11-10-08

JÖRG HAIDER OMGEKOMEN BIJ EEN AUTO-ONGELUK

Vanmorgen is de 58-jarige extreemrechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider overleden bij een auto-ongeluk met zijn sportwagen. Toen ze nog dikke vrienden waren reed Philip Dewinter nog met Haider mee in diens sportwagen.

Twee jaar geleden was Jörg Haider politiek dood nadat hij opstapte uit de partij die hij groot had gemaakt, de FPÖ. Maar bij de verkiezingen twee weken geleden haalde Haider – naast de 17,6 % voor de FPÖ – 10,7 % met zijn BZÖ. Gisteren nog geraakte bekend dat beide extreemrechtse partijen – samen goed voor 28,3 % van de Oostenrijkse kiezers – bijzonder goed scoren bij de jongeren. Stemmen was deze keer in Oostenrijk voor het eerst mogelijk vanaf 16 jaar, en in de groep 16- tot en met 29-jarigen haalden de FPÖ en BZÖ samen 43 procent. Maar spijts de FPÖ zijn campagne helemaal op jongeren richtte – FPÖ-leider Hanz-Christian Strache was regelmatig in discotheken te vinden en zong bij zijn overwinning zelfs een raplied – stemden die jongeren toch vooral voor de BZÖ van Jörg Haider.

Het VB, dat altijd goede contacten had onderhouden met Jörg Haider, nam bij het opstappen van Haider uit de FPÖ in 2005 afstand van de man die extreemrechts in Oostenrijk op de kaart  zette en onderhield verder contacten met de oude FPÖ, nu onder leiding van Hanz-Christian Strache. ,,Niemand wist nog waar de partij (van Haïder, red.) voor stond. Het interne gemorrel was onvermijdelijk. Haider veranderde van standpunt zoals hij van overhemd veranderde'', schreef VB-europarlementslid Philip Claeys in Vlaams Belang Magazine van juni 2005. Jörg Haider werd in de voorbije verkiezingscampagne omschreven als gematigder dan huidig FPÖ-boegbeeld Hanz-Christian Strache, maar dat zegt vooral iets over die laatste. De voorbije week nog geraakte bekend dat Jörg Haider asielzoekers die verdacht worden van criminele feiten  – niet eens veroordeeld zijn – verbant naar een godverlaten plek, op een hoogte van zo’n twaalfhonderd meter ergens in het Oostenrijkse gebergte.

In een reactie op de VRT-radio erkende Philip Dewinter de ‘verdiensten’ van Jörg Haider. Dewinter was ook meerdere keren op privé-bezoek bij Haider en reed daarbij al eens mee in vermoedelijk – dat zegt toch Dewinter – dezelfde sportwagen als waarmee Haider vanmorgen verongelukte. Haider is steenrijk geworden door een schenking van een achterneef die Haider het 1 600 hectaren grote landgoed Bärental in Karinthië bezorgde. Tegenwoordig geschat op een waarde van vijftig miljoen euro, in 1941 voor een verplichte gunstige prijs door een grootoom van Haider gekocht van Italiaanse Joden. Daar hoort dan een navenante levensstijl bij, waarvan blitse sportwagens een onderdeel zijn. Een Oostenrijks grapje luidde dat Haider zich in een blitse Porsche verplaatste om zo sneller bij de kleine man te zijn. Zoals gezegd, dat was maar een grapje.

07:46 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.