31-10-08

TOESPRAAK VAN RACHIDA LAMRABET BIJ DE OPENING VAN DE BOEKENBEURS LAAT DIEPE INDRUK NA

Gisterenavond, bij de opening van de Boekenbeurs. Rachida Lamrabet, winnares van de Debuutprijs 2008, is gezellig aan het keuvelen met enkele mensen Plots vraagt een kranige oude dame de aandacht. Ze neemt Rachida bij de arm en zegt: “Ik ben 87 jaar. Je zal me niet kennen, maar ik wilde jou zeggen dat je een prachtige speech hebt gegeven.” Het is even naar woorden zoeken voor Rachida en het gezelschap rond haar. Men had Rachida weliswaar al gezegd dat ze knap gesproken had nadat ze de cheque verbonden aan de Debuutprijs overhandigd kreeg door provinciegouverneur Cathy Berkx. Het was het enige moment in de lange rij sprekers (Geert Joris, Jos Geysels, Patrick Janssens, Cathy Berkx, Rachida Lamrabet en Bert Anciaux) dat het muisstil was bij de enkele honderden toehoorders. Het felste applaus van de avond was dan ook voor Rachida Lamrabet. Maar nu deze onbekende 87-jarige, die persé Rachida wilde bedanken. De speech had haar in het hart geraakt.

De toespraak van Rachida Lamrabet naar aanleiding van de debuutprijs voor Vrouwland: “Mijn vader heeft me leren fietsen. Mijn vader heeft me geleerd dat het niet erg was om te vallen als je maar snel genoeg terug rechtstond. Mijn vader is er niet meer. Aan hem draag ik deze prijs op. Kijk vader, hier sta ik dankzij jou. Ik wil M’hamed, mijn echtgenoot en beste vriend bedanken voor zijn aanmoediging en zijn vertrouwen. Bedankt ook Harold (haar uitgever, red.), je hebt een droom die ik al met me meedraag sinds ik mijn naam kon schrijven, helpen verwezenlijken. Deze prijs betekent veel voor me, het is het teken dat de taal die ik me eigen heb gemaakt begrepen wordt, dat ik in staat ben om ermee te communiceren, dat ik er mensen mee kan beroeren. Voor een dochter van de migratie is dat cruciaal.  Deze taal tot mijn taal maken en gehoord worden.

Ik kom uit een wijk niet ver hiervandaan, met tram 2 of 6 sta je in nog geen kwartier voor de deur van de boekenbeurs.  Alleen is de kans klein dat er veel volk van daar naar hier zal afzakken de komende dagen en weken.  En taal heeft daar mijns inziens niets of weinig mee te maken.  De taal, die hebben we ons al eigen gemaakt, alleen gaat het nog niet al te best met het gehoord worden. Heeft het te maken met het feit dat er in mijn wijk,  in vergelijking met de rest van de stad,  meer jongeren zijn? Jongeren die vooral schoollopen in het beroeps- deeltijds of bijzonder onderwijs? Heeft het te maken met het feit dat meer dan 70 procent van die mensen uit die wijk geen werk hebben? Dat  het gemiddelde gezinsinkomen er 3500 euro lager ligt dan het stedelijke gemiddelde? Een wijk waar er procentueel gezien veel minder behoorlijke woningen zijn dan ergens anders in de stad.

En ik zeg u dat taal er niet veel mee te maken heeft.  Die is van ons. Recente tewerkstellingscijfers tonen een andere realiteit bij hooggeschoolden naar gelang de etnische afkomst. Terwijl de werkloosheid bij hooggeschoolde Belgen van Belgische afkomst daalde met bijna 10 procent de afgelopen 12 maanden, steeg de werkloosheid bij hooggeschoolde Belgen die niet van Europese afkomst zijn met bijna 5%. Kunst en literatuur, de boekenbeurs en flitsende camera’s, dat is allemaal wel mooi, maar wanneer op nog geen boogscheut hiervandaan jonge mensen niet weten waar ze naartoe gaan en hoe ze de volgende dag moeten halen en zinvol kunnen invullen, is het misplaatst om het daar niet over te hebben.  Er moet iets gebeuren.

En wanneer op een dag de boekenbeurs ook wordt bezocht door mensen uit mijn wijk, wanneer er meer en meer schrijvers met een Marokkaanse of Turkse naam hun boeken presenteren, dan pas zal ik me niet enkel de taal hebben eigen gemaakt, maar zal ik dit land ook het mijne noemen.” "Ik heb tijdens mijn toespraak recht in de ogen gekeken van Patrick Janssens", zei Rachida Lamrabet achteraf. In 1990 had zij, samen met een vriendin, al een rake brief geschreven naar burgemeester Bob Cools. Achttien jaar later heeft ze weer een krachtige boodschap. Is er nu geluisterd? En vooral, gaan daden woorden volgen? Aan Rachida Lamrabet zal het alvast niet gelegen hebben. Zij heeft op de juiste plek de juiste boodschap gegeven.

10:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, actie, boeken |  Facebook | | |  Print

VB-ANTWERPEN LEKT… GUNSTIGE CRIMINALITEITSCIJFERS

Tot zes jaar geleden was het een halfjaarlijkse traditie dat het Vlaams Blok in Antwerpen met veel ophef de criminaliteitscijfers in de Scheldestad aan de pers doorspeelde, nog voor de burgemeester en de politietop ze onder hun ogen hadden gekregen. Dat leverde dan telkens vette krantenkoppen op, met in een hoekje weggestopt weliswaar een commentaar dat de cijfers misschien niet helemaal betrouwbaar waren. Maar wie treurt om zo’n commentaar? Wat telt is de ruimte en de titels die die criminaliteitscijfers in de krant krijgen. Woensdag kon Philip Dewinter nog eens in exclusiviteit uitpakken met criminaliteitscijfers. Weliswaar maar over een deel van dit jaar, en met als algemene tendens dalende criminaliteitscijfers.

“Het Vlaams Belang wil vanaf nu trimestrieel de criminaliteitscijfers en tendensen bekend maken. Hiermee wil het Vlaams Belang niet alleen de doofpotoperatie van Janssens en co doorbreken, maar tevens de burger op een eerlijke en open manier informeren”, orakelt Dewinter. Een voorbeeld van dat op een eerlijke manier informeren geeft hij onmiddellijk daarna. Dewinter: “De categorie ‘zware diefstal in woning’ blijft steken op het hoogste niveau ooit, zijnde 3 318 feiten voor de eerste 9 maanden (3 320 feiten in 2007) (Het blijft gelijk!, red.). Stijgen eveneens in de eerste 9 maanden van 2008… (Hoezo, "Stijgen eveneens"?, red.).” Dewinter geeft toe dat het aantal diefstallen uit auto’s verminderd is als gevolg van een preventiecampagne, maar over de daling van de geregistreerde criminaliteit in het algemeen heeft hij zijn eigen verklaring. “Ten gevolge van de algemene daling van de aangiftebereidheid vertoont de totale geregistreerde criminaliteit momenteel een daling met 6 % ten opzicht van dezelfde periode (in) 2007.” Uit wat moet blijken dat er een “algemene daling van de aangiftebereidheid” is als reden voor de dalende criminaliteitscijfers, zegt Dewinter er niet bij.

In januari wil het VB uitpakken met de cijfers voor het volledige jaar 2008, en verder zou het om de drie maanden uitpakken met de jongste evoluties. Burgemeester Janssens wil de criminaliteitscijfers overeenkomstig het bestuursakkoord maar eenmaal per jaar vrijgeven, tenzij er vanuit de bestuursmeerderheid een serieus signaal komt dat het vaker moet. Bij de politie zijn ze nu op zoek naar de informant van het VB. Het VB kon deze keer maar een belabberd fotokopietje van de criminaliteitscijfers bezorgen aan de pers, in tegenstelling tot de originele politierapporten die het vroeger kon doorspelen. Overigens zijn de criminaliteitscijfers voor wie ze echt nodig heeft om de twee weken beschikbaar. Om de twee weken worden ze aan de korpsleiding en afdelingschefs bij de politie bezorgd om er hun werking en operationele acties op af te stemmen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

30-10-08

ELFENBLOED REAGEERT. N-SA: “DE KLOOTHOMMELS VAN HET AFF EN YELLOMAN”

Amper een uur nadat wij in de nacht van maandag op dinsdag onze artikels over de neonazimuziekgroep Elfenbloed gepost hadden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081028) reageerde spilfiguur van Elfenbloed 'Surtur' (foto 1) met een lange mail naar de redactie van deze blog. Hij wilde ons “eventjes bedanken voor de hopen gratis publiciteit” voor Elfenbloed. “Een gans arsenaal leugens, halve waarheden en gissingen (die daar) mee gepaard gaan kan de pret niet drukken.”

“Zo is er bijvoorbeeld helemaal geen nieuwe demo maar zijn alle nummers op die myspace al jaaaaaaaaaaren verkrijgbaar,” vervolgt Surtur. Het zijn inderdaad oude opnames. Maar Surtur kan niet ontkennen dat hij pas donderdag 2 oktober 2008, om 11.24 uur, op het Blood and Honour-forum de boodschap postte “Voor diegenen die ’t interesseert: de Elfenbloed demo is sinds kort integraal te beluisteren op http://www.myspace.com/elfenbloed.” Andere voorbeelden van dat “arsenaal leugens” dat hier over Elfenbloed zou staan geeft Surtur niet. Wél probeert hij zaken anders voor te stellen dan het is of was. Zo is 'Straight Edge H8', alias Chris Moorkens, plots verdwenen van zijn MySpace-pagina. Maar natuurlijk hebben wij vooraleer een en ander publiek te maken een print gemaakt van wat wij ontdekten. Een andere techniek van Surtur om zich schoon te praten, is kleineren. Surtur in zijn mail aan het AFF: “Wie neemt er jullie ook serieus? Buiten een paar parlementairen die ineens eens wakker schieten en beseffen dat ze echt wel eens iets moeten doen om zich in de kijker te spelen en zo hun riante wedde te verantwoorden.”

Surtur geeft ons nog “een kleine tip” mee: “Het gevaar van deze samenleving zit echt wel niet in de relatief kleine groep radikaal (sic, het moet ‘radicaal’ zijn) rechtsen, noch in de horden moslims zoals veel van die radikaal rechtsen denken, maar zit in het grootkapitaal en zijn waterdragers  in de Wetstraat! Misschien kunnen jullie eens al jullie energie daar op toespitsen om zo voor eens in jullie leven tot iets constructiefs te komen. Jullie hebben de laatste 2 weken trouwens actief het systeem meegeholpen om jullie eigen ondergang te bewerkstelligen. Of denk je dat men radikaal linksen zoals jullie niet als subversieve collectieven beschouwd misschien?” Na zo nog even doorgeraasd te hebben besluit Surtur met “(Echte) Socialistische groeten,”. Wij zouden overigens wel “het grootkapitaal” willen aanvallen, maar als de middelen bescheiden zijn, moet je je daarnaar richten. Vandaar dat we onze spreekwoordelijke pijlen voorbehouden voor extreemrechts. 

Bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA, foto 2) gaat ‘hoofdcoördinator’ Eddy Hermy nog een stap verder. Daar worden de mensen achter de websites van het AFF en Yelloman een “liberaal-linkse knechtenbende” genoemd, die hun “antifa-blogs beheren in opdracht van duistere en waarschijnlijk aan de staatsveiligheid gelinkte groepen”. Verderop worden het AFF en Yelloman  “kloothomels” genoemd. Waarschijnlijk werd “(kloot)hommels” bedoeld, naar de gelijknamige stekelige beestjes (zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hommels).  “Onze vermoedens en onze stelling blijken weer eens juist te zijn”, schrijft een zelfverzekerde Eddy Hermy. “Er zijn een paar provocateurs aan het werk die zich verschuilen achter pseudo-linkse opruiersblogs en die werken in opdracht van de reactionaire machtskaste in dit land.”

“Ook linkse groepen en zelfs allochtone groepen zoals de Arabische-Europese Liga roepen wij op om onze onderlinge verschillen even opzij te zetten en rustig na te denken. Niemand van ons is gediend met die nieuwe wetsvoorstellen (tegen organisaties als Blood and Honour, red.). Ze zullen tegen ons allen gebruikt worden.” Mocht hij intellectueel eerlijk zijn weet Hermy welke kritieken we reeds uitgebracht hebben tegen de geviseerde wetsvoorstellen, waarvan we echter ook de verdiensten onderlijnd hebben (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081016).  De kans dat Peter Mertens (PvdA), Geert Cool (LSP) en Dyab Abou Jahjah (AEL) zich nu naar Oostende reppen voor overleg met Eddy Hermy is overigens bijzonder klein. Hermy moet zijn potje alleen klaar maken. Forel met botersaus of toch iets vegetarisch?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, aanverwant |  Facebook | | |  Print

29-10-08

MARIE-ROSE MOREL ALWEER MET SLECHTE VRIENDEN GESIGNALEERD

De Morgen pakte vorige week uit met de vrienden van Wim Biront, op Facebook met een T-shirt van Blood and Honour aan. Nogal wat VB’ers waren een Facebook-vriend van Biront. Op eigen initiatief of op instructie van Philip Dewinter trokken de meeste VB’ers zich terug als ‘vriend’. Volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts bleef ‘vriend’, net als Sandy Neel. Marie-Rose Morel (foto 1) zei Wim Biront niet echt te kennen. “Wellicht heb ik gewoon toegezegd zonder goed te kijken of te weten waar die symboliek voor staat”, zei Morel. Morel schrapte intussen Biront als vriend op haar Facebook-pagina’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081024) maar houdt nog een paar andere aangebrande vrienden over.

Pieter Huybrechts, vriend van…, is ook één van Morels vrienden. En verder natuurlijk ook heel wat volk uit de NSV waarvan u liever niet hebt dat uw dochter of zoon ermee bij u in huis komt. Maar er is meer. Zzz (foto 2), waarvan wij gisteren hier uit de doeken deden wat hij bij Elfenbloed zingt en wat zijn engagement bij Blood and Honour Vlaanderen is (zie:  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081028), is ook al een ‘vriend’ van Marie-Rose Morel. Zzz heeft al vele nicknames gebruikt (Surtur, Cormanthor, Dominator...) maar staat onder zijn echte naam bij Morels Facebook-vrienden. Op Zzz Facebook-pagina's vinden we Wim Biront terug als vriend.

