken-Tom-LanoyeSamenlevingsregisterTom Lanoye viert vandaag zijn vijftigste verjaardag, en dat zullen we geweten hebben.

Kristien Hemmerechts verjaart vandaag ook, maar we kunnen ons niet herinneren dat toen zij vijftig werd daar zoveel om te doen was. Tom Lanoye is natuurlijk wat anders. Taalvirtuoos, marketeer, bibliofiel, homo, vrouwenzot, politiek beest en performer, zo vatte De Standaard der Letteren het vorige week in evenzoveel artikels samen. Vandaag wordt op Klara twaalf uur lang werk van Lanoye voorgelezen (zie: http://www.klara.be/cm/klara/2.1019/1.36350-voorleesmarathon-voor-tom-lanoye), en in oktober en november volgt de tournee Woest (zie: http://www.lanoye.be/pdf/Woestflyer.pdf). Lanoye mag dan al wel vijftig zijn geworden, zijn verontwaardiging over onrecht, hypocrisie en tunnelvisie is er niet op verminderd.

We hebben Tom Lanoye regelmatig samen met ons op pad gevonden tegen het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang. Samen maar onafhankelijk van elkaar. Lanoye is er de man niet voor om te functioneren in een organisatieverband. Daarvoor is hij teveel middenstander. Maar hij stond wel mee aan de wieg van Charta 91, een burgerbeweging van Eric Corijn, de intussen vier jaar geleden overleden Paul Verbraeken en het rijtje gaat verder met kameraden die ons intussen eveneens ontvallen zijn: Hugo Gijsels, Hugo Claus… Charta 91 wilde de verrechtsing een halt toeroepen “tot het onzalige tij is gekeerd” (zie: www.charta91.be/BasisTekst.htm) en bepleitte een cordon sanitaire rond het Vlaams Blok (zie: http://www.charta91.be/NB/Cordon.htm). Dat laatste is meer vijftien jaar later nog steeds gelukt. Het eerste, de verrechtsing tegenhouden, is niet gelukt. Maar toch, Eric Van Rompuy (CD&V) verweet Lanoye in de jaren tachtig ”morele leegte”, “marginale subcultuur” en “ontworteling van de Vlaamse volksaard”. Nu wenst Eric Van Rompuy Lanoye “de creativiteit en de vitaliteit” toe om verder te schrijven. Eric Van Rompuy: “Want niemand van je generatie heeft meer talent dan jij. Hebben schrijvers en dichters ook niet tot taak het volk te verheffen?” Belangrijker dan wat de jongste van de broers Van Rompuy vindt, is natuurlijk dat Lanoye met de show die hij daarbij verkocht in 1996 een samenlevingscontract afsloot (foto 3, klik eenmaal op de afbeelding voor een duidelijker foto) dat acht jaar later zou uitmonden in het openstellen van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes. Wie had dat gedacht in de CVP-staat Vlaanderen? Al was het niet enkel de CVP die steigerde bij homo’s die openlijk hun liefde belijden. Lees er maar Lanoye’s Samenleefcontractregistratiespeech op na, in: Lanoye, Woorden met vleugels, 2001.

Tot op vandaag blijft Lanoye de scherpzinnigste observator van dit tijdsvak. Lees er maar zijn korte maar ô zo rake columns in Humo op na, in Lanoye's snelvuur, en de breder uitgevallen vroegere maar toch niet gedateerde columns. Over bijvoorbeeld hoe Philip Dewinter en André Gantman zich vergalopperen om de Joodse zaak ter wille te zijn, zie: Schindler’s List voor gevorderden in Schermutseling, 2007. Of Lanoye’s toespraak over het hoofddoekendebat bij het hem en andere stadsdichters toekennen van een eredoctoraat aan de Universiteit Antwerpen (Het gala-uniform van het westerse denken, ook al hernomen in Schermutseling). Helemaal bij de keel gegrepen heeft Lanoye ons met zijn toneelstuk Mefisto for ever, over acteurs en toneel bij de opkomst van het Derde Rijk (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061028).

Bij het feestje na het ondertekenen van het samenlevingsregister was er muziek van La Esterella (live) en Aretha Franklin (op cd). Welk(e) nummer(s) van Aretha Franklin toen gedraaid werd(en), herinneren we ons niet meer. Maar bij wijze van respect voor Tom Lanoye hier Aretha Franklin met Respect (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=C6C83lwwxJ8&feature=related), een live-versie van Respect uit 1967 (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=2_QTKyIP_mE&NR=1), de laatst geregistreerde versie met Aretha Franklin, veertig jaar na de eerste versie (http://nl.youtube.com/watch?v=Ut15Ezxu0yY&feature=related), and last but not least een schattige versie van Respect door twee tieners (http://nl.youtube.com/watch?v=AlNPAf7_6o4&feature=related). Als je maar één van de vier filmpjes wil bekijken, kies dan dat laatste. Wij hebben alleszins alle respect voor Tom Lanoye.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

DOÉN

Progressieve leer-raars1Progressieve leer-raars2Progressieve leer-raars3Het grootste deel van ons archief over het Vlaams Blok is destijds verhuisd naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding om mee de klacht te stofferen waarmee het VB uiteindelijk veroordeeld werd wegens racisme. Maar we vonden toch nog het pamflet terug waarover Tom Lanoye één van zijn columns schreef in de legendarische Doén-reeks.

Op 13 maart 1989 begint het Vlaams Blok een actie waarbij onder de  schoolgaande jeugd duizenden pamfletten worden verspreid, getiteld ‘De meester doet het weer’ (foto 1). Een fragment: “Heel wat leraars maken misbruik van hun positie. (…) De intellectuele terreur begint op school. Wat mag en vooral niet mag, wie al dan niet democraat of racist is, wordt beslist door een select clubje leraars. (…) De Vlaams Blok Jongeren (VBJ) starten met deze pamflettenactie een campagne die de linkse manipulatie en indoctrinatie in het onderwijs wil aanklagen. VBJ wil zoveel mogelijk informatie verzamelen over deze onfrisse praktijken. Daarom deze oproep aan ouders en leerlingen: stuur ons feiten en gegevens (desnoods anoniem) wanneer schooldirecties en leraars hun boekje te buiten gaan. Al deze informatie zal in een zwartboek gebundeld worden. Filip Dewinter, volksvertegenwoordiger, voorzitter Vlaams Blok Jongeren.” (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding).

Tom Lanoye reageerde in Humo met: “Hoe bedoelt u, ‘een schandalige pamflettenactie van het Zwart Blok? Ik vind het geweldig. (…) Waarom heb ik nooit die kans gekregen toen ik nog op school zat? Al mijn leraars wiskunde had ik verlinkt, opdat ze door de knokploegen van het Zwart Blok eens stevig in elkaar getimmerd zouden worden. Die ene klootzak van lichamelijke opvoeding, ik had hem, zogenaamd wegens het doen van niet-volksverbonden voorstellen aan mijn adres, laten ontslaan. (…) En dan die lul van een directeur (…). Ik had wel iets pittigs over hem verzonnen. Had hij maar niet zo vaak strafstudie moeten geven. Ik hoor hier en daar zeggen dat de pamflettenactie van het Zwart Blok verboden zou moeten worden. Dat je ‘een partij die in se anti-democratisch is’ niet de kans moet geven onze democratie te misbruiken. Wat een hoogdravende onzin. (…) Beste lezer/lezeres van Humo (…). Als u nu eens het volgende doet.”

Lanoye roept op om fictieve brieven naar het VB te versturen. “Ik geef u als voorbeeld een brief die ik vanmorgen zelf heb geschreven: ‘Beste Vlaams Blok Jongeren, mijn  naam is Johnny Verschaeve. Ik ben leerling aan het Sint-Jozef-kleinseminarie te Sint-Niklaas. Ik zit in de tweede Latijnse. Onze leraar Nederlands, Urbain de Pillecijn, bijgenaamd de Pitou, sprong in zijn vorige les op en neer van kwaadheid en riep dat onze moeders beter abortus  hadden kunnen laten plegen toen ze zwanger van ons waren. Tevens zei hij dat, als we zo doorgingen, de Marokkanen binnenkort beter Vlaams zouden spreken dan wij. Aan zijn stem kon ik horen dat hij dat zelfs hoopte. Ik hoop u hiermee van dienst te zijn. Hou zee! Johnny V.’ U stopt dit blad papier met uw imaginaire klachten in een envelop, u frankeert hem en stuurt hem naar: VBJ (Vlaams Blok Jongeren), Schipperskaai 17, 1210 Brussel. (…) Het verwerken van deze brieven zal de andere activiteiten van het Blok tot een minimum herleiden en de partijkas voor de helft opslorpen. De andere helft gaat op aan het drukken van het aangekondigde zwartboek dat noodgedwongen enige honderdduizenden pagina’s méér zal bevatten dan oorspronkelijk gepland. (…) Het zal een zwartboek zijn dat niets bewijst. Precies zoals het hoort. Dus niet vergeten. Schrijven. Collaboreren. Klikken. Doén!”

Volgens Hugo Gijsels (zie: http://www.freewebs.com/hugogijsels) was deze column een schot in de roos. “Enkele honderden Vlamingen stuurden compleet verzonnen rapporten en klachten naar het Vlaams Blok. (…) Het Vlaams Blok ontving 784 schriftelijke reacties. Het was evenwel onbegonnen werk de valse klachten te onderscheiden van de ernstige. De epistels van Mefisto Facisto en Achiel vanden Boeynants uit het Instituut voor Atoomwetenschappen te Zoetenaaie vielen uiteraard door de mand. Meer ernstige inzendingen konden niet van de andere worden onderscheiden. Met als gevolg dat 774 van de 784 niet in het zwartboek werden opgenomen en dat de publicatie van het zwartboek op de lange baan werd geschoven.” Een vergelijking met de valse brieven van Swa Cauwenbergh (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080826) gaat overigens niet op. In het ene geval gaat het om het misleiden van de publieke opinie, in het andere geval om het laten mislukken van een actie van een politieke tegenstrever. Een paar jaar geleden probeerde de NJSV eenzelfde verklikkersactie in scholen op te zetten, maar zelfs toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke moest erkennen dat het niet het briljantste idee was (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=hFsRbZ00RJA).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

ALS HET VB LANOYE INSTEMMEND CITEERT

Marie-Rose Morel verjaarde gisteren, Tom Lanoye (foto 1) verjaart vandaag. Of  hoe een wereld van verschil toch dicht bijeen kan liggen. ‘Roosje’ stelt voor om volgend jaar samen een verjaardagsfeest te organiseren, maar naar verluidt wil Tom Lanoye het toch liever gezellig houden.

