27-02-09

TIME-OUT

In de reeks interviews met partijkopstukken in Knack mag Geert Lambert (SLP, foto 1) deze week een vraag klaar leggen voor Caroline Gennez (SP.A). Geert Lambert: “Ik leerde van Hugo Schiltz dat je je best omringt met mensen die kritisch durven blijven denken. Waarom wil de SP.A alleen nog brave volgers en hou je intern geen rekening met SP.A-Rood, een beweging die duidelijk de steun geniet van een derde van je leden.”

Geert Lambert weet het nog niet, maar in het boek van Erik De Bruyn, boek dat volgende week verschijnt, Rooddruk voor een nieuw socialisme, vertelt de voorman van SP.A-Rood dat er ondanks alle ideologische meningsverschillen best een pint te drinken valt met Geert Lambert. In tegenstelling tot met… Waarna de naam valt van een SP.A-kopstuk, ex-minister, zoon van de burgemeester van Leuven. Vanaf maandag zou Rooddruk voor een nieuw socialisme in de boekhandel liggen. Maandag krijg je hier alleszins een recensie van het boek van Erik De Bruyn, man met een eigen recept tegen het VB en het rechtse populisme.

Donderdag vervolgen we hier onze mini-reeks artikels over de NSV naar aanleiding van de (anti-) NSV-betoging donderdag 26 maart in Leuven. Tot aan die betoging: telkens weer op donderdag een artikel over de NSV. Maar voor het overige moeten we het zelf afwachten. Wegens het jaarlijks bezoek aan de pc-dokter zijn er de volgende dagen hier geen actualiteitsartikels. Zodra mogelijk zijn we natuurlijk weer elke dag online met bijdragen over de hete actualiteit en de verborgen kanten van het VB en aanverwanten. Voor de volgende aankondiging van een feestje voor VB-vrienden met topless bediening (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6749842/topless-bediening-voor-vbvrienden) is het bijgevolg nog even wachten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

26-02-09

DONDERDAG 26 MAART: NSV-BETOGING IN LEUVEN. TEGENBETOGING VAN BLOKBUSTER

Precies over een maand wordt in Leuven betoogd tegen de NSV die die dag de straten in Leuven onveilig maakt (foto’s 1 en 2). Oorspronkelijk was 12 maart als datum geprikt voor de NSV-betoging, maar het is dan nog kermis in Leuven en twee kermissen op hetzelfde ogenblik vond de Leuvense politie iets van het goede teveel.

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) werd in 1976 opgericht door Edwin Truyens, die later ook aan de wieg stond van het Vlaams Blok. Alhoewel niet alle NSV’ers nadien terecht komen bij het VB – NSV’er en taartengooier Frederik Ranson (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051106 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051022) is tegenwoordig actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) – is de NSV een kweekvijver voor VB-militanten. De bekendste NSV’ers/VB’ers zijn: Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Marijke Dillen, Koen Dillen, Joris Van Hauthem, Karim Van Overmeire, Jurgen Ceder, Bart Laeremans, Erik Arckens, Dominiek Lootens, Jan Penris, Yves Buysse, Frieda Van Temsche, Wener Marginet, Wim Van Dijck (die tegenwoordig in NSV-kringen gevierd wordt als schrijver van een terugblik op dertig jaar NSV), Ortwin Depoortere, Philip Claeys, Stefaan Sintobin, Pieter Huybrechts and last but not least Bruno Valkeniers. NSV-militanten steken ook elders de handen uit de mouwen. Zo is NSV-‘scriptor’ Yves Pernet (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5876542, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080825 en http://aff.skynetblogs.be/post/6713460) ook actief bij de VNJ en Voorpost, en is hij niet te beroerd mee pamfletten te gaan uitdelen ten bate van het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV). De scholierenversie van de NSV, jong maar niet minder radicaal (foto 3, let op de swastika-variant in de achtergrond. Klik desgevallend eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding.).

Bruno Valkeniers was één van de sprekers bij de viering van dertig jaar NSV. Hij waarschuwde er voor… “het kannibaliseren van de Vlaamse studentenvereniging. Geef ook een deel van onze huidige studentengeneraties en leiders de kans, neen… de opdracht om zich tot elite in onze maatschappij op te werken. In het bedrijfsleven, de pers, de vakbonden, de ambtenarij, enzovoort. Laat ons leren uit de successen van de Mei-‘68’ers. Hoe kleiner de officiële aanhang van die extreem linkse, groen linkse en klein linkse groepuscules werd, hoe meer macht ze verworven in de zonet opgesomde middens.  Als ze in één ding geslaagd zijn, is het de gang door de instellingen. Welnu, goede vrienden, commiltones, dat moet mede de opdracht zijn van jullie: de toekomstige elites.” Intussen verwaarloost die toekomstige elite niet het ‘sportieve’: als drie jaar geleden nog eens in Leuven betoogd werd, drongen ze het appartement binnen van iemand die vanop zijn balkon antifascistische slogans riep, en werd alles wat in zijn inkomhal stond kort en klein geslagen. Twee jaar geleden, als de NSV in Antwerpen betoogde, werd na afloop van de betoging het interieur van een café aan de Stadswaag in diggelen geslagen.

Vijf mensen werden voor de rechtbank gedaagd, maar ze werden vrijgesproken omdat niet onomstotelijk vast stond dat zij de daders waren. De vernieling van café Markies de Sade was er niet minder om (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070309, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070310 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080119). Toegegeven, het waren niet enkel NSV’ers die opstapten. Ook VB’ers, tot zelfs hoogbejaarde VB’ers, en Blood and Honour’ers stapten mee op in de NSV-betoging. Het incident vond plaats na afloop van de betoging, maar dan van twee zaken één. Als men in VB-kringen de Arabisch-Europese Liga (AEL) verantwoordelijk stelt voor de incidenten na afloop van hun betoging in Antwerpen op 31 december, is de NSV evenzeer verantwoordelijk voor de vernielingen in café Markies de Sade. Vindt men de NSV niet verantwoordelijk voor de incidenten na afloop van hun betoging, moet men ook niet de AEL verantwoordelijk stellen voor de incidenten na afloop van hun betoging.

  • Blog tegenbetoging: http://anti-nsv.blogspot.com.
  • Op komst: Het beste van 30 jaar NSV en andere artikels naar aanleiding van de NSV-betoging.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

25-02-09

TOPLESS BEDIENING VOOR VB-VRIENDEN

“Een bundeling van de rechtse krachten in een Forza Flandria is nog niet voor morgen en op haar eentje gaat het VB het al helemaal niet redden, maar laat ons intussen maar feesten als de beesten.” Dat is zowat de redenering van Tim Willekens (foto 1), VB-personeelslid en VB-gemeenteraadslid in Schoten. Én de man achter Flanders Nation, “een partyproject voor hippe en zelfbewuste Vlamingen die graag een stapje in de wereld zetten”. Wie intekent kan gratis toegangskaarten krijgen voor fuiven en andere festiviteiten. Morgen kan je zo gratis naar een fuif in Brasschaat, topless bediening inbegrepen (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding).

Flanders Nation is eigenlijk een idee van Jurgen Verstrepen om discotheekgangers de weg naar het VB te wijzen, maar zoals bekend is Verstrepen intussen zelf niet meer bij het VB. Tim Willekens, verzot op de wereld van glamour en glitter (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051015), nam de zaak over. Hij opende ook een Facebook-pagina voor Flanders Nation, en daar hebben zich intussen al 2 343 sympathisanten gemeld. Voornaamste troef van Flanders Nation – zolang het nog kan bestaan, want Jurgen Verstrepen heeft zijn vroegere vrienden een proces aangedaan wegens het pikken van zijn idee – zijn de gratis toegangskaarten die te winnen zijn bij Flanders Nation. Bij voorkeur voor fuiven in trendy discotheken zoals de Noxx (http://www.noxxantwerp.be) of de Nanno sur l’O (www.nanno.be) in Antwerpen. Die laatste place to be is een boot die in de Antwerpse haven ligt. Die dus “op water” ligt, maar “sur l’O” klinkt beter in de oren voor Willekens en zijn vrienden.

Morgenavond kan je de Flanders Nation-people op een Zatte Vrienden-fuif in Brasschaat vinden, waar je je wel “Xclusif” voor moet kleden. Maar in ruil krijg je topless bediening, een welkomstdrank en hapjes. Een fles champagne heb je er al voor 50 euro. Enig minpunt is dat de zaal onderdeel is van een café dat De Roode Leeuw heet. Het hele Flanders Nation-gedoe is niet zomaar een folieke van Tim Willekens. Na het opstappen van Jurgen Verstrepen werd de naam Flanders Nation snel gedeponeerd door de bvba Vlaams Blok, gevestigd ten huize van VB-senator Jurgen Ceder (zie: http://register.boip.int/bmbonline/details/trademark/show.do?markID=2569881&markNumber=851032&markNumberType=REG). Of de activiteiten van Flanders Nation overeenstemmen met wat de stichter van het Vlaams Blok, Karel Dillen, voor ogen had als hij dacht aan de culturele ontwikkeling van de Vlaamse jeugd, is natuurlijk hoogst twijfelachtig.

03:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

24-02-09

NVU-BETOGING: ARNOUD KUIPERS HEEFT GOEDE RAAD

Arnoud Kuipers AmersfoortTerwijl in Nederland in 2007 een toenemend aantal extreemrechtse groeperingen, gewelddadige incidenten en hardere retoriek uitgaand van extreemrechts werd vastgesteld (zie: http://www.monitorracisme.nl/content.asp?PID=251&LID=1), heeft de Nederlandse Volks-Unie (VNU) van Constant Kusters het alsmaar moeilijker volk te verzamelen op de betogingen die ze nog regelmatig inricht. Gelukkig voor Custers zijn er nog Vlamingen en andere buitenlanders die hem een handje komen helpen.

Voorbije zaterdag werd in Amersfoort door de NVU betoogd “tegen het casino-kapitalisme”. Naargelang de bron kreeg de NVU daarvoor maar zestig tot honderd mensen bijeen, waarvan een deel dan nog Blood and Honour’ers van de Combat 18-tak waren uit Engeland, Duitsland en Vlaanderen. En ook de Nationaal Socialistische Actie (NSA) was nodig om de getalsterkte in Amersfoort op te krikken, al bleven een vijftiental NSA’ers wel in Zoetermeer waar op datzelfde ogenblik AFA-Nederland betoogde tegen de overlast die NSA’ers in deze gemeente even boven Rotterdam veroorzaken. Hadden de NVU-troepen moeite om Amersfoort te bereiken – een deel werd van de trein geplukt omdat ze zonder geldig vervoersbewijs de verplaatsing maakten, en kon de verplaatsing pas verder zetten na in het eerstvolgend treinstation toch een treinticket te kopen – het betogingstraject moest ingekort worden na een zitactie van een aantal tegenbetogers die de weg voor de NVU’ers en de politie die hen begeleidde versperden. En voor het overige werd de NVU-betoging begeleid door een oorverdovend lawaai, geroep en gefluit vanwege Amersfoorters en andere antifascisten (zie: http://www.youtube.com/watch?v=OFvw6VnHm8c en http://www.youtube.com/watch?v=evpNNhdBJ6M). Constant Kusters overweegt daarom… een nieuwe toelating om in Amersfoort te betogen aan te vragen met een uitdrukkelijk overeenkomst dat de NVU-betoging niet mag verstoord worden “met een chaotische demonstratie rond die van ons.”

De in de Antwerpse Kempen wonende Arnoud Kuipers (foto, zelf wel van Nederlandse origine) mocht in Amersfoort de ‘kameraadskes’ (zie:  http://www.youtube.com/watch?v=z5SIGuI2sVI) nog eens toespreken. Kuipers en zijn vrienden van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen waren het voorbije jaar tot vier maal toe op betogingen van extreemrechts in Nederland. In Zoetermeer (5 juli, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080806), Alphen aan de Rijn (23 augustus), Zwolle (30 augustus, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080831), en Den Haag (25 oktober, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081027). Kuipers ging in zijn toespraak nog een stuk verder dan NVU-kopman Constant Kusters. De toespraak van Kusters tegen “het casino-kapitalisme” was allereerst een fors uithalen tegen de buitenlandse arbeiders die de Nederlanders van de arbeidsmarkt verdringen, vervolgens een pleidooi voor een strenger toezicht op de financiële sector en last but not least een oproep om gigantisch te snijden “in de linkse hobby’s” zoals de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking, de publieke omroep en de “klimaatswaanzin”. Originele gedachten waren er dus niet bij. Toezicht op de financiële sector wordt tegenwoordig zelfs door de klassieke liberalen bepleit, en het “snijden in de linkse hobby’s” is een metafoor die Geert Wilders een week geleden lanceerde. Voor Arnoud Kuipers is dat alles dan ook onvoldoende. In zijn toespraak in Amersfoort zei hij dat de oplossing voor alle problemen het nationaal-socialisme is.

