30-11-08

DUBBEL FEEST?

BH 29 november 2008Valhalla-1Het AFF heeft gisteren niemand op verkenning uitgestuurd om te volgen naar waar de weg leidt vanaf het meetingpoint voor het concert van de Combat 18’ers van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6484161/meetingpoint-blood-and-honour-vlaanderen-in-n). We horen het nog wel waar het plaatsvond. Het is onduidelijk of gisterenavond in Club Valhalla in Rijkevorsel de Combat 18-bijeenkomst plaatsvond dan wel dat er een verjaardagsfeest was dat alleszins voor enige ongerustheid zorgde.

De Valhalla is het voormalig rock/metalcafé El Diabolo, al een paar keer gebruikt of in optie genomen voor afterparty’s na concerten van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Volgens een buurtbewoner die ons gisteren een paar keer mailde kon de buurt “meegenieten” van de muziek. “Van grote massa is geen sprake. Wat er binnen gebeurt kunnen we niet zien. De deuren en ramen zijn afgeplakt. Het kaalgeschoren tuig dat buiten rondhangt is grotendeels van Duitse origine.” Naast Duitse werden ook Nederlandse autonummerplaten gesignaleerd. De federale politie was aanwezig om de zaak te observeren. Volgens de politie waren er een veertigtal aanwezigen.

08:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

NAAR EEN VERBOD OP HET DRAGEN VAN NAZISYMBOLIEK

De VRT is een huis met vele kamers. Er is daar niet minder personeel nodig, maar meer overleg. Ondanks een uitmuntende nieuwsdienst en lovenswaardige Hitler-documentaires op Canvas, blijft men daar flateren over Hitler. Is het niet dat men vegetariër Adolf Hitler opvoert om ergens in Duitsland forel in botersaus te kunnen klaarmaken (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6388112/vrt-en-yves-desmet-glijden-uit-over-forel-in-), dan is er wel een pipo die een reisprogramma meent te moeten aankondigen met zichzelf in Hitler-outfit (foto 1). Dat hij daarbij nog zegt dat dit het eerste beeld is als je op Google ‘Duitser’ intikt, keert natuurlijk als een boemerang terug in het gezicht van de bedenker zodra iemand de proef op de som neemt.

Senator Anne Delvaux (foto 2, CdH), voordien RTBF-journaliste, heeft een wetsvoorstel voorgelegd dat het dragen van tekenen die verwijzen naar het naziregime strafrechterlijk wil aanpakken. Wie nazitekenen voor propaganda- of reclamedoeleinden zou dragen, zou een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en een boete riskeren. In Duitsland zijn hakenkruisen en andere dergelijke symbolen al jaren verboden (zie: http://www.verzet.org/content/view/518/38/1/1), en men is daar zeer gevoelig voor. Cd’s die al te expliciet verwijzen naar het nazi-regime, op de hoes of in de liedteksten, worden ook op een verbodslijst geplaatst. Vandaar dat je hier bij de bespreking van de groepen die in ons land komen optreden bij Blood and Honour-bijeenkomsten steevast leest dat de aangekondigde groepen cd's op de 'indiceringslijst' hebben staan. Oidoxie, het huisorkest van de Combat 18-tak van Blood and Honour dat gisteren nog maar eens in ons land verwacht werd, heeft maar liefst drie cd's op die lijst staan, en nog een onder een andere groepsnaam.

In Nederland wordt bij toelatingen om te betogen voor extreemrechts wel eens meegegeven welke symbolen niet mogen gedragen worden. Vandaar dat bij de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen zowat hun hele spandoek overplakt moest worden (foto 3). Maar de trifos, een variant op de swastika en onder andere gebruikt door de Vlaamse SS-vrijwilligers, ontsnapte dan weer aan de aandacht en historische kennis van de Nederlanders (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080903). Neonazi’s kiezen er ook wel eens voor om geen bekende symboliek te laten tatoeëren, maar iets waarmee neonazi’s elkaar toch herkennen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080519). Mensen zullen altijd wel uitwegen zoeken, maar beter optreden dan laten betijen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

29-11-08

MEETINGPOINT BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN IN... NEDERLAND. BEKEND ADRES VOOR COMBAT 18'ERS

BH 29 november 2008MeetingpointHet meetingpoint waar de Combat 18’ers van Blood and Honour Vlaanderen voor hun concert vandaag (foto 1) verzamelen ligt… in Nederland. Aan het Shell-benzinestation Hoezaar op de A58/E312 tussen Breda en Roosendaal (het sterretje op de kaart, klik eenmaal op foto 2 voor een duidelijker afbeelding). Vanaf 18 uur wordt daar de weg gewezen naar de concertzaal.

Het is niet de eerste keer dat dit tankstation uitgekozen is als meetingpoint voor Blood and Honour, versie Combat 18. Op 6 september werd op dezelfde plaats afgesproken voor een concert van Blood and Honour Duitsland (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6219874/meeting-point-duits-blood-and-honourconcert-i), waarna het nog een half uurtje verder rijden was voor het concert dat plaatsvond in Zandvliet, bij Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6222463/concert-blood-and-honour-duitsland-in-antwerp en http://aff.skynetblogs.be/post/6288364/die-avond-in-zandvliet-deze-week-in-zwitserla).

Luidruchtig gescandeer zorgde voor een proces-verbaal voor geluidsoverlast (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6223663/zeshonderd-neonazis-op-concert-in-zandvliet-e), en intussen weten we dat het onder andere Sieg Heil’s waren die gescandeerd werden in Zandvliet. De aanwezigheid van politie (in burger) in de zaal leidde evenmin tot ingrijpen op basis van de racisme-, negationisme- of andere wetgevingen. Hopelijk heeft men voor vandaag zijn les geleerd. De Zwitserse politie pakte drie weken na Zandvliet wél alle groepsleden op van Amok, één van de groepen die in Zandvliet optrad, wegens de doodsbedreigingen die op hun jongste cd staan.

02:57 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

"DE COMBAT 18-TAK NIET ZOALS DE TRADITIONELE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN VERVOLGEN ZOU ONRECHTVAARDIG ZIJN"

BH 29 november 2008BH-Overpelt 2008Wie dacht dat met het concert op 19 oktober in Diksmuide en het op 21 oktober (even) aanhouden van drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen we, toch voor dit jaar, het laatste gezien hebben van Blood and Honour Vlaanderen, vergist zich. Het jongere en rebelsere broertje van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen, de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen, richt vandaag, zaterdag 29 november, op haar beurt een concert in met neonazimuziek (foto 1). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) stuurde hierover gisteren een Open brief naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen.

“(…) De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen is het groepje dat op 19 april een Adolf Hitler-herdenking inrichtte in Overpelt (foto 2), terwijl de concurrentie van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen (door de eersten ook wel eens biernazi’s genoemd) diezelfde dag haar SS-heldenhuldiging gevolgd door een concert in Bellegem, bij Kortrijk, inrichtte. In Overpelt daagden maar een vijftigtal neonazi’s op, volgens de inrichters van de Adolf Hitler-herdenking minder volk dan verwacht als gevolg van de identiteitscontroles door de politie die dag in Overpelt en omgeving. De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen is een klein groepje militanten. Het voorbije jaar nam ze viermaal deel aan een betoging in Nederland, maar met telkens niet veel meer volk dan om hun spandoek vast te houden. De groep opereert vanuit het Turnhoutse. De kern bestaat deels uit Vlamingen en deels uit Nederlanders.

Bij een huiszoeking in november 2007 werden p.c.’s en gsm’s in beslag genomen, maar ook slagwapens zoals boksbeugels, telescoopknuppels en messen. Verontrustend is wel dat betrokkenen voor dit illegaal wapenbezit en andere feiten nog niet voor de rechtbank zijn gedaagd. Vorige week woensdag verscheen op het forum van Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-tak nog een oproep om fysiek geweld te gebruiken tegen de bezoekers van een fuif op zes december in een kraakpand in Oost-Vlaanderen. Voorbije dinsdag verscheen op de website van Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18 de affiche voor een concert morgen zaterdag 29 november. De affiche verscheen diezelfde dag ook op de internationale website van Blood and Honour / Combat 18. De website speciaal voor het concert van morgen werd al in juli gereserveerd. Om het meetingpoint te vernemen kan gebeld worden naar een Belgisch gsm-nummer en twee Nederlandse gsm-nummers.

Naast ‘surprisebands’ worden vier groepen verwacht (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6481201/de-muziek-of-wat-daar-voor-door-moet-gaan). Het Slowaakse Projekt Vandal dat zich vooral richt tegen alles wat links is, en linkse skinheads in het bijzonder. Het Duitse Oidoxie, het huisorkest van Combat 18 waarvan drie cd’s in Duitsland niet mogen verkocht worden wegens volksopruiing en gebruik van nazi-symboliek. Het Bretoense Bagadou Stourm waarvan de eerste cd genoemd is naar de Bretoense divisie bij de SS. Het Duitse Extressiv waarvan een concert op 8 oktober 2005 in Dusseldorf, samen met Duitse en Nederlandse National Socialist Black Metal-groepen, stilgelegd werd door de Duitse politie, waarna iedereen naar huis gestuurd werd.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt:

 • het concert en de organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-tak dezelfde behandeling te geven – het niet doen zou onrechtvaardig zijn – als de traditionele Blood and Honour Vlaanderen in oktober: de nodige vaststellingen te doen bij overtredingen van de wetgeving op het racisme en het negationisme, en de inrichters van het concert op basis van deze en andere wetten te vervolgen;
 • zoals door het AFF al gevraagd daags na het concert in Diksmuide, de burgemeesters, politie en parket voor te bereiden op hun taak en hen duidelijk te maken over welke mogelijkheden zij beschikken om een concert met neonazi-muziek onmogelijk te maken, desgevallend stil te leggen en te stoppen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6481188/handleiding-voor-burgemeesters-politie-en-par);
 • ervoor te zorgen dat de huiszoekingen in november vorig jaar bij Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18 tot vervolging leiden, en dat een onderzoek wordt ingesteld naar de oproep tot geweld op 6 december (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6472157/bedreiging-met-geweld-niet-enkel-voor-dewinte).”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour vlaanderen |  Facebook | | |  Print

28-11-08

MORGEN ORGANISEERT DE COMBAT-18 TAK VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN OP HÁÁR BEURT EEN CONCERT MET NEONAZIMUZIEK

BH 29 november 2008Arnoud Kuipers 1Wie dacht dat met het concert van (de traditionele) Blood and Honour Vlaanderen op 19 oktober in Diksmuide (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081018 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081021), en de aanhouding van drie organisatoren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022), we het laatste gezien hebben van Blood and Honour Vlaanderen, toch voor dit jaar, vergist zich. Het jongere en rebelsere broertje van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen, de Combat 18-tak, richt op haar beurt een concert in. Morgen, zaterdag 29 november (affiche).

De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen is het groepje dat op 19 april dit jaar een Adolf Hitler-herdenking inrichtte in Overpelt, provincie Limburg, terwijl de concurrentie van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen haar SS-heldenhuldiging gevolgd door een concert hield in Bellegem, provincie West-Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420). In Overpelt daagden maar een vijftigtal neonazi’s op, volgens de organisatoren minder volk dan verwacht door de identiteitscontroles van de politie. Toch was de bijeenkomst de heropstart van de werking van BHVl./C18 zoals we ze hier maar zullen afkorten. Zelf spreken ze van Blood and Honour Vlaanderen tout court, alsof de andere groep die zich van dezelfde naam bedient niet bestaat – minstens niet het recht heeft die naam te gebruiken. “Heropstart” van BHVl./C18 nadat de twee websites van de groep een paar maanden van het internet verdwenen waren na een huiszoeking door de politie in november 2006. Bij die huiszoeking werden pc’s en gsm’s in beslag genomen, en ook slagwapens zoals boksbeugels, telescoopknuppels en messen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127).

Op de Adolf Hitler-herdenking in Overpelt werden in een toespraak kwesties aangeroerd zoals het overmatig drankverbruik, de om eenheid jammerende nationaalsocialisten en de vraag wat een goede activist is (zie:  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080806). De spreker wilde zijn tijd niet verspillen “aan het aanduiden en beklagen van de ware vijand, de Joodse controle over onze blanke landen en alle ellende die dit met zich meebrengt” vermits zijn toehoorders dat wel wisten. Zoals ze ook wel weten dat het nationaalsocialisme “de enige oplossing is voor de hedendaagse multiculturele stronthoop”.  De BHVl./C18’ers lieten zich ook opmerken bij betogingen in Nederland. Waar ze met niet meer volk waren dan nodig om een spandoek vast te houden. Maar kom, ze waren er. In Zoetermeer (5 juli, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080806), Alphen aan de Rijn (23 augustus), Zwolle (30 augustus, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080831), en Den Haag (25 oktober, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081027 - mét een YouTube-filmpje van de toespraak van Arnoud Kuipers (foto 2) namens BHVl./C18).

Op de Adolf Hitler-herdenking op 19 april zou de huisgroep van Combat 18, het Duitse Oidoixie, en nog een tweede groep opgetreden hebben. Maar een heus concert hebben Arnoud Kuipers en zijn makkers nog niet georganiseerd. Daarvoor wordt voor morgen, zaterdag 29 november, de handen uit de mouwen gestoken. Voorbije dinsdag verscheen de affiche voor het concert op de BHVl./C18-website en de internationale BH/C18-website. De website speciaal voor het concert van morgen werd al in juli gereserveerd. Om het meetingpoint te vernemen kan gebeld worden naar een Belgisch gsm-nummer en twee Nederlandse gsm-nummers. Naast 'surprisebands' worden aangekondigd: de Slowaakse groep Project Vandal, het Duitse Oidoxie, het Bretoense Bagadou Stourm en het Duitse Extressiv.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

DE MUZIEK, OF WAT DAAR VOOR DOOR MOET GAAN

Project VandalBagadou StourmExtressivWie wordt morgen allemaal verwacht, naast de onvermijdelijke 'surprisebands'? Oidoxie kon natuurlijk niet ontbreken op de affiche. Het is het huisorkest van de Combat 18-vleugel van Blood and Honour. Op concerten van de traditionele versie van Blood and Honour wíllen ze niet eens spelen. Hun nummer Terrormachine is geschreven naar het koosnaampje van Combat 18 (zie: http://www.youtube.com/watch?v=tRSIyjsm8Lw).