Zowat de enige bloggende VB’er die ervan verdacht kan worden een boek van Lanoye in huis te hebben – Gerolf Annemans (foto 2, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061025) – heeft (nog) niet gereageerd op de vijftigste verjaardag en het vijfentwintig jaar schrijversschap van Tom Lanoye. Annemans is nog altijd in de wolken van de IJzerwake vorige zondag. Op de nationale website van het VB reageerde men wél op Lanoye’s vijftigste verjaardag. Onder de kop VB had gelijk citeert het VB Lanoye vorig weekend in De Morgen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080824). Om dan te besluiten dat nu ook een deel van de linkerzijde de rol van het VB als zweeppartij erkent. Letterlijk: “Anno 2008 erkent zelfs (een deel van) de linkerzijde dat het Vlaams Blok/Vlaams Belang zijn rol als zweeppartij met verve vervult.”

Die “met verve” is wat overdreven, maar heeft iemand voor het overige de rol van het VB als zweeppartij betwist? Alleen stuiven de opgezweepten naar alle mogelijke richtingen uiteen, maar niet die het VB wil. De Lijst Dedecker zal het VB zonder twijfel zetels kosten bij de Vlaamse parlementsverkiezingen volgend jaar, en tussen de LDD en het VB gaapt op ethisch vlak een kloof zo groot als een ravijn. Met de N-VA kan het nog altijd alle kanten uit, maar het laatste wat Bart De Wever lijkt te zullen doen is in de pas van Philip Dewinter lopen. In Antwerpen ziet het er niet naar uit dat Patrick Janssens de burgemeesterssjerp moet doorgeven aan Philip Dewinter, en in het district Hoboken bestuurt de radicaal-linkse PvdA in feite mee (foto 3: PvdA-fractieleidster Mie Branders, zie: http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=2&id=9841). Is het dat allemaal wat de zweeppartij VB wil?

Als het VB 'links' met instemming citeert, is er altijd wel iets krom in hun redenering (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080711).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, cultuur |  Facebook | | |  Print

26-08-08

VB'ER MANIPULEERT AL JAREN VLAAMSE PERS

We weten al langer dat je niet teveel belang mag hechten aan de reacties die op het internet verschijnen, de polls en de reacties op artikels die in alle anonimiteit gepost worden. Wegens teveel van hetzelfde, van hetzelfde clubje kankeraars die het internet bezoedelen (zie: http://www.knack.be/blog/blog-algemeen/71-96-3017/beste-haatmailschrijver-.html). Vandaar trouwens een oproep om niet zomaar alles te laten publiceren (zie: http://www.stopracismeopmediasites.be). Humo (foto 1) onthult vandaag hoe ene Swa Cauwenberg onder wel dertig aliassen de lezersrubrieken in Vlaamse kranten en weekbladen vult. De man is secretaris van de Londerzeelse afdeling van het VB (http://londerzeel.vlaamsbelanghallevilvoorde.org/default.asp?p=12_1&n=138).

Swa Cauwenbergh duikt regelmatig op in kranten als Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, zij het niet altijd onder zijn eigen naam (foto 2: Swa Cauwenbergh onder de naam van één van zijn aliassen in Het Nieuwsblad van gisteren - klik eenmaal op de afbeelding voor een duidelijker foto). ‘Steven Redant uit Schoten’ trekt in de lezersbrief die we hierboven publiceren van leer tegen minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) omdat ze als Waalse politica verhindert dat de Vlaamse overheid een vaccinatiecampagne zou starten die 16 000 Vlaamse meisjes zou behoeden van baarmoederhalskanker. Gisteren trok Swa Cauwenbergh onder de naam van één van zijn aliassen van leer tegen een Waalse socialistische minister. Andere keren zijn het dé Walen die het moeten ontgelden, dé moslims, dé socialisten, het vorstenhuis, en iedereen die niet naar links neigt en geen uitgesproken voorstander is van een Vlaamse onafhankelijke staat. Ook de Open VLD en de CD&V krijgen ervan langs. Vlaams Belang, N-VA en Lijst Dedecker blijven altijd buiten schot.

Maar Steven Redant bestaat dus niet, net zo min als Falco Caudenberg, Felix De Brouwer, Jasper Van Belle, Ynke Krols, Maarcha Lenaerts, Nick Van den Bergh en tal van andere ‘mensen’. Ze blijken alleen maar te bestaan in het brein van de secretaris van het VB-Londerzeel. Humo, die zelf ook brieven van Swa Cauwenbergh kreeg, ontdekte dat het zogenaamde adres van Maarcha Lenaerts een stuk onbebouwde braakgrond is. Op het adres van Ynke Krols is een politiekantoor gevestigd, terwijl Ynke Krols toch een advocate zou zijn. Een derde keer bestaat de 'briefschrijver' echt, maar is het een vierenhalf jaar oude kleuter. Een andere keer is de 'briefschrijfster' een drie jaar geleden overleden vrouw. In een interview dat te laat kon afgenomen worden voor de gedrukte versie van Humo, maar intussen op Humo’s Wild Site staat, blijft Swa Cauwenbergh erbij dat al die mensen echt bestaan. Hij zou ze ontmoet hebben in een café in Antwerpen dat intussen failliet is, maar hij zich de naam echter niet meer van herinnert, en die mensen zouden hem uit erkentelijkheid steeds weer een kopie studeren van hun brieven aan diverse redacties (zie: http://www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/DezeWeek_index_Vlaams-Belang-manipuleert-pers-Swa-Cauwenbergh-antwoordt.html). Een verklaring die kant noch wal raakt.

Swa Cauwenbergh vult niet enkel de lezersrubrieken van Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, ook de lezers van ’t Pallieterke en het onderwijsblad Klasse mogen genieten van de eensluidende opinies bij een grote schaar Vlamingen… die allemaal te herleiden zijn tot één man, een gepensioneerd onderwijzer, secretaris van het VB-Londerzeel. En niet zomaar een VB’er zoals er dertien in een dozijn zijn. Hij was ook jarenlang lokaal secretaris van het Nationalistisch Vormingsinstituut, één van de drie vzw’s van het Vlaams Blok die veroordeeld werden wegens “een permanente toepassing van het zondebokmechanisme en (…) hatelijke beeldvorming om de bevolking aan te zetten tot vreemdelingenhaat.” Swa Cauwenbergh vult ook menige website. Zo duikt hij bijvoorbeeld op bij de mensen die reageren op de blog van Luc Van Braekel en meldde hij aan Björn Roose dat hij de eerste was die een internetpetitie voor Vlaamse onafhankelijkheid had getekend… petitie die hij weliswaar zelf op het internet had gezet (zie: http://www.vlaamseonafhankelijkheid.be/list.asp en http://www.vlaamseonafhankelijkheid.be).
 
Toch is Swa Cauwenbergh een veeleer onopvallende figuur. In zijn thuisbasis Londerzeel staat hij niet bekend als een marginale zonderling, maar als een gerespecteerde voormalige dorpsonderwijzer. Die weliswaar nooit geheim heeft gemaakt van zijn Vlaams-nationalistische overtuiging, maar waarvan niet vermoed werd dat hij in het geheim de pers bestookte met fictieve lezersbrieven uit alle uithoeken van het land. Alsof zíjn opinie meteen die van een trits Vlamingen is, opinie waar het VB zich dan weer op beroept om uit te halen naar dé Walen, dé moslims, dé socialisten, het vorstenhuis, en iedereen die niet naar links neigt en geen uitgesproken voorstander is van een Vlaamse onafhankelijke staat.

In een reactie aan De Morgen wijst het VB erop dat het over slechts één militant gaat en vraagt het VB zich af of Humo in de zomervakantie misschien kampt met een gebrek aan voldoende nieuws. Nochtans is de Humo van deze week weer best interessant. Humo citeert deze week ook uit wetenschappelijk onderzoek van professor Kris Deschouwer (VUB) die interne documenten van het Nationalistisch Vormingsinstituut, intussen de 'Dienst Vorming' van het VB, kon inkijken. Bij dat Vormingsinstituut, waarvan Cauwenbergh zegt de lokale secretaris te zijn, werden instructies gegeven voor het schrijven van lezersbrieven vanuit elk arrondissement. Militanten en kaderleden kregen voorbeelden voorgeschoteld van hoe ze de publieke opinie via lezersrubrieken moesten bewerken. Als ze iets niet helemaal zeker wisten bijvoorbeeld, moesten ze het in vraagvorm opschrijven. Er blijft altijd wel iets van hangen, nietwaar? Swa Cauwenbergh mag dan wel een extreem voorbeeld zijn, hij doet niet anders dan wat de VB-vormingsdienst haar militanten en kaderleden voorstelt.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

KOFFIE TE HEET VOOR MANUSJE-VAN-ALLES

Volgens Yves Pernet, manusje-van-alles ter extreemrechterzijde van het politieke spectrum (zie het artikel hieronder), vindt het AFF het blijkbaar nodig om het op te nemen voor Starbucks omdat hij er tegen is. Helaas voor hem heeft Pernet, uit pure opwinding dat zijn naam hier vermeld werd, ons artikeltje gisteren verkeerd gelezen.

Wij zijn niet voor Starbucks omdat Pernet er tegen is, wij zien niet het nut in van tegen een kapitalistisch bedrijf zijn… om zo ruimte te laten voor een ander kapitalistisch bedrijf. Zoals wij al schreven moet een bedrijf  natuurlijk wel de sociale rechten respecteren, en dat “de gezondheid van het volk boven de belangen van een bedrijf als Starbucks en McDonalds” primeert is nogal wiedes. Maar ook op dat punt zijn Vlaamse bedrijven niet heiliger dan andere, of moeten we herinneren aan vetsmelterij Verkest? Interessant is wel dat Pernet “voor de nationalisatie van bepaalde kernsectoren in de economie zoals energie, post, openbaar vervoer en grondstoffen” is. Daar moet hij anders niet mee afkomen bij het VB, op dat punt sluit Pernet meer aan bij de PvdA en SP.A-Rood.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie |  Facebook | | |  Print

25-08-08

TO STARBUCKS OR NOT TO STARBUCKS?

Yves Pernet, die bij het NSV al eens een pen vasthoudt, medewerker is van het Voorpost-tijdschrift Revolte, het volledige voorbije weekend in Steenstrate en omgeving was om de IJzerwake organisatorisch op poten te zetten, en vrijwilliger was bij het VNJ-kamp van de gouw Antwerpen deze zomer in Opoeteren (foto 1, en: http://aff.skynetblogs.be/post/5876542/pret-met-yves-pernet), vraagt zich op zijn blog af waarom er “vanop de linkerkant blijkbaar nog geen reactie is gekomen” tegen de opening van een Starbucks-vestiging (foto 2) in Zaventem.

