20-11-08

CONCERT LES VILAINS EN SHORT CROPPED IN LYON AFGELAST NA PROTEST

Het zit de Belgische rechtsextremistische muziekgroepen, en in het bijzonder Dieter Samoy (Kill Baby Kill!, Les Vilains), de jongste weken niet mee. Zaterdag 25 oktober werd een concert met rechtsradicale muziekgroepen in Nederland stilgelegd, vlak voor Kill Baby Kill! zou optreden (affiche 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6410288/en-in-nederland). Voorbije zaterdag 15 oktober kon, na protest van antifascisten, een concert met Les Vilains (uit Brugge) en Short Cropped (uit Turnhout) in het Franse Lyon (affiche 2) niet doorgaan.

Het concert was gepland in de Lyon’s Hall (zie: http://www.lyonhall.com). Een complex met repetitieruimten, een opnamestudio en drie zalen voor optredens dat door de regionale overheid van Lyon en de Rhônevallei ter beschikking gesteld wordt voor beginnende muziekgroepen en minder bekende muziekgenres. De vzw die de zaak uitbaat, vraagt geen huurgeld en is tevreden met de inkomsten uit de drankverkoop. Voorwaarde om over een zaal te beschikken is wel dat er geen drugs gebruikt worden noch ‘aan politiek’ wordt gedaan. Een man, iets ouder dan 40 jaar, huurde de grootste zaal voor vorige zaterdag. Een zaal waar een 150-tal mensen binnen kunnen. “Voor een bieravond en optredens van vriendengroepjes”, had de man gezegd. Hij liet niet meer dan een e-mailadres achter.

De onafhankelijke alternatieve website Rebellyon (www.rebellyon.info) bracht uit welk volk zaterdag verwacht werd. De inrichters, Lyon Dissident, hebben connecties met de Franse afdeling van Blood and Honour. Les Vilains werd gedetecteerd als een groep die op Blood and Honour-concerten speelt (affiche 3, http://www.youtube.com/watch?v=emNB-phOq7M&feature=related en http://www.youtube.com/watch?v=2owE1vFMN9E&feature=related), en bijvoorbeeld het nummer Mohammed, mouche à merde (“Mohammed, strontsnor”) van de Franse neonazigroep uit de jaren tachtig Kontingent 88 (88 = Heil Hitler, red.) covert. Short Cropped is bekend als een met Les Vilains bevriende en meermaals de affiche delende groep. De enige Franse groep op het programma, Match Retour, speelt uitsluitend in het Blood and Honour- en Résistance Blanche-circuit.

Blijkbaar was het nog niet tot Frankrijk doorgedrongen dat Dieter Samoy, bassist bij Les Vilains, zich binnenkort voor de rechtbank in Brugge moet verantwoorden voor het op 6 mei 2006 mishandelen van de Vlaming met rastakapsel Alain Bouillon en zijn Parijs-Gabonese vriend Rafaël Mensah. Mensah die als gevolg van zijn verwondingen wekenlang in coma lag en daarna, tot aan zijn overlijden in april vorig jaar, gehandicapt door het leven moest (zie: http://www.youtube.com/watch?v=U5WlxMM_YRk). Het incident vond plaats een paar honderd meter voorbij de Brugse kroeg De Kastelein, toen nog uitgebaat door Fabian ‘Suck’ Davidts – zanger van Les Vilains. In De Kastelein was er net een optreden geweest van Short Cropped uit Turnhout. Björn V., drummer van Short Cropped, wordt ook bij de rechtbank verwacht voor zijn aandeel bij de mishandeling van Rafaël Mensah en zijn Vlaamse vriend.

Het concert met Les Vilains en Short Cropped in Lyon werd niet alleen op uiterstrechtse Franse websites aangekondigd, maar ook op een Italiaanse neonazi-website, een nationaalsocialistische Tsjechische website en een Spaanse White Power-website. Twee van de drie zijn duidelijk gelinkt aan de Combat 18-vleugel van Blood and Honour, al linkt één van die twee door naar de website van de traditionele vleugel en niet van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen. Een foutje of toch bevriend spijts de meningsverschillen? Rebellyon lichtte de zaaluitbater, de pers en de plaatselijke autoriteiten in. Het duurde even voor de zaaluitbater overtuigd was, maar mede onder druk van de plaatselijke antifascistische beweging, de lokale autoriteiten en de eigenaar van het gebouw van Lyon’s Hall, begreep hij toch wat er loos was en annuleerde hij de zaalverhuur. Short Cropped, miste zo de kans om voor een groot publiek reclame te maken voor hun vorige maand opgenomen tweede cd. Op die cd staan dertien nummers. Een veertiende opgenomen nummer wordt gereserveerd voor een verzamelcd die gepland is ter ere van Ken McLellan & Brutal Attack die je in dezelfde platenbak vindt als Skrewdriver, de groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson. Naar verluidt gingen de optredens wel nog elders door, in een kleinere zaal. 'Klein is fijn' ?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.