Marie-Rose Morel heeft blijkbaar een magnetische aantrekkingskracht op dat soort volk, zelfs over de taalgrens heen. Ook Patrick Sessler van het belgicistische Front National is een ‘vriend’ van Marie-Rose Morel. Toegegeven, nog wel meer VB’ers zijn ‘vriend’ van Sessler: Barbara Bonte, Steven Creyelman, Bart Debie, Bert Deckers, Johan Deckmyn, Ortwin Depoortere, Rob Verreycken, Tanguy Veys… Maar ‘vriend’ zijn met iemand die graag poseert naast Rex-leider Léon Degrelle (foto 3), zich de Hitler-groet uitbrengend laat fotograferen aan het graf van generaal Franco (zie: http://www.resistances.be/sessler.html) en tegenwoordig meetings organiseert à la manière van Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080821)... Het is toch niet echt een vriend om mee uit te pakken. Als Marie-Rose Morel het wil, kunnen we samen haar vriendenlijst nog eens overlopen om een en ander uit te kuisen. Als we ergens kunnen helpen, doen we het graag.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, morel, fn |  Facebook | | |  Print

VRT EN YVES DESMET GLIJDEN UIT OVER FOREL IN BOTERSAUS

Dat aan het redactiebeleid van media soms kop noch staart te krijgen is, weet u. Kwamen in Diksmuide 7 à 800 neonazi’s bijeen op een bijeenkomst van Blood and Honour Vlaanderen, in De Morgen was het ’slechts goed voor een paar regeltjes. En dan nog om te zeggen dat alles rustig verlopen is. Ontstaat er beroering rond een kookprogramma waarin het lievelingsgerecht van Adolf Hitler klaargemaakt wordt, uitzending die uiteindelijk afgevoerd wordt, dan krijgt dat een bijna volle bladzijde 3 in De Morgen, en een halve bladzijde commentaar van Yves Desmet (foto 1), Willen de forellenverbranders nu ophouden?

Wie wilde Hitler eigenlijk opvoeren in het rijtje van artiesten en grappenmakers die voor het overige de centrale figuren zijn in de reeks Plat préféré? De VRT-top begreep uiteindelijk dat dit niet kon, maar uit onderzoek van Joods Actueel blijkt nu dat de fameuze forel in botersaus helemaal niet Hitlers lievelingsgerecht was. Extreemrechtsen hadden dit al gezegd op hun discussiefora (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6381488/na-koken-met-jezus-koken-met-hitler), de redactie van Joods Actueel doorzocht hele bibliotheken en raadpleegde experts in verschillende landen. Meerdere bronnen zijn formeel, vanaf 1938 was Adolf Hitler strikt vegetariër en was zijn lievelingsmenu zeker geen vis.

Ook bij de toeristische dienst en het historisch museum van Berchtesgarden, waar kok Jeroen Meus zijn betwiste uitzending opnam, hadden ze nog nooit over het forel in botersaus-verhaal van Hitler gehoord. Een bron binnen de VRT meldde Joods Actueel intussen dat men aan de Reyerslaan vertrokken was van de figuur van Adolf Hitler, en dan maar op zoek is gegaan naar een gerecht dat dan onvermijdelijk in het kookprogramma aan bod moest komen. Men vond het niet direct in de biografie van Adolf Hitler, en is zo dan uitgekomen op de lokale specialiteit van het Beierse Berchtesgarden – niet noodzakelijk de lievelingskost van Hitler zelf.

Hadden de programmamakers persé iets rond forel willen maken, hadden ze beter een minder controversieel figuur als Franz Schubert (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Schubert) kunnen nemen. Die hield wél van forel (zie: http://www.smulweb.nl/762595/koken/recept/Forel-Met-Amandelen). Deze tip lazen we overigens in een reactie op de on line editie van De Morgen. Het belette politiek commentator van De Morgen Yves Desmet niet schande te spreken over het niet-uitzenden van de Hitler-aflevering van Plat préféré.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

28-10-08

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN: NU OOK MET NEONAZIMUZIEK VAN EIGEN BODEM

ElfenbloedZoals De Kreuners regelmatig terug op podia verschijnen, zijn er nog andere groepen die na jaren van inactiviteit weer bezig zijn. Begin deze maand werd op het forum van Blood and Honour Vlaanderen gemeld dat een nieuwe demo van Elfenbloed beschikbaar is. Dat dat bericht op het forum van Blood and Honour Vlaanderen verscheen, is niet verwonderlijk. De spilfiguur van Elfenbloed, de West-Vlaming ‘Surtur’ (foto 1), is één van de twee moderators van het forum van Blood and Honour Vlaanderen. Naar eigen zeggen is Elfenbloed "Totalitarian NS (nationaal-socialistisch, red.) metal".

Elfenbloed is in 2000 door Surtur opgericht “for the means of further spreading the national socialist ideology through rageing all destructive black metal.” Black metal is, zo luidt het verder in de biografie van Elfenbloed, ten prooi gevallen aan hypocrisie, onwetendheid, politieke correctheid en zwakte. Europa is stervend, Elfenbloed wil ons daarvoor wakker schudden en “the Final War” voorbereiden. De groep heeft om diverse redenen een paar jaar stilgelegen maar dit jaar “will mark the return of Antifa’s favorites.” Verwacht, zo zegt Elfenbloed zelf, geen grote veranderingen met de cassette die nu uit is. “Elfenbloed is not made to be original nor to satisfy trend-people. Elfenbloed isn’t even music. Elfenbloed is propaganda!” Dat Elfenbloed niet echt muziek is, zal iedereen beamen die ze beluistert. Zie of beluister: http://www.youtube.com/watch?v=_6EzndfWMW4.

De zang, of wat daar voor door moet gaan, is van Surtur die ook het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Voor het overige bestaat de groep uit een wisselend gezelschap, meestal mensen die we ook al zagen optreden bij Kwelhekse en Stormwolf. ‘Haatse’ zong mee op Ons Hoogste Goed dat je daarnet misschien even beluisterde, Bloed en Ere en Germaanse Kracht. ‘Bluetspur’ zorgde voor de drums en het orgel op Voor den Eer van ons Geschied. 'Pesten' beroerde de drums en het orgel bij andere gelegenheden. Voor den Eer ons Geschied werd een paar jaar geleden opgenomen; de drie andere geciteerde nummers staan samen met Heil Vlaanderen op de cassette waar nu publiciteit voor gemaakt wordt. De slotstrofe van Ons Hoogste Goed luidt: “Ik ben de geest van een ver verleden / maar ‘k leef nog voort in ’t hart van velen / degenen die nog trots zijn op hun pure Vlaamse bloed. / Heel de vreemde pest wordt afgeslacht. / Geholpen door de geur van Zyklon gas (het gas dat in de vernietigingskampen van de nazi’s gebruikt werd, red.) / Ons trotse volk zal nooit vergaan / zolang wij nog rechtstaan.”

In Heil Vlaenderen luidt het onder andere: “Ja, mijn hart is vervuld van smart en ook van haat / ons bloed vervuild, ons land onterfd, door den Afrikaansen tumor die Europa treft. / Onvoorstelbaar hoe mijn volk zich gelaten in zijn lot schikt. / Geslagen door den linksen hand? Of blind voor de macht van het ****** land (met evenveel * als letters in het woord ‘Joodse’, red.). / Waar is den Leeuw? Ons symbool van ons fierheid en ons kracht? / Ligt hij sluimerend te wachten tot de vuile rode vijand hem nog meer verkracht.” De truc met de * wordt ook gebruikt in Germaanse Kracht. “Toen de zwarte Legioenen des doods marcheerden / die den adelaar loyaal en onvoorwaardelijk eerden / toen was Europa rood wit zwart / de kleuren van Germaanse kracht! / Groots was het zicht van de ***enkrengen ! (evenveel *'s als ontbrekende letters in ‘Jodenkrengen’, red.). / Groots de dodenrune die 't Nieuw Rijk zou brengen. / Groots het verlies en den onmacht / toen den adelaar ten gronde lag!” De cassette zou via het Nederlandse Heidens Hart en via Duitse distributiekanalen verspreid worden.

Omdat het beluisteren nogal moeilijk is gezien de (euh…) speciale zangtechniek zijn de teksten ook op het internet terug te vinden. Zie: http://www.elfenbloed.info/lyrics.html en http://letras.terra.com.br/elfenbloed en http://forum.thiazi.net/showthread.php?t=84566. Zoals gezegd waren leden van Elfenbloed, met voorop Surtur, vroeger aan de slag bij Kwelhekse. In het nummer Total Krieg zong Kwelhekse: "De Zyklon B dringt door, hun lege hoofden vullend (...) / Gij Jodenhonden, hierbij verklaar ik u der Total Krieg." De truc met de *'s, in de hoop zo niet gepakt te kunnen worden door de anti-racismewetgeving, gebruikten ze toen nog niet. Behalve een eigen website heeft Elfenbloed ook een eigen MySpace-pagina, en wie komen we daar als vriend tegen? Kristof Verboven (foto 2), de man uit Bocholt die in het kader van het onderzoek naar de organisatoren van de Blood and Honour-concerten vorige dinsdag opgepakt werd door de politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). Op zijn eigen MySpace-pagina staat nu: “Kristof is offline because the pigs took my pc and my cellphone.”

Bij de aankondiging van het tijdelijk stopzetten van de activiteiten van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206) zei Surtur voortaan geen verantwoordelijkheden meer op te nemen binnen de organisatie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080208). Blijkbaar heeft hij zich sindsdien vooral toegelegd op de nieuwe demo van Elfenbloed, maar als één van de twee moderators van het forum van Blood and Honour Vlaanderen bleef hij natuurlijk een belangrijke functie bekleden binnen de organisatie. Hij modereert niet alleen dat forum, regelmatig geeft hij er ook zijn eigen mening (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080719). De voorbije maanden liet hij zich daar opmerken als iemand die een meer politieke inhoud aan de Blood and Honour-bijeenkomsten wil geven. Surtur was dan ook als Domiek Vandekeere een tijdlang actief bij de Vlaamse Jeugd Westland (VJW), intussen opgegaan in het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

DE VRIENDEN VAN ELFENBLOED. BLOOD AND HONOUR'ER CHRIS MOORKENS OVER ZIJN ENKELBAND

Ancient RitesMetal Nightmare 2Elfenbloed heeft op haar My Space-pagina niet minder dan 351 vrienden. Sommigen daarvan kennen we vanuit het Blood and Honour-circuit. Zoals de 23-jarige ‘sGildenVriend uit het Limburgse Dilsen-Stokkem. Op zijn beurt ook bevriend met Kristof Verboven (zie hierboven). Twee vrienden vallen op. Vooreerst Ancient Rites (foto 1), de groep van Gunther Theys, grondleggers van de Vlaamse black metal.

Gunther Theys zingt ook bij Lion’s Pride en Iron Clad. Ancient Rites en Lion’s Pride traden beide op op het A.V.V.-Fest op 27 september… in de IJzerhoeve in Diksmuide waar op 18 oktober de Ian Stuart Donaldson Memorial van Blood and Honour Vlaanderen plaatsvond. En nog toeval. Een andere vriend van Elfenbloed is een 26-jarige uit Antwerpen die met één van zijn “vechthonden” poseert (foto 2). De term ‘vechthond’ is van de buren van Chris Moorkens, één van de drie vorige week dinsdag opgepakte organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen. "Als zijn vechthonden de hele buurt niet bijeenblaffen, is het zijn muziek. Alhoewel, muziek", noteerde De Standaard/Het Nieuwsblad (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft nog andere foto’s van Chris Moorkens, waaronder een foto waarop hij poseert met een witte ‘vechthond’.

Zoals bekend kreeg Chris Moorkens dinsdag de elektronische enkelband om die hij wegens een eerdere veroordeling al had moeten dragen. Een hele opluchting blijkbaar want op 3 oktober verzuchtte hij op de MySpace-pagina van Elfenbloed nog: “Hey, ik denk dat het wachten op die klote enkelband erger is dan de periode dat ik hem moet dragen. Ik bedoel maar, kan nergens meer naartoe (buitenland dan toch). Wie weet hoe lang duurt het nog eer ik die prul daadwerkelijk krijg… Maar soit, we zien wel. Tot volgende week op het congres.” Het enige ons bekende congres het daaropvolgend weekend was het congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6307769/nieuwe-locatie-congres-eurorus-weg-uit-nsa). Moorkens, die op MySpace als nickname Straight Edge H8 gebruikt, postte op de MySpace-pagina van Elfenbloed ook nog de flyer van de Ian Stuart Donaldson Memorial van Blood and Honour Vlaanderen in Diksmuide. “Allen hier naartoe zou ik zo zeggen…” was zijn commentaar.

De ‘ons kent ons’-sfeer blijkt ook uit het volgende. Wie ook op het A.V.V.-Fest in Diksmuide optrad is de groep Huldrefolk. Volgens hun MySpace-pagina “Medieval Trollish Pestkult”, maar we kennen ze ook als één van de groepen op de affiche voor het National Socialist Black Metal-festival op 7 juni in Lebbeke (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080608). Twee bandleden van Huldrefolk organiseerden op 14 augustus de Metal Nightmare 2 in jeugdhuis ’t Ipperste in Oost-Rozebeke (West-Vlaanderen). Elfenbloed kon daar niet optreden, maar mocht tussendoor wel plaatjes draaien (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een duidelijker afbeelding).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-10-08

"KAMERADEN EN KAMERAADSKES", DE COMBAT 18-TAK VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN SPREEKT U TOE

Den Haag 1Den Haag 2Den Haag 3De traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081014) was de voorbije dagen nogal in de actualiteit. Maar naast die traditionele vleugel is er ook nog een Combat 18-tak die onder diezelfde naam Blood and Honour Vlaanderen furore wil maken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081010).

Die jongens vormen een kleiner clubje, en behalve op het internet en met de Adolf Hitler-herdenking op 19 april in Overpelt waren ze nog niet veel te zien. Tenminste in ons land. In Nederland doken ze al vaker op bij betogingen. Wat niet verwonderlijk is vermits volgens de concurrentie van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen de kern van de Combat 18-tak voor de helft uit Nederlanders bestaat. Aanvankelijk was in de verslagen slechts sprake van Vlaamse kameraden die aanwezig waren, of een Vlaamse kameraad die de betogers toesprak. Na de betoging van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) voorbije zaterdag 25 oktober in Den Haag (foto 1) kreeg de Vlaamse ‘kameraad’ een gezicht en een voornaam. Organisator Constant Kusters (foto 2) plaatste op zijn website een fotootje van “kameraad Arnoud” (foto 3).

