22-01-09

SCHAAMTELOOS EN ERGER

Vorige zaterdag geraakte bekend dat de familie van de door Hans Van Temsche vermoorde oppas van de kleine Luna Drowart niet zou vergoed kunnen worden omdat Oulematou Niangadou (foto 1) op het ogenblik van de moordende raid van Van Temsche zonder geldige verblijfspapieren in ons land verbleef. Ze had wel een visum gekregen om ons land binnen te komen, maar had verzuimd de verlenging van haar geldig verblijf aan te vragen.

Meteen sprongen een paar mensen in de bres, nochtans niet bekend voor het verdedigen van mensen zonder papieren. Van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) tot VLD-voorzitter Bart Somers. De wet kan misschien wel de wet zijn, maar met die wet is alle redelijkheid is weg. Mensen zonder papieren kunnen veroordeeld worden tot het betalen van een geldboete, maar als ze het slachtoffer worden van een moord zouden hun nabestaanden – in het geval van Oulematou Niangadou in de eerste plaats haar dochtertje – niet kunnen rekenen op een financiële verzachter voor het leed. Minister van Justitie Stefaan De Clercq (CD&V) stond aanvankelijk weigerachtig tegenover een wetswijziging om toch een uitkering te kunnen geven uit het fonds dat slachtoffers vergoed als de daders zelf niet de nodige financiële middelen kunnen opbrengen. Later draaide De Clercq wat bij, liet hij een opening voor een eventuele wetswijziging.

Maar dan volgde scène 2. De advocaten van Oulematou Niangadou – het kantoor van rijzende VLD-ster Kris Luyckx (foto 2) – zouden de financiële vergoeding voor de familie van Oulematou Niangadou dan maar verhalen op het Fonds voor Arbeidsongevallen, dat vervolgens bij de ouders van Luna Drowart het uitgekeerde bedrag zou kunnen verhalen. “Zou”, het is geen plicht maar in de ambtelijke logica zou dan inderdaad aangeklopt worden bij de ouders van de vermoorde Luna vermits zij Oulematou tewerkstelden. Een wrange logica, een advocatenlogica. Beneden alle peil vonden wij. In het geval van een ordinair arbeidsongeval met dodelijke afloop kunnen wij dat begrijpen, maar in dit geval gaat het om een racistische moord.

Maar het kan blijkbaar nog erger. In Knack hierom gevraagd is de redenering van Hugo Coveliers (foto 3, van het VB-aanhangsel VLOTT) dat “wie zijn gat verbrandt, op de blaren moet zitten”. Coveliers zegt de verontwaardigde reacties te begrijpen. “De media hebben het nieuws dat de familie geen schadevergoeding zou krijgen tendentieus gebracht.” (sic) Een aanpassing van de wet ziet Coveliers echter niet zitten. Hij haalt daarvoor een algemeen principe aan, “De wet aanpassen op grond van één concreet geval, is een slecht idee.”, maar is het ook grondig oneens mochten er meerdere zulke gevallen zijn. “Wie het risico neemt om illegaal in ons land te verblijven, moet daarvan ook de gevolgen dragen.” Eerlijk gezegd, we hadden zo’n argument verwacht van een bietekwiet als Björn Roose wiens blog intussen van het internet verdwenen is – morgen meer daarover. Maar zelfs Hugo Coveliers vindt het terecht dat als een illegaal in ons land verblijvende vermoord wordt, er niet de minste inleving met het leed tegenover de nabestaanden kan getoond worden in zoverre dat al mogelijk is.

Als het VB een greintje fatsoen heeft, verbreekt het meteen alle banden met Hugo Coveliers. In zijn Knack-interview zegt Filip Dewinter deze week over de moorden van Van Temsche: “Ik was enorm geschokt. Zeker omdat men mij mede verantwoordelijk hield. Ik had weliswaar niet de trekker overgehaald, maar wel de munitie geleverd. Dat heeft mij emotioneel zwaar gepakt. Ik ben ook een mens van vlees en bloed, hoor. Ik heb ook kinderen. Wat daar gebeurd is, was zo onmenselijk, zo verregaand, dat iedereen geschokt was. Ook ik.” Als Dewinter van zijn hart geen steen maakt, steunt hij de wetswijziging die Open VLD, SP.A, Groen! en SLP voorstellen naar aanleiding van de tragische afwikkeling voor de nabestaanden van Oulematou Niangadou en Luna Drowart, en distantieert hij zich van Hugo Coveliers' uitspraak in deze zaak.

00:28 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luna |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.