Beste Yves (foto 3), wij kunnen niet spreken namens ‘de linkerkant’. Sprekend vanuit eigen ervaring (Starbucks in New York) moeten we toegeven dat Starbucks verdomd lekker koffie serveert. Voor het overige schijnt die onderneming wel te foeteren met de rechten van de Amerikaanse en andere werknemers, maar staan de Vlaamse ondernemers dan wel bekend om hun sociale ingesteldheid? Willen zij wel, bijvoorbeeld, vakbondsafvaardiging toelaten in de K.M.O.’s? Omdat Starbucks Amerikaans is, wil Yves Pernet het bedrijf hier weg, en in één adem ook “Mc Donalds, de NAVO, het IMF en de WTO”. Over die laatste drie valt natuurlijk iets te zeggen. Valt zelfs veel te zeggen gezien de alles versmachtende voorwaarden die zij opleggen ten nadele van de ontwikkeling van Derde Wereldlanden. Maar om bij Starbucks en Mc Donalds te blijven, wij zien niet in waarom die kapitalistische ondernemingen zouden moeten verdwijnen en andere kapitalistische ondernemingen zouden mogen blijven.

Beste vriend (nouja), elk bedrijf dat de sociale rechten respecteert mag voor ons blijven, en voor het overige zal ‘de markt’ wel beslissen welke koffie het best smaakt. Toegegeven, wij zijn geen fans van hamburgers. Pannenkoeken lusten wij des te liever, maar daarom hoeven het nog geen boekweitpannenkoeken te zijn. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

24-08-08

QUOTES

Tom Lanoye (foto 1) wordt woensdag vijftig jaar, dag waarop ook wij even terugblikken op Lanoye’s vijfentwintig jaar schrijverschap en twintig jaar relatie met zijn partner René. In de weekendkranten wordt Lanoye naar aanleiding van die verjaardag nu al het hemd van het lijf geïnterviewd over heden, verleden en toekomst.

Lanoye trekt schoolreisgewijs naar Brussel om een verjaardagsfeest te geven in één van de bollen van het Atomium, Atomium gebouwd in hetzelfde jaar als waarin Lanoye geboren is. Maar naar 'Brussel'? Het levert alweer een spitse uitspraak op. Tom Lanoye (in Gazet van Antwerpen): “Op een of andere manier hebben we Brussel mentaal al gelost. Wanneer gaan we het laatste taboe opheffen? Wanneer gaan we ook de omgekeerde transfers eens durven opsommen? Wat als we nu eens belastingen zouden heffen op waar mensen hun werk uitoefenen? Vlamingen rijden massaal naar Brussel, vervuilen er de lucht, eisen meer en meer snelwegen, verdienen in Brussel goed hun geld, maar trekken ’s avonds terug naar Vlaanderen: weer die vervuiling. En dan nog gaan kankeren op Brussel, ‘een stad vol vreemdelingen.’ Ga er dan wonen, hé, dan zijn er al wat minder.”

Lanoye is mild geworden voor zijn tegenstanders. In De Morgen zegt hij dat zijn grote woede begin jaren negentig was “dat het Vlaams Blok op te veel punten gelijk had”, en het Vlaams Blok voor de Antwerpse politiek én kunst “een trap onder de kont van de gevestigde macht” betekende. In De Standaard zegt Lanoye dat de enige die in de laatste parlementaire debatten “hoewel plat populistisch, qua inzet en inhoud behoorlijk scoorde” Jean-Marie Dedecker (foto 2) is. Dit weekend geraakte overigens bekend dat een derde VB-parlementslid naar de Lijst Dedecker is overgestapt, de Limburger John Vrancken (zie: http://www.hbvl.be/nieuws/politiek/default.asp?art={CB5F41BD-859A-4F13-BB0C-C4F30CF5700A}). Je moet je niet ongerust maken over jezelf als je nog nooit over John Vrancken gehoord hebt, dat ligt volledig aan John Vrancken zelf.

Vrancken is niet door Jean-Marie Dedecker gevraagd over te stappen, hij is zelf naar Dedecker gestapt. “Ik heb één week bedenktijd gevraagd. Ik wil niet dat LDD een opvangtehuis wordt voor misnoegde parlementsleden die op zoek zijn naar jobzekerheid”, reageerde Jean-Marie Dedecker. Veel andere mandatarissen hebben we nochtans nog niet zien overstappen naar de Lijst Dedecker (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080816 en http://aff.skynetblogs.be/post/5697884/tiende-vbmandataris-maakt-overstap-naar-lijst).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, brussel, ldd |  Facebook | | |  Print

23-08-08

IJZERWAKE: HET VNJ IS WEER VAN DE PARTIJ

IJzerwake1995Morgen vindt in Steenstrate de zevenste IJzerwake plaats, het rechtsradicale alternatief op de IJzerbedevaart. Die IJzerwake wordt georganiseerd door een comité waar het VB officieel niets mee te maken heeft, maar wie daar geen VB-lidkaart heeft is de uitzondering die de regel bevestigt. In het jongste Vlaams Belang Magazine moet je trouwens op de details letten om het verschil te zien tussen de aankondiging van waar overal in Vlaanderen bussen vertrekken naar de IJzerwake, en de gebruikelijke aankondigingen van busvervoer naar VB-manifestaties.

De allereerste IJzerwake werd overigens in 1995 georganiseerd door het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), vorige week nog in het nieuws omwille van haar contacten met ‘Duitse kameraden’, websites die plots van het internet verdwenen en gore grapjes (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080815). Volgens een verslag dat destijds verscheen in het VNJ-blad Storm en hernomen wordt op de website van de IJzerwake trokken in 1995 “na een geslaagd protest” aan de IJzerbedevaart “enkele duizenden bedevaarders naar Steenstrate waar de VNJ-ordedienst alles in goede banen leidde.” Onder andere Piston, het blazersensemble van Rob Verreycken, zorgde voor de muzikale omlijsting; Ledy Broeckx, toen VNJ-verbondsleidster, later VB-gemeenteraadslid in Antwerpen, nu VB-districtsraadslid in Borgerhout, zorgde voor “een stevige toespraak”. Het jaar nadien, in 1996, bleef het VNJ op de IJzerbedevaart in Diksmuide waar ze samen met anderen een raid op het podium uitvoerde (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=fP3ugI4xqtc&watch_response). In 2003 startte de IJzerwake in haar huidige vorm, maar in overleg met het VNJ werd beslist die allereerste IJzerwake in 1995 (foto 1) mee te tellen in het officiële aantal IJzerwakes. Het VNJ blijft trouwens elk jaar naar de IJzerwake komen. Sinds vorig jaar organiseert het er de kinderopvang in een Kinder-IJzerwake.

‘Durven met Vlaanderen’ is dit jaar het motto, en niet alleen op de IJzerwake komt het VNJ zo uit de hoek. Op de kampen van het VNJ is het verbranden van de Belgische vlag blijkbaar een vaste waarde. Op de VNJ-blog die samen met een VNJ-forum vorige week van het internet gehaald werd, maar met Google Cache nog zichtbaar is, staan foto’s van een VNJ-kamp in Zutendaal (2002, foto 2) en Mol (2003, foto 3) waar het jonge grut van het VNJ toekijkt hoe de Belgische vlag verbrand wordt. Volgens het beleidsplan op basis waarvan het VNJ gesubsidieerd wordt als landelijke jeugdvereniging (82 000 euro/jaar) wil het VNJ “als traditionele jeugdbeweging, kinderen al spelend Vlaams bewustzijn, respect voor het milieu en voor elkaar bijbrengen. Zo spelen wij voor een vrij en mooi Vlaanderen met kameraadschap, eerlijkheid, moed en trouw nog steeds hoog in het vaandel geschreven.” “Respect voor het milieu en voor elkaar” maar niet voor een ander.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

22-08-08

KINDEREN

“Er zijn meer slechte ouders dan slechte kinderen”, wist de in de jaren tachtig overleden Nederlandse schrijver C. Buddingh’. Het werd dezer dagen weer eens treffend geïllustreerd.

Foto 1, met het jongetje – Feyenoord-supporter – dat met zijn vinger een ‘fuck you’-gebaar maakt, is een welbekende foto. Shockerend, en allicht daarom ook terug te vinden in een aantal extreemrechtse publicaties. Al dan niet met het Feyenoord-embleem weg gephotoshopt.  Deze week stootten we op foto 2, op een Blood and Honour-website waar een fiere ouder één van zijn kinderen toont. Naast een grote groep 15 à 16-jarigen is daar immers ook wel een groep Blood and Honour’ers met kinderen actief. Niet dat ze er opvoedingsproblemen bespreken. Neen, ze hebben al genoeg problemen met hun eigen relatie tot de buitenwereld. Maar een ouder is altijd wel fier over het eigen kind, en wil graag een foto tonen van het eigen kind.

Of dat kind later gelukkig zal blijken met de foto, het bijna Hitler-gebaar dat het maakte en het karton met een swastika dat het in de handen gestopt kreeg, is maar de vraag. Behandelen de opvoedingswinkels niet enkel gedragsproblemen bij kinderen, maar ook bij de ouders?

  • Morgen: De waarden die bij het VNJ bijgebracht worden.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

HET BETERE ALTERNATIEF VOOR KINDEREN

Het is puur toeval, maar uitgerekend de dag waarop we ons afvragen wat sommige ouders hun kinderen aandoen (zie hierboven) verschijnt de derde cd van Kapitein Winokio (rechts op foto 1), Kapitein Winokio zag 3 beren (foto 2).

De redactie van AFF/Verzet is al jaren een fan van de sympathieke kapitein en snelt nu naar de FNAC waar de derde beren-cd exclusief te koop is. Het is een goed bewaard geheim gebleven, maar nu weten we ook wie allemaal aan deze cd meewerkte: Antwerp Gipsy Ska Orchestra (foto 3, die bij elk optreden een nummer opdragen aan al wie zich verzet tegen het VB), Jaune Toujours, Daan, Dimitri Leue, Pieter Embrechts, Freek de Jonge, Steven De bruyn (van de steengoede The Rhythm Junks) Jan De Smet van De Nieuwe Snaar, Frank Vander Linden, Rocco Granata… Ook de mannen van de Kapitein’s vroegere groep, Wawadadakwa, doen mee. Samen brengen ze twintig kinderliedjes, zowel klassieke (Onder moeders paraplu, Schipper mag ik overvaren...) als onbekende pareltjes.