Een familienaam werd, in tegenstelling tot van de andere sprekers, niet vrijgegeven. Maar wij kunnen u verklappen dat het klinkt als “Kuipers” en dat de jongen in het Turnhoutse woont. Dankzij de wondere wereld van de techniek kunnen wij u ook een YouTube-filmpje van de toespraak van “kameraad Arnoud” in Den Haag aanbieden. Het geluid is nogal schreeuwerig, maar “kameraad Arnoud” probeert de “kameraden en kameraadskes” in Den Haag uit te leggen wat de gevolgen zijn van de vorderende Europese eenmaking op de repressie ten aanzien van neonazi’s en anderen. Een krachtig “Ja voor het nationaalsocialisme” besluit zijn toespraak.

07:47 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

NA 'KOKEN MET JEZUS', 'KOKEN MET HITLER'

De VRT neemt haar opdracht als smaakmaker ter harte. De VRT ziet het daarenboven als haar taak om grenzen te verleggen. In Plat préfére komen morgen beide aspecten tegelijk aan bod. Dan maakt chef-kok Jeroen Meus (foto 2) het lievelingsgerecht van Adolf Hitler klaar op televisie (zie: http://platprefere.canvas.be/category/adolf-hitler).

Jeroen Meus maakt morgen op de VRT-televisiezender Canvas forel in botersaus klaar met zicht op het Beierse arendsnest van de Führer. Joods Actueel en de Vereniging van Belgische Politieke Gevangenen trokken vorige week van leer tegen die banalisering van Adolf Hitler en het openrijten van de wonden die hij heeft nagelaten heeft in tienduizenden families (zie: http://www.joodsactueel.be/p23.html). Terecht. Eerlijk gezegd begrijpen we de VRT ook niet. Hoe past Adolf Hitler in het rijtje van andere bekenden wiens lievelingsgerecht in dit programma wordt klaargemaakt: Jacques Brel, Johnny Cash, Louis de Funès, Salvador Dali, Freddie Mercury… Als artiest? Als grapjas? En wat wil de VRT hiermee bereiken? Wil het meer gesprekken aan tafel bevorderen?
- “Ah, die forel in botersaus is lekker.”
- “Ja. Het was ook het lievelingsgerecht van de Führer.”
Smakelijk eten wordt dat, met dank aan de VRT.

De VRT voert aan dat het talloze andere programma’s heeft gewijd aan Hitler om te wijzen op het gruwelijk leed dat het nazisme heeft aangericht. Dat is ook wel zo. Maar we hebben het nog maar zelden meegemaakt dat op extreemrechtse internetfora een Canvas-programma over Hitler aangestipt werd om naar te kijken. En als we de Hitler-vereerders daar mogen geloven is Canvas trouwens mis met haar keuze van gerecht. “Ik had liever gezien dat de tv-kok een vegetarische maaltijd had bereid. Hoe komt hij erbij dat ‘forel in botersaus’ het lievelingskostje van Hitler was?,” zegt iemand.  De man vindt trouwens ook het etiket ‘massamoordenaar’ verkeerd voor Adolf Hitler. “Hopeloze onnodige druktemaakerij door de judeo-jammerbrigade”, vindt een ander. “Dat gezeik over die arme overlevenden”, luidt het bij een derde. “Als de forel maar lekker was”, zegt een vierde. Jeroen Meus zal morgen uitleggen hoe het moet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

26-10-08

IETS MET TUNNELS EN BOEKEN

Vanavond op Canvas, niet te missen: Panorama (20.10 uur, herhaling om 0.25 uur) en Iets met boeken (21.00 uur, herhaling om 1.15 uur). Panorama brengt de reportage Een brug te ver?, over de mogelijke tracés voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen en alternatieven zoals in Madrid waar ze de mobiliteitsproblemen oplossen met tunnels die per lopende meter maar 1/5 kosten van de waanzinnige landmark die men met de Lange Wapper-brug in Antwerpen plant. Met de Madrileense oplossing wordt daarenboven nog openbare ruimte bij gecreëerd in plaats van afgenomen. En daarna krijgen we de eerste uitzending van het al veelbesproken nieuwe boekenprogramma Iets met boeken. Een titel die klinkt alsof de bedenkers toen ze een titel voor het programma moesten opgeven, nog niet goed wisten hoe het programma zelf zou aangepakt worden. De vlag dekt de lading, maar verder kan je natuurlijk nog alle kanten uit met ‘iets met boeken’.

Patrick Demompere bedacht in de jaren negentig anders wel wat mogelijkheden om ‘iets met boeken’ te doen. Hij besloot zijn recensies in Humo met conclusies als: “Het boek is zeer geschikt, overigens, om het tot snippers te verscheuren als na winkelsluitingstijd de kattenbakvulling onverhoopt op mocht zijn.”, “Het boek is zeer geschikt, overigens, om met de rug naar boven en in spreidstand op de vloer van de kinderkamer te zetten als tunnel voor speelgoedautootjes.” of nog: “Het boek is zeer geschikt, overigens om er op een survival trektocht door de Rocky Mountains velletje voor velletje je gat mee af te vegen.” Dat laatste besluit sloeg op een boek van Kristien Hemmerechts. Jan Leyers en Leon Verdonschot pakken het in hun boekenprogramma anders aan. De Vlaamse presentator interviewt een Nederlandse auteur, de Nederlandse presentator interviewt de Vlaamse auteur, en samen keuvelen de vier nog wat verder.

Het is goed dat er aandacht is voor de Nederlandstalige literatuur, maar er is natuurlijk nog meer aan te bevelen. Het beste boek dat wij het voorbije jaar gelezen hebben is De shockdoctrine. De opkomst van rampenkapitalisme van Naomi Klein, bekend van het handboek van het andersglobalisme No logo. In De shockdoctrine legt Naomi Klein uit, na het doorploegen van een massa aan documenten en vaak ook gesprekken ter plaatse, hoe de neoliberale ideologie van scherpslijters als Milton Friedman aan de bevolking opgelegd wordt na shocks als natuurrampen (de orkaan Katrina die door New Orleans raasde, waarna het hele onderwijssysteem daar geprivatiseerd werden), oorlogen (de Falklandsoorlog die het vel redde van Margaret Tatcher) of andere psychologische shocks. Van de wereldgeschiedenis van het Chili van generaal Pinochet, over de in de kiem gesmoorde vrijheid na het afschaffen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, tot de oorlog in Irak waarmee de privatisering van de overheid geïntroduceerd werd als nergens anders.

Het boek is goed gedocumenteerd, met vaak verrassende maar indringende feiten en cijfers, zonder ooit saai te worden. De shockdoctrine is al een dik jaar uit, veel recensies zijn er niet over verschenen in de Nederlandstalige pers, maar het maakt het boek niet minder actueel. Uitgegeven door De Geus, die je tijdens de Boekenbeurs in zaal 1 van Antwerp Expo vindt (zie: http://www.boekenbeurs.be/files/Grondplan%202008_versie%20website.pdf).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, boeken |  Facebook | | |  Print

25-10-08

JÖRG HAIDER NIET DE ENIGE EXTREEMRECHTSE MET EEN VERBORGEN HOMOSEKSUEEL LEVEN

De Oostenrijkse BZÖ heeft na de dood van Jörg Haider onmiddellijk diens perswoordvoerder Stefan Petzner aangeduid als haar nieuwe leider, maar intussen is Petzner al voorzitter af nadat hij in een radio-interview toegaf een wel heel bijzondere en innige relatie te hebben gehad met Jörg Haider. De twee zouden op de avond van Haiders dood ruzie gehad hebben op een feestje, waarna Haider zich ging bedrinken in een homobar. Tegen veel te hoge snelheid reed hij zich vervolgens te pletter. Bij de BZÖ waren ze naar verluidt op de hoogte van de jarenlange relatie tussen beide mannen (foto 1). Het radio-interview was er echter teveel aan. De BZÖ probeerde de uitzending nog tegen te houden, maar tevergeefs. Homoseksuele relaties, en zelfs biseksuele relaties, komen wel meer voor in extreemrechtse kringen.

De ontluistering van Jörg Haider is nu wel compleet. “Jörg Haider was voor mij een rolmodel en een voorbeeld”, zei Philip Dewinter veertien dagen geleden. “Hij is”, zo vervolgde Dewinter, “erin geslaagd  om gestalte te geven aan een jonge, moderne, succesvolle rechtse politieke beweging en het cordon sanitaire tegen hem te breken.” Intussen weten we dat Haider toen hij met zijn auto verongelukte driemaal zoveel alcohol in zijn bloed had dan toegelaten, en tweemaal zo snel reed als mocht, én homoseksuele relaties onderhield. Dat laatste is natuurlijk geen probleem, maar wordt hem kwalijk genomen in extreemrechtse kringen waar vorige week één jaar oude pikante foto’s van Haider terug bovengehaald werden (foto’s 2 en 3).

Jörg Haider is natuurlijk niet de enige extreemrechtse politicus met een verborgen homoseksueel leven. Philip Dewinter heeft altijd erkend dat bij de VB-mandatarissen er ook homo’s zijn. Alleen voelen die “gelukkig” niet de behoefte om zich publiek te outen. Enkele jaren geleden kregen we zelfs een betrouwbaar getuigenis over een VB-topman, die intussen gehuwd is en kinderen heeft, die in zijn studententijd ook viel voor de mannenliefde. Minstens herhaaldelijk in bed gestoeid heeft met onze getuige. But who cares? Iedereen heeft recht op zijn eigen seksuele voorkeur en experimenten. Maar dat ook bij ons extreemrechtsen met dubbele tong spreken over homoseksualiteit, dat is zeker.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, dewinter, internationaal |  Facebook | | |  Print

24-10-08

VB'ERS NIET LANGER VRIEND VAN BLOOD AND HONOUR'ER. SOMMIGEN NOG WEL. DERDE DINSDAG OPGEPAKTE BLOOD AND HONOUR'ER WIST SPOREN OP INTERNET

19 april a19 april bDe Morgen maakte gisteren bekend dat een reeks VB’ers zich op Facebook als vriend van Wim Biront hebben opgegeven, Biront die op Facebook poseert in een T-shirt van Blood and Honour. Een aantal VB’ers hebben zich intussen afgemeld als ‘vriend’'. De in de pers als “Robert Q.” omschreven organisator van Blood and Honour-bijeenkomsten heeft zijn aanwezigheid op het internet ook opgekuisd.

Wim Biront poseert op de Facebook-sociale netwerkpagina's in een T-shirt van Blood and Honour en heeft vrienden van hetzelfde allooi. Eveneens poserend in Blood and Honour-T-shirt, of anders nazi-symbolen als foto gebruikend. Bij de vrienden noteerde De Morgen onder andere de VB-parlementsleden Marie-Rose Morel en Pieter Huybrechts, VB-personeelsleden en -mandatarissen van lagere rang als Sandy Neel, Wim Wienen en Tanguy Veys, en verder nog volk dat je in die kringen onvermijdelijk tegenkomt zoals NSV’er Yves Pernet. (Voor nog andere vrienden, zie Yelloman: http://yelloman1.blogspot.com/2008/10/neonazi-heeft-op-facebook-heel-wat.html). Marie-Rose Morel zei Wim Biront niet te kennen. Nochtans moet je je akkoord geven vooraleer iemand als ‘vriend’ te registreren. “Wellicht heb ik gewoon toegezegd zonder goed te kijken of te weten waar die symboliek voor staat”, zei de voormalige Miss Aardbeiprinses aan De Morgen. Morel zou het eens nakijken en zich eventueel laten schrappen als vriend. Pieter Huybrechts zag daarentegen geen reden om iets terug te roepen. “Ik zie niet in waarom ik iets zou moeten wijzigen”, zei de voormalige VMO’er.

Wanneer wij gisterennamiddag zelf eens gingen kijken naar de Facebook-pagina’s van Wim Biront was die man, overigens ook trouwe bezoeker van het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, De Beest, al een pak vrienden kwijt. Maar er waren er nog. In tijden van nood leert men zijn echte vrienden kennen. Waren van bovenstaand rijtje nog altijd ‘vriend’ van Wim Biront, zowel op Bironts Facebook-pagina’s als op hun eigen Facebook-pagina’s: Pieter Huybrechts en Sandy Neel. Niet voor niets behorend tot de extreemrechterzijde van het op zich al extreemrechtse VB. ‘De moed om uit te komen voor je overtuiging’, of hoe noem je zoiets?

“Robert Q.” is ook een overtuigde, maar probeert nu de sporen van zijn overtuiging en relaties te wissen van het internet. Hij is naast Chris Moorkens en Kristof Vanholen de derde Blood and Honour’er die dinsdag van zijn bed werd gelicht als inrichter van Blood and Honour-concerten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). Hij is de man die de zaal huurde voor de SS-heldenhuldiging en het daaropvolgend concert van Blood and Honour Vlaanderen in Bellegem (foto’s, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5785499/politie-controleerde-identiteit-bij-blood-and). Anders dan de Nederlander die de evenementenhal huurde voor de Ian Stuart Memorial van Blood and Honour Duitsland begin september in Zandvliet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927) nam hij blijkbaar geen valse identiteit aan en kon de politie hem gemakkelijk opsporen. 

Hij heeft onder twee namen Netlog-pagina’s aangemaakt: “pow_robby_sog” en “isd_sog”. Die “sog” had eigenlijk “zog” moeten zijn, een letterwoord dat in neonazi-kringen gebruikt wordt om de vermeende Joodse wereldheerschappij aan te klagen. “isd” verwijst naar Ian Stuart Donaldson, zanger van Skrewdriver en oprichter van Blood and Honour. “pow” is een in die kringen gebruikt letterwoord voor ‘oorlogsgevangenen’, al wie voor zijn nazi-overtuiging vervolgd wordt door ‘het regime’. Maar in de nacht van woensdag op donderdag heeft hij zijn Netlog-pagina’s verwijderd. Helaas voor hem waren antifascisten ze al dinsdag op het spoor gekomen. Dankzij Google Cache kan je echter nog steeds enkele pagina’s terugvinden. Zoals de bladzijde met zijn haarkleur (“kaal”), zijn favoriete stad (“Antwerpen”), zijn beste reiservaring (“met rsa (Royal Sporting Club Anderlecht, red.) gaan batteren in Lyon”), zijn favoriet kledingmerk (“ns kledij”), het evenement dat hij nooit zou willen missen (“een isd memorial”), beste groep (Skrewdriver etc.”), het beste wat hem overkomen is “mijn dochter en 28 (Blood and Honour, red.)”), etc. Zie: http://64.233.183.104/search?g=cache:ETtot21crH0J:nl.netlog.com/isd_sog/extra+isd_sog&hl=nl&ct=clnk&cd=2&gl=be. Op een andere nog terug te vinden pagina zegt de 28-jarige West-Vlaming dat hij is wie hij is, en dat niemand hem kan veranderen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, morel, vb |  Facebook | | |  Print

23-10-08

BRIGITTE BARDOT FURIEUS OVER SARAH PALIN

Voor wie stemmen bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten? Bij het VB moeten ze daar geen seconde over twijfelen. Voor de Republikeinen. John McCain mag dan wel weinig fut vertonen, voor de pittige Sarah Palin (foto 1) gaat mening VB-hartje sneller kloppen. Maar nu heeft toch wel een icoon ter extreemrechterzijde, Brigitte Bardot (foto 2), zich uitgesproken tégen Sarah Palin. Koen Dillen - samen met Hugo Coveliers spreker op de volgende halloweenavond van het VB-Edegem (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6359557/marierose-morel-diversiteit-is-de-sterkte-van) - wijst Brigitte Bardot in ’t Pallieterke terecht. De kans dat Brigitte Bardot onder de indruk geraakt van Koen Dillen of ’t Pallieterke is natuurlijk nihil. Brigitte Bardot stuurde laatst een Open brief naar Sarah Palin waarin ze schreef dat ze hoopt dat Palin en McCain het onderspit zullen delven tegen Barack Obama (foto 3). Volgens Bardot is Palin een "ecologische catastrofe”.

Toen Brigitte Bardot midden de jaren zeventig een punt zette achter haar rijk gevulde filmcarrière besloot de voormalige ster van Et Dieu créa la femme haar fortuin, naambekendheid en energie te wijden aan de nobele zaak van de dieren. Brigitte Bardot is nu boos op de Republikeinen, en in het bijzonder op Sarah Palin aan wie ze in haar Open brief vraagt zich niet meer te vergelijken met een “pitbull met lippenstift” omdat “geen enkele hond zo gevaarlijk is als u bent”. Bardot is ook boos op Palin omdat die ijsberen niet als een door de klimaatopwarming bedreigde diersoort wil erkennen. Bardot schreef Palin: “In naam van het respect voor de natuur, hoop ik dat u de verkiezingen zal verliezen, want dat zou een goede zaak zijn voor de hele wereld.” En verder: “Door de verantwoordelijkheid van de mensen voor de opwarming van het klimaat te ontkennen en door te pleiten voor het vrij dragen van wapens, doet u de ene dwaze uitspraak na de andere, brengt u ons als vrouwen in diskrediet en bent u op uw eentje een ecologische catastrofe.”

Koen Dillen kan niet nalaten zich af te vragen of Barack Obama wel zo blij zou zijn met de onverwachte steun. Toen Bardot in 1992 een vierde keer trouwde had ze Bernard Ormale aan de haak geslagen, een kaderlid van het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen. Zonder ooit zelf lid te worden van het FN werd Bardot er in de jaren negentig vaak mee geassocieerd. Vooral omdat ze in haar strijd voor de dierenrechten ook van leer trok tegen de islam en het ritueel slachten bij het Offerfeest. In juni 2004 werd Brigitte Bardot een eerste keer veroordeeld op basis van de Franse wetgeving tegen het racisme. Bardot heeft het trouwens niet alleen lastig met moslims en de islam. Ook van mensen zonder papieren – in een fout jargon ‘illegalen’ genoemd -, homo’s en gemengde huwelijken gruwt ze. Naar verluidt werd Bardot sinds 2004 nog een paar keer veroordeeld wegens racisme. In elk geval had ze op 3 juni dit jaar weer prijs wegens een racistische brief aan de Franse president Nicolas Sarkozy.

Koen Dillen heeft zich voorgenomen de volgende dagen wat te surfen naar Amerikaanse websites om te zien of de Open brief van Brigitte Bardot de Amerikaanse kranten haalt. En als dat zo is, is hij “benieuwd of enkele stoute journalisten er zullen durven bij vertellen dat de in Europa zo op handen gedragen Barack Obama nu ook al de steun krijgt van een voor ophitsing tot rassenhaat veroordeelde vriendin van Jean-Marie Le Pen.” Dillen die anders maar spreekt van het “zogenaamd racisme” hoopt nu dat men de woorden van Bardot inderdaad als racisme interpreteert, om zo de zwarte presidentskandidaat Barack Obama te schaden. Politiek is vaak een vuil spel, en bij het VB al helemaal.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

22-10-08

NA DE AANHOUDING VAN DRIE BLOOD AND HONOUR'ERS: NOG WERK AAN DE WINKEL. HÉT KOPSTUK VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN OPGEPAKT

Als een donderslag bij heldere hemel kwam gisteren het bericht dat de organisatoren van het Blood and Honour-concert in Diksmuide van hun bed waren gelicht door een actie van politie en parket. Onder hen hét kopstuk van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen.

“Het lijkt erop dat jullie actie toch nog een succes is geworden”, zei ons gisterenmorgen de journalist die ons als eerste meldde dat drie Blood and Honour’ers door de federale politie opgepakt waren voor de organisatie van neonaziconcerten. Met “jullie actie” bedoelde de man allicht de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour, ondertekend door tientallen personaliteiten uit diverse geledingen van de samenleving (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6353724/oproep-stop-met-de-zelfverklaarde-onmacht-teg). Het was het voorlopig hoogtepunt van tweeënhalf jaar actie van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tegen Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Blood%20and%20Honour). Met die “toch nog” verwees onze gesprekspartner mogelijk naar onze kritische persmededeling zondag, daags na het concert in Diksmuide (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6356727/politie-stuurt-antifascisten-naar-huis-in).

Maar succes heeft vele vaders. Het oppakken van drie Blood and Honour’ers en de in beslagname van de computers en documenten die bij hen thuis gevonden werden. Het verdere onderzoek mede op basis van wat te zien was op de undercover gedraaide beelden van voorgaande concerten van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803), tot wat politieagenten met eigen oren en ogen hoorden en zagen in Diksmuide (voor de Blood and Honour Vlaanderen-versie van die dag zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6363045/blood-and-honour-vlaanderen-over-een-dag-zond). En de vervolging die er allicht op zal volgen. Het is rechtstreeks of onrechtstreeks ook het gevolg van een wisseling van minister van Justitie. We zijn natuurlijk niet ingewijd in de werking van politie en parket, en hun relatie met de minister van Justitie, maar de huidige minister van Justitie Jo Vandeurzen (foto 2) toonde alleszins een grotere bezorgdheid over Blood and Honour Vlaanderen dan zijn voorgangster als minister van Justitie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913616/minister-van-justitie-in-actie-geschoten-overhttp://aff.skynetblogs.be/post/6219818/minister-van-justitie-reageert-op-open-brief- en http://aff.skynetblogs.be/post/6219838/aff-antwoordt-minister-van-justitie-jo-vandeu).

“Een zanger is een groep”, leerde Wannes Van de Velde ons. Al wie de voorbije weken de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour ondertekende, soms ook nog forwardde naar vrienden en kennissen; de pers die soms weinig maar soms ook veel aandacht besteedde aan Blood and Honour Vlaanderen; al wie op andere manieren bijgedragen heeft aan de strijd tegen het neonazisme; tot wie de voorbije maanden, weken, dagen en uren zorgde voor het oppakken van de Blood and Honour’ers: ze hebben allemaal hun verdienste. De drie Blood and Honour’ers zijn intussen terug op vrije voeten in afwachting van het verdere onderzoek. Op inbreuken op de racismewetgeving staan straffen van maximaal één jaar. Eén jaar is de minimumtermijn om iemand langer dan een dag te kunnen aanhouden. Het had dus nog net kunnen gebeuren, maar de aanhouding is niet verlengd. In tegenstelling tot het bericht dat ons eerst bereikte – dat minister Vandeurzen een preventief verbod heeft uitgevaardigd tegenover Blood and Honour – heeft Vandeurzen gewezen op de noodzaak verder actie te ondernemen. Meer mogelijkheden om preventief optreden te voorzien, waarmee hij zonder het met naam te vernoemen verwijst naar het wetsvoorstel van Raf Terwingen dat de burgemeesters meer mogelijkheden wil bieden om neonazibijeenkomsten te verhinderen en politiediensten meer mogelijkheden wil geven om inlichtingen te vergaren over neonazistische organisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6348030/het-derde-wetsvoorstel-tegen-groepen-als-bloo en de daaropvolgende artikels op http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081016). 

Nadat twee jaar geleden 17 BBET- en vermeende BBET-leden opgepakt werden (zie: http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1050) is een nieuwe groep opgestaan die zich beroept op de erfenis van BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw): de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081010). De BBET-groep moet nog voor de rechtbank verschijnen, maar hun opvolgers zijn al actief. De gisteren aangepakte traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081014) is ontstaan vanuit wat in Vlaanderen bleef ronddolen na de veroordeling als privé-militie en ontbinding van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) in 1981. Historisch is het dan ook niet verwonderlijk dat één van de gisteren opgepakte Blood and Honour’ers bij de gemeenteraadsverkiezingen op een VB-lijst stond. Kristof Van Holen (28 j.), achtste op de VB-lijst in 2006 in Bree. Een fanatieke VB'er. "In zijn keuken hangen vlaggen van Vlaams Belang", vertelt zijn moeder vandaag in De Standaard/Het Nieuwsblad. En nog: "Hoe vaak wij niet gevraagd hebben die weg te nemen! Maar hij luistert niet. (...) Mijn vader keert zich om in zijn graf. Zijn broer is in een concentratiekamp overleden."

Met een tweede gisteren opgepakte, Chris Moorkens (26 j.) uit Merksem, lijkt de politie hét kopstuk van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen van zijn bed gelicht te hebben. Op het Blood and Honour-forum maakte dé organisator zich het voorbije jaar bekend als Wehrwulf28. Tevoren was zijn nickname Krikke28, en met Krikke werd hij ook aangesproken bij Blood and Honour-bijeenkomsten zoals in Schoten. Krikke is een meer gebruikte roepnaam voor Chris. Zijn buren getuigen in De Standaard/Het Nieuwsblad dat het bij hem een komen en gaan is van "kaalkoppen vol tatoeages". Nog volgens de buren zorgde hij voor veel overlast. "Als zijn vechthonden de hele buurt niet bijeenblaffen, is het zijn muziek. Alhoewel, muziek." Moorkens was volgens De Standaard/Het Nieuwsblad een vriend van Jürgen Goris die in 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee twintigers doodschoot na een duw en een omgevallen pint. Chris Moorkens zelf werd in 2004 en in 2006 veroordeeld wegens racisme en slagen en verwondingen. Hij kreeg gisteren de elektronische enkelband om die hij al eerder had moeten dragen. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

21-10-08

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN OVER EEN DAG "ZONDER DISCUSSIE, RUZIE OF VIEZE BLIK"

BH-18-oktober-2008Mistreat 2De organisator van de Ian Stuart Donaldson Memorial vorige zaterdag in Diksmuide heeft een verslag gepubliceerd van het jongste Blood and Honour Vlaanderen-concert. Een (onvolledig) sfeerverslag. In overleg met de optredende groepen wordt niet gezegd welke nummers de groepen in Diksmuide gespeeld hebben. Alleen bij Mistreat wordt er iets over gezegd, en dat doet het ergste vermoeden. Het volledige, letterlijke verslag besparen we u. Dat doet liefhebbers van de Nederlandse taal teveel pijn. Of wat dacht u van: “om zo het alcohol pijl (sic) bij de bezoekers laag te houden”, of: “voor Mistreat was het kantje boortje (sic) deze keer”… Wel zullen we er toch regelmatig letterlijk uit citeren. Foto’s van het concert in Diksmuide zijn niet vrijgegeven. De foto hiernaast is dan ook van de drummer van de Finse groep Mistreat bij een vorig optreden. Al is er nog een tweede reden waarom dit geen foto uit Diksmuide is.

Het verslag begint met een paar reacties op opmerkingen van Blood and Honour’ers die hier de voorbije dagen geciteerd werden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6356441/blood-and-honour-vlaanderen-goes-politics en http://aff.skynetblogs.be/post/6359824/zaaluitbater-en-blood-and-honour-vlaanderen). Het drankmisbruik moet de concertorganisator “deels bevestigen en deels ontkrachten”. Dit jaar was ervoor gekozen om “jubileer blue (laag alcoholgehalte)” te serveren – waarschijnlijk wordt Jupiler Blue bedoeld (zie: http://www.youtube.com/watch?v=QQ8HFhconwA) – maar dat heeft niet geholpen want er waren “enkele uitzonderingen die toch weer eens moesten drinken tot hun lichten uitgingen.” Jammer, want voor het overige hing er naar verluidt een love and peace-sfeer: “Er hing een zeer ontspannen positieve sfeer die ik nooit eerder gezien heb. Geen enkele discussie, ruzie of vieze blik… eenheid en vriendschap van begin tot einde!” En elders heb je dat drankmisbruik ook: “Noem me 1 optreden zowel vanuit rechtse als linkse hoek, van De Kreuners tot Milk Inc., waar dit niet voorvalt.”

Het Nederlandse Strijdgeest trad als eerste muziekgroep op, “met het NSBM gebeuren nog in het achterhoofd.” Bedoeld wordt het National Socialist Black Metal-festival in Lebbeke op 7 juni (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080526 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080608). De Nederlandse vrienden startten zo enthousiast dat na twee nummers al de snaren van een gitaar braken, en daarmee is zowat alles over het optreden gezegd. Na hen kwam het Duitse Strong Side op het podium, met “dezelfde imposante zanger” als bij Fight Tonight. “Wat een power!” Het Duitse Thrima nam over, “bracht hardcore zoals het moet zijn en vulde dus perfect aan bij Strong Side.” Na de hardere start van de dag was het de beurt aan het Finse Mistreat die “het meer traditionelere deel van de avond startte.”

“Voor de set list verwijs ik graag door naar de AFF-website”, luidt het. O.K., dan. Mistreat is een groep die regelmatig rassenhaat en racisme predikt, twee cd’s heeft die in Duitsland niet verkocht mogen worden wegens strijdig met de openbare orde – waaronder één waarop het hakenkruis verheerlijkt wordt… (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013). Er was echter één probleem met Mistreat in Diksmuide. De drummer van de groep (foto 2) had zijn hand gekneusd toen hij twee weken eerder “een antifascist enkele manieren leerde.” Vandaar dat hij in Diksmuide vervangen werd door een Duitse drummer. Na Mistreat was het de beurt aan White Rock ’n Roll Outlaws. “Eén van Duitslands beste groepen van het moment”, luidt het. En ook: “We weten allen wie deze jongens zijn.” Wij kennen ze echter niet, en we hebben ze ook niet teruggevonden in de huidige Duitse hitparade (zie: http://www.mix1.de/charts/singlecharts.htm). Na de White Rock ’n Rolls Outlaws was het weer Nazi-Duitsland boven met Sturmtrupp. “Een groep die al jaar en dag actief is binnen de beweging en dus zeer positief ontvangen werd door zowel de nieuwere generatie als door de mensen die al langer in onze rangen vertoeven. De sfeer in de tent was al waanzinnig maar toch wisten deze jongens er een schepje bovenop te doen. Je moet het maar kunnen.”

