11-10-08

LIJST DEDECKER STEEKT VLAAMS BELANG DEFINITIEF VOORBIJ

In de peiling van La Libre Belgique/RTL-TVi vorige week stak de Lijst Dedecker (LDD) het Vlaams Belang (VB) nipt voorbij. Met 15,4 % tegenover 15,3 %. De peiling van De Standaard en de VRT dit weekend bevestigt: LDD komt uit op 16,2 % (+ 3,8 % ten overstaan van de peiling in juni, + 9,7 % ten overstaan van de parlementsverkiezingen vorig jaar); het VB haalt nog maar 14 % (- 2,1 % in vergelijking met de vorige peiling, - 5 % in vergelijking met de verkiezingen op 10 juni vorig jaar. En - 10,4 % in vergelijking met de Vlaamse verkiezingen die volgend jaar worden overgedaan.).

Jean-Marie Dedecker blijkt een enorme aantrekkingskracht te hebben op de VB-kiezers. Maar liefst een kwart van zijn stemmen haalt hij bij het VB, waar hij na Philip Dewinter de favoriete politicus is. VB-voorzitter Bruno Valkeniers minimaliseert de peiling. “Het enige wat telt, zijn de Vlaamse en Europese verkiezingen van juni volgend jaar.” Het is de klassieke uitleg van ofwel wie zeker wil zijn dat het resultaat van goede opiniepeilingen omgezet wordt in een goede verkiezingsuitslag, ofwel de uitleg van iemand die tegen beter weten in hoopt dat het nog zal beteren met de kiesintenties. Bij Bruno Valkeniers is het duidelijk dat laatste. Valkeniers heeft trouwens nog meer zorgen. Niet alleen wordt hij op de achtentwintigste plaats in de populariteitstest van politici geflankeerd door twee absolute politieke lichtgewichten, respectievelijk Patricia Ceysens (Open VLD-minister) en Bettina Geysen (voorzitster Vlaamse Progressieven, het voormalige Spirit). Bij de VB-kiezers scoort niet alleen Jean-Marie Dedecker beter dan de VB-partijvoorzitter. Zelfs SP.A’er Johan Vande Lanotte scoort bij de VB-kiezers beter dan Bruno Valkeniers.

LDD-ideoloog Boudewijn Bouckaert wijst in De Standaard nog eens op het inhoudelijk verschil met het VB. “Wij zijn bijvoorbeeld absoluut geen racistische partij. We kiezen voluit voor integratie van allochtonen in onze westerse beschaving en willen geen polarisatie tussen autochtonen en allochtonen.” Bouckaert sluit niet uit dat naarmate het partijprofiel duidelijker wordt, een aantal kiezers weer zal afhaken. “Maar veel mensen kiezen net voor LDD omdat ze een stem voor Vlaams Belang, dat niet wil regeren, onderhand nutteloos vinden.” Marina Cooreman, VB-gemeenteraadslid in Sint-Katelijne-Waver, die intussen overstapte naar de LDD, bevestigt wat Bouckaert vertelt over het verschil met het VB. “Ik werk in een zeer internationale omgeving (Cooreman werkt in een scheepvaartbedrijf, red.). Ik had het moeilijk met het racisme van Vlaams Belang. En ze mogen zeggen wat ze willen, racistisch zijn ze.”

07:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, vb, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.