18-10-08

OPROEP: "STOP MET DE ZELFVERKLAARDE ONMACHT TEGENOVER BLOOD AND HONOUR"

BH-18-oktober-2008Tientallen mensen uit verschillende geledingen van de samenleving onderschreven een oproep om eindelijk eens op te treden tegen de Blood and Honour-bijeenkomsten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081015). Je naam erbij zetten kan nog altijd, met de mailknop in de rechterkolom van deze blog. Donderdag werd de oproep gepubliceerd in Le Soir, gisteren in De Morgen. Voor wie hem nog niet zag, hier de tekst soms nog aangevuld met een link naar een beeldfragment of artikel. 

"Aanstaande zaterdag organiseert Blood and Honour Vlaanderen opnieuw een concert met neo-nazimuziekgroepen. Dat wordt dan de veertiende Blood and Honour-bijeenkomst in ons land sinds de Nederlandse overheid een op 4 maart 2006 geplande SS-heldenhuldiging in Nederlands Limburg verhinderde en de Blood and Honour’ers dan maar doorreisden naar Lommel waar ze ongestoord hun gang konden gaan. ’s Avonds volgde een concert in Vremde waar een VTM-cameraman in elkaar geslagen werd. De politie beperkte haar toezicht tot het zien of het verkeer rond het kerkplein van Vremde niet al te veel hinder ondervond van de aanwezige Blood and Honour’ers. Hoe lang kan het nog blijven duren dat voor neonazi’s blijkbaar andere wetten gelden dan voor gewone burgers?

Na Lommel/Vremde volgden nog door Blood and Honour Vlaanderen ingerichte concerten in Boortmeerbeek en Wolfsdonk (bij Aarschot), opnieuw een SS-heldenhuldiging in Lommel en een concert in Mechelen, nog een concert in Wolfsdonk, een benefiet in Schoten, een SS-heldenhuldiging en een concert in Bellegem (bij Kortrijk) en een National Socialist Black Metal-festival in Lebbeke. De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen organiseerde op haar beurt een Hitler-herdenking in Overpelt. En omdat België een gastvrij volk is, toch voor neonazi’s, kon Blood and Honour Duitsland in diezelfde periode bij ons concerten organiseren in Ravels, Kinrooi, Hotton en Zandvliet (bij Antwerpen). Zoals alle organisaties kent ook Blood and Honour haar hoogtes en laagtes. Wie gehecht is aan de democratie als elementaire omgangsregel, rechten en vrijheden koestert, kan zich natuurlijk niet beperken tot het vaststellen van de groei en neergang van neonazistische groeperingen. Om hun voorbeeld Adolf Hitler tegen te houden is ook meer nodig geweest.

Een geluk bij een ongeluk is dat de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie Blood and Honour liever kwijt dan rijk zijn. Patrick Dewael riep het parlement op een wet te formuleren die toelaat om organisaties als Blood and Honour te verbieden; Jo Vandeurzen wees op de mogelijkheden die de wet op het racisme en de wet tegen het negationisme bieden om organisaties als Blood and Honour aan te pakken. Een ongeluk bij een geluk is echter dat Patrick Dewael meent dat enkel een nieuw te formuleren wet mogelijkheden biedt, terwijl zijn voorgangers als minister van Binnenlandse Zaken twintig jaar geleden met een koninklijk besluit en de aanwezigheid van de rijkswacht verhinderden dat in Lommel een SS-heldenhuldiging kon plaatsvinden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313 en http://nl.youtube.com/watch?v=s5XEZxzz2FU). Jo Vandeurzen schreef dat gerechtelijk optreden sterk bemoeilijkt wordt omdat Blood and Honour bijzonder omzichtig te werk gaat door pas op het laatst de plaats van het concert bekend te maken. Het drama is dat de politie misschien laattijdig maar alleszins op het ogenblik zelve aanwezig is, maar zich vooral beperkt tot het zien of het verkeer nog min of meer vlot kan verlopen, er op straat geen ongeregeldheden gebeuren...

Uit de cd’s van de aangekondigde groepen en YouTube-filmpjes van voorgaande optredens weet men welke muziek men mag verwachten in de concertzaal, en dat is wat anders dan Peter Maffay of Conny Froboess bezingen. Dat is aanzetten tot haat en geweld tegen Joden, buitenlanders, linksen, homo’s…, dat is de Hitler-groet uitbrengen... Dat is ook te zien op in het geheim gefilmde concertfragmenten in Mechelen, Wolfsdonk en Bellegem (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803). En toch, en toch, treedt de politie niet op. “Om geen problemen te veroorzaken” zei de burgemeester van Lebbeke. Wij kunnen natuurlijk wel begrijpen dat zaaleigenaars liever niet hebben dat hun zaal bij het ontruimen wegens manifeste wetsovertredingen in puin wordt achtergelaten, maar wij begrijpen niet dat de overheid toelaat dat neonazi’s straffeloos de wetgeving op het racisme en het negationisme, en het uitbrengen van de Hitlergroet, mogen overtreden. Er zijn al voor mindere feiten mensen van hun vrijheid beroofd.

Dat de Blood and Honour-bijeenkomsten ‘privé-bijeenkomsten’ zouden zijn, is geen argument. Dat zegt onder andere prof. Leo Neels (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.298062) en in de wet tegen het racisme is expliciet voorzien dat deze wet ook op ‘privé-bijeenkomsten’ van toepassing is (zie: http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/artikel.asp?art={8348B021-CF85-4453-AECC-CCD6FE272DFD}). Na de beelden van ‘Thomas Kuban’ in Koppen overwoog het parket van Kortrijk om overleg te plegen om te zien of…, is daar iets van in huis gekomen? En waarom trad de politie op 6 september niet op in Zandvliet? De Zwitserse politie zette drie weken later één van de in Zandvliet optredende groepen wél in de gevangenis (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927).

Wij, bezorgde burgers van dit land die niet willen dat de nazi-ideologie ook maar één volgend iemand kan misleiden, vragen daarom dat politie en parket aanstaande zaterdag daadwerkelijk optreden, en dus niet enkel buiten de zaal van de Blood and Honour-bijeenkomst."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.