En dan moesten de Engelse Blackout nog komen, die eigen nummers zowel als Skrewdriver-covers brachten. Een topband. “Enkel jammer dat wanneer ze een minuut stilte vroegen voor Ian Stuart, dit weer niet voor de volle 100 % gerespecteerd werd.” Na Blackout was het tijd voor “misschien wel de grootste/meest aangename verrassing van de avond… De Rotte Charlotte.” De organisator van de memorial, en trouwens van alle Blood and Honour Vlaanderen-concerten de voorbije jaren, schrijft over Rotte Charlotte: “Ik heb persoonlijk al zeer veel live optredens gezien door de jaren heen, maar deze behoord (sic) zeker tot mijn top 3!” Voor wie ze niet kent, hebben we een YouTube-filmpje: . http://www.youtube.com/watch?v=_bJKQ7Q9DOQ. Het Engelse Last Chance zou de avond afsluiten maar omdat de optredens meer dan twee uur later begonnen waren “door heel de politie komedie deze dag” werd samen met de groep besloten om het voor een volgende keer te houden. Wat overigens al voor de tweede keer is. Op 19 april stond de groep ook al op de affiche voor het Blood and Honour Vlaanderen-concert bij de SS-heldenhuldiging in Bellegem, maar kwam de groep niet aan spelen toe.

De organisator, op het internet Wehrwulf28, bedankt “onze Nederlandse, Engelse, Schotse en Duitse kameraden voor de hulp bij het security gebeuren”, “iedereen die aanwezig was, maar zeker de vele Vlamingen” en “de eigenaar van het terrein omdat hij zich niet heeft laten ompraten en/of bang maken door de overheidsdiensten en de leugens van antifa.” Om dan te eindigen met een sneer naar “de overheid”. De volgende weekends zullen “in honderden discotheken en op evenveel locale (sic) fuiven inbreuken gedaan worden op de drugswetgeving. Er zullen vechtpartijen zijn in cafés over gans het land.” Gaat de overheid hier ook preventief tegenin gaan, deze fuiven afgelasten en deze “drugstempels en bars” sluiten? Wordt daar ook een wetsvoorstel voor opgemaakt? “Of is het verbieden van een mening enkel van toepassing als deze niet samenloopt met de uwe?” Iets zegt ons nochtans dat de overheid al meer opgetreden is tegen de drugshandel dan tegen de verspreiding van de nazi-ideologie.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

“OBJECTIEVE MEDIA BESTAAN NIET”

BH-18-oktober-2008“Objectieve media bestaan niet. De eerste vraag is: over welke onderwerp zullen we berichten? Dat is een vraag die allesbepalend is voor een medium. Niet zozeer hoe je erover bericht, maar de vraag: waarover? Gaan we vertellen over één of andere koning of prins? Of gaan we kiezen voor een sociale realiteit, de vluchtelingenproblematiek, woonproblematiek, armoede?” Dat zegt Han Soete, spilfiguur van Indymedia-België (zie: www.indymedia.be), in een interview dat toevallig gisteren op onze redactietafel belandde. Han Soete heeft gelijk.

Wie gisteren in de Vlaamse kranten op zoek was naar nieuws over de Ian Stuart Donaldson-memorial die Blood and Honour Vlaanderen het voorbije weekend zou inrichten, kwam van een kale kermis thuis. In Het Nieuwsblad op Zondag stond nog een groot artikel over de bijeenkomst van Blood and Honour Vlaanderen in Diksmuide. In De Morgen gisteren was het maar een klein berichtje onder de kop Blood & Honour: bijeenkomst rustig verlopen. Bij Het Laatste Nieuws werd al even weinig plaats vrijgehouden, onder de kop Trouwfeest blijkt Blood & Honour. In de andere nationale kranten was helemaal niets terug te vinden van de bijeenkomst in Diksmuide. In de West-Vlaamse edities van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad verschenen grotere artikels. Het Laatste Nieuws schat het aantal aanwezigen op de Blood and Honour-bijeenkomst in Diksmuide op 700, Het Nieuwsblad dacht dat het er een 800 waren.

Wanneer ook al achthonderd neonazi’s in het Antwerpse polderdistrict Zandvliet bijeenkwamen voor de Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Duitsland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927) was dat in Gazet van Antwerpen niet meer dan een paar regeltjes waard. Antwerpen kan dan wel een stad zijn waar rechtsextremisme meer aanhangers vindt dan in andere steden en gemeenten, achthonderd – dan nog vooral Duitse – neonazi’s bijeen is zelfs in Antwerpen gelukkig geen alledaags fenomeen. En toch krijgt het maar een paar regeltjes in de grootste krant van ‘t Stad. Of daar een politieke strategie achter steekt, is ons niet bekend en we gaan er ook niet over speculeren. Kranten zijn natuurlijk ook commerciële producten, en dat betekent dat ze de lezers moeten kunnen boeien. Voor de zoveelste keer over neonazi-bijeenkomsten berichten, terwijl het toch altijd op dezelfde manier afloopt… de redactiechefs lopen er niet meer voor warm.

Zelfs een foto van één van de voor Diksmuide aangekondigde groepen, elders optredend tegen een decor van nazi-vlaggen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013), het choqueert niet meer om journalisten op het onderwerp in te zetten. In Le Soir en De Morgen verscheen een opiniebijdrage onderschreven door tientallen personaliteiten uit diverse geledingen van de samenleving om eindelijk eens op te treden tegen groepen als Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6353724/oproep-stop-met-de-zelfverklaarde-onmacht-teg). De on line-edities van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg pikten het op als nieuwsfeit, met een forse stijging van het aantal bezoekers aan deze blog die dag als gevolg, maar het inspireerde de krantenredacties niet tot verdere actie. Bij de VRT was er interesse om een verslag te maken van het aangekondigde neonaziconcert, maar uiteindelijk was er enkel nog VTM die erover berichtte in haar nieuwsuitzendingen (zie: http://www.youtube.com/watch?v=TXqlTpMG5Rw).
 
Natuurlijk is het voor de pers ook geen pretje om verslag te maken van een bijeenkomst van neonazi’s – we hebben een getuigenis gekregen van intimidatiepogingen van de Blood and Honour-security tegenover de pers in Diksmuide – maar heeft de pers ook geen maatschappelijke verantwoordelijkheid?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, blood and honour |  Facebook | | |  Print

20-10-08

ZAALUITBATER EN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN TEVREDEN

BH-18-oktober-2008“Iedereen is hier welkom, zowel extreemrechts als extreemlinks”, zegt Peter Ingelaere, uitbater van de IJzerhoeve waar zaterdag de Ian Stuart Donaldson-memorial doorging van Blood and Honour Vlaanderen. Bij het concert van Blood and Honour Vlaanderen zelf mocht niet iedereen binnen.

“De absolute voorwaarde is dat men zich aan de wet houdt en dat er geen incidenten zijn. Dat was zaterdagavond en -nacht zeker het geval. Die mensen hadden zelfs hun eigen security bij. Als de plaatselijke jeugd iets organiseert, loopt dat dikwijls veel minder van een leien dakje. Het concert had plaats onder het mom van een Keltisch huwelijk en daar hoorde volgens de organisatie voor de gelegenheid een concert bij. Om 4 uur viel de politie in vol ornaat binnen, blijkbaar om twee personen op te sporen. Maar om 5 uur was alles voorbij en trok iedereen kalm naar huis. Problemen zijn er dus nooit geweest", aldus nog Peter Ingelaere vandaag in de West-Vlaamse editie van Het Nieuwsblad. De krant schat het aantal aanwezigen op het Blood and Honour-concert op achthonderd.

Bij Blood and Honour Vlaanderen zijn ze tevreden. “Nu hadden we tenminste de zekerheid dat er geen verborgen camera’s of VTM-pipo’s in de zaal waren”, zegt een Blood and Honour’er. En als de politie dan nog helpt nieuwsgierigen uit de omgeving te houden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6355822/diksmuide-politie-stuurt-antifascisten-naar-h), zit het helemaal snor. Wel betreurt diezelfde Blood and Honour'er dat er geen alternatieve routeblaadjes waren zodra men wist dat de politie identiteitscontroles uitvoerde. "Zo weten ze direct iedereen zijn naam." Een andere Blood and Honour'er, die vanuit Limburg naar West-Vlaanderen reed, betreurt dan weer dat er "veel skins" rondliepen "die het clichébeeld van alcoholverslaafde hersenloze hooligans enkel willen bevestigen. Vergeten ze dan niet dat ze boven skinhead nationaal-socialist zijn?" Maar niet iedereen klaagt. "Ik vond het een zeer goed georganiseerde memorial", zegt een derde Blood and Honour'er.

  • Morgen op deze blog: Verslag vanuit de concerttent van Blood and Honour Vlaanderen.

07:49 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

MARIE-ROSE MOREL: "DIVERSITEIT IS DE STERKTE VAN EEN PARTIJ ALS DE ONZE"

Vorig jaar richtte het VB-Edegem een eerste halloweenavond in. Deze keer is de affiche minder spectaculair (foto 1), maar het voornaamste is: op 1 november is er opnieuw een halloweenavond. Allen daarheen! Het is echter niet het enige bizarre bij het VB de laatste dagen.

Gerolf  ‘Weerwolf’ Annemans en Marie-Rose Morel waren vorig jaar aangekondigd als sprekers op de halloweenavond van het VB-Edegem (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071028). Marie-Rose Morel maakte er werk van en trok een gelegenheidskostuum aan (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere en duidelijker afbeelding). Gerolf Annemans bleef gewoon zichzelf, voor hem geen verkleedpartij. Wie dit jaar de gastspreker is, is niet bekend gemaakt. Men houdt het op de affiche gewoon bij: "met bekende gastspreker". Wat zoveel wil zeggen als: "We wisten het nog niet toen we de affiche maakten." In het naburige Vremde, deelgemeente van Boechout, ging het er voorbije zaterdagavond 18 oktober vrolijker aan toe. Deze keer geen Blood and Honour-concert zoals op 4 maart 2006, maar een heus ‘Vlaams-Braziliaans eetfestijn’ ingericht door de plaatselijke VB-afdeling. Het menu bood een keuze tussen Vlaamse keuken met stoofvlees en Braziliaanse keuken met feijoada, een stoofpot met bonen en verschillende soorten vlees. Gastspreker Marie-Rose Morel had zich deze keer niet verkleed naar het thema van de avond (foto 3).

Veel thuis is Marie-Rose Morel niet. Donderdagavond was ze te gast bij Phara (VRT/Canvas). In het programma zat de stagiair-journaliste van P-Magazine die zeven maanden undercover deelnam aan de voorbereidingen voor de Miss Belgian Beauty-verkiezingen. "Günter Grass achterna", zei CD&V-senator en oud-journalist Pol Van den Driessche. En Phara De Aguire herhaalde het, terwijl zij toch weet dat het Günther Walraff moest zijn. Maar soit, ex-miss aarbeiprinses Marie-Rose Morel zat ook in het programma en helemaal op het einde van Phara werd haar voor de voeten geworpen dat er binnen het VB verschillende kampen zijn: een pro-Morel kamp, en een anti-Morel kamp... Waarna Marie-Rose Morel vlot aanvulde: een pro-Dewinter kamp en een anti-Dewinter kamp, een pro-Vanhecke kamp en een anti-Vanhecke kamp... Is daar een reden voor? Marie-Rose Morel: "Diversiteit - dat nu zo in is - is misschien wel de sterkte van een partij als de onze waar alle karakters hun plaats kunnen vinden." Morel die de diversiteit looft, wie had dat verwacht?

  • Marie-Rose Morel bij Phara. Het gesprek met Morel over haar partij begint op de 28ste minuut, op de 35ste minuut legt Philip Dewinter uit waar de plaats is van de vrouw bij het VB, en op de 37ste minuut bejubelt Marie-Rose Morel de diversiteit: http://phara.canvas.be/herbekijken/phara-1610-herbekijk.
  • Update. De sprekers op de halloweenavond bij het VB-Edegem dit jaar zijn Hugo Coveliers en Koen Dillen. Voor een avondje griezelen: een goede keuze.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vrouw, morel |  Facebook | | |  Print

19-10-08

“POLITIE STUURT ANTIFASCISTEN NAAR HUIS IN PLAATS VAN NEONAZI’S”: DIT IS BELGIË, DIT IS VLAANDEREN

BH-18-oktober-2008Mistreat 1Persmededeling Anti-Fascistisch Front (AFF), vanmorgen verstuurd. "Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is verontwaardigd over het concert dat Blood and Honour Vlaanderen gisteren, zaterdag 18 oktober, mocht organiseren in Diksmuide (foto: de voor gisteren aangekondigde Finse groep Mistreat bij een eerder concert in de Verenigde Staten). 

De voorbije dagen hebben tientallen personaliteiten uit diverse geledingen van de samenleving in een oproep – donderdag gepubliceerd in Le Soir, vrijdag verschenen in De Morgen en verstuurd naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie – opgeroepen dat de politie en het parket eindelijk eens zouden optreden tegen de Hitler-herdenkingen, SS-heldenhuldigingen en concerten met neonazimuziekgroepen in ons land.

Op basis van de wetgeving tegen het racisme en het negationisme, en de wetgeving over de openbare ordehandhaving, kan wel degelijk opgetreden worden tegen dergelijke bijeenkomsten (zie:  http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t). Niet voorbereid op de situatie – alhoewel vooraf op de hoogte dat ergens in Vlaanderen een bijeenkomst van neonazi’s zou plaatsvinden – verklaarde de burgemeester van Diksmuide Lies Laridon niet over de wettelijke middelen te beschikken om op te treden. Dit is niet zo, zoals ook blijkt uit de verklaringen van prof. Leo Neels na de vorige bijeenkomst van Blood and Honour Vlaanderen op 19 april in Bellegem (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.298062).