Volgens de NVU-website sprak Arnoud Kuipers in Amersfoort namens de “Vrije krachten”. Of Vlaanderen, en bij uitbreiding Nederland, nog een vrij land zou zijn als Kuipers en zijn “vrije krachten” het voor het zeggen krijgen, is natuurlijk wat anders.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

23-02-09

DE MAAGDELIJKHEID VAN DE RADICALE VLAAMS-NATIONALISTEN

Kris Peeters heeft de voorbije week de handdoek in de ring gegooid. Dagen en nachten politieke energie zijn eraan verloren gegaan, wekenlang zat de Wetstraat volledig in haar ban, maanden regeringswerk werden er door gegijzeld. Na de mislukte federale overlegrondes, zou nu van gemeenschap tot gemeenschap onderhandeld worden. Maar weer werd het noppes. We staan nog geen stap verder bij De Grote Staatshervorming. Ook al zou die staatshervorming, dat beweren toch de voorstanders ervan, de voorwaarde zijn om ons land uit het moeras te helpen. Weer eens staat politiek Vlaanderen met lege handen.

Dat het onderhandelingsproces nu strandt, ligt aan meer dan inhoudelijke meningsverschillen”, schreef De Standaard het voorbije weekend. “De oefening om dit land een werkbare vorm te geven voor de 21ste eeuw te geven, sloeg ook te pletter op een resem kleinmenselijke kantjes van de heren en dames politici rond de onderhandelingstafel. DS-redacteur Wouter Verschelden somt vervolgens de zeven hoofdzonden op: de ijdelheid van Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR), de hebzucht van Joëlle Milquet (CDH), de lust van Didier Reynders (MR), de nijd van Karel De Gucht (Open VLD), de gulzigheid van Bart De Wever (N-VA), de wraak van Guy Verhofstadt (Open VLD) en de gemakzucht van Kris Peeters (CD&V). Maar die hoofdzonden zijn niet exclusief voor de telkens genoemde politiekers, ze zijn ook voor andere genoemden en niet-genoemden van toepassing. Zo geeft Wouter Verschelden bij ‘lust’, waarbij ‘onkuisheid’ natuurlijk om de hoek loert, ook nog een uitspraak van Philip Dewinter mee die ons de voorbije week eveneens was opgevallen. Geregistreerd voor het VRT-televisienieuws. “Liever een onbeminde maagd dan een prostituee, mijnheer Bourgeois.” Philip Dewinter tegen N-VA’er Geert Bourgeois (foto 1), in het Vlaams parlement op 18 februari 2009.

Maagdelijkheid.Het is een belangrijk begrip in (radicale) Vlaams-nationalistische kringen. In de jaren zeventig maakte de Volksunie (VU) met Hugo Schiltz een radicale strategische bocht: van roepen langs de kant van de weg naar door deelname aan de macht en doorgedreven onderhandelingen zover mogelijk richting Vlaamse onafhankelijkheid gaan. Als Vlaanderen nu een eigen parlement heeft, eigen regering en verregaande eigen bevoegdheden, is dat het resultaat van die koerswending van de VU. De radicale vleugel van het Vlaams-nationalisme heeft die strategie nooit onderschreven, en het (mislukken van het) Egmontpact (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Egmontpact) heeft geleid tot de oprichting van het VB. De radicale vleugel van het Vlaams-nationalisme zal elk compromis als een “woordbreuk” ten opzichte van de Vlaamse onafhankelijheidsdroom blijven zien. Vandaar dat een cynicus maar participationist als Bart De Wever (N-VA) de weg van onderhandelingen en compromissen omschrijft als “van verraad naar verraad tot aan de Vlaamse staat”. Maar ook de N-VA, de radicale erfgenaam van de VU, bleek de voorbije eenentwintig maanden niet bereid haar maagdelijkheid af te werpen. De N-VA wil “substantiële stappen” richting onafhankelijkheid, waarvan de prijs “niet te hoog” is, en die de weg niet verspert naar een volledig “onafhankelijk Vlaanderen”. En bij dat laatste wringt het schoentje, want menig CD&V’er wil wel meer bevoegdheden voor Vlaanderen maar daarom nog niet het verzwakken en in niets opgaan van de Belgische staatsstructuur.

In dat kader vielen de gevleugelde woorden van Philip Dewinter (foto 2) de voorbije week. Geert Bourgeois verweet zijn voormalige kartelpartner CD&V het einde van de communautaire dialoog lijdzaam te ondergaan, Philip Dewinter verweet Bourgeois meegewerkt te hebben aan de CD&V-strategie, waarop Bourgeois Dewinter verweet met zijn strategie “niets, maar dan ook niets” bereikt te hebben en Dewinter dit in feite toegaf.  “Liever een onbeminde maagd dan een prostituee, mijnheer Bourgeois.” Dat van die “prostituee” is natuurlijk grof taalgebruik voor iemand die via eerbare compromissen tot een resultaat probeert te geraken, maar VB’ers zijn nu eenmaal vuil gebekt. Radicale Vlaams-nationalisten als van de N-VA en het VB die elkaar proberen te overtroeven in maagdelijkheid, het heeft natuurlijk ook een nadeel. Met maagdelijkheid kan je geen kind baren. Tenzij je de heilige moeder Maria bent, maar dat is een ander verhaal (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6737505).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vlaanderen, n-va |  Facebook | | |  Print

22-02-09

TOM LENAERTS VOELT ZICH NIET OP ZIJN GEMAK MET DEWINTER NAAST ZICH. WIE WEL?

Vanavond zullen weer om en bij de 1,7 miljoen mensen afstemmen op De Pappenheimers op Eén. Helaas is het alweer de laatste aflevering voor dit seizoen. Maar geen nood. Vanaf 13 maart is presentator Tom Lenaerts (foto 1) terug op televisie. Dan maakt hij komaf met vooroordelen in het Canvas-programma Voor eens en voor altijd.

Er is nog geen proefprogramma opgenomen, wat ons toch riskant lijkt om het programma desondanks al aan te kondigen, maar voorbije dinsdag werd het bekend gemaakt op een VRT-persconferentie. Tom Lenaerts zal acht weken lang twee prominenten ontvangen. Telkens eentje uit de politiek en eentje uit de media, sport, muziek of film. Lenaerts praat met hen over meningen en vooroordelen die over zijn praatgasten bestaan. “Wij brengen duidelijkheid in een wildgroei van meningen”, zei Tom Lenaerts. “Hebben de Joden langere tenen, is koningin Fabiola dood: wij geven het antwoord.” De politici die Lenaerts uitnodigt zijn de kopstukken van alle poltieke partijen. “Van àlle partijen?”, wilde Het Nieuwsblad weten. Tom Lenaerts: “Je bedoelt het Vlaams Belang? Die partij nodig ik niet uit omdat het niet mag van de VRT. Ik wil mensen naast me waar ik me toch minimaal bij op mijn gemak voel.”

De uitspraak van Tom Lenaerts dat hij het VB niet zou mogen uitnodigen van de VRT is niet juist. De VRT heeft in september 2001 wel een deontologische code over omgaan met het VB opgesteld (zie: http://www.blokwatch.be/images/FILES/2001VRTdemocratischesamenleving.PDF), maar in een recent Knack-interview (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6640632) zei Philip Dewinter nog dat VRT-journalisten, onder wie chef-duiding Siegfried Bracke, gesprekken hebben gevoerd met het VB om een andere aanpak van het VB dan voor andere partijen op te heffen. Van doodzwijgen van het VB of wat dan ook hebben we trouwens niet veel gemerkt. En het Knack-interview, dat overigens verhelderend was, is nog altijd het enige interview in de reeks gesprekken met politieke kopstukken over hun ideologie dat acht bladzijden lang was. De anderen moeten het stellen met zes bladzijden.

Wat wel waar is, en dat geldt niet alleen voor VB-leden, is dat televisiepresentatoren in praatprogramma’s liefst wel iemand naast hun hebben waar ze een minimale empathie mee hebben. Als die er niet is, loopt het programma gegarandeerd de mist in. En is het zo verwonderlijk dat die minimale empathie met een figuur als Dewinter er niet is? Met een gewone VB-militant kan die empathie er misschien nog wel zijn. Maar met het kopstuk van het VB, de bedenker van het zeventigpuntenplan (zie: http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/0470900) en de man die met het oog op de verkiezingen op 7 juni de bokshandschoenen uit de verkiezingscampagne uit 1991 terug bovenhaalde? Het is niet alleen Tom Lenaerts die zich niet op zijn gemak zou voelen met zo iemand naast zich.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

21-02-09

BISSCHOP ONVINDBAAR NA BEVEL OM LAND TE VERLATEN. KATHOLIEKEN KUNNEN OP HUN BEURT NIET LACHEN MET ISRAËLISCHE KOMIEK

De Britse bisschop Richard Williamson (foto), door paus Benedictus XVI uit zijn excommunicatie gehaald (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6703559) maar later toch terechtgewezen voor zijn negationistische uitspraken (zie: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/689606/2009/02/12/Paus-vindt-ontkenning-holocaust-onaanvaardbaar.dhtml), is niet alleen een negationist. De Argentijnse overheid kwam er achter dat hij zich onder een vals voorwendsel in hun land bevind, en onvindbaar is om hem zijn bevel om het land te verlaten te betekenen. De ‘katholieke deugd’ van de hypocrisie is Williamson niet vreemd.

Intussen proberen ze in Israël ook eens te lachen met de katholieken. Niet omwille van alle incidenten bij de VRT – van het inderdaad foute Plat préfére die tussen komieken en artiesten Adolf Hitler opvoerde, en dan nog om forel in botersaus als zijn lievelingsgerecht te presenteren terwijl de man vegetariër was (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6381488 en http://aff.skynetblogs.be/post/6388112), tot de opgeklopte kritiek op het Man bij hond-filmpje over… de Joden die zich altijd weer boos maken (zie: http://www.standaard.be/video/videoPlayer.aspx?videoId=87544 en http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF02022009_006&ref=rss). Als dat laatste filmpje niet kan, wanneer kan satire dan nog wel vermits satire zich willens nillens bedient van clichés? Om het even of dat over Joden, Antwerpenaars of Limburgers gaat. Het was de Britse bisschop Richard Williamson, die de Holocaust in twijfel trekt, die de Israëlische komiek Lior Shlein ertoe bracht ook eens te lachen met de stelling dat Maria maagd was en haar zoon Jezus over water liep. Vertel om het even wie dat je buurvrouw Ilona, Juliette of wie dan ook maagd was toen ze beviel van haar zoon en die zoon over water kan lopen, en iedereen verklaart je krankjorum. Maar als daar een hele godsdienst over opgebouwd is, dan ligt dat anders. Het Vaticaan zei dat de uitzending met Lior Shein op een Israëlische privé-televisiestation een “beledigende daad van intolerantie” was. De televisiezender haastte zich daarna te verklaren dat het fragment niet voor herhaling vatbaar is en Lior Shein zijn excuses zal aanbieden.

Moslims worden verweten niet te kunnen lachen met (Deense en andere) cartoons en het Westerse recht op vrije meningsuiting niet te willen accepteren. Maar als er eens gelachen wordt met een geloofspunt van de katholieken, wordt al even verontwaardigd gereageerd vanuit katholieke hoek. Gemis aan rationaliteit en zelfrelativering is natuurlijk eigen aan elke godsdienst.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, negationisme |  Facebook | | |  Print

20-02-09

CD/DVD '15 JAAR AFA, 15 JAAR STRIJDBAAR'

15-jaar-AFABegin jaren negentig was er in heel Europa een toename van racistische en extreemrechtse activiteiten. In Vlaanderen beleefden we op 24 november 1991 een eerste ‘zwarte zondag‘ die een buslading Vlaams Blok’ers van ’t straat haalde en een parlementszetel onder hun kont duwde. In Nederland ging het de extreemrechtse Centrum Democraten (CD) voor de wind, en in hun kielzog volgde het nog radicalere CP’86. Een Nederlandse afdeling van het Blood and Honour-netwerk wordt opgericht, maar een neonazistisch concert in september 1992 brengt ook een tegenbeweging op gang. Voor het eerst valt de naam ‘Anti-Fascistische Actie’, intussen bekend met de afkorting van hun naam: AFA. Bij ons meestal omschreven als ‘AFA-Nederland’ omdat er ook AFA-groepen zijn in Duitsland en elders.

Intussen zijn we (meer dan) vijftien jaar later en AFA-Nederland heeft deze week een dvd en cd uitgebracht om dat vijftienjarig bestaan in de verf te zetten. De dvd bevat drie kwart uur beeldmateriaal over de opkomst van extreemrechts in Nederland (CD, CP’68, NVU, Nieuw Rechts…) en het verzet daartegen middels betogingen. Betogingen die in de meeste gevallen door de politie ingeperkt worden, terwijl fascisten vrije baan krijgen. Niet zelden worden antifascisten opgepakt nog voor ze aan betogen toe zijn. In het overzicht zit ook een beeldfragment van Philip Dewinter te gast in een Nederlandse televisieprogramma, Dewinter die met chocoladesaus besmeurd wordt. Hilarisch is als je Dewinter na de uitzending ziet wegvluchten in een politiebusje, en je de paniek in de ogen van Dewinters vriend en VB-reclamecampagneman Eric Deleu ziet. Deleu net niet op de grond struikelend als hij zich mispakt aan een drempel. Vlak daarna zie je een beeld van de auto waarmee Dewinter naar Hilversum is gebracht, intussen de autoruiten ingeklopt. De televisiecommentator geeft geruststellend mee dat niets uit de auto van Dewinter gestolen is. Maar ja, wie zou nu het boek op de achterbank van Dewinters auto over Rudolf Hess, door Adolf Hitler benoemd als zijn plaatsvervanger, willen stelen?