In de Weekend Knack vragen ze zich deze week af wat je kinderen moet voorschotelen: K3 of Vivaldi? Van ons mag het allebei, maar Kapitein Winokio vinden we een betere keuze. Wie dacht dat wij tegen alles zijn wat Vlaams is, vergist zich. Authentieke maar frisse Vlaamse cultuur steunen wij.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

21-08-08

(BELGISCH) FRONT NATIONAL GOES 'BLOOD & HONOUR'

Het Belgische Front National (FN), versie 2.0 sinds de (zoveelste) veroordeling van ex-voorzitter Daniël Féret wegens fraude én de overname van de partij door Michel Delacroix en consoorten, houdt op maandag 29 september haar eerste 'pre electorale meeting' in Sint-Jans-Molenbeek. Dat heet vooruitziend zijn. En zelfs het AFF ontving een invitatie ten kantore. Kijk eens aan, bien sympa!

Waar dit nationalistische festijn precies zal doorgaan in de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek, in welke zaal dus, is onduidelijk. Maar dat is nu net de bedoeling. Net zoals de neonazi's van 'Blood & Honour' hun verzamelplaatsen annex geboekte concertzalen angstvallig geheim houden tot de laatste knip, houdt nu ook het FN de locatie van de 'verkiezingsbijeenkomst' verborgen. “Pour d’évidentes raisons de sécurité” zo luidt het gewichtig. Wie de schaarse FN adepten wil vervoegen op 29 september zal die dag zo rond het middaguur te horen krijgen waar één en ander doorgaat. Of die 'strategische meesterzet' de gewenste stormloop van sympathisanten en kiezers zal veroorzaken is maar zeer de vraag. Speciale gasten uit binnen- en buitenland genre Jean-Marie Le Pen en ander fraais staan niet op het programma.

Het Belgische FN mag zichzelf dan wel heruitgevonden hebben, inhoudelijk is er allerminst iets nieuws onder de zon. Au contraire. Het veiligheidsthema staat tijdens de eerste FN-bijeenkomst centraal. Hun gevoel voor dramatisch taalgebruik zijn ze bij het FN alvast niet verloren. In de uitnodiging voor 29 september luidt één en ander als volgt: “Ce choix n’est évidemment pas innocent. Molenbeek est le symbole dramatique de l’échec de toutes les politiques d’intégration. Cette commune incarne la réalité de la déchéance vertigineuse de l’ensemble de la Région bruxelloise. Le thème général de ce meeting est 'L’insécurité, une catastrophe bruxelloise' Par ailleurs, nous inviterons Philippe Moureaux à venir débattre avec nous, entre démocrates, sur le thème: 'Molenbeek: Paradis ou Enfer Multiculturel?'"

Het is duidelijk dat ook het vernieuwde Front National, een bijna 25-jarige reputatie indachtig, eerder op de lachspieren dan wel op de zenuwen zal werken. Vooral de laatste zin in de voorgaande passage -“entre démocrates”- doet de wenkbrauwen fronsen in de wetenschap dat de uitnodiging ondertekend werd door Patrick Sessler. Sessler (50, foto 1) is extreem-rechts activist sinds jaar en dag. De man, momenteel lid van het Brusselse parlement, werd ooit al siegheilend gefotografeerd tijdens zijn bezoek aan het graf van de Spaanse fascistische dictator Franco. En dat allemaal in het kader van een internationaal extreem-rechts ‘feestje’ ter ere van de 100ste verjaardag van Hitler. Fouter kan moeilijk. Kameraadschappelijk op de foto met de naar Spanje gevluchtte Rex-leider Léon Degrelle staan (foto 2) strekt ook al niet ter aanbeveling. In 1989 werd Sessler ook gespot op een boekenbeurs waar hij zowaar negationistische lectuur aan het slijten was. Patrick Sessler maakte ooit deel uit van het ‘Front de la Jeunesse’ (FJ), een buiten de wet gestelde neonazi-militie. Ook in het partijpolitieke verlengstuk ervan; de ‘Parti des Forces Nouvelles’ (PFN), was hij actief vooraleer over te stappen naar het FN. Dat dergelijk personage zichzelf nu promoveert tot ‘democraat’ met zin voor debat is niets minder dan lachwekkend.

In het kader van de ‘verovering’ van Brussel, met Johan Demol als speerpunt, haalde het Vlaams Blok de man uit Schaarbeek ooit aan boord. Een manoeuver dat lang niet door ieder VB-kader werd gesmaakt. Sessler stond immers bekend als een fervent medestander-aanhanger van Roger Nols, dé Vlamingenhater par excellence. Op het Madouplein was men hoogstwaarschijnlijk maar al te blij toen de dubieuze man niet langer bij het VB was. Al blijven ze wel on speaking terms (foto 3: Sessler in gesprek met VB’er Dominiek Lootens). Voor 29 september staat alvast één 'activiteit' geprogrammeerd. Graag laten we het onvolprezen FN zelf aan het woord: “A cette occasion, le FN bruxellois offre à toute personne présente lors de ce meeting d’échanger gratuitement sa carte de membre de l’un des vieux partis vermoulus (PS-MR-CDh-Ecolo) contre une carte de membre du Font National (délivrée sur place).” Alweer iets om naar uit te kijken! Allen daarheen!!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, fn, aanverwant |  Facebook | | |  Print

20-08-08

DE GITZWARTE ONDERBUIK VAN HET VB

In De Morgen gaf DM-redacteur Tom Cochez gisteren zijn mening over “de druk van de gitzwarte onderbuik van het VB”.

VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 1: reclame voor een interview met Bruno Valkeniers op de extreemrechtse Nederlandse radiozender Radio Rapaille) heeft de voorbije maanden kans na kans gemist om zijn partij symbolisch een democratischer jasje aan te passen. Een VB-gemeenteraadslid dat nazislogans tatoeëert, de jongeren van het VB die Spaanse fascisten naar hun Dag van de Europese Rechtse Jeugd halen, de vrienden van Voorpost (foto 2) die gaan barbecueën met de neonazi's van de Duitse NPD, het VNJ dat contacten heeft met een nazikampen organiserende Duitse groep, een VB-gemeenteraadslid dat voormalig KKK-leider en Stormfront-activist David Duke enkele dagen te slapen legt … het passeert inderdaad allemaal zonder dat de VB-voorzitter er kordaat afstand van neemt. “Dat Valkeniers dat niet durft”, aldus Tom Cochez, “heeft alles te maken met het tere machtsevenwicht binnen het VB. Een evenwicht dat, nu een eerste electorale afstraffing dreigt, onder extreem zware druk komt. Preventief de rotte appels verwijderen durft, wil of kan Valkeniers niet. Niet het minst omdat de opstandige garde (Cochez bedoelt hiermee de mensen die onder andere een Forza Flandria met de ultraliberale Jean-Marie Dedecker en de liefdesbetuigingen aan de Joodse gemeenschap en Israël van Dewinter niet zinnen, red.) veel bezwarend materiaal heeft tegen (een deel van) de al even zwartgeblakerde eigen partijleiding.”

Hoe zwart de onderbuik van het VB is blijkt deze week weer in ’t Pallieterke (foto 3), nog steeds het favoriet weekblad van de VB-militanten. Blad dat niet altijd geestig is, maar toch interessanter is dan het eigen Vlaams Belang Magazine. In ‘t Pallieterke zijn ze deze week begonnen aan een verklarend woordenboek. We zijn nog maar aan de letter A, maar daarbinnen wordt het al alsmaar ranziger met het aflopen van de woordenlijst. Het begint met de A, “eerste letter van het alfabet, waar ze in Antwerpen  zot van worden”. Dan krijgen we de A van Absenteïsme: “het afwezig blijven van het parlementaire werk, waardoor volksvertegenwoordigers zich al te vaak gedragen als volksabsenten of volksafwezigen”. Het escaleert met de A van Achterlijk: “bijvoeglijk naamwoord dat op iedereen wordt geplakt die nog oprecht durft te geloven in christelijke, Vlaams-nationalistische en humanistische normen en waarden”. Goed om weten is dat Achterwerk staat voor “werk dat achterna komt (splitsing B-HV, onafhankelijkheid van Vlaanderen, enz.)”. We gaan voorbij Aftellen, Aftelraam en Aftelrijmpje, en komen zo bij de A van Actie: “middel van de vakbond om een bedrijf naar het buitenland te jagen (werkt doorgaans zeer succesvol)”.

De gal komt natuurlijk helemaal bovendrijven als ’t Pallieterke het heeft over de Allochtoon en de Autochtoon. De eerste is een “medelander in de watten”, de tweede een “oorspronkelijke bewoner van wie verwacht wordt dat hij zijn oorspronkelijkheid opgeeft ten bate van de multikul”. Bij de doorsnee lezer van ’t Pallieterke zijn ze nu nog aan het schuddebuiken van het lachen. Voor de nostalgici naar de Vlaamsche Zaak die met het Derde Rijk gerealiseerd zou worden, heeft ’t Pallieterke deze week een interview met de 97-jarige weduwe van Reimond Tollenaere, Untersturmführer  bij het Vlaamsch Legioen van de Waffen-SS (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Reimond_Tollenaere en http://www.verzet.org/content/view/354/36/1/4).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

19-08-08

DE ZOMER VAN 2006

In kranten en op televisie werd er gisteren op gewezen dat het precies twee jaar geleden is dat achtentwintig gedetineerden ontsnapten uit de gevangenis van Dendermonde (foto 1). Zes zijn nog steeds op de loop, tweeëntwintig zijn weer ingerekend. Volgens de directie zijn de veiligheidsmaatregelen in de gevangenis van Dendermonde intussen in orde, volgens de cipiers is er nog van alles mis. In de aanloop voor de federale verkiezingen op 10 juni vorig jaar wierp Yves Leterme die ontsnapping voortdurend voor de voeten van premier Guy Verhofstadt. Het beeld was sterker dan de feiten, want in geen enkele regeerperiode waren er zo weinig ontsnappingen uit gevangenissen dan onder de tweede paarse regering.

Als wij terugkijken naar onze eigen berichten in de zomer van 2006 voeren de dan komende 0110-concerten en het Blood and Honour-concert in Boortmeerbeek de top-tien aan van meeste artikels. Elk met tien artikels. Op de derde plaats staan artikels over de verkiezingen op 8 oktober 2006, gemeenteraadsverkiezingen die Philip Dewinter in Antwerpen een psychologische uppercut van jewelste zouden bezorgen.

