04-11-08

CAFÉ DE LEEUW VAN VLAANDEREN: NU MET KELTISCH KRUIS, OF RUNENKRUIS

Het Keltisch kruis dat nu op de deur van café De Leeuw van Vlaanderen prijkt (foto 1) kennen de geïnteresseerden als het symbool van de oppergod uit de Noorse mythologie Odin. Maar dat is natuurlijk niet de reden waarom het nu op de deur van het café prijkt. Voor dat soort toestanden moet je een straat verder zijn waar Wim Verreycken nog steeds zijn Triskel-winkeltje openhoudt (zie: http://ragnareeks.info).

Het Keltisch kruis wordt in Ierland nog altijd gezien als een verwijzing naar de Ierse identiteit. Maar ook dat is natuurlijk niet de reden van het Keltisch kruis bij café De Leeuw van Vlaanderen. Verderop in dezelfde straat is er trouwens een authentieke Ierse kroeg. Rob Verreycken heeft er al eens voor een NSV-publiek, anders altijd terug te vinden in café De Leeuw van Vlaanderen, een lezing gegeven over Ierland. Het Keltisch kruis is ook langs de wegen in Bretagne te zien, vanwege het streven naar een onafhankelijkheid van de Keltische minderheden. Maar bij café De Leeuw van Vlaanderen is het natuurlijk om de meest bekende reden dat men het op de deur geschilderd heeft. Er is trouwens discussie over wat voor een kruis het is. In de Alert!-uitgave over symboliek in extreemrechtse kringen (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert) worden kruisen als op café De Leeuw van Vlaanderen omschreven als een Keltisch kruis. Ook ter extreemrechterzijde wordt het als een Keltisch kruis omschreven (bij Voorpost bijvoorbeeld, of hier: http://www.fenris-postorder.com/index.php?cPath=32_66). Een bezoeker van deze blog mailt ons dat het echter een runenkruis is (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heraldisch_Kruis_(overzicht)).

In elk geval is het hét symbool van extreemrechts. Bekend van het Franse Ordre Nouveau. Actief vanaf 1969 tot 1973, toen het door de Franse overheid verboden werd na een gewelddadige confrontatie met trotskistische Ligue Communiste van Alain Krivine. Uit het ontbonden Ordre Nouveau ontstond… het Front National van Jean-Marie Le Pen. Ordre Nouveau zorgde ook voor de eerste gezamenlijke bijeenkomsten met de Spaanse falangisten van generaal Franco, het Duitse NPD en het Italiaanse MSI. In Nederland werd het Keltisch kruis zaterdag 25 oktober nog meegedragen in een betoging van de Nederlandse Volks-Unie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081027). De Vlaming op foto 2, een NJSV’er, werd op 13 juli dit jaar gefotografeerd bij een betoging van Holland Hardcore (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080713). Het uitpakken met een Keltisch kruis is in Nederland strafbaar als het, zoals hier, in een racistische context gebeurt.

Wereldwijd het bekendst is het Keltisch kruis of runenkruis als symbool van Stormfront (foto 3). De in 1995 door de voormalige Ku Klux Klan-leiders Don Black en David Duke opgerichte rechts-nationalistische en racistisch getinte website, met een intensief gebruikt forum. Behalve een uitgebreide Amerikaanse sectie heeft het forum pagina’s voor Italië, Spanje en Portugal, Kroatië, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Ierland, Nederland en Vlaanderen, de Scandinavische landen, Servië en Oost-Europa, Rusland, Zuid-Afrika en Hongarije. Wereldwijd heeft Stormfront een 145 000 leden. De voorbije 24 uren telde men bij Stormfront 43 000 bezoekers aan hun fora. Het internetforum van de klanten van café De Leeuw van Vlaanderen, De vrienden van De Beest, is bescheidener van omvang. Het omvat maar 68 forumleden, samen wel goed voor een 24 000 berichten. Bij Stormfront heeft men al 5,4 miljoen berichten geplaatst.

Is de nazi-typografie van de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen verdwenen, met het Keltisch kruis op de deur weten extreemrechtsen uit heel de wereld weer vlug waar ze welkom zijn in Antwerpen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.