10-02-09

WIR HABEN ES NICHT GEWUSST

Terwijl de rehabilitatie van bisschop-negationist Richard Williamson wereldwijd gespreksonderwerp is (illustratie: cartoon uit het jongste nummer van het Franse blad Siné Hebdo); terwijl in eigen land zowel de pasbenoemde, van Rome komende, Antwerpse bisschop Johan Bonny als kardinaal Godfried Danneels de beslissing van de paus in deze zaak veroordelen; terwijl zowel de Belgische eerste-minister Herman Van Rompuy als de Duitse bondskanselier Angela Merkel de paus vragen op zijn beslissing terug te keren… zwijgt het VB in alle talen over de zaak-Williamson. Zelfs bij de vele bloggende VB-mandatarissen hebben we nog geen woord van kritiek gelezen over het rehabiliteren van een negationist pur et dur.

Vanuit het VB zou men kunnen opwerpen dat het VB voor een strikte scheiding is tussen kerk en staat, tussen godsdienst en politiek, en het net zo min als het past dat vanuit godsdiensten kritiek geleverd wordt op politieke partijen, politieke partijen op hun beurt zich dan ook niet moeten uitspreken over de organisatie van die godsdiensten. Maar het VB levert wél regelmatig kritiek op een godsdienst, de islam. In het tweede nummer van de VL-krant bijvoorbeeld nog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090209). De islam die de meest verwerpelijke gedachten toegedicht wordt, maar het rehabiliteren van negationisten in de katholieke kerk… is blijkbaar niet erg genoeg opdat het VB er haar afschuw over zou uiten. “Wij zijn christelijker dan de CD&V”, zei Philip Dewinter daarenboven nog in een Knack-interview een paar weken geleden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6640632). Niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn, maar als het VB zich dan toch affirmeert als een christelijke partij, is het wel nuttig om te weten dat het VB zich in tegenstelling tot vele katholieke vooraanstaanden niet uitspreekt tegen de rehabilitatie van negationisten binnen de katholieke kerk. (Negationisten, in meervoud, want er is niet alleen Willamson – zie de opiniebijdrage van Dirk Verhofstadt hieronder, red.)

Intussen wordt alsmaar duidelijker dat paus Benedictus XVI moet geweten hebben welke standpunten bisschop Williamson huldigde. Hans Gijbels, woordvoerder van kardinaal Danneels, zei vorige week nog dat de paus geen weet had van de negationistische uitspraken van Williamson tot na de ophef die nu is ontstaan. Dirk Verhofstadt, beslagen op dit terrein (zie:  http://www.uitgeverijatlas.nl/result_titel.asp?Id=2148), verwijst de verdediging van de paus naar het rijk van de fabeltjes (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/678115/2009/02/09/-Wir-haben-es-nicht-gewusst-.dhtml). De prijs voor het domst het vergoeilijken van de paus gaat evenwel naar Jan De Volder (actief bij de Sint-Egidiusgemeenschap en journalist bij Tertio). In andere omstandigheden best een aimabel man, op de bres voor het verdedigen van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Bij Phara gaf hij vorige donderdag als excuus dat de paus niet alles kan weten gezien hij wat trager van geest is door zijn hoge leeftijd, hij een paar uur per dag slaapt én (!) dagelijks ook nog een half uur piano speelt (zie – je kan gemakkelijk vooruitspoelen – de 34ste minuut van Phara, http://phara.canvas.be/herbekijken/phara-52-herbekijk-2/). Onvoorstelbaar maar waar wat voor argumenten 'goedgelovigen' aansleuren om de paus toch maar te verontschuldigen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: negationisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.