Opvallende vierde, met vier artikels, is zakenman en VB-parlementslid Freddy Van Gaever (foto 2). In de zomer van 2006 geraakte immers bekend dat Freddy Van Gaever een nieuwe rechtse, Vlaamse krant wilde maken en Bruno Valkeniers had aangetrokken om een en ander zakelijk te regelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060725, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060729 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060802). Een ander Van Gaever-item waren zijn anti-sociale verklaringen, waarna toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke zich haastte te verklaren dat het geen VB-standpunten waren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060820). In februari 2007 geraakte bekend dat Bruno Valkeniers afhaakte voor het krantenproject van Freddy Van Gaever. “Niet realistisch”, zei de latere VB-voorzitter. Freddy Van Gaever geloofde er nog wel in, had allerlei plannen om de productie en verdeling van de krant zo goedkoop mogelijk te maken, en zou in afwachting beginnen met een gids, Ons Vlaanderen getiteld, die de kopers moest wijzen op de handelszaken die een onafhankelijk Vlaanderen gunstig gezind zijn. “Deze week worden de coördinatoren aangeworven”, orakelde Van Gaever nog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070207).

Maar hoe staat het intussen met het krantenproject en de gids Ons Vlaanderen? Indymedia ontdekte dat de domeinnamen http://www.onsvlaanderen.com en http://www.onsvlaanderen.be intussen te koop staan. Klik op de url’s en je ziet het. Wie de domeinnamen wil kopen, kan een bod sturen naar het Hotmail-adres van Freddy Van Gaever. “Zou Van Gaever zo krap bij kas zitten?”, vraagt Indymedia zich af. Waarschijnlijk niet, en is het meer een zaak dat Van Gaever uit alles munt wil slaan. Na de voor hem tegenvallende verkiezingsuitslag op 10 juni vorig jaar is Van Gaever, op voorspraak van Philip Dewinter, gecoöpteerd als senator (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070704), en verder is enkel nog van Van Gaever gehoord in verband met culinaire activiteiten (een etentje met Jean-Marie Le Pen en een bezoek aan zijn wijndomeinen in Frankrijk - zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080211). De met veel bravoure aangekondigde Vlaamse, rechtse krant – overigens niet de eerste keer dat zo’n krant aangekondigd werd, VB’er Wim Hilven deed dat al eerder – is dus niets geworden. Alweer een vervlogen droom.

Bij het nakijken van wat hier in de zomer van twee jaar geleden gepubliceerd werd, viel ons oog ook op een artikeltje over de zaak-Feryn, het kantelpoortenbedrijf dat geen Marokkanen wilde aanwerven omdat haar klanten daar niet van willen (foto 3). Het VB juichte dat het bedrijf niet veroordeeld werd, al was het vooral omdat de rechtbank vond dat de discriminatie door het bedrijf niet kon hard gemaakt worden bij gebrek aan voldoende bewijslast (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060702). Te vroeg gejuicht, titelden wij en intussen blijkt het Europees Hof van Justitie – datzelfde hof als waar het VB naartoe wil trekken als het bij de ene of andere zaak in België geen gelijk krijgt – geoordeeld te hebben dat Feryn wel degelijk discrimineerde (zie: http://www.knack.be/nieuws/europa/feryn-discrimineerde-volgens-hof-van-justitie/site72-section25-article19754.html). De arbeidsrechtbank moet de zaak nu verder beoordelen met die uitspraak als bezwarend element. De zomer van 2006 zag er veelbelovend uit voor het VB, maar het werd uiteindelijk drie keer niets. Bij het VB trekken ze zich nu op aan de zomer van 2008 (zie: http://bartdebie.typepad.com/over_out/2008/08/groeten-vanuit.html).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, media, van gaever |  Facebook | | |  Print

18-08-08

CORRECT NEDERLANDS

Bij de forumleden van Blood and Honour Vlaanderen is een discussie opgestart over (vakantie)literatuur. De uitbuiting van de Holocaust van Gie van den Berghe (zie: http://www.serendib.be/boeken/uitbuiting1.htm en http://www.serendib.be/boeken/uitbuiting2.htm) is het eerste aangehaalde boek. Het Sigmaplan van Jef Geeraerts (zie: http://home.hccnet.nl/m.v.enckevort/boekenlijst.html#hsp) is een ander. Een tweede forumlid houdt het bij Looptraining van Paul Van den Bosch (zie: http://www.wilbro.nl/erol.html#15920X15930) want het is dringend tijd om wat aan zijn conditie te gaan doen.

Maar zijn Nederlands mag beter, vindt een derde forumlid. “Neem eerst het woordenboek eens onder de loep. Een nationaalsocialist schrijft zonder fouten. (Letterlijk staat er tot tweemaal toe ‘nationaal socialist’, wat een foute schrijfwijze is. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme#Schrijfwijze en http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=nationaal+socialist.) Je mag dan nog zo'n idealist wezen, zonder een degelijke kennis van je taal ben je niets. Taal verloedering = verwaarlozing van cultuur. (…) Iedereen schrijft wel eens een fout, maar jij komt over als een taalverkrachter. Dit is zeker niet vijandig bedoeld, maar als iedereen hier zo gaat schrijven heeft het AFF wel degelijk 'iets' om ons als marginalen te bestempelen.”

Helaas zijn er nog wel meer en belangrijker redenen om Blood and Honour’ers als marginalen te bestempelen. Maar als de dreiging van het AFF kan bijdragen tot een beter taalgebruik bij neonazi’s, is dat mooi meegenomen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

CORRECTE STELLINGEN

Bovenstaande discussie over literatuur en taal is te volgen op het forum van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen. Bij de concurrentie van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen zijn ze natuurlijk niet beter. Daar werd vorige week gereageerd op een artikel hier waarin we ons afzetten tegen een beroepsverbod (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080810). “Het blijkt dat deze mannen (bedoeld wordt het AFF, dat echter ook vrouwen onder haar leden en sympathisanten telt – red.) toch iets meer hersens hebben dan men in eerste instantie zou denken! Ze hebben zich laten verlijden tot…”. Tja. We laten ons wel eens verleiden tot…, maar ‘verlijden’?

Waar het om draait is dat we ons verzetten tegen een beroepsverbod, en Blood and Honour Vlaanderen vindt dat we dan ook maar eens moeten stoppen met een verbod te vragen voor organisaties als henzelf. Maar dat is natuurlijk appelen met citroenen vergelijken. We hebben er geen bezwaar tegen dat een Blood and Honour’er werkt als apotheker, bouwvakarbeider of wat dan ook. Iets anders is natuurlijk als hij zich organiseert om een neonazistische organisatie uit te bouwen en de neonazistische ideologie te verspreiden, een klimaat creëert waarin gewelddaden tegen andersdenkenden of andersgekleurden vanzelfsprekend worden. Dat is voor niets nodig, en verwerpelijk. Vandaar dat we tégen een beroepsverbod zijn, maar ook tégen organisaties als Blood and Honour. Die organisaties mogen wat ons betreft best verboden worden, al zou het ook al helpen als gewoon de wetgeving op racisme, discriminatie en negationisme toegepast wordt. Beide tactieken hebben hun voor- en nadelen, maar helaas wordt nu geen enkele van beide toegepast.

Vanuit Blood and Honour Vlaanderen, het Nieuw-Solidaristisch Alternatief enzomeer wordt opgeworpen dat het door het AFF gevraagde verbod op neonazistische organisaties zich tegen het AFF en andere linkse organisaties zal keren. ‘De burgerij’ wil zich evengoed ontdoen van het links gepeupel. Wij zouden zelfs meer zeggen, ‘de burgerij’ zou liefst van al eerst af zijn van de linkse krachten. Het AFF heeft dan ook haar reserves geuit over het gemeentereglement dat in Lommel is gestemd om neonazistische organisaties de toegang te verbieden. Omdat het reglement zo ruim is opgesteld dat acties van stakende arbeiders, actievoerende milieuactivisten en anderen met datzelfde reglement evengoed verboden kunnen worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080124). Dezelfde reserves hebben wij ook tegen al te ruime formuleringen in wetsvoorstellen om organisaties als Blood and Honour te verbieden. Maar dat betekent daarom nog niet dat Blood and Honour haar nefaste activiteiten maar moet kunnen verder zetten. Alle lof daarentegen voor Peter Vanvelthoven, SP.A-burgemeester van Lommel, die dit voorjaar verhinderde dat het militair kerkhof van Lommel voor het derde opeenvolgend jaar het toneel werd voor een SS-heldenhuldiging.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-08-08

FOUTJE

De lijst van mandaten die de toplaag van onze politici moeten melden en donderdag in het Belgisch Staatsblad verscheen (zie: http://www.standaard.be/extra/pdf/mandatenlijst.pdf) zorgt weer voor enige heibel. De pers focust vooral op wie zijn of haar mandaten niet heeft aangegeven, terwijl daar allicht niet meer aan de hand is dan een vergetelheid of een administratieve fout. Een snelle blik op de mandaten bij het VB leert dat je eigenlijk ook maar opgeeft wat je wil.

Zo meldt ‘Dewinter Philip’ – de mandatenlijst moet ingediend worden onder de werkelijke naam, niet onder de roepnaam van de politici – slechts twee mandaten: Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid. Marijke Dillen bijvoorbeeld is daarentegen niet alleen Vlaams parlementslid, zelfs vice-voorzitter van het Vlaams parlement, gemeenteraadslid in Schilde en advocaat. Ze geeft ook op lid van de partijraad en van het partijbestuur van het Vlaams Belang te zijn. Ook politici van andere partijen en VB’ers die we hierna nog zullen noemen, geven aan in welke partijorganen ze zetelen. Voor ‘Dewinter Philip’ is dat blijkbaar niet nodig. Die is zoals God overal tegelijk, of toch niet?