De cd verschenen bij gelegenheid van vijftien jaar AFA bevat 21 nummers in alle mogelijke muziekgenres, van punk over rap tot hardcore. Eén enkel (helaas maar één) ska-nummertje en een nummer van de ook in België in de jaren zeventig populaire Nederlandse groep Bots (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5177556). Pour la petite histoire: één van de eerste optredens van Bots in België, en alleszins het eerste optreden van Bots in (Belgisch) Limburg, is destijds ingericht door een AFF-medewerker. Het was de tijd van nummers als Zeven dagen lang ("Wat zullen we drinken, zeven dagen lang. Wat zullen we drinken, wat een dorst. Er is genoeg voor iedereen. Dus drinken we samen, sla het vat maar aan." Zie: http://www.youtube.com/watch?v=le6uFnLwqYU&feature=related) en socialistische strijdliederen als De lange weg ("Kom socialisten, trek ten strijde. Kom socialisten, wees paraat. Onze strijd is niet langer te vermijden. Als je maar weet waar het steeds om gaat."). En zoveel jaar later duikt Bots terug op bij een anti-fascistische cd, maar nu met een nummer over de verrechtsing ("Het gaat ons goed. De nekken worden vetter. We zijn vergeten, verzadigd en verzuurd."). Nederlandse schlagers à la André Hazes en Marc Borsato ontbreken op de cd van AFA, op een sample na ter inleiding van een rapnummer van Kinky Boy.

De cd/dvd 15 kaar AFA, 15 jaar strijdbaar kan je bestellen bij AFA (zie: http://www.afan.dds.nl/nederland/contact.html) of morgen kopen aan de stand van AFA op de Alternatieve boekenbeurs in Gent (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6719266).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

19-02-09

VB GEEFT TRANSFERGELD AL TWEE KEER UIT. PATROONS EN ALLOCHTONEN (!) MEEST BEVOORDELIGD

De VL-kranten volgen elkaar in sneltempo op. Amper een week na nr. 2 (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090209) stak vorige week al nr. 3 in onze brievenbus (foto). De krant staat helemaal in het teken van de campagne waarmee het VB ons wil doen geloven dat elke Vlaming 2 000 euro in handen houdt als de transfer van geld van Vlaanderen naar Wallonië zou stoppen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6684489). Op de voorpagina wordt naar een artikel binnenin verwezen Bekende artiesten en publicisten over de transfers, maar die "artiesten" (in meervoud) vallen tegen tenzij je naast komiek Urbanus ook grondwetspecialist Robert Senelle en sportjournalist Carl Huybrechts als artiesten zou beschouwen. Bovendien zijn het belegen uitspraken (zie: http://www.youtube.com/watch?v=z9iQ5lGyBsM), niet noodzakelijk van mensen die VB zouden stemmen. Integendeel, Carl Huybrechts bijvoorbeeld was eerder bij verkiezingen SP.A-kandidaat en Patrick (Janssens)-fan. Het moet een wrang gevoel geven als je dan opgevoerd wordt in een blaadje dat barst van de propaganda voor het VB.

Niets nieuws in de VL-krant nr. 3 op één kolommetje na waarin het VB uitlegt wat het zou doen als de 12,68 miljard euro die jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië zou vloeien, hier blijft. Op 1 zet het VB dat het 3,52 miljard euro zou besteden aan een verhoging van de kinderbijslag en de invoering van een opvoedersloon. Vermits allochtonen gemiddeld meer kinderen hebben dan autochtonen, en bij allochtonen meer dan bij autochtonen er maar één kosterwinner is in plaats van dat man én vrouw uitgaan werken, is dit twee keer vooral voor allochtonen goed nieuws. Het VB heeft dat zo wel niet bedoeld, maar het is wél het gevolg van haar voorstel. Plaatst het VB de verhoging van de kinderbijslag en de invoering van het opvoedersloon op 1, de echte 1 is… een verlaging van de lasten voor de bedrijven. Met 3,58 miljard euro (2,5 miljard euro verlaging loonkosten + 1,08 miljard verlaging van het Vlaams aandeel bij de vennootschapsbelasting). In de VL-krant wordt er niet over gerept, maar het gaat om pure cadeaus aan de bedrijven. Volgens het economisch programma van het VB mag in ruil voor lastenverlagingen geen verplichting tot tewerkstelling geëist worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060529).

Voor het overige wil het VB het transfergeld spenderen aan een daling met 10 % van het Vlaams aandeel in de personenbelasting (2,119 miljard euro), welzijn en gezondheid (1,261 miljard euro), reserves (1 200 miljard euro) en pensioenen (1 000 miljard euro). Maar op blz. 5 van de VL-krant spiegelt het VB de Vlaming voor wat allemaal gratis zou kunnen zijn voor een Vlaams gezin met twee kinderen, als die 2 000 euro transfergeld per persoon in Vlaanderen zou blijven. In dat gezin zou men de uitgaven voor benzine en het onderhoud van de eigen auto op zak kunnen houden, de uitgaven voor kledij, gezondheidszorg, vakantie, sport en cultuur, én de aankoop van een jaar lang brood. Maar dat is een bedriegelijke wijze van voorstellen, want het modelgezin van het VB houdt niet die 4 x 2 000 euro in eigen zak vermits het VB dat transfergeld wil besteden aan de verhoging van de kinderbijslag en de invoering van het opvoedersloon, aan cadeaus voor de bedrijven, enzomeer (zie hierboven). Nog niet aan de macht en het VB doet al twee keer beloftes terwijl hetzelfde geld maar één keer kan uitgegeven worden.

In de VL-krant probeert het VB ook ‘vooroordelen’ te weerleggen, met als eerste dat het VB tegen solidariteit is. Zolang de solidariteit “transparant, onderhandeld en vrijwillig is” wil het VB best wel solidair zijn, maar de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië zijn “geautomatiseerd, afgedwongen en ondoorzichtig”, luidt het. Het VB draait hier rond de pot. Hoe kan het VB spreken van ondoorzichtige geldstromen maar wél zeggen dat er jaarlijks 12,68 miljard euro naar Wallonië zou gaan? Het is het een of het ander. Op een colloquium vorige vrijdag in het Vlaams parlement was Philip Dewinter – voor eigen publiek – veel duidelijker. Als het aan hem ligt zal geen euro nog naar Wallonië gaan zolang de Parti Socialiste (PS) het er voor het zeggen heeft met haar “sociale hangmatpolitiek”. Dewinter gaf geen voorbeeld van met welk land een VB-bestuur wél solidair zou kunnen zijn. Het enige regime dat zowat in de buurt komt van wat het VB wil is het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, maar de apartheid daar is intussen al meer dan veertien jaar afgeschaft. “Zuid-Afrika is om zeep” is de conclusie van het VB. Alweer geen land waar het VB met gerust gemoed solidair mee zou kunnen zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, vb |  Facebook | | |  Print

18-02-09

DOSSIER JÜRGEN GORIS TERUG BOVENGEHAALD. JOERI VAN DER PLAS (BBET) VRIJGESPROKEN IN DELFTSE PINKZAAK

In Humo wordt deze week het dossier van Jürgen Goris (foto 1) bovengehaald die in de nacht van 3 op 4 augustus 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee mensen neerschoot. Jürgen Goris is amper een kwartier op de wei waar de fuif plaatsvindt, en geraakt oververhit als een fuifganger op hem wat bier morst. Goris begint onmiddellijk te zwaaien met zijn met zijn gloednieuwe Bernardelli-revolver. Portier Tim Tobback zegt niet onder de indruk te zijn van Goris’ speeltuig. Goris blijft zwaaien met zijn revolver maar zet het dan op een lopen. Tim Tobback en zijn vriend Thierry De Rydt gaan Goris achterna. Goris lost een waarschuwingssalvo,  draait zich even later om en schiet Tim Tobback met drie kogels en Thierry De Rydt met één kogel neer.

Nadat de zaak de pers haalt stuurt de Staatsveiligheid een brief naar het parket van Mechelen om erop te wijzen dat Jürgen Goris volgens hun inlichtingen een goede vriend is van Joeri Van der Plas, actief bij Blood and Honour Vlaanderen. Mogelijk heeft Joeri Van der Plas het wapen aan Jürgen Goris geleverd. Maar de Staatsveiligheid heeft ook opgevangen dat ene Thomas Boutens (foto 2), ook al lid van Blood and Honour Vlaanderen, over een indrukwekkend wapenarsenaal zou beschikken. En Joeri Van der Plas en Thomas Boutens kennen elkaar. Mogelijk kwam de revolver van Goris bijgevolg via Joeri Van der Plas van Thomas Boutens. Maar het zou kunnen dat het wapen rechtstreeks van Boutens kwam, want Boutens was bij de Staatsveiligheid bekend als mededader van de mishandeling van een man van Egyptische afkomst bij de IJzerbedevaart in 2001. Volgens persberichten zou Jürgen Goris eveneens betrokken zijn bij dit incident. Enkele maanden later krijgt Goris één jaar gevangenisstraf met zes maanden uitstel voor de aanslag op de Egyptenaar. Boutens ontspringt de dans bij gebrek aan bewijs. Enkele jaren later veroordeelt het assisenhof Goris tot dertig jaar cel voor doodslag op de fuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Thomas Boutens haalt in september 2006 opnieuw de pers als 150 speurders binnenvallen in de legerkazernes van Leopoldsburg (waar Boutens dan aan de slag is als beroepsmilitair), Kleine-Brogel, Peer en andere plaatsen, en ook op privéadressen huiszoekingen plaatsvinden. Zeventien mensen worden opgebracht voor verhoor en zo’n 300 wapens worden in beslag genomen. De naam van het ontdekte terreurnetwerk: Bloed – Bodem – Eer – Trouw, in feite de naam van het tijdschrift en later de website van de toenmalige Combat 18-vleugel van Blood and Honour Vlaanderen. In december vorig jaar werden de BBET-verdachten eindelijk naar de raadkamer verwezen om te zien of de zaak voor de rechtbank moet gebracht worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6492655). Humo-redacteur Jan Antonissen maakt zich druk over het feit dat in het BBET-dossier geen enkele verwijzing zit naar de schietpartij van Jürgen Goris. Er is niet alleen de vraag waar de revolver vandaan kwam – op zijn proces zei Goris de revolver gekocht te hebben van (BBET-lid, red.) L., maar waar had die het vandaan? Een uurtje voor Goris de fuifweide opstapte hebben Boutens en Goris nog vijfmaal met elkaar gesmst en eenmaal gebeld. Beiden zouden betrokken zijn bij handel in drugs. En waren de slachtoffers van de schietpartij toeval of zat er meer achter? Hoe zwaar Thomas Boutens in de BBET-zaak kan vervolgd worden, is ook maar de vraag. De regularisatieperiode voor onwettig wapenbezit en de recente rechtspraak over de Bijzondere Opsporingsmethoden zouden wel eens in het voordeel van Boutens kunnen uitdraaien.

Misschien dat Boutens alweer de dans ontspringt. Er zijn nu eenmaal lucky bastards, mensen die altijd weer ontglippen aan een veroordeling. Thomas Boutens’ en Jürgen Goris’ vriend Joeri Van der Plas lijkt onder het zelfde gesternte te zijn geboren. Vorige week vrijdag 13 februari deed het gerechtshof in Den Haag uitspraak over de Delftse pinkzaak. In mei 2006 overvallen enkele Nederlanders en Vlamingen een Hollands koppel in Delft dat ervan verdacht wordt concurrenten te zijn op de anabolenmarkt. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie knipte Joeri Van Der Plas met een snoeischaar een pink af van de man van het koppel om hem tot bekentenissen te dwingen. Achteraf bleek het koppel helemaal niet betrokken te zijn bij handel in anabolen. In een op de plaats van het misdrijf teruggevonden sporttas vinden speurders een rekeningbonnetje van een beenhouwerij in Dendermonde, niet ver van Joeri Van Der Plas’ woonst. Als speurders het huis van Joeri Van Der Plas uitkammen, vinden ze er een koffertje waarin een snoeischaar zit met daarop nog bloed van het Delftse slachtoffer. In eerste aanleg werd Joeri Van der Plas hiervoor tot zes jaar cel veroordeeld (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071216). In beroep eiste het Openbaar Ministerie acht jaar celstraf voor Joeri Van der Plas, maar het gerechtshof in Den Haag sprak Joeri Van der Plas uiteindelijk vrij (zie:  http://www.ad.nl/denhaag/delft/2999335/6_jaar_cel_in_Delftse_pinkzaak.html). Het hof oordeelde dat er te weinig bewijsmateriaal was om vast te stellen dat Joeri Van der Plas schuldig was in deze zaak. Some bastards have all the luck.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

DE VERDWENEN NETLOG-PAGINA'S VAN THOMAS BOUTENS

Netlog Thomas Boutens 1Netlog Thomas Boutens 2BBET-kopstuk Thomas Boutens is begin vorig jaar ontslagen uit het leger, na een ‘bewarende schorsing’ als gevolg van het onderzoek dat op 7 september 2006 een heel wapendepot bovenhaalde. “Alle randvoorwaarden om een aanslag te plegen waren vervuld”, zeggen politiebronnen. Volgens Humo zou Thomas Boutens tegenwoordig in de "security"-sector werken. Het Belgisch leger ziet redenen om Boutens te schorsen en te ontslaan, voor privé-veiligheidsdiensten zijn Boutens’ antecedenten geen bezwaar.