De burgemeester liet als “ontradingsmaatregel” identiteitscontroles uitvoeren aan alle invalswegen naar Diksmuide, maar dit heeft duidelijk geen indruk gemaakt op de neonazi’s die met honderden afzakten naar de plaats van het concert. Voorzover ons bekend ging het optreden van de politie niet verder alhoewel met wiskundige zekerheid kon voorspeld worden dat de wetgeving op het racisme en negationisme zou overtreden worden. Zie de muziek van de aangekondigde groepen: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013; zie de beelden van voorgaande concerten ingericht door Blood and Honour Vlaanderen: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803.

Of toch. Wanneer in de vooravond een student journalistiek en een medewerker vanuit een omliggend veld de plaats van het neonaziconcert probeerden te benaderen werden ze door de politie naar huis gestuurd of anders zouden ze de nacht in een politiecel moeten doorbrengen. Dit is België. En Vlaanderen. Antifascisten – die nog net de Heil Hitler-kreten in de tent aan de IJzerhoeve konden opvangen – werden door de politie weggestuurd; de neonazi’s mochten ongestoord blijven feesten.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is verontwaardigd over de gang van zaken en
- eist een verklaring van de Diksmuidese burgemeester, politie en parket waarom antifascisten wél werden aangepakt en neonazi’s niet, ook niet wanneer een woordvoerder van het Anti-Fascistisch Front de burgemeester gisterenavond gewezen heeft op de ongelijke behandeling;
- vraagt de bevoegde ministers Keulen, Dewael en Vandeurzen om de burgemeesters, politie en parket beter voor te bereiden op hun taak bij bijeenkomsten van neonazi’s;
- vraagt nogmaals de toepassing van de wetgeving op het racisme en negationisme, en van andere wetten. Waarom mogen gepatenteerde neonazi’s meer dan gewone burgers?;
- vraagt respect voor zij die leden onder het naziregime en zij die gevraagd hebben dat een verdere verspreiding van de nazi-ideologie stopt."

Deze persmededeling is ook verstuurd naar de burgemeester van Diksmuide Lies Laridon en de ministers Marino Keulen, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen.

07:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN GOES POLITICS

BH-18-oktober-2008Op de affiche voor het Blood and Honour-concert gisteren (foto 1) stond een oproep om met politieke stands te komen: “We want to invite every political organization, brotherhood… from Flanders, Germany, the Netherlands, England and all other European countries to inform about their work, spread flyers or to collect money for national projects and so on at our concert! If you need an info-stall, this is of course no problem. Just get in contact with us and we can talk about the details! You cannot be at the gig personally? No problem! Send us your flyer, info-material… and we spread it for you at the gig! Because of this we want to inform every merchandising-seller to get in touch with us before the gig because we will reduce the space for merchandising if this space is needed for political organizations. This depends on how good the resonance on this offer is!” Als de mannen van Voorpost iedereen gelijk zouden behandelen, zouden ze gisteren aan de IJzerhoeve in Diksmuide betoogd hebben met bordjes ‘Hier spreekt men Nederlands’. Maar niet dus.

Bij Voorpost kennen ze de IJzerhoeve anders wel. Op 23 augustus werd er nog een kameraadschaps- en zangavond ingericht door Voorpost. Of er op het Blood and Honour-concert gisteren inderdaad stands waren van politieke partijen en bewegingen, en van wie dan wel, zijn we niet gaan bekijken. We zijn ons leven nog niet beu. Als je geen boeventronie hebt, word je trouwens niet binnengelaten bij dergelijke concerten. Bij welke politieke manifestaties Blood and Honour’ers opduiken is gemakkelijker te volgen. De Blood and Honour'ers vallen daar wel eens op, ze spreken erover onder elkaar… Zeker is dat er dit jaar Blood and Honour’ers waren op het ‘congres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief op 11 oktober in Ruddervoorde (Oostkamp, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6307769/nieuwe-locatie-congres-eurorus-weg-uit-nsa), de IJzerwake op 24 augustus in Steenstrate (zie: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/393224/2008/08/24/IJzerwake-roept-op-tot-eenzijdige-onafhankelijkheid.dhtml) en de NSV-betoging op 6 maart in Gent (zie: http://www.schamper.ugent.be/461/nsv-betoging-maakt-van-gent-belegerde-stad).

“Er was niet zoveel volk op het congres van de N-SA, maar toch niemand van die kakkers die zit te lullen dat Blood and Honour niets doet”, getuigt een Kortrijkse Blood and Honour’er. “We zouden beter meer van zo’n dingen doen”, vervolgt hij. Alleen maar naar concerten gaan, helpt niet. Hij heeft trouwens zijn bedenkingen bij “dit soort volk” dat je op de Blood and Honour-concerten tegenkomt. “Veel zatlappen”, vindt hij. “Ze kunnen op een concert zelfs het respect niet tonen als er gevraagd wordt één minuut stilte te houden (ter ere van Ian Stuart Donaldson, stichter van Blood and Honour – red.) die minuut vol te houden. Wat is één minuut op een ganse avond?” “Concerten zijn er omdat er in de tekst van de vele groepen die optreden een boodschap in zit”, verdedigt een Mechelse Blood and Honour’er die concerten. Een boodschap die we kennen. Zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070830, etc. Een boodschap van haat tegenover Joden, allochtonen, homo’s, linksen…

Maar tussen droom en daad is nog een hele afstand. Een Blood and Honour’er die graag af willen van allochtonen – “Stamp die allochtonen naar waar ze thuishoren. Hup de vlieger in, en we zijn er vanaf.” – bekloeg zich laatst over zijn collega’s. Na een Blood and Honour-bijeenkomst zag hij ze een uurtje later terug… kebab aan 't eten. Aan volk dat niet leeft volgens de eigen idealen, “daar heb je dus niks aan.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

18-10-08

DIKSMUIDE: POLITIE STUURT ANTIFASCISTEN NAAR HUIS IN PLAATS VAN NEONAZI'S

BH 18 oktober 2008-kleinHet Blood and Honour-concert dat voor vandaag aangekondigd was, vond inderdaad plaats in de IJzerhoeve in Diksmuide. De neonazi's werden gerust gelaten, van een identiteitscontrole schrikken ze niet op. Twee antifascisten werden daarentegen naar huis gestuurd door de politie.

Camping IJzerhoeve was afgehuurd voor een 'Keltisch huwelijksfeest', maar het bleek allemaal minder onschuldig te zijn. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) kon burgemeester Lies Laridon in de late namiddag nog bereiken, maar zij voelde zich overrompeld door de gebeurtenissen. Wel vorderde ze 150 politie-agenten op om aan alle invalswegen identiteitscontroles uit te voeren (foto 2), en een waterkanon staat ook al klaar mochten de concertgangers na afloop nood hebben aan afkoeling.

De IJzerhoeve bevindt zich volgens de burgemeester op 2 km van het centrum, en ze hoopt vooral dat de in Diksmuide ongewenste neonazi's daar blijven, of anders zonder oponthoud Diksmuide verlaten. De identiteitscontroles zouden "ontradend" moeten werken, maar ze beletten niet dat intussen enkele honderden neonazi's toch samentroepen aan de IJzerhoeve. Mocht het parket enige zin voor initiatief tonen zou het feestje ernstig verstoord kunnen worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t), maar we vangen geen signalen op dat dit zou gebeuren. Integendeel. Een student journalistiek en zijn vriend-chauffeur die de gebeurtenissen van nabij volgden, en dichterbij de IJzerhoeve probeerden te geraken, werden vanavond door de politie naar huis gestuurd, of anders zouden zij de nacht in de politiecel moeten doorbrengen.

In een reactie zegt burgemeester Laridon dat de politie rellen wil vermijden, er geen provocaties "in hun ogen" (bedoeld wordt in ogen van de neonazi's, red.) wil laten plaatsvinden. Wij hebben de burgemeester gevraagd om dan ook geen provocaties "in onze ogen" te laten plaatsvinden: politie en parket de nodige vaststellingen te laten doen, en bij de minste overtreding van de wetgeving op het racisme en het negationisme tijdens het concert even kordaat in te grijpen. En dat die overtredingen er zullen zijn, kan je met wiskundige zekerheid voorspellen gezien de uitgenodigde muziekgroepen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013). De Heil Hitler-kreten die de door de politie naar huis gestuurde antifascisten nog net hoorden toen ze de IJzerhoeve naderden, bevestigen onze vermoedens.

19:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

CONCERTZAAL GELOKALISEERD

BH-18-oktober-2008AVV-FESTIJzerhoeve1We hebben een zeer sterk vermoeden dat het Blood and Honour-concert dat deze namiddag om 15 uur zou starten gepland is in camping IJzerhoeve in Diksmuide (zie: http://www.ijzerhoeve.be). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft het stadsbestuur van Diksmuide gewezen op de mogelijkheden om op te treden tegen bijeenkomsten van neonazi’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t en andere artikels deze week hier verschenen).

Camping IJzerhoeve was al eerder de plaats voor concerten waar het donkerste in de mens bovengehaald en gecultiveerd werd. Op 27 september was er nog een Black Metal-festival (foto 2, zie: http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=43764555) en op 2 februari een concert met de van de beruchte Brugse kroeg De Kastelein bekende groep Les Vilains (foto 3, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080227). Een bus met Nederlandse gabbers is onderweg naar het Blood and Honour-concert. De politie is anderzijds ook al gesignaleerd in Diksmuide en controleert de identiteit van verdacht uitziende figuren. En dat zijn er vandaag heel wat. 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft burgemeester Lies Laridon (CD&V) niet kunnen bereiken, maar één van haar schepenen die wel bereikt werd zou de AFF-info over de wettelijke mogelijkheden om op te treden tegen de Blood and Honour-bijeenkomst doorgeven.

14:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

MEETINGPOINT BLOOD AND HONOUR-CONCERT IN WEST-VLAANDEREN

BH 18 oktober 2008-kleinJabbekeHet meetingpoint om vandaar naar het Blood and Honour-concert deze namiddag en vanavond te gaan is bekendgeraakt. Een tankstation in Jabbeke, in de buurt van Brugge en Oostende.

Eerder was bekendgemaakt dat het concert in de omgeving van Brussel zou doorgaan, maar mogelijk zijn er problemen gerezen met het huren van de concertzaal. Gisteren wilde men bij Blood and Honour Vlaanderen immers niets kwijt over het meetingpoint, alhoewel je volgens de flyer vanaf 20 uur kon bellen om het meetingpoint te vernemen. En vandaag stuurt men de mensen dus naar het Total-tankstation op de E-40, komend vanuit Brussel, richting Oostende. Behalve een grote parking is er ook een klein speeltuintje (foto 3). Altijd handig als je de tijd moet doden tot de volgende de weg naar de concertzaal komt vragen.

11:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

OPROEP: "STOP MET DE ZELFVERKLAARDE ONMACHT TEGENOVER BLOOD AND HONOUR"

BH-18-oktober-2008Tientallen mensen uit verschillende geledingen van de samenleving onderschreven een oproep om eindelijk eens op te treden tegen de Blood and Honour-bijeenkomsten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081015). Je naam erbij zetten kan nog altijd, met de mailknop in de rechterkolom van deze blog. Donderdag werd de oproep gepubliceerd in Le Soir, gisteren in De Morgen. Voor wie hem nog niet zag, hier de tekst soms nog aangevuld met een link naar een beeldfragment of artikel. 

"Aanstaande zaterdag organiseert Blood and Honour Vlaanderen opnieuw een concert met neo-nazimuziekgroepen. Dat wordt dan de veertiende Blood and Honour-bijeenkomst in ons land sinds de Nederlandse overheid een op 4 maart 2006 geplande SS-heldenhuldiging in Nederlands Limburg verhinderde en de Blood and Honour’ers dan maar doorreisden naar Lommel waar ze ongestoord hun gang konden gaan. ’s Avonds volgde een concert in Vremde waar een VTM-cameraman in elkaar geslagen werd. De politie beperkte haar toezicht tot het zien of het verkeer rond het kerkplein van Vremde niet al te veel hinder ondervond van de aanwezige Blood and Honour’ers. Hoe lang kan het nog blijven duren dat voor neonazi’s blijkbaar andere wetten gelden dan voor gewone burgers?

Na Lommel/Vremde volgden nog door Blood and Honour Vlaanderen ingerichte concerten in Boortmeerbeek en Wolfsdonk (bij Aarschot), opnieuw een SS-heldenhuldiging in Lommel en een concert in Mechelen, nog een concert in Wolfsdonk, een benefiet in Schoten, een SS-heldenhuldiging en een concert in Bellegem (bij Kortrijk) en een National Socialist Black Metal-festival in Lebbeke. De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen organiseerde op haar beurt een Hitler-herdenking in Overpelt. En omdat België een gastvrij volk is, toch voor neonazi’s, kon Blood and Honour Duitsland in diezelfde periode bij ons concerten organiseren in Ravels, Kinrooi, Hotton en Zandvliet (bij Antwerpen). Zoals alle organisaties kent ook Blood and Honour haar hoogtes en laagtes. Wie gehecht is aan de democratie als elementaire omgangsregel, rechten en vrijheden koestert, kan zich natuurlijk niet beperken tot het vaststellen van de groei en neergang van neonazistische groeperingen. Om hun voorbeeld Adolf Hitler tegen te houden is ook meer nodig geweest.

Een geluk bij een ongeluk is dat de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie Blood and Honour liever kwijt dan rijk zijn. Patrick Dewael riep het parlement op een wet te formuleren die toelaat om organisaties als Blood and Honour te verbieden; Jo Vandeurzen wees op de mogelijkheden die de wet op het racisme en de wet tegen het negationisme bieden om organisaties als Blood and Honour aan te pakken. Een ongeluk bij een geluk is echter dat Patrick Dewael meent dat enkel een nieuw te formuleren wet mogelijkheden biedt, terwijl zijn voorgangers als minister van Binnenlandse Zaken twintig jaar geleden met een koninklijk besluit en de aanwezigheid van de rijkswacht verhinderden dat in Lommel een SS-heldenhuldiging kon plaatsvinden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313 en http://nl.youtube.com/watch?v=s5XEZxzz2FU). Jo Vandeurzen schreef dat gerechtelijk optreden sterk bemoeilijkt wordt omdat Blood and Honour bijzonder omzichtig te werk gaat door pas op het laatst de plaats van het concert bekend te maken. Het drama is dat de politie misschien laattijdig maar alleszins op het ogenblik zelve aanwezig is, maar zich vooral beperkt tot het zien of het verkeer nog min of meer vlot kan verlopen, er op straat geen ongeregeldheden gebeuren...