Maar liefst drie cd’s van Oidoxie staan op de Duitse indiceringslijst, wat wil zeggen dat ze in Duitsland niet mogen verkocht worden. Wegens “volksopruiing” en het gebruik van verboden nazi-symboliek. Oidoxie stond op de affiche van alle door Blood and Honour Duitsland de jongste twee jaren in ons land georganiseerde concerten: Ravels, Kinrooi, Hotton en Zandvliet. Een paar dagen na het optreden in Zandvliet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927) overleed Matthias Mock, een lid van de Streetfighting Crew van Oidoxie. De harde kern van Oidoxie-fans. Hun naam alleen al doet vermoeden dat ze niet vies zijn van een potje geweld. Ongetwijfeld gaat men morgen een minuut stilte vragen voor Matthias Mock, maar het zou de eerste keer zijn mocht de aanwezige meute één minuut kunnen zwijgen. Eén minuut stilte voor Ian Stuart Donaldson, zanger van Skrewdriver en stichter van Blood and Honour, is nog nooit gelukt op de Ian Stuart Donaldson-memorials in ons land. Een zijproject van Oidoxie is Straftat die een cd uit heeft getiteld Hail C18. Een cd die in Duitsland verboden is vanwege de neonazistische en gewelddadige inhoud.

Bovenaan de affiche staat de Slowaakse groep Projekt Vandal. Eentonige muziek als je ons vraagt, na het beluisteren van een aantal YouTube-filmpjes (zoals hier: http://www.youtube.com/watch?v=s_gpuZ11wQw). Waarschijnlijk zijn de teksten belangrijker, en in die teksten keert Projekt Vandal zich vooral tegen alles wat links is, linkse en antifascistische skinheads in het bijzonder. De groep heeft drie cd’s uit, waaronder Our Cult (foto 1) en Rock against SHARP. SHARP is het letterwoord voor Skinheads Against Racial Prejudice, skinheads tegen racistische vooroordelen.

De Bretoense groep Bagadou Stourm beroemt zich erop het eerste Rock Against Communism-concert gespeeld te hebben in de Brugse kroeg De Kastelein. Op 22 mei 1999, voor een 120-koppig publiek. Naar verluidt waren veel Fransen naar De Kastelein afgereisd om Bagadou Storm aan te moedigen. De kers op de taart was een nummer over de glorie van het bier, met een in ’t Vlaams gezongen refrein. De naam van de groep is ontleend aan de ordedienst van de vooroorlogse Parti National Breton (PNB). Onder het nazi-regime splitst een deel van Bagadou Storm zich af om te collaboreren met de nazi’s. Een groep die zich Bezenn Perrot noemt, en de Bretoense divisie bij de SS was. Bezenn Perrot is dan ook de titel van één van de twee cd’s van Bagadou Stourm (foto 2). Bezenn Perrot en de tweede cd Penn ar bed worden verdeeld door Pure Impact uit Steenokkerzeel. In maart vorig jaar ging de website van dit verdeelhuis van platen waar ze bij Blood and Honour dol op zijn even off line wegens een uitzending van het VRT-programma Terzake over Pure Impact (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311), maar intussen draait de website van het bedrijf weer op volle toeren. In het YouTube-filmpje Une terre, un peuple van Bagadou Stourm zit een foto van een groep VB-vrouwen die een Stop islamisering-T-shirt dragen (zie: http://www.youtube.com/watch?v=XMA8KDCkaWM&feature=related).

De vierde openlijk aangekondigde groep is de Duitse Extressiv. Op hun demo-cd Extrem und Aggressiv staat het nummer Klan-song waarin men de Ku Klux Klan verheerlijkt. Op de Extressiv-cd Rocksau (foto 3) speelt de groep een nummer samen met Oidoxie. Oidoxie und Extressiv, das richige Urteil, extreme aggressiv. De eerste seconden van de YouTube-opname Rock für reichs zeggen al voldoende (zie: http://www.youtube.com/watch?v=sPcPvosDBsw&feature=related). Op de hoes van Rocksau wordt onder andere Sebastian Seemann bedankt, de grote organisator van Blood and Honour Duitsland tot hij een deal sloot met de Duitse politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4951003/waarom-het-misliep-met-het-blood-and-honourco). Een concert van Extressiv op 8 oktober 2005 in Dusseldorf, samen met Nederlandse en Duitse Nationaal-Socialistische Black Metal-groepen, werd door de Duitse politie stilgelegd, waarna iedereen naar huis werd gestuurd. Laat het een stille wenk zijn voor de Belgische politie morgen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

HANDLEIDING VOOR BURGEMEESTERS, POLITIE EN PARKET

Amper tien dagen geleden werden Hitler-lookalike Stefan Wijkamp en zijn vriend Joop Glimmerveen (foto 1) veroordeeld wegens discriminerende uitlatingen en het uitbrengen van de Hitler-groet (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6453132/stefan-wijkamp-en-joop-glimmerveen-beboet). Niemand twijfelt eraan dat op Blood and Honour-bijeenkomsten voortdurend racistische en discriminerende uitlatingen gedaan worden, en er volop gesiegheild wordt. Bekijk anders nog maar eens de Koppen-reportage (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803). Maar pas vorige maand werd voor het eerst opgetreden tegen de organisatoren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022), en niet enkel clowns als Wijkamp en Glimmerveen.

Het komt erop aan om misdrijven te bestraffen, maar nog beter is natuurlijk ze te verhinderen. In Diksmuide bleek burgemeester Lies Laridon (CD&V) totaal verrast te zijn door de komst van de neo-nazi’s en niet goed te weten wat daarmee aan te vangen. Ze zorgde weliswaar voor identiteitscontroles op alle invalswegen naar het concertterrein van Blood and Honour Vlaanderen, maar kon niet anders dan beamen dat ’s avonds antifascisten naar huis werden gestuurd terwijl de neonazi’s van Blood and Honour Vlaanderen rustig verder siegheilden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6355822/diksmuide-politie-stuurt-antifascisten-naar-h). In een persmededeling, tevens verstuurd als brief naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, Patrick Dewael en Jo Vandeurzen, vroeg het AFF dan ook de burgemeesters, politie en parket beter voor te bereiden op hun taak bij bijeenkomsten van neonazi’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6356727/politie-stuurt-antifascisten-naar-huis-in-pla).

Hier alvast een korte handleiding op basis van wat Raf Jespers (foto 2), specialist inzake openbare ordehandhaving, op deze blog publiceerde (zie:  http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t) – later trouwens nog overgenomen als opiniebijdrage in De Morgen. Het volledige standpunt van Raf Jespers kan je lezen via de link daarnet, wij vatten het hier samen in zeven punten.

 1. “De burgemeester van de plaats waar het concert plaatsvindt kan van het ene moment op het andere een samenscholingsverbod uitvaardigen wanneer er op de openbare weg ‘oproer is, of kwaadwillige samenscholing, of ernstige stoornis van de openbare rust of een onvoorziene gebeurtenis waarbij onmiddellijk gevaar of schade dreigt voor de inwoners’. Het probleem is dat Blood and Honour de plaats van de concerten geheim houdt. Maar van het moment dat de eerste twee Blood and Honour-figuren zich in een gemeente vertonen kan de burgemeester als hij dat als kwaadwillig aanziet of meent dat het ernstige problemen kan geven voor zijn inwoners, een samenscholingsverbod uitvaardigen en alle ranzige nazifiguren die in zijn gemeente opdagen, laten oppakken.
 2. Op haar beurt kan de politie ook op eigen houtje overgaan tot administratieve arrestaties op de openbare weg van Blood and Honour-adepten die naar een dergelijk concert gaan, wanneer er zoals de wet zegt ‘redelijke gronden zijn dat iemand voorbereidingen treft om een misdrijf te plegen dat de openbare rust ernstig in gevaar brengt’ of om ‘een misdrijf te doen ophouden dat de openbare rust of openbare veiligheid ernstig in gevaar brengt’. Racisme en negationisme (het ontkennen van concentratiekampen) zijn onmiskenbaar misdrijven waaraan de concerten van Blood and Honour zich schuldig maken. De politie zou dus ook en zelfs autonoom buiten de concertzaal kunnen optreden.
 3. Politie en parket kunnen ook – op basis van een ernstig vermoeden dat een racistisch misdrijf heeft plaatsgevonden – alle concertgangers bij het verlaten van de zaal oppakken en ondervragen. Dit zijn dan vijgen na Pasen, maar het kan leiden tot strafrechterlijke vervolging en heeft zeker een afradend effect.
 4. Ook de Minister van Binnenlandse Zaken en de gouverneur kunnen tussenkomen als de openbare orde verstoord wordt.
 5. Tenslotte heeft België de mogelijkheid om personen die het land willen binnenkomen om aan die concerten deel te nemen aan de grenzen tegen te houden. In 1997 werd een trein met Italianen tegengehouden die wilden deelnemen aan een betoging in Amsterdam tegen de Eurotop.
 6. (…) Wanneer er ernstige aanwijzingen zijn dat er een misdrijf plaatsvindt kan de onderzoeksrechter zelf ter plaatse gaan of een huiszoekingsbevel afleveren om er papieren, zaken en alle voorwerpen op te sporen die kunnen dienen tot bewijs van het racismedelict. Dit kan dus ook op het ogenblik dat het concert nog plaatsvindt. Personen op wie die voorwerpen zijn aangetroffen kunnen ondervraagd worden.
 7. Daarmee is het concert zelf nog niet opgedoekt tenzij er naar aanleiding van die huiszoeking zo'n ambras ontstaat dat de concertgangers om die reden opgepakt worden.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-11-08

DE ENE NAAKTFOTO IS NIET DE ANDERE

Tanguy VeysMaandag zond de VRT de finale uit van het programma De Naaktkalender. Open VLD-schepen Chistophe Peeters steunde één van de drie Gentse finalisten, de dames van Rugby Gent, door naakt met hen te poseren. Met enkel zijn schepensjerp om (foto 1).

Nogal wat Gentenaars waren er verbolgen om, en ook SP.A-burgemeester Daniël Termont vond dat het eigenlijk niet kon. Daniël Termont: “Schepen Peeters heeft me op voorhand niks gevraagd, maar als hij dat gedaan had zou ik het hem ten stelligste hebben afgeraden om zo te poseren. Ik ben ook volks en hang ook wel eens graag de gek uit. Maar voor de Gentenaars is er toch ook zoiets als de waardigheid van het schepenambt, en dan denk ik dat je dit maar beter niet doet.” Wettelijk valt Peeters niets te verwijten. Er zijn wel protocollaire regels rond het dragen van die sjerp, maar die heeft de schepen niet overtreden.” Eén van de regels is dat je de schepensjerp enkel mag dragen bij evenementen op het grondgebied van Gent, en de bewuste foto is wel degelijk in Gent gemaakt. En overigens was De Naaktkalender een stijlvol programma, met foto’s van de finalisten (zie: http://foto.nieuwsblad.be/1665114779) die vanaf deze week tot 4 januari te zien zijn in het Fotomuseum in Antwerpen.

Het was overigens ook in Antwerpen dat we de eerste politieker naakt gezien hebben, en weer was het een Gentenaar. Deze keer was er wel een ruime doos om zijn ‘edele’ delen (foto 2). Het is inmiddels al tien jaar geleden, in september 1998 dat toen nog het tijdschrift Verzet onthulde welke ‘Antwerpenaar’ bloot opgevoerd werd om aan te tonen dat de Antwerpenaar gepluimd werd met de invoering van de gescheiden huisvuilophaling. Niet alleen was die ‘Antwerpenaar’ Gentenaar Tanguy Veys. Nog straffer was dat de ‘gepluimde Antwerpenaar’ minder huisvuilbelasting moest betalen dan Gentenaar Tanguy Veys. Voor het VB geen bezwaar om in Antwerpen van leer te trekken tegen de kosten van de huisvuilophaling, en evenmin voor Tanguy Veys een probleem om daar aan mee te werken. Als universiteitsstudent zag men Tanguy Veys vooral op cantussen en bij de NSV. Hij slaagde toen niet in zijn studies rechten, en een carrière aan een hogeschool liep nadien ook al faliekant af. Zijn bijnaam was toen ‘Bulldozer’. Als nationaal secretaris, en vervolgens nationaal ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren in 1995 – 2007 maakte Tanguy Veys(je los) nog enigszins naam, maar tegenwoordig is zijn ster weggedeemsterd.

Tanguy Veys is nu medewerker van de VB-fractie in het Vlaams parlement en provincieraadslid. Een carrière als fotomodel zat er duidelijk niet in.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent |  Facebook | | |  Print

26-11-08

MOREL HEEFT ER HAAR BUIK VAN VOL. DEWINTER WEIGERT DUBBELINTERVIEW MET MOREL. DEWINTER EN MOREL ALS DE ALFADIEREN BIJ HET VB

Marie-Rose Morel wil niet meer publiek reageren op wat over haar privé-leven geschreven wordt, en laat de zaak over aan haar advocaten. Na Knack spitten nu ook Story en Dag Allemaal immers weinig fraaie details boven. Een groep ‘vooraanstaanden’ (Ludo Abicht, Eddy Boutmans, Sven Gatz…) en mensen dicht bij het VB (Hugo Coveliers, Koenraad Elst, Guido Naets…) meent dat Knack te ver is gegaan met de publicatie van mails uit de persoonlijke levenssfeer (zie: http://www.visionair-belgie.be/Artikels/Knack_mails.htm). Maar laat ons toch niet vergeten dat Marie-Rose Morel zélf,  als eerste, uitgebreid haar vechtscheiding publiek maakte. Over twee volle bladzijden in Het Laatste Nieuws.

Deze week geeft Morels bijna ex-man Christian Schellemans voor het eerst publiek zijn visie op de zaak. In Dag Allemaal wijst hij erop dat Morel “een ravage” heeft achterlaten. Christian Schellemans: “Zijn (Frank Vanhecke’s, red.) huwelijk kapot, haar huwelijk kapot, de kinderen als slachtoffer, hun partij uit elkaar. Je moet eens zien wat voor een slagveld dat mens heeft achtergelaten. Zij is iemand die twee stenen kan doen vechten. Allez, Vanhecke en Dewinter hebben samen op school gezeten, dat zijn jeugdvrienden. Morel speelde die twee zomaar uit elkaar.” Morels bijna ex-man wordt anders geen kritische vraag bespaard. Zo vraagt Dag Allemaal hem of het klopt dat hij ooit een tracking device, een volgapparaatje, liet plaatsen in Morels wagen om te zien waar ze heen ging. Christian Schellemans: “Dat is niet mijn stijl. Ik ken dat verhaal, ik ben er ooit zelfs voor bij de politie geweest. Maar dat toestelletje kwam niet van mij.” Van wie dan wel?