Wie interesse heeft in het doen en laten van Thomas Boutens zou zijn Netlog-pagina’s kunnen bezoeken. Humo probeerde zelfs via Boutens’ Netlog contact te leggen met Thomas Boutens maar dat werd een uiterst korte correspondentie. En intussen zijn Boutens’ Netlogpagina’s verwijderd van het internet. Zoals zovelen extreemrechtsen die de voorbije maanden hun website, blog of sociale netwerksite (Facebook, Netlog, MySpace…) opdoekten (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6601471 en http://aff.skynetblogs.be/post/6646906). Voeg daarbij dat op fora als van Blood and Honour opmerkelijk minder gepost wordt, en de Club Valhalla in Rijkevorsel die intussen gesloten zou zijn na de onrust die de laatste aangekondigde concerten in de Kempen veroorzaakten (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6489935 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090111). Binnenkort gaat men nog een Eenzame Hartenbureau moeten openen voor al die Blood and Honour’ers en aanverwanten.

Maar terug naar Thomas Boutens. Via Google Cache kan je nog naar de laatst opgeslagen voorpagina van zijn Netlog surfen. Zie: http://74.125.77.132/search?q=cache:SQ2hDILuBMoJ:nl.netlog.com/Lupus_ronin/+netlog+lupus&hl=nl&ct=clnk&cd=1&gl=be. Met de illustraties hierboven (klik er eenmaal op voor een grotere afbeelding) zie je een eerdere momentopname van Thomas Boutens' Netlog, met Thomas Boutens tijdens de fakkeltocht van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 17 december vorig jaar in Gent (foto 2). Het verbaast niet dat Boutens op de fakkeloptocht van de N-SA was gezien een aantal Blood and Honour'ers onderdak vonden bij de N-SA. Alleen wordt Boutens gesitueerd bij (de vorige generatie van) de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen, terwijl de Blood and Honour’ers bij de N-SA uitsluitend van de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen zijn. En zijn dat geen concurrerende groepen, die elkaar voor rot uitschelden? Toch wel, maar er is al menig Blood and Honour’er van het ene kamp naar het andere kamp overgestoken en achter de schermen zijn er ook wel vriendelijke contacten tussen de kopstukken van beide organisaties. Gelukkig zijn foto's van een en ander al lang opgeslagen vooraleer het bestaan van extreemrechtse sociale netwerksites en dergelijke bekendgeraakt in de media en die sites in zeven haasten verwijderd worden van het internet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

17-02-09

GEERT WILDERS 'ON TOUR' GESTART

Gisterenavond werd in het Zuid-Hollandse plaatsje Waddinxveen de eerste avond ingericht van Wilders ‘on tour’ die Wilders de volgende weken en maanden als een popster doorheen Nederland moet voeren en de man in contact moet brengen met zijn eigen achterban. De veiligheidsmaatregelen in Waddinxveen (foto's 1 en 2) waren alvast buitenmaats (zie ook de Netwerk-reportage, met de link hieronder). 

Wilders’ Partij Voor de Vrijheid (PVV) is niet een partij waar je zomaar lid van kan worden. Wilders (foto 3) bepaalt wie wel en wie niet bij zijn club hoort, en Wilders houdt dat clubje liefst klein, maar Wilders wilde wel eens weten wie zoal overloopt van sympathie voor hem. En misschien daar wel iemand van oppikken om de lijst voor de Europese Verkiezingen te vullen, want Wilders doet ook mee aan dat circus. Geert Wilders, voorstander van het vrije woord als het hem uitkomt, schorste in Waddinxveen meteen de persvrijheid op. Reporters werden niet toegelaten tot de bijeenkomst en moesten buiten, in de regen, wachten. Volgens de eerste berichten vanuit Nederland gingen een vijftigtal mensen zaal Het Trefpunt binnen voor de ontmoeting met Wilders. Het bekend geraken van de gastenlijst (zie de link naar de Kafka-website hieronder) heeft misschien een aantal mensen doen afhaken. Verder waren er een veertigtal tegenbetogers (zie: http://www.doorbraak.eu/content/view/86/4/) en... ruim honderd mensen die een glimp wilden opvangen van Geert Wilders. De politie had de ruime omgeving afgezet met dranghekken, er was politie te paard en er waren ook enkele busjes van de Mobiele Eenheid (de Nederlandse oproerpolitie) aanwezig. Buurtbewoners waren niet blij met de komst van Wilders en waren verontwaardigd over de politiemaatregelen die het showgehalte van Wilders' komst nog verhoogden. "Hoeveel geld moet dat wel niet kosten?", vroeg iemand zich af. "Overdreven", zei een ander. "Onnodig", was een andere reactie. "Schandalig", vond nog een ander. 

Intussen heeft de trip naar Engeland vorige donderdag, de weigering om hem daar toe te laten, de verontwaardigde reactie over de Engelse houding van zowat de hele politieke wereld in Nederland – vice-premier en socialist Wouter Bos op kop – en de massale persbelangstelling voor dit non-event Wilders nog eens een duw gegeven in de opiniepeilingen. De PVV die nu negen Kamerzetels bezet zou tegenwoordig uitkomen op 25 zetels in de Tweede Kamer. Nog eens twee meer dan voor de Engeland-show. Slechts twee zetels minder dan het CDA van premier Jan Peter Balkenende, twee meer dan de PvdA van de daarnet vernoemde Wouter Bos. Verbaast het dat 8 op de 10 Nederlanders afkeurt dat Wilders de toegang tot Engeland ontzegd werd als de politici van de andere partijen over elkaar buitelen in de afkeuring van de Engelse houding? Zou één Nederlander in die opiniepeiling weten dat de Engelse overheid evengoed de toegang tot het land weigerde voor dierenrechtenfanatici, Amerikaanse rappers met anti-homoteksten, antisemieten en 79 vermoedelijke islamitische haatpredikers?

Een en ander is het gevolg van de antiterreurwetten na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Mensenrechtenorganisaties klagen al langer aan dat die antiterreurwetten de burgerlijke vrijheden onder druk zetten. Rechts-populisten stellen daar doorgaans tegenover dat je enkel maar strenger en harder kan optreden. Als ze er dan zelf het slachtoffer van worden, is het natuurlijk ook weer niet goed. Dan is er geen maat op hun verontwaardiging, en speelt de politiek en de pers gewillig hun spelletje mee. We schreven eerder al dat televisieploegen vochten om een plaatsje in het vliegtuig dat Wilders naar Londen zou brengen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090212). Het blijkt nog erger te zijn dan wij dachten. Liefst 55 (vijfenvijftig) journalisten zaten in het vliegtuig naar Londen om getuige te zijn van wat iedereen allang wist: dat Wilders Engeland niet zou binnen mogen. Overigens is Wilders’ filmpje Fitna donderdagavond ook zonder Wilders vertoond in het Hogerhuis. Van de 1 300 uitgenodigde parlementsleden kwamen er 4 (vier) opdagen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

16-02-09

HET VB KEEK ADEMLOOS TOE

Vanavond wordt in de Antwerpse gemeenteraad gedebatteerd over het referendum dat men wil inrichten over de Oosterweelverbinding en de fel omstreden Lange Wapperbrug. Het wordt nog niet het vastleggen van dé vraag of vragen die de Sinjoren voorgeschoteld krijgen nadat de actiegroep Ademloos (zie: www.ademloos.be) de nodige handtekeningen verzamelde om zo’n referendum af te dwingen. Neen. Op de dagorde staan interpellaties van Freya Piryns (Groen!), Toon Wassenberg (SP.A) en Jan Penris (VB) over hoe men de zaak wil aanpakken.

In weer en wind hebben de voorbije maanden tientallen medewerkers handtekeningen verzameld, en plots was daar burgemeester Patrick Janssens die aan Gazet van Antwerpen vertelde nu liefst zo snel mogelijk dat referendum te willen organiseren, niet moeilijk te zullen doen of alle 48 000 handtekeningen om een referendum wel van Antwerpenaren zijn, maar wel andere vragen suggereerde dan de initiatiefnemers opdat ook zijn moeder de vraagstelling zou begrijpen. Vanzelfsprekend fronste menige wenkbrauw in de Scheldestad na die uitspraak van Patrick 'Walk and don’t look back (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5923390)' Janssens. In het Vlaams Parlement betoogde Jan Penris al dat niets anders dan de initiële vraag van Ademloos aan de Antwerpenaren kan voorgelegd worden, maar in welke mate kan het VB het werk van Ademloos claimen? Initiatiefnemer van Ademloos is Wim Van Hees, in een vorig leven nog bedenker van de antiracistsiche (en dus anti-VB) campagnes van Hand-in-Hand. Hoe gaat hij om met die steun uit verdachte hoek?

Wim Van Hees, vorige week in De Standaard: “Ik verlies bij alles wat ik zeg over het Vlaams Belang. Als ik voorbehoud maak tegen zogenaamde Belang-handtekeningen, dan stoort dat sommige mensen. Als ik geen voorbehoud maak, stoot ik weer andere mensen voor het hoofd. Maar het waren geen handtekeningen van het Vlaams Belang. Wij hebben niet met hen samengewerkt. Zonder enige vraag van ons hebben zij ons formulier afgedrukt, met hun logo erbij. Ze hebben het in 60 000 brievenbussen gepost, en na verloop van tijd hebben ze 2 000 handtekeningen afgegeven. Sommige ondertekenaars behoren tot de partij, maar de meerderheid wellicht niet. We kunnen het ons niet veroorloven om 2 000 handtekeningen weg te gooien. En ik zou het niet juist vinden. Je kan niet apolitiek zijn en dan handtekeningen weigeren omdat ze van de verkeerde partij komen.” “Maar het maakt mij wel ongemakkelijk”, geeft Wim Van Hees toe. “Ik heb er ruzie over met mensen die al lange jaren mijn vrienden zijn en die mij daar heel kritisch op aanpakken.”

Tweeduizend handtekeningen ingezameld op een VB-formulier, tegenover een vijftigduizend handtekeningen in totaal. Dat is dus vier percent. Het VB mag natuurlijk de standpunten van Ademloos verdedigen, en als de SP.A, de Open VLD en de CD&V hetzelfde zouden doen, zou het nog beter zijn. Aan het inzamelen van de handtekeningen om een referendum af te dwingen heeft het VB echter weinig verdienste. Vanavond het vervolg in de Antwerpse gemeenteraad, maar als eerste interpellatie is daar een vraag van Bart De Wever geagendeerd over “de gehanteerde procedure bij geboorteaangiftes”. First things first. Of Bart De Wever intussen beter weet dan wat in de pers verteld is over de naamkeuze volgens de Marokkaanse wetgeving (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/31747) is maar de vraag. En hopelijk moet men niet Hendrik, Katrijn, Simon of Liesbet heten om te kunnen integreren in de Vlaamse samenleving.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

15-02-09

VRIJDAG 20 FEBRUARI: INFO-AVONDEN OVER VOORPOST IN LEUVEN EN GENT. ROB VERREYCKEN LAAT ZICH NOG EENS GAAN

Zondag 1 maart wordt in Maastricht betoogt. Voorpost verzamelt haar troepen uit Nederland en Vlaanderen om te betogen tegen het drugsbeleid (zie: http://www.youtube.com/watch?v=38KxYX5SL28 en http://aff.skynetblogs.be/post/6655864). Voorpost krijgt daarvoor de steun van bevriende organisaties en figuren.

Voor Vlaanderen is dat van de studentenclub NSV tot voormalig volksvertegenwoordiger-met-de-losse-handjes Rob Verreycken (foto 1). "Houzee Voorpost, en ik zal er zijn!", schrijft Rob Verreycken strijdlustig op zijn blog. "Maar wel doorzetten hé jongens. Als de zaak verboden wordt, moeten we zeker gaan én ergens op het grondgebied van Maastricht stevig demonstreren. Vrije mensen beslissen zelf waar en wanneer ze hun mening uiten door te betogen, en laten dat niet afhangen van linkse schreeuwers, burgemeestertjes of een busje agentjes." Het ene moment kijkt Rob Verreycken als jurist na of wetten gerespecteerd worden en of die wetten wel deugen, het andere moment veegt Rob Verreycken vierkant zijn voeten aan wetten en roept hij anderen op om verordeningen naast zich neer te leggen. Rob Verreycken als de Dr. Jekyll and Mr. Hyde van het VB. 

AFA-Nederland organiseert diezelfde dag in Maastricht een tegenbetoging. Niet omwille van het thema waarvoor Voorpost op straat komt, wel omdat hun betoging vooral extreemrechts in Nederland en Vlaanderen wil bijeenbrengen. Het thema doet er niet toe. AFA-Nederland mag rekenen op steun van Duitse antifascisten, en ook vanuit België zal een (kleine) delegatie aanwezig zijn. Maar het wordt wel verdomd moeilijk om aan de publieke opinie te verduidelijken dat zij niet noodzakelijk pro drugs zijn, wel tégen extreemrechts. Vandaar dat de voorbije en de komende dagen her en der informatie-avonden ingericht worden over Voorpost. In Nederland, in Duitsland en in België. Volgende vrijdag 20 februari, dag waarop in Brussel de solidariteitsmeeting met De Morgen plaatsvindt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6706949), en in Antwerpen een swingend punt wordt gezet achter de tournee in Vlaanderen van het Zuid-Afrikaanse The Bochabella String Orchestra (zie: http://www.buskers.be/node/12), wordt zowel in Leuven als in Gent een info-avond over Voorpost ingericht. Een verwittigd man is er twee waard.

