31-12-08

FRANK VANHECKE ACHTER ZIJN PC NA KRITIEK OP DEZE BLOG

Dat deze blog dagelijks gelezen wordt door VB-personeelsleden wisten we. En blijkbaar wordt daarover gerapporteerd naar hogerhand, want tweede kerstdag reageerde Frank Vanhecke al op wat wij daags voor Kerstmis schreven over zijn blog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081224).

Frank Vanhecke (na correctie van de taalfouten, het gebruik van hoofdletters moet Vanhecke blijkbaar nog aangeleerd worden): “Nu ik zeker weet ten minste één regelmatige bezoeker te hebben – met name een redacteur van de webstek van het Anti-Fascistisch Front, waarvoor dank – neem ik me voor deze blog met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk actueel te houden. We moeten die jongens van het AFF immers regelmatig wat ergernis voederen, anders blijven ze maar zagen over de zoveelste bijeenkomst van een paar tientallen kale knikkers (dankzij het AFF weten wij dat deze gevaarlijke samenzweerders bijeenkomen in Poelkapelle, Roesbrugge-Haringe, Bachte-Maria-Lombeek, Driewegenkapelleke of andere strategisch vitale knooppunten van het land). Zodus.” De ene VB-voorzitter zegt dat enige vorm van betrokkenheid bij organisaties zoals Blood and Honour voor hem onduldbaar is (Bruno Valkeniers, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6571485/het-ene-nieuwjaarskaartje-is-niet-het-andere); de andere (gelukkig de oud-voorzitter) lacht met wie Blood and Honour verwerpelijk vindt, daarover bericht en die organisatie aanklaagt.

Na die inleiding meldt Frank Vanhecke ons dat “Wilfried Martens weggerukt (is) uit zijn huiselijk geluk om weer eens het land te redden.” We weten niet wat Vanhecke denkt over de nieuwe eerste-minister Herman Van Rompuy. Na zijn reactie op het AFF-artikel heeft Vanhecke niet meer geblogd. Maar wat maakt het uit? Vanhecke heeft er allicht geen vertrouwen in. Frank Vanhecke: “Zachte heelmeesters blijven stinkende wonden maken. Zolang men weigert de juiste diagnose te stellen kan dit land niet genezen. België is doodziek. Vlamingen en Franstaligen zijn het over àlles oneens en dit land is in handen van een kaste die enkel uit is op het behoud van privilegies. Dat is de kern van de zaak. (…) Wat Vlaanderen nodig heeft zijn mensen die écht eens vijf minuten politieke moed tonen. Dat de Vlaamse Kamerleden een paar dagen geleden niet eens de moed hadden om de splitsing van BHV erdoor te duwen spreekt echter boekdelen over de ruggengraatloosheid van onze Vlaamse volksvertegenwoordigers. Pater Stracke wist het al, de Vlamingen zijn een volk van honden, met slechts hier en daar een rashond.”

Pater Stracke is een man die door Karel Dillen als één van zijn inspiratiebronnen genoemd werd, een man ook die wel eens samen met Karel Dillen een groet met gestrekte rechterarm bracht. En vooraleer je daar het ergste over gaat denken, Karel Dillen legde dat zo uit: “Die gestrekte arm van toen had geen ideologische inhoud, was geen verderzetten van een afgesloten verleden, betekende geen Hitler-aanbidding. Het was gewoon een rebellengeste, een uitdaging, een zich niet neerleggen bij een Vlaamse Beweging van de lauwheid en de makheid, een zich niet neerleggen bij een Vlaamse Beweging welke voorgoed een C.V.P.-keurslijf moest dragen.” Voilà. Karel Dillen in zijn boek Wij, marginalen. Meer dan vijftig jaar later is nog geen jota veranderd. En waren de ‘rashonden’ de laatste jaren flink toegenomen, het ziet er naar uit dat hun aantal bij de volgende verkiezingen weer gaat afnemen. (Illustratie: Niet zomaar een hond, maar de hond die Marie-Rose Morel laatst op een VB-pamflet zette om te illustreren hoe waakzaam het VB-Schoten wel is.)

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke |  Facebook | | |  Print

DEWINTER HOORT TERUG BETER AAN LINKEROOR

Niets menselijks is ons vreemd, en we wensten Philip Dewinter een paar dagen geleden dan ook beterschap toe toen hij plat te bed bleek te liggen omwille van problemen met zijn gehoor (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081226). Gazet van Antwerpen stelde gisteren de fans van Dewinter gerust: Dewinter hoort terug beter na een operatie aan zijn linkeroor.

De chirurgische ingreep was nodig om Dewinter te behoeden voor oprukkende doofheid. Dewinter lijdt aan otosclerose, een erfelijke afwijking waardoor vanaf de middelbare leeftijd de beentjes van het middenoor verkalken en het gehoor vermindert. Vandaar dat Dewinter de jongste jaren geregeld te zien was met een hoorapparaat. Dewinter: “Mijn gehoor was teruggevallen tot een derde. Maar sinds de microchirugische ingreep is dat vermogen weer bijna verdubbeld. Mijn hoorapparaat heb ik nu niet meer nodig, tenzij misschien op vergaderingen met veel geroezemoes.” Op partijvergaderingen zal Dewinter zijn hoorapparaat bijgevolg waarschijnlijk niet meer nodig hebben als hij als De Grote Baas spreekt; in de Antwerpse gemeenteraad en het Vlaams parlement zal dat ongetwijfeld anders zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

30-12-08

DE BEGINJAREN VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN. COMBAT 18-CONCERT: FIJN MAAR KLEIN

Alert!-december-2008BH-concert 29 november 2008C18-BH.Vl.-25 okt. 2008 Den HaagAlert! (foto 1, zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/4_12/4_12.html) brengt in haar jongste nummer de beginjaren van Blood and Honour Vlaanderen in beeld. Wat voorafging aan het huidige traditionele Blood and Honour Vlaanderen, de club van Chris Moorkens en Zzz, en de huidige Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen van Arnoud Kuipers. Ian Stuart Donaldson in het Odal-café van VMO-leider Bert Eriksson, de Brusselse connectie, het Brugse postorderbedrijf Excalibur, de kameraadschapsavonden van Voorpost, de oprichting van de Combat 18-groep die vijf jaar na hun eerste concert bekendheid verwierf als de BBET-aangehouden… Verplichte kost voor wie de geschiedenis van Blood and Honour Vlaanderen wil kennen.

Maar hoe is inmiddels het concert verlopen dat de jongste generatie Combat 18’ers van Blood and Honour Vlaanderen op 29 november inrichtte (foto 2 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081128)? Goed – toch als we de inrichters mogen geloven. Van ‘surprise bands’ was niemand te zien, maar de andere aangekondigde groepen waren er wel. Het Duitse Extressiv opende de avond met eigen nummers en covers, en tegen het einde van hun set hadden ze de aanwezigen enigszins opgewarmd voor de rest van de avond. Maar eerst moesten Arnoud Kuipers (Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen) en Marko Gottschalk (Oidoxie) de aanwezigen nog toespreken. De eerste zei een paar woorden over de nood van Europese samenwerking (tussen Combat 18-secties, wel te verstaan – red.); de tweede vroeg een minuut stilte voor Mathias Mock, een enkele dagen na het C 18-concert in Zandvliet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927) bij een tragisch ongeval omgekomen lid van Oidoxie’s Streetfighting Crew. En voor het eerst, van alle Blood and Honour-concerten in Vlaanderen de voorbije jaren, lukte het één minuut stilte te krijgen. Maar natuurlijk, met maar ‘drie man en een paardenkop’ in de zaal is dat gemakkelijker dan met enkele honderden aanwezigen.

Oidoxie speelde daarna Einer Von Uns, waarna het verder ging met het klassieke repertoire zoals (Combat 18 =) Terrormachine (zie: http://www.youtube.com/watch?v=aT_bZgeTyi4), afgewisseld met nieuwe songs als Brothers of 28. Daarna was het de beurt aan de oudgedienden van het Franse Bagadou Stourm, die ook al voorkomen in de voorgeschiedenis van Blood and Honour Vlaanderen zoals geschetst in de jongste Alert!. Het Slowaakse Project Vandal mocht de avond afsluiten, wat ze loeihard deden. Een Duitse concertganger zei achteraf dat het concert “super” was. “De sfeer was buitengewoon, het was beter dan gigs met 3 000 bezoekers.” Dat laatste is alleszins blufpoker. In Weelde waren er twee jaar geleden tweeduizend concertgangers voor een avondje ingericht door Blood and Honour Duitsland, maar sindsdien ging het enkel bergaf. Voor de organisatie van het concert op 29 november werd beroep gedaan op de East Side Crew van Blood & Honour France, een Duitse C18-crew en Oidoxie’s Streetfighting Crew.

De precieze plaats van het concert en het juiste aantal bezoekers is niet bekend. Bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen zwijgen ze erover, en zelfs in de regionale pers is geen enkel bericht verschenen over het concert. Nochtans zijn de Combat 18’ers opvallende figuren, niet echt iets wat je dagelijks met tientallen ziet rondlopen in dorpen en gemeenten (foto 3: Combat 18’ers van Blood and Honour Vlaanderen bij een betoging in Den Haag op 25 oktober 2008, met vooraan Arnoud Kuipers). Pers en politie spraken wel van een Blood and Honour-concert in Rijkevorsel, maar dat was niet de Combat 18-avond maar ‘slechts’ het verjaardagsfeestje van Dieter Samoy (Kill Baby Kill!, Les Vilains – zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6489935/dubbel-feest en http://aff.skynetblogs.be/post/6492674/website-club-valhalla-van-internet-verwijderd).  Als er voor dit verjaardagsfeestje, met naargelang de bron 50 tot 80 aanwezigen, beroering ontstaat bij de bevolking en de politie, en het Combat 18-concert gaat diezelfde avond elders ongemerkt door, kan het haast niet anders dan dat er daar een pak minder volk was dan in Rijkevorsel. Meer volk op en achter het podium dan in de zaal.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

- Het jaaroverzicht 2008.
- Frank Vanhecke reageert op AFF-artikel.
- …

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

29-12-08

PETITIE ‘CULTUUR MOET VERBINDEN IN PLAATS VAN VERDELEN’ TERUG ON LINE

Vorige week hebben wij hier de petitie Cultuur moet verbinden in plaats van verdelen gemeld en geprezen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081221). Onder andere AFF-woordvoerder Ed Steffens, cartoonist GAL, MO*-hoofdredacteur Gie Goris, ex-staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans en professor mediarecht Dirk Voorhoof waren bij de eersten om de petitie te tekenen. Petitie die pleit voor een cultuurbeleid niet uitsluitend op basis van taalgemeenschap of andere exclusieven, maar ook met erkenning van onze rijke  Belgische geschiedenis en context.

Vorige week vrijdag werd de website waarop de petitie staat gehacked door tegenstanders. In een reactie zegt de initiatiefnemer voor de petitie: “Andere meningen dan die dewelke zij (de hackers, red.) verkondigen mogen niet gehoord worden. Zelfs met rechtsongeldige middelen pogen zij derden het zwijgen op te leggen. (…) Na de stormloop voor de Facebook-actie waarbij men zijn sympathie voor zijn Franstalige landgenoot kan te kennen geven (zie: http://nl-nl.facebook.com/group.php?gid=40685247431) vreest men nu waarschijnlijk op verdere toenaderingspogingen van Belgische burgers onderling. Veel liever zien zij de haat regeren. De doorsnee burger heeft blijkbaar genoeg van het politieke afbraak schouwspel. Dit keer zijn het niet allerhande grote organisaties die de politici tot de orde roepen maar gewone burgers zoals u en ik. Burgers  die de bescheiden amateuristische middelen waartoe ze beschikken inzetten om zo te pogen enige invloed op de beleidsmakers uit te oefenen. Dat moet wel een gigantische doorn in het oog zijn van deze ruziestokers.”

Intussen is de website terug online, en kan de petitie dus verder getekend worden. Als reactie op het hacken plaatst AFF-Verzet vandaag opnieuw een oproep om deze petitie te tekenen. Hopelijk besteden echter ook de kranten en andere media de nodige aandacht aan dit initiatief.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

HET ENE NIEUWJAARSKAARTJE IS NIET HET ANDERE (2). HET VB ALS TWEEDE KANS VOOR CRIMINELEN

Alhoewel Bruno Valkeniers (foto 1) bestuurslid is van het Wies Moens-vormingsinstituut staat op zijn nieuwjaarskaartje geen verwijzing naar Wies Moens, één van de oprichters van het fascistische Verbond van Dietse Nationaal-Solidaristen (Verdinaso) en ter dood veroordeelde collaborateur. Neen. Valkeniers is niet zo zot als Bert Deckers die op zijn nieuwjaarskaartje meent te moeten pronken met Joris Van Severen, nog een oprichter van het Verdinaso (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6568731/het-ene-nieuwjaarskaartje-is-niet-het-andere). Bruno Valkeniers heeft ook geen woord over voor de Joelfeesten waaraan een aantal VB’ers de voorbije dagen deelnamen, Valkeniers laat dit heidens gebruik over aan de folklore. Voor hem is het een eenvoudig: “Zalig Kerstfeest en een Gelukkig en Strijdbaar 2009”, in een ondergesneeuwd Vlaams landschap. Waar een ster is blijven stilstaan boven de kerktoren, en waar een sneeuwman beduusd kijkt naar een door een laagje sneeuw afgedekt VB-logo (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding).

“Ik amuseer me goed in deze job”, lachte de 53-jarige Antwerpse ex-havenbaas wanneer Gazet van Antwerpen hem drie weken geleden vroeg of hij nog geen spijt heeft van zijn carrièrewending. “Stevige concurrentie van LDD en N-VA, verhalen over feesten waar nazi-liedjes worden gezongen, een schamele score van 14 procent in de peilingen, het feuilleton rond Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke: in de eerste negen maanden van zijn voorzitterschap heeft Bruno Valkeniers een royale portie rampspoed over zich heen gehad”, vatte Gazet van Antwerpen de situatie anders samen. De krant weet overigens ook dat Valkeniers vergeleken wordt met de spitsen van voetbalclub Germinal Beerschot: “Hij ziet geen kansen en als er zich toch een aandient, dan trapt hij die naast.” Valkeniers kan niet anders dan hartelijk lachen met die laatste vergelijking, en dan herhalen wat hij al een tijd zegt in alle mogelijke interviews: “Ik laat anderen graag scoren. De tijd dat ik mezelf meer ga profileren als uithangbord van de partij komt nog wel.”

Wat denkt de voorzitter intussen van de concurrentie die hij van LDD en N-VA krijgt? Bruno Valkeniers: “Ik vind Jean-Marie Dedecker een toffe knol, maar hij gaat door de mand vallen. Dat bewijzen de interne twisten bij LDD en de discussies over het boek van Jurgen Verstrepen nu al. Met N-VA voel ik me meer verwant, al geloof ik niet in een stap-voor-stap-strategie om de Vlaamse onafhankelijkheid te realiseren.  (…) In de media zegt Bart De Wever dat hij niks wil weten van het VB. Ik neem daar akte van (glimlacht raadselachtig). En ik kijk vol vertrouwen uit naar de verkiezingen.” Op welk percentage hij mikt, wil Valkeniers echter niet kwijt. “Mijn objectief is de Vlaamse onafhankelijkheid. Ik kijk verder dan deze verkiezingen”, antwoordt Valkeniers. Over de soap met Marie-Rose Morel geeft Valkeniers toe: “Op een paar momenten heeft zij zelf de behoefte gevoeld om daarvan (haar vechtscheiding, red.) iets te delen met enkele journalisten. Zelf had ik dat niet gedaan, maar ik begrijp haar wel.”

En wat met de VB’ers met nazi-sympathieën? Bruno Valkeniers: “Als er bewijzen zijn, dan zetten we zulke mensen meteen uit de partij. Het VB is geen racistische partij, en het zingen van racistische liederen of enige vorm van betrokkenheid bij organisaties zoals Blood and Honour is voor mij onduldbaar. Maar als we alle Vlaamse politici moeten vervolgen die ooit een Duits liedje hebben gezongen, dan is er nog veel werk aan de winkel.” Valkeniers moet natuurlijk niet de gangen van alle Vlaamse politici nagaan. De VB-politici zou volstaan, en hij zou al kunnen beginnen met navragen welke Duitse liedjes op de NJSV-avond vrijdag 19 december gezongen werden, in café De Leeuw van Vlaanderen, onder leiding van Antwerps VB-gemeenteraadslid Geert Brouwers en VB-parlementslid Pieter Huybrechts. “Ik waarschuw onze leden wel voor wat ze bijvoorbeeld doen op Facebook en andere communities op het internet. Iedereen heeft het recht zijn vrienden zelf te kiezen, maar wij treden op tegen alle activiteiten die niet door de beugel kunnen”, vervolgt Valkeniers. Vandaar dat genoemde Pieter Huybrechts na het bekend worden van zijn aangebrande vrienden op Facebook (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/10/neonazi-heeft-op-facebook-heel-wat.html) intussen van Facebook is verdwenen, en verstek gaf voor de debatavond over solidarisme die het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 28 november in een Antwerps café inrichtte?

Toch staat Bart Debie nog steeds op uw loonlijst, merkt Gazet van Antwerpen op. Bruno Valkeniers: “Bart Debie is veroordeeld voor feiten die lang voor zijn tijd bij het VB hebben plaatsgevonden. Iedereen verdient een tweede kans, dus ook hij.” Dat is de beste: het VB als plaats waar voor racisme, diefstal, schriftvervalsing en geweld veroordeelden, terecht kunnen voor ‘een tweede kans’. Bij Debie is overigens op kerstdag voor de vierde keer ingebroken in zijn nieuwe Brusselse woonst. Als de daders gepakt worden, en mocht de rechter een alternatieve straf overwegen, kunnen ze allicht terecht bij het VB als plaats waar ze die alternatieve straf kunnen uitzweten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, valkeniers |  Facebook | | |  Print

28-12-08

VANDALEN VERNIELEN JOODS RELIGIEUS SYMBOOL IN ANTWERPEN

Als het mogelijk is proberen we deze dagen de drukte van de winkelstraten en kerstmarkten te vermijden, en zo waren we gisteren op wandel in de Antwerpse jodenbuurt. Op een hoek zagen we er een metershoge kandelaar staan, duidelijk in verband met een Joods feest – maar er stond geen woordje uitleg bij voor niet-Joden. Intussen weten we dat het naar aanleiding van het Joodse Chanoeka-feest is (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka). Helaas vernemen we dat nadat de redactie van Joods Actueel ons signaleert dat eenzelfde kandelaar op de Antwerpse Meir in de nacht van vrijdag op zaterdag is vernield door vandalen (foto).

De kandelaar is een initiatief van de Chabad-beweging die tot doel heeft Joodse mensen dichter bij het geloof te brengen en harmonie tussen de verschillende geloofsgenootschappen te promoten. Jossi Slavaticki, woordvoerder van Chabad-Antwerpen: “Na de terreuraanslag in Mumbai waarbij tien mensen omkwamen in het plaatselijke Chabadhuis wilden we met onze Antwerpse kandelaar trachten licht en hoop te promoten in onze stad, opdat conflicten van alle aard hier nooit mogen plaats vinden. Wij vinden het een zeer spijtige zaak en zijn gechoqueerd. De kandelaar opnieuw gereedmaken voor gebruik zal nu niet meer lukken, maar volgend jaar zijn we vast van plan om er opnieuw te staan.” Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, is de afbraak blijkbaar gebeurd in de nacht van vrijdag op zaterdag, dus voor het geweld in het Midden-Oosten losbarstte. Michaël Freilich: “In ieder geval heeft de Antwerpse Joodse gemeenschap geen enkele invloed op de situatie in Israël, wij zijn Belgische staatsburgers net als iedereen in ons land. Het is in deze moeilijke periode zeer belangrijk dat mensen het verschil maken tussen een religie en een nationaliteit.”

Het Forum der Joodse Organisaties is ervan overtuigd dat het om een daad van racisme gaat, en heeft klacht neergelegd bij het Centrum voor Gelijkheid van kansen en Racismebestrijding. Chabad-Antwerpen heeft klacht neergelegd bij de politie. Met de camera’s die op de Meir hangen zou het niet zo moeilijk moeten zijn om de daders op te sporen. Later deze week signaleren wij hier nog een ander geval van vandalisme. In dát geval hebben de daders de naam van hun organisatie achtergelaten. Voorpost.

14:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, racisme |  Facebook | | |  Print

HET ENE NIEUWJAARSKAARTJE IS NIET HET ANDERE (1)

Nieuwjaarskaartje Bert DeckersVandaag, 28 december, is het de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’. Historisch kan men echter beter spreken van de Dag van de Onschuldige Kinderen (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onschuldige_Kinderen). Bert Deckers, voorzitter van de Antwerpse VB-jongeren, is onnozel en niet onschuldig. Het is dan ook om die eerste betekenis dat we het vandaag even zullen hebben over de man zijn nieuwjaarskaartje.

Bert Deckers grootste wapenfeit het voorbije jaar was de organisatie van de Dag van de Rechts Europese Jeugd waarvoor een aantal (extreem)rechtse jongerenorganisaties (de jongeren van de FPÖ, de Lega Nord…) tot jongeren van nog rechtsere organisaties (het Spaanse Democracia National, het Hongaarse HVIM…) naar Antwerpen werden gehaald (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5831746/dag-van-de-rechts-europese-jeugd-rechts-recht). Hoofdspreker was Carl Lang, toen nog Front National-lid, intussen bij het FN buitengegooid door Jean-Marie Le Pen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081118). Uit eigen land was op die Dag ook het Nieuw-Solidaristisch Initiatief (N-SA) aanwezig. Niet officieel uitgenodigd, maar wel prominent aanwezig (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5870012/welkom-of-niet-bij-de-vlaams-belang-jongeren). Bert Deckers is het voorbije jaar ook getrouwd en daarop van Antwerpen naar Balen, in de Kempen, verhuisd. Hij is Antwerps provincieraadslid en mag zich verder onledig houden met het lay-outen van VB-blaadjes.

De ene mens wenst de andere met Nieuwjaar “een goede gezondheid” toe, of “al wat ik maar kan wensen” of… Je weet het zelf ook wel. Bij Bert Deckers is het: “Waar orde heerst, zal chaos wijken”. Op de achtergrond heeft hij niet zijn eigen foto gezet. Niet dat Bert Deckers zo bescheiden is: overal waar hij kan poseert hij naast ‘bekende koppen’, al is het maar Bart Debie. Neen, op Bert Deckers’ nieuwjaarskaartje staat de kop van Joris Van Severen (1894 - 1940). Joris Van Severen evolueerde van een linkse en democratische flamingant tot steeds rechtsere en anti-democratische gedachten. In 1931 richtte hij het Verdinaso op, dat zou uitpakken met een eigen militie, uniformen, een anti-parlementair programma en antisemitisch woordgebruik. Vanseveren beoogde niet alleen de hereniging van Vlaanderen en Nederland, maar wilde ook nog stukken van Wallonië onderbrengen in zijn Heel-Nederlands ideaal. In 1940 werd Van Severen in gevangenschap in Frankrijk doodgeschoten.

We weten niet of Bert Deckers ook van “een linkse en democratische flamingant” geëvolueerd is naar… maar dat hij zich verwant voelt met wie Joris Van Severen uiteindelijk is geworden, klopt wel. Bert Deckers zei eerder al een organisatie als de VMO tegenwoordig niet te zien zitten, maar destijds zou hij wel bij de VMO zijn geweest (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5055461/komen-de-bottines-en-koppelriemen-terug-in-he). Bert Deckers heeft ook een grotere probleem met het Anti-Fascistisch Front (AFF) dan met de neonazi’s van Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5491188/voorzitter-antwerpse-vlaams-belang-jongeren-h). (Morgen: Het nieuwjaarskaartje van Bruno Valkeniers.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

27-12-08

"LATEN WE DEWINTERS REDENERING DAN OOK DOORTREKKEN"

Socialisten als Freddy Willockx (foto 1), zo zijn er geen nieuwe meer. In Humo geeft Willockx deze week toe dat hij het tegenwoordig veel moeilijker zou hebben om er te geraken. Freddy Willockx: “Omdat ik denk dat mensen veeleisender zijn geworden qua voorkomen.” En als er mensen zijn die qua uiterlijke beter wegkomen dan Willockx, maar wel nog wat donkerroder zijn, dan worden ze niet gehoord door de partijhiërarchie. Dat is wat Erik De Bruyn van SP.A Rood lijkt te beurt vallen (zie: http://www.knack.be/nieuws/belgie/erik-de-bruyn-wil-naar-vlaams-parlement/site72-section24-article27191.html). Zo gaan we er niet op vooruit.

Freddy Willockx is overigens een heerlijk man om te interviewen. Op drie kwartier tijd vertelt Willockx je meer interessante zaken dan je bij een andere politieker na twee uren peuteren kan loskrijgen. Gevraagd of hij vandaag opnieuw aan een politieke carrière zou beginnen, antwoordt Willockx deze week in Humo: “Ja – als het vandaag weer 1970 zou zijn. Ik ben blij met mijn carrière (burgemeester van Sint-Niklaas, Belgisch en Europees parlementslid, minister en regeringscommissaris na de dioxinecrisis, red.), maar een jaar of tien, vijftien geleden was de politiek geen pretje. De sfeer was compleet verziekt door de opkomst van het Blok. Dat wil ik niet meer meemaken, en achteraf bekeken hadden we dat fenomeen veel kordater kunnen aanpakken. Ik herinner me dat Willy Claes op een ministerraad gepleit heeft om enkel nog democratische partijen te financieren. Hij kreeg alleen steun van de Walen, maar dat had ons veel ellende kunnen besparen. We hebben ze niet alleen groot laten worden, we hebben ze verdorie zelfs gesponsord ook!”

Over die partijdotatie – jaarlijks vier miljoen euro van de verschillende overheden in ons land – stond vorige week overigens nog een opiniestuk in Knack, van Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck (foto 2). Die was gaan luisteren naar een debat in het Vlaams parlement over de verhouding tussen politiek en media. Aanleiding is de golf van ontslagen in de mediasector (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081205). Men denkt aan loonlastverlaging, specifieke statuten en andere maatregelen om het aantal journalisten en de kwaliteit van de media te handhaven. Het VB was de enige partij die opperde dat overheidssteun leidt tot een aantasting van de persvrijheid. Werner Marginet en Philip Dewinter pleitten ervoor om alle perssteun af te schaffen. “Als de media persvrijheid willen, dan is dat prima. Maar niet op kosten van de belastingbetaler. Als men dingen wil publiceren die de regels van de neutraliteit en de objectiviteit met de voeten treden, dan moet men het zelf betalen en zorgen dat er een markt voor is”, zei Dewinter.

Die redenering werd door Bart Caron (ex-Vl.Pro) gecounterd met een verwijzing naar de cultuursector: “Vindt u dat kunst vrijer was toen er nog geen overheidssteun bestond? Toen kunstenaars van mecenassen afhankelijk waren?” Dewinter hield voet bij stuk: “Inderdaad. Via overheidssteun – en natuurlijk zit daar een verborgen politieke agenda achter – koopt men de politieke correctheid van de media af. Dat is de realiteit.” Karl van den Broeck: “En zo blijft een mens zich verbazen over de selectieve verontwaardiging van het Vlaams Belang. Die partij ontvangt elk jaar vier miljoen euro partijfinanciering van de verschillende overheden in ons land. Dat is véél meer dan de steun die de Vlaamse overheid anno 2008 geeft aan de geschreven pers. Laten we Dewinters redenering dan ook doortrekken: ‘Als de politieke partijen hun politieke vrijheid willen, dan is dat prima. Maar niet op kosten van de belastingbetaler.’ Het logisch gevolg van het Vlaams Belangstandpunt is dat de racistische partij haar partijdotatie voortaan terugstort in de staatskas.”

Freddy Willockx en Karl van den Broeck hebben gróót gelijk. De politieke klasse heeft het VB gesponsord, maar niets logischer natuurlijk dan dat, gezien het gevaar dat het VB ziet bij overheidssubsidiëring, het VB de subsidiëring door de verschillende overheden terugstort. Een "Neen, bedankt voor het geld van de Belgische staat en andere overheden die wij bestrijden", dat zou Philip Dewinter echt sieren.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, media, vb |  Facebook | | |  Print

26-12-08

DEWINTER TEVREDEN

Er is een tweede VB’er opgedoken in de lijst ‘Belgen van 2008’ volgens een enquête bij 3 500 lezers van Het Laatste Nieuws. Na Marie-Rose Morel op 87, Philip Dewinter op 31. Anders dan andere jaren publiceert Het Laatste Nieuws niet de lijst van het jaar voordien, maar we zullen waarschijnlijk niet mis zijn als we denken dat Dewinter gezakt is in de jaarlijkse top-100.

Philip Dewinter blijkt al een tijdje plat te bed te liggen, en in die toestand nog even te moeten blijven. Het gevolg van een ooroperatie. We zullen daar maar geen (flauwe) grap over maken, maar integendeel maken wij onze wensen voor een spoedig herstel over. Niets menselijks is ons vreemd, en niet alleen omdat het vandaag tweede kerstdag is. Het Laatste Nieuws noemt het VB een ‘bedrijf in moeilijkheden’. “In herstructurering”, probeert Dewinter het beeld alsnog te corrigeren. Philip Dewinter: “Wij moeten ons aanpassen aan nieuwe uitdagingen. Het is zoals Coca-Cola dat wordt bedreigd door Pepsi en Mekka-Cola. Dan moet je nieuwe strategieën uitwerken.” We begrijpen wel waarom Dewinter er Mekka-Cola bijsleurt – in maart brengt Dewinter trouwens nog een boek uit over de “islamisering van onze samenleving” onder de titel Inch’ Allah – maar het was ons laatst opgevallen in de winkels aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout dat je er geen Mekka-Cola meer vindt. Die hype lijkt voorbij te zijn.

Wat Jean-Marie Dedecker aanbiedt, is ersatz-cola, probeert Het Laatste Nieuws. Dewinter: “Daar ben ik van overtuigd ja, en De Wever idem dito. Ze hebben het allebei geprobeerd bij een traditionele partij, ze hebben bot gevangen en nu kopiëren ze ons op een goedkope manier. En u weet, het origineel is altijd beter.” Toch is Dewinter nog altijd voorstander van een Forza Flandria samen met Dedecker en De Wever. Dat VB-voorzitter Bruno Valkeniers niet erg dominant aanwezig is in het politieke landschap vindt Dewinter niet erg. Integendeel, zouden we haast gaan denken. Dewinter: “Hij (Bruno Valkeniers, red.) is de kapitein van een ploeg, geen despoot. Net zoals Frank Vanhecke geeft hij de kopstukken plaats om uit de verf te komen.” Slotvraag: is Dewinter tevreden met het beleid in Antwerpen dat de hoofddoek verbiedt in loketfuncties? Dewinter: “Ik beschouw dat als een persoonlijke overwinning. Maar het mag niet inhouden dat ook al onze tradities overboord worden gegooid. Dat is een stap te ver.”

Dat laatste is waarschijnlijk een verwijzing naar de Sint-Niklaasrel in Antwerpen. De directeur van het Antwerps stedelijk onderwijs verklaarde, in navolging van een paar leerkrachten, dat een kruis op de mijter van Sint-Niklaas in het stedelijk onderwijs niet kan omwille van de neutraliteit die het stedelijk onderwijs in acht moet nemen. Kerstversiering zou wel kunnen, maar een kerststalletje om diezelfde reden dan weer niet. De man werd later teruggefloten door de schepen van onderwijs. Sommigen geven het VB inderdaad alle kansen om te scoren.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

25-12-08

OP KOMST

Aan ons zal het alvast niet gelegen hebben mocht je de volgende dagen niet in vredige sfeer kunnen doorbrengen. De volgende dagen mag je hier immers niet anders dan positieve artikels verwachten.

- Dewinter tevreden.
- "Laten we Dewinters redenering dan ook doortrekken."
- Het ene nieuwjaarskaartje is niet het andere.
- ….

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

NA DE E-MAILS, DE BLOGS (2)

Marie-Rose Morel wees ons op de blog van Frank Vanhecke, maar hoe is het intussen met haar eigen blog?

Het meisje verspreidde op 13 december met een e-mailkaart een oproep om meer bezoekers voor haar blog. Marie-Rose Morel: “Beleeft u soms plezier aan het lezen van mijn weblog? De ene keer een glimlach, de andere keer een frons? Kan ik u af en toe verbazen, ontroeren, in vuur en vlam zetten of attent maken op iets? Dan is het doel van mijn weblog bereikt!” Morel hoopt dat nog meer mensen de weg vinden naar “onze dagelijkse afspraak”, maar dat is dan wel liefde die maar van één kant komt. Morel komt er niet toe elke dag een bericht te posten.

Op 15 december – toegegeven – postte ze wel twee berichten. Eentje over haar uitstap met haar twee zonen naar Parijs. Marie-Rose Morel: “Parijs, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe aan Alexander en Marnix laten zien.” En een bericht over haar 87ste plaats in de top 100 van ‘Mensen van het jaar’ bij Het Laatste Nieuws. Wat haar de gelegenheid gaf om nog een en ander te zeggen over haar vechtscheiding. Marie-Rose Morel: “Ik ben mijn vertrouwen in de liefde kwijt. Hier komt geen man meer binnen.”

Nog eindejaarsnieuws op de blog van Marie-Rose Morel: niet minder dan vijf berichten dat ze opgenomen is bij ‘De beste uitspraken in 2008’ van Het Nieuwsblad, met de quote In de politiek willen ze van iedereen een babe maken, zelfs van Caroline Gennez en dat voor die uitspraak kan gestemd worden om aan te duiden als beste uitspraak van het jaar. Concurrenten zijn onder andere de Republikeinse presidentskandidaat John McCain (“Our economy is strong.”) en mevrouw Herman De Croo (“Zelfs zonen van slagers worden tegenwoordig advocaat. Stel u voor?”).

Waar Marie-Rose Morel dan weer niet over rept, is dat ze in diezelfde krant ook in de running is voor 'Beste koppel'. Het Nieuwsblad over Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke: “Een gans jaar lang al houden beide Vlaams Belang-politici vol dat ze geen koppel zijn. Niet eenvoudig, wanneer je ex-man in de boekjes beweert over bewijzen te beschikken dat het wel zo is en ook Vlaams Belang-politici off the record met smeuïge details komen aanzetten. Vanhecke zelf ligt naar eigen zeggen niet wakker van de roddels. Morel belde dan weer de boekjes om te onthullen dat haar ex-man met de babysit was beginnen aanpappen. Een ‘koppel’ dat ook in 2009 nog van zich zal laten horen.”

Concurrenten voor de titel van koppel van het jaar zijn onder andere Nicolas Sarkozy en Carla Bruni, en Wilfried Martens en Miet Smet. In Gazet van Antwerpen heeft het VB-koningskoppel alvast Miet Smet en Wilfried Martens verslagen. Het huwelijk van de CD&V’ers op 27 september in Lokeren staat op de achttiende plaats in de lijst van belangrijkste binnenlands nieuwsfeit volgens de lezers van Gazet van Antwerpen. Eén plaats hoger staat wat de krant omschrijft als: “Het verval van het Vlaams Belang en de ‘mails’ van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke.” Goed nieuws dus, het is niet voor niets Kerstmis.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

24-12-08

NA DE E-MAILS, DE BLOGS (1)

Gisteren schreven we hier naar aanleiding van de zaak-Raes even over de blog van gewezen VB-voorzitter Frank Vanhecke (foto 1). Zolang hij VB-partijvoorzitter was vond Vanhecke het niet nodig met een eigen blog te beginnen. Nu hij als nieuwe job de supervisie doet over de nationale VB-website begon Frank Vanhecke wel met een eigen blog (foto 2). Overigens net als deze blog bij Skynetblogs. Welkom in de familie!

Het was Marie-Rose Morel (foto 3) die onze aandacht vestigde op Vanhecke’s blog. Het bewijst – voor zover dat nog moest bewezen worden – wat een uitmuntende politica Marie-Rose Morel wel is. Ze heeft oog voor nieuws, en is niet te beroerd om een collega in het zonnetje te zetten. Alhoewel ze niet meer dan een vriendschappelijke relatie met Frank Vanhecke heeft, vestigde zij als eerste de aandacht op Vanhecke’s blog. Rob Verreycken, die als Europarlementsmedewerker beroepshalve werkt voor Europarlementslid Frank Vanhecke, wees pas een week later op de nieuwe blog. De blog is op 6 september aangemaakt, twee dagen later verschenen de twee eerste berichten. Dat Morel en Verreycken pas nu de aandacht vestigen op Vanhecke's blog, respectievelijk op 11 en 17 december, is dan ook een beetje raar. Pas nu iets interessants op de blog, of was er dringend nood aan meer bezoekers?

De twee eerste berichten waren twee keer gejammer over de nakende opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Frank Vanhecke. Het derde bericht ging alweer over hetzelfde. Het vierde bericht ging over een nieuwe klacht tegen Frank Vanhecke. Frank Vanhecke: “Ligt het aan mij of ligt het aan ‘hen’? In elk geval heb ik een nieuwe klacht wegens aanzetting tot raciale haat’ aan mijn been.” Werd hij in het eerste geval aangesproken als verantwoordelijk uitgever van het Sint-Niklase VB-blad (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6453113/frank-vanhecke-wil-niet-dat-het-gerecht-haar), in het tweede geval gaat het om een klacht van een man die meent dat Vanhecke stereotypen onderhoudt die racistisch en vernederend zijn ten opzichte van Afrikanen (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2008/12/opnieuw-klacht-tegen-frank-vanhecke.html). Het vijfde bericht op Frank Vanhecke’s blog gaat over de veroordeling van Roeland Raes negationistische uitspraken, waarover we gisteren al bericht hebben. “Proficiat Belgisch gerecht. Mijn maag keert.”, besluit Vanhecke. In het voorlopig laatste bericht op zijn blog vraagt Vanhecke zich af of het Europarlement in Straatsburg dan wel Mekka huist, nadat het bureau van het Europees parlement de vertoning van Geert Wilders’ film Fitna (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080330) weigerde.

“Help hem (de blog van Frank Vanhecke, red.) mee de toplijst van de Skynetblogs te bestormen, en bezoek hem elke dag!”, schreef Rob Verreycken op 17 december. Veel indruk heeft dat niet gemaakt want de nu meer dan drie maanden oude blog heeft nog maar iets meer dan een 1 200 bezoeken gekregen. Frank Vanhecke zal origineler uit de hoek moeten komen wil zijn blog evenveel bezoekers tellen dan deze AFF-blog. (Morgen: deel twee).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, morel, verreycken |  Facebook | | |  Print

23-12-08

ROELAND RAES IN BEROEP

Roeland Raes gaat in beroep tegen zijn veroordeling wegens negationisme. Raes kreeg op 12 december van de rechtbank in Brussel vier maanden gevangenisstraf met uitstel en moet 1 000 euro morele schadevergoeding betalen aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en aan het Forum der Joodse organisaties. Op 26 februari 2001 stelde Raes in een interview met de Nederlandse televisie onder meer dat hij twijfelde aan de systematische uitroeiing en het aantal doden bij de Holocaust (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6437716/vandaag-uitspraak-over-negationistische-uitla en http://aff.skynetblogs.be/post/6524243/vier-maanden-met-uitstel-voor-raes).

De aanklagers in de zaak-Raes verwijten de gewezen ondervoorzitter van het Vlaams Belang het “schromelijk minimaliseren” van de Holocaust. Dat blijkt volgens hen duidelijk wanneer je de transcriptie van het televisie-interview leest (zie: http://www.blokwatch.be/index.php?option=com_content&task=view&id=689&Itemid=39). Een argument dat gehoor vond bij de rechtbank in Brussel. De rechtbank hield bij het bepalen van de strafmaat wel rekening met de onvoorstelbare lange termijn die nodig was om tot een uitspraak te komen. Deels was die lange tijd veroorzaakt door procedurefouten bij de rechtbank in Antwerpen die de zaak aanvankelijk behandelde, deels door wat wij als vertragingsmanoeuvres van Raes’ advocaat Piet Noë interpreteren, en deels door zaken waar niemand van de partijen in het geding aan kon doen (een bommelding in het Justitiepaleis op een van de procesdagen, ziekte van een magistraat…). Niet onbelangrijk in deze zaak is overigens dat Roeland Raes al vele jaren de negationistische literatuur – hijzelf noemt het revisionisme – genegen is. Een Holocaustontkenner als Robert Faurisson werd door hem met de nodige (?) égards behandeld, vlak voor de negationismewetgeving in maart 1995 van kracht werd prees Raes in het Voorpost-blad Revolte nog een negationistisch boek en verdedigde hij in een ander artikel de stelling dat met de wet op het negationisme de vrijheid van meningsuiting beknot wordt... “De nieuwe inquisitie”, noemde hij het. Dat alle wetten begrensd worden door weer andere wetten, wil er bij Raes en anderen maar niet in. De vrijheid van meningsuiting is een hoogstbelangrijk goed, maar het minimaliseren of ontkennen van de Holocaust mag niet leiden tot een vermindering van het historisch besef over misdaden tegen de menselijkheid.

Toenmalig VB-voorzitter Karel Dillen verplichtte Raes zeer tegen Raes’ zin de wet op het negationisme goed te keuren. In het eerstvolgend Revolte-nummer luidde het verontschuldigend: “Het Vlaams Blok heeft met alle reserves de wet goedgekeurd, wél beseffend dat geen enkele wet de vrije gedachte, het vrij – ook historisch – onderzoek kan afremmen.” Een vette knipoog naar het Vrij Historisch Onderzoek van de gebroeders Verbeke, nochtans op 9 september 2003 in Antwerpen veroordeeld voor de promotie van boeken van negationistische inslag (vonnis dat in beroep bevestigd werd). Dat het VB de negationismewet in 1995 goedkeurde was vooral ingegeven door de vrees anders haar partijdotaties te verliezen (zie: http://www.blokwatch.be/content/view/77/51/lang,nl). Later liet het VB haar begrip voor een en ander vallen. Zo weigerden de Europarlementsleden van het VB in januari 2005 een resolutie over de herdenking van de Holocaust, antisemitisme en racisme (zie: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do;jsessionid=D14C79BB3B1CA0494F7B1E9D571C85F9.node1?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2005-0018+0+DOC+XML+V0//NL) goed te keuren, en weigerde het VB in april 2005 een aanpassing van de negationismewet goed te keuren – aanpassing opgelegd door een protocol van de Raad van Europa inzake informatica-criminaliteit (!).

Nam Roeland Raes ontslag als senator en ondervoorzitter van het VB omwille van de verontwaardiging die het televisie-interview destijds veroorzaakte, hij kon verder rustig actief blijven bij het VB. Als VB-bestuurslid in zijn gemeente Lovendegem, als medewerker bij het VB-archief, als bestuurslid van de vzw Egmont die de boeken van het VB uitgeeft, en als gecoöpteerd lid van de VB-partijraad. Na zijn veroordeling op 12 december zei Philip Dewinter dat het VB de uitspraak in beroep afwacht om te zien of het VB Raes als partijlid zou moeten buitenzetten. Het Debie-scenario dus. Hoe dat afliep weten we intussen. Frank Vanhecke, VB-voorzitter ten tijde van Raes’ gewraakte verklaringen, schrijft op zijn blog (waarover morgen hier meer) dat zijn maag keerde bij het vernemen van de uitspraak van de rechtbank over de zaak-Raes. Frank Vanhecke: “Raes is een behoorlijke en zachtmoedige mens, en heeft nooit gespot met het leed van Joodse mensen of wie dan ook tijdens de oorlog.” De hardnekkigheid waarmee Raes de systematiek achter de uitroeiing en het hoge aantal doden in twijfel trok, kan anders ook wel tellen. “Ik huiver van de vele muilkorfwetten”, herhaalt Vanhecke nog maar eens. Maar toen Dyab Abou Jahjah – op basis van een flinterdun dossier en gemanipuleerde politieverklaringen – voor de rechtbank gedaagd werd, hoorde je Vanhecke niet over “muilkorfwetten”. Integendeel. Abou Jahjah kon niet zwaar genoeg veroordeeld worden terwijl de rechtbank toch moest erkennen dat ze niets in handen had om de man te veroordelen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, raes, negationisme |  Facebook | | |  Print

22-12-08

EXIT JO VANDEURZEN

Vorige week vroeg Humo aan Yves Leterme wie volgens hem de politicus van het jaar is. “Ik heb dit jaar de meeste politieke beslissingen beïnvloed”,  antwoordde Leterme. “Maar de politicus van het jaar vind ik Jo Vandeurzen. Omdat hij de politiek tot zijn ware kern terugbrengt. Wat is het probleem? Hoe gaan we dat oplossen? En hoe leggen we de mensen helder uit dat niet alles van vandaag op morgen opgelost zal zijn? Bovendien is Jo een oprechte, fidele en loyale kerel. Wat wil je nog meer?”

Dat verscheen dinsdag. ’s Anderendaags is het alweer een andere dag en moet Leterme zich in het parlement verantwoorden over contacten tussen zijn topmedewerkers en (de omgeving van) de rechters die zich over de verkoop van Fortis moesten uitspreken. Zoals gewoonlijk had iedereen boter op zijn hoofd, behalve natuurlijk hijzelf. Leterme verwees en passant ook naar Vandeurzen die evenmin iets met voorkennis over de gerechtelijke uitspraak zou gedaan hebben. Donderdag gaf Vandeurzen zijn lezing van de feiten, maar de voorzitter van het Hof van Cassatie vond de tussenkomst van de minister van Justitie toch minder netjes. Vandeurzen bood dan maar zijn ontslag aan. Iets wat Leterme al lang had moeten doen. Liep Vandeurzen, ook in andere dossiers, de kantjes af van de scheiding tussen de uitvoerende en de rechtelijke macht, bij Leterme veegden ze er vierkant hun voeten aan. Vandeurzen, op 21 december aangetreden als minister van Justitie in opvolging van Laurette Onkelinx (PS), was daarmee net geen jaar minister van Justitie.

Maar hij heeft bij het Anti-Fascistisch Front (AFF) op die korte tijd meer indruk achtergelaten voor zijn wil om het neonazisme te bestrijden dan zijn voorgangster die vier jaar lang Justitie beheerde, en hij heeft meer in gang gestoken dan zijn collega van Binnenlandse Zaken die al vijf jaar dat departement beheert en tal van kansen om effectief op te treden miste. Vóór de vijftigjarige Limburger minister van Justitie werd, volgde hij Yves Leterme op als voorzitter van de CD&V. “Een hondenjob”, moet hij al na enkele maanden bekennen tegenover intimi. Luidop hoor je dat de brave partijsoldaat echter niet zeggen, gekneld tussen de falende partijgenoot formateur-premier Yves Leterme en de hond in de porseleinenwinkel van de Belgische staatsstructuur Bart De Wever. Een brave ziel, zoals wel meer Limburgers. Maar ook een volhouder, zoals ook wel meer Limburgers.

Van de vorige minister van Justitie Laurette Onkelinx, anders wel socialiste, heeft het AFF nooit antwoord gekregen op haar brieven om neonazistische organisaties als en concerten van Blood and Honour aan te pakken. We hebben bij Onkelinx ook geen initiatieven gezien tegen groepen als Blood and Honour. Van Vandeurzen kwam wel reactie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6219818/minister-van-justitie-reageert-op-open-brief) en al waren we het niet helemaal eens (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6219838/aff-antwoordt-minister-van-justitie-jo-vandeu), het was tenminste een aanzet tot dialoog. En beperkte Patrick Dewael (Open VLD) zich tot oproepen aan het parlement om een wet te stemmen die het mogelijk maakt organisaties als Blood and Honour te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060904), daarmee zijn eigen mogelijkheden als minister van Binnenlandse Zaken onderschattend of opzij zettend (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313). Jo Vandeurzen gaf wel een stevige vingerwijzing aan het gerecht om in te grijpen tegen Blood and Honour-bijeenkomsten op basis van wat nu reeds bestaat als wetgeving (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080528). Wat resulteerde in alvast de aanhouding van en verder onderzoek naar drie Blood and Honour-organisatoren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). 

Vandeurzen speelde achter de schermen ook een rol bij de totstandkoming van het wetsvoorstel van Raf Terwingen om burgemeesters meer macht te geven om op te treden tegen Blood and Honour-bijeenkomsten (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6348008/het-wetsvoorstel-zelve-en-een-eerste-commenta en http://aff.skynetblogs.be/post/6348022/de-motivering), dat algemeen als beste van de drie wetsvoorstellen in dit verband beschouwd wordt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6348030/het-derde-wetsvoorstel-tegen-groepen-als-bloo en http://aff.skynetblogs.be/post/6347979/heeft-de-overheid-de-juridische-middelen-om-t). Geert Hoste noemde Jo Vandeurzen gisteren in De Zevende Dag een gemakkelijk slachtoffer voor zijn eindejaarsconference. Maar Jo Vandeurzen is meer dan iemand met “de uitstraling van een lavabo” of het “charisma van een natgeregend kartonnen bekertje” zoals een populist als Jean-Marie Dedecker hem ooit omschreef. Jo Vandeurzen is een man die voor zijn te korte carrière als minister van Justitie alle respect verdient.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

21-12-08

CULTUUR MOET VERBINDEN IN PLAATS VAN VERDELEN

“Teken je niet te véél petities? Sommige mensen zijn haast beroepspetitieondertekenaars”, vroeg Knack-journalist Joël De Ceulaer laatst aan filosoof Ludo Abicht nadat die vertelde de petitie ondertekend te hebben waarin een aantal mensen zich verzetten tegen de publicatie van de e-mails van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke in Knack (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081126 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081203). “Ja, misschien wel. Maar niettemin vind ik het heel vaak zinvol om het toch te doen Ik heb zelfs de petitie voor een referendum over de Lange Wapper getekend (zie: http://ademloos.be), hoewel ik in principe geen groot voorstander ben van referenda: net zoals met de slogans tijdens betogingen heb je in een referendum te weinig plaats voor voetnoten – de meeste vragen kunnen niet met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Maar soms zijn er goede redenen om te tekenen. Wie nooit iets doet, begaat volgens mij de zonde der nalatigheid, om met de heilige Thomas te spreken: iemand die honger heeft geen eten geven, is hetzelfde als iemand zijn eten afpakken.”

Sinds wij zelf enigszins ervaringsdeskundige zijn geworden inzake petities, wie tekende de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6353724/oproep-stop-met-de-zelfverklaarde-onmacht-teg) wel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081015) en wie niet, weten we dat de uitslag heel verrassend kan zijn. Sommige mensen aan wie we de Oproep aanboden, tekenden niet. Soms om goede redenen (onverenigbaarheid met het beroep…), soms om onverklaarbare redenen. Anderen waren daarentegen verrassend behulpzaam, hebben de oproep geforward naar hun hele vriendenkring. Wat dan weer nieuwe handtekeningen opleverde van mensen wiens mailadres we niet hadden of zelfs helemaal niet kenden. In elk geval, sinds die ervaring hebben we (nog meer) sympathie gekregen voor petitieondertekenaars en -initiatiefnemers. Petities ondertekenen is overigens het bij jongeren best bekende actiemiddel, meer dan betogingen of wat dan ook.

De redactie van AFF/Verzet steunt alvast de oproep Cultuur moet verbinden in plaats van verdelen die men aan het Vlaams parlement wil aanbieden. De initiatiefnemers zijn ons niet echt bekend, al hebben ze blijkbaar toch al enkele activiteiten op hun initiatief (zie onder andere affiche 1, eenmaal klikken op de foto voor een grotere afbeelding). Met de petitie Cultuur moet verbinden in plaats van verdelen doen ze een oproep voor een cultuurbeleid op Belgische basis en niet langer uitsluitend op basis van taalgemeenschappen of andere exclusieven. "Levensbeschouwing, opleiding, taal, geslacht, afkomst, culturele bagage, omgang met anderen, religieuze overtuiging, eetgewoonten… Wij willen onze identiteit niet verengd zien tot één van die aspecten. De taal is een middel om te communiceren en om traditie en cultuur te bewaren, maar ze is niet ‘gansch het volk’, ze is niet de exclusieve vormgever van een gemeenschap. Net die verschillen maken dit land net zo boeiend en verrijkend. Wat een rijkdom, wat een eer te kunnen wonen in een land met meerdere talen. Daarom willen we een lans breken voor het behoud van een Belgische cultuur die Kempenaars, Gaumais, Westhoekers, Limburgers, Liégois, Brabanders, Luxemburgers…. verbindt.

Die cultuur heeft wortels in een Belgische natie die veel ouder is dan vaak verteld wordt – dat schrijven ook de Leuvense professoren Lode Wils en Jan Roegiers (De wording van een natiestaat). Zij stellen dat de Belgische natievorming teruggaat tot omstreeks 1430, onder Filips de Goede. Belgische cultuur is ook meer dan politieke samenhang. Het is ook de Brabantse gotiek, waarvan we voorbeelden vinden van Bergen over Brussel tot Mechelen, de Maas-romaanse bouwstijl (Luik, Maaseik, Nijvel), de Belgische barok (Waver, Namen, Brussel, Brugge), de Art-Nouveau, de muziek, het ‘Belg’ zijn…. En last but not least, onze echte nationale trots: de Belgische trappist en aanverwante abdijbieren.” De initiatiefnemers “vragen met aandrang dat het parlement maatregelen neemt om er voor te zorgen dat het cultuurbeleid, een regionale bevoegdheid, die overkoepelende structuur krijgt waardoor de nodige initiatieven worden genomen om de verschillende aspecten van onze gemeenschappelijke achtergrond te belichten en deze rijkdom samen te houden in plaats van te versplinteren. (…)

De voorbije jaren leverden politieke strekkingen en diverse gemeenschappen in België weinig inspanningen om solidariteit en samenhorigheid over taalverschillen heen in stand te houden. Met als gevolg: een hoop misverstanden, argumenten gebaseerd op clichés, halve waarheden die tot geschiedenis verheven worden… De kern van de huidige – op de spits gedreven – tegenstellingen tussen Vlaamse, Waalse en Brusselse politici, is niet enkel cultuur of taalgebonden. Er bestaan geen godsdienst- of taaloorlogen, uiteindelijk gaat het toch altijd over economische doelstellingen die met religieuze of culturele argumenten versluierd en verkocht worden. (…) Door de koppeling van de emoties rond onze taal aan de verzwegen economische belangen van de bovenlaag, slaagt de politiek erin ‘Vlaamse’ nationaliteitsgevoelens op te wekken en te mobiliseren voor de verwezenlijking van de doelstellingen van wie nu al macht en kapitaal bezit. Wij begrijpen dat er in Vlaanderen nog steeds historische wonden bestaan die al lang geheeld moesten zijn. Maar we voelen ons vooral verwant met Vlamingen die zich distantiëren van het extreemrechtse gedachtegoed dat al te vaak woekert op die historische etter.

Een mooi aspect aan Belg zijn, is net ons (zelf)relativerend karakter, en het feit dat we niet zo'n vlaggenlopers zijn. Goede wijn behoeft geen krans.  (…) Pas wanneer we streven naar een open, warm en solidair Vlaanderen, met erkenning van het feit dat de wortels van onze cultuur onder de taalgrens doorlopen; wanneer we beseffen dat taalgrensoverschrijdende gemeenschappen enorme rijkdommen en kansen in zich dragen; en wanneer we ons niet langer laten ophitsen en meeslepen in rechtse, etno-nationalistische en revanchistische avonturen, zullen we kunnen spreken over een evenwichtig Vlaanderen. (…)”

15:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

18-12-08

N-SA FAKKELTOCHT MAAT VOOR NIETS

De olijke jongens & meisjes van het extreem-rechtse 'Nieuw-Solidaristisch Alternatief' (N-SA) hebben gisteren in Gent een fakkeltocht gehouden voor amnestie. Amnestie voor de: "slachtoffers van de naoorlogse repressie" zoals dat in foute middens heet. De 'actie' bezweek haast onder een gebrek aan belangstelling; nauwelijks deelnemers, geen bekende gezichten, geen 'publiek', zelfs geen tegenbetoging...

Feestleider-grappenmaker van dienst was de onvermijdelijke Edouard 'Eddy' Hermy (ex-VMO, ex-Vlaams Blok). Steeds paraat als er een radicaal rechtse samenscholing dreigt te ontstaan ergens in Vlaanderenland. Zo ook gisteravond dus. Hij probeerde duidelijk te maken dat de optocht ook bedoeld was voor: "iedereen die ooit werd vervolgd vanwege een nationalistisch standpunt".

De 'nationalistische standpunten' van Roeland Raes bijvoorbeeld. Onlangs nog veroordeeld op basis van de antinegationismewet. Het N-SA/Hermy eist dan ook diens vrijspraak. Verder op het verlangslijstje (het is tenslotte kadootjesperiode): de opheffing van de antiracismewet en de antinegationismewet. En ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding mag meteen verdwijnen.

Gezien de magere opkomst - amper 60 à 70 fakkeldragende demonstranten daagden op - was de grootschalige inzet van de ordediensten het enige echt vermeldenswaardige nieuwsfeit. Ruim 200 leden van de oproerpolitie werden gemobiliseerd en waren de gehele avond nadrukkelijk aanwezig in het Gentse straatbeeld om rellen te vermijden.

12:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, negationisme, vmo, raes, ns-a, hermy |  Facebook | | |  Print

DIESTSE VB-FRACTIE VERLIEST ZETEL

Diests VB -gemeenteraadslid kan niet vervangen worden

Na het overlijden van Vlaams Belang - gemeenteraadslid Jos Vaelen eind vorige maand, blijft de VB - fractie in Diest met drie leden achter in de gemeenteraad. De enig beschikbare opvolger - Magda Velaers - besloot immers om het vacante mandaat niet op te nemen. 

Jos Vaelen was voorzitter van de VB - fractie. Bieke Ceuppens, voorzitter van de Diestse VB-afdeling en gemeenteraadslid, nam het fractievoorzitterschap van hem over. De gemeenteraad besliste deze week om niet over te gaan tot 'buitengewone verkiezingen' en in de huidige samenstelling verder te gaan tot het einde van de legislatuur.

09:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, diest, vaelen, ceuppens, velaers |  Facebook | | |  Print

16-12-08

ER KAN ER NOG ALTIJD EENTJE BIJ!

 Alwééér een Front National - afscheuring...
 
Het interne geruzie bij het Belgische FN, en de hilarische proporties die deze conflicten vaak aannemen, zijn u via deze blog welbekend. Met alle 'dissidenties' vandien. 

Kort na het 'videoschandaal' waarin de ex-voorzitter Michel Delacroix de hoofddrol speelde als 'gelegenheidsvertolker' van een antisemitisch lied, besloot een aantal malcontenten de partij te verlaten. Onder de 'vertrekkers' gemeenteraadslid Alex Quévy (foto) uit Saint-Ghislain, een gemeente in de regio Mons a.k.a. 'Bergen'. 

Quévy was naar eigen zeggen danig geschokt door het optreden van de eigen voorzitter dat hij prompt de partijdeur achter zich dichtgooide; "J’ai été choqué par les propos tenus par l’ex-président du parti..."
 
Hij zetelt sinds zijn ontslag eind november bij het FN als 'onafhankelijke'. Of toch niet. Begin december heeft hij, zoals vele (ex-)FN-mandatarissen voor hem - zijn eigen politieke partij opgericht. De nieuweling heet voluit: 'Forces Démocrates Wallonnes'. Afgekort: 'FDW'. Een afkorting die het trouwens ook goed doet bij extreem-rechts in Vlaanderen, de provincie Antwerpen in het bijzonder.
 
Enige vergelijking met het Front National is voor Quévy echter uit den boze: "Ce parti n’aura rien à voir avec le FN; il sera notamment question de valoriser le travail des salariés et des indépendants, le logement, et enfin combattre le clientélisme."
 
dyn001_original_550_399_pjpeg__4006ee2b2efeba1f341f3532d570dd39Quévy ziet het groots; hij wil met zijn nieuwe partij, waarvan hij zichzelf tot voorzitter heeft benoemd, deelnemen aan de volgende verkiezingen voor het Waalse parlement en - als het even kan - aan de Europese verkiezingen. Het ambitieuze gemeenteraadslid is momenteel op zoek naar voldoende handtekeningen om zijn nieuwe politieke project ook op de stembrieven te krijgen volgend jaar. On verra.

14:49 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, fdw, quevy, michel delacroix |  Facebook | | |  Print

15-12-08

NEONAZIGEWELD IN DUITSLAND

Neonazi steekt politiecommissaris neer

Afgelopen weekend is de politiechef van de Beierse stad Passau, Alois Mannichl (52 - foto), voor zijn woning in Fürstenzell neergestoken door een neonazi. Het mes miste het hart op slechts twee centimeter na. Een spoedoperatie redde het leven van de politieman. De dader kon ontkomen. Een grootschalige klopjacht zaterdagavond en zondag leverde vooralsnog niets op. Een 20-koppige ploeg werkt momenteel verder aan het onderzoek.

De brutale aanslag heeft, meer dan waarschijnlijk, te maken met enkele politieraids in het neonazimilieu. De extreemrechtse partij NPD beschuldigde Mannichl er eerder dat van dat hij partijleden zou lastig gevallen hebben tijdens een herdenking voor Duitse oorlogsslachtoffers. Afgelopen zomer greep de politie van Passau in tijdens de begrafenis van een neonazi toen de kist van een nazi-vlag werd voorzien, wat verboden is in Duitsland.

De Beierse minister van binnenlandse zaken Joachim Herrmann sprak schande over de laffe aanval op de politieman en wil de idee van een verbod voor het NPD (weer) aankaarten. De ‘Nationaldemokratische Partei Deutschlands’ heeft al een aantal keer dicht bij een partijverbod gestaan. De partij heeft momenteel verkozenen in 16 deelstaten maar geen enkele vertegenwoordiger op federaal vlak.

De Duitse politie is steeds vaker het slachtoffer van extreemrechts geweld. Konrad Freiberg, voorzitter van de Duitse politievakbond (GdP), heeft het over een steeds sterker wordende bedreiging; "extreemrechtse activisten gaan steeds driester en gewelddadiger tewerk en politieagenten worden daarbij steeds meer geviseerd" zo stelde hij gisteren.

Voor het jaar 2008 werden in geheel Duitsland al 17.000 misdaden genoteerd met een extreemrechtse achtergrond. Een stijging met 9% t.o.v. vorig kaar. Rekening houdend met het gegeven dat slechts een deel van de misdaden geregistreerd wordt ligt het reële aantal criminele feiten een stuk hoger. In Passau steeg het aantal misdaden met meer dan 100% in vergelijking met 2007.

09:59 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, geweld, neonazi, npd, mannichl |  Facebook | | |  Print

13-12-08

TOEN WAREN ZE NOG MET DRIE!

 VB gemeenteraadslid uit de partij gekegeld

De leegloop bij het Vlaams Belang in Brecht blijft onverminderd - en aan een hoog tempo - voortduren. Er is alweer een gemeenteraadslid minder in de eigen rangen. Deze keer gaat het niet om een 'misnoegd gemeenteraadslid' dat de deur zelf achter zich dicht gooide. Om te verkassen naar de plaatselijke NV-A of LDD - afdeling bijvoorbeeld. Het Brechtse VB-bestuur liet gisteren weten dat het gemeenteraadslid Joke Janssen uit de partij zet.

Reden? Het niet respecteren van de afdrachten-regel naar verluidt. Wat er ook van aan is; de lokale Vlaams Belang - fractie telt nu drie gemeenteraadsleden. Bij het begin van de legislatuur waren er dat nog acht! In november stapten de gemeenteraadsleden Ingrid Van Gaver en Rony Van Dooren al uit de partij. Korte tijd later gevolgd door de tandem Danny Segers en Ernest Dom. Zoiets heet malaise.

De Vlaams Belang - fractie bestaat in Brecht bestaat nu nog uit het trio Patrick Van Assche - Marianne Van den Lemmer - Christel Van Akeleyen. Tijdens de voorbije legislatuur deed zich in Brecht een vergelijkbare leegloop van de gemeenteraadsfractie voor. Met amper nog gemeenteraadsleden aan het einde van de rit. Veel lessen heeft men dus kennelijk niet willen trekken uit de geschiedenis.

Op de webpagina's van het Vlaams Belang in Brecht staat nog een tirade te lezen van Ernest Dom (foto), tot voor kort voorzitter van VB - Brecht, die zich omstandig beklaagt over het opstappen van het duo Van Gaver - Van Dooren:

"Tot onze grote verwondering, moesten wij op de laatste Gemeenteraad van 13/11 ll. via de Voorzitter (of gaf hij de toelichting als Burgemeester, want meestal weten wij niet in welke rol hij ons nu juist toespreekt) vernemen dat twee van onze mandatarissen , namelijk Ingrid Van Gaver en Ronny Van Dooren, in het vervolg zouden zetelen als “Onafhankelijken”, en, niet meer het  VB  Brecht zouden vertegenwoordigen! Dan kwam het “politieke aapje” van de CD&V Burgemeester uit zijn mouw, want hij verklaarde ; “ ze zouden in het vervolg mee kiezen met de meerderheid en er is blijkbaar nog meer aan de hand in het VB Brecht”! Tot op heden mocht noch het Afdelingsbestuur , noch de Fractie van het VB Brecht enige zinnige uitleg krijgen van deze twee “Afvalligen” in verband met de echte reden van hun “uitstap”! Als vrienden en collega’s,onder elkaar, was het misschien toch logischer en democratischer geweest om de zaak intern uit te praten!

Inmiddels is raadslid Dom dus zelf opgestapt. Sinds begin december zélf als 'onafhankelijke' in de Brechtse gemeenteraad wat bovenstaand bericht toch een wat speciale -euh- 'touch' geeft. Met collega-opstapper Segers verklaarde hij op 3/12 jl. aan de Gazet van Antwerpen: "Wij kunnen ons niet meer vinden met de Vlaamse primitieven die het Vlaams Belang vertegenwoordigen op hoger niveau".

17:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brecht, vb, joke janssen, ernest dom |  Facebook | | |  Print

12-12-08

VIER MAANDEN MET UITSTEL VOOR RAES

Voormalig ondervoorzitter en partij-ideoloog van het Vlaams Belang, Roland - 'Roeland' voor de vrienden - Raes, is deze morgen door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel voor negationisme. De ex-senator moet ook een schadevergoeding van 1.000 euro ophoesten voor het 'Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding' en voor het 'Forum van Joodse Organisaties'. 

Dit vonnis komt er na een verbazend lang parcours. De feiten dateren al van meer dan zeven jaar geleden. Op 26 februari 2001 uitte Raes op de Nederlandse televisie, in het NRCV - programma 'Netwerk', zijn twijfels over het planmatige karakter van de Holocaust en over de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank.

Verbazend waren de uitlatingen van Raes  allerminst. Al in de jaren '70 gaf Raes met extreem-rechtse figuren als Siegfried Verbeke en Xavier Buisseret het maandblad 'Haro' uit dat een forum bood voor negationistische theorieën en opinies. Verder staat Raes bekend als een adept van de Franse negationistische auteur bij uitstek Robert Faurisson.

Benieuwd wat de fel geplaagde VB - voorzitter Bruno Valkeniers met dit nieuwe problematische gegeven gaat aanvangen. 'n Aantal dagen geleden wimpelde hij lastige vragen over Raes en diens proces nog af met de mededeling dat hij het oordeel van de rechtbank afwachtte om stappen te ondernemen.

Na het beruchte TV - optreden verdween Raes wel uit het zicht maar in het geheel niet uit de partij. Integendeel. Hij is nog steeds als vrijwilliger actief op het nationale partijsecretariaat in Brussel maar ook in de Lovendegemse afdeling van de partij.

11:28 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, negationisme, valkeniers, verbeke, raes, buisseret |  Facebook | | |  Print

11-12-08

VB WIL GEDENKSTEEN VOOR SLACHTOFFERS HOLOCAUST!

 Het zal wel met onze eigen vooringenomenheid te maken hebben, maar we trokken toch onze wenkbrauwen bij-zon-der hoog op toen we vernamen dat de Beringse afdeling van het Vlaams Belang een memoriaal wil oprichten voor de slachtoffers van de Holocaust. Enig pedagogisch optimisme is ons niet vreemd, maar toch...
 
De VB - fractie in Beringen diende de eerder merkwaardige vraag in tijdens de laatste gemeenteraadszitting. En dat was naar verluidt niet eens de eerste keer. De eerste poging voor het oprichten van een gedenksteen dateert al van maart vorig jaar. Geheel onschuldig - of wat dacht u? - is de VB move echter niet. In het geheel niet.

De precieze aanleiding is het incident van 30 november 2006. Toen werden enkele joodse jongeren - op bivak in het Beringse jeugdcentrum 'De Kompel' - aangevallen door jongeren van Turkse origine. Net op de plaats waar tijdens de 2de Wereldoorlog joden werden gevangen gezet vooraleer naar de kampen gedeporteerd te worden.

De lokale CD&V - burgemeester Mondelaers vindt een Holocaust - gedenkteken in zijn gemeente niet de beste optie en sneerde tijdens de gemeenteraad dat niet het VB alleen "bekommerd is om de joodse gemeenschap". Het merkwaardige VB - manoeuvre ontlokte bij het SP.a - gemeenteraadslid Myriam Fannes (SP.A) een wat meer ongezouten reactie: "Dat het Vlaams Belang eerherstel vraagt voor de joodse gemeenschap is als het jeugdbeleid bij Dutroux leggen."

06:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holocaust, vb, fannes, mondelaers |  Facebook | | |  Print

10-12-08

BOEK OVER DE 'ZIGEUNER'-GENOCIDE

'Zigeuners' - Sinti & Roma onder het hakenkruis

Lydia Chagoll (77) heeft zopas een boek geschreven over de ruim 500.000 Sinti en Roma die door de nazi's werden vermoord voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Een boek geboren uit verontwaardiging.

Verontwaardiging om de vernietiging van zovele mensenlevens. Verontwaardiging om de systematische onderbelichting van deze gruwel in de geschiedschrijving.

In grote lijnen was voor de 'zigeuners', genetisch asociaal en crimineel volgens de nationaal-socialistische doctrine, nochtans hetzelfde trieste lot weggelegd als voor de joods bevolkingsgroep in nazi Duitsland en bezet Europa.

Discriminerende maatregelen en verregaande maatschappelijke isolatie in de jaren '20 en '30, straatgeweld, massa - executies, grootschalige razzia's, deportaties, concentratiekampen, gruwelijke medische experimenten, gaskamers... Absoluut niets bleef de Sinti en Roma bespaard. Het eerste concentratiekamp voor 'zigeuners' werd al in 1936 geopend. In Neurenberg kwamen de misdaden tegen de 'zigeuners' echter nauwelijks ter sprake. De Duitse staat heeft nooit schadevergoeding betaald.

Dit boek brengt een massa gegevens bijeen die het bewijs leveren dat de uitroeiing van de Sinti en de Roma op systematische wijze gepland en uitgevoerd werd door de nazi’s. De term 'zigeuner' wordt doorheen het gehele werk consequent tussen aanhalingstekens geplaatst wegens het sterk generaliserende en (vooral) kwetsende karakter ervan. Een gegeven dat tot op vandaag te vaak over het hoofd wordt gezien. Iemand met een donkere huidskleur wordt ook geen 'neger' (meer) genoemd.

Chagoll stipt verder in haar boek volkomen terecht aan dat het 'antitsiganisme' allerminst door de nazi's alleen bedreven werd. Integendeel. Zowat overal in Europa werd de bevolkingsgroep sterk gewantrouwd vanwege hun 'vreemde' voorkomen en nomadische levensstijl.

'Zigeuners'. Sinti en Roma onder het hakenkruis.
Uitgegeven door EPO, 280 pag. 20 euro.
ISBN: 9789064454943
Gerealiseerd met de steun van het 'Fonds Pascal Decroos'.
Woord vooraf door Gotovitch.

09-12-08

LINDA TREKT VB - LIMBURG!

The times they are changing! Kamerlid Linda Vissers (47) uit het Onvolprezen Overpelt wordt volgend jaar de alleerste vrouwelijke lijsttrekker ooit van het Vlaams Belang bij parlementsverkiezingen. Zij trekt dan de Limburgse lijst voor het Vlaamse parlement. Euh, Linda wie? 

Het 'vrouwvriendelijke' Vlaams Belang heeft er exact dertig jaar over gedaan  om een vrouw bovenaan een (belangrijke) kieslijst te zetten. Faut le faire... Geduld is een schone deugd, om het met een aloud Diets gezegde uit te drukken!

Ook de andere verkiesbare plaatsen in Limburg zijn met Chris Janssens en Annick Ponthier voor respectievelijk de tweede en de derde plaats ingevuld. Momenteel telt het VB in Limburg vier Vlaamse parlementsleden. De bikkelharde concurrentie met de NV-A en de LDD maakt dat de ambities ter hoogte van de Madou teruggeschroefd werden naar drie parlementszetels. 

 
Als de recente peilingen echter waarheidsgetrouw zijn dan zal het Vlaams Belang waarschijnlijk al heel erg tevreden mogen zijn met drie verkozenen in Limburg, een provincie waar de partij trouwens zwakkere resultaten haalt dan elders.
 
Linda Vissers zetelde vroeger naar het schijnt al in het Vlaamse parlement (2004-2007) maar maakt momenteel deel uit van de federale kamer. Indien ze verkozen wordt - en dat is nu wel zowat 100% zeker - verkast ze weer naar het Vlaams Parlement. Ze is ook VB-fractieleider in de gemeenteraad van Overpelt.
 
In de regio Noord-Limburg heeft Vissers het stevig aan de stok met minstens één ex-VB'er die nu lid is van de LDD. Wie dat verhaal zelf eens wil lezen, om welke reden dan ook, kan dat op de website van de Lommelse LDD - afdeling:  www.lijstdedeckerlommel.be/actua/events.php
 
En wie vervolgens nog meer wil lachen verwijzen we graag door naar de video die we dankzij Google hier aantroffen: www.garagetv.be/video-galerij/fiedelewie/Quiz_met_Vlaams_Belanger_Linda_Vissers.aspx
 
Een mini- kwis met politica Linda in de hoofdrol. Geniaal gewoonweg!
 
Indien de naam Linda Vissers u eigenlijk weinig of zelfs helemaal niets zegt dan ligt het echt niet aan u. Vissers is waarschijnlijk één van de meest anonieme VB-kamerleden ooit. Op de website van het Vlaamse parlement vinden voor de periode 2004-2007 amper vier tussenkomsten op haar naam. Dat zegt genoeg.
 
 
De andere VB - lijsttrekkers voor de Vlaamse verkiezingen zijn Frank Vanhecke (West-Vlaanderen), Philip Dewinter (Antwerpen), Karim Van Overmeire (Oost-Vlaanderen) en Joris Van Hauthem (Vlaams-Brabant). Echte mannen!

16:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, vb, philip dewinter, linda vissers |  Facebook | | |  Print

08-12-08

NEGATIONIST HERBERT VERBEKE MAAKT AMOK

Als de extreem-rechtse familie Verbeke in het nieuws komt, Siegfried Verbeke op kop, dan heeft dit onveranderlijk te maken met een zoveelste vervolging en/of veroordeling voor het verspreiden van negationistische literatuur. Niet zo dit weekend echter. Herbert Verbeke (68) zorgde afgelopen zaterdag voor amok in het anders zo rustige Kortrijk. De man verborg er zich namelijk urenlang in een fotokopiewinkel. Dit alles na een stevig uit de hand gelopen ruzie met zijn Filippijnse schoonzuster.

De inderhaast opgetrommelde politie had bijzonder veel moeite om de oudste Verbeke te verwijderen uit het pand. Herbert Verbeke staat al langer bekend als een eerder labiel persoon. Omdat er grote problemen werden verwacht rukten de ordediensten op grote schaal uit. Een uitgebreide veiligheidszone rond de fotokopiezaak werd ingesteld omdat werd aangenomen dat hij een vuurwapen bij zich had. Zelfs broer Siegfried (66) werd gemobiliseerd om tussenbeide te komen.  Zonder enig succes.

Toen Herbert Verbeke, na ruim zeven uren (!) 'onderhandelen', blééf volharden in de boosheid vond de politie het welletjes en drong de kopiezaak binnen. Een probleemloze arrestatie volgde. Er werden geen wapens aangetroffen. Verbeke belandde in de cel. Waar hij waarschijnlijk nog enige tijd zal verblijven.

Herbert Verbeke werd  5 jaar geleden door de Antwerpse correctionele rechtbank tot een jaar cel met uitstel voor diverse inbreuken op de racismewet en de anti-negationismewet. Broer Siegfried hoorde zich toen tot dezelfde straf veroordelen.

Eind jaren '70 al richtten de beide broers Verbeke de drukkerij 'INKA' op die - in Vlaanderen althans - een pioniersrol speelde in de verspreiding van negationistische publicaties. Enige jaren later, in 1983, werd de negationistische uitgeverij 'Vrij Historisch Onderzoek' (VHO) opgericht.
 

Herbert Verbeke fungeerde in VHO-kader o.m. als redacteur van het boek: "Auschwitz: plain facts - A Response to Jean-Claude Pressac". Met bijdragen van verschillende negationistische auteurs,waaronder de onvermijdelijke Robert Faurisson.

Herbert Verbeke deelde zijn visie op de dingen met de boze buitenwereld in 1992, in het 'linkse weekblad' Humo nog wel. Verbeke: "Wat mij betreft, vooral de joden zullen als eersten en meest machtigste groep Vlaanderen dienen te verlaten met in hun zog de rest van Afrikanen tot en met Ollanders! Ik erken geen mensenrechten en andere verdragen die dienen om gespuis en criminelen te beschermen voor het profijt van de verzorgers van de Nomenklatura." 

In 2004 werkte Herbert Verbeke zich in het nieuws door SP.a - politica Maya Detiège, dochter van de voormalige Antwerpse burgemeester Leona Detiège, te stalken. Maya Detiège werd permanent lastig gevallen en onophoudelijk bestookt met telefoontjes. Volgens de gerechtspsychiater die toen werd ingeschakeld, lijdt Herbert Verbeke aan "paranoïde waanstoornissen". De gebeurtenissen van het afgelopen weekend lijken dit enkel te bevestigen.

Twee jaar later werd (nogmaals) zijn internering bevolgen door de Antwerpse correctionele rechtbank voor het: "belagen van een ambtenaar van de Vlaamse overheid in functie". Oorzaak van het dispuut was een geweigerde bouwvergunning die Verbeke blijkbaar stevig op hol deed slaan.
Volgens Verbeke maakten zowel de bevoegde ambtenaar als de bevoegde ministers zich schuldig aan: "corruptie, foltering, moord en schriftvervalsing". De Vlaamse overheid diende toen prompt klacht in voor laster en eerroof.
 
  • Update. Herbert Verbeke meldde ons op 2 februari 2014 dat de klacht tegen zijn persoon "in een zoveelste poging om mij als een gevaarlijke gestoorde te verklaren, en die voorafging aan deze grootste operatie in Kortrijk, onmiddellijk door het parket aldaar in alle opzichten geseponeerd werd".

21:28 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, kortrijk, negationisme, herbert, verbeke, vho, siegfried, detiege |  Facebook | | |  Print

07-12-08

"BLOGGERS ARE DANGEROUS." STUUR ZE WEG, DESNOODS NAAR EEN TROPISCH PARADIJS. ALS ER MAAR GEEN INTERNETVERBINDING IS.

“Wij leven in een tijdsgeest waarin het iedereen vrij staat naar goeddunken en zonder enige verantwoordelijkheid op blogs te gaan posten. Dit overstijgt zelfs het moddergooien. Samen met u en andere collega’s uit het parlement en de regering stel ik vast dat het bijna onmogelijk is om zich daartegen te verdedigen. Iedereen van u is een potentieel slachtoffer. Ik vraag u om ons daar met zijn allen over te bezinnen.” Aldus minister van Landsverdediging en Bezoeken aan de Belgische bars in het buitenland Pieter De Crem (foto). Gelijk heeft ie. Beeld je in dat die Nederlandse (!) studente-barvrouw in New York de minister in functie ook nog gefilmd zou hebben, hij zou er niet zo gemakkelijk onderuit zijn gekomen.

Ook bij Blood and Honour klaagt men steen en been. Op 24 oktober, drie dagen na de aanhouding van drie organisatoren van de Blood and Honour-concerten in Bellegem en Diksmuide, postte ‘Vlaming’ (uit Vlaams-Brabant) op het forum van Blood and Honour Vlaanderen: ”Antifa bestaat gewoon uit een bende drugsverslaafde vandalen. Deze mensen zijn er gewoon op uit te vechten, dingen te vernielen, de hele dag stoned te wezen en vooral niet te werken. En dan te bedenken dat deze mensen tot ons volk behoren. Schandalig.” Als Crembo vindt dat bloggers gevaarlijke lui zijn, en ze bij Blood and Honour vinden dat antifascisten maar de hele dag liggen stoned te wezen en niet te werken, is het hoog tijd voor bezinning.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) zette haar chef-weblog dan ook op een vliegtuig naar een ander continent, en als het daar zoveel beter is mag de chef-weblog van het AFF daar blijven. Intussen neemt Wim Haelsterman hier alvast twee weken de zaak over. De eerstvolgende veertien dagen dus weer niet noodzakelijk elke dag een bericht, maar wel wanneer de nood het hoogst is.

08:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

06-12-08

JEAN-MARIE DEDECKER: RECHT VOOR DE RAAP, MAAR NIET RECHTLIJNING

In het jongste nummer van Joods Actueel (zie: http://www.joodsactueel.be) wordt onder de kop Verdwaalde judocoach of onvolprezen staatsman? Jean-Marie Dedecker geïnterviewd. Met enige reserves. “De man staat niet bepaald bekend om zijn sympathieën voor de Joodse staat”, noteert algemeen directeur van Joods Actueel Terry Davids opzij van het interview. “Die man, die trouwens politiek bedrijft à la Degrelle (een schandaal hier en daar oprakelen) is een gevaar voor de democratie. (…) Het is onaanvaardbaar met een dergelijk personage business as usual te voeren”, zegt André Gantman in een naschrift. Gantman die zelf als voormalig advocaat en politicus, en ook nadien, ook wel niet van onbesproken gedrag is (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3138758/andre-gantman-terug-in-de-politiek). Dat mag ook wel gezegd worden.

Joods Actueel vraagt Jean-Marie Dedecker wat hij vindt van de uitspraken van Alex Agnew die bij Joods Actueel in een verkeerd keelgat vielen (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ref=hv&ArticleID=R31O6VBO) en het SS-teken op de gevel van het extreemrechtse café De Beest en de reactie daarop van Joods Actueel (zie:   http://aff.skynetblogs.be/post/6088300/sssymbool-op-antwerpse-kroeg-dewinter-blijft-  en http://aff.skynetblogs.be/post/6097039/uitbater-cafE-de-leeuw-van-vlaanderen-alias-d). Jean-Marie Dedecker: “Ik vind dat jullie over een erg lage tolerantiedrempel beschikken. Ik kan daar wel begrip voor opbrengen omdat ik het plaats als een logisch gevolg van het vele leed dat de Joodse gemeenschap eeuwenlang heeft ondergaan. Maar ik wil ook een duidelijk statement maken: ik ben voor de absolute vrije meningsuiting. Voor mij betekent dit dat alles kan getoond en geschreven worden. Bij mijn talrijke bezoeken aan Joodse musea en dergelijke heb ik trouwens veel karikaturen en zelfs humoristische benaderingen gezien over concentratiekampen en over de Soah, en dat van de hand van Joodse mensen zelf.” Waar de humor aan de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen, alias De Beest, zit hebben wij wel niet begrepen.

Maar terug naar Joods Actueel. Die vraagt Dedecker nog hoe ver de vrije meningsuiting moet gaan. Wat met de neonazi’s van Blood and Honour? Of negationisten die de Holocaust in vraag stellen. “Volgens uw partijgenoot Jurgen Verstrepen moet ook dit kunnen.” Jean-Marie Dedecker: “Over Blood and Honour kan ik kort zijn: dat zijn gewoon een bende gekken. Laat ze maar samenkomen en vergaderen. Ik ben absoluut een antifascist en wil de negationisten zeker niet verdedigen, maar ze mogen niet oproepen tot geweld. Er bestaan momenteel wetten en die moeten gerespecteerd worden. Ik ben tegen de bestraffing van een opinie. Wat doe je dan met de haatpreken in sommige Brusselse moskeeën? Ook verbieden?” Maar senator Delacroix die een liedje zingt over een meisje dat vergast werd in Dachau… (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6415470/nasleep-van-zingende-fnvoorzitter-vb-sluit-af). Jean-Marie Dedecker: (heftig) ”Dit was dégoutant. Dat kan zeker niet, die man is een senator! Iemand die zulke uitlatingen doet is zijn ambt als senator niet waardig.”

Rechtlijnig kan je Jean-Marie Dedecker niet noemen. “Wetten (…) moeten gerespecteerd worden” (dus ook de wetgeving op het negationisme?!, red.); maar tezelfdertijd zeggen tegen de bestraffing van opinies te zijn… Als FN-senator Claude Delacroix anti-Joodse uitspraken doet is dat “dégoutant”; maar Blood and Honour’ers die hetzelfde, en zelfs nog erger, doen mogen gewoon blijven "samenkomen en vergaderen"...

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker |  Facebook | | |  Print

OVER HUMOR EN KUNST KUNNEN DE MENINGEN UITEENLOPEN ALS OVER KLEUREN EN SMAKEN

Is het duidelijk dat Jean-Marie Dedecker een dubbelzinnige houding heeft over het negationisme, als we op het gebied van humor en kunst komen, wordt het moeilijker. Kunnen de meningen over wat kan en wat niet kan, wat grappig is en wat niet, waar kunst productief is en waar niet... wel eens uiteenlopen.

Joods Actueel komt in haar jongste nummer terug op de Plat Préféré-rel met Jeroen Meus die forel in botersaus wou klaarmaken als was het het lievelingsgerecht van Adolf Hitler (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6381488/na-koken-met-jezus-koken-met-hitler en http://aff.skynetblogs.be/post/6388112/vrt-en-yves-desmet-glijden-uit-over-forel-in-). Joods Actueel spreekt over “een afschuwelijk clipje, Plat Annulé” dat na het afvoeren van de gewraakte Plat Préféré-uitzending in het drukbekeken VRT-televisieprogramma Man bijt hond te zien was. Wij hadden het clipje nog niet gezien, maar gelukkig staat het ergens op de website van Joods Actueel. En eerlijk gezegd, wij zien er niets kwaadaardigs in (zie: http://www.youtube.com/watch?v=djMUodXdm8g). De reactie van Joods Actueel klinkt daarentegen verrassend gelijkaardig aan de reactie van het Vlaams Belang toen die boos reageerde wanneer in diezelfde Man bijt hond-rubriek op vrijdagavond de draak gestoken werd met de VB-kopstukken die een dik jaar geleden spijts een verbod toch in Brussel wilden betogen tegen de ‘islamisering van de steden’ (zie: http://www.youtube.com/watch?v=PkOydUbzjCM).

Waar wij dan weer wél gemengde gevoelens bij hebben, is het leger kabouters die de bezoekers van de kunstbeurs Lineart in Gent (zie: http://www.lineart.be) met de Hitler-groet verwelkomen. De Duitse kunstenaar Ottmar Hörl wil daarmee iedereen waarschuwen niet naar het Duitse systeem van de jaren dertig terug te keren. "We leven nu in een democratie en we kunnen dus kiezen wat we willen", aldus Hörl. "We moeten er dus over waken dat we niet opnieuw meelopers gaan worden." Tussen de zwarte kabouters staan ook een paar gouden kabouters op een hoger niveau. Zij zijn de leiders van het legertje Hitlergroetende kabouters. In een interview donderdag op Radio 1 gaf de kunstenaar toe dat dergelijk ‘kunstwerk’ in Duitsland niet mogelijk zou zijn. Niet dat we vinden dat dit kunstwerk moet verboden worden – de kunstenaar is duidelijk over zijn bedoeling – maar wie graag zo een kabouter wil, kan hem op Lineart voor 40 euro kopen. Al is het maar om het plezier om hem achteraf te verbrijzelen, zegt de kunstenaar (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.428112).

Op dat punt lijkt ons toch de commercie de overhand te nemen op de kunst en de goede bedoelingen. De kunstenaar waarschuwt op een bord wel voor aankopen met verkeerde bedoelingen, maar moeten die dingen écht in de handel gebracht worden? Wij vrezen dat sommigen zo’n kabouter graag willen aankopen, is het niet om ermee te provoceren in hun tuin dan omdat ze het grondig eens zijn met gestrekte arm-ideologie en zo’n hebbeding best leuk vinden. En dat hoeft toch niet. 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, cultuur |  Facebook | | |  Print

05-12-08

AANSLAG OP DE DEMOCRATIE

Bij De Morgen worden zesentwintig banen geschrapt. Een kwart van de zevenennegentig mensen die er werken. Zestien van de vierentachtig journalisten en redacteurs moeten de krant verlaten, één op vijf. Dit is meer dan een bedrijfseconomisch en sociaal gegeven. Dit is een aanslag op de democratie. Bij de redacties van Het Nieuwsblad en De Standaard vallen vijftien ontslagen, weliswaar op een bestand van tweehonderd vijfentachtig journalisten. Bij de Corelio-groep kregen echter ook nog eens tientallen persfotografen te horen dat men hen niet meer nodig heeft. De journalisten zouden voortaan zelf de nodige foto's (moeten) trekken. Bij De Morgen wordt ook het mes gezet in het budget voor de zelfstandige medewerkers, het statuut waarin bijvoorbeeld Tom Cochez werkt die voor De Morgen het VB en haar extreemrechtse familie volgt.

De verschraling van het persaanbod is al langer bezig, maar wordt nu wel heel drastisch doorgezet. Bij de Corelio-kranten zien we in De Standaard en Het Nieuwsblad alsmaar meer dezelfde artikels opduiken. In de ene krant een afgeslankte versie van wat in de andere krant verschijnt. Anders dan bij de integratie van de redacties van het VRT-televisienieuws en -radionieuws zien we bij de integratie van De Standaard en Het Nieuwsblad geen meerwaarde. Bij de VRT hebben we de indruk dat er sneller en beter nieuws wordt gebracht na de integratie van de televisie- en radioredactie, een gevoel dat we niet hebben bij het doornemen van de kranten van algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Maar bij de VRT willen ze ook nog volk afdanken, minstens niet vervangen. Welke impact dit op de nieuwsredactie zou hebben, is nog niet bekend. ACOD-vakbondssecretaris Luc Van den Hoeck wil geen enkele besparing ten koste van het personeel, en gelijk heeft ie.

Bij De Morgen moest de krant spijts stijgende krantenverkoopcijfers haar winst toch vooral halen uit de koppelverkoop met boeken, dvd’s, cd’s, stripalbums en wat nog allemaal niet. En volgens hoofdredacteur Klaus Van Isacker is daar de klad in gekomen. Een mens kan inderdaad niet blijven die goedkopere boeken en andere extra’s aankopen, en die extra’s zijn toch niet de kernopdracht van een krant. Met de economische crisis, in de eerste plaats veroorzaakt door een paar banken die verder wilden springen dan hun stok lang is, kondigt zich een daling van de inkomsten uit advertenties aan. Et voilà, het personeel is weer eens de klos. Personeel dat zeker bij De Morgen nog maar nauwelijks de redactielokalen mocht verlaten. Het zijn meer desktop-journalisten geworden, mensen die van achter hun bureau de krant moeten vullen. Het is ooit anders geweest. Sommige redactiechefs gaven hun journalisten bij De Morgen de uitdrukkelijke opdracht om te blijven plakken na persconferenties. Het was dán dat het nieuws te rapen viel.

Nog een kwalijke evolutie, nog erger dan het voorgaande, is dat meer en meer journalisten over alles en nog wat moeten schrijven. Mensen die dus geen grondige kennis hebben over dit en dat onderwerp, zouden een meerwaarde moeten bieden op de informatie die een heel leger aan informatie- en communicatiespecialisten in het politiek, economisch, cultureel… bedrijf voorkauwen? Gelukkig heeft iemand als Georges Timmerman zijn contacten bij en kennis over de staatsveiligheid en andere geheime diensten, controlediensten voor politie en andere instanties waar al eens naast de pot gepist wordt. Maar dat kan je niet verwachten en zal je ook niet krijgen van de all round-journalisten. De Morgen-hoofdredacteur Klaus Van Isacker (ex-VTM) kondigt aan dat er nog meer all round-journalistiek zal moeten gebeuren. Dat dit niet ten kostte van de kwaliteit zou gaan, zoals Van Isacker in Terzake woensdagavond beweerde, is iets wat niemand gelooft.

Wij vrezen dat met het snoeien in het journalistenbestand en evolueren naar all round-journalistiek, de berichtgeving alsmaar oppervlakkiger wordt en het aantal verschillende invalshoeken op eenzelfde onderwerp alsmaar schaarser wordt. En, zoals Goedele Liekens gisteren zei bij Phara, een aantal zaken bij gebrek aan tijd om eraan te werken al helemaal niet meer aan bod gaan komen. Vermits de media een essentiële pijler zijn voor de democratie, en de burger alle belang heeft bij kritische journalistiek, is er dus meer aan de hand dan het zoveelste sociaal-economisch drama. Maandag is een onderhoud gepland met Vlaams minister-president, en mediaminister sinds Geert Bourgeois er de brui aan gaf, Kris Peeters (zie: http://www.agjpb.be/vvj/nieuws.php?nieuwsid=587). Wedden dat die het allemaal veel moeilijker vindt, minder snel over de brug komt, dan als de banken om steun komen aankloppen? Vlaanderen heeft nood aan een pluralistische en kritische pers, en daar mag best in geïnvesteerd worden vanuit de Vlaamse overheid.

Maandag komen ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de vakbonden bijeen om zich te beraden over acties. Zij vragen dat minister-president Kris Peeters niet alleen naar de krantendirecties zou luisteren, maar ook de VVJ en de vakbonden zou horen (zie: http://www.agjpb.be/vvj/nieuws.php?nieuwsid=588).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print