In Story vertelt Christian Schellemans dat zijn bijna ex-vrouw nu in een villa van ongeveer 750 000 euro woont, volgens hem geschonken door Marie-Rose Morels ouders. Christian Schellemans: “Allemaal goed, maar dan moet je niet de arme luis gaan uithangen voor je kiezers en met een verfborstel in de hand poseren (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6114659/van-miss-vlaanderen-naar-kabouter-klus). Volgens Schellemans is Marie-Rose Morel overigens niet het enige “avontuurtje” van Frank Vanhecke. Christian Schellemans wijst onder andere op “een Russische vriendin. Een zekere Tatiana, die eruitziet als een vrouw uit een huwelijkscatalogus.” Als Frank Vanhecke binnenkort gespot wordt samen met Kris Roman van Euro-Rus, moeten daar bijgevolg niet meteen politieke conclusies uit getrokken worden (foto 1: niet uit een Russische huwelijkscatalogus, wel uit een fotoalbum van Kris Roman). Interessanter was een interview met Marie-Rose Morel maandag in Het Laatste Nieuws. De krant wilde een dubbelinterview met Filip Dewinter, maar die zag dat niet zitten. Waarschijnlijk de eerste keer dat Dewinter de kans op een groot interview laat vallen.

Het probleem is – dixit Morel – dat Morel teveel lijkt op Dewinter. Marie-Rose Morel: “Als Filip en ik botsen, is het niet omdat we te veel van elkaar verschillen. Maar omdat we teveel op elkaar lijken. Bij alle partijen zie ik overal brave vrouwkes, maar ik doe aan politiek als een man.” Waarom ze plots afziet van de tweede plaats op de Europese lijst?, vraagt Het Laatste Nieuws. Marie-Rose Morel: “Ik héb al de naam dat ik een bitch ben die haar eigen ego laat primeren op het belang van de partij. En dus dacht ik: hou ze maar, die plaats, en zet mij maar tussen de militanten op een onverkiesbare plaats. Ik bén geen bitch, ik ben een vrouw van eer.” Zo verliest Marie-Rose Morel natuurlijk de kans op een europarlementszetel, maar wint ze toch twee keer. Het was immers nog helemaal niet zeker dat Morel de tweede plaats op de VB-lijst zou krijgen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6434646/morelleke-uitstelleke), en bij gebrek aan verder zetten van de discussie kan ze die discussie alvast niet meer verliezen. En het is nogal wiedes dat Morel zal uitsteken boven de andere kandidaten op een onverkiesbare plaats. Dat ze zal uitsteken boven de Godelieve Van Den Berghes, Suzanne Lacombe-Verbeests en Nadia Vanbeughems die vier jaar geleden de Europese VB-lijst bevolkten. Zelfs wij, die het VB professioneel volgen, hebben nog nooit van die militanten gehoord.

Volgens Morel zeggen Filip Dewinter en zijzelf hetzelfde. “Dit is de 21ste eeuw, niet de 20ste, en dus is het, zeker in de grote steden, een multicultureel Vlaanderen, of we dat nu leuk vinden of niet.” Wíj hebben Dewinter dat nog niet horen zeggen, maar natuurlijk zijn wij niet zo close met Dewinter als Marie-Rose Morel. Overigens is Morel niet meer zoals anderhalf jaar geleden bang van de geldingsdrang van Dewinter. Marie-Rose Morel: “Bang ben ik niet. Bezorgd, dat nog wel. Filip Dewinter is een Duracell-politicus, een machine die nooit stilvalt – dat is, dat meen ik, bewonderenswaardig. En neen, beste maatjes zijn wij niet. We zullen nooit samen gaan skiën. Wij botsen, karakterieel. Niet omdat we in alles van elkaar verschillen, maar net omdat we meer op elkaar lijken dan de gemiddelde politicus en politica. We zijn alfadiertjes, allebei. Ons einddoel is hetzelfde, maar we werken op verschillende sporen zodat we elkaar niet te vaak kruisen.”

Het is waar. Marie-Rose Morel werpt zich op als vakbondsvrouw. Meer om de vakbonden stokken in de wielen te steken, maar ze doet zich tenminste voor alsof ze vakbondsrechten genegen is. Daar hebben we Filip Dewinter nog niet op kunnen betrappen. Morel moet wel opletten met die vergelijking tussen haar en Dewinter als alfadiertjes (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfa_(dier)). Ze geeft daarmee Knack-journalist én licentiaat biologie (optie zoölogie) Dirk Draulans een voorzet van jewelste voor een volgend coververhaal in Knack over Morel in de dierentuin van het Vlaams Belang.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

25-11-08

BEDREIGING MET GEWELD NIET ENKEL VOOR DEWINTER

C18-tattoeëringPhilip Dewinter heeft klacht neergelegd tegen de voor het overige volstrekt onbekende West-Vlaamse rapgroep The Cicatris. In hun intussen van YouTube verwijderd lied Filip Dewinter kan de K K Kanker krijgen staan nauwelijks verhulde doodsbedreigingen. De volledige tekst van het lied is terug te vinden op de website van Philip Dewinter, en grote delen ervan stonden gisteren in Gazet van Antwerpen. Hopelijk brengt dát mensen niet op foute ideeën. Maar wat met bedreigingen met geweld vanuit extreemrechts?

Het gebeurt niet vaak dat we Dewinter gelijk geven, maar nu wel. Wat in het K K Kanker-lied gerapt wordt, laat niets aan de verbeelding over en kan als een regelrechte doodsbedreiging geïnterpreteerd worden. “De uitspraken die je maakt zal je betalen met je leven, op een dag of een nacht zullen ze het je afnemen. (…) Bekend raken, dat zal je zeker doen, met een kogel in je kop en je kan er niets aan doen. (…) Het is tijd voor rellen, tijd voor revolutie, dood aan Filip Dewinter. (…) Schoten in het donker, een mes in je rug, de haat die je verspreid (sic) pakt je terug. (…) Wij hebben nu een liedje voor jou, hypocriete klootzak. Heb je niets geleerd met Theo Van Gogh en Pim Fortuyn? Jij bent je weg aan het bewandelen en misschien wordt dat je dood. Let op je woorden en nog meer op je daden. Dit is Cicatris en Psycho, wij zien dit niet als een grap.” Om een reactie gevraagd zegt de frontman van The Cicatris in Gazet van Antwerpen dat het niet hun bedoeling is om op te roepen om Philip Dewinter te vermoorden. “Wij willen hem alleen duidelijk maken dat hij een beetje moet opletten met wat hij allemaal uitkraamt. Maar we hebben zeker geen slechte bedoelingen. Onlangs was Dewinter nog in het West-Vlaamse Desselgem. Dat is op zestien kilometer van waar ik woon. Als ik hem echt zou willen vermoorden, dan was ik daar toch wel naartoe gegaan zeker?”

Het is maar hoe je het interpreteert. Gazet van Antwerpen titelde boven haar artikel Rapper wenst Dewinter dood. Het had evengoed, of beter, kunnen zijn: Rapper waarschuwt Dewinter voor moord of iets dergelijks. Dewinter zelf gelooft niet dat The Cicatris van plan is haar woorden in praktijk om te zetten. Philip Dewinter: “Maar dit soort filmpjes op YouTube is wel populair in een bepaald milieu, waarin labiele figuren circuleren die wél op het idee kunnen komen om de daad bij het woord te voegen. Het verwondert mij dat YouTube dit zomaar heeft laten passeren.” Intussen is het filmpje al niet meer te zien op YouTube. Maar er circuleren natuurlijk wel nog filmpjes op YouTube die een nauwelijks verholen oproep tot geweld zijn… tegen links, allochtonen, homo’s… Maar we willen hier niet het proces maken van YouTube, bij Blood and Honour bijvoorbeeld willen ze niet eens nog filmpjes op YouTube zetten omdat YouTube al meerdere neonazistische filmpjes verwijderd heeft. Maar in cyberspace blijven natuurlijk wel nog haatboodschappen verspreid worden. Vorige week was daar trouwens nog een internationale bijeenkomst over.

Een voorbeeld van zo’n haatboodschap verscheen vorige week woensdag 19 november op het forum van Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-versie. Ene ‘Black-Trash’ postte er het bericht (door ons taalkundig gefatsoeneerd): “De ratten slaan weer toe! Vandaag ben ik toen ik even alleen ronddoolde in Gent in elkaar gemept door enkele linkse ratten omdat ik een Marokkaan had toegeroepen terug te vertrekken naar zijn land, want dat er hier geen werk was voor dieren zoals hem. Volgens mij sloeg deze zijn hoofd op hol want hij kwam op me af en gaf me een mep. De harde hand heerst en al snel lag dat stuk stront (de Marokkaan, red.) op de grond. Enkele linkse ratten hebben dat blijkbaar zien gebeuren en zijn met een stuk of tien op me afgesprongen en me beginnen meppen met alles en nog wat. Ik was totaal weerloos. Twee van de tien herkende ik op een foto op Netlog.” Black-Trash geeft vervolgens de namen van de twee die hij zou herkend hebben, en roept op tot “dezelfde aanpak als wat ik heb gehad”. Hij vermoedt dat de twee samen met hun vrienden te vinden zijn op een feestje op zes december in een met naam genoemd kraakpand in Oost-Vlaanderen, en geeft er de wegbeschrijving bij. (Black-Trash situeert de gemeente in West-Vlaanderen, maar het is Oost-Vlaanderen. Weliswaar grenzend aan West-Vlaanderen.) Black-Trash besluit met: “Smash the scum and smash the bastards! Als ik terug uit bed kan, zal ik er ook zijn en dan zullen er alleszins rake klappen vallen!”

Deze boodschap staat nu al bijna een week op het forum van Blood and Honour Vlaanderen, Combat 18-versie (door ons verderop afgekort als: BHVl./C18). De enige reactie daarop is… dat het niet slim is om dit op het internet publiek te verkondigen. “Als die twee dan al wat verdienen zal dat op tijd en stond wel gebeuren, maar nooit online oproepen tot wraakacties. Die werken enkel tegen ons.” BHVl./C18 had er ook voor kunnen kiezen om, zoals YouTube deed met het K K Kanker-lied, die boodschap te verwijderen. Maar dat gebeurde niet. Snel opzoekingswerk leert ons dat Black-Trash aanvankelijk ter linkerzijde actief was. Na bezoeken aan de The Moloko-bar in Brugge (de vroegere De Kastelein, zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/3_11/molokobar.html) geraakte hij overtuigd van “hoe goed de mensen ter rechterzijde wel zijn”. Black-Trash is twintig jaar oud, intussen skinhead, en vond via een vriend de weg naar Blood and Honour Vlaanderen, Combat 18-versie.

Deze maand is het precies een jaar geleden dat de politie een huiszoeking deed bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en daar allerlei bezwarend materiaal vond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127). De website van BHVl./C18 en de website met het handeltje dat ze opzetten via het internet verdwenen enkele maanden van het internet, maar zijn nu weer in volle glorie (nouja) actief. Wat is er gebeurd met de resultaten van de huiszoeking? Wanneer wordt vervolging ingesteld? BHVl./C18 beroept zich op de ideeën van BBET (Bloed – Bodem – Eer – Trouw) bij wie de politie twee jaar geleden, in september 2006, ook al een inval deed, en daarbij heel wat wapentuig vond (zie: http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1050). Sindsdien is de minister van Justitie al meerdere keren gevraagd wanneer de BBET-verdachten voor de rechtbank gebracht worden. Telkens weer antwoordde de minister dat het onderzoek wordt afgerond en eerstdaags bij de rechtbank zal geagendeerd worden voor een rechtszaak. Die "eerstdaags" is intussen al maanden oud, en nog steeds is niet bekend wanneer Thomas Boutens & Co (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=ghg11jbjv) voor de rechtbank moeten verschijnen.

Gaat het met de huiszoeking bij BHVl./C18 in november vorig jaar dezelfde richting uit, of erger? Gezien de haatoproep die vorige week op hun forum verscheen, is enige spoed in de behandeling van het dossier over de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen toch wenselijk. Dat men de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen aanpakt (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022) is goed, maar vergeet de rest van de familie niet. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

24-11-08

'PECHVOGEL VAN DE WEEK' EN 'GELUKKIGE VAN DE WEEK' BEKEND. BOEKENPAKKETTEN VOOR DE WINNAARS

Morel, Vanhecke en Dewinter strijden om trofee ‘Pechvogel van de week’, titelden wij vrijdag (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6459551/morel-vanhecke-en-dewinter-strijden-om-trofee). Intussen is de winnaar van die trofee bekend, maar positief ingesteld als wij zijn zochten wij ook een winnaar voor de trofee ‘Gelukkige van de week’.

In De Standaard stond Frank Vanhecke zaterdag op 2 bij de ‘Verliezers van de week’. Op 1 stond Joëlle Milquet die door haar stijl van werken en omgaan met mensen de ene na de andere kabinetsmedewerker verliest. Van Morel was geen sprake in de top-3 van De Standaard, maar toen het klassement opgemaakt werd was nog niet bekend dat Morel (foto 1) omwille van de jongste heisa afziet van haar betrachting als tweede op de VB-lijst voor de Europese verkiezingen te staan (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6462297/morel-ziet-af-van-tweede-plaats-op-europese-l). Frank Vanhecke zal het ons niet kwalijk nemen als we de trofee ‘Pechvogel van de week’ aan Marie-Rose Morel gunnen. In een interview zaterdag in Het Nieuwsblad noemt hij zichzelf trouwens “colletaral damage”. “Het is Marie-Rose die de zwaarste klappen incasseert”, zegt Vanhecke die verder geflatteerd is dat hij aan Marie-Rose Morel gekoppeld wordt (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=GA62372RT). We zullen VB-voorzitter Bruno Valkeniers voorstellen Marie-Rose Morel een stapeltje boeken van Gabriel Garcia Márquez cadeau te doen, De generaal in zijn labyrint (1989), Over de liefde en andere duivels (1994) en Liefde in tijden van e-mails (een remake van Liefde in tijden van cholera uit 1985). In afwachting wordt de Story van morgen alvast een in VB-kringen druk gelezen blad. Story brengt morgen een interview met Marie-Rose Morel én haar ex-man.