  • Leuven, In ’t gesoncken schip - Vaartstraat 30. Aanvang: 19.30 uur. Achteraf is er een praatcafé.
  • Gent, ‘Het Ministerie’ - Heernislaan 19. Aanvang 20.00 uur. Gevolgd door een antifa punk en crust-avond. Inkom: 5 euro.
  • Meer info: http://stopvoorpost.nl.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

ZATERDAG 21 FEBRUARI: ALTERNATIEVE BOEKENBEURS IN GENT

Aanstaande zaterdag 21 februari wordt in De Centrale in Gent nu al voor de achtste keer een alternatieve boekenbeurs georganiseerd.

Met meer dan vijftig stands.Van Attac (www.attac.be) over Loesje (www.loesje.nl) tot de anarchisten van Zwart & Rood (http://www.anarchie.be/zwartenrood). Een tentoonstelling over twintig jaar kraken in Gent. Lappersfortbosbezetters die komen vertellen. Theorie, geschiedenis en praktijk van het anarchisme. Getuigenissen over de toestand in Griekenland en Palestina. Waarom Vredesactie op 21 maart actie voert aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Enzomeer. Én een avondprogramma met Britse anarchofolk en punk-ska-dub.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

14-02-09

CHEGEVAAR-CAMPAGNE VLAAMS BELANG JONGEREN: SLAG IN HET WATER

Toen in 2004 de film The Motorcycle Diaries uitkwam, over de tocht die Ernesto ‘Che’ Guevara als 23-jarige geneeskundestudent op een aftandse motorfiets door Zuid-Amerika maakte (zie: http://www.youtube.com/watch?v=7u0U3dbVMHk), werd door de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) een campagne als nooit tevoren opgestart tegen de Argentijnse revolutionair en medestander van Fidel Castro. ‘Chegevaar’ luidde de goedkope woordspeling waaraan de VBJ haar campagne ophing (foto 1). Onder bezieling van Hans Verreyt werd niets onverlet gelaten. Naast de gebruikelijke affiches, badges en banners werden zelfs illustraties om op je gsm te laden verspreid om toch maar te wijzen wat een gevaar van Che Guevara uitgaat.

Intussen zijn we vier jaar later en blijkt Che Guevara populairder dan ooit te zijn. Deze week staat hij op de cover van Focus Knack (foto 2), naar aanleiding van een vier uur durende (!) film over Che Guevara van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh (zie: http://www.youtube.com/watch?v=QkDlSh8A4ys&feature=related). Maar er is meer dan een Amerikaan die geld ruikt met het levensverhaal van Che Guevara. Vorig weekend werd onder grote publieke belangstelling (twee volle bladzijden opiniebijdragen in Le Monde zaterdag, live interviews in de televisiejournaals…) in een voorstad van Parijs de Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) opgericht (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6691051 en de website van de NPA www.npa2009.org). Boegbeeld Olivier Besancenot werd door Paris Match omschreven als een “Che Guevara zonder diens lange haren” en andere bladen schreven dat “de geest van Che Guevara” op het NPA-stichtingscongres aanwezig was. Het boek dat Besancenot over Guevara schreef (foto 3) zal ook wel niet vreemd zijn aan die vergelijkingen.

Wél vreemd vonden we dat Rudy Aernoudt van het liberale LiDé (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6706934) vorige zaterdag een toespraak begon met de woorden: “Che Guevara zei: ‘Wees redelijk, vraag het onmogelijke.’ U zal misschien verbaasd zijn dat ik mijn toespraak begin met een verwijzing naar een linkse denker. Maar neen, ik hou van denkers die een visie hebben en die visie vertalen in actie. En raar genoeg, Che kan ons inspireren. Want samen zijn we bezig met het onmogelijke te realiseren.” Waarna Aernoudt zijn partij(tje) begon te loven en onder andere uithaalde naar de werklozen die door de vakbonden voor eeuwig en altijd zouden beschermd worden (zie: http://www.liberaldemocrate.be/Discours-de-Rudy-Aernoudt-du-7.html). Er zit uiteraard niets Guevaraiaans in het LiDé-partijprogramma (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/LiD%C3%A9), maar als zelfs een liberaal als Rudy Aernoudt zich optrekt aan het imago van Che Guevara, dan heeft de VBJ-campagne tegen “moordenaar-terrorist” “Chegevaar” haar doel toch volledig gemist.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

13-02-09

NSV’ER YVES PERNET SLAAT DE BAL MIS OVER RADICAAL-LINKS

VB-querulant Björn Roose is gestopt met zijn blog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090123), op meerdere extreemrechtse websites en blogs is de frequentie van het posten van artikels sterk gedaald, maar niet bij NSV-scriptor (én Voorpost-medewerker en VNJ-vrijwilliger) Yves Pernet. De jongen moet tussendoor ook nog wel studeren aan de Antwerpse universiteit, maar hij blijft zijn best doen ons quasi-dagelijks zijn visie op het wereldleed mede te delen. 

Vorige week kwam Yves Pernet tot het besluit: “Willen wij (…) werkelijk iets veranderen, dienen wij een beweging te zijn die niet enkel vecht tegen de gevolgen van het systeem, maar ook tegen de kern ervan. Het ontbinden van de Belgische staat, het buitensmijten van de Belgische kapitalistische elite zonder die gewoon in te ruilen voor een ‘Vlaamse’, het omvormen van de economie naar een vraageconomie in plaats van een aanbodeconomie met als doel het afbouwen van de overproductiementaliteit van bedrijven, het zijn maar enkele dingen die dienen te gebeuren.” Op dát punt heeft Pernet overschot van gelijk. Probleem is natuurlijk hoe dit te realiseren. Op het VB kan Pernet alvast niet rekenen. Die wil niet verder gaan dan de ontbinding van de Belgische staat. Pernet rijdt zich ook vast in hoe hij tot de vanzelfsprekende conclusie komt dat de oplossing enkel “van de rechterkant” kan komen, “en om exact te zijn van de volksnationalistische solidaristische kant”. Zo verwerpt hij enige kracht die zou kunnen uitgaan van radicaal-links. Yves Pernet: “Radikaal-links probeert soms wel eens, maar zit al snel vast in hun typische gefocus op het Vlaams Belang en daaraan gekoppeld beginnen ze ook al te vaak over migratie. Ook gaan zij uit van een idealistische wereldbeeld waarbij dé arbeider bestaat en culturele verschillen er amper toe doen. Zij pleiten wel voor multicultuur, maar weigeren op die manier ook de eigenheid van elke cultuur te erkennen. Zolang de linkerkant niet stopt met ‘antifascistisch’ en ‘progressief’ als belangrijkste punten uit te dragen, zullen zij op geen enkel moment een alternatief kunnen bieden. Zij stellen immers slechts zelden het systeem an sich in vraag en verkiezen platte retoriek, over zaken die slechts gevolgen zijn van een systeem, boven kritiek op en actie tegen het systeem zelf.”

Het gebeurt niet alle dagen, en zelfs niet alle jaren, dat we de proef op de som kunnen nemen, maar uitgerekend deze week publiceert Knack een groot interview met PvdA-voorzitter Peter Mertens (foto). En wat blijkt? Focust de PvdA-voorman op het VB en “de gevolgen van het systeem, niet het systeem zelf”? Helemaal niet. Integendeel. “Alleen wij stellen het systeem ter discussie”, zo vat Knack op haar cover het interview met het PvdA-boegbeeld samen. Peter Mertens: “Wij hebben opnieuw duidelijk gesteld dat wij een marxistische partij zijn, en dat wij opkomen voor een socialistische samenleving. Maar voortaan zullen wij dat doen door zo veel mogelijk mensen te betrekken bij concrete projecten en strijdpunten. Dat is begonnen met onze Antwerpse dokter Dirk Van Duppen en zijn  pleidooi voor het kiwimodel in de gezondheidszorg. Vandaag voeren wij onder meer actie rond de vermindering van de btw op energie en tegen de sluiting van kleine postkantoren. Vroeger waren wij geneigd om grote theoretische verhalen te vertellen, vandaag vertrekken wij van punten die mensen als haalbaar beschouwen. (…) Met de financiële en economische crisis is Marx actueler dan ooit. Hij blijft onze inspiratiebron, omdat wij zijn kritiek op het kapitalisme onderschrijven. Het is een systeem dat ongelofelijk veel rijkdom produceert, maar die verdwijnt in de zakken van een klein aantal aandeelhouders, die op die manier veel te veel macht hebben in onze maatschappij.”

Om Yves Pernet gerust te stellen kunnen we nog vertellen dat de term ‘antifascistisch’ niet in het interview voorkomt, en ‘Vlaams Belang’ slechts eenmaal. Meer dan over het VB gaat het over de Lijst Dedecker die met een aantal stemmen van de potentiële PvdA-achterban aan de haal gaat. Peter Mertens: (knikt) “Hij speelt in op een aantal reële ongenoegens, ja. Hij schopt tegen de schenen, hij kan het goed uitleggen, en dat vinden mensen sympathiek. Maar de remedies die hij voorstelt, zijn net de remedies die deze crisis hebben veroorzaakt. (…) Hij wil nog meer marktwerking dan wij nu al hebben, door bijvoorbeeld nog meer reclame te maken voor de tweede en derde pensioenpijler. Terwijl een op vier gepensioneerden vandaag onder de armoedegrens leeft, wat toch een schande is. Terwijl in Amerika al pensioenfondsen failliet zijn gegaan. En toch stelt hij dat allemaal niet ter discussie. Niemand doet dat. Alleen wij stellen het systeem ter discussie.” Om tenslotte nog de laatste illusie van Yves Pernet over radicaal-links weg te nemen: de PvdA erkent wél de culturele verschillen die de Vlamingen parten spelen “die niet weg kunnen uit hun buurt omdat ze een te klein pensioentje hebben, maar er zich niet meer thuis voelen omdat er veel immigranten zijn komen wonen.” De PvdA geeft toe die problematiek onderschat te hebben, maar heeft ook een antwoord dat verder gaat dan het zich blindstaren op kledij en gewoonten van de ‘anderen’. De mensen die lijden onder de crisis zitten allemaal in hetzelfde schuitje, of ze nu Vlaming of Pool of Marokkaan zijn. Tewerkstellingsquota vindt de PvdA geen goed idee, praktijktesten om te zien of iedereen gelijke kansen heeft op werk wél.

Nog dit. Over transfers tussen Vlaanderen en Wallonië maakt de PvdA zich niet druk. Peter Mertens: “Als we het over regionale transfers hebben, dan zijn die van Waals-Brabant naar Limburg vandaag het grootste. (…) Transfers van rijke naar arme regio’s bestaan overal ter wereld. In Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk zijn die zelfs veel groter dan in België. (…) De transfers waar wij ons zorgen over maken, zijn die van arbeid naar kapitaal, van arm naar rijk. Daar willen wij iets aan doen.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

- ‘Chegevaar’-campagne Vlaams Belang Jongeren (foto): slag in het water.
- VB keek ademloos toe.
- …

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

12-02-09

ACTIE TEGEN GEERT WILDERS

Geert WildersGeert Wilders reist vandaag af naar Groot-Brittannië, spijts de Britse regering hem de toegang tot het grondgebied ontzegde voor een vertoning van zijn filmpje Fitna. "De Britse regering verhindert iedereen die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen verspreidt de toegang tot ons land", verduidelijkt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Groot-Brittannië heeft sinds 2005 overigens al meer dan tweehonderd mensen om die redenen de toegang geweigerd. Ook 'haatimams'. "We zullen wel zien of ze me in de boeien slaan", zegt Wilders tuk op nog wat media-aandacht. Televisiecameraploegen vechten alvast om een plaatsje in hetzelfde vliegtuig als waarmee Wilders de plas wil oversteken. Het VB huilt over de beknotting van de vrije meningsuiting onder druk van radicale moslims. De verontwaardiging van het VB is natuurlijk selectief. We hebben het VB nooit horen protesteren als de Belgische marxist Ernest Mandel een inreisverbod in tal van landen kreeg (zie: http://www.ernestmandel.org/nl/biografie/index.htm). Nog niet bekomen van de strafvervolging die hem in eigen land wacht voor een aantal racistische uitspraken (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6643973), probeert Wilders intussen plaatselijke kernen voor zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) op te richten. Maandagavond wordt Wilders in de Zuid-Hollandse gemeente Waddinxveen verwacht, maar AFA-Nederland en andere actiegroepen zullen er ook zijn voor een protestactie.

