11-10-08

VERSTREPEN BESCHERMT DE 'HOGE HEREN'

Dag Allemaal die vorige week zowat het voornaamste uit Jurgen Verstrepens boek prijs gaf (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6301450/naziliederen-op-bijeenkomst-vbparlementsleden) brengt deze week het vervolg: de heisa die het boek bij het VB veroorzaakte. Vlaams Belang reageert furieus op boek Jurgen Verstrepen luidt het bij de inhoudsopgave, maar als we doorbladeren naar het artikel zelf blijkt het mee te vallen.

Marie-Rose Morel is nog altijd laaiend over de vermeende liefdesrelatie met Frank Vanhecke. De liefdesmails van haar ex-partijvoorzitter die in Morels echtscheidingsdossier zitten, zouden vervalste e-mails zijn. Frank Vanhecke is ook nog altijd boos, maar kan toch ook al relativeren. Frank Vanhecke: “Dit boekje is een boekje van een man die heel veel liefde nodig heeft.” Philip Dewinter begrijpt het niet allemaal. “Ik dacht dat Jurgen een vriend was.” Volgens Dewinter zou een beetje dankbaarheid niet misstaan. “Toen wij hem binnenhaalden, zat hij volledig aan de grond. Zonder het Vlaams Belang was hij nu in het beste geval dj geweest bij Radio Hallo van ‘FC De Kampioenen’.” En Hugo Coveliers komt terug op zijn aankondiging klacht neer te leggen tegen Jurgen Verstrepen omdat die in zijn boek schrijft dat het VB de financier is van VLOTT. “Eigenlijk lig ik hier niet wakker van”, zegt Coveliers nu.

Wat helemaal niet aan bod komt in Dag Allemaal deze week is de kern van de zaak: dat het VB een partij is in handen van een kleine kliek extreemrechtse diehards, waar elke verruimer zijn tanden op stuk bijt ook al is die zelf behoorlijk rechts. Zonder de juiste stamboom heb je niets te zoeken bij het VB. Dewinter krijgt in Dag Allemaal nog wel een vraag naar de nazi-liederen voorgeschoteld, maar Dewinter voelt zich “absoluut niet verplicht om op die feiten in te gaan”. Een lid van de Vlaamse regering of van het Antwerpse schepencollege zou hetzelfde antwoorden op een veel minder belangrijke kwestie door Dewinter aangekaart, het kot zou te klein zijn voor de trammelant die Dewinter dan zou maken. In Zwart op wit verklapt Verstrepen overigens welke platen men hem kwam vragen om te draaien op een fuif van de Vlaams Belang Jongeren in Dilbeek in 2006 (foto 2). Met Westland Rebels, Brigade M en Eternal Pride was dat de helft van de line up van het Blood and Honour-concert een jaar later in Mechelen (zie: http://paulbenschop.wordpress.com/2008/02/24/blood-honour-herdenkt-de-ss-hun-voorbeeld-is-ons-voorbeeld).

Onze verwachtingen waren niet hoog, en toch valt het boek van Verstrepen nog dik tegen. We hebben het pas gisteren gekocht. En neen, het was dus nog niet uitverkocht. Nochtans zijn er nogal wat VB’ers naar een boekenwinkel gesneld, al dan niet om dan op hun blog te melden dat het boek maar niets is. Auteur-columnist Tom Naegels heeft het boek ook gelezen en heeft daar nu dik spijt van. Tom Naegels: “Vele hoge heren zullen dit niet graag lezen, schreeuwt de flap. Logisch: niemand zal dit graag lezen. Voor een politicus die zich zo graag afzet tegen het establishment, heeft hij dié gewoonte alvast overgenomen: boekjes schrijven zonder noodzaak en zonder inhoud, hopend op vijf minuten mediatijd. En ik ben dan de gek die dit leest.”

Had Verstrepen die “hoge heren” voor schut willen zetten, had hij bijvoorbeeld de financiers genoemd van het VB. Maar neen. Hij spreekt wel over “de financiële groepen rond het Vlaams Blok” (blz. 118), een fundraisingdiner in de villa van Marijk Dillen – Verstrepen: “Bij elke gang moest ik van tafel veranderen en andere mensen ontmoeten. (…) Men kwam tijdens dat etentje met veel geld over de brug.” – (blz. 129), en een sponsordiner in een restaurant in Kontich “dat vreemd genoeg niet door Dewinter was georganiseerd maar door Frank Vanhecke. De Antwerpse afdeling was daar nog behoorlijk nijdig om omdat die van Brussel in onze vijver kwamen vissen.” (blz. 129 - 130). Maar namen van financiers noemt Verstrepen niet. De enige naam die hij in dit verband noemt is de naam van de ex-man van Marijke Dillen, topman van Selexion (zie: http://www.selexion.be) Hans Carpels (foto 3) die bij het vermelde fundraisingdiner in de keuken stond bij zijn ex-vrouw en “dure flessen uit de wijnkelder van Dillen open(de)”.

Ter verontschuldiging van Jurgen Verstrepen moet wel gezegd worden dat hij het moeilijk heeft met het situeren van mensen. Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire uit Aalst wordt in Verstrepens boek gepromoveerd tot “de partij-ideoloog”. Hij zal het graag gelezen hebben.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, verstrepen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.