15-01-09

DEDECKER BIJNA MUSSOLINI ACHTERNA

Het kolderniveau in de politiek is dezer dagen weer bijzonder hoog, en niet alleen bij het (Belgisch) Front National (zie het artikel hieronder). Neem nu de SP.A. Maandag werd op het partijbureau het programma voor de Vlaamse verkiezingen besproken, en in de rand daarvan ging het even over een naamsverandering. Er was weinig enthousiasme voor Socialisten en Progressieven Anders. Zaak opzijgeschoven tot Bert Anciaux dolenthousiast als altijd later diezelfde maandag aan De Morgen meldt dat hij zich aangesloten heeft bij de SP.A nu die partij haar naam veranderd heeft. Gennez zegt vervolgens aan de pers dat het partijbureau inderdaad beslist heeft de naam Socialistische Partij Anders zo te veranderen, maar op de evidente kritiek van partijgenoten antwoordt ze dat toch niets veranderd is aan de afkorting en het logo. Vertrouwenwekkend in de partijleiding is dit niet.

Al evenmin vrolijk lopen ze rond bij Lijst Dedecker (LDD) nu Wim Schamp er de vuile was heeft buiten gegooid. Je zal ons geen goed woord horen vertellen over Schamp wiens dikke nek en politiek opportunisme legendarisch zijn. Schamp acht zich belangrijker dan hij is, maar het blijft natuurlijk wel interessant om naar zijn versie te luisteren. In de pers spitste men zich gisteren toe op het te koop zetten van het LDD-logo, en in het beste geval vernemen we ook dat de ambras tussen Dedecker en Schamp gestart is na een Lucky Luke-parodie als LDD-affiche (foto). Maar in P-magazine vertelde Schamp meer over het politiek parcours van Dedecker. Dedecker en Schamp leerden elkaar kennen toen ze samen in de jury zaten van een of ander programma van VRT-icoon Jan Van Rompaey. Schamp: “Onze gesprekken gingen altijd over onze afkeer van de politieke correctheid. Wij voelden dat het klikte tussen ons.” Als Jean-Marie Dedecker buitengegooid wordt bij de VLD belt Dedecker Schamp op. De voormalige judocoach wil weten hoe hij een overstap naar de N-VA kan verkopen, vervolgens hoe hij daarover de CD&V kan lijmen… Dan staken geruchten op dat Dedecker naar het VB over wilde stappen, wat zijn zoon Dimitri én Schamp niet zouden pikken van Dedecker. De voormalige judocoach zegt dat hij niet naar het VB overstapt. Schamp: “Achteraf heb ik vernomen dat Dedecker zum bitteren Ende naar een positie bij het VB heeft gehengeld. Als Dedecker niet was afgewezen door het VB, was er vandaag geen sprake geweest van Lijst Dedecker, laat staan van het Dedecker-effect.”

Volgens Schamp maakte hij vervolgens niet alleen het LDD-logo maar schreef hij ook de beginselverklaring van de LDD. Je hoeft dat niet noodzakelijk te geloven want als je ooit Schamps boek over tien jaar politieke campagnes hebt gelezen, weet je dat Schamp zowat alles in de Belgische politiek zou bedacht hebben. Schamp: “Ik had alleen een andere ondertitel bedacht: ‘De nieuwe volkspartij’. Dat klonk nogal Mussoliniaans. De achterliggende idee was: Dedecker praat in naam van het volk en moet als politicus dus met een volks programma naar buiten komen. Het was in feite de partijpolitieke vertaling van het populisme. Maar uiteindelijk werd gekozen voor de ondertitel ‘Gezond verstand’, het begrip waarmee ik op de proppen was gekomen om… (We schreven het al, Schamp heeft naar eigen zeggen zowat alles bedacht in de Belgische politiek – red.)” Na het logo en het programma moesten er ook nog mensen gevonden worden om de kieslijsten te vullen. Als er sprake is dat Jurgen Verstrepen wil overstappen naar het kamp van Dedecker, zegt die laatste – volgens Schamp – “Verstrepen is ne lafaard.” Als Schamp Martine De Maght, dochter van de vroeger immens populaire Aalsterse burgemeester, aan Dedecker voorstelt voor de LDD-lijst in Oost-Vlaanderen, zou Dedecker gezegd hebben dat “de herseninhoud van Martine De Maght omgekeerd evenredig (is) met de omvang van bepaalde lichaamsdelen, waarmee hij wellicht haar billen bedoelde”. We waren er niet bij, maar we kunnen ons wel best voorstellen dat Jean-Marie Dedecker zich toen zo over Verstrepen en De Maght heeft uitgelaten.

’t Is dat het LDD-logo niet langer via eBay te koop is, maar bij het VB waren ze niet van plan om het logo en de partijnaam van LDD over te kopen. Wij overigens ook niet.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.