In het pamflet dat de initiatiefnemers maandagavond zullen uitdelen zeggen ze dat ze er staan “om een geluid tegen het gedachtegoed van de extreem-rechtse PVV te laten horen”. Ze weigeren zich “de mond te laten snoeren door het zelf aangemeten slachtofferschap van Wilders.” “De PVV kenmerkt zich door een keihard neo-liberaal, racistisch en vrouwonvriendelijk programma. Men zegt op te komen voor de gewone man en vrouw, maar steunt vooral de werkgevers en hogere inkomensgroepen. Zo wil de PVV het minimumloon afschaffen, sociale voorzieningen en verworvenheden afbreken, iedereen evenveel belasting laten betalen en de flexibilisering van de arbeid bevorderen. De PVV is er op uit om de armen armer en de rijken rijker te maken. De PVV maakt voorts op grove wijze stemming tegen migranten, vluchtelingen, en vooral Antilliaanse Nederlanders en moslims door hen te criminaliseren als ‘profiteurs’, ‘fraudeurs’ en ‘terroristen’ met ‘een achterlijke cultuur’. Ook wil de partij een verbod op immigratie van niet-westerse migranten. Dat komt feitelijk neer op onderscheid maken op basis van huidskleur, en dat is discriminatie en in strijd met internationale mensenrechtenverdragen. De PVV roept ook op om de koran en nieuwe islamitische gebedshuizen en scholen te verbieden. Dat komt neer op het afschaffen van de vrijheid van godsdienst die is vastgelegd in de grondwet. De PVV is bezig om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en lijkt uit op een burgeroorlog. De partij maakt onderdeel uit van het probleem, in plaats van de oplossing.

Wilders doet alsof hij opkomt voor de rechten van vrouwen en homo’s. Hij zegt homohaat en geweld van moslimmannen tegen hun vrouwen te veroordelen. Maar het gaat hem daarbij uitsluitend om het aanvallen van moslims. Want voorstellen om migrantenvrouwen een zelfstandige verblijfsvergunning te geven steunt de PVV niet. De partij zegt verder niets over het feit dat vrouwenmishandeling ook veel voorkomt in ‘autochtone’ kringen, en dat afkeuring van homoseksualiteit ook in sommige rechtse en christelijke kringen nog schering en inslag is. De PVV wil ook de mogelijkheden voor het plegen van een abortus sterk inperken. De PVV is intern ondemocratisch en buitengewoon hiërarchisch georganiseerd. Vrijwel alle macht berust bij Wilders, het enige lid van de PVV. Zijn ‘achterban’ mag hier vanavond op komen draven om zijn partij enige schijn van legitimiteit te kunnen verlenen, maar verder dient men zich koest te houden: Wilders bepaalt zelf wel wat hij wil. De PVV heeft verder de mond vol van de vrijheid van meningsuiting. Maar de partij wil politieke tegenstanders de mond snoeren, subsidies afnemen, laten ontslaan of het land uitschoppen. De partij wil werkelijk alles wat haar niet zint verbieden. Dat heeft niets meer met vrijheid te maken. Dat riekt naar dictatoriale opvattingen. Wij roepen iedereen op, ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’, om zich niet tegen elkaar uit te laten spelen en samen te ijveren voor een samenleving zonder racisme, nationalisme en religieus fundamentalisme.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

11-02-09

SOLIDARITEITSFEEST VAN EN MET 'DE MORGEN'

Het personeel van De Morgen organiseert volgende week vrijdag een feest in de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De crème de la crème uit het Belgische rock- en popcircuit treedt er op. Met dit feest wil het personeel van De Morgen zijn bezorgdheid uitdrukken over de zesentwintig aangekondigde ontslagen, een kwart van de redactie.

Wij wezen hier eerder al op de aanslag op de democratie die de aangekondigde ontslagen bij de kwaliteitsmedia betekent (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081205). Bij De Morgen, bij de Corelio-persgroep met De Standaard en Het Nieuwsblad, en bij anderen. Afglijden naar het Dag Allemaal-niveau – gisteren stond in Het Nieuwsblad een tweede verhaal op minder dan een week tijd over Marie-Rose Morel’s baarmoederkanker en de sympathie die ze daarmee opwekt – zal niet helpen. Het Laatste Nieuws kan je op dat terrein niet verslaan, en de dalende verkoopcijfers van Gazet van Antwerpen bewijzen dat de Populaire Jan uithangen niet noodzakelijk rendeert. Alleen kwaliteit brengen biedt een uitkomst, maar daar moet dan ook in geïnvesteerd worden. Vandaar de De Morgen-avond op 20 februari die "een steunbetuiging aan kwaliteit en onafhankelijkheid in de media" moet worden. Enige nostalgie naar de Red De Morgen-acties zal het personeel van De Morgen wel niet vreemd zijn bij de keuze van het actiemiddel.

Het feest start om 20 uur met een panelgesprek over de evolutie van de Vlaamse media. Aan dat gesprek nemen onder meer deel: Vlaams minister-president en minister van Media Kris Peeters, Europarlementslid en ex-journalist Dirk Sterckx, Knack-directeur Rik Van Cauwelaert, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten en VRT-radiojournalist Marc Van de Looverbosch, en mediaspecialiste van de Gentse Universiteit Karin Raeymaeckers. Moderator is zanger-journalist Stijn Meuris. Omstreeks 21 uur beginnen de optredens en dj-sets. Een heel schare van muzikanten en artiesten hebben al hun komst aangekondigd. Onder hen Arno, Axelle Red, Mauro Pawlowski, An Pierlé, Luc De Vos, de nieuwe groep van Think of One-voorman David Bovée S.w.a.n, Rudy Trouvé, Admiral Freebee, Flip Kowlier, Sioen, Frank Vander linden, Joost Zweegers en anderen. De dj-sets na de optredens worden verzorgd door onder meer Tom Barman en Eppo Janssen. Jammer dat dit feestje in de Brusselse KVS doorgaat, men had er moeiteloos de Lotto Arena in Antwerpen mee kunnen vullen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, media |  Facebook | | |  Print

POLITIEK PERSONEEL GEZOCHT

Het idee van Jean-Marie Dedecker om met een LDD-lijst in Franstalig België te starten werd begraven toen bleek dat Dedeckers spitsbroeder Rudy Aernoudt (foto), gewezen kabinetschef van Vlaams minister Fientje Moerman, in Franstalig België met een eigen lijst zou opkomen: LiDé, een samentrekking van Liberal en Démocrate. Op economisch en sociaal vlak hebben LDD en LiDé een gelijkaardig programma. Alleen op communautair vlak verschillen beide programma’s. De LDD trekt de Vlaamse kaart – al betwist het VB dat. LiDé wil een overdracht van bevoegdheden “naar het meest efficiënte beslissingsniveau”, in de praktijk is dat voor Aernoudt vooral naar de Belgische staat.

Zoals Jean-Marie Dedecker een Vlaamse regering wil zonder linkse partijen, wil Rudy Aernoudt vooral de macht van de Parti Socialiste (PS) in Franstalig België breken. Maar door met een eigen partij op te komen verzwakt Aernoudt natuurlijk het stemmenpotentieel van de sterkste oppositiepartij tegen de PS, de liberale Mouvement Réformateur (MR) van Didier Reynders. Vandaar dat Aernoudt nu naar een kartelformule of wat dan ook met de MR hengelt. Maar dat zien de Franstalige Brusselaars van het FDF, in Brussel al kartelpartner van de MR, niet zitten… omdat de LiDé-coördinator voor Brussel een extreemrechts verleden zou hebben. De collega’s van RésistanceS (zie: http://www.resistances.be) vlooiden uit waar Pascal De Roubaix – de LiDé-coördinator voor Brussel – allemaal heeft uitgehangen.

De Roubaix profileerde zich eind jaren negentig bij L’Alliance-Alliantie, een extreemrechts, poujadistisch partijtje in de traditie van RAD (Respect voor Arbeid en Democratie), met restanten van het extreemrechtse Belgique-Europe-België (BEB) en mensen die later hun heil zochten bij de seniorenpartij WOW (Waardig Ouder Worden) en de PNPb (Partij voor een Nieuwe Politiek) van Paul Marchal. De partij van De Roubaix schreef zich in in een democratisch project, al trok het ook wel figuren aan als Christophe Buffin die zich ook nog in de omgeving van het Front National (FN) van Daniel Féret heeft opgehouden. En De Roubaix zelf redigeerde in het extreemrechtse blaadje Cri du Citoyen / De Burgerskreet een lezersrubriek waarin hij onder andere klaagde dat extreemrechts in Franstalig België meer bezig is met elkaar te verscheuren in uiteenvallende fracties, eerder dan een kredietwaardige politieke kracht te vormen. Vraag is nu of Pascal De Roubaix sinds eind jaren negentig tot andere politieke inzichten is gekomen. Rudy Aernoudt zei gisteren in Le Soir de zaak te zullen onderzoeken en alleszins geen extremisten in zijn partij te willen.

Bij de LDD maakt men minder problemen over het verleden en heden van hun partijgezichten. Naar verluidt zou Jean-Marie Dedecker voor de lijst in de provincie Antwerpen nog een paar sterke namen in zijn mouw klaar houden, maar alsnog blijft Jurgen Verstrepen de LDD-kopman in Antwerpen. Verstrepen is nochtans nog altijd zijn ranzige zelf (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2009/02/loebna-de-pomp-zoals-benaissa.html).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen, ldd |  Facebook | | |  Print

10-02-09

WIR HABEN ES NICHT GEWUSST

Terwijl de rehabilitatie van bisschop-negationist Richard Williamson wereldwijd gespreksonderwerp is (illustratie: cartoon uit het jongste nummer van het Franse blad Siné Hebdo); terwijl in eigen land zowel de pasbenoemde, van Rome komende, Antwerpse bisschop Johan Bonny als kardinaal Godfried Danneels de beslissing van de paus in deze zaak veroordelen; terwijl zowel de Belgische eerste-minister Herman Van Rompuy als de Duitse bondskanselier Angela Merkel de paus vragen op zijn beslissing terug te keren… zwijgt het VB in alle talen over de zaak-Williamson. Zelfs bij de vele bloggende VB-mandatarissen hebben we nog geen woord van kritiek gelezen over het rehabiliteren van een negationist pur et dur.

Vanuit het VB zou men kunnen opwerpen dat het VB voor een strikte scheiding is tussen kerk en staat, tussen godsdienst en politiek, en het net zo min als het past dat vanuit godsdiensten kritiek geleverd wordt op politieke partijen, politieke partijen op hun beurt zich dan ook niet moeten uitspreken over de organisatie van die godsdiensten. Maar het VB levert wél regelmatig kritiek op een godsdienst, de islam. In het tweede nummer van de VL-krant bijvoorbeeld nog (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090209). De islam die de meest verwerpelijke gedachten toegedicht wordt, maar het rehabiliteren van negationisten in de katholieke kerk… is blijkbaar niet erg genoeg opdat het VB er haar afschuw over zou uiten. “Wij zijn christelijker dan de CD&V”, zei Philip Dewinter daarenboven nog in een Knack-interview een paar weken geleden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6640632). Niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn, maar als het VB zich dan toch affirmeert als een christelijke partij, is het wel nuttig om te weten dat het VB zich in tegenstelling tot vele katholieke vooraanstaanden niet uitspreekt tegen de rehabilitatie van negationisten binnen de katholieke kerk. (Negationisten, in meervoud, want er is niet alleen Willamson – zie de opiniebijdrage van Dirk Verhofstadt hieronder, red.)

Intussen wordt alsmaar duidelijker dat paus Benedictus XVI moet geweten hebben welke standpunten bisschop Williamson huldigde. Hans Gijbels, woordvoerder van kardinaal Danneels, zei vorige week nog dat de paus geen weet had van de negationistische uitspraken van Williamson tot na de ophef die nu is ontstaan. Dirk Verhofstadt, beslagen op dit terrein (zie:  http://www.uitgeverijatlas.nl/result_titel.asp?Id=2148), verwijst de verdediging van de paus naar het rijk van de fabeltjes (zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/678115/2009/02/09/-Wir-haben-es-nicht-gewusst-.dhtml). De prijs voor het domst het vergoeilijken van de paus gaat evenwel naar Jan De Volder (actief bij de Sint-Egidiusgemeenschap en journalist bij Tertio). In andere omstandigheden best een aimabel man, op de bres voor het verdedigen van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Bij Phara gaf hij vorige donderdag als excuus dat de paus niet alles kan weten gezien hij wat trager van geest is door zijn hoge leeftijd, hij een paar uur per dag slaapt én (!) dagelijks ook nog een half uur piano speelt (zie – je kan gemakkelijk vooruitspoelen – de 34ste minuut van Phara, http://phara.canvas.be/herbekijken/phara-52-herbekijk-2/). Onvoorstelbaar maar waar wat voor argumenten 'goedgelovigen' aansleuren om de paus toch maar te verontschuldigen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: negationisme |  Facebook | | |  Print

09-02-09

VL-KRANT ALWEER SLECHTS GOED OM IN UW KONIJNENHOK TE LEGGEN

VL-krant-Nr-2Terwijl in sommige delen van het land nog het eerste nummer van de VL-krant verspreid werd spijts een verbod van de rechtbank om die krant nog verder te verspreiden wegens misbruik van de fotomontage Dishes van de Duitse kunstenaar Till Nowak (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090205), werd elders eind vorige week al het tweede nummer van de VL-krant gebust (foto).

