01-10-08

NAZILIEDEREN OP BIJEENKOMST VB-PARLEMENTSLEDEN. SS-BOEK UITVERKOCHT NA BEZOEK VAN VB-ANTWERPEN AAN KEULEN

“Bij de officiële boekvoorstelling (…) werd duidelijk dat de inhoud een pak minder spectaculair is dan de campagne (die eraan voorafging, red.)”, besluit De Standaard/Het Nieuwsblad over het boek dat Jurgen Verstrepen maandag voorstelde (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6297609/seks-geld-en-naziliederen). In het kader van die campagne vooraf past ook het interview dat Verstrepen gaf aan Vlaanderens meest gelezen weekblad (foto 2).

Uiteraard gaat Dag Allemaal in op de vermeende liefdesaffaire tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke, en op het geld dat het VB in Hugo Coveliers’ VLOTT zou gestoken hebben om mensen over te halen die zich niet meteen met het VB willen associëren. Anneke Vermeiren, voorheen Open VLD-gemeenteraadslid in Antwerpen en nu VLOTT-provincieraadslid in Antwerpen, bevestigde intussen in Gazet van Antwerpen de rol van Filip Dewinter bij de VLOTT-constructie. Anneke Vermeiren (in Gazet van Antwerpen): “Het was Filip Dewinter en niet Coveliers die mij vroeg om naar VLOTT over te stappen. Dewinter was er in zulke zaken altijd bij. Het zou me dus ook niet verwonderen dat VLOTT is opgericht en volledig wordt gefinancieerd door het Vlaams Belang, zoals Verstrepen nu beweert.” Vermeiren zegt bovendien dat zij van VLOTT nog 6 600 euro aan onkostenvergoedingen te goed heeft. “De provincie geeft alle fracties een budget voor de werkingskosten van de raadsleden”, zegt Vermeiren. “Het Vlaams Belang stort een deel door naar VLOTT. Alleen weigert Coveliers om onze onkosten voor onder meer telefoon en computer terug te betalen.”

Maar de meeste aandacht, ook in Dag Allemaal, zelfs in Dag Allemaal, gaat naar de naziliederen die bij het VB gezongen worden. Het is trouwens de titel boven het zes bladzijden groot interview met Verstrepen: Jurgen Verstrepen: ‘Het Vlaams Belang is een sekte die nazi-liederen zingt en de SS adoreert’. Het verhaal begint als Jurgen Verstrepen samen met Marie-Rose Morel in 2004, pas verkozen als Vlaamse parlementsleden, naar een chic kasteel in Bourgondië rijden, voor hun eerste weekend met de VB-fractie in het Vlaams parlement. Jurgen Verstrepen (in Dag Allemaal): “Die blikken in onze richting van bepaalde personen… Die waren vernietigend. Wij waren duidelijk niet hún volk. En zij niet het onze, zo bleek later op de avond. Blijkbaar wordt in die partij graag gezongen. Na het feestmaal vloeide de drank, de sfeer zat er goed in. Je moet je voorstellen, daar zat zestig, zeventig man. Plots stonden enkele mensen recht voor de ‘liederen’, de codex werd bovengehaald. Eerst waren dat studentenliederen, meer drinkliederen eigenlijk. (…) Op een bepaald moment veranderde de toon. ‘Opgelet, nu een aangebrand liedje’… Er werd een Duits lied ingezet. (…) Eerst het ‘Horst Wessel-lied’, het officiële partijlied van de NSDAP van Hitler! Daarna: ‘Wir fahren gegen England’. En zo ging dat maar door. (…) Het viel me op dat de mensen naast mij al die teksten letterlijk kenden. Terwijl ik, met mijn Duitse roots (Verstrepens moeder is een Duitse, red.), die teksten niet kende. Maar zij: uit het hoofd. (…) Dewinter zag meteen dat ik met een hoop vragen zat. (…) Maar hij wimpelde dat weg. “Bwa, je moet dat niet te serieus nemen, die mannen vermaken zich daarmee. Wij zijn niet allemaal zo. Neem dat er nu maar bij, dat is gewoon amusement.’ (…) Het was mijn eerste stap in de politiek, ik kwam nog maar net piepen. Ik bleef dus en troostte mezelf. Ik dacht: ‘Ach, ze zijn niet allemaal zo. Ik ga werk maken van die verruiming, die hardliners krijg ik er wel uit. (…) Ik had mijn rugdekking: Filip Dewinter geloofde in de verruiming, zei hij.” Verstrepen doet dan verder het verhaal van een avondje doorzakken in het Antwerpse restaurant Ark Resto Rent (http://www.arkrestorent.be) waar er opnieuw nazi-gezang was, en Dewinter intussen “zat zich goed te amuseren en te lachen”. Nadat Verstrepen het daar afgestapt was ging het gezelschap naar een verdieping hoger, waar de eigenaar oude militaire voorwerpen bewaart. Volgens Freddy Van Gaever zitten daar originele stukken bij uit de tijd van de SS en de nazi’s. Van Gaever zag “hoe sommige mensen met glunderende ogen die stukken vastnamen, de dolken met SS-inscripties”.

