18-11-08

LE PEN SCHRIJFT EEN BRIEF NAAR DE FN-KADERLEDEN. VB-VRIEND DISSIDENT BIJ FN

Jean-Marie Le Pen (foto 1), de tachtigjarige leider van het Franse Front National (FN), heeft gisteren een brief gestuurd naar al zijn kaderleden, en die kaderleden buitelen op hun beurt over elkaar om verklaringen af te leggen. De reden? Er dreigt een nieuw scenario-Mégret waarbij een FN-kopstuk het leiderschap van Le Pen betwist en bij de Europese verkiezingen volgend jaar opkomt met een eigen lijst. Pikant detail: de voornaamste dissident want hij is niet alleen is een intimi van het Vlaams Belang en was in mei nog in Antwerpen hoofdspreker op een studiedag van de Vlaams Belang Jongeren.

Bruno Mégret stelde in 1998 het leiderschap van Jean-Marie Le Pen in vraag. Te oud geworden om de hedendaagse uitdagingen aan te kunnen. Zowat iedereen dacht hetzelfde, maar tussen dat en het overnemen van de leiding van het FN is nog een lange weg. Mégret werd op 5 december 1998 buitengezwierd bij het FN, ook al werd hij gevolgd door nogal wat FN-kaderleden en –verkozenen. Mègret stichtte daarop het ‘Front national – Mouvement national’, na een juridische actie van Jean-Marie Le Pen omgedoopt in de ‘Mouvement national républicain’ (MNR). Bij de eerstvolgende Europese verkiezingen kreeg de lijst 3,3 % van de stemmen, maar geen enkele verkozenen gezien de drempel van 5 % stemmen niet overschreden was. Jean-Marie Le Pen haalde het met de hakken over de sloot, vijf verkozenen met 5,7 % stemmen. Sindsdien ging het alsmaar bergaf voor Mégret. Bij de verkiezingen in zijn eigen streek, de Bouches-du-Rhône, haalde hij in 2007 nog maar 2 % van de stemmen, en landelijk nog minder. In mei dit jaar kondigde Mégret aan zich terug te trekken uit de politiek.

Voor de Europese parlementsverkiezingen in juni volgend jaar heeft Marine Le Pen, dochter van, van kiesomschrijving gewisseld. Ze zou niet meer zoals in 2004 als lijsttrekster opkomen in de kiesomschrijving Ile-de-France, de regio rond Parijs, maar nu in Nord-Pas-de-Calais. Carl Lang (foto 2), de man van de streek en jarenlang afwisselend secretaris-generaal dan wel ondervoorzitter van het FN, voelt zich vanzelfsprekend aan de kant geschoven met de hem toegekende tweede plaats op de lijst. En dat is ook de mening van elf van de zestien regionale FN-verkozenen in Nord-Pas-de-Calais die Carl Lang als lijsttrekker steunen. Zes van die elf zijn wel al uit het FN gezet omdat ze niet langer hun financiële bijdrage als FN-mandataris doorstorten naar het FN. Jean-Marie Le Pen heeft over de affaire gisteren een brief gestuurd naar de FN-kaderleden. Jean-Marie Le Pen: “Voorzitter-stichter van het Front National sinds veertig jaar, herkozen op het congres in Bordeaux in 2007 met meer dan 95 % van de stemmen, na meer dan vijftig jaar politieke activiteit gewijd aan de verdediging van Frankrijk, dacht ik alles gezien te hebben. Maar neen.”

Jean-Marie Le Pen veegt de argumenten van Carl Lang (verschillende ideologie, persoonlijke aanvallen, verdachtmakingen…) van tafel en wijst erop dat Carl Lang als secretaris-generaal van het FN aan zijn bureel de spreuk had opgehangen: ‘Je hebt alles te danken aan het FN, het FN moet je niets’. “Neen, Carl. De partij moet je niets en je gedrag is beschamend.Je zal streng veroordeeld worden door zij die niet hetzelfde geluk hadden als jij, en het nochtans verdienden, en altijd trouw zijn gebleven”, zegt Le Pen in zijn brief. Beeldspraak is de man ook niet vreemd. “Ik dacht dat je als secretaris-generaal van staal was gemaakt, waaruit de beste wapens gemaakt worden, maar ik besef vandaag dat je van zink bent waaruit men gamellen maakt.” Intussen buitelen de partijambtenaren over elkaar om de strafste verklaringen tégen Lang en voor Le Pen af te leggen: uit de Dordogne, Essonne, Aisne, Seine-Saint-Denis, Vosges, Picardie, Languedoc-Roussillon… Ook de FN-jongeren steunen de hoogbejaarde Le Pen tegen Lang. Maar er is niet alleen Carl Lang die in het noorden van Frankrijk tegen Le Pen ingaat. In het zuid-westen van Frankrijk denkt FN-europarlementslid Jean-Claude Martinez ook aan opkomen onder eigen naam, nu daar met Louis Aliot een vertrouweling van Marine Le Pen komt opzetten. Martinez wil daarenboven een overkoepelende organisatie van FN-dissidenten oprichten onder de naam Maison de la vie et de la liberté (“Huis van het leven en van de vrijheid”).

Carl Lang, voor wie het FN-partijbureau de uitsluitingsprocedure heeft opgestart, staat dicht bij het Vlaams Belang. Als het VB op 11 september dit en vorig jaar op straat kwam in Brussel ‘tegen de islamisering van onze steden’ stond Carl Lang als enige FN’er telkens zij-aan-zij met Frank Vanhecke en Philip Dewinter. In 2006 liet hij zich ook samen met laatstgenoemden oppakken voor een kennismaking met de Brusselse politiecellen. Op 4 mei was hij dan weer hoofdspreker op de Dag van de Europees Rechtse Jeugd in Antwerpen, ingericht door de Vlaams Belang Jongeren (foto 3). Dat wordt gezellig praten in het Europees parlement tussen de FN’ers van verschillende strekkingen en het VB. De hele heisa met Carl Lang en Jean-Claude Martinez, voor wie de uitsluitingsprocedure eveneens is opgestart, komt temidden van de verhuis dezer dagen van het hele partijsecretariaat van de 'Paquebot' in het chique Saint-Cloud naar een bescheidener optrek in Nanterre. Een verhuis (en verkoop van het partijlokaal, aan Chinezen nog wel) die nodig was om de schulden gemaakt bij de laatste verkiezingen in Frankrijk af te betalen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080813).

  • Later deze week hier: Belgische rechtsextremistische muziek niet geliefd in Frankrijk.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.