Volgens Philip Dewinter is de VL-krant de Dag Allemaal van het VB, maar de bekendste Vlaming die we deze keer in de VL-krant treffen is - toch in de Antwerpse editie van de VL-krant - Fatna El Maslouhi. Een vrouw waar we zelf ook nog nooit van gehoord hadden, maar die in de Mechelse gemeenteraad blijkt te zetelen namens de Open VLD (zie: http://www.youtube.com/watch?v=pts_1KDItAI). In de VL-krant wordt het voorgesteld alsof we een tegensprekelijk debat krijgen – “Hard tegen hard !” – tussen Fatna El Maslouhi en de Mechelse VB-kopman Frank Creyelman, maar in de praktijk wordt de rol van El Maslouhi ingeperkt tot het stellen van vraagjes, zoals “Vertel me nu eens wat je eigenlijk tegen de islam hebt?” Waarna Frank Creyelman daarop geheel in zijn eigen stijl antwoordt: “Welke normale man kan het nu plezant vinden dat vrouwen zelfs in de zomer van kop tot teen gekleed gaan in een tentzeil? Dat alleen al is voldoende om iets tegen de islam te hebben.” Fatna El Malouhi die háár visie over de islam zou geven, daarvoor is er natuurlijk geen plaats in de VL-krant.

Als El Maslouhi vraagt wanneer het VB nieuwe Vlamingen eindelijk zal aanvaarden, moet Creyelman eerst nog kwijt dat hij “bergen subsidies” ziet vertrekken richting allochtone verenigingen. Reglementen worden volgens hem aangepast om de moslims ter wille te zijn. “Zelfs de buurtetentjes met couscous worden gesubsidieerd.” Als El Maslouhi aandringt om eindelijk eens te antwoorden op haar vraag, luidt het: “Vlamingen zijn redelijke mensen. Wij vragen niet zo veel. Word Vlaming onder de Vlamingen. Dat is alles, maar daarbij is de islam een zeer moeilijk te nemen hindernis. Moslims worden immers geacht de koran letterlijk toe te passen…” Voor het VB kan je als moslim geen goede Vlaming zijn, is de enige goede moslim een niet-moslim. Gelukkig voor Creyelman is de sharia hier niet van toepassing. Hij zou er anders niet zo goed vanaf komen als nu met zijn salonmeubels en diepvriezer die hij met een onkostennota van de VB-gemeenteraadsfractie liet betalen door het Mechelse stadsbestuur, en het dronken veroorzaken van een auto-ongeval (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5267267).

De VL-krant zet de traditie overigens verder om een en ander fout voor te stellen. In het stripje Fréedaardig van VB-cartoonist Fré (Frederik Pas, broer van de Dendermondse VB-volksvertegenwoordigster Barbara Pas) worden Jean-Marie Dedecker en zijn LDD op de korrel genomen. “Wij zijn een partij van principiële mensen”, legt Dedecker in het stripje uit… met op de eerste rij van zijn toehoorders een ex-VLD’er die LDD’er is geworden; een ex-SP.A’er, een ex-N-VA’er en een ex-CD&V’er die allen LDD’er zijn geworden. Wat in het rijtje ontbreekt zijn natuurlijk de ex-VB’ers die LDD’er zijn geworden, en dat zijn er toch niet weinigen. Ruim dertig oftewel meer dan een derde van de LDD-mandatarissen zijn ex-VB’ers. Als Fré vier overlopers bij de LDD portretteerde, had er dan toch minstens één VB’er bij moeten zijn. Maar blijkbaar mocht de suggestie niet gedaan worden dat ook ex-VB’ers meer heil zien in de LDD.

In reactie op het bericht op de webversie van Het Laatste Nieuws dat een rechtbank de verdere verspreiding van de eerste VL-krant verbood (zie: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/665506/2009/02/04/Rechtbank-verbiedt-VL-krant-Vlaams-Belang.dhtml) zei een Gentenaar: “Dat VB-krantje kwam bij ons juist op tijd, want het hok van ons konijn moest ververst worden. Meer kan je met dat vodje papier niet doen.” Met de tweede VL-krant is het al niet beter.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, 7 juni |  Facebook | | |  Print

08-02-09

HOE ONNOZEL KAN JE ZIJN ALS POLITICA?

In onze persoonlijke top-3 van onnozelste politica stond jarenlang Patricia Ceysens (foto 1) op 1. Sinds de dag in de jaren negentig waarop we samen in een panel zaten bij een publiek debat aan de Leuvense universiteit tot nadat de Open VLD-politica Vlaams minister werd en zich profileerde als e-mama. Ceysens is de nr. 1-plaats nu evenwel kwijtgespeeld aan Marie-Rose Morel (foto 2).

Na de finale van De slimste mens ter wereld schreven we hier (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6691074) dat Marie-Rose Morel in een voorbeschouwing bij die finale Bart De Wever alle succes toe wenste. Met Bart De Wever en de VRT-journalisten Lieven Verstraete en Freek Braeckman in de finale schreef Morel: “Ik heb in elk geval liever een Vlaamsnationalist die wint dan een socialist.” Voor Morel is een VRT-journalist per definitie een socialist! Maar het kan blijkbaar nog onnozeler. Vrijdagmorgen bleek Het Nieuwsblad bijna een halve bladzijde vrijgemaakt te hebben voor de voor baarmoederkanker in behandeling zijnde Schotense die aankondigt op het Europa-congres van het VB op 8 maart te zúllen spreken, “desnoods als skinhead”. Marie-Rose Morel: “Al moeten ze me daar binnenrollen of dragen, ik zal er zijn, mijn taak opnemen en speechen. Ja, met pruik, sjaal, muts of skinhead-look – het Anti-Fascistisch Front loopt zich al warm.” (zie: http://www.nieuwsblad.be:80/Article/Detail.aspx?ArticleID=VF266JVJ).

Toen bekendgeraakte dat Marie-Rose Morel aan baarmoederkanker leed hebben wij ons oprecht medeleven – over alle politieke meningsverschillen heen – overgemaakt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6662138). Intussen gebruikt Morel haar ziekte om zich in de belangstelling te werken. Haar videoboodschap van op haar ziekbed is één van de drukst bekeken items op de online edities van de kranten de voorbije week. Nu is al duidelijk dat geen kat geïnteresseerd is in de uitkomst van de twee werkgroepen op het Europa-congres van het VB: een werkgroep over het functioneren van de Europese Unie en een werkgroep over de grenzen van en aan de Europese Unie. En het is ook niet de toespraak van lijsttrekker Frank Vanhecke waar reikhalsend naar uitgekeken wordt. Hóe Marie-Rose Morel op dat congres zal zijn, dat is wat over de tong zal gaan. Ze doen maar, maar beweren dat we ons “warm lopen” voor een Morel die mogelijk zonder haar op het VB-congres verschijnt, is het ridiculiseren van het verzet van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tegen extreemrechtse skinheads en ander nazi-tuig. Morel heeft het al langer lastig met onze strijd tegen de nostalgici van het Derde Rijk – op 5 november 2007 schreef Morel op haar blog: “Die van het AFF hebben (...) nog een gezonde dosis humor en een levendige site! Al neemt hun obsessie voor skinheads de laatste tijd rare vormen aan.” Toegegeven, het is maar een klein groepje nazi-adepten. Maar daarom niet minder verwerpelijk. Morel tilt er blijkbaar minder zwaar aan, getuige haar herhaald ridiculiseren van het verzet ertegen van het AFF.

Veel meer dan het AFF zich druk zou maken over de looks van Marie-Rose Morel, zou het VB zich beter bekommeren om wie allemaal dreigt af te komen naar de NSV-betoging op 26 maart. Nadat Blood and Honour Vlaanderen op haar forum al opgeroepen heeft naar de NSV-betoging te gaan, kondigt nu ook het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) aan deel te nemen aan de NSV-betoging (illustratie 3, klik desgevallend eenmaal op de afbeelding voor een grotere versie). De NSV is weliswaar geen VB-organisatie, maar er lopen meer lijnen tussen de NSV en het VB dan tussen pakweg de Chiro en de CD&V. De NSV-betoging is trouwens opgenomen in de agenda in het jongste Vlaams Belang Magazine (weliswaar op een verkeerde datum, de oorspronkelijke datum van 12 maart en niet de juiste datum van 26 maart – haha). Het VB wil niets te maken hebben met de N-SA. Onder druk van de partijleiding zegde VB-volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts, Facebookgewijs wél bevriend met een Blood and Honour'er/N-SA'er, laatst nog een publiek debat met de NSA over solidarisme af. Maar de N-SA komt wel af naar de NSV-betoging als vliegen naar een pot confituur aangetrokken worden. Dat men zich daar maar eens zorgen over maakt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

07-02-09

EUROPEES EXTREEM-RECHTS BESLUIT OP BIJEENKOMST IN WENEN… OM NIETS TE DOEN. VLADIMIR POETIN’S PARTIJ OOK OP OVERLEG

Vorig weekend vergaderde het Vlaams Belang met haar Europese bloedbroeders. Europarlementslid Philip Claeys (foto 1) was er voor het VB. Op de website van het VB vind je er evenwel niets over, en zelfs niet op de blog van Philip Claeys. Het resultaat van het overleg is dan ook niet echt om ‘over naar huis te schrijven’.

Vorig weekend, zaterdag 31 januari en zondag 1 februari, kwamen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bijeen: de Oostenrijkse Freiheitliche Partei Österreich (FPÖ), de Deense Dansk Folkeparti (DF), het Vlaams Belang (VB), het Franse Front National (FN), de Bulgaarse Nationale Aanvalsunie (foto 2, in de volksmond in Bulgarije: Ataka), het Duitse Pro Köln/Pro Nordhrein-Westfalen, de Zwitserse Schweizerische Volkspartei (SVP) en de Russische Jedinaja Rossija (Verenigd Rusland), de partij van de Russische ex-president en huidig eerste-minister Vladimir Poetin (foto 3). Een bont allegaartje dus, van Deense nationaal-conservatieven tot de racistische en semi-fascistische Bulgaren van Ataka (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051117). Het Italiaanse Lega Nord was ook uitgenodigd, maar was in laatste instantie verhinderd om naar Wenen af te reizen.

Voor het Franse Front National was europarlementslid Bruno Gollnisch aanwezig, voorzitter van de niet meer in aantal zijnde extreemrechtse fractie in het Europees parlement Identiteit – Traditie – Soevereiniteit (ITS, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071112). Bruno Gollnisch is voor zijn negationistische uitlatingen in Frankrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 55 000 euro boete, en mag omwille van die uitlatingen vijf jaar lang niet meer doceren aan de Universiteit van Lyon. Voor Ataka was Dimitar Stoyanov aanwezig die in 2006 nog een mail stuurde naar alle Europese parlementsleden over het Hongaarse europarlementslid van Roma-afkomst Livia Jaroka. Volgens Stoyanov kan je in Bulgarije “tienduizenden betere en prettiger zigeunermeisjes kopen dan deze Livia Jaroka (sic). Vanaf 12 à 13 jaar zijn ze al te verkrijgen, de prijs kan wel oplopen tot 5 000 euro.” In dat gezelschap vertoefde dus 'onze' Philip Claeys.

De bijeenkomst in Wenen was bedoeld om het verzet te organiseren tegen het Verdrag van Lissabon (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Lissabon). Verdrag dat in feite de Europese Grondwet moet vervangen die bij referendum in Nederland en Frankrijk verworpen werd (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa). Het Verdrag van Lissabon is deze keer in Nederland en Frankrijk níet voorgelegd aan een volksraadpleging, maar is nu wel aan de Ieren voorgelegd bij volksraadpleging… en verworpen door de Ierse bevolking. In het najaar zou men een nieuwe poging willen wagen om de Ieren het Verdrag bij volksraadpleging te laten goedkeuren. Het extreemrechtse gezelschap in Wenen kwam tot het besluit dat het beste dat ze konden doen, is… zich niet te mengen bij de volksraadpleging in Ierland. Eerder had Jean-Marie Le Pen zich al eens voorgenomen om de tegenstanders van het Verdrag in Ierland te gaan steunen, maar die hadden hem bezworen thuis te blijven want als hij zich in Ierland zou laten zien, zouden nogal wat mensen van de weeromstuit het Verdrag wél goedkeuren.

Twee dagen vergaderen om tot het besluit te komen dat men beter niets doet! Maar ja, beter tot het besluit komen dat men best niets doet dan wél iets doen. Wat de vertegenwoordiger van Vladimir Poetin’s partij Verenigd Rusland op de bijeenkomst kwam doen, was voor niemand duidelijk. Het Deense europarlementslid Mogens Camre zei dat de man die er namens Verenigd Rusland was, de aanwezigen probeerde te overtuigen om samen met Rusland blok te vormen tegen de Verenigde Staten van Amerika. “Maar dat is helemaal niet ons standpunt”, zei Camre. Kris Roman van Euro-Rus heeft nog wat lobbywerk voor de boeg.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, internationaal, 7 juni |  Facebook | | |  Print

06-02-09

MARIE-ROSE MOREL NIET DE SLIMSTE MENS TER WERELD

Niets menselijks is de redactie van deze blog vreemd, en dus nestelden wij ons gisterenavond voor ons televisietoestel voor een avondje Het journaal, Man bijt hond, TerZake, Van vlees en bloed (foto 1), De slimste mens te wereld (foto 2, winnaar Freek Braeckman) en Phara. Marie-Rose Morel (foto 3) gaf gisteren op haar blog een voorbeschouwing bij de finale van De slimste mens ter wereld.