Maar wij zochten ook de ‘Gelukkige van de week’. En, sorry Marie-Rose, daarvoor moesten we eerst passeren bij Jurgen Verstrepen. In zijn boekje Zwart op Wit beweerde die immers dat Hugo Colveniers’ VLOTT opgericht en gefinancieerd is door het VB. In de slipstream hiervan bevestigde Anneke Vermeiren (foto 2) dat zij in 2006 door Philip Dewinter, en niet Hugo Coveliers, gevraagd is van de Open VLD over te stappen naar VLOTT. Zij was toen Antwerps gemeenteraadslid, en is intussen Antwerps provincieraadslid. Vermeiren, in onmin met haar partij over onder andere het prostitutiebeleid, stapte over naar VLOTT maar bleek daar niet te kunnen aarden. “Ik heb vreselijk veel spijt dat ik ooit naar die partij ben overgestapt”, zei Anneke Vermeiren vorige week in Gazet van Antwerpen. “Na een opeenstapeling van conflicten heb ik beslist om uit VLOTT te stappen. Ik was zelfs niet uitgenodigd voor het partijcongres (Alle abonnees van de digitale nieuwsbrief van het VB-Antwerpen werden wél uitgenodigd voor dit congres, red.) VLOTT is een kruising tussen een klooster en het leger. Een non moet ook al haar geld afgeven. En net als in het leger wordt je niet geacht zelf na te denken. Ik ga nu als onafhankelijke zetelen in de provincieraad.”  Open VLD-schepen en -kamerlid Ludo Van Campenhout en copain Marco Laenens lazen dit en nodigden Anneke Vermeiren nog voor diezelfde avond uit op een etentje. En het klikte weer.

“Aan het einde van een leuke avond hebben die twee mij over de streep getrokken. Ik ben dolblij dat ik weer op stap kan gaan met mijn oude liberale vrienden”, zei Anneke Vermeiren vrijdag. Bart Somers mag haar, wat ons betreft, een boekenpakket van Naema Tahir cadeau doen: Eenzaam heden (zie:  http://www.liberales.be/boeken/tahireenzaam), Groenkapje en de bekeerde wolf (zie: http://www.liberales.be/boeken/groenkapje)...

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

23-11-08

TWEEJAARLIJKSE PRIJS STEUNPUNT ANTI-FASCISME VOOR ‘CHILDREN OF THE STREET’

Regine-Beer---Charles-VandeOscar-BohnenJos-Vander-VelpenHet Steunpunt Anti-Fascisme (SAF) werd in 1989 in Antwerpen opgericht, toen nog als ‘Stichting Anti-Fascisme’. De stichtende leden waren voor een derde afkomstig uit de socialistische vakbond, een derde uit verenigingen die de strijd tegen het fascisme belangrijk vinden, en een derde individuen die die strijd al evenzeer genegen zijn. In de beginjaren steunde het SAF jaarlijks verschillende initiatieven, de jongste jaren beperkt het zich tot de uitreiking van een prijs voor een opmerkelijk initiatief. Dit jaar viel de keuze op Children Of The Street, een initiatief waarmee kinderen al zingend bewust worden van onrecht en meewerken aan het uit de wereld helpen.

SAF-voorzitster Juliette Van Espen verwelkomde de tientallen aanwezigen, waaronder echter geen enkele politieke mandataris. “De politici van vandaag hebben hier geen belangstelling voor”, merkte Juliette Van Espen verwijtend op. Regine Beer was er wel, en werd in de bloemen gezet door oud-vakbondssecretaris Charles Vandervinck (foto 1). SAF-bestuurslid Wim Lams wees op de met de jaren verminderde giften voor het SAF, maar ook op de alsmaar verminderde vragen aan het SAF om anti-fascistische, anti-racistische of andere initiatieven voor sociale rechtvaardigheid te steunen. Lams riep het SAF-bestuur op zich hierover te beraden, want extreemrechts is nog steeds aanwezig, en probeer maar eens werk te vinden met de ‘verkeerde’ huidskleur. Lams wees op de mogelijkheden om jongeren te bereiken via het internet, maar het is nog een hele stap om jongeren vanachter het computerscherm weg te krijgen en zich ‘en masse’ kenbaar te maken als antifascisten.

Prijswinnaar Oscar Dirk Bohnen (foto 2) begon in 1992 met het organiseren van zanghappenings voor kinderen, gekoppeld aan strijd tegen sociaal onrecht. Aanvankelijk op de Groenplaats in Antwerpen, vanaf 2 000 in het Antwerpse Sportpaleis. Intussen is ook het Sportpaleis te klein geworden om iedereen te ontvangen, en organiseert Children Of The Street zanghappenings in meerdere steden. Voor de editie van volgend jaar alvast in Turnhout, Diksmuide, Gent, Leuven en Antwerpen. Ontstaan van het Antwerpse stedelijk onderwijs, richt het zich nu op kinderen uit alle onderwijsnetten. Voor de kinderen is het een educatief project, maar ze steunen ook financieel projecten voor straatkinderen in alle uithoeken van de wereld (Zuid-Afrika, India, Thailand, Cambodja, Bosnië, Brazilië… en één van de voorbije jaren ook een project in eigen land). Alhoewel ze de maximumfactuur al langer kennen in het Antwerpse stedelijk onderwijs, is Oscar Dirk Bohnen toch ook wel bezorgd over de toekomst met die maximumfactuur in het hele lagere onderwijs. Gaan de leraars kiezen voor de volgende editie van Children Of The Street of voor de volgende Pennenzakkenrock?

Jos Vander Velpen (foto 3), voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, loofde op humoristische wijze de prijswinnaar en de sociaal-maatschappelijke omgeving waarin Oscar Dirk Bohnen opgroeide. Met (1) animeren, amuseren, en (2) informeren, bewust maken, werkt Oscar Dirk Bohnen aan (3) verandering. En dat bij jongeren, onze wissel op de toekomst. Jos Vander Velpen, advocaat in het racismeproces tegen het Vlaams Blok, wees erop dat het na de veroordeling van het Vlaams Blok niet meer goed is gegaan met die partij. Maar wat levert het op als het VB en de Lijst Dedecker samen pakweg dertig procent van de stemmen zouden halen? Waar gaat het naartoe met Vlaanderen, dat tochtgat aan de Noordzee? Gelukkig was het  toen weer tijd voor een streepje muziek op de SAF-prijsuitreiking. Violist Marcel Andriesii en celliste Lucia Andriesii-Raevschi onderhielden de aanwezigen tussen de toespraken door met klassieke muziek die naar adem deed happen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF), overigens mede-stichter van het SAF, sluit zich vanzelfsprekend aan bij de felicitaties voor de prijswinnaar.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

22-11-08

WANNES VAN DE VELDE OVER JEAN-MARIE LE PEN, PIM FORTUYN EN HET VLAAMS BELANG

Morgen wordt in De Roma in Borgerhout een publiek afscheid van Wannes Van de Velde ingericht. In de verschillende hommages voor Wannes Van de Velde is al veel gezegd over de man, maar hijzelf kwam meestal slechts met een paar quotes aan bod. Het eerbetoon van Erik De Bruyn (SP.A-Rood) is daar een uitzondering op (zie: http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/archief.php?ID=92382). Voor de bezoekers van deze blog hebben we een paar langere fragmenten verzameld uit Beloken dagen, Wannes’ vorig jaar verschenen laatste boek. Het bevat dagboekfragmenten uit de periode 2001 - 2003, met notities over Wannes’ ziekte, zijn wandelingen door Antwerpen en bezoeken aan café’s in de Scheldestad, zijn optredens… Wij focussen hier echter op wat Wannes Van de Velde schreef over Jean-Marie Le Pen in 2002, de dood van Pim Fortuyn in 2002, en de score van het Vlaams Belang bij de federale verkiezingen  in 2003.

“De verkiezingen in Frankrijk! Le Pen zit weer in het zadel. Wat gaan ze nu doen? Over ‘fraternité’ lullen tot de pogroms beginnen? Ach kom, ik weet zeker dat er nu, anders dan in de jaren dertig, miljoenen mensen klaar staan om het crapuul de wapens uit de handen te slaan, en dit keer voor het te laat is. Als kind reeds heb ik getuigenissen uit het fort van Breendonk moeten vernemen, en dat heeft me geleerd dat we de niets ontziende haat van de nazi’s nooit mogen onderschatten. Want al zien ze er vandaag anders uit en dragen ze geen art deco uniformen met zwarte laarzen meer; hun leuzen zijn dezelfde gebleven, en wie, zoals wij in ons te vierklauw verrechtsend Vlaanderen, binnen het bereik van hun bieradem leeft, kan maar best op het ergste zijn voorbereid. Wanneer de cirkel zich sluit, wordt het teken voor de slachting gegeven, en is er geen ontkomen meer aan.”

“De politicus Pim Fortuyn, die toch een regelrecht volksmenner was, wordt nu bedolven onder geëmotioneerde eerbewijzen. Zijn gewelddadige dood heeft een martelaar van hem gemaakt. Van zijn vernederende uitlatingen ten aanzien van de islamitische bevolkingsgroep wordt niet meer gewaagd. Men ziet jong en oud heuse tranen vergieten boven de bloemen die voor zijn woning zijn neergelegd. Maandenlang hebben de media deze opportunist verketterd; ‘relnicht’ was zowat het beschaafdste dat er te horen en te lezen viel, en nu wordt hij verheerlijkt op een schaal die, volgens mij, iets lugubers uitstraalt. Men heeft hem al met Erasmus van Rotterdam vergeleken. Wat kan een denkend mens hier nog op zeggen? Hij kan alleen maar verbijsterend zwijgen.”

“Verkiezingen. De Belgen in beweging. Zullen we de zwarte horden kunnen terugdringen? Dat zouden we eigenlijk moeten kunnen, ja, maar daar velen van ons niet uit de knoop van hun haatgevoelens raken, zal dat wel een ijdele wens moeten blijven. En dan te weten dat zij die hun zogenaamde ‘foertstemmen’ uitbrengen, diegenen zullen zijn die het hardst zullen kermen wanneer het deksel van de doos springt. Ik hoor ze al bezig, terwijl de landsknechttrommels door de Seefhoek donderen: ‘O, maar dat hebben wij niet bedoeld! Ik ga niet mee naar Borgerhout om de moskee in brand te steken! Ik sla geen Marokkanen de schedel in! Dat zijn mensen gelijk wij!’”

“Wanklanken: de verplettering van de groenen (gelukkig ten voordele van de socialisten), en de verdere opmars van de volksopruiers. Ik zal de Vlamingen nooit helemaal begrijpen. Nu hebben ze stemrecht, een verworvenheid waarvoor stromen bloed zijn gevloeid, en omdat ze menen dat ‘de politiek’ niet naar hen luistert, of omdat ze vinden dat er te veel hondenstront voor hun deur ligt, lopen ze in de armen van een stel opportunisten waarbij vergeleken ‘le dictateur des Flandres’ Joris van Severen een gematigd intellectueel was. Er staan nu achttien bruine zetels in het parlement. Een vloedgolf, die steeds maar blijft aangroeien. En dat zonder ook maar een schemer van enige constructieve gedachte!”

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, cultuur, in memoriam |  Facebook | | |  Print

21-11-08

MOREL ZIET AF VAN TWEEDE PLAATS OP EUROPESE LIJST. VERSTREPEN OP 5 DECEMBER VOOR RECHTBANK. MOREL EN VANHECKE VERDEDIGEN NEGATIONIST ROELAND RAES

Marie-Rose Morel (foto 1) dingt niet langer naar de tweede plaats op de Europese lijst van het Vlaams Belang voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Dat verklaarde ze vanavond in het VRT-programma De Keien van de Wetstraat en bevestigde ze nog vóór de uitzending van De Keien van de Wetstraat aan het persbureau Belga. Kwestie toch nog zeker de kranten van morgen te halen? En Jurgen Verstrepen (foto 2), die mag op 5 december om 9 uur bij de rechtbank in Brugge verschijnen voor wat hij in zijn boekje Zwart op Wit schreef over de zogenaamde liefdesrelatie tussen Marie-Rose Morel en gewezen VB-voorzitter Frank Vanhecke.

Morel had eerder laten verstaan dat ze kandidaat was voor de plaats van eerste vrouw op de Europese lijst van het VB, en in één ruk maakte ze daarvan dat ze kandidaat was voor de tweede plaats op de lijst. Eén plaats naar boven op de lijst in vergelijking met vier jaar geleden, al kreeg ze die simpele waarheid niet over haar lippen (zie:  http://aff.skynetblogs.be/post/6434646/morelleke-uitstelleke). Vandaag zei Morel te beseffen dat het Knack-artikel van deze week voor een perceptieprobleem zou zorgen als ze vlak na Frank Vanhecke op de Europese VB-lijst zou staan. Vannacht was ze tot het besluit gekomen daarom af te zien van die plaats, en dan maar vanuit een onverkiesbare plaats op de VB-lijst te vechten voor elke stem voor de partij. In De Keien van de Wetstraat kwam even de lijstduwersplaats in beeld, maar Morel zei daarop dat het onmogelijk is vanuit die positie verkozen te geraken. Dat is nochtans wat Philip Dewinter keer op keer doet, en vandaar dat de eerste opvolgersplaats op de VB-lijst zo belangrijk is. Maar daar werd niet op doorgegaan in De Keien van de Wetstraat.

Wél wilde Frank Vanhecke ook uitpakken met een primeur, en dat was dan de mededeling dat Jurgen Verstrepen zich op 5 december, als “zijn Sinterklaascadeau”, voor de rechtbank in Brugge moet verantwoorden voor wat hij over de vermeende relatie tussen Morel en Vanhecke schreef in zijn boekje Zwart op Wit (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6297609/seks-geld-en-naziliederen). Morel en Vanhecke hebben samen klacht neergelegd (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6428229/geen-wapenstilstand-voor-marierose-morel-en-j), maar kozen ervoor om de zaak te laten behandelen in de woonplaats van Frank Vanhecke en niet in het rechtsgebied waaronder Morels woonplaats valt. We hebben er verder nog niets over vernomen, maar het lijkt erop dat de klacht enkel gaat over de vermeende liefdesrelatie.

