31-03-09

HEIMATTREUE DEUTSCHE JUGEND (HDJ) VANDAAG VERBODEN

In augustus vorig jaar doekte de Duitse overheid een zomerkamp op van de Heimattrue Deutsche Jugend (HDJ) omdat kinderen er systematisch in rechtsextremisme onderwezen werden (zie: http://www.youtube.com/watch?v=LGjs99BHdIo&hl=nl). Deze blog bracht aan het licht dat de HDJ te gast was bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812). Toen De Morgen er ’s anderendaags op doorging haalde de VNJ een website die de contacten tussen de HDJ en het VNJ bewees van het internet, en verwijderde trouwens nog een andere aangebrande VNJ-website (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080815). ’t Pallieterke probeerde de VNJ nog schoon te praten, maar het overtuigde niet (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6196692).

Vandaag heeft de Duitse overheid de HDJ verboden. Om de financiën van de HDJ in beslag te nemen werden vanmorgen nog huiszoekingen verricht op verschillende plaatsen in Duitsland. Huiszoekingen in oktober bewezen dat de HDJ wel degelijk de democratie wilde ondermijnen, en jongeren racistische en neonazistische denkbeelden bijbracht (zie: http://www.faz.net/s/Rub594835B672714A1DB1A121534F010EE1/Doc~EC7DEBB5BA7494DC3A06FFA668A886FEB~ATpl~Ecommon~Scontent.html). Ook al telde de HDJ maar een 400-tal leden, de Duitse overheid vond dat er paal en perk moest gesteld worden aan hun activiteiten.

23:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal |  Facebook | | |  Print

DE ANTWERPSE LIJST VAN DEDECKER IS BEKENDGEMAAKT

De hemel boven Jurgen Verstrepen is opgeklaard: de ex-VB’er is dan toch lijsttrekker voor de Lijst Dedecker (LDD) in de provincie Antwerpen (foto 1: Dedecker en Verstrepen). De voorbije dagen had Jean-Marie Dedecker weliswaar verklaard dat Verstrepen in pole position stond om de lijst te trekken, maar zolang urgentiearts Luc Beaucourt eraan dacht om op te komen bij de LDD was niets zeker over het lijsttrekkerschap.

Opvallende nieuwkomer op de lijst is voormalig journalist Mathias Danneels (foto 2), die de vierde plaats op de Antwerpse lijst kreeg. Mathias Danneels is een Antwerpenaar met wortels in Brugge. Als journalist werkte hij sinds 1981 achtereenvolgens voor Joepie, Dag Allemaal, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Bij die laatste krant vertrok hij een half jaar geleden. Toen we hem toen daarover aanspraken, zei hij ons dat beide partijen (hijzelf en Het Nieuwsblad, nvdr.) op elkaar uitgekeken waren. Bij Dag Allemaal liet Danneels destijds Jean-Marie Dedecker een wekelijkse column vullen. Bij Het Nieuwsblad volgde Danneels bij de laatste verkiezingen de campagne in de voetsporen van Filip Dewinter en het Vlaams Belang. Bij Het Nieuwsblad was Danneels echter vooral senior writer. Wat zoveel wil zeggen als dat hij over alles en nog wat mocht schrijven en commentaar leveren. In Gazet van Antwerpen vertelde Danneels vorig weekend dat hij het LDD-project net zo spannend vindt als zijn eerste interview met Metallica. Wat hij wil? “Eén: een kleinere, transparante overheid. Twee: het einde van de surrealistische carrousel die het federale België is geworden. En drie: de vraag hoe we onze moslimbroers en -zussen gaan bekeren tot de normen en waarden van ons oude Avondland. We kunnen geen appeltjes blijven uitdelen op school.”

De gave van het woord heeft Danneels wel, en het is een eerbaar standpunt de moslims te willen bekeren tot “de normen en waarden van ons Avondland”. Al kunnen de Vlamingen natuurlijk ook wel wat leren van de moslims, de zorg om hun ouderen bijvoorbeeld. Maar we hebben Mathias Danneels al een paar keer in zijn commentaar in Het Nieuwsblad kunnen betrappen op bepaalde vlakken doof en blind te zijn. Wanneer fundamentalistische moslims jongeren weghouden van activiteiten in De Roma schreeuwt Danneels daar moord en brand over, en vraagt hij zich af waar de verontwaardiging en het protest blijft van de andere moslims. Enig probleem: die verontwaardiging en dat protest kwam er wel degelijk – van een medewerker van de Federatie van Marokkaanse Vereniging tot vanwege de Moslimexecutieve – alleen verscheen daarover geen letter in Het Nieuwsblad (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061216). De lezer van Het Nieuwsblad onthield enkel het gelijk van Danneels: dat de fundamentalistische moslims de touwtjes in handen houden, en de andere moslims hun stem niet verheffen. Precies hetzelfde als wat Dewinter tegenwoordig verkondigt.

En is Danneels soms wat doof en blind, een andere keer is hij nogal naïef. Na een speech van de latere VB-voorzitter Bruno Valkeniers op een nieuwjaarsreceptie van het VB zag Danneels bij het VB al een nieuwe wind waaien. Niet alleen werden de roots van de latere VB-voorzitter veronachtzaamd, zijn newspeak werd ook niet doorzien (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070114). Sommige mensen zullen wel graag horen wat Danneels vertelt, daar twijfelen we niet aan. Maar of het een volledige en correcte kijk op de zaak is…

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 7 juni, ldd |  Facebook | | |  Print

30-03-09

OPNIEUW VLAMING MET RASTAKAPSEL GEMOLESTEERD DOOR EXTREEMRECHTS. WORDT FACEBOOK-VRIEND

Zaterdag schreven wij hier dat er niet veel media-aandacht was voor de NSV-betoging en tegenbetoging donderdagavond in Leuven, en als er al over bericht werd was het vooral over de incidