31-03-08

NEDERLANDSE NEO-NAZI'S VEROORDEELD. WANNEER TREEDT BELGISCH GERECHT OP?

Bij betogingen en concerten van neonazi's laat de politie meestal betijen. Tenzij ze geweld gebruiken, dan kan de politie niet anders dan ingrijpen. In februari vorig jaar was het prijs in Uitgeest in Noord-Holland. Toen leden van AFA-Nederland met lawaai een bijeenkomst van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) wilden verstoren, werden ze aangevallen door een vijfentwintigtal neonazi’s (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070204). Het jongste nummer van Alert! (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/1_12/1_12.html) brengt verslag uit van de rechtszaak die volgde.

Op 16 januari moesten zeventien neonazi’s zich voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden voor hun strapatsen in Uitgeest. De meesten zijn lid van Blood and Honour Westland, de Noord-Hollandse tak van Blood and Honour Traditional. Gingen de neonazi’s in Uitgeest nog eensgezind in linie de antifascisten te lijf, hun verdediging bij de rechtbank in Haarlem verliep dan weer volgens het ‘ieder voor zich’-principe. Zo vroegen Erik De Graaf en Marcel Dootjes de rechtbank om de politie als getuige te ondervragen, wat ingewilligd werd waardoor hun zaak naar later verdaagd is. De Graaf en Dootjes zijn niet de minstens. De Graaf (de man vooraan, tweede van rechts op foto 1 - klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) werd tot aan Uitgeest beschouwd als de leider van Blood and Honour Nederland. Dootjes is penningmeester van dezelfde club. Vooral het gedrag van Erik De Graaf valt op: Sebastian Seeman achterna (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907) zou hij zijn Blood and Honour-vrienden één voor één aan het verlinken zijn, en onder andere zijn vriend Marcel Dootjes aangewezen hebben als de persoon die op een op de grond liggende vrouw schopt (foto 2).

Andere neonazi’s hadden hun reactie wel al klaar en werden intussen veroordeeld. Freek Van Leeuwen (30 j., uiterst links op foto 1), drummer bij de Nederlandse neonazi-muziekgroep Westland Rebel, zei enkel uit zelfverdediging geweld te hebben gebruikt maar kreeg toch 180 uur werkstraf. Ook Johan De Rooij (24 j., de kaalkop uiterst rechts achter Erik De Graaf op foto 1) kreeg met hetzelfde excuus ook 180 uur werkstraf. Mark Koopmanschap (22 j.), een Blood and Honour’er die eerder al veroordeeld werd wegens brandstichting en geweldpleging, kreeg 200 uur werkstraf. De zwaarste straf was voor Rory De Koning, die voor de rechtbank afkwam met: “Ik heb altijd gekloot met die linkse gasten, al jarenlang.” De Koning kreeg 3 maanden celstraf. Vraag is nu hoe de uitvoering van de werkstraffen zal verlopen. Het is bekend dat extreemrechtse lui daar wel eens problemen mee hebben (zie:
http://yelloman1.blogspot.com/2008/03/daniel-fret-eindelijk-begonnen-aan-zijn.html). En het is nu natuurlijk uitkijken hoe afloopt met Erik De Graaf en Marcel Dootjes. Wordt vervolgd.

Alleszins – maar dat is ook al in andere zaken bewezen – speelt het Nederlandse gerecht korter op de bal dan hun Belgische collega’s. Hier zijn een paar leden van Bloed Bodem Eer Trouw (BBET), die in september 2006 aangehouden zijn op verdenking van wapenhandel en dreiging van een terroristische aanslag, wel al uit het leger gezet (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070930), maar het is nog altijd wachten op hun verschijnen voor de rechtbank. Intussen plannen hun Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-erfgenamen in ons land twee Hitler-herdenking op 19 april aanstaande (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328). Dat er twee (en niet één, of liever nog: geen) Hitler-herdenkingen op 19 april gepland zijn, is ons door nieuwe informatie bevestigd. Waar blijft dat 'goed bestuur'?

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, blood and honour |  Facebook | | |  Print

30-03-08

WILDERS EN DEWINTER VERTILLEN ZICH AAN FITNA

Ondankbaarheid is des werelds loon. Dat moesten de voorbije dagen ook Geert Wilders en Philip Dewinter ondervinden.

Eerst Geert Wilders. De grootste windbuil eerst. Wilders filmpje Fitna mag dan wel meer dan drie miljoen keer aangeklikt zijn, maar wie heeft het helemaal uitgezien? 'Fitna' uitkijken is een beproeving titelde De Morgen terecht. “Ik vind de film saai”, zei de Nederlandse politicoloog Cas Mudde, en een Nederlandse moslim merkte op dat als Wilders als politicus even goed zou zijn dan als filmmaker, het maar pover gesteld zou zijn met de politicus Wilders. Maar Wilders krijgt ook op zijn kop van wie zijn medestanders zouden kunnen zijn, de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die Mohammed met een bom in zijn tulband tekende, voorop. Rob Muntz, die het interview met de vermoorde regisseur en provocateur Theo Van Gogh maakte dat in Fitna gemonteerd is, is kwaad dat hij niet vooraf gecontacteerd is door Wilders. De Nederlandse rapper Salah Edin overlegt met zijn manager over eventuele stappen tegen Wilders omdat in Fitna een foto van Edin getoond werd, verkeerdelijk voorstellend als de moordenaar van Theo Van Gogh. De drie in Fitna geciteerde Koranverzen, zo heeft intussen vriend en vijand gemeld, zijn alle drie uit hun context gelicht. De ‘bebloede’ kindergezichten in Fitna komen uit een religieus verfritueel, en hebben niet zoals gesuggereerd te maken met aanslagen. Enzovoort, enzoverder. Van een zolang op voorhand aangekondigde film mocht men, los van de bedoelingen, beter verwachten.

Wie zich ook laat betrappen een nitwit te zijn, iemand met weinig kennis van zaken, is Philip Dewinter. “Ondanks alle voorafgaande paniekzaaierij blijkt de film een islamkritische documentaire te zijn”, zegt Dewinter in een persmededeling. Fitna toont wel allerlei weerzinwekkende taferelen en uitspraken, maar is dat kritisch zijn? Kritisch zijn houdt ook in: genuanceerd zijn, en dat is de film absoluut niet. Dewinter feliciteert Wilders met het feit dat “Wilders zich niet heeft laten verleiden tot sensatiezoekerij en nutteloze provocaties.” Het is bekend dat Philip Dewinter niet houdt van sensatiezoekerij en nutteloze provocaties, maar de meningen over wat dat zoal is, lopen nogal uiteen tussen Dewinter en de rest van de wereld. Het is echter met een loep zoeken naar de mening van Dewinter tussen de vele artikels en commentaren over Fitna in de weekendkranten. Bij het VB hebben ze nochtans hun best gedaan om Fitna te verspreiden. Geen VB’er die zichzelf respecteert,of hij of zij heeft wel het filmpje op de eigen website of weblog geplaatst. Maar het zijn de Jean-Marie Dedeckers en Tom Naegels van deze wereld, en zelfs moslims zelf, die de media halen over Fitna. Bij de VB-reacties klinkt ook afgunst door. Gerolf Annemans (vrijdag in Gazet van Antwerpen): “Wilders vraagt aandacht op een manier die een beetje te vergelijken is met wat het Vlaams Blok destijds deed, maar dan veel brutaler. Dat is de grappige paradox tussen Nederland en het bekrompen Vlaanderen: Wilders wordt met alle egards behandeld, wij gingen nog net niet de gevangenis in voor een fractie van wat hij nu doet.”

Annemans bijna in de gevangenis. Dat de wereldpers dat niet opgemerkt heeft, tot daar aan toe. Maar ook niemand van de Vlaamse pers?! Daar kijkt een mens toch van op. Fitna daarentegen…

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, internationaal, dewinter |  Facebook | | |  Print

29-03-08

EIGEN VOLK EERST?

Vandaag wordt met een uitvaartplechtigheid in de Bourlaschouwburg in Antwerpen afscheid genomen van Hugo Claus. We schreven al dat Claus een overtuigde antifascist was (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080319). Hugo Camps bevestigde dit intussen: “Van het Vlaams Belang had hij een fysieke afkeer.” Piet Piryns legde uit: “Dat Claus zich na de dijkdoorbraak van – toen nog – het Vlaams Blok een bezorgd Antwerpenaar toonde en Charta 91 een warm hart toedroeg, wordt niet zelden gelinkt aan de oorlogsjaren van de meester. Als tiener heeft hij gezien, gehoord en meebeleefd wat een fraai verpakte ideologie in de laarzen kan verstoppen.” Tom Lanoye herinnerde eraan dat het cordon sanitaire, dat door Charta 91 bepleit werd, gewerkt heeft. “Hopelijk besefte Claus, door de mist van zijn ziekte heen, ook dit scharnierpunt nog. (…) Tètitatutis!”

Het is altijd gevaarlijk om victorie te kraaien, niets is blijvend verworven, en daarom willen we op deze dag toch nog Hugo Claus' gedicht Eigen Volk Eerst? publiceren. Claus was natuurlijk veel meer dan een antifascist. Hij schreef prachtige liefdesgedichten, schreef geweldige burleske gedichten... Maar zijn politieke gedichten mogen niet onder de mat geschoven worden. Eigen Volk Eerst? dreigt anders wel dat lot te ondergaan. Het is niet terug te vinden in de box met gedichten van Hugo Claus 1948 – 2004 die in 2004 nog verscheen bij De Bezige Bij (zie: http://www.debezigebij.nl/boekboek/show/id=100675/dbid=14979/typeofpage=66357), terwijl het toch gepubliceerd werd in de Charta 91 Nieuwsbrief van oktober-november 1992 (zie: http://www.charta91.be/NB/NB04a.htm) en op 11 januari 1995 door Regine Beer als haar eerste tussenkomst in de Antwerpse gemeenteraad werd voorgelezen met de vermelding van Hugo Claus als auteur. Eigen Volk Eerst?, opdat we het niet zouden vergeten.

“Al onze ellende is de schuld van de Turken,
de Marokkanen, de bruinen, de zwarten, de gekleurden.
Zij pakken het werk af van de Belgen.
Zij kweken kinderen als konijnen.
Zij slachten schapen in de badkamer.
Zij stinken naar knoflook en vreemd voedsel.
Zij kosten ons miljarden.
Daarom moeten zij hier weg.
Niet allemaal tegelijk.
Eerst die al 3 maanden werkloos zijn. Dan de anderen.
Ook al zijn zij hier geboren.
Ook al zijn hun ouders hier geboren.
Ook al spreken zij Nederlands als u en ik.
Zij moeten zich hier niet thuisvoelen.
Hun thuis is hun apeland.
Want hun bloed is onzuiver.
Alleen ons bloed is zuiver. EIGEN VOLK EERST.

Wie zegt dat?
Dat zegt het Vlaams Blok,
listig verpakt in 70 punten.
Met de schandelijke uitspraak:
"De rechten van de mens zijn ondergeschikt
aan de belangen van het eigen volk"
"Eigen volk", dat is de slogan in Joegoslavië
waar men mekaar uitmoordt en foltert.
"Eigen volk" schreeuwt het uitschot in Duitsland
dat de huizen van de vreemdelingen in brand steekt.
Moet het nog duidelijker?
Moeten ook bij ons de eerste vreemdelingen er aan?
Herinner u hoe het ook op een zacht pitje begon in Duitsland voor de oorlog
met de eerste zachte maatregelen tegen de Joden.
Moet dit walgelijk kwaad
nu ook bij ons wortels schieten?
Zijn wij fanatieke onnozelaars
die klaar staan om in naam van ons eigen volk
te discrimineren, te haten, te moorden?
Sinds eeuwen dragen vreemdelingen bij tot de bloei
van onze Vlaamse gemeenschap, onze beschaving.
Hen uitstoten is in ons eigen vel snijden.
Vlamingen, reageer, ageer voor de fanatieke ziekte zich uitbreidt.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, regine beer, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

28-03-08

TWEE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-GROEPEN HERDENKEN GEBOORTEDAG HITLER MET EERBETOON EN CONCERT

BH-19 april 2008bBH-19-april-2008aBH-19 april 2008Terwijl de wereld zich vergaapt aan Fitna proberen een paar neonazi's zich terug een plaatsje te veroveren in het wereldnieuws. Zaterdag 19 april, daags voor de verjaardag van Hitlers geboorte, organiseert Blood and Honour Vlaanderen een Hitler-herdenking gevolgd door een concert. Hiernaast de affiches die erover in omloop zijn  (klik eenmaal op de affiches voor een grotere afbeelding).

Voor bezoekers van deze blog is het volgend Blood and Honour-concert in ons land niet helemaal een verrassing. Tien dagen geleden schreven we al dat de geplande 'heldenhuldiging', gevolgd door een nieuw neonazi-concert, op 15 maart inderdaad niet is doorgegaan, maar volgens een Brits Blood and Honour-forum op 19 april in Vlaanderen een nieuw concert is gepland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080317). Stefan Wijkamp, de Nederlandse lookalike van Adolf Hitler die één van de sprekers was op de 'heldenhuldiging' vorig jaar op de militaire begraafplaats in Lommel (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070405), komt opnieuw spreken op een Adolf Hitler-herdenking in ons land. Op die van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen (affiches 1 en 2).

Want op 19 april is er nog een tweede Adolf Hitler-herdenking, ook al georganiseerd door Blood and Honour Vlaanderen (affiche 3). Verwarrend? Achter die tweede herdenking zit de Vlaamse tak van Combat 18, die nu ook uitpakt met de naam Blood and Honour Vlaanderen. Het is de terugkeer van de twee Blood and Honour-groepen in Vlaanderen: de traditionele Blood and Honour Vlaanderen die aangekondigd had haar activiteiten tijdelijk stop te zetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080206) en de Combat 18-tak die na een politieinval in november haar webactiviteiten heeft moeten stopzetten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127) maar nu terug is met een eigen website onder de naam van de dood, of minstens toch kreupel, gewaande concurrentie. 

Het laat zich aanzien dat nog een hartig woordje zal gepraat worden tussen die twee om de naam Blood and Honour Vlaanderen rivaliserende groepen.

19:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

HET VB-BORGERHOUT SLAAT WEER TIL

De-Borger3Montgomeryplein1De VB-folder over de hoofddoekenaffaire en de ‘islamisering’ van Antwerpen, met Anke Van dermeersch in een boerka gehuld, is blijkbaar nog niet in de Antwerpse brievenbussen beland (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080327), VB-militanten hebben de voorbije dagen in Borgerhout wél de tweede editie van het VB-blaadje De Borger gepost (foto 1). Een mens vraagt zich af waarom die twee folders niet samen gebust werden door VB-militanten, maar we gaan ons natuurlijk niet moeien met de interne partijorganisatie van het VB.

De helft van de verhalen in De Borger zijn niet Borgerhout-gebonden, maar dat mag de pret niet drukken. Het grappigst is het ‘Woord van de voorzitter’. Eigenlijk is het een voorzitster, maar ‘voorzitter’ klinkt stoerder. Nog maar aan haar tweede nummer toe is het editoriaal van De Borger al meteen gewijd aan het AFF. Zonder het bij naam te noemen, maar een moeder herkent vlug haar kinderen. Janice Laureyssens: “Onze eerste editie van ‘Den (sic) Borger’, die u net voor nieuwjaar in uw bus vond, kreeg tot ons groot genoegen zeer goede kritiek. Natuurlijk werd aan extreem linkse zijde dit initiatief minder goed ontvangen. De aanvallen gingen niet zozeer over de inhoud van ons blad, ze hadden hun pijlen vooral gericht op mij. Links speelt zoals gewoonlijk niet op de bal, maar op de man. In dit geval – de vrouw.” “Bij al dat schelden” moest Janice Laureyssens “onwillekeurig denken aan wat Clem De Ridder, voormalig voorzitter van het Davidsfonds ooit zei tijdens een toespraak uit de jaren ‘60”, en dan volgt een lang uittreksel waarmee De Borger al voor 1/10de gevuld is. Een verhaal over Guido Gezelle, Albrecht Rodenbach, de socialist Piet Vermeylen en Volksunie-man Maurits van Haegendoren die voor hun streven naar de Vlaamse onafhankelijkheid toch niet verweten werden “rechtse extremist, ultranationalist of iets van die slag” te zijn, maar wie vandaag hetzelfde zegt, dat brandmerk wel krijgt.

Laureyssens is daarmee ver weg van de kritiek die in een lezersbrief op deze blog geuit is. Waar ging het over? Laureyssens presteerde het in een niet ondertekende maar door haar geschreven artikel de schuld van overlast door sommige allochtone handelaars in Borgerhout intra muros (binnen de ring rond Antwerpen) te leggen bij de “witter en rijker” bevolking in Borgerhout extra muros, want daar “stemmen (ze) links en zweren (ze) bij hun plakkaatje ‘Zonder haatstraat’.” Door hun stemgedrag zorgen die van Borgerhout extra muros ervoor dat Borgerhout intra muros een ‘no go area’ wordt, met een parallelle gemeenschap in plaats van bruggen te bouwen naar die gemeenschap. In de geciteerde lezersbrief werd kwalijk genomen dat het nogal dwaas is te spreken van het stemgedrag van Borgerhout extra muros vermits dat niet bekend is, enkel het stemgedrag van heel Borgerhout is bekend. Overigens de grootste achteruitgang van het VB in heel Vlaanderen bij de gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen in 2006. Ten tweede wonen en woonden alle kopstukken van het VB-Borgerhout (Bart Debie, Janice Laureyssens nu, Wim Verreycken vroeger) in Borgerhout extra muros (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071227). Het ging dus geenszins om een aanval louter op Janice Laureyssens. Ocharme als ze dat denkt. Wél over de perverse redenering dat de mensen van Borgerhout extra muros de schuld in de schoenen geschoven wordt van wat er in Borgerhout intra muros gebeurt, en het al te gek is dat de VB-kopstukken van het VB-Borgerhout zélf (in meervoud, en in de lezersbrief werden er drie geciteerd) in Borgerhout extra muros wonen. Dat we nadien nog wél twee keer zijn doorgegaan over Janice Laureyssens heeft ze enkel en alleen aan haar eigen te danken. In reactie op de lezersbrief op deze blog maakte Laureyssens bekend dat ze geen kandidaat meer zal zijn bij de volgende gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen. Nieuwsje dat Janice Laureyssens de lezers van het tweede nummer van De Borger onthoudt, maar wij te plezant vonden om het niet te vermelden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071231).

Uit De Borger onthouden we ook nog dat Bruno Valkeniers op 6 april naar het VB-Borgerhout komt voor een smoutebollennamiddag. “Smoutebollen + één tas thee of koffie zijn gratis”, wij hebben ons dan ook onmiddellijk ingeschreven. En verder gaat men nog even voort over het “anti-Vlaams racisme” met het aankondigingsbord bij de opening van het vernieuwde Montgomerypleintje (foto 2) waarop één woord Engels stond, en het VB enkel allochtonen op de foto zag staan (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080322). Spijts het antwoord van districtsschepen Wouter Van Besien blijft het VB-Borgerhout er maar over melken. Van Besien heeft in de districtsraad VB-districtsraadslid Walter Wegge immers geantwoord dat er niet alleen allochtonen op de foto stonden. Wouter Van Besien: “U zegt dat het bord ‘uitdagend’ is en ‘tot kwaad bloed en ontgoocheling leidt’ omdat er vijf  allochtone medemensen op te zien zijn. Ik leg even uit wat er werkelijk te zien is: het zijn vier leerlingen van de technische school die op het plein gevestigd is, en die de banken en de tafels van het plein gemaakt hebben, en hun leraar die trouwens – als het dan toch over allochtoon/autochtoon moet gaan – een autochtoon is. Maar goed, ik neem aan dat als je enkel daar nog op let, je op den duur overal Marokkanen in ziet.” Van Besien wees er in zijn antwoord ook nog op dat de slogan op het bord “Montgomery is ready”, “Montgomery is klaar” wil zeggen. Wouter Van Besien: “Vorig jaar, bij de opening van (het pleintje) Luysbekelaar gebruikten wij “LuysbekeKlaar”. Ook geen Nederlands woord, maar een creatieve uitroep die refereert naar de naam van het pleintje. Ik kan er ook niet aan doen dat het plein de naam draagt van een Engelse maarschalk die een rol heeft gespeeld in het stoppen van de Duitse troepen onder Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Misschien had u liever gehad dat het plein Jan Breydelplein had geheten. Dan hadden we als creatieve uitroep iets als ‘Goedendag plein’ kunnen verzinnen. Dat had ongetwijfeld allemaal minder op uw zenuwen gewerkt.” Het gewraakte aankondigingsbord werd beklad met de slogan ‘Antwerpen is Vlaams’. In De Borger wordt er niet over gerept. In het eerste nummer van De Borger bekloeg het VB-Borgerhout zich nochtans over soortgelijke tags, maar dan tegen de politie. Het VB-Borgerhout zegt niets te maken hebben met de 'Antwerpen is Vlaams'-tag op het Montgomeryplein, maar een veroordeling van dit vandalisme kan er deze keer niet af in De Borger.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-03-08

HOE VROUWVRIENDELIJK IS HET VB?

Precies twee weken geleden kondigde Philip Dewinter op een persconferentie een nieuwe propagandaslag in Antwerpen aan tegen de hoofddoek en de 'islamisering'. Niet dat Antwerpen er wakker van ligt, maar intussen hebben we de beloofde VB-folder nog steeds niet in onze brievenbus gevonden. Het is niet alleen de regering-Leterme die zich bezondigt aan aankondigingspolitiek.

Het was Anke Van dermeersch die zich moest lenen voor de jongste VB-stunt, met een boerka om het hoofd Spirit-voorzitster Bettina Geysen achterna die zich op een nieuwjaarsreceptie van haar partij in een hoofddoek hulde. Anke Van dermeersch, in 1991 nog Miss België (foto 1), in 1998 in het Vlaams Blok Magazine omschreven als “een ex-miss die eerst in Kwik en later als geschorst advocate ladderzat in de goot belandde”, in 1999 niet verkozen als VLD-parlementslid ondanks (of misschien: juist door) haar belofte om als verkozene uit de kleren te gaan voor Playboy, in 2003 binnengehaald bij het VB en sindsdien voor die partij zetelend in de Senaat. Van dermeersch was in 2006 ook het vrouwelijk boegbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, maar men moet zich daar niet teveel van voorstellen. Het is minder “boeg” en meer “beeld”. Van dermeersch blijft altijd een paar passen achter of naast Philip Dewinter, en zal anders dan Marie-Rose Morel altijd wel eerst aan De Grote Baas vragen wat ze mag zeggen. De ideale running mate dus voor Philip Dewinter.

Veertien dagen geleden was het weer zover. Anke Van dermeersch zat dan wel in het midden op een VB-persconferentie, het was Philip Dewinter die driekwart van de tijd sprak bij de voorstelling van de jongste VB-campagne tegen de hoofddoek en de ‘islamisering’. Op de VB-folder die daarbij hoort, is Anke Van dermeersch te zien het hoofd gehuld in een boerka (foto 2). Het moest natuurlijk nog straffer dan bij Bettina Geysen. Verderop in de folder legt Van dermeersch uit hoe vrouwonvriendelijk de islam wel is, en pleit ze voor “vrije vrouwen in een vrije stad”.  Hoe vrouwonvriendelijk het VB is, komt niet aan bod. Wel wordt De Grote Baas er nog bijgehaald om uit te leggen dat Antwerpen geen ‘Antwerpistan’ mag worden. “Dus geen moskee, islamitische vzw of koranschool in iedere wijk; geen hoofddoeken in publieke functies of scholen; geen erkenning of subsidiëring van de islam; strenge controles op wat er gebeurt in moskeeën en islamitische gebedsplaatsen!” Om het hoofddoekenverbod te ondersteunen is een internetpetitie gelanceerd. Later brengt Anke Van dermeersch nog een boek uit over de rol van de vrouw in de islam. Anke undercover bij de moslima of wordt het een voorgekauwd verhaal? Anke Van dermeersch zou kunnen beginnen met Als sluiers vallen van Nadia Dala te lezen (zie: http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=1178), en ze zou beseffen dat vrouwen om meerdere, verschillende redenen dan vermeld in de VB-folder een hoofddoek dragen.

Van dermeersch zou ook eens moeten nadenken over wat de van haar hoofddoek ‘bevrijde’ vrouw wacht in een VB-staat. Gewezen VB-propagandist, -columnist en -Vlaams parlementslid Xavier Buisseret drukte het zo uit: “Echte vrouwen hebben toch al dat gezever en oude-wijven-gelul niet nodig over emancipatie, ongewenste sex, verdrukking en ga zo maar door. Een echte vrouw dwingt met haar puur vrouw-zijn eerbied af van een man.” Met het VB-voorstel over het opvoedersloon worden vrouwen ook door andere VB’ers op hun plaats gezet. “Een maatregel die ook voor mannen openstaat”, haast het VB uit te leggen bij het opvoedersloon. Maar iedereen voelt aan dat het opvoedersloon vooral tot meer vrouwen aan de haard zal leiden. “Wij willen dat alle vrouwen de vrije keuze zouden hebben tussen verschillende alternatieven: moeder aan de haard, een voltijdse job of een deeltijdse baan”, zegt Philip Dewinter in zijn boekje Baas in eigen land. Dat mannen minder in het huishouden doen dan vrouwen vindt het VB geen probleem. Als in het parlement al eens een voorstel komt om te streven naar een evenwaardig verdeling van de huishoudelijke taken, zegt VB-senator Jurgen Ceder “dat het niet aan de overheid is om van bovenaf de maatschappelijke opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen bij te sturen. Een dergelijk optreden zou ruiken naar Big Brother of Big Sister, zoals u wil.”

Zelfs bij een wetsontwerp dat het huishoudelijk geweld tussen partners wil bestraffen, reageert het VB negatief. Alexandra Colen: “Wetten doen goedkeuren rond het zogenaamd ‘geweld in de huiskring’ vormt een stap in de feministische handleiding om het traditionele beeld van mens en maatschappij radicaal te veranderen.” We verzinnen het niet, het is terug te vinden in de notulen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een vrouwvriendelijke partij is het VB niet. Zelfs Anke Van dermeersch beseft dit. In de aanloop van de federale verkiezingen op 10 juni 2006 maakte ze zich boos dat in geen enkele kieskring een vrouw lijsttrekster was van een VB-lijst. Zelf moet ze zich nu laten fotograferen gehuld in een boerka. Er zijn plezantere foto-opdrachten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, islam |  Facebook | | |  Print

26-03-08

TARIQ ALI IN ANTWERPEN

Zijn hele leven heeft Paul Verbraeken (zie: http://www.charta91.be/index.html?url=/PaulVerbraeken3.htm) zijn kritisch denken gericht tegen de vervlakking, de intellectuele verkleutering en de depolitisering die de hegemonie van het neoliberalisme met zich brengt. Zijn vrienden willen Pauls nagedachtenis eren met een jaarlijkse lezing. Telkens vragen ze daarvoor een prominente figuur van wie we weten dat zij/hij zich, volledig in de geest van Paul Verbraeken, kritisch opstelt ten opzichte van het heersende discours. Dit jaar is Tariq Ali te gast.

Tariq Ali (foto) schreef heel wat boeken over wereldgeschiedenis en wereldpolitiek, romans en scripts voor toneel en film. Hij is redactielid van de New Left Review, verzorgt programma’s voor de BBC en publiceert in The Guardian en de London Review of Books. Hij publiceerde onder meer The Clash of Fundamentalisms (2002) waarin hij het religieuze fundamentalisme van Al Qaeda vergelijkt met het marktfundamentalisme van de Verenigde Staten. Van Tariq Ali is nog niets vertaald in het Nederlands. De brochure die je krijgt na de lezing bevat twee exclusief vertaalde teksten van hem.

Waar en wanneer? Tariq Ali spreekt over ‘Islam en Europa’ zaterdag 12 april, om 17 uur in het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 te Antwerpen. In het Engels, maar er is simultaan vertaling voorzien. Na de lezing ben je welkom op een drink. Deelname in de onkosten: 10 euro; 8 euro als je vóór 1 april betaalt op het rekeningnummer 001-5234388-53 van Paul Verbraeken Lezingen, met vermelding ’12 april’.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, islam |  Facebook | | |  Print

TIENDE VB-MANDATARIS MAAKT OVERSTAP NAAR LIJST DEDECKER

Het was een klein berichtje in De Morgen gisteren: “Bob De Wispelaere, provincieraadslid in Limburg voor het VB, stapt over naar de LDD. Hij vervoegt daarmee zijn voormalige partijgenote An Bonné. Zo telt LDD al twee provincieraadsleden in Limburg. Naar eigen zeggen kiest De Wispelaere voor het realisme en de vrije meningsuiting van LDD en laat hij het extremisme en de nep-freedom of speech van Vlaams Belang achter zich.” Bob De Wispelaere (foto) vervoegt echter niet enkel An Bonné. Hij is volgens onze telling de tiende VB-mandataris die overstapt naar de Lijst Dedecker (LDD).

Jurgen Verstrepen maakte in april vorig jaar als eerste de overstap van het VB naar de LDD. Als je zoals Jurgen Verstrepen al voor veertien verschillende radiostations en vier verschillende televisiezenders hebt gewerkt, is een overstap van een politieke partij naar een andere politieke partij niet zo verbazingwekkend, maar het was het begin van een exodus richting LDD. In dezelfde maand als Verstrepen overstapte, maakte ook Vlaams parlementslid Monique Moens uit Neder-over-Heembeek bij Brussel dezelfde move. Ook Fabrice Morreau, voorzitter van het VB-Zottegem maar vooral ontwerper van nogal wat VB-websites, volgde Jurgen Verstrepen naar de LDD. Begin september stapte David Van Hecke, VB-gemeenteraadslid in Kapelle-op-den-Bos, over naar de LDD. In diezelfde week gevolgd door vijf bestuursleden van de VB-afdeling van Begijnendijk. In oktober ging Aisha Van Zele, VB-gemeenteraadslid in Lokeren, over naar de LDD. Het VB had eerder een paar keer met Aisha Van Zele gepronkt omdat ze als kleurlinge bij het VB een opvallende verschijning is. Ze kan echter niet als een allochtone in de traditionele zin beschouwd worden: ze is een als kind geadopteerde Sri-Lankese. Vervolgens stapte Dorine Demeulemeester in november over naar de LDD, gemeenteraadslid en oprichtster van de VB-afdeling in Ichtegem. Met haar stapten nog een tiental andere VB’ers over naar de LDD. Diezelfde maand stapte ook VB-gemeenteraadslid in Boechout Jan Verelst over naar de LDD. En om het jaar af te sluiten ruilde het Hasseltse gemeenteraads- en provincieraadslid An Bonné het VB voor de LDD. In januari dit jaar stapten VB-gemeenteraadsleden in Ranst Astrid Verbert en Tania Van Rompaey over naar de LDD. Verbert was al twintig jaar actief bij het VB. (Zie: http://yelloman1.blogspot.com/search/label/leegloop en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071125.)

Bob De Wispelaere die nu overstapt naar de Lijst Dedecker stapt overigens al voor de tweede keer op bij het VB. Hij werd op de eerste Zwarte Zondag, 24 november 1991, als jongste provincieraadslid in Limburg verkozen op de lijst van het VB. Dik een half jaar later pakte Philip Dewinter echter uit met zijn berucht zeventigpuntenplan, en dat vond De Wispelaere erover. Het duurde nog wel een paar jaar, maar uiteindelijk stapte De Wispelaere op bij het VB. Ruim tien jaar later kwam het VB terug bij hem aankloppen om zich bij hen kandidaat te stellen voor de provincieraadsverkiezingen in 2006. De Wispelaere aanvaardde het op voorwaarde dat het VB meer aandacht zou hebben voor gehandicaptenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. De Wispelaere heeft een dochtertje dat vier jaar lang omwille van een heupziekte gekluisterd was in een rolstoel, en zet zich met het wijkcomité in zijn woonplaats Houthalen-Oost in voor weeshuizen overal ter wereld. De Wispelaeres naïeve hoop dat er intussen bij het VB een andere wind zou waaien, werd vlug de grond ingeboord. Vrije meningsuiting bleek bij het VB nogmaals niet voor iedereen te gelden. Het voorstel van een N-VA-provincieraadlid om de website van de provincie aan te passen voor personen met een motorische, auditieve en visuele beperking werd haast spottend onthaald door de VB-collega’s van De Wispelaere. Diezelfde collega’s vonden ook dat een voorstel om een ‘Steunpunt voor Oost-Midden Europaprojecten’ te ondersteunen moest afgekeurd worden, terwijl De Wispelaere vanuit zijn ervaring met het ondersteunen van weeshuizen in Moldavië maar al te goed het nut van zo’n steunpunt inziet. Nu is het voor De Wispelaere voor eens en voor goed gedaan met het VB. Tegen 2012 wil hij in de Limburgse mijngemeenten “de politieke rechterzijde opnieuw op de kaart plaatsen door de bevolking een volwaardig alternatief te bieden” voor het VB. Weg bij het VB, maar het blijft natuurlijk een rechtse rakker.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ldd, dedecker |  Facebook | | |  Print

25-03-08

DE TAEL IS GANSCH HET VOLK

Sam De Graeve (foto 1) is eindredacteur van De Slimste Mens ter Wereld, en schrijft maandelijks een column in De Standaard. Een man van de wereld dus, niet van de domsten. Laatst nam hij in De Standaard het taalgebruik van Bruno Valkeniers (foto 2) onder schot, in een column die overigens ook terug te vinden is op De Graeves blog (http://www.samdegraeve.be). Het is niet voor het eerst dat ze bij het VB problemen hebben met onze taal (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050911), maar het blijft amusant.

Sam De Graeve: “Geachte Bruno Valkeniers. Kathleen Cools interviewde u afgelopen vrijdag voor ‘De Keien van de Wetstraat’ en belde u gisteren op Radio 1 ook nog even op om te polsen hoe u zich voelde zo op uw eerste dag als partijvoorzitter van het Vlaams Belang. Toch fijn dat er iemand aan u denkt. U was wat zenuwachtig zei u, en vervolgens maakte u in een gesprek van nauwelijks twee minuten duidelijk dat u inderdaad niet alleen nerveus was, maar ook uit welk hout u gesneden bent. Uw partij klaagt al jaren dat ze te weinig aan bod komt in de media. En net op het moment dat u een vriendin gemaakt heeft, die bezorgd polst of het gaat gaan op uw eerste werkdag, laat u al weten dat de pers uw woorden verdraaid heeft wat betreft uw opinie over Zuid-Afrika tijdens de apartheid. De pers heeft het gedaan! Boe voor de pers! (Zie ook: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080316.) Mevrouw Cools, enigszins verbouwereerd dat u al zo snel op uw woorden terugkomt, stelde een paar gerichte bijvragen die meteen duidelijk maken dat de pers uw woorden net heel correct heeft weergegeven. Kontendraaierij noemen ze zoiets. U mag dat een weinig stijlvol woord vinden. Ik gebruik het in deze context doelbewust, omdat u zich presenteert als de stijlvolle man binnen het Vlaams Belang.

Ik geloof u niet. U heeft weinig stijl. U draagt propere kostuums en bent wellicht, mag ik hopen, erg proper op uw eigen, maar dat was uw voorganger ook. Mensen die zichzelf presenteren als stijlvol zijn dat doorgaans niet, en in datzelfde radiogesprek maakte u meteen duidelijk dat u zelfs uw eigen taal niet meester bent. Dat vind ik sneu. Uw voorganger sprak geaffecteerd Nederlands om zijn Westvlaams te maskeren en ook u kan niet verbergen uit welke regio u komt. Dat is erg. Tenslotte vecht u ervoor dat mensen in hun landsdeel hun taal kunnen spreken. Dan mag u toch zelf een rolmodel zijn en die taal tot in de puntjes beheersen. Quod non. (…) U daarentegen diende hem (Guy Verhofstadt, nvdr.) van antwoord door een als u het mij vraagt nogal krakkemikkige metafoor te gebruiken. Eén waarin u België vergelijkt met een rollercoaster met metaalmoeheid, waarbij elke staatshervorming voor een looping staat, maar dan een op losse schroeven. Veel Engels in één metafoor, vindt u niet? In de beklijvende twee minuten chatten met Kathleen bestond u het dan ook nog om twee spreekwoorden te verhaspelen. Als ik het hier neerschrijf heeft het misschien enige humor, maar omdat u het zo meende en zo ernstig uitsprak, deed het mij, die van de Vlaamse identiteit alvast de taal, het Nederlands, koestert, pijn aan de oren. U zei dat er ‘geen kat naar gekraaid zou hebben’ en dat ‘ieder diertje zingt zoals het gebekt is’. Mag ik u er attent op maken dat u hier vier spreekwoorden voor de prijs van twee weggeeft? In de dierenwereld zijn het vooral de vogels die zingen en van de vogels zijn het de hanen die kraaien. Ooit is er een directeur-generaal van de VRT geweest die 100 dagen vroeg alvorens te communiceren. Neem het van mij aan, u zou dat beter ook doen. 100 dagen om in Spa onze taal onder de knie te gaan krijgen.

Want de taal is uw unique selling proposition, mijnheer Valkeniers, de tael is gansch het Volk. Eigen Taal eerst! Reikhalzend uitkijkend naar uw volgend communicatiemoment in juni, groet ik u allerhartelijkst.” Sinds zijn eerste werkdag bij het VB op maandag 3 maart hebben we Bruno Valkeniers amper nog gezien of gehoord. Maar niet om zijn taal intussen bij te schaven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

24-03-08

GEROLF ANNEMANS OVER DE KNEUTERIGHEID VAN VLAANDEREN

Begin jaren negentig. Er is pas een boek met de verzamelde gedichten van Hugo Claus (foto 1) verschenen, en we bellen Claus met de vraag of hij een exemplaar van zijn verzamelde gedichten wil signeren om als verjaardagsgeschenk aan een vriendin te geven. “Geen probleem”, antwoordt Claus. Meer zelfs, hij wil ons een exemplaar van het boek cadeau doen. Op de afgesproken datum bellen we aan bij Claus thuis, in de Lange Lozanastraat in Antwerpen (foto 2).

Veerle doet open, een verfborstel in de andere hand. Claus' echtgenote is volop bezig met schilderwerk in de eetkamer. Claus zelf wacht ons op in de living. Er blijkt een misverstand te zijn. Claus dacht dat we om een gesigneerd exemplaar van zijn jongste roman kwamen, maar we hadden een goede reden om zijn gedichten, en niet zomaar een boek van Claus, cadeau doen. Van zijn verzameld gedichtenwerk had hij echter geen exemplaar meer in huis. Claus belt Eddy Van Vliet, maar die had ook geen exemplaar meer op overschot liggen. Dan maar naar de FNAC. Claus belt een taximaatschappij, en even later stappen we in een taxi. “Naar de FNAC, alstublieft”, zegt Claus. De taxichauffeur hoort het in Keulen donderen. Aan zijn gezicht is duidelijk te zien dat hij niet weet waar de FNAC huist. Een langgerekte "Hé?" bevestigt dit. Claus legt uit dat de FNAC aan het Hilton-hotel ligt. En ja, de Hilton kent onze taxichauffeur wél. We hebben Claus maar niet gevraagd wat hij ervan dacht dat de taxichauffeur Antwerpens bekendste boekenhandel niet kende. In de FNAC kenden ze Claus natuurlijk wel. We moesten nog een boek zoeken voor Veerle. Nog nooit zijn we zo snel geholpen als in gezelschap van Claus.

Voor Gerolf Annemans moeten al die anekdotes niet. Gerolf Annemans: “Een krabbelend kluwen van  lieden meldt zich, wier menszijn – voornamelijk in hun eigen ogen – een stuk hoogstaander, een stuk meerwaarder is geworden doordat zij ooit of meermaals met hem (Hugo Claus, nvdr.) dezelfde lucht hebben mogen inademen.” Maar toch vertelt Annemans op zijn blog zelf ook een anekdote over Hugo Claus. Over wat Annemans van zijn vader heeft gehoord die negen maanden lang in dezelfde klas zat als Claus. In het katholiek college van Deinze, waar Claus zijn afkeer van het katholicisme al volop toonde. Volgens Annemans zou de priester-directeur van dat college later “mild en vol ironie verklaren over de bittere haat van Claus opzichtens alles wat katholiek was: ‘Streel een ezel over zijn gat, en hij schijt in uw hand…’.” We wisten niet dat priesters zo’n vergelijkingen maken. Maar het is nog niet gedaan met het scabreuze op Annemans’ blog.

Gerolf Annemans: “De zucht naar het stampen tegen het gevestigde  – bij uitstek het geloof, de moraal en de katholieke kerk – werd een woekerplant die veel van Claus’ artisticiteit ontoegankelijk maakte of in de schaduw stelde. Nadien, toen mei 68 de afrekening met dat Vlaamse verleden tot een nieuwe Vlaamse godsdienst maakte, werd Claus een paus van de elite, gezeten in het epicentrum van zijn eigen rebellie, maar in feite aanbeden en bewonderd en opgedrongen op precies dezelfde wijze als de nonnen hemzelf het geloof en het katholieke leven hadden pogen op te dringen. Dat wereldje van de actuele elite is zoals een hond die in zijn eigen staart bijt, van een even intense kneuterigheid als diegene die Claus en Boon en Geeraerts  met hun rebellie hebben willen omverwerpen. Evenmin bevrijd als het Vlaanderen van hun jeugd. Tot op de dag van vandaag. Even onbevrijd, met even diepgewortelde kronkels van nieuwe maar wezenlijk dezelfde erfzondegedachtes. Vroeger de masturbatie. Vandaag het racisme. Misschien is Vlaanderen wel van een eeuwige kneuterigheid…”

Is er een probleem mee als we racisme als verwerpelijk zien?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, cultuur |  Facebook | | |  Print