Blijkbaar is geen klacht neergelegd tegen de bewering dat op VB-bijeenkomsten wel eens nazi-liederen gezongen worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6301450/naziliederen-op-bijeenkomst-vbparlementsleden). Wanneer het negationisme bij de zaak-Raes (zie:  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081114) aangeroerd werd in De Keien van de Wetstraat verdedigde Frank Vanhecke trouwens het absolute recht op vrije meningsuiting, en wees Morel erop dat Roeland Raes (foto 3) na de bekritiseerde uitspraken onmiddellijk ontslag nam als VB-ondervoorzitter en VB-senator. Ze wilde het nog wel zien dat in andere partijen evengoed gereageerd wordt, en zag er niets verkeerd in dat Raes nog steeds op VB-archief werkt. Wij hebben toch het aanvoelen dat in andere partijen iemand die de Holocaust minimaliseert meteen het lidmaatschap wordt afgenomen. Zover is men bij het VB nooit gegaan, ook al beweerde huidige VB-voorzitter Bruno Valkeniers dat in de pers.

23:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, verstrepen, morel, raes |  Facebook | | |  Print

MOREL, VANHECKE EN DEWINTER STRIJDEN OM TROFEE 'PECHVOGEL VAN DE WEEK'

Welke VB’er krijgt deze week de trofee van Pechvogel van de week uitgereikt? Marie-Rose Morel? Frank Vanhecke? Philip Dewinter? VB-partijvoorzitter Bruno Valkeniers staat voor een hartverscheurende keuze.

Het weekblad Knack bood Marie-Rose Morel de kans om gisteren alle voorpagina’s van de kranten te halen, met de publicatie van de zogenaamde liefdesmails tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke (foto 1) en de koosnaampjes die die twee zouden gebruiken over partijgenoten. Vooral dat laatste interesseerde ons, voor het overige mogen Morel en Vanhecke van ons zoveel b***** en h***** als ze willen. Dat is hún vrijheid. Morel en Vanhecke ontkennen overigens de liefkozingen die ze elkaar zouden geschreven hebben. Vanhecke: “Nooit zou Marie-Rose zo’n slotzin gebruiken.”; Morel: “Ik wou dat ik zo lyrisch kon schrijven.” Maar dan die koosnaampjes. “Lucifer” voor Philip Dewinter; “Een speciaal manneke, hé. Enerzijds de gematigde verzoener, anderzijds de rechtse ruziestoker” voor Gerolf Annemans; “Joeshenko” voor Morels concurrente voor een zitje in het Europees parlement Anke Van dermeersch (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6434646/morelleke-uitstelleke), al is dat waarschijnlijk een vergissing en werd Joesjtsjenko’s blonde rivale in de Oekraïense politiek Julia Timosjenko bedoeld… In de ene krant zegt Morel dat dit deel uit haar mails geen vervalsingen zijn, in een andere krant zegt Morel dat ook dat vervalsingen zijn. Maar het ergst van al: Bettina Geysen stapt, na het bekend worden van haar hoge onkostennota’s als VRT-manager, op als voorzitster van het partijtje VlaamsProgressieven (Vl.Pro) dat volgens de peilingen nog maar goed is voor 0,6 % de stemmen… en haalt daarmee alle voorpagina’s. In De Standaard zelfs de hele voorpagina. De affaire-Morel verdwijnt naar pagina 6, 8 of 9. Weg media-aandacht en de kans zich als onschuldig wicht in een slachtofferrol in de kijker te werken.

Vriend Frank Vanhecke vergaat het al niet beter. Zoals bekend is dinsdag zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven als Europarlementslid omdat het parket hem voor de rechtbank wil dagen wegens laster over allochtonen die een kerkhof zouden vernield hebben, en weigeren dit snel recht te zetten als bekend wordt dat de daders vier Vlaamse jongeren zijn – zo Vlaams als maar kan zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6453113/frank-vanhecke-wil-niet-dat-het-gerecht-haar-). De Standaard bevestigde intussen wat wij woensdag schreven: dat er een flink verschil is tussen wat de Sint-Niklase auteur van het artikel schreef en wat uiteindelijk onder de verantwoordelijkheid van Vanhecke verscheen. Een passage die de zogenaamde afkomst van de daders flink in de verf zet. Vanhecke doet zich voor als de vermoorde onschuld en foetert op alle Vlaamse parlementsleden die de vraag van het gerecht volgden om Vanhecke’s parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Maar wie stemde ook voor het opheffen van Vanhecke’s parlementaire onschendbaarheid? Jean-Marie Le Pen! “Ofwel was hij lazarus, ofwel een zoveelste opstoot van nukkigheid”, schrijft men op een VB-website. Een nukkig iemand is iemand met kuren en grillen, maar zou het ook geen weloverwogen zet kunnen zijn? Frank Vanhecke staat bekend als persoonlijk bevriend met Carl Lang, en laat uitgerekend de voorbije dagen Jean-Marie Le Pen alle duivels ontbonden hebben tegen Carl Lang omdat die het aandurft Le Pen’s dochter Marine te contesteren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081118). Le Pen zou wel eens kunnen gedacht hebben: “De vrienden van mijn vijanden, zijn ook mijn vijanden.”

En uitgerekend woensdag – de dag waarop de gewraakte Knack verscheen – dacht Philip Dewinter eens origineel uit de hoek te komen met een persconferentie en een brochure om mensen zonder verblijfsvergunning aan te raden het eerstvolgend vliegtuig naar huis te nemen (foto 2). Illegaal in Antwerpen: ik keer tevreden terug! Waarbij onderlijnd wordt welke begeleiding België en niet-gouvermentele organisaties bieden voor een reïmmigratie, en de Kameroenese ALCEC (Association de Lutte contre l'Emigration Clandestine) uitgebreid aan het woord komt. De brochure is – toch voor wie het VB al enige tijd volgt – meer dan vermakelijk. Klaagt het VB altijd over het lage aantal uitwijzingen, in de VB-brochure luidt het nu: "Vroeg of laat is uitwijzing uw lot". Klaagt het VB anders altijd over de massale regularisatie van mensen zonder papieren. Nu titelt het: ‘Regularisatie: geen evidentie’. Het VB klaagt in haar brochure: “U kent onze taal amper of niet”, maar de brochure is natuurlijk van de eerste tot de twingste en laatste bladzijde in het Nederlands geschreven. Het VB pakt in haar brochure ook uit met een zwarte. Voor een keer niet van het type negationist, maar een Afrikaan. Een Kameroenees die bekommerd is om het lot van zijn emigrerende landgenoten… waarvan de eerste video in ons land opdook op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Een clubje waarvan Dewinter zegt af te raden daarmee contacten te onderhouden. Maar niet alleen Morel en Vanhecke hadden pech. Ook Dewinter en zijn zwarte vriend(en) hadden pech. Want uitgerekend woensdag was er in Antwerpen ook een persconferentie van een tachtigtal organisaties – van de vakbonden ABVV en ACV, over de Chiro en Amnesty International, tot de SP.A-Antwerpen en de middenstandersvereniging UNIZO-Antwerpen, die zondag 14 december in Antwerpen gaan betogen voor goed overwogen en duidelijke criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren (foto 3, klik eenmaal op de foto voor grotere afbeelding of klik eenmaal op de link van de website over de manifestatie)..

Zowel Gazet van Antwerpen als Het Nieuwsblad gaven beide persconferenties evenveel plaats in hun krant, met als illustratie telkens wel een foto van een vorige steunmanifestatie voor regularisatie van mensen zonder papieren. Toch nog iets fotogenieker dan de Kameroenees-op-video van Dewinter, en alleszins weg one man show van Dewinter als enige aandachtstrekker in de krant.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

20-11-08

CONCERT LES VILAINS EN SHORT CROPPED IN LYON AFGELAST NA PROTEST

Het zit de Belgische rechtsextremistische muziekgroepen, en in het bijzonder Dieter Samoy (Kill Baby Kill!, Les Vilains), de jongste weken niet mee. Zaterdag 25 oktober werd een concert met rechtsradicale muziekgroepen in Nederland stilgelegd, vlak voor Kill Baby Kill! zou optreden (affiche 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6410288/en-in-nederland). Voorbije zaterdag 15 oktober kon, na protest van antifascisten, een concert met Les Vilains (uit Brugge) en Short Cropped (uit Turnhout) in het Franse Lyon (affiche 2) niet doorgaan.

Het concert was gepland in de Lyon’s Hall (zie: http://www.lyonhall.com). Een complex met repetitieruimten, een opnamestudio en drie zalen voor optredens dat door de regionale overheid van Lyon en de Rhônevallei ter beschikking gesteld wordt voor beginnende muziekgroepen en minder bekende muziekgenres. De vzw die de zaak uitbaat, vraagt geen huurgeld en is tevreden met de inkomsten uit de drankverkoop. Voorwaarde om over een zaal te beschikken is wel dat er geen drugs gebruikt worden noch ‘aan politiek’ wordt gedaan. Een man, iets ouder dan 40 jaar, huurde de grootste zaal voor vorige zaterdag. Een zaal waar een 150-tal mensen binnen kunnen. “Voor een bieravond en optredens van vriendengroepjes”, had de man gezegd. Hij liet niet meer dan een e-mailadres achter.

De onafhankelijke alternatieve website Rebellyon (www.rebellyon.info) bracht uit welk volk zaterdag verwacht werd. De inrichters, Lyon Dissident, hebben connecties met de Franse afdeling van Blood and Honour. Les Vilains werd gedetecteerd als een groep die op Blood and Honour-concerten speelt (affiche 3, http://www.youtube.com/watch?v=emNB-phOq7M&feature=related en http://www.youtube.com/watch?v=2owE1vFMN9E&feature=related), en bijvoorbeeld het nummer Mohammed, mouche à merde (“Mohammed, strontsnor”) van de Franse neonazigroep uit de jaren tachtig Kontingent 88 (88 = Heil Hitler, red.) covert. Short Cropped is bekend als een met Les Vilains bevriende en meermaals de affiche delende groep. De enige Franse groep op het programma, Match Retour, speelt uitsluitend in het Blood and Honour- en Résistance Blanche-circuit.

Blijkbaar was het nog niet tot Frankrijk doorgedrongen dat Dieter Samoy, bassist bij Les Vilains, zich binnenkort voor de rechtbank in Brugge moet verantwoorden voor het op 6 mei 2006 mishandelen van de Vlaming met rastakapsel Alain Bouillon en zijn Parijs-Gabonese vriend Rafaël Mensah. Mensah die als gevolg van zijn verwondingen wekenlang in coma lag en daarna, tot aan zijn overlijden in april vorig jaar, gehandicapt door het leven moest (zie: http://www.youtube.com/watch?v=U5WlxMM_YRk). Het incident vond plaats een paar honderd meter voorbij de Brugse kroeg De Kastelein, toen nog uitgebaat door Fabian ‘Suck’ Davidts – zanger van Les Vilains. In De Kastelein was er net een optreden geweest van Short Cropped uit Turnhout. Björn V., drummer van Short Cropped, wordt ook bij de rechtbank verwacht voor zijn aandeel bij de mishandeling van Rafaël Mensah en zijn Vlaamse vriend.

Het concert met Les Vilains en Short Cropped in Lyon werd niet alleen op uiterstrechtse Franse websites aangekondigd, maar ook op een Italiaanse neonazi-website, een nationaalsocialistische Tsjechische website en een Spaanse White Power-website. Twee van de drie zijn duidelijk gelinkt aan de Combat 18-vleugel van Blood and Honour, al linkt één van die twee door naar de website van de traditionele vleugel en niet van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen. Een foutje of toch bevriend spijts de meningsverschillen? Rebellyon lichtte de zaaluitbater, de pers en de plaatselijke autoriteiten in. Het duurde even voor de zaaluitbater overtuigd was, maar mede onder druk van de plaatselijke antifascistische beweging, de lokale autoriteiten en de eigenaar van het gebouw van Lyon’s Hall, begreep hij toch wat er loos was en annuleerde hij de zaalverhuur. Short Cropped, miste zo de kans om voor een groot publiek reclame te maken voor hun vorige maand opgenomen tweede cd. Op die cd staan dertien nummers. Een veertiende opgenomen nummer wordt gereserveerd voor een verzamelcd die gepland is ter ere van Ken McLellan & Brutal Attack die je in dezelfde platenbak vindt als Skrewdriver, de groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson. Naar verluidt gingen de optredens wel nog elders door, in een kleinere zaal. 'Klein is fijn' ?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

19-11-08

STEFAN WIJKAMP EN JOOP GLIMMERVEEN BEBOET

Geupdated bericht. De rechtbank in Hasselt heeft vandaag uitspraak gedaan over de Hitler-groet en navenante toespraak van de Nederlanders Stefan Wijkamp (foto) en Joop Glimmerveen bij de SS-heldenhuldiging van Blood and Honour Vlaanderen op het militair kerkhof van Lommel in 2007. Beiden werden veroordeeld tot een boete van 1 100 euro.

Zowel Hitler-lookalike Stefan Wijkamp als de ex-voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) Joop Glimmerveen werden tot een boete van 1 100 euro veroordeeld. Wijkamp gaf toe de Hitler-groet te hebben gebracht. "Ik voel me verbonden met het nationaal-socialisme van Duitsland. Mijn geestelijke leider is Hitler. Voor hem heb ik sympathie en dat is mijn natuurlijke denkwijze", zei Wijkamp toen hij zich op 15 oktober verantwoordde voor de rechtbank in Hasselt. De oudere en sluwere Glimmerveen ontkende de Hitler-groet te hebben gebracht en zei "de Germaanse groet" te hebben gebracht. Een subtiel verschil dat enkel Glimmerveen zag. Niet de neonazi's in Lommel en niet de rechtbank in Hasselt. De rechtbank tilde echter nog meer aan het aanzetten tot discriminatie en rassenhaat door beiden, door in hun toespraken asielzoekers, Turken, Marokkanen en homo's te viseren. De rechter achtte de feiten bewezen door de notities van twee politieagenten gemaakt tijdens de toespraken in Lommel, en de verklaringen van Wijkamp en Glimmerveen voor de rechtbank.

Zodra er meer details bekend zijn over het vonnis, komen we er nog op terug. Hopelijk pakt het gerecht na de clowns Wijkamp en Glimmerveen echter ook de organisatoren aan van de bijeenkomst in Lommel, diezelfde dag nog gevolgd door een Blood and Honour-concert in Mechelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311). Eén van die organisatoren loopt nu al met een elektronische enkelband rond (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022 en http://aff.skynetblogs.be/post/6384899/de-vrienden-van-elfenbloed-blood-and-honourer), hem opsporen is dus niet zo moeilijk.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

FRANK VANHECKE WIL NIET DAT HET GERECHT HAAR WERK DOET

Het Europees Parlement heeft gisteren met grote meerderheid, 564 tegen 61 stemmen bij 42 onthoudingen, de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van Frank Vanhecke, voormalig voorzitter van het VB (foto 1). Het VB is verontwaardigd en overstelpte de voorbije dagen de pers met persmededelingen. Nochtans is dit enkel een procedure om het gerecht haar werk te kunnen laten doen, en is van een veroordeling van Vanhecke en het ontnemen van zijn politieke rechten bijlange nog geen sprake. Aanleiding voor deze procedure zijn loze verdachtmakingen over allochtone jongeren in het Sint-Niklase VB-partijblad, maar het VB gaat intussen in haar blaadjes verder met verdachtmakingen en loze beweringen. Ook tegenover autochtone jeugd.

Bij vandalenstreken op het kerkhof van Sint-Niklaas was het VB er onmiddellijk bij om in haar plaatselijk partijblad de vernielingen op het kerkhof te verwijten aan allochtone jongeren. Onder de kop Wat u niet mocht vernemen in de pers. Burgemeester Freddy Willockx vernam als hoofd van de politie dat de daders autochtone Vlamingen als geen ander zijn, en sommeerde VB-fractieleider in de Sint-Niklase gemeenteraad Frans Wymeersch dit recht te zetten. Die weigerde dit aanvankelijk, en werd daarin gesteund door toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke. Na weken kwam het VB toch terug op haar woorden, zij het nog omzwachteld en in een blaadje dat voor het overige volledig gewijd was aan een scheldpartij over Freddy Willockx. Na de aanvankelijke weigering legde Freddy Willockx klacht neer tegen de VB-publicatie waarin allochtone jongeren onterecht van grafschennis beschuldigd werden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050627). De auteur van het anonieme artikel heeft zich intussen gemeld bij het parket, maar datzelfde parket stelde ook een verschil vast tussen wat de Sint-Niklase correspondent van het VB indiende en wat het VB uiteindelijk onder Frank Vanhecke als verantwoordelijk uitgever publiceerde.

Over de verantwoordelijkheid in deze zaak van Frank Vanhecke bestaan er meningsverschillen tussen juristen, en de rechtbank zal nu moeten uitmaken wat er uiteindelijk van aan is. Maar daarvoor moest dus eerst de parlementaire onschendbaarheid van Vanhecke opgeheven worden, vooraleer de rechtbank ook maar kan oordelen ten nadele of ten voordele van Frank Vanhecke. De parlementaire onschendbaarheid beschermt parlementsleden voor hun mening uitgebracht in het kader van hun mandaat als parlementslid, en het Europees Parlement meent dat verantwoordelijk uitgever zijn van een partijpublicatie niet tot de taken behoort van een Europarlementslid. En de Belgische justitie dan ook haar werk moet kunnen doen zoals het meent dat het moet. Het Europees Parlement zegt ook dat met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Vanhecke geen uitspraak wordt gedaan over de eventuele schuld van het Europarlementslid. Toch laat Vanhecke geen minuut onbenut om te zeggen dat hij wel eens zijn politieke rechten zou kunnen verliezen, en men hem via deze weg als VB-lijsttrekker wil uitschakelen. De commissie die de zaak voorbereid heeft voor het Europees parlement vindt dat Vanhecke te weinig bewijzen heeft om te kunnen stellen dat er sprake is van een politieke afrekening, en wijst nogmaals op de volledige verweermogelijkheden die Vanhecke volgens het Belgisch recht heeft.

De N-VA heeft zich onthouden bij de stemming in het Europees Parlement, en haar Europarlementslid Frieda Brepoels (foto 2) vond het nodig in een persmededeling het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Frank Vanhecke te betreuren. "Politieke processen horen niet thuis in een democratie", argumenteert Brepoels. "Politieke tegenstanders moeten politiek bekampt worden", luidt het verder nog. Dat laatste klopt natuurlijk, maar het kan toch ook geen vrijbrief zijn voor politici om boven wetten te staan die voor gewone burgers gelden.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, n-va, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

INTUSSEN IN WEST-VLAANDEREN

Spijts de problemen die het VB heeft met haar Sint-Niklase partijblad blijft het VB vuil spuwen in haar plaatselijke blaadjes. In haar nationale publicaties ook, maar daar gaat het nu even niet over. Het voorbije weekend kregen wij een persmededeling van de organisatoren van het Irie Vibes Roots Festival in Kortemark (West-Vlaanderen). Vorig jaar hebben wij hier al gewezen op de verdachtmakingen die het VB in een plaatselijk reclameblad uitte over dit reggae-festival (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070720). In het oktober-nummer van de Vlaams Belang Krant Kortemark/Koekelare tapt het VB uit hetzelfde vaatje.

“We worden het wat gewoon hier in Handzame", noteert het VB in haar plaatselijk blaadje. "Elk jaar wordt onze deelgemeente één weekend overspoeld door allerhande pluimage veelal met het haar tot rastakapsel verwerkt en getooid in veelkleurige afgewassen kledij. Alhoewel dit jaarlijks weerkerend natuurfenomeen een hoge amusementswaarde kent, roept dit jaarlijks treffen van ‘marihuana-consumenten’ toch enige vragen op. Het gemeentebestuur profileert Kortemark als kindergemeente. Wij stellen ons de vraag welke boodschap onze gemeentebestuur wil geven aan onze kinderen als zij een festival in onze gemeente toelaat waar openlijk marihuana en aanverwante zogenaamde soft-drugs worden geconsumeerd? De wietwalm in Handzame is tijdens dit festivalweekend soms moeilijk te harden. Draagt het gemeentebestuur hierin geen verantwoordelijkheid? Op de website van de inrichtende vzw van het ‘Irie-Vibes’-festival wordt op de 'sfeerbeelden’ duidelijk druggebruik getoond. Ik hoop alvast dat het gemeentebestuur duidelijk partij kiest. Ofwel profileert men zich als kindergemeente, ofwel als toevluchtsoord voor drugrecreanten. Een tussenoplossing lijkt mij hierin niet mogelijk. (…)”

De organisatoren van het festival wijzen erop dat nog nooit een proces-verbaal inzake marihuanagebruik op hun festival is opgemaakt. En ook niet van overlast. Het VB verwijst naar de website van de organisatoren, en publiceert een foto van een joint… maar die foto komt alleszins niet van de website van de organisatoren noch is op hun festival gemaakt. De organisatoren wijzen ook op de borden tegen druggebruik op hun festival en de richtlijnen voor hun medewerkers. Toch blijft het VB jaar na jaar het festival afdoen als een jaarlijks treffen van marihuanaconsumenten. Wat het festival wél is, is een middel om geld te verzamelen voor projecten in de Derde Wereld (watervoorziening in Afrika, hulp aan arme mensen in India…). Ook trekt het festival mensen aan van doorgaans andere opvattingen dan bij het VB. Buurtbewoners maken graag kennis met de eet- en koopwaren uit andere culturen, en waren vorig jaar bijvoorbeeld nog gastgezin voor een Afrikaanse band.

De zich in hun goede naam geschaad voelende inrichters van het festival vragen het parket de identiteit van de anonieme schrijver van het artikel na te gaan, en desnoods navraag te doen bij de verantwoordelijk uitgever, de heer Bruno Valkeniers. Ze willen ook een recht op antwoord krijgen in de VB-krant, en willen zich burgerlijke partij stellen als de procureur des konings vervolging zou instellen. Helaas voor hen is de heer Bruno Valkeniers als federaal volksvertegenwoordiger parlementair onschendbaar, en lijkt het ons weinig kans te maken dat Valkeniers voor deze zaak zijn parlementaire onschendbaarheid zou verliezen. Om de eenvoudige reden dat in politieke geschriften de grenzen van het toelaatbare ruimer zijn dan in de omgang tussen gewone burgers. Het maakt het artikel in de VB-krant van Kortemark/Koekelare er natuurlijk niet minder afkeurenswaardig om. Na de flater in Sint-Niklaas had het VB toch moeten beseffen dat ze haar informatie beter moet checken, maar het VB is daarin zoals bekend nogal hardleers.

Oh, ja. De man op de foto hierboven is niet burgemeester Firmin Dupulthys van Kortemark, van de plaatselijke partij Samen Sterk. Zijn cultuurdienst organiseert dezer dagen wel een cursus djembé (zie: http://www.kortemark.be/activiteit/1566/default.aspx?_vs=0_N&id=839), maar Dupulthys is geen rasta (zie: http://www.kortemark.be/Burgemeester/1603/default.aspx?_vs=0_N&id=203). De afgebeelde man vonden we op een postkaart in Jamaica. Waarom hij de Belgische driekleur om heeft, is niet duidelijk. Te gek voor woorden? Geef toe, dit is toch een fantastisch land.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, west-vlaanderen, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

18-11-08

LE PEN SCHRIJFT EEN BRIEF NAAR DE FN-KADERLEDEN. VB-VRIEND DISSIDENT BIJ FN

Jean-Marie Le Pen (foto 1), de tachtigjarige leider van het Franse Front National (FN), heeft gisteren een brief gestuurd naar al zijn kaderleden, en die kaderleden buitelen op hun beurt over elkaar om verklaringen af te leggen. De reden? Er dreigt een nieuw scenario-Mégret waarbij een FN-kopstuk het leiderschap van Le Pen betwist en bij de Europese verkiezingen volgend jaar opkomt met een eigen lijst. Pikant detail: de voornaamste dissident want hij is niet alleen is een intimi van het Vlaams Belang en was in mei nog in Antwerpen hoofdspreker op een studiedag van de Vlaams Belang Jongeren.

Bruno Mégret stelde in 1998 het leiderschap van Jean-Marie Le Pen in vraag. Te oud geworden om de hedendaagse uitdagingen aan te kunnen. Zowat iedereen dacht hetzelfde, maar tussen dat en het overnemen van de leiding van het FN is nog een lange weg. Mégret werd op 5 december 1998 buitengezwierd bij het FN, ook al werd hij gevolgd door nogal wat FN-kaderleden en –verkozenen. Mègret stichtte daarop het ‘Front national – Mouvement national’, na een juridische actie van Jean-Marie Le Pen omgedoopt in de ‘Mouvement national républicain’ (MNR). Bij de eerstvolgende Europese verkiezingen kreeg de lijst 3,3 % van de stemmen, maar geen enkele verkozenen gezien de drempel van 5 % stemmen niet overschreden was. Jean-Marie Le Pen haalde het met de hakken over de sloot, vijf verkozenen met 5,7 % stemmen. Sindsdien ging het alsmaar bergaf voor Mégret. Bij de verkiezingen in zijn eigen streek, de Bouches-du-Rhône, haalde hij in 2007 nog maar 2 % van de stemmen, en landelijk nog minder. In mei dit jaar kondigde Mégret aan zich terug te trekken uit de politiek.

Voor de Europese parlementsverkiezingen in juni volgend jaar heeft Marine Le Pen, dochter van, van kiesomschrijving gewisseld. Ze zou niet meer zoals in 2004 als lijsttrekster opkomen in de kiesomschrijving Ile-de-France, de regio rond Parijs, maar nu in Nord-Pas-de-Calais. Carl Lang (foto 2), de man van de streek en jarenlang afwisselend secretaris-generaal dan wel ondervoorzitter van het FN, voelt zich vanzelfsprekend aan de kant geschoven met de hem toegekende tweede plaats op de lijst. En dat is ook de mening van elf van de zestien regionale FN-verkozenen in Nord-Pas-de-Calais die Carl Lang als lijsttrekker steunen. Zes van die elf zijn wel al uit het FN gezet omdat ze niet langer hun financiële bijdrage als FN-mandataris doorstorten naar het FN. Jean-Marie Le Pen heeft over de affaire gisteren een brief gestuurd naar de FN-kaderleden. Jean-Marie Le Pen: “Voorzitter-stichter van het Front National sinds veertig jaar, herkozen op het congres in Bordeaux in 2007 met meer dan 95 % van de stemmen, na meer dan vijftig jaar politieke activiteit gewijd aan de verdediging van Frankrijk, dacht ik alles gezien te hebben. Maar neen.”

Jean-Marie Le Pen veegt de argumenten van Carl Lang (verschillende ideologie, persoonlijke aanvallen, verdachtmakingen…) van tafel en wijst erop dat Carl Lang als secretaris-generaal van het FN aan zijn bureel de spreuk had opgehangen: ‘Je hebt alles te danken aan het FN, het FN moet je niets’. “Neen, Carl. De partij moet je niets en je gedrag is beschamend.Je zal streng veroordeeld worden door zij die niet hetzelfde geluk hadden als jij, en het nochtans verdienden, en altijd trouw zijn gebleven”, zegt Le Pen in zijn brief. Beeldspraak is de man ook niet vreemd. “Ik dacht dat je als secretaris-generaal van staal was gemaakt, waaruit de beste wapens gemaakt worden, maar ik besef vandaag dat je van zink bent waaruit men gamellen maakt.” Intussen buitelen de partijambtenaren over elkaar om de strafste verklaringen tégen Lang en voor Le Pen af te leggen: uit de Dordogne, Essonne, Aisne, Seine-Saint-Denis, Vosges, Picardie, Languedoc-Roussillon… Ook de FN-jongeren steunen de hoogbejaarde Le Pen tegen Lang. Maar er is niet alleen Carl Lang die in het noorden van Frankrijk tegen Le Pen ingaat. In het zuid-westen van Frankrijk denkt FN-europarlementslid Jean-Claude Martinez ook aan opkomen onder eigen naam, nu daar met Louis Aliot een vertrouweling van Marine Le Pen komt opzetten. Martinez wil daarenboven een overkoepelende organisatie van FN-dissidenten oprichten onder de naam Maison de la vie et de la liberté (“Huis van het leven en van de vrijheid”).

Carl Lang, voor wie het FN-partijbureau de uitsluitingsprocedure heeft opgestart, staat dicht bij het Vlaams Belang. Als het VB op 11 september dit en vorig jaar op straat kwam in Brussel ‘tegen de islamisering van onze steden’ stond Carl Lang als enige FN’er telkens zij-aan-zij met Frank Vanhecke en Philip Dewinter. In 2006 liet hij zich ook samen met laatstgenoemden oppakken voor een kennismaking met de Brusselse politiecellen. Op 4 mei was hij dan weer hoofdspreker op de Dag van de Europees Rechtse Jeugd in Antwerpen, ingericht door de Vlaams Belang Jongeren (foto 3). Dat wordt gezellig praten in het Europees parlement tussen de FN’ers van verschillende strekkingen en het VB. De hele heisa met Carl Lang en Jean-Claude Martinez, voor wie de uitsluitingsprocedure eveneens is opgestart, komt temidden van de verhuis dezer dagen van het hele partijsecretariaat van de 'Paquebot' in het chique Saint-Cloud naar een bescheidener optrek in Nanterre. Een verhuis (en verkoop van het partijlokaal, aan Chinezen nog wel) die nodig was om de schulden gemaakt bij de laatste verkiezingen in Frankrijk af te betalen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080813).