De voorronden zijn volledig aan haar voorbij gegaan, maar “in de gewijzigde omstandigheden” kijkt ze uit naar de finale van De slimste mens ter wereld. Marie-Rose Morel: “Als Vlaamsnationalist supporter ik uiteraard voor Bart De Wever, maar anderzijds wringt het toch een beetje omdat diezelfde Bart enige tijd geleden nog - terecht - fulmineerde tegen de deelname van politici aan spelletjes. (…) Om de een of andere reden is Bart sinds enige tijd in de gratie gekomen van het meer luchtige tv-genre en werd hij ondertussen een graag geziene gast op menige sofa en in menige quizstoel. En het Vlaams Belang blijft uiteraard persona non grata. Ga ik daarom mokken en niet kijken? Nee! Ik heb in elk geval liever een Vlaamsnationalist die wint dan een socialist. Bart, bij deze dus veel succes gewenst.” Het feit dat de twee medekandidaten van Bart De Wever voor de titel van De slimste mens ter wereld VRT-journalisten zijn, volstaat voor Marie-Rose Morel om te besluiten dat het socialisten zijn!

Intussen weten we dat Bart De Wever niet De slimste mens ter wereld is. Dat Marie-Rose Morel niet de slimste mens ter wereld is, was al langer duidelijk.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

FRANKRIJK: LEEGLOOP BIJ FN GAAT VERDER, RADICAAL-LINKS BUNDELT KRACHTEN IN NIEUWE PARTIJ

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maart in Frankrijk won links in grote mate de strijd om de lokale macht. Het extreemrechtse Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen behaalde één van haar slechtste resultaten ooit en werd in verschillende steden zelfs overklast door radicaal links (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080318). Sindsdien gaat het voor het FN nog verder bergaf, en zijn de perspectieven voor Olivier Besancenot en de zijnen beter dan ooit.

Het Hof van Beroep in Parijs heeft twee weken geleden de veroordeling van Jean-Marie Le Pen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 10 000 euro bevestigd voor het minimaliseren van de nazi-misdaden in een interview in het het extreemrechtse blad Rivarol in januari 2005. Maar allicht ligt de tachtigjarige Jean-Marie Le Pen daar niet wakker van. De leegloop in zijn partij in het vooruitzicht van de Europese Verkiezingen en de machtsgreep van dochter Marine Le Pen is wat anders. Na Carl Lang (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081118) is nu ook Alain Soral opgestapt. Schrijver-cineast Alain Soral was in de jaren negentig nog militant van de Franse communistische partij PCF. In 2005 vervoegde hij het FN waar hij met zijn links verleden de sociale zaken en de problemen in de banlieus opvolgde voor het FN. Met Soral verschenen bijvoorbeeld allochtonen op de FN-affiches, ontgoocheld dat de Franse nationaliteit uitgehold werd en de problemen in de banlieus niet aangepakt werden (zie:  http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061218).

Soral rekende erop de FN-lijst in Île-de-France, de streek rond Parijs, te mogen trekken. Maar dat lijsttrekkerschap gaat naar de in vergelijking met Soral kleurloze Jean-Michel Dubois, vice-schatbewaarder van het FN. Marine Le Pen verwijt Soral zich te gedragen als een migrant. “Hij is zoals de vele migranten die profiteren van het onthaal dat de Fransen hen bieden, maar die weigeren zich te integreren, hun cultuur en levenswijze op te geven. Soral heeft zich als een ‘politieke migrant’ gedragen bij het FN, proberend ‘zijn lijn’, zijn woordenschat en zijn communistische cultuur op te leggen.” Maar het is niet enkel ‘nieuwkomer’ Alain Soral die het voor bekeken houdt bij het FN. Ook Martial Bild bijvoorbeeld is opgestapt. Sinds 1980 lid van het FN, gewezen voorzitter van de jongerenorganisatie van het FN, de man die voor het FN de eerste internetsite van een Franse politieke partij opstartte, directeur van het FN-maandblad Français d’abord… Bild stapt op omwille van de toenemende greep van Marine Le Pen op het FN (foto 1, Marine Le Pen en Martial Bild in betere tijden).

Aan de andere kant van het politieke spectrum is er dan weer niets anders dan optimisme. Gisteren heeft de trotskistische Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR) van Olivier Besancenot (foto 2) zichzelf opgeheven, om vandaag dan de Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) te stichten – een nieuwe partij die mensen verzamelt uit 467 comités (naast LCR-militanten, mensen uit buurtcomités, ex-leden van de PCF en van Lutte Ouvrière, ecologisten, andersmondialisten van Attac, antiliberalen rond landbouwer José Bové…). Telde de LCR 3 200 militanten, de NPA kan naargelang de bron rekenen op 5 à 6 000 tot 9 000 miltanten. Boegbeeld Olivier Besancenot, bij de Franse presidentsverkiezingen in 2007 als LCR-kandidaat goed voor bijna 1,5 miljoen stemmen, is door de Franse president Nicolas Sarkozy in het vizier genomen als ‘het kwade’ achter de sociale onrust in Frankrijk. Over traditioneel links (de Parti Socialiste, PS) moet Sarkozy zich inderdaad niet ongerust maken, over elkaar rollend over het leiderschap van de PS en zonder echt alternatief voor de huidige economische crisis.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

05-02-09

VB ALWEER SLACHTOFFER VAN MACHINATIES DOOR HET GERECHT? VL-KRANT VERDER VERSPREID SPIJTS VERBOD RECHTBANK

Kruis erover“De bewuste VL-krant is al verspreid, maar we zullen de foto niet meer gebruiken”, zegt Bruno Valkeniers (foto 1) in Gazet van Antwerpen in reactie op het bericht dat de rechtbank in Brussel de verdere verspreiding van het eerste nummer van de VL-krant verbiedt (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6683460/rechtbank-verbiedt-verdere-verspreiding-eerst).

Dat is dan goed nieuws bij het slechte nieuws voor Till Nowak die nu voor een schadevergoeding kan gaan wegens het in 2,4 miljoen VL-kranten misbruiken van zijn kunstwerk Dishes. Kunstwerk dat de vele prikkels die de media op ons afsturen op komische manier illustreert, maar door het VB gebruikt werd om de gevolgen van het Europees immigratiebeleid voor te stellen. Niet alleen werd de foto ongevraagd gebruikt door het VB, het VB gebruikte de foto ook manifest in tegenstelling tot de bedoeling ervan van de auteur (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090202). In De Morgen zegt Till Nowak’s advocaat Jos Vander Velpen dat hij voor een schadevergoeding van 10 000 euro gaat.

Bruno Valkeniers kan niet nalaten zich andermaal als slachtoffer van een complot te presenteren. “Weet u wat ik vreemd vind?”, zegt Valkeniers in Gazet van Antwerpen. “Dat ik deze uitspraak van u moet vernemen. Blijkbaar wordt de pers in sommige gevallen eerder ingelicht dan de betrokken partijen.” Zou er één reden zijn waarom de rechtbank in Brussel eerst de pers zou inlichten en dan pas de betrokken partijen in het geding? Of zou er één reden zijn dat de rechtbank in Brussel enkel één van de betrokken partijen zou informeren, en dan nog niet de partij die veroordeeld is tot het onmiddellijk stoppen van de verspreiding van hun krantje? Het antwoord is tweemaal negatief, maar Valkeniers doet het weer voorkomen alsof het VB het slachtoffer is van machinaties door het gerecht. Ocharme. Heb zo’n voorzitter die de fout altijd bij een ander zoekt, en niet in de eigen organisatie.

Het VB herhaalde gisteren op haar website nog eens de beschuldiging dat de rechtbank de pers eerder inlichtte dan de betrokken partijen, en stelde zich "ernstige vragen bij het nut van deze vertoning" aangezien "de eerste VL-krant al over heel Vlaanderen verspreid was". Eens te meer een leugen. In het beste geval weet het VB niet hoe het met de verspreiding van haar VL-krant loopt. Gisterenmorgen nog  daags nadat de uitspraak van de rechtbank bekendgeraakte werd de VL-krant mét de Dishes-fotomontage alvast in Brugge en in De Pinte bij Gent nog gebust.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, 7 juni |  Facebook | | |  Print

04-02-09

DE VARKENS VAN HET VB

Het VB heeft iets met varkens. Kwatongen beweren dat sommige VB’ers varkensmanieren hebben. Maar zo intiem gaan wij ook weer niet om met VB’ers om dat te kunnen bevestigen of te ontkennen. Het VB gaat tussen nu en 7 maart wel bijna drie miljoen kleine en grote spaarvarkens verdelen. Kostprijs van deze precampagne, in het vooruitzicht van de verkiezingen op 7 juni: 400 000 euro.

“In volle economische crisis kan Vlaanderen het zich minder dan ooit veroorloven dat een groot stuk van zijn welvaart wordt afgeroomd”, stelde VB-voorzitter Bruno Valkeniers gisteren op een persconferentie. “Het enige resultaat is dat Vlaanderen verpaupert en Wallonië er niet beter op wordt.” Volgens Bruno Valkeniers is het VB geen tegenstander van solidariteit, maar die wordt best in Europees verband georganiseerd. “Met Vlaams geld in Vlaamse handen zou elke Vlaming jaarlijks 2 000 euro extra in handen houden", luidt het nog.  

Hoezo? Het VB zegt wel voor solidariteit te zijn, als het maar Europees georganiseerd is. Hou kunnen we dan die 2 000 euro per Vlaming op zak houden, of is de solidariteit die het VB in Europees verband wil tonen slechts lippendienst? Overigens is het maar de vraag of elke Vlaming 2 000 euro over zou houden. Andere studies dan die het VB hanteert, geven andere bedragen – en wat wel al zeker is, is dat er binnen Vlaanderen grotere inkomensverschillen zijn dan tussen Vlaanderen en Wallonië. Zowel naar belastbaar inkomen (in Vlaams-Brabant in 2003 gemiddeld 29 803 euro, in Limburg daarentegen maar 23 422 euro) als naar bijvoorbeeld gezondheidsuitgaven blijken er grotere verschillen te zijn tussen gebieden in Vlaanderen dan globaal tussen Vlaanderen en Wallonië.

Maar dat is voer voor specialisten. Het VB gaat ons intussen amuseren met het uitdelen van spaarvarkens (foto 1). Hopelijk zijn ze deze keer wel in Vlaanderen gemaakt, en niet in het communistische China zoals de alarminstallaties die het VB eerder uitdeelde of de speelkaarten die het VB bij een vorige verkiezingscampagne tot ergernis van de Turnhoutse Carta Mundi-werknemers uit China liet aanrukken (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070609). De Wim Schamp in ons zegt dat het VB dan maar een totaalevent moet creëren rond varkens. Waarom niet nog eens soep met spek voor de niet-moslims verdelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070109)? En Janice Laureyssens, voorzitster van het VB-Borgerhout, zou eens écht kunnen uitpakken met haar voorstel om ‘Veilig op patrouille in Borgerhout’ te gaan (foto 2).

Of het van goede smaak getuigt, is natuurlijk nog wat anders.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 7 juni |  Facebook | | |  Print

OVER KANDIDATUREN EN SIGNATUREN

Het Belgische Front National (FN) schuift de 26-jarige Quentin de Launois (foto) naar voor als lijsttrekker voor de regionale verkiezingen in de provincie Luik. In één enkele moeite door werd 'QdL' door het FN-politbureau bevorderd tot 'politiek secretaris' van de partij. Hij vervangt niemand anders in die functie. Waaruit wij met ons slecht karakter besluiten dat deze post waarschijnlijk voor hem werd gecreëerd. Quentin de Launois is afkomstig van Ottignies Louvain-La-Neuve én politoloog van opleiding als we het FN mogen geloven. Hij is/was ook partijverantwoordelijke in Waals-Brabant. Naar eigen zeggen ligt Quentin het meest wakker van "criminaliteit". Had iemand anders verwacht?
 
Enkele dagen geleden meldden we al dat het FN de grootste moeite van de wereld heeft om de nodige 5 000 handtekeningen te verzamelen voor een geldige deelname aan de komende Europese verkiezingen. Een identieke strijd wordt momenteel ook volop gevoerd door de collega's van Nation, een extreem-rechts groupuscule dat zich in de hoofdstad en bezuiden de taalgrens ophoudt en bevriend is met het Vlaamse Groen Rechts... waarvan de website nu al maanden zo dood is als een pier maar kan zijn. De voorgaande Nation-deelnames aan de verkiezingen waren telkens een regelrechte ramp, maar dat kan het enthousiasme (weer) niet blussen.

"Nous ne manquons ni de dynamisme ni d’idées pour le faire. Mais nous avons avant tout besoin de vous! Et à commencer par votre parrainage", zo klinkt het vol geloof in eigen kunnen. Een beetje de collega's pesten moet ook kunnen, moeten de lolbroeken van Nation gedacht hebben. “Soulignez aussi que lors de nos participations électorales (seuls en 2003 et avec le FNB en 2006 et 2007), nous n’avons jamais eu le moindre problème de fausses signatures", luidt het nog. Het komt dus werkelijk nooit meer goed met die extreem-rechtse frontvorming in Franstalig België.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn |  Facebook | | |  Print