Op de Antwerpse pagina’s van Het Nieuwsblad staat een vermakelijke fout. Daar spreekt men over “Bruno Valkeniers (SP.A)”. We weten niet wie zich hiermee het hardst gegeneerd voelt: Bruno Valkeniers of de SP.A? Het gaat echter wel degelijk over de voorzitter van het VB, die elf mandaten meldt. Behalve federaal volksvertegenwoordiger, Antwerps gemeenteraadslid en bestuurder van het Antwerps gemeentelijk havenbedrijf is hij ook lid van de partijraad van het Vlaams Belang (ja, hij wel – lid van het VB-partijbestuur werd Valkeniers pas met zijn verkiezing als VB-voorzitter op 8 maart 2008, en de mandatenlijst slaat op 2007). Verder zegt Valkeniers onder andere bestuurder te zijn van ‘Vlamingen in de wereld’ (zie: http://www.viw.be/home.htm) en de ‘Beweging Vlaanderen – Europa' (zie: http://vlaandereneuropa.net/nl/web), zaakvoerder van Falconsult (zie: http://www.falconsult.be) en afgevaardigd beheerder van het Vormingsinstituut Wies Moens (zie: http://www.wiesmoens.be/vormingsinstituut_activiteiten.html en http://www.dbnl.org/tekst/_ons003199701_01/_ons003199701_01_0177.htm). 

En nu we het toch over foutjes hebben. In De Standaard vraagt Jo Van Damme zich dit weekend af of één van de foto’s die Jurgen Verstrepen op zijn blog heeft staan, in de categorie Babes + 16, niet bekend voorkomt. Vertoont de vrouw “met het getatoeëerde Vlaams leeuwtje op de rechterbips” niet veel gelijkenissen met een bekende Vlaamse politica? Jo Van Damme geeft als tip mee: “Ze solliciteerde onlangs onder haar pseudoniem ‘Roos’ naar mannelijke vriendschap op de datingsite Rendez-Vous.” Als Jo Van Damme Marie-Rose Morel bedoelt, dan kunnen we formeel zijn. Morel – die in tegenstelling tot Dewinter Philip braafjes aan het Rekenhof meldde lid te zijn van de VB-partijraad en het VB-partijbestuur – heeft zich geen Vlaamse Leeuw laten tatoeëren. Waarom we daar zo zeker van zijn, kunnen we helaas niet toelichten. Daarvoor moeten we ons beroepen op het bronnengeheim. Morel heeft voor een mannenblad wel eens geposeerd met niets anders om dan een Vlaamse Leeuwenvlag. Preuts is ‘Roos’ niet. En ze geeft haar mandaten keurig op. Wat wil een mens nog meer?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, morel, valkeniers |  Facebook | | |  Print

16-08-08

TIEN KLEINE NEGERTJES...

Het VB lijkt steeds meer op het verhaal over tien kleine negertjes. “Tien kleine negertjes gingen uit eten langs verre wegen. Een stikte in zijn drankje – toen waren er nog negen. Negen kleine negertjes praatten tot diep in de nacht. Een kon niet wakker worden – toen waren er nog acht. Acht kleine negertjes kwamen op een eiland aangedreven. Een zei, dat hij niet verder wou – toen waren er nog zeven. Zeven kleine negertjes…” Deze week geraakte bekend dat alweer een VB-gemeenteraadslid is overgestapt naar Lijst De Dedecker (LDD).

Vorige keer waren met het Limburgse provincieraadslid Bob De Wispelaere gekomen tot alvast tien VB-mandatarissen die overstapten naar de LDD (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5697884/tiende-vbmandataris-maakt-overstap-naar-lijst). Intussen zijn het er al minstens veertien geworden. In Herent, bij Leuven, stapte in juni Jean-Pierre Dekeyser op uit de VB-fractie. Maurice Elincx betitelt zich op de website van het VB-Herent als “fractieleider gemeenteraad”, maar in feite is hij het enige overblijvend VB-gemeenteraadslid. De hele fractie is hijzelf. In juli stapte in Willebroek gemeenteraadslid Jo Goovaerts over van het VB naar de LDD.  Het VB-Willebroek zegt dan weer dat zij Goovaerts buiten heeft gezet. Goovaerts die voordien lid was van de VLD en van het Liberaal Appel van wijlen Ward Beysen bleek volgens het VB-Willebroek “veeleer een last en een rem op de goede ploeggeest binnen de fractie en het partijbestuur” te zijn. Benieuwd of Goovaerts beter kan aarden bij de LDD.

Nog in juli stapte Marina Cooreman (foto 1), VB-gemeenteraadslid in Sint-Katelijne-Waver, over van het VB naar LDD. Cooreman, die ook VB-afdelingsvoorzitster was, zegt zich meer en meer te schamen voor de ideologie van het VB. En nu stapt in Sint-Katelijne-Waver ook VB-gemeenteraadslid Luc Vercammen (foto 2) over naar de LDD. Vercammen zegt dat het VB steeds meer opschuift naar extreme standpunten en haar kiezers geen dienst te bewijzen door haar mandatarissen monddood te maken. Toch benadrukt hij dat de samenwerking binnen het VB van Sint-Katelijne-Waver steeds vlekkeloos is verlopen. Hij neemt dan ook met gemengde gevoelens afscheid van zijn VB-vrienden.

Voeg daarbij nog eens de mandatarissen die opstappen bij het VB zonder meteen bij de LDD aan te sluiten, zoals vier VB-mandatarissen in Borsbeek (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5879526/leegloop-bij-vlaams-belang-borsbeek). Het VB is echt wel het verhaal van tien kleine negertjes die één na één stilaan verdwijnen. Op Jurgen Verstrepen na is er weliswaar nog geen mandataris van nationaal formaat bij, maar anderzijds is het verhaal van mensen die van hun partij overstappen naar het VB ook wel gestopt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ldd |  Facebook | | |  Print

15-08-08

DE DROGE MOPPEN VAN HET VNJ. "WAT IS EEN JOOD DIE..."

Na de commotie over de contacten tussen het VNJ en de HDJ heeft het VNJ twee van haar websites van het internet gehaald, maar – om Gerolf Annemans te parafraseren – er blijft genoeg vuil over.

Nadat wij dinsdag bekendmaakten dat twee jaar geleden leden van de Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ) op bezoek waren bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), en het VNJ op haar forum publiciteit maakte voor die ‘Duitse kameraden’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812), belde De Morgen om bevestiging naar VBJ-verbondsleidster Elke Serpieters. Zij antwoordde: “Ik ken die organisatie niet, laat staan dat we ermee zouden samenwerken. Werkelijk, nog nooit van gehoord.” De Morgen noteerde: “Hoe dat te rijmen valt met haar bijdrage op het forum is niet meteen duidelijk. Alleszins verdween, amper een half uur na het telefoontje van De Morgen, het webforum van VNJ-West-Vlaanderen van het net.” Maar niet alleen dat forum verdween (foto’s 1 en 2 – klik eenmaal op de foto’s voor een grotere afbeelding), ook een blog van het VNJ West-Vlaanderen is plots van het web verdwenen. Begin deze maand is er anders nog op gepost. Raar toch, na één telefoontje van De Morgen verdwijnen twee websites van het VNJ van het internet. Dat is voor herhaling vatbaar.

Woensdag, na het artikel in De Morgen (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/379014/2008/08/13/Mantelorganisaties-VB-gaan-op-bezoek-bij-Duitse-neonazi-s.dhtml), verspreidde het VNJ een persmededeling. Nu gaf het VNJ, bij monde van VNJ-voorzitter Joris Jansen, toch toe dat  “enkele jaren geleden leden van de HDJ aanwezig waren op een VNJ-activiteit”. Maar die HDJ-leden waren niet uitgenodigd door het VNJ, voegt Joris Jansen er aan toe. AFF-Verzet noch De Morgen hebben dat echter beweerd. In de VNJ-persmededeling staan trouwens nog meer ontkenningen van zaken die niet beweerd zijn, maar passons. Waarom twee VNJ-websites plots verdwenen zijn van het internet, wordt daarentegen niet uitgelegd in de VNJ-persmededeling. Gelukkig (nouja) is niet alles van het VNJ verdwenen van het internet. Op Netlog-pagina’s waar klaar en duidelijk gecommuniceerd wordt tussen VNJ’ers (foto 3) kunnen we zo nog genieten van de humor bij het VNJ. “Wat is het toppunt van sadisme? Bij een weeshuis aanbellen en vragen: ‘Is je moeder ook thuis?’”, of “Wat is het toppunt van durven? Een halfblinde twee punaises geven en zeggen dat het zijn lenzen zijn.” Dat genre dus. Het volgend mopje zullen we letterlijk citeren, de mopjes hierboven hebben we taalkundig verbeterd. 'VB_BallieC' schrijft: “wat is ne jood dien ant roeien is? nog ni uitgeroeid.”

Het werd op 23 mei 2008 gepost door een veertienjarige uit Westmalle. Er moet met alles gelachen kunnen worden, en dus ook met Joden. Maar gezien de Holocaust en de naam en faam van het VNJ een mopje dat misschien toch niet echt gepast is? “Neo-nazi’s en hun symbolen zijn bij ons niet welkom”, lezen we nog in de VNJ-persmededeling. Grapjes over het uitroeien van Joden kunnen blijkbaar wel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

14-08-08

ÉÉN STRIJD, ÉÉN FRONT

Over extreemrechts in Nederland is een dik boek te schrijven. Voor de details verwijzen we naar onze collega’s van Kafka, AFA-Nederland en Alert! (zie de verwijzingen in de rechterkolom van deze blog). Door interne ruzies en samenwerkingsverbanden-uit-armoede is er bij de extreemrechtse groepen en groepuscules in Nederland meer beweging dan een gemiddelde rechtsextremist van onderbroek wisselt. Nieuwste samenwerking is die tussen Voorpost Nederland en de extreemrechtse gabbers van Holland Hardcore.

Voorpost, haar Heel-Nederlandse gedachte getrouw, probeert nog steeds zowel in Vlaanderen als in Nederland afdelingen op poten te zetten, en als het even kan ook nog bij blank Zuid-Afrika. In Vlaanderen is het een strak georganiseerde groep, steevast op post als ergens een ‘kaakslag aan de Vlamingen’ moet beantwoord worden of een ordedienst moet verzorgd worden. De eerstvolgende afspraak is zaterdagavond 23 augustus, voor een kameraadschaps- en zangavond in de IJzerhoeve in Diksmuide (zie: http://www.ijzerhoeve.be), een dikke maand later het toneel voor een Black Metal-festival (zie: http://www.myspace.com/avvfest). ’s Anderendaags worden de Voorposters “in verzorgde éénvormige kledij” verwacht voor de ordedienst op de IJzerwake, zondag 7 september neemt Voorpost deel aan de Gordelwandeling in de Brusselse Rand, en zondag 12 oktober herdenkt Voorpost in Brasschaat de veertigste verjaardag van het overlijden van VMO-leider Wim Maes. En vanaf dan is het weer de beurt aan Voorpost Nederland om een en ander te organiseren: een vorming over veramerikanisering, een oktoberfeest, een anti-Mc Donaldsdag…

Voorpost Nederland geraakte nooit echt van de grond, tenzij door het opvangen van rechtsextremisten die elders niet meer welkom waren of op een ander hun heil gingen zoeken (zie: http://kafka.antifa.net/Voorpostflevoland.html). Laatst zijn Voorpostleden gesignaleerd aan de kop van de betoging van Holland Hardcore, Nederlands grootste internetforum, gericht op de extreemrechtse – er zijn er ook andere –  kaalkoppen bij de gabberscultuur (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080713). De samenwerking is zo goed bevallen dat er nu een gezamenlijke tekst op allerlei wijze verspreid wordt. “Na de terugval van de beweging medio jaren negentig is er een opwaartse spiraal waar te nemen voor onze ideeën.Na de linkse overheersing die ingezet werd in de jaren zeventig is er nu een kentering te zien bij de mensen waar het om gaat: ons volk. (…) Jarenlang werd het volk genegeerd waardoor populisten (bedoeld worden mensen als Pim Fortuyn en Geert Wilders, red.) met onze boodschap aan de haal konden gaan. Dat had ook een voordeel. Mensen schaamden zich niet meer voor hun gedachten. (…) Die omslag in denken kan niet meer omgebogen worden. Dit is het moment!”