Uit de cd’s van de aangekondigde groepen en YouTube-filmpjes van voorgaande optredens weet men welke muziek men mag verwachten in de concertzaal, en dat is wat anders dan Peter Maffay of Conny Froboess bezingen. Dat is aanzetten tot haat en geweld tegen Joden, buitenlanders, linksen, homo’s…, dat is de Hitler-groet uitbrengen... Dat is ook te zien op in het geheim gefilmde concertfragmenten in Mechelen, Wolfsdonk en Bellegem (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803). En toch, en toch, treedt de politie niet op. “Om geen problemen te veroorzaken” zei de burgemeester van Lebbeke. Wij kunnen natuurlijk wel begrijpen dat zaaleigenaars liever niet hebben dat hun zaal bij het ontruimen wegens manifeste wetsovertredingen in puin wordt achtergelaten, maar wij begrijpen niet dat de overheid toelaat dat neonazi’s straffeloos de wetgeving op het racisme en het negationisme, en het uitbrengen van de Hitlergroet, mogen overtreden. Er zijn al voor mindere feiten mensen van hun vrijheid beroofd.

Dat de Blood and Honour-bijeenkomsten ‘privé-bijeenkomsten’ zouden zijn, is geen argument. Dat zegt onder andere prof. Leo Neels (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.298062) en in de wet tegen het racisme is expliciet voorzien dat deze wet ook op ‘privé-bijeenkomsten’ van toepassing is (zie: http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/artikel.asp?art={8348B021-CF85-4453-AECC-CCD6FE272DFD}). Na de beelden van ‘Thomas Kuban’ in Koppen overwoog het parket van Kortrijk om overleg te plegen om te zien of…, is daar iets van in huis gekomen? En waarom trad de politie op 6 september niet op in Zandvliet? De Zwitserse politie zette drie weken later één van de in Zandvliet optredende groepen wél in de gevangenis (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927).

Wij, bezorgde burgers van dit land die niet willen dat de nazi-ideologie ook maar één volgend iemand kan misleiden, vragen daarom dat politie en parket aanstaande zaterdag daadwerkelijk optreden, en dus niet enkel buiten de zaal van de Blood and Honour-bijeenkomst."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-10-08

OPEN BRIEF AAN DE MINISTERS DEWAEL EN VANDEURZEN

BH-18-oktober-2008Mistreat 1Naar aanleiding van de Ian Stuart Donaldson Memorial van Blood and Honour Vlaanderen morgen zaterdag 18 oktober stuurde het Anti-Fascistisch Front (AFF) een Open brief naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen. De zoveelste, maar er is vooruitgang in de zaak. Sinds onze eerste Open brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, en de aandacht voor de kwestie in de pers, zijn al drie wetsvoorstellen geformuleerd om organisaties als Blood and Honour aan te pakken, en de huidige minister van Justitie neemt de zaak alvast meer ter harte dan zijn voorgangster Laurette Onkelinx. Ook wordt alsmaar duidelijker dat politie en parket, en de burgemeesters en ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, ook zonder de voorgenomen nieuwe wet al over middelen beschikken om Blood and Honour te dwarsbomen in hun activiteiten. Maar we zijn er nog niet. Het AFF blijft dan ook mobiliseren tegen de vrijheid, blijheid die neonazistische groeperingen in ons land krijgen.

"Geachte heer minister. Morgen zaterdag 18 oktober organiseert Blood and Honour Vlaanderen haar jaarlijkse Ian Stuart Donaldson Memorial. Alsof een achthonderdtal, vooral Duitse, neonazi’s vorige maand in Zandvliet bij Antwerpen bijeen ter nagedachtenis van de stichter van Blood and Honour nog niet voldoende is. De voor zaterdag aangekondigde neo-nazimuziekgroepen zijn niet de bekendste in het genre, maar het zijn er wel tien en in hetzelfde bedje ziek. Hiernaast ziet u een sprekende foto van de Finse groep Mistreat bij een vorig optreden in de Verenigde Staten (zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013).

Na een oproep van minister Dewael op 3 september 2006 (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060904) zijn intussen drie wetsvoorstellen geformuleerd om neonazistische en racistische organisaties aan te pakken. De juristen die wij raadpleegden zeggen ons dat de wetsvoorstellen alsmaar beter worden. Maar zij zeggen ons ook dat in afwachting van de behandeling van deze wetsvoorstellen in het parlement toch al kan opgetreden worden tegen de Blood and Honour-bijeenkomsten op basis van de wetgeving op het racisme en negationisme, en andere wetten. Ook minister Vandeurzen lijkt, blijkens zijn brief en persmededeling van 5 september 2008, die mening te hebben maar zijn diensten zien blijkbaar praktische bezwaren voor toepassing van de wetgeving. Bezwaren waar wij het grondig oneens mee zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6219818/minister-van-justitie-reageert-op-open-brief- en http://aff.skynetblogs.be/post/6219838/aff-antwoordt-minister-van-justitie-jo-vandeu).

We stellen vast dat de politiediensten, de federale en de lokale, bij Blood and Honour-bijeenkomsten telkens weer aanwezig zijn, maar zich vooral beperken tot het zien of het verkeer in de omgeving van de concertzaal nog vlot kan verlopen, er geen ongeregeldheden zijn buiten het concertterrein… Nochtans kan ook ingegrepen worden op de zogenaamde privé-bijeenkomsten (zie de verklaringen van prof. Leo Neels (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.298062), zie de mening van advocaat-specialist openbare orde Raf Jespers (http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t), zie de wet tegen het racisme…). Na de in het VRT-programma Koppen vertoonde undercover gefilmde beelden van Blood and Honour-concerten in Mechelen, Wolfsdonk (bij Aarschot) en Bellegem (bij Kortrijk) (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803) zou het parket van Kortrijk overleg plegen om te zien of… Is daar wat van terecht gekomen? Uit goede bron vernamen wij dat bij het concert in Zandvliet deze keer wel politiemensen (in burgerkledij) in de concertzaal aanwezig waren, maar blijkbaar leidde dit niet tot actie. Drie weken later zette de Zwitserse politie de leden van één van de in Zandvliet optredende groepen wél in de gevangenis (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927).

Getuige van het nazi-regime Regine Beer, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten Jos Vander Velpen, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV Caroline Copers, rabbijn en Commandeur in de Kroonorde Aaron Malinsky, eresenator Fred Erdman, auteur-tekenaar-performer Joke van Leeuwen, historicus Maxime Steinberg en tientallen andere mensen uit diverse geledingen van de samenleving vragen u in een opiniebijdrage - gisteren verschenen in Le Soir, vandaag in De Morgen - om met het reeds beschikbare wettelijk arsenaal op te treden tegen de Blood and Honour-concerten. Het Anti-Fascistisch Front (AFF), dat het initiatief nam tot deze oproep, rekent erop dat u uw diensten zal aanzetten om de nodige stappen te zetten voor het beëindigen van de Blood and Honour-bijeenkomsten en -concerten in ons land.

Als we er ook de concerten bij rekenen die Blood and Honour Duitsland de voorbije twee jaar in ons land mocht organiseren, het veertiende concert sinds de Nederlandse overheid een SS-huldiging in Nederlands Limburg op 4 maart 2006 verbood en verhinderde. Waarna de neonazi’s van Blood and Honour Vlaanderen en Nederland voor hun SS-huldiging probleemloos konden uitwijken naar Lommel en het geplande concert in Vremde bij Boechout even probleemloos kon plaatsvinden. Dat een VTM-cameraman bij dat concert in Vremde in elkaar geklopt werd, dat intussen ‘Thomas Kuban’ op gevaar voor zijn eigen leven niet langer undercover beelden kan maken van Blood and Honour-bijeenkomsten, dat concertgangers intussen door de Blood and Honour-organisatoren gescand worden op de aanwezigheid van filmcamera’s, fototoestellen tot zelfs gsm’s, moet u en uw diensten toch ook verontrusten dat er bij die concerten zaken gebeuren die het daglicht schuwen."

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

“HOU BLOOD AND HONOUR TEGEN.” PATRICK DEWAEL VERANDERT GEWEER VAN SCHOUDER

Regine Beer1Na Le Soir gisteren publiceert De Morgen vandaag op haar opiniepagina’s de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/454976/2008/10/17/Politie-en-parket-hou-Blood-and-Honour-tegen.dhtml).

De oorspronkelijke tekst moest voor publicatie ingekort worden, en voor de volledige lijst van ondertekenaars was er evenmin voldoende plaats. Vandaar dat wij de volledige lijst hier publiceerden: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081015. Wie alsnog de oproep wil onderschrijven kan dit doen door naam, functie en/of organisatie te mailen met de mailknop in de rechterkolom van deze blog. (Foto 1: Regine Beer die als eerste de oproep tekende.)

De Morgen zette uit de opiniebijdrage het zinnetje in vet: “Patrick Dewael meent dat enkel een nieuwe wet mogelijkheden biedt, terwijl zijn voorgangers twintig jaar geleden verhinderden dat in Lommel een SS-heldenhuldiging plaats kon vinden.” Voor meer info hierover, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313. Voor beelden hierover, zie: http://nl.youtube.com/watch?v=s5XEZxzz2FU).

En over beelden gesproken, naar aanleiding van de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour, in Le Soir verschenen als Stop aux déclarations d’impuissance vis-à-vis de Blood and Honour, bracht het RTBF-Nieuws gisteren deze reportage: http://www.youtube.com/watch?v=oyF_Ldaya4M. Patrick Dewael (foto 2) zegt hierin dat de burgemeesters inzake Blood and Honour-bijeenkomsten kunnen optreden (dat klopt, zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t), niet de minister van Binnenlandse Zaken (dat is niet juist, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313 en http://nl.youtube.com/watch?v=s5XEZxzz2FU).

Dewael heeft in de praktijk een verpletterende verantwoordelijkheid vermits bij verschillende Blood and Honour-concerten telkens weer de federale politie vraagt om de leiding van de ordehandhaving in handen te mogen nemen (Lebbeke bijvoorbeeld, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080608). Een verzoek van de federale politie waar de lokale politie begrijpelijkerwijze op in gaat, maar met als gevolg dat de neo-nazimuziekconcerten telkens weer rustig kunnen doorgaan. Damage controle in tegenspraak met de oprechte overtuiging van Dewael dat bijeenkomsten van neonazi’s niet zouden mogen kunnen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

16-10-08

ET POUR LES FLAMANDS, LA MÊME CHOSE

Mistreat 1Le journal Le Soir a publié aujourd'hui l’appel Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour. Un appel adressé aux ministres Dewael et Vandeurzen à l’occasion d’un nouveau concert de musique néonazi samedi prochain, organisé par Blood and Honour Vlaanderen (photo: le groupe Mistreat au programme ce samedi. Regardez: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013). Plus de 60 personnalités flamandes ont signé cette ‘Lettre ouverte’. Ici leurs noms, fonction ou organisation dont ils sont représentants: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081015.

Un grand merci à nos amis de RésistanceS qui ont réalisé que cette ‘Lettre ouverte’ soit publiée. Nous espérons qu’un journal flamand fera de même demain ou samedi. Vive la solidarité antifasciste franco-flamande!

06:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

SPREKERS SS-HELDENHULDIGING 2007 VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN VOOR DE RECHTER IN HASSELT

Men zal zich ongetwijfeld de fotogenieke verschijning herinneren van Stefan Wijkamp (rechts op de foto hiernaast), de Nederlandse Hitler-lookalike die op de SS-heldenhuldiging van Blood and Honour Vlaanderen in 2007 in Lommel een honderdvijftigtal neonazi’s toesprak (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311). Wijkamp stond gisteren voor die toespraak en bijhorende gebaren terecht voor de correctionele rechtbank in Hasselt. Met hem stond ook een andere spreker in Lommel terecht, ex-voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) Joop Glimmerveen (op de foto in Lommel naast Wijkamp).

Stefan Wijkamp staat terecht voor het aanzetten tot discriminatie. Hij geeft toe dat hij de Hitler-groet bracht, maar ontkende ‘Heil Hitler’ te hebben geroepen. En naar eigen zeggen wilde hij ook niet aanzetten tot haat. “Ik voel me verbonden met het nationaal-socialisme van Duitsland. Mijn geestelijke leider is Hitler. Voor hem heb ik sympathie en dat is mijn natuurlijke denkwijze”, zei Wijkamp gisteren in Hasselt. Wijkamp zegt dat hij in Lommel verrast was door de aanwezigheid van de pers. “Ik wist dat er moeilijkheden van zouden komen. Ik heb niet over Turken of Marokkanen gesproken. Ik zei: ‘Als wij de oorlog gewonnen hadden, dan zou ons een hoop ellende gespaard zijn gebleven met verschijnselen als asielzoekers en homohuwelijken.’ Dat waren mijn woorden tijdens de toespraak, die recht uit mijn hart kwam. De Hitlergroet brengen wij alleen maar bij gelijkgezinden.”

Joop Glimmerveen ontkende de Hitlergroet te hebben uitgebracht. Hij noemde het de Germaanse groet, omdat hij lid is van de Vereniging van Germaanse volkeren op het vasteland in Europa in een groot-Germaans rijk. Volgens Glimmerveen lijken beide uitingen op elkaar, maar gaat er een ander gedachtengoed achter schuil. Alsof de aanwezige neonazi’s op de SS-heldenhuldiging in Lommel die subtiliteit zouden begrijpen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Glimmerveen in zijn toespraak in Lommel Turken, Marokkanen en homo’s geviseerd. Wijkamp en Glimmerveen risceren elk een maand tot een jaar gevangenisstraf en een geldboete tot 5 500 euro. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding stelt zich in deze zaak burgerlijke partij en vraagt één symbolische frank schadevergoeding. De rechtbank doet uitspraak op 19 november.

Overigens was de toespraak van Wijkamp in Lommel nog van het korte type. Op de SS-heldenhuldiging van Blood and Honour Vlaanderen dit jaar in Bellegem sprak Wijkamp maar liefst één uur lang (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420). Tot verbijstering van de vele aanwezige buitenlandse neonazi’s die geen woord begrepen van wat Wijkamp precies aan het vertellen was, en enkel maar zijn oratorisch talent konden aanhoren en zijn look konden bekijken. In Bellegem verliep de SS-heldenhuldiging achter gesloten deuren, en was er binnen geen politie aanwezig die de nodige vaststellingen had kunnen doen die tot vervolging konden leiden. Wijkamp was anders wel vooraf aangekondigd als één van de sprekers. En zelfs zonder aankondiging vooraf kon men weten dat het op de SS-heldenhuldiging goed fout zou lopen.

05:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

HET DERDE WETSVOORSTEL TEGEN GROEPEN ALS BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

Tenzij er alsnog iets tussenkomt wordt vandaag een CD&V-wetsvoorstel om organisaties als Blood and Honour aan te pakken voor behandeling bij hoogdringendheid geagendeerd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Volgende week kan dan besproken worden of het inderdaad met hoogdringendheid zal behandeld worden. Het is het derde wetsvoorstel om organisaties als Blood and Honour aan te pakken.

Eerst was er het wetsvoorstel van Koen T’Seyen (foto 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318). Wetsvoorstel dat na de parlementsverkiezingen vorig jaar opnieuw is ingediend door T’Seyens partijgenoot Geert Lambert (Vl.Pro). Het wetsvoorstel wil organisaties als Blood and Honour simpelweg verbieden maar hanteert een veel te ruime definitie van wie allemaal onder de toepassing van de wet zou kunnen vallen (zie: http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/artikel.asp?art={CC113C38-E851-4950-BDD1-F5DC35A55600} en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070414). Peter Vanvelthoven (foto 2, SP.A) heeft na de Blood and Honour-bijeenkomsten in Overpelt en Bellegem, bij Kortrijk, een tweede wetsvoorstel ingediend om organisaties als Blood and Honour aan te pakken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080508). Dit wetsvoorstel wil groepen als Blood and Honour Vlaanderen aanpakken door ze gelijk te schakelen met privé-milities, maar daar hebben we uit verschillende hoeken ook kritiek op gehoord (onder andere: http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/artikel.asp?art={8348B021-CF85-4453-AECC-CCD6FE272DFD}).

De Limburgse CD&V’er Raf Terwingen (foto 3) heeft nu een derde wetsvoorstel geformuleerd. Hij stelt voor om aan de burgemeesters de mogelijkheid te geven om bij politieverordening de samenscholing te verbieden van personen waarvoor er redelijke gronden of vermoedens zijn dat zij voorbereidingen treffen om een inbreuk te maken op de anti-racismewet of de anti-negationismewet. Deze redelijke gronden of vermoedens van een te plegen misdrijf moeten gesteund zijn op gedragingen, materiële aanwijzingen of omstandigheden. Zo kan bijvoorbeeld de toegang tot het gebouw ontzegd worden waar het evenement moet plaatsvinden of kan een sluiting van de deuren bevolen worden. Als zich op dit moment een verstoring van de openbare orde voordoet kan de politie overgaan tot bestuurlijke aanhoudingen. Om op voorhand de nodige inlichtingen en aanwijzingen te verzamelen over de organisatoren en de deelnemers van dergelijke bijeenkomsten wil Raf Terwingen in één ruk door ook het voor dat doel afluisteren van telefoons en door politiemensen infiltreren van organisaties als Blood and Honour Vlaanderen mogelijk maken.

In de artikels hieronder geven we achtereenvolgens de motivering zoals die terug te vinden is bij het wetsvoorstel-Terwingen, dan het wetsvoorstel zelve en een eerste commentaar vanuit het Anti-Fascistisch Front (AFF), en tenslotte een opiniebijdrage van Raf Jespers (Progress Lawyers Network) naar aanleiding van de ook door Raf Jespers ondertekende oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour en het wetsvoorstel-Terwingen.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

DE MOTIVERING

Blood and Honour - BoortmeerbeekOmdat het wetsvoorstel van Raf Terwingen, mee ingediend door zijn CD&V-collega Katrien Schryvers, nog niet terug te vinden is op de website van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, publiceren we het hier. Niet echt iets voor het format van deze blog, maar wel noodzakelijke informatie voor wie wil mee praten over het wetsvoorstel. Scroll desgevallend verder naar de artikels hieronder: het wetsvoorstel zelve en ons eerste commentaar erop, en een reactie van Raf Jespers.

“1. De laatste maanden dreigt ons land een aantrekkingspool te worden voor racistische en neonazistische groeperingen die samenkomsten willen organiseren. Omdat dit soort bijeenkomsten wanneer zij gepaard gaan met het plegen van inbreuken op de racismewet of op de wet betreffende het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide, nog niet verboden kunnen worden, verplaatsen de neonazi’s zich vaak naar ons land. Recentelijk nog zijn aanhangers van de neonazistische groepering Blood and Honour erin geslaagd om een grote bijeenkomst te organiseren op een geheim adres. Telkens wordt de locatie van hun bijeenkomst geheimgehouden. Zowel de bestuurlijke overheid als het gerecht kunnen binnen de bestaande wetgeving moeilijk of niet optreden om hetzij, wat de bestuurlijke overheid betreft, dergelijke bijeenkomsten te verbieden, hetzij, wat het gerecht betreft, de organisatoren en desgevallend de deelnemers strafrechtelijk op te sporen en te vervolgen.

2. Op bestuurlijk vlak kan de politie thans op grond van artikel 31, eerste lid, 3° van de wet op het politieambt overgaan tot een bestuurlijke aanhouding, wanneer er redelijke gronden  zijn om te denken dat een persoon voorbereidingen treft om een misdrijf te plegen. Hetzelfde wetsartikel vereist echter dat het geplande misdrijf “de openbare rust of de openbare veiligheid ernstig in gevaar” moet brengen, en bovendien is “volstrekte noodzaak” vereist. In de praktijk stelt men vast dat bijeenkomsten van het Blood and Honour-type, hoe verwerpelijk ze qua inhoud ook zijn, de openbare rust of veiligheid niet verstoren, zodat de politie en de bestuurlijke overheid geen bestuurlijke vrijheidsbenemingen kunnen bevelen. Ook artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet, dat aan de burgemeester het recht geeft politieverordeningen te maken, biedt op dit vlak geen oplossing, aangezien dergelijke verordening slechts toegelaten is in geval van ‘oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen’, en dan nog enkel ‘wanneer het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners’. Anders uitgedrukt, bestuurlijk optreden is enkel mogelijk in ernstige gevallen van ordeverstoring.

Daarom stellen de indieners van dit wetsvoorstel voor om aan de burgemeester de mogelijkheid te geven om bij politieverordening de samenscholing te verbieden van de personen waarvoor er redelijke gronden bestaan of vermoedens zijn dat zij voorbereidingen treffen om een misdrijf te plegen zoals bepaald in de racismewet of in de wet betreffende het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide. Deze redelijke gronden of vermoedens van een te plegen misdrijf moeten gesteund zijn op gedragingen, materiële aanwijzingen of omstandigheden. Er wordt zo bewust gekozen voor dezelfde terminologie als voorzien in artikel 31 van de wet op het politieambt. De indieners kiezen ervoor om een recht van tussenkomst enkel aan de burgemeester toe te kennen. Het is niet de politie die een dergelijke beslissing van samenscholingsverbod neemt, maar een politiek legitieme en representatieve instantie. Anderzijds wordt met dit samenscholingsverbod geen recht gegeven om over te gaan tot bestuurlijke aanhoudingen. Het daadwerkelijk afdwingen van het samenscholingsverbod zal bijvoorbeeld de vorm aannemen van een verbod tot toegang tot het gebouw waar het evenement moet plaatsvinden of van een sluiting van de deuren. Als echter op dat moment de openbare rust verstoord wordt, bijvoorbeeld door vijandige reacties of agressieve samenscholingen, zal desgevallend de politie overgaan tot bestuurlijke aanhoudingen op grond van het bestaande artikel 31 van de wet op het politieambt.

Dit recht van samenscholingsverbod wordt enkel gecreëerd ten aanzien van personen die het voornemen hebben een misdrijf te plegen tegen de racismewet of tegen de wet betreffende het ontkennen van de genocide. Daarom wordt gekozen voor het inlassen van het recht van samenscholingsverbod in de bewuste wetten zelf. Artikel 444 van het Strafwetboek wordt uitdrukkelijk vermeld als bepaling van de plaatsen waarop het verbod van samenscholing kan plaatshebben, omdat de wetten van 1981 en 1995 ook verwijzen naar artikel 444 van het Strafwetboek en de omstandigheden die in dit artikel beschreven worden (bestanddelen van het misdrijf). Artikel 444 van het Strafwetboek vermeldt, naast de openbare plaatsen, ook de niet openbare plaatsen die toegankelijk zijn voor een aantal personen die het recht hebben er te vergaderen of ze te bezoeken. Daarom stellen de indieners voor om een bijkomend artikel in te voegen in enerzijds de anti-racismewet van 1984 en anderzijds in de anti-negationismewet van 1995.

3. Het gerechtelijk optreden tegen de leden van dergelijke organisaties, wanneer ze door de wetten van 30 juli 1981 en van 23 maart 1995 strafbare uitspraken doen of denkbeelden verspreiden, wordt ernstig bemoeilijkt door het feit dat ze bijzonder omzichtig te werk gaan. Niet zelden wordt gebruik gemaakt van geheime rendez-vous plaatsen waar de allerlaatste instructies worden meegedeeld. Bovendien blijken de gebruikte “vergaderruimten” veelal private aangelegenheden te zijn. Parochiezalen, sportcentra en andere ruimtes worden gehuurd onder een andere naam en/of onder het mom van onschuldige activiteiten binnen de private sfeer. Het doen van vaststellingen is met andere woorden niet evident. Dergelijke plaatsen, wanneer ze niet publiek zijn en niet voor iedereen toegankelijk zijn, kunnen immers enkel betreden worden door de politie mits een huiszoekingsbevel dat door een onderzoeksrechter afgeleverd wordt. De onderzoeksrechter kan slechts een huiszoekingsbevel afleveren indien het misdrijf reeds begaan werd én vastgesteld werd door de politiedienst. Een dergelijke vaststelling door de politie is echter in deze feitelijke hypothese niet mogelijk omdat de daden van aanzetten tot rassenhaat en de uitlatingen bijvoorbeeld van goedkeuring van de genocide slechts begaan worden wanneer de groep binnen de private ruimte reeds is samengekomen en de deuren gesloten zijn. De politie kan ook niet in de private ruimte binnendringen op grond van de vaststelling van een misdrijf op heterdaad, precies omdat het misdrijf in de private ruimte gepleegd wordt en derhalve slechts kan worden vastgesteld eens dat men binnen is..

Het is dus voor de politiediensten en het parket quasi onmogelijk om op het moment van de gebeurtenis (een concert bijvoorbeeld) gerechtelijk op te treden, omdat ze op dat moment geen aanwijzingen van een gepleegd misdrijf hebben. Op dat moment is het misdrijf nog niet gepleegd, en het zal maar gepleegd worden eens dat de deuren gesloten zijn. Indien de gebeurtenis niet achter gesloten deuren maar in een open ruimte plaatsvindt, zal de politie wel eventuele strafbare feiten kunnen vaststellen, maar dan zal zich het probleem stellen van een geïmproviseerde interventie in een menigte waar vele tientallen of honderden personen aanwezig zijn die de politiediensten niet genegen zijn en het risico dat de interventie uit de hand loopt. Daarom is het nodig om aan de gerechtelijke overheid de mogelijkheid te geven om een eventuele tussenkomst of operatie zorgvuldig voor te bereiden, door op voorhand inlichtingen en aanwijzingen te verzamelen over de organisatoren en deelnemers van racistische of negationistische samenkomsten, lang vóór het moment dat men plots verneemt, slechts een paar uren op voorhand, dat er ergens een concert of een andere manifestatie zal plaatsvinden.

Binnen het huidige wettelijke kader is het niet mogelijk om inzake racistische misdrijven of misdrijven tegen de anti-negationismewet een proactief onderzoek te voeren, terwijl een proactief onderzoek wél mogelijk is niet alleen voor terroristische misdrijven maar ook bijvoorbeeld voor omkoping of diefstal met geweld. Proactieve recherche is een onderdeel van het opsporingsonderzoek dat erin bestaat, met het doel te komen tot het vervolgen van daders van misdrijven, gegevens en inlichtingen op te sporen, te verzamelen, te registreren en te verwerken, op grond van een redelijk vermoeden van te plegen of reeds gepleegde maar nog niet aan het licht gebrachte strafbare feiten (artikel 28bis, § 2 van het wetboek van strafvordering). Een proactief onderzoek kan alleen gebeuren mits voorafgaandelijk toestemming van de procureur des Konings. Proactieve recherche is echter enkel mogelijk ofwel voor misdrijven die gepleegd zijn of gepleegd zullen worden in het kader van een criminele organisatie zoals gedefinieerd door de wet (artikelen 324 bis en 324 ter van het strafwetboek), ofwel voor de misdrijven die opgelijst zijn in artikel 90 ter, § 2, 3 en 4 van het wetboek van strafvordering. Aangezien de inbreuken op de anti-racismewet of op de anti-negationismewet niet beantwoorden aan de definitie van een criminele organisatie, en ook niet opgenomen zijn in de lijst van artikel 90 ter § 2, 3 en 4, kan geen proactieve recherche gedaan worden in deze materie. Het gerecht zou met een proactieve enquête voldoende gegevens kunnen verzamelen om tot de vaststelling te komen dat een bepaalde groep effectief discriminatie of segregatie verkondigt en zich dus schuldig maakt aan inbreuken op de wet van 30 juli 1981. Dan beschikt het parket wel over voldoende gegevens en aanwijzingen van het bestaan van een misdrijf, en kan het dan vervolgens overgaan tot een opsporingsonderzoek stricto sensu of een gerechtelijk onderzoek met het oog op verhoren, huiszoekingen, eventuele arrestaties en daadwerkelijke vervolging voor de correctionele rechtbank ten einde de daders van de misdrijven bepaald in de wetten van 30 juli 1981 en van 23 maart 1995 te bestraffen. 

Om dezelfde reden kunnen de gerechtelijke overheden nu niet gebruik maken van doorgedreven opsporingstechnieken zoals telefoontapmaatregelen en infiltratietechnieken in deze. Het afluisteren van telecommunicatie of het infiltreren is immers enkel mogelijk voor de misdrijven die opgesomd zijn in artikel 90 ter, § 2, 3 en 4 van het wetboek van strafvordering. Racistische misdrijven en het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide staan, zoals reeds gezegd, niet vermeld in deze opsomming van misdrijven. Nochtans zouden deze technieken, alsmede de andere technieken die enkel voor de in artikel 90ter, § 2, 3 en 4 toegelaten zijn, bijzonder nuttig kunnen zijn om de organisatoren van zgn. Blood and Honour- en andere gelijkaardige manifestaties te identificeren en op te sporen. Daarom stellen de indieners voor om de lijst van voorziene misdrijven waarvoor infiltratie, telefoontapmaatregelen en andere maatregelen toegelaten zijn uit te breiden met inbreuken op de wetgeving tot bestrijding van racisme en negationisme.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print