23-03-09

BERLUSCONI BRENGT EXTREEM-RECHTS IN DE PROBLEMEN

De postfascistische Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini heeft zichzelf opgeheven, om volgende week op te gaan in de nieuwe partij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Il Popolo della Libertà. Maar zo vrij als de nieuwe partijnaam laat vermoeden, is het Italiaanse volk niet. Vorige maand is besloten om enkel de partijen die bij de nationale verkiezingen minstens 4 % van de stemmen hadden behaald, toe te laten tot de verkiezingen voor het Europees parlement in juni.

Hiermee vallen de extreem-rechtse partijen uit de boot. Eén en ander werd allerminst ingegeven uit bekommernis voor het extreem-rechts geweld of het xenofobe gebazel dat in de Italiaanse samenleving steeds meer de bovenhand krijgt. Integendeel. De regering neemt het racistische discours gewoonweg over en maakt van asielzoekers een electoraal thema. De bijzonder dubieuze ingreep in aanloop naar de verkiezingen van juni betekent een forse streep door de rekening voor de verkozenen van de neo-fascistische partijen MSI/Fiamma Tricolore (MSI/FT) en Alternativa Sociale (AS). Die laatste club is een allesbehalve sociaal alternatief kartel van drie kleinere fascistische partijen. Het foute kartel werd gevormd door de Forza Nuova, de Libertà di Azione en de Fronte Sociale Nazionale. De lijst werd in 2004 aangevoerd door Alessandra Mussolini (foto 1), kleindochter van Benito Mussolini en zolang ze in het Europees parlement zetelde naaste buur van Frank Vanhecke op de Europese zitbanken.

Het uiterst proportionele Italiaanse kiessysteem maakte dat beide partijen aan respectievelijk 0,7 % en 1,2 % van de stemmen voldoende hadden om een vertegenwoordiger richting Europees halfrond te zenden. Het ging om de negationist Luca Romagnoli voor de MSI/FT en om Mussolini junior voor de AS. Na een hoog oplopend conflict met de 'Groot-Roemeense nationalisten' in de extreem-rechtse fractie - "Roemenen maken van criminaliteit een levenswijze" dixit Mussolini - liet ze haar EP-zetel in de steek. Roberto Fiore, ex-terrorist en voorman van de fascistische splinterpartij Forza Nuova, nam het mandaat van haar over. MSI/TF-uithangbord Luca Romagnoli (foto 2) reageert furieus op de recente regeringsbeslissing. Hij stelt dat zijn partij wel degelijk het recht heeft om de in 2004 verworven zetel te verdedigen.

Bij de laatste nationale verkiezingen, in april 2008, haalde het extreem-rechtse kartel (van toen) La Destra–Fiamma Tricolore 2,8 % van alle Italiaanse stemmen. De fascistische samenwerking kon in geen enkele kiesomschrijving een kandidaat verkozen krijgen. De lijst van Silvio Berlusconi (foto 3), toen al een samengaan van Berlusconi's Forza Italia en Fini's Alleanza Nazionale, haalde 344 zetels op een totaal van 630.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.