“Nu is het moment aangebroken om door te zetten! Nederland glijdt, zoals zo mooi beschreven wordt in het boek van (VB’er, red.) Filip De Man De Eeuwige Strijd (…) langzaam richting de afgrond. Wij zagen dat als beweging al van mijlenver aankomen.
En nu ziet meer dan de helft van het volk het ook. Voornamelijk de ouderen en de jongeren. En die laatsten hebben de toekomst in handen! Nu is het moment om je maximaal in te zetten voor de strijd. Hoe? Alles wat binnen je eigen mogelijkheden ligt! Kijk in de spiegel en vraag jezelf af wat jij kan doen. Of je genoeg doet. Want de mogelijkheden zijn onbegrensd.” De auteur heeft het dan “niet zozeer over naar een concert, stamtafel of een braai gaan. Je kan stukken schrijven, klevers en plakkaten aanbrengen. Je kan jezelf laten scholen bij verschillende organisaties. Je kan de strijd financieel ondersteunen door actiegroepen het geld te verschaffen om actiemateriaal te bestellen. Je kan je aanmelden als activist. Je kan gesprekken aangaan om mensen in je omgeving te interesseren voor de beweging. Bedenk het, en het kan.” Na zo nog wat doordrammen wordt tenslotte voor meer informatie verwezen naar de websites van Holland Hardcore en Voorpost.

Ten huize Philip Dewinter is alvast dochter An-Sofie liefhebster van hardcore-muziek. Vader vindt dit maar herrie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080703). We weten niet of Luk Vermeulen, actieleider van Voorpost Vlaanderen, liefhebber is van hardcore-muziek. Hij lijkt er niet het type naar, maar kan maar beter aan die muziek wennen als ze bij Voorpost Nederland samenwerken met Holland Hardcore (foto 2). Maar bij Voorpost zijn ze natuurlijk een en ander gewoon. De Morgen maakte gisteren bekend dat een veertigkoppige groep van Voorpost zaterdag 2 augustus op een 'Europälischer Kameradschaftsabend' was van de Duitse neonazipartij NPD. Naast een afdeling van het Franse Front National waren ook leden van de neofascistische groep Stalhelm aanwezig. De muziek werd verzorgd door de Nederlandse groep Standrecht (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=D_hf3WEdAks&feature=related). Standrecht was ook al te gast voor een optreden op de Radicale Sporenherdenking van Voorpost op 28 juni dit jaar in zaal Harmonie (?!) in Antwerpen. "Knappe teksten, maar de zang mag nog wel ietsje 'verhogen'", schreef de huisrecensent van Voorpost.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

13-08-08

JEAN-MARIE LE PEN VERKOOPT HOOFDKWARTIER FRONT NATIONAL

Bezoekers van deze blog weten dat we een zwak hebben voor Jean-Marie Le Pen (foto 1) en niet zonder plezier de afgang van de man en vooral van zijn partij volgen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080717). Het bericht kwam te laat om nog op te nemen in Koen Dillens Frankrijk-rubriek in ’t Pallieterke van deze week, maar het partijhoofdkwartier van het Front National (FN) in Parijs is verkocht. Aan Chinezen, nog wel.

Maandag is de ‘compromis’ voor de verkoop getekend. De ‘pakketboot’, zoals het FN-partijhoofdkwartier ook wel genoemd wordt gezien de vorm van het gebouw (foto 2), is verkocht aan een universiteit uit het Chinese Shangai. En dat terwijl het FN dertig jaar lang naar de kiezer trok met de slogan ‘Frankrijk voor de Fransen’! Maar het FN is sinds 2002 over haar electoraal hoogtepunt heen, en sindsdien aan een duizelingwekkende afgang bezig (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6066368/de-kiesresultaten-van-het-fn). Driekwart van het personeel moest ontslagen worden, en zelfs de kogelvrije wagen van Jean-Marie Le Pen werd op eBay gezet (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/05/le-pen-in-geldnood-zet-auto-op-ebay.html). Maar dat volstond nog niet om de financiën van de partij aan te zuiveren. 

Het imposante, modernistische gebouw waar het FN kantoor hield aan de oevers van de Seine is tussen de 12 en 15, anderen zeggen tussen de 15 en 20, miljoen euro waard. Hoeveel de Chinese koper ervoor betaald heeft, is niet bekend. Het geld van de Chinezen moet Le Pen in staat stellen zijn Normandische drukker terug te betalen, FN-europarlementslid Fernand Le Rachinel (zie: http://www.europarl.europa.eu/members/public/inOut/viewIncoming.do;jsessionid=EA8E05948E1C5FC2DB65737F8F04B1F5.node2?language=NL&page=3&id=2066). De man had bij de rechtbank 8 miljoen euro teruggevorderd van het FN. Geld dat hij voor de campagne van 2007 had voorgeschoten maar het FN wegens tegenvallende kiesresultaten, en dus geen terugbetaling van de kosten door de overheid, niet meteen kon en wilde terugbetalen.

De Chinezen willen het voormalige FN-partijhoofdkwartier ombouwen tot een talenschool, waar Frans zal worden onderwezen aan buitenlanders. Zo gebeurt daar dan toch iets nuttigs. In oktober zou Le Pen zijn partijhoofdkwartier verhuizen naar Nanterre. Hij zal er dan wel aan moeten wennen dat hij verhuist van het chique Saint-Cloud naar Nanterre… een stad met een communistische burgemeester.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

MARIE-ROSE MOREL: “ALS IK IETS VERSIER, IS HET DE KERSTBOOM”

Deze week lacht Marie-Rose Morel ons alweer toe op de cover van Dag Allemaal. Het weekblad had veertien dagen geleden uitgebracht dat Marie-Rose Morel op een datingsite prijkt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6103329/marie-rose-zoekt-vriendschap), waarna Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws volgden met paginagrote verhalen over die zaak (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6106087/belgische-vlag-uitgehangen-bij-bijna-exhuis-m en http://aff.skynetblogs.be/post/6114659/van-miss-vlaanderen-naar-kabouter-klus). In Het Laatste Nieuws kwam naar boven dat de bijna ex-man van Marie-Rose Morel de Belgische vlag had uitgehangen aan hun toen nog gezamenlijk huis, en er vandoor zou zijn met de 19-jarige babysit. Familie van Marie-Rose Morel dan nog.

Marie-Rose Morel vindt het “bijna ontroerend” hoe het AFF “zelfs bij de zomerhitte van de voorbije dagen de media blijven doorpluizen en inscannen op zoek naar het kleinste nieuwsje” over haar. Maar, beste Marie-Rose, dat valt wel mee. Van zomerhitte hebben wij niet zoveel last, en de cover van Vlaanderens populairste weekblad, een volle bladzijde in Gazet van Antwerpen en twee in Het Laatste Nieuws, daar is moeilijk naast te kijken. Maar goed, Marie-Rose Morel vindt dat het AFF “bij gebrek aan revolutionairder bezigheden” stilaan “echt de allures van een persagentschap, een betere zaak waardig” krijgt. “Soms wel handig als je iets gemist hebt, niet iedereen kan op Mediargus.” Vandaar dat we dan ook maar het vervolg van de story in Dag Allemaal geven.

Dag Allemaal herhaalt over drie bladzijden vroegere interviews met Morel in Dag Allemaal en vooral het Het Laatste Nieuws-interview van een week geleden, zonder de krant evenwel met naam te noemen. En dan volgt in een klein kadertje de reactie van Morels man, cardioloog Christian Schellemans. Hij zegt dat de oorzaak van de scheiding niet bij hem te zoeken is. Christian Schellemans over Marie-Rose Morel: “Wat ze vertelt is larie en apekool. De reden van onze scheiding situeert zich in 2004, en speelt vandaag nog steeds een grote rol. Marie-Rose heeft toen een intieme relatie aangeknoopt met een bevriend politicus, en sorry, op den duur kon ik dat écht niet meer aan.” De naam van de politicus wordt niet vermeld. Uit een andere bron vernamen we overigens dat Philippe Van der Sande, voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit en woordvoerder van Philip Dewinter, en Alexandra Colen samen nog gepoogd hebben om het huwelijk van Christian Schellemans en Marie-Rose Morel te redden, maar zoals bekend tevergeefs.

Marie-Rose Morel reageerde ondanks alle opfriswerken in haar nieuw huis in Schoten razendsnel op haar blog. Volgens haar is er “van die relatie met ‘een bevriend politicus’ (Bart De Wever? Freddy Willockx? Elio Di Rupo?) (…) nooit vijf eurocent bewezen.” “Als ik iets versier is het de kerstboom”, bijt ze nog van zich af. Voilà, bij deze is de naam van Marie-Rose Morel gezuiverd van alle vuile insinuaties. Vraag blijft waarom Morel ons verdenkt van “revolutionaire bezigheden” en ons een “gebrek aan…” verwijt. We kunnen niet ontkennen dat we wel eens dromen van een wereld waarin “vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid” heersen, waar er geen plaats is voor racisme en discriminatie. Maar we beseffen dat daar vele radertjes voor nodig zijn, en wij er ook maar één van zijn. Dat we, zoals Morel op haar blog insinueert, uit zouden zijn op “herrie” omdat we opgelijst hebben waar je Morel allemaal kan treffen op de volgende VB-activiteiten is een ronduit lasterlijke aantijging. Helemaal van de pot gerukt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

12-08-08

HEIMATTREUE DEUTSCHE JUGEND TE GAST BIJ HET VNJ

In Duitsland is een zomerkamp door de politie opgedoekt omdat kinderen en tieners er systematisch onderwezen werden in rechtsextremisme. De organiserende vereniging was twee jaar geleden in Vlaanderen op bezoek bij het VNJ.

