10-03-09

N-VA EN LDD BLIJ MET OPINIEPEILING, VB NIET. ‘FORZA FLANDRIA’ NOG NIET VOOR MORGEN

De opiniepeiling van de VRT/De Standaard vorig weekend, drie maanden voor de verkiezingen op 7 juni, geeft de CD&V en Open VLD een score van iets boven of onder de 20 %, het VB al volop in campagne voor 7 juni krijgt 15,4 %, SP.A 14,4 %, LDD 11,8 %, N-VA 10,1 % en Groen! 7,3 %. Opiniepeilingen zijn natuurlijk maar opiniepeilingen. Ze geven aan hoe de stemkeuze evolueert, maar het zal de ‘onbesliste kiezer’ zijn die in de dagen vóór de stembusgang de doorslag geeft. Iedereen kan zich nu nog verheugen op een beter resultaat.

Bart De Wever (foto, N-VA) is in zijn nopjes met de 10,1 % voor zijn partij, een resultaat - zo bleek gisterenavond nog bij Phara - niet alleen maar toch vooral bekomen door Dewevers deelname aan de De slimste mens ter wereld-kwis. En alhoewel hij daalt in de opiniepeilingen is ook Jean-Marie Dedecker blij met de uitslag. “Dat is een prachtige uitslag”, zegt de Oostendse rechts-populist. “Hiermee zullen er binnen de partij niet te veel gaan zweven. Die zestien procent uit de vorige peiling was gewoon onhoudbaar. Maar dit is haalbaar. Dan doen we het bijna twee keer zo goed als in 2007.” Alleen bij het VB zijn ze niet blij met de resultaten van deze opiniepeiling. “Dit is een resultaat waar ik op 7 juni niet mee zou kunnen leven”, geeft Bruno Valkeniers toe. Met zijn persoonlijke score gaat het intussen steil bergaf. Bij alle Vlaamse kiezers staat hij op de 34ste en allerlaatste plaats; in de lijst bij VB-kiezers populairste politici staat Valkeniers op een pijnlijke zeventiende plaats. Samen komen de eventuele Forza Flandria-partijen uit op 37,3 % van de stemmen. Bruno Valkeniers, Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker sloten zaterdag in De Standaard niets uit over eventuele samenwerking. Dedecker spijts eerdere andersluidende verklaringen. In Knack zei hij een paar weken terug nog samenwerking met het VB uit te sluiten. Zondag, in De Zevende Dag, nuanceerde Dedecker alweer een mogelijke samenwerking: praten met het VB kan, meebesturen met het VB kan niet (zie: http://www.hln.be/hln/nl/3624/Verkiezingen-2009/article/detail/751283/2009/03/08/Dedecker-Praten-met-Vlaams-Belang-kan-besturen-niet.dhtml).

In elk geval staat tussen nu en dan alleszins nog de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Van de LDD-kiezers kan 45 % zich voorstellen alsnog VB te stemmen, en andersom is het ongeveer hetzelfde. In een onbewaakt moment denkt daarenboven 27 % van de VB-kiezers mogelijk N-VA te stemmen. En bij het VB is er ook nog volk dat richting Open VLD en SP.A vertrekt. De tijd dat het VB-kiespubliek het VB hondstrouw was, is al lang voorbij. Het VB valt terug op het resultaat dat het in 1999 boekte met een harde kern van volgelingen. Alle kiezers die er sindsdien bijgekomen waren, met een piek tot 24,3 % in 2004, hebben het VB intussen de rug gekeerd. Vandaar de harde kiescampagne van Philip Dewinter, om minstens toch nog zijn oudste VB-kiezers te behouden. Maar tezelfdertijd als het VB zich probeert te onderscheiden van haar concurrenten ter rechterzijde, hunkert de VB-basis als nergens anders naar een samenwerking van VB, LDD en N-VA in een Forza Flandria-constructie. Dat bleek nog eens bij de de Vlaams-Nationale Debatclub in hotel De Basiliek in Edegem, waar vooral een VB-publiek naartoe gaat. Donderdag 19 februari werden daar Jean-Marie Dedecker, Bruno Valkeniers en Bart De Wever op het podium gezet om uit te leggen wat hen bindt en wat hen scheidt.

’t Pallieterke getuigde: “In jàààren niet meer zoveel volk voor een debat zien toestromen.” Vermits de grootste zaal bij De Basiliek 240 m² groot is, betekent dit in het beste geval toch niet veel meer dan een tweehonderd mensen die naar dit topdebat afzakten. Dedecker, Valkeniers en De Wever werden geacht vooral uit de doeken te doen wat hen bond, maar volgens ’t Pallieterke legden ze vooral uit wat hen scheidt. Zij bevestigden “dat het water in ‘rechts’ Vlaanderen nog vèèl te diep is om te komen tot de Forza Flandria waar 90 % van het Debatclubpubliek van droomt.” “Laat ons na de verkiezingen debatteren”, stelde Bart De Wever, “want nu heeft het geen zin.” Of het na de verkiezingen op 7 juni wél zin heeft, is echter absoluut niet zeker. De ene zal zot van glorie zijn dat hij de grootste van de drie is, dezelfde of een ander zal vooral zijn wonden likken omdat het toch geen al te beste uitslag is, en een derde lonkt misschien naar regeringsdeelname samen met de CD&V en de Open VLD. Alles blijft mogelijk. Zelfs een carrière na de politiek. Als stand-up comedian, desnoods als dj (zie: http://www.youtube.com/watch?v=qvW37_cy9Sc&feature=related). Of ze het zelf geloven weten we niet, maar het VB is de enige die ons écht wil laten geloven dat de Forza Flandria er na de eerstvolgende verkiezingen komt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, valkeniers, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.