28-09-08

IN HET VB-PARTIJBESTUUR HEBBEN ZE ALWEER IETS OM OVER NA TE DENKEN

We zijn de tel kwijtgeraakt. Vorige keer waren we aan veertien VB-mandatarissen geraakt die verwelkomd werden bij de Lijst Dedecker (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080816), maar sindsdien zijn er nog een paar bij gekomen. Alleszins is de jongste ex-VB’er bij de LDD het Borsbeekse gemeenteraadslid Ludo Meersman.

Vorige week vrijdag legde Ludo Meersman de eed af in de gemeenteraad van het immer groene Borsbeek. Hij verving in de VB-fractie Nine Caubergh die eerder op het jaar afstand deed van haar gemeenteraadszitje. Na amper één minuut 'zetelen' eiste het kersverse raadslid al meteen alle aandacht op. Meersman deelde aan de collega's van de raad mee dat hij niet langer deel uitmaakt van het VB en dat hij verder als onafhankelijke zal zetelen. Daarmee is Meersman de zoveelste die het VB in Borsbeek met slaande deuren verlaat. Aan Vlaams-nationale overtuiging kan het niet gelegen hebben, integendeel. Meersman richtte jaren geleden zélf de VB-afdeling mee op in Borsbeek. Niet zonder succes overigens. Zo behaalde de Borsbeekse VB-lijst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (oktober 2006) liefst 7 zetels op een totaal van 21 (!), met ca. 28% van de stemmen. Een bijzonder sterke score.

Meersman verbindt zijn politieke lot nu aan Lijst Dedecker, the place to be voor afvallige VB'ers. De resterende VB'ers zeggen niet onder de indruk te zijn van het (zoveelste) ontslag. Meersman is anders wel reeds de vijfde lokale mandataris die de partij de rug toekeert (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5879526/leegloop-bij-vlaams-belang-borsbeek). Naar verluidt zou een groep van dertig (ex-)VB'ers warm lopen voor een collectieve overstap naar de op te richten LDD-Borsbeek. Volgens een andere bron zijn die dertig al overgestapt naar de LDD. De VB-fractie in de gemeenteraad van Borsbeek is nu alleszins gehalveerd. Voor de LDD heeft het VB-bestuur in Borsbeek op haar website nog een waarschuwing in petto: "Wij waarschuwen de mensen van LDD dat zij opletten met wie zij in zee gaan. Want idealisten houden stand, maar overlopers zorgen alleen maar voor miserie." Ze kunnen het weten bij het VB, denk maar aan Marie-Rose Morel (ex N-VA, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070724) en Jos Van Assche (ex liberale vakbond, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080926). Zeg later niet dat we het (ook) niet verteld hebben!

Uit een enquête van Gazet van Antwerpen blijkt intussen dat 4 op 10 CD&V-kiezers hun buik vol hebben van hun partij, en nu voor andere partijen zouden stemmen. De twee die daarvan het meest profiteren zijn Lijst Dedecker en N-VA. Met elk 10,4 % CD&V-kiezers. Derde is Open VLD (6,1 %), vierde SP.A/Vl.Pro (3,0 %) en pas als vijfde haalt het VB er profijt uit met 2,3 %. Als potentiële crisisoplosser staat Jean-Marie Dedecker (foto) na Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene op een derde plaats in de ogen van de tweeduizend bevraagden. Met dubbel zoveel mensen als die hun hoop in Bart De Wever stellen en acht keer zoveel dan mensen aan Bruno Valkeniers denken. In het VB-partijbestuur hebben ze alvast wat om over na te denken.

Niet dat wij overigens warm lopen voor Jean-Marie Dedecker. Tenzij van ergernis. In een interview, waar wij later nog op terugkomen, met Marc Reynebeau zegt de Gentse journalist-historicus: “Het feit dat nu minder mensen willen stemmen voor het Vlaams Belang is weinig hoopgevend. Sommigen kiezen Lijst Dedecker en eigenlijk is dat nog maar eens een uiting van hun wanhoop.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.