"De politie heeft in het oosten van Duitsland een jongerenkamp van neonazi's opgerold. In het kamp werden kinderen en tieners door zo’n vijftig volwassenen systematisch onderwezen in extreemrechtse opvattingen, aldus de politie in Rostock. De negenendertig jongens en meisjes, tussen de 8 en 14 jaar oud, zijn naar hun ouders teruggebracht. De deelnemers kwamen uit de hele Bondsrepubliek. De politie kon tegen het vakantiekamp bij Güstrow optreden na een tip uit de bevolking. Het kamp was een initiatief van de Vereniging van Vaderlandstrouwe Duitse Jongeren (HDJ). Agenten namen onder andere vaatdoeken met hakenkruisen in beslag.”

Dit bericht, dat gisteren op zowat elke on line editie van de kranten stond, deed ons onwillekeurig denken aan de kampen van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ). Waarom weten wij eigenlijk ook niet. Akkoord, het parket van Mechelen heeft wel eens een onderzoek ingesteld naar paramilitaire oefeningen van VNJ’ers in de bossen van Rijmenam, bij Bonheiden. En de burgemeester van het in de Oostkantons gelegen Raeren schrok zich een bult toen hij het VNJ in zijn gemeente zag opstappen. Bruno Fagnoul: “Vorige zondag stapte het VNJ hier door de straten. In gestrekte marspas en voorafgegaan door een eigen marsorkest en enkele vlaggendragers. Het deed bijzonder militaristisch aan. En vreemd, vooral omdat het VNJ naar de mis kwam. Ik beweeg me anders voort als ik naar de kerk ga. (…) De tucht en de discipline die uitstraalde van hun optocht riep bij de mensen duidelijk beelden op van de Hitlerjugend.” Maar dat was respectievelijk in 1980 en in 1996. Met dat marcheren was trouwens niets mis mee. Toenmalig VNJ-gouwleider en intussen VB-parlementslid Koen Bultinck zei over dat in rijen van drie naar de kerk marcheren: “Zo verplaatsen wij ons altijd. Het moet op een gedisciplineerde manier gebeuren, anders komen er ongelukken van.”

Intussen is het VNJ-ledenbestand gehalveerd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070802) en amuseren ze zich anders op hun kampen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4821214/vnj-schandaal-in-zutendaal). Geen band mogelijk tussen het VNJ en de HDJ, de Heimattreue Deutsche Jugend (foto 1). Getuige de lieflijke taferelen zoals te zien waren op het VNJ-kamp in Zutendaal in 2002 (foto 2), de liedjes die de VNJ-Gudruns op het VNJ-zomerkamp in Dranouter dit jaar brachten (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=mPo1wD_SeS8, het Eurovisiesongfestival zal Vlaanderen er wel niet mee winnen) en wat ons allemaal uit Duitsland bereikt over die HDJ (zie de video’s bij http://yelloman1.blogspot.com/2008/08/in-het-oosten-van-duitsland-gstrow.html). En toch, en toch. Wie opende op 7 mei 2006, op een ogenblik dat nog bijna niemand hier over die HDJ had gehoord, de Heimattreue Deutsche Jugend als onderwerp op een forum? Het VNJ West-Vlaanderen (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Er werd volk gezocht om het VNJ te vertegenwoordigen bij de HDJ, twee VNJ’ers waren wel bereid maar – voor zover het te volgen is op hun forum – zagen ze ervan af omdat ze het Duits niet zo goed onder de knie hebben. “De schuld van het schoolsysteem.” De datum waarop op het VNJ-forum het onderwerp ‘Heimattreue Deutsche Jugend’ geopend werd, is geen toeval. HDJ zu Gast in Flandern titelde de HDJ-website over een bezoek aan het VNJ op 4 mei 2006. Datzelfde jaar was in de Duitse media al ophef over het zomerkamp dat de HDJ, toen in Nordrhein-Westfalen, inrichtte. Aanleiding was de deelname aan het HDJ-kamp van ex-leden van de Wiking-Jugend, een in 1994 in Duitsland verboden organisatie.

Raar volk dat langskomt bij het VNJ, en waar het VNJ naartoe wil. Trouwens, “vaatdoeken met hakenkruisen”? Wij hebben hier wel eens een foto gepubliceerd van een badkamer met hakenkruisen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5789494/terug-thuis), maar vaatdoeken met hakenkruisen gebruiken? Wij hebben niet eens overwogen om de Vlaamse-Leeuwvlag die wij van het VB gekregen hebben te gebruiken als keukenhanddoek. Het ding is trouwens van te slechte kwaliteit om als keukenhanddoek te gebruiken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

11-08-08

WAAR IS ALEXANDRA?

In Het Nieuwsblad publiceren ze deze zomer een artikelenreeks Hoe zou het zijn met?. Van welke Bekende Vlaming hebben we al lang niets meer gehoord? En hoe gaat het intussen met hem of haar? Vrijdag was Reddy De Mey (foto 1) aan de beurt, bekend als journalist voor het BRT-Nieuws die er altijd wel voor zorgde zelf ook even in beeld te komen.

Met Reddy De Mey ging het sindsdien van kwaad naar erger. Sinds 2004 is hij lid van het VB. Hij bood Philip Dewinter zijn diensten aan op een ronduit gênante manier... die dan nog gefilmd werd door een RTBF-televisiecamera (zie: http://www.garagetv.be/video-galerij/yelloman/reddy_demey___dewinter_wmv.aspx). Bij de federale verkiezingen vorig jaar kreeg Reddy De Mey 3 534 voorkeurstemmen. Zijn VB-lidmaatschap komt slechts zijdelings aan bod in het twee bladzijden groot interview in Het Nieuwsblad, als Reddy De Mey gevraagd wordt wat hij nu doet. Zijn laatste wapenfeit is dat hij in het Zwartwit-radioprogramma van Jurgen Verstrepen, toen die nog bij het VB was, geregeld zijn mening mocht geven. Reddy De Mey: "Ook al ging dat maar om een paar minuutjes, ik trok me daaraan op." 

Wat wij ons echter afvroegen is: hoe zou het intussen zijn met Alexandra – dixit Philip Dewinter: “Puriteinse kwezel” – Colen? Hoe is het met haar vijf met thuisonderwijs groot gebrachte kinderen? Heeft Alexandra zich intussen verzoend met het homo zijn van haar jongste broer (zie: http://mikpunt175.be/index.php?id=180)? Hoe is 't met haar man, de om zijn contacten met Amerikaanse conservatieven bekende Paul Belien? In de Kamer van Volksvertegenwoordigers is Alexandra Colen minder actief dan haar collega’s VB-kamerleden, en die staan al niet bekend om hun grote ijver (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6035720/de-selectieve-initiatieven-van-de-vbkamerfrac). Over Alexandra Colens hysterische reacties op bloot in het straatbeeld (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/196/67) horen we ook niets meer. En er is nochtans geen reden om te zwijgen, bloot is meer dan ooit aanwezig in het straatbeeld (foto 2 – klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding, maar kijk vooraf goed rond of er geen kinderen in de buurt zijn).

Het moet zijn dat in Kasterlee, waar Alexandra Colen intussen woont na eerder van Antwerpen naar Mol verhuisd te zijn, een landelijke gemeente is waar alles peis en vree is. Maar in ’t Stad, beste Alexandra, daar gaat het nog altijd richting Sodom en Gomorra uit. Op het colloquium 40 jaar mei '68. Gezinnen, Waarden & Normen dat het VB op 17 mei in een zaal van het Vlaams parlement organiseerde voor zo'n 250 gegadigden kondigde Alexandra Colen aan "niet te wachten tot verantwoordelijkheidszin en zelfbesef terug in bestuurskringen doorsijpelen, maar om vooraan te staan in het opzetten van waarde(n)volle initiatieven zoals die ook in Amerikaanse kringen voorkomen", maar veel hebben we er nog niet van gezien. Om niet te zeggen: we hebben er nog niets van gezien.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: colen |  Facebook | | |  Print

10-08-08

POLITIE EN LEGER SCREENEN OP EXTREMISME

Als VB’ers in het parlement vragen stellen, is enig eigen partijbelang natuurlijk niet weg. Filip De Man (foto 1) stelde minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) een schriftelijke vraag over het screenen van kandidaat-politieagenten op extremistische opvattingen.

Politieagenten mogen geen blijk geven van extremistische ingesteldheid. Dat is één van de achttien persoonlijkheidscriteria die wettelijk zijn vastgelegd. Extremisme kan onder meer tot uiting komen in de discriminatie van mensen op basis van geslacht, levensovertuiging of etnische afkomst. “Deze attitude kan worden vastgesteld tijdens het gesprek met de psycholoog, het gesprek met de selectiecommissie, via een biografische vragenlijst of door het afleggen van groepsproeven. Daarbij dienen onder meer krantenberichten becommentarieerd te worden”, antwoordt Dewael aan De Man. Er zijn geen exacte cijfergegevens beschikbaar over het aantal kandidaat-politieagenten die afgewezen werden wegens racistische of extremistische ingesteldheid, maar het wordt geschat op minder dan 1 procent. Ook bij het leger wordt, na de BBET-affaire en incidenten met Belgische para’s in Somalië, gepeild naar onverdraagzaamheid en extremisme. Met een persoonlijkheidstest met meerkeuzevragen, gevolgd door een interview. Er wordt overigens niet enkel naar rechtse maar ook naar linkse extreme opvattingen gezocht. Of, en desgevallend hoeveel mensen, op basis hiervan geweigerd zijn als kandidaat-beroepsmilitair is niet bekend.

Het doel kan misschien wel nobel zijn, maar is dit wel te verzoenen met de elementaire rechten van een mens? Is niet belangrijker dan wat een politieman of militair denkt, wat hij doet? En wie een beetje slim is faket toch zijn mening bij de sollicitatie. Het doet ons allemaal wat denken aan wat een professor aan de faculteit rechten in Antwerpen ons eens vertelde over zijn leerling Rob Verreycken (foto 2). “Als hij voor mij stond, was hij de perfecte leerling. Maar ik was er geen seconde gerust in als hij zijn rug draaide, wat stak hij dan niet allemaal uit?!”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de man, verreycken |  Facebook | | |  Print