11-02-09

POLITIEK PERSONEEL GEZOCHT

Het idee van Jean-Marie Dedecker om met een LDD-lijst in Franstalig België te starten werd begraven toen bleek dat Dedeckers spitsbroeder Rudy Aernoudt (foto), gewezen kabinetschef van Vlaams minister Fientje Moerman, in Franstalig België met een eigen lijst zou opkomen: LiDé, een samentrekking van Liberal en Démocrate. Op economisch en sociaal vlak hebben LDD en LiDé een gelijkaardig programma. Alleen op communautair vlak verschillen beide programma’s. De LDD trekt de Vlaamse kaart – al betwist het VB dat. LiDé wil een overdracht van bevoegdheden “naar het meest efficiënte beslissingsniveau”, in de praktijk is dat voor Aernoudt vooral naar de Belgische staat.

Zoals Jean-Marie Dedecker een Vlaamse regering wil zonder linkse partijen, wil Rudy Aernoudt vooral de macht van de Parti Socialiste (PS) in Franstalig België breken. Maar door met een eigen partij op te komen verzwakt Aernoudt natuurlijk het stemmenpotentieel van de sterkste oppositiepartij tegen de PS, de liberale Mouvement Réformateur (MR) van Didier Reynders. Vandaar dat Aernoudt nu naar een kartelformule of wat dan ook met de MR hengelt. Maar dat zien de Franstalige Brusselaars van het FDF, in Brussel al kartelpartner van de MR, niet zitten… omdat de LiDé-coördinator voor Brussel een extreemrechts verleden zou hebben. De collega’s van RésistanceS (zie: http://www.resistances.be) vlooiden uit waar Pascal De Roubaix – de LiDé-coördinator voor Brussel – allemaal heeft uitgehangen.

De Roubaix profileerde zich eind jaren negentig bij L’Alliance-Alliantie, een extreemrechts, poujadistisch partijtje in de traditie van RAD (Respect voor Arbeid en Democratie), met restanten van het extreemrechtse Belgique-Europe-België (BEB) en mensen die later hun heil zochten bij de seniorenpartij WOW (Waardig Ouder Worden) en de PNPb (Partij voor een Nieuwe Politiek) van Paul Marchal. De partij van De Roubaix schreef zich in in een democratisch project, al trok het ook wel figuren aan als Christophe Buffin die zich ook nog in de omgeving van het Front National (FN) van Daniel Féret heeft opgehouden. En De Roubaix zelf redigeerde in het extreemrechtse blaadje Cri du Citoyen / De Burgerskreet een lezersrubriek waarin hij onder andere klaagde dat extreemrechts in Franstalig België meer bezig is met elkaar te verscheuren in uiteenvallende fracties, eerder dan een kredietwaardige politieke kracht te vormen. Vraag is nu of Pascal De Roubaix sinds eind jaren negentig tot andere politieke inzichten is gekomen. Rudy Aernoudt zei gisteren in Le Soir de zaak te zullen onderzoeken en alleszins geen extremisten in zijn partij te willen.

Bij de LDD maakt men minder problemen over het verleden en heden van hun partijgezichten. Naar verluidt zou Jean-Marie Dedecker voor de lijst in de provincie Antwerpen nog een paar sterke namen in zijn mouw klaar houden, maar alsnog blijft Jurgen Verstrepen de LDD-kopman in Antwerpen. Verstrepen is nochtans nog altijd zijn ranzige zelf (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2009/02/loebna-de-pomp-zoals-benaissa.html).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen, ldd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.