En het verhaal is nog niet gedaan. Jurgen Verstrepen: “Zo waren we eens op bezoek bij Pro-Köln (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070324, op de foto bij dat artikel zie je Jurgen Verstrepen vlak achter Anke Van dermeersch en Filip Dewinter. Andere bekenden op de foto zijn v.l.n.r. Hugo Coveliers, Wim Wiemen, Staf Neel, Bart Debie, Jan Penris en Johan Van Brusselen. Links zie je ook nog Chris Calluy die we bij een andere gelegenheid signaleerden in café De Leeuw van Vlaanderen, bekend als 'De beest'. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080804). Tijdens dat bezoek kregen we een rondleiding in een museum. (…) In het museumwinkeltje was één boek plots helemaal uitverkocht. Dat ging over de SS in Keulen. De verkoper achter het loket wist niet waar hij het had, want een hele groep zwermde rond dat boek. Zo van: ‘Wauw, dát boek moeten we kopen!’ Ik zei tegen die mannen dat dat absoluut niet kon: ‘Als dit met een camera zou worden gevolgd, dan hang je toch!’ Ja, maar zij vonden dat interessant, dat was ‘geschiedenis’. (…) Lang niet iedereen was tevreden met die praktijken, hoor. Maar niemand durfde ertegen optreden. (…) Het gaat hier om de harde kern. Een kleine, maar ook een zeer standvastige groep met héél veel macht. Daardoor was en is die partij letterlijk een gesloten blok. Een sekte, waarin iedereen die niet in het rijtje marcheert compleet monddood wordt gemaakt. Niemand durft uit de biecht te klappen. Want als de partij zegt dat je moet springen, vraag je niet ‘waarom’ maar eerder ‘hoe hoog’.” Intussen is het niet meer duidelijk hoe Verstrepen zélf tegenover het zingen van naziliederen staat. In Dag Allemaal liet hij nog uitschijnen er zwaar over gedegouteerd te zijn; in Gazet van Antwerpen zei hij gisteren: “Als ik de namen van de VB’ers die naziliederen gezongen hebben niet noem, dan is dat uit juridische voorzichtigheid. Ik heb er overigens niets op tegen dat die mensen dat doen, maar dat ze dan de eerlijkheid hebben ervoor uit te komen.”

Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Jan Penris (foto 3, in gezelschap van Filip Dewinter) bevestigde intussen aan De Morgen dat hij de cantusleider was bij de gelegenheden die Verstrepen aanhaalt. Op de vraag of daarbij ook het Horst-Wessellied werd gezongen, wilde hij geen volmondig ja of neen op antwoorden. In juli schreven we hier nog over het stemgeluid van Jan Penris. Dat werd door Bert Verhoye na één van de eerste tussenkomsten van Penris in de Antwerpse gemeenteraad omschreven als het beste te vergelijken met dat van een kaketoe (zie: http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2005/11/30/nsv.html). Jan Penris is het klein mannetje dat je altijd naast Filip Dewinter ziet op persconferenties en andere bijeenkomsten van het VB. Zowel in de Antwerpse gemeenteraad als in het Vlaams parlement is hij één van de VB-woordvoerders in economische dossiers. Penris zetelt samen met Bruno Valkeniers in de Raad van Bestuur van de Antwerpse haven, en gebruikte eerder al een nazi-affiche om een rondleiding voor oud-NSV’ers in de Antwerpse haven aan te kondigen (zie: http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2005/11/30/nsv.html).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, verstrepen, penris |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.