06-12-08

JEAN-MARIE DEDECKER: RECHT VOOR DE RAAP, MAAR NIET RECHTLIJNING

In het jongste nummer van Joods Actueel (zie: http://www.joodsactueel.be) wordt onder de kop Verdwaalde judocoach of onvolprezen staatsman? Jean-Marie Dedecker geïnterviewd. Met enige reserves. “De man staat niet bepaald bekend om zijn sympathieën voor de Joodse staat”, noteert algemeen directeur van Joods Actueel Terry Davids opzij van het interview. “Die man, die trouwens politiek bedrijft à la Degrelle (een schandaal hier en daar oprakelen) is een gevaar voor de democratie. (…) Het is onaanvaardbaar met een dergelijk personage business as usual te voeren”, zegt André Gantman in een naschrift. Gantman die zelf als voormalig advocaat en politicus, en ook nadien, ook wel niet van onbesproken gedrag is (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3138758/andre-gantman-terug-in-de-politiek). Dat mag ook wel gezegd worden.

Joods Actueel vraagt Jean-Marie Dedecker wat hij vindt van de uitspraken van Alex Agnew die bij Joods Actueel in een verkeerd keelgat vielen (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ref=hv&ArticleID=R31O6VBO) en het SS-teken op de gevel van het extreemrechtse café De Beest en de reactie daarop van Joods Actueel (zie:   http://aff.skynetblogs.be/post/6088300/sssymbool-op-antwerpse-kroeg-dewinter-blijft-  en http://aff.skynetblogs.be/post/6097039/uitbater-cafE-de-leeuw-van-vlaanderen-alias-d). Jean-Marie Dedecker: “Ik vind dat jullie over een erg lage tolerantiedrempel beschikken. Ik kan daar wel begrip voor opbrengen omdat ik het plaats als een logisch gevolg van het vele leed dat de Joodse gemeenschap eeuwenlang heeft ondergaan. Maar ik wil ook een duidelijk statement maken: ik ben voor de absolute vrije meningsuiting. Voor mij betekent dit dat alles kan getoond en geschreven worden. Bij mijn talrijke bezoeken aan Joodse musea en dergelijke heb ik trouwens veel karikaturen en zelfs humoristische benaderingen gezien over concentratiekampen en over de Soah, en dat van de hand van Joodse mensen zelf.” Waar de humor aan de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen, alias De Beest, zit hebben wij wel niet begrepen.

Maar terug naar Joods Actueel. Die vraagt Dedecker nog hoe ver de vrije meningsuiting moet gaan. Wat met de neonazi’s van Blood and Honour? Of negationisten die de Holocaust in vraag stellen. “Volgens uw partijgenoot Jurgen Verstrepen moet ook dit kunnen.” Jean-Marie Dedecker: “Over Blood and Honour kan ik kort zijn: dat zijn gewoon een bende gekken. Laat ze maar samenkomen en vergaderen. Ik ben absoluut een antifascist en wil de negationisten zeker niet verdedigen, maar ze mogen niet oproepen tot geweld. Er bestaan momenteel wetten en die moeten gerespecteerd worden. Ik ben tegen de bestraffing van een opinie. Wat doe je dan met de haatpreken in sommige Brusselse moskeeën? Ook verbieden?” Maar senator Delacroix die een liedje zingt over een meisje dat vergast werd in Dachau… (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6415470/nasleep-van-zingende-fnvoorzitter-vb-sluit-af). Jean-Marie Dedecker: (heftig) ”Dit was dégoutant. Dat kan zeker niet, die man is een senator! Iemand die zulke uitlatingen doet is zijn ambt als senator niet waardig.”

Rechtlijnig kan je Jean-Marie Dedecker niet noemen. “Wetten (…) moeten gerespecteerd worden” (dus ook de wetgeving op het negationisme?!, red.); maar tezelfdertijd zeggen tegen de bestraffing van opinies te zijn… Als FN-senator Claude Delacroix anti-Joodse uitspraken doet is dat “dégoutant”; maar Blood and Honour’ers die hetzelfde, en zelfs nog erger, doen mogen gewoon blijven "samenkomen en vergaderen"...

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.