 • Later deze week hier: Belgische rechtsextremistische muziek niet geliefd in Frankrijk.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

17-11-08

BLOOD AND HONOUR’ER PLEIT OM IMAGO AAN TE ZUIVEREN ZICH IN TE ZETTEN VOOR HET KINDERKANKERFONDS

Blood and Honour RoemeniëDinsdag 21 oktober werden drie Blood and Honour’ers door de politie van hun bed gelicht en voor ondervraging meegenomen: Chris Moorkens uit Merksem, hét kopstuk van Blood and Honour Vlaanderen; Kristof Vanholen uit Bocholt, huurder van de IJzerhoeve in Diksmuide waar Blood and Honour Vlaanderen op 18 oktober haar voorlopig laatste Ian Stuart Donaldson-memorial inrichtte; en “Robert Q” uit Gullegem die voor Blood and Honour Vlaanderen de zaal in Bellegem huurde voor de SS-heldenhuldiging en het daaropvolgend concert op 19 april (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). Chris Moorkens, op MySpace actief als ‘Straight Edge H8’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6384899/de-vrienden-van-elfenbloed-blood-and-honourer), wiste intussen zijn MySpace-pagina. Robert Q. deed hetzelfde met zijn Netlog-pagina’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081024).

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en op het forum van Blood and Honour Vlaanderen is Robert Q. actiever dan ooit tevoren. Hij geeft er zijn mening over de verkiezing van Barack Obama, over actief zijn in de politiek (de Kortrijkse Blood and Honour'er die we hier citeerden: http://aff.skynetblogs.be/post/6356441/blood-and-honour-vlaanderen-goes-politics)... In een topic over de “uitstraling” van Blood and Honour Vlaanderen zegt Robert Q. best niet te overdrijven in kledij en drankverbruik. Robert Q. (in een door onze redactie gefatsoeneerd Nederlands): “We worden scheef bekeken als we op straat komen. Waarom niet goed en deftig op straat komen? Voor mijn part mag het terug zoals in de tijd van de VMO. Allemaal in hetzelfde uniform, maar jammer genoeg is dat nu verboden. Het creëerde tenminste nog iets van respect. (De Roemeense Blood and Honour-afdeling geeft met de affiche hierboven alvast het voorbeeld, red.) En hoe kan je als je zat bent de beweging en het gedachtegoed goed vertegenwoordigen? Vroeger was ik ook zo’n ‘biernazi’. Ik heb me ondertussen goed herpakt. Ik drink totaal geen alcohol meer. En ik moet zeggen: ik krijg ondertussen meer respect en waardering dan vroeger. Ik heb er geen probleem mee als men in gesloten, kleine vriendenkring alcohol drinkt. Maar overdrijf daar niet in.”

Helemaal grappig wordt hij wanneer hij over zichzelf in de derde persoon spreekt en meer goede doelen dan gebruikelijk voorstelt om voor te ijveren. “Als wij een herdenking willen doen is het altijd gezever en gezaag. Als het niet in het openbaar mag,kan ik er nog inkomen. Maar zelfs in privékring zijn we niet privé. Denk aan die undercoverjournalist. Ik snap niet waarom wij ons idee niet mogen uitwerken in gesloten kring en die linkse antifa’s hun communistische ‘helden’ zoals Che Guevara (“che gevaar”, red.) en Stalin. Die hebben meer moorden op hun geweten dan zogezegd Adolf Hitler. De persoon die het zaaltje gehuurd heeft in Bellegem zal nu voor racisme en xenofobie worden gedagvaard. Waar gaan we tegenwoordig naartoe in deze wereld? Mensen, het is tijd om jullie ogen deftig te openen. Laat jullie niet bang maken door de linkse media en door de enorme politieovermacht. Zoals laatst op de Ian Stuart Donaldson-memorial. In plaats van de Adolf Hitler- (op het Blood and Honour-forum zedig afgekort als “a.h.”, red.) en Ian Stuart Donaldson-herdenking moeten we nog meer gevallen helden beginnen herdenken. En ook andere organisaties ondersteunen zoals het Kinderkankerfonds, of zelf iets organiseren zodat we meer zijn en doen dan domme neonazi’s die enkel Hitler willen eren.”

“Het wordt tijd dat in Vlaanderen de leeuw weer ontwaakt. Hail Blood and Honour, hail Vlaanderen”, besluit Robert Q.. We hebben het Kinderkankerfonds (zie: http://www.kinderkankerfonds.be) om een reactie gevraagd, maar die blijft uit. In het buitenland engageren met Blood and Honour verwante bewegingen zich wel meer voor nobele(r) initiatieven. De strijd tegen pedofilie bijvoorbeeld. Zoals de Nationale Alliantie (NA) in Nederland (zie het laatste artikel bij: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/3_10/kb310.html), al keert dat soms wel eens als een boomerang terug in het eigen gezicht zoals bij die NA waarvan de voorzitter opgepakt werd wegens bezit van kinderporno (zie de laatste paragraaf bij: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070815).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

16-11-08

VB WIL VB'ERS BIJ VAKBOND, MAAR IS TEGEN STRIJDVAARDIGE VAKBONDEN

Vandaag wordt op de Antwerpse regionale televisiezender ATV gedebatteerd over de jongste ambtenarenstaking in Antwerpen, onder het motto Staken, (altijd) een recht? Een één tegen allen-debat met enerzijds Erik De Bruyn (foto 2, SP.A-Rood) en anderzijds de Antwerpse schepen voor personeelszaken Marc Van Peel (CD&V), het donkerblauwe gemeenteraads- en parlementslid Annick De Ridder (Open VLD) en Marie-Rose ‘Rebel’ Morel (foto 1) die ijvert voor het terug opnemen van VB’ers in de vakbonden, maar om wat daar te doen?

Vorige week vrijdag kirde Marie-Rose Morel van plezier nadat een rechtbank in Antwerpen tot het besluit kwam dat de christelijke bediendenvakbond LBC niet kon bewijzen “dat er enige rechtsgeldig statutaire of reglementaire bepaling was die de uitsluitinbg van eiseres (VB’ster Lieve Van den Berghe, red.) kon verantwoorden”. Wat Morel er niet bij vertelde is dat dezelfde rechtbank vindt dat elke vereniging het recht heeft leden uit te sluiten wanneer die handelingen stellen of standpunten innemen die indruisen tegen de doelstellingen of waarden van de vereniging. Alleen vond de rechter dat de LBC niet genoeg kon aantonen “dat de statuten van de vakbond volgens de juiste procedure werden veranderd” zodat er volgens haar geen rechtsgrond was om het VB-lid uit te sluiten. Een rare gerechtelijke kronkel want de statutaire bepaling die de mogelijkheid biedt om leden uit te sluiten wanneer zij de vakbond bewust schade toebrengen bestaat al sinds 1980, zes jaar vóór Lieve Van den Berghe lid werd van de LBC. Daarenboven is bij de uitsluitingsprocedure woord en wederwoord mogelijk, is het recht op verdediging voorzien, maar maakte Lieve Van den Berghe daar geen gebruik van. De LBC gaat natuurlijk in beroep tegen de kommaneukerij van de rechtbank in eerste aanleg.

In een reactie zei LBC-vakbondssecretaris Ferre Wyckmans het vreemd te vinden “dat mevrouw Van den Berghe lid wil blijven van een vakbond die ze – volgens haar argumenten voor de rechtbank – heel sterk verafschuwt”. ACV-secretaris Luc Cortebeeck verwees op een ACV-congres vorige week nog naar de ASLEF-zaak waarbij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens erkende dat de Britse spoorvakbond ASLEF het recht heeft om neo-nazi’s van de British National Party uit te sluiten (zie: http://www.personneltoday.com/articles/2007/03/21/39800/european-court-upholds-aslef-unions-right-to-ban-bnp-from-membership.html). Luc Cortebeeck: “Wat zouden wij dan niet het recht hebben om VB-militanten uit te sluiten? Een partij die alleen maar uit is op de vernietiging van de vakbonden en van ons sociaal systeem. Een partij die is veroordeeld voor racisme en sindsdien alleen zijn naam veranderde. Een partij die zijn wortels heeft in de donkerste periodes van de twintigste eeuw. Een partij waarvan een deel van de achterban nog flirt met het nazisme, het fascisme en/of het negationisme. Waarbij het kwelen van anti-joodse liederen wordt gedoogd zolang er geen beeldmateriaal van begint te circuleren. (…) Extreemrechts en ACV gaan gewoonweg niet samen. Omdat ons verhaal er een is van solidariteit, voor het opnemen voor mensen, van zorg en van insluiting. Terwijl het verhaal van het Vlaams Belang er een is van haat, onverdraagzaamheid en uitsluiting.”

Het VB haastte zich te zeggen dat het “niet tegen de vakbonden” is, maar wel tegen “het machtsmisbruik, de onwettige praktijken en het pro-Belgische discours” van de grote vakbonden. “Vlaanderen heeft recht op een ander, vrij en ontzuild vakbondslandschap”, luidde het nog. Sindsdien regent het persmededelingen, en werd ook nog een perslunch georganiseerd, om uit te leggen dat de vakbonden teveel geld ontvangen, hun ledenaantal beter gecontroleerd moet worden, de organisatie van de sociale verkiezingen teveel geld kost, ook kleinere vakbonden erkend moeten worden… Maar dat is nog maar de helft van het verhaal. In de voorlaatste digitale nieuwsbrief van het VB-Antwerpen – de laatste verscheen vrijdag… om op te roepen naar het VLOTT-congres in Berchem te gaan (!) – titelde het VB Stakingen stads- en OCMW-personeel mogen dienstverlening aan de bevolking niet in gedrang brengen. Het VB zegt begrip te hebben “voor de meeste eisen en verzuchtingen van het Antwerps stads- en OCMW-personeel” maar erop aan te dringen “dat vakbondsacties en stakingen de dienstverlening aan de Antwerpse bevolking niet in het gedrang brengen. (…) Het Vlaams Belang vraagt uitdrukkelijk om ook op de stakingsdagen het huisvuil op te halen, de bibliotheken, zwembaden, dienstencentra, loketten enz. open te houden zodat de bevolking geen hinder ondervindt van de stakingen.” Stakingen die geen hinder veroorzaken, het stadsbestuur zal er nogal wakker van liggen!

In een tweede artikel in dezelfde digitale nieuwsbrief twijfelt het VB aan de slaagkansen voor een zorgbedrijf bij de rust- en verzorgingstehuizen van het OCMW… omdat het VB twijfelt “of er een constructieve dialoog met de vakbonden mogelijk is”. De vakbonden houden immers vast aan het huidig statuut van het personeel, met de huidige lonen en verlofregeling. Voor het VB is dit “een financiële handicap”, het VB wil “beheersbare personeelskosten en een modern personeelsbeleid”. Een tweede Carrefour-scenario dus, Carrefour die in Brugge een nieuwe vestiging wil openhouden met lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden dan in de rest van de grootwarenhuissector. Van veel begrip “voor de meeste eisen en verzuchtingen van het Antwerps stads- en OCMW-personeel” schiet er als puntje bij paaltje komt dus niet over bij het VB. Integendeel. Vandaar dat het VB andere vakbonden wil.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, morel |  Facebook | | |  Print

15-11-08

AFSCHEID VAN FRANS NOLLET

AFF-affiche 1978AFF-affiche 1980AFF-affiche 1982Zoals donderdag hier gemeld (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6437485/frans-nollet-overleden) wordt vandaag in het crematorium van Antwerpen afscheid genomen van Frans Nollet, gewapend weerstander onder het nazi-regime en in de jaren zeventig, tot halverwege de jaren tachtig verantwoordelijk uitgever van de AFF-publicaties.

Als eerbetoon aan Frans publiceren we hier drie AFF-affiches met Frans Nollet als verantwoordelijk uitgever, respectievelijk uit 1978, 1980 en 1982. Aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika kwam begin jaren negentig een einde, maar daarmee zijn alle problemen daar nog niet van de baan. Zuid-Afrika miste de kans op vrijheid door het kapitalisme zo hard te omarmen. De syndicale rechten (affiche 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) staan weer onder druk, met deurwaardersexploten na eenzijdige verzoekschriften bij de rechtbank en pleidooien voor een ‘minimale dienstverlening’ bij stakingen. Over een 'minimaal respect' voor werknemers hoor je diezelfde roepers nooit. De man op de derde affiche begint – dixit Miet Smet – steeds meer “vrouwelijker te denken”, en dat is toch een vooruitgang. Aan het liefdesleven van Wilfried Martens hebben wij natuurlijk geen verdienste. Op andere terreinen is vooruitgang geboekt en/of blijft waakzaamheid geboden. Een strijd is nooit definitief gestreden. Dat is ook wat Frans Nollet ons zou zeggen, mocht hij nog tussen ons zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, in memoriam |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

- Morgen: VB wil VB’ers bij vakbond, maar is tegen strijdvaardige vakbonden.
- Later: Blood and Honour’er pleit voor andere ‘goede doelen’ dan Adolf Hitler-herdenkingen.
- Wannes Van de Velde over Jean-Marie Le Pen, Pim Fortuyn en het VB.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

14-11-08

UITSPRAAK IN ZAAK-RAES UITGESTELD

Roeland Raes, die verweten wordt de genocide onder het nazi-regime te minimaliseren kan nog minstens tot 12 december verder werken aan het VB-archief op het partijhoofdkwartier aan het Madouplein in Brussel.

De uitspraak van de correctionele rechtbank is uitgesteld naar vrijdag 12 december. In gerechtelijke kringen luidde het dat “de inkt waarmee het vonnis geschreven is nog niet droog was”. In een zaak die nu al zeven jaar aansleept, heeft een mens een vleugje humor nodig om niet in vertwijfeling te geraken over Vrouwe Justitia. Of Raes na de uitspraak op 12 december uit het VB wordt gezet, is nog maar de vraag. Bij een negatieve uitspraak is nog beroep mogelijk, Raes kan ook nog naar cassatie trekken... en als Raes dan toch nog veroordeeld wordt zal wel niet Raes maar de rechtbank het probleem zijn. Zo liep het toch ook met Bart Debie (foto: Roeland Raes en Frank Vanhecke vlak na de gewraakte uitspraken van Raes in 2001).

