04-11-08

CAFÉ DE LEEUW VAN VLAANDEREN: DRIEMAAL ANDERS, DRIEMAAL HETZELFDE

De gevel van café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen onderging op een half jaar tijd drie verfbeurten. Niet dat het in dat café zo’n frisse jongens zijn. Integendeel. Maar – al wilden ze het publiekelijk niet toegeven – er was wat mis met een opschrift op de gevel van het café. AFF/Verzet laat u de verschillen zien. Klik eenmaal op de foto’s voor een grotere, duidelijker afbeelding.

Foto 1, midden juli 2008. Philip Dewinter staat gezellig te keuvelen ter hoogte van café De Leeuw van Vlaanderen in de Antwerpse binnenstad. De uitbater van de donkerbruine kroeg heeft de bijnaam van het café, De Beest, boven de deur laten schilderen. Alleen… het is niet de ‘s’ in gotisch letterschrift zoals de rest, maar een ‘s’ zoals in de typografie van de paramilitaire organisatie die Hitlers NSDAP er op nahield, de Schutzstaffel (zie: http://www.adl.org/hate_symbols/neo_nazi_ss_bolts.asp). Voor alle duidelijkheid heeft men twee dergelijke s’en geschilderd boven de stamkroeg van nogal wat VB’ers, de NSV, Voorpost...

Foto 2, 27 juli 2008. Joods Actueel verspreidt een persmededeling om de nazi-symboliek in volle Antwerps stadscentrum aan te klagen (zie: http://www.joodsactueel.be/p21.html). Het Forum van Joodse Organisaties heeft foto 1 bekeken en in overleg met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding klacht neergelegd bij de politie. Die heeft zelf ook foto’s van de gevel gemaakt, en de walgelijke typografie en symboliek eveneens vastgesteld. AFF/Verzet gaat ter plaatse kijken en stelt vast dat de ‘s’ in ‘De Beest’ intussen bijgeschilderd is. Geen dubbele s meer, maar nog altijd wel in de gewraakte typografie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080724).

Foto 3, 1 november 2008. De uitbater van De Leeuw van Vlaanderen houdt vol dat de ‘s’ op zijn gevel een gewone gotische ‘s’ is zoals de andere letters, maar AFF/Verzet kan overtuigend aantonen dat dit niet zo is (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6097039/uitbater-cafE-de-leeuw-van-vlaanderen-alias-d). Uiteindelijk verdwijnt ‘De Beest’ dan toch van de gevel, liever dan de ‘s’ in écht gotisch schrift te laten schilderen. Maar sinds enkele weken prijkt dan weer het Keltisch kruis op het deurraam. Het publiek is in die hele periode hetzelfde gebleven, café De Leeuw van Vlaanderen blijft hét trefpunt van extreemrechts in Antwerpen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.