18:23 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: raes |  Facebook | | |  Print

VANDAAG UITSPRAAK OVER NEGATIONISTISCHE UITLATINGEN ROELAND RAES

Vandaag zou de correctionele rechtbank in Brussel uitspraak doen over voormalig VB-ondervoorzitter en -senator, maar nog steeds VB'er, Roeland Raes (foto). In een interview met de Nederlandse televisiezender NCRV op 26 februari 2001 relativeerde Raes de omvang van de genocide onder de nazi’s. Het parket eist een jaar cel met uitstel voor Raes.

Dat de zaak nu nog voorkomt, zeven jaar na uitzenddatum, heeft minder te maken met de traditionele traagheid van het gerecht dan wel met allerlei juridische spitsvondigheden en vertragingsmanoeuvres van Raes’ advocaat Piet Noë (ook advocaat van negationist Siegfried Verbeke en twee BBET-verdachten). Het Forum der Joodse Organisaties diende na de gewraakte televisie-uitzending een klacht in tegen Roeland Raes bij de onderzoeksrechter in Antwerpen. Toen bleek dat het interview in Brussel was opgenomen ontstond een juridisch steekspel over wie nu terzake bevoegd was, en of alle partijen daar tijdig van ingelicht waren. Van Raes waren overigens al in 1995 negationistische uitspraken opgetekend, maar een aanbod aan Humo om dit te publiceren werd door het weekblad verticaal geklasseerd. Fragmenten van het interview werden vijf jaar later verwerkt in Marc Spruyts boek Wat het Vlaams Blok verzwijgt, en sijpelden zo met mondjesmaat toch nog door naar de pers (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/79/51/lang,nl). De uitspraken van Raes in het bewuste televisie-interview zijn dus niet zomaar een slip of the tongue, maar weloverwogen meningen.

In het Netwerk-interview uitte Roeland Raes zijn twijfels over de echtheid van het dagboek van Anne Frank en, kort, over de omvang en systematiek van de Holocaust. In een niet uitgezonden deel van het interview, maar wel gepubliceerd in De Morgen en andere kranten, zei Raes dat er systematiek zat achter de Jodenvervolging maar niet achter de uitroeiing. Volgens Raes waren de cijfers over de slachtoffers onder het nazi-regime sterk overdreven, en waren de uitroeiingskampen eerder werkkampen waar de levensomstandigheden weliswaar erbarmelijk waren. Zowel het Brussels parket als het Forum der Joodse Organisaties en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en racismebestrijding zagen daarin een duidelijke ontkenning en minimalisering van de Holocaust. De originele bouwplannen voor het concentratie- en vernietigingskamp van Auschwitz waren toen nog niet teruggevonden (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF08112008_025), maar toch moet je al van bijzonder kwade inborst zijn om de uitroeiing van Joden en anderen te ontkennen en minimaliseren.

Toen vorige week het intussen massaal gedownload filmpje bekend geraakte van de een antisemitisch lied zingende FN-senator Michel Delacroix en zijn VB-vriend Luc Van Keerberghen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6415470/nasleep-van-zingende-fnvoorzitter-vb-sluit-af) zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers vrijdag in De Standaard: “Er zijn inderdaad in het verleden nog soortgelijke incidenten geweest, maar al de betrokkenen moesten de partij meteen verlaten. Ex-senator Roeland Raes heeft uit eigen beweging Vlaams Belang verlaten.” Een uitspraak met een hoog Joe the Plumber-gehalte. “Natuurlijk ben ik nog lid van Vlaams Belang. Ik zit zelfs in de partijraad”, reageerde Roeland Raes zaterdag in De Standaard. “Er heeft mij ook nooit iemand gevraagd om de partij te verlaten.” Dat klopt. Aanvankelijk pleitte Philip Dewinter in het VB-partijbestuur zelfs nog voor begrip voor de uitspraken van Raes, maar toen Dewinter de bui vanuit de joodse gemeenschap in Antwerpen zag hangen veranderde hij 180 graden van houding (zie: http://www.blokwatch.be/index.php?option=com_content&task=view&id=693&Itemid=39).

Roeland Raes nam ontslag als VB-ondervoorzitter en -senator; in Lovendegem bij Gent bleef hij partijsecretaris. In april dit jaar gaf Raes de functie van plaatselijk partijsecretaris door aan Geert Neirynck nu die niet langer plaatselijk VB-voorzitter was. Neirynck kennen we nog van zijn weinig om het lijf hebben VB-reclame (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3555103/geert-neirynck-weinig-om-het-lijf). Roeland Raes bleef wel bestuurslid van het VB-Lovendegem en werkt enkele dagen per week als vrijwilliger in het VB-archief op het partijhoofdkwartier in Brussel. “Euh ja, dat klopt. Hij werkt in het archief”, moest Bruno Valkeniers zaterdag toegeven. “Als de feiten klaar en duidelijk zijn, dan moet hij eruit. Maar het gaat om een beslissing van voor mijn tijd. Ik was toen nog geen lid en ik wil eerst alle details kennen”, zei Valkeniers nog. “De zaak staat maandag op de agenda van het partijbestuur.” Na dat partijbestuur werd evenwel geen persmededeling verspreid over de zaak-Raes. Men is daar allicht met een visadempje aan het wachten op de uitspraak van de rechtbank vandaag.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: raes, negationisme |  Facebook | | |  Print

13-11-08

FRANS NOLLET OVERLEDEN

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) verneemt met veel spijt en droefheid het overlijden van Frans Nollet, tot halverwege de jaren tachtig verantwoordelijk uitgever van de AFF-publicaties.

Frans Nollet was één van de gewapende weerstanders onder het nazi-regime, lid van de Patriottische Milities en van het Onafhankelijkheidsfront (zie: http://www.verzet.org/content/view/358/37 en http://www.cegesoma.be/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=63&lang=nl). Hij was vaandeldrager van het Onafhankelijkheidsfront Antwerpen. Frans droeg het Anti-Fascistisch Front (AFF) een warm hart toe. Hij volgde vakbondssecretaris Frans Lauwers, vader van huidig Antwerps schepen Guy Lauwers, op als verantwoordelijk uitgever van de AFF-publicaties tot halverwege de jaren tachtig als Ed Steffens dit overnam. Frans is maandag op tachtigjarige leeftijd overleden. Op dezelfde dag en in hetzelfde ziekenhuis als Wannes Van de Velde.

De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag om 11 uur plaats in het crematorium van Antwerpen (Wilrijk). Het AFF biedt dochter Nicole, familieleden, vrienden en strijdmakkers van Frans Nollet haar innige deelneming aan.

22:33 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam |  Facebook | | |  Print

MORELLEKE UITSTELLEKE

We hebben al verschillende koosnaampjes gehoord voor Marie-Rose Morel. Morelleke Forelleke is natuurlijk de bekendste, zoals hoe Frank Vanhecke spreekt over zijn oogappel (zie: http://www.youtube.com/watch?v=Y8-3rnudK74&feature=related). Marie-Rose Rebel is een andere, naar aanleiding van hoe zij voortdurend kapt op de vakbonden wegens hun “machtsmisbruik, onwettige praktijken en pro-Belgisch discours.” 

Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden: Morel Snottebel, om maar iets te noemen dat spontaan door onze geest waait. Morelleke uitstelleke hadden we nog niet gehoord, maar staat deze week in ’t Pallieterke. Het blad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter was aanvankelijk sterk tegen Morel (foto 1), maar de jongste tijd ligt de diva uit Schoten in de bovenste schuif bij ’t Pallieterke. Onder de kop Morelleke uitstelleke verhaalt het blad deze week over de lijstvorming voor de Europese Verkiezingen bij het Vlaams Belang. ’t Pallieterke: “Wie zou denken dat in deze beroerde tijden van overduidelijke mediasabotage van het Vlaams Belang elk lid van die partij blij zou zijn met Morels schoten in de mediaroos, denkt maar rap iets anders, want er zijn verkiezingen op komst en er moeten lijsten samengesteld worden. Voor de Europese lijst van het VB stond vorige keer, zoals nu, Frank Vanhecke op 1 en Marie-Rose Morel als eerste vrouw op 2. Dat zou voor juni 2009 ongewijzigd kunnen blijven. Geen probleem dus, ware daar niet de langbenige ex-miss Anke Van dermeersch (foto 2), die uitgekeken lijkt op de senaat en haar zinnetje op Europa heeft gezet. Het partijbestuur moest de gordiaanse knoop doorhakken, maar de zwaargewichten stuurden strategisch (?) hun kat en de zwaarwichtige beslissing werd… uitgesteld. Hoe zei Johan Vandela uit Oostende dat weer? Een tijdbom in een ijskast stoppen, kan tijd winnen, maar ook… de ijskast doen ontploffen. Wordt vervolgd.”

Wanneer het vervolgd wordt moet ’t Pallieterke misschien niet eens klakkeloos Marie-Rose Morel napraten. Ook bij Phara (zie de 34ste minuuut bij: http://phara.canvas.be/herbekijken/phara-1610-herbekijk/)  benadrukte Marie-Rose Morel dat ze vorige keer als eerste vrouw op de VB-lijst stond, en wilde ze niet horen zeggen dat ze slechts als derde op de VB-lijst stond. Nochtans is dat zo, het was dus niet “Morel als eerste vrouw op 2” (zie: http://elections2004.belgium.be/nl/eur/preferred/preferred_e111_p4602.html). Dat Morel graag een plaatsje hoger in de lijst wil staan heeft natuurlijk alles te maken met (1) het risico dat het VB deze keer geen drie verkozenen meer behaalt bij de Europese verkiezingen, en (2) met het gevaar dat Dewinter vanop de lijstduwersplaats moeiteloos voldoende voorkeurstemmen binnenhaalt om rechtstreeks verkozen te worden. De combinatie van (1) en (2) maakt dat om, na lijsttrekker Frank Vanhecke, kans te maken op een Europees ticket je bijgevolg moet mikken op de tweede plaats op de lijst én de eerste opvolgersplaats. Een venijnig 'compromis' zou kunnen zijn dat aan de ene vrouw de tweede plaats op de lijst en aan de andere vrouw de eerste opvolgersplaats zou gegund worden. Wat de keuze tussen Morel en Van dermeersch betreft zijn wij overigens zeer objectief. Wij supporteren voor de ene noch voor de andere.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

12-11-08

ANTWERPEN IS IN ROUW

Wie gisteren in Antwerpen rondwandelde trof daar een doodse stad. Dat had natuurlijk in de eerste plaats te maken met 11 november, dag waarop er meer winkels dicht zijn dan op een gewone zondag. Dag ook die een feest zou moeten zijn wegens de wapenstilstand, maar waarop we toch meer aan de doden denken die in oorlogen vallen.

Het is in de omstandigheden moeilijk te peilen naar de gevoelens van de gewone Antwerpenaren, maar dat we met de dood van Wannes – Wim voor de familieleden en vrienden van het eerste uur – Van de Velde een monument verliezen is onmiskenbaar. “Wannes Van de Velde is een aanhanger geworden van de multiculturele diversiteit”, noteert men met spijt in Vlaams Belang-kringen. Maar… “Ook als hij politiek andere wegen bewandelde, blijft Wannes Van de Velde de volkszanger van het Antwerpse protest tegen de regenten.” Zelfs bij het Vlaams Belang moeten ze dus erkennen dat protest mogelijk is tegen te verwerpen plannen van machthebbers, zonder dat je moet vervallen in het eng nationalistisch, racistisch en populistisch format van het Vlaams Belang.

Marc Didden kreeg bij Phara gisterenavond een vuile smaak in de mond als hij sprak van de politici die intussen Wannes proberen te recupereren. Didden noemde geen namen, en wij zullen het ook niet doen omdat we niet in naam van Wannes kunnen spreken, maar al wie Wannes nu zo bejubelt moet nu ook maar eens in eigen hert kijken om te zien of wat hij of zij allemaal doet of plant wel volgens de filosofie is die Wannes altijd al bepleit heeft. (Foto: Borstbeeld van Wannes Van de Velde, dat op 27 juni onthuld werd aan de gevel van het Elcker-Ik Centrum in de Breughelstraat. Links onder zie je nog net de stengels van één van de bloementuilen die daar gisteren werden opgehangen.)

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

WAT IS ECHT, WAT IS GEPHOTOSHOPT?

In de nieuwe Humo wordt met ernst gereageerd op het uit de rekken halen van de vorige Humo omwille van de Koekelberg-fotomontages, maar natuurlijk ook met luim. En wie anders kon daarvoor zorgen dan Philip Dewinter? In een zogenaamde lezersbrief pleit Dewinter voor het streng aan banden leggen en in bepaalde gevallen zelfs verbieden van het Photoshop-programma.

“Wat een onschuldig en nuttig computerprogramma lijkt, is in feite een gevaarlijk instrument dat door linkse provocateurs en andere gauchistische oproerkraaiers kan worden aangewend voor het in de wereld sturen van subversieve, bewust foutieve en de rechtsorde ondermijnende informatie”, klinkt het in een communiqué. “Al meermaals werden leden van onze partij op laffelijke wijze besmeurd en in diskrediet gebracht door hen met Photoshop tussen leden van organisaties als Blood & Honour, het Allgermanische Heinische Front, de Ku Klux Klan of zelfs het Südtirolische Folkloretänz Gesellschaft te zetten, lachend naast extreemrechtse politici als Jean-Marie Le Pen (foto 1) en – hij rustte in vrede – wijlen Jörg Haider te plakken of hen met een gestrekte rechterarm af te beelden (foto 2). Dit soort lage en perfide praktijken moet dringend aan banden worden gelegd, als het moet met een gedeeltelijk of totaal verbod op fotoshoppen.”

Philip Dewinter heeft groot gelijk. Als hij echt iets te zeggen heeft bij het VB, stopt het VB dan ook met foto’s te verspreiden als over de Antwerpse kathedraal die nu plots met een minaret zou uitgerust zijn, of politici van traditionele partijen die voorgesteld worden als apen (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Met al dat gephotoshop weet een mens niet meer wat nog echt en wat vervalst is.

 

 • Wat is echt en wat is gephotoshopt bij de foto’s 1, 2 en 3? Stuur ons uw antwoord met de mailknop in de rechterkolom van deze blog en maak kans op een meet and greet met de redactie van deze blog. Vergeet niet je naam en adres, en desgevallend telefoonnummer, te vermelden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, dewinter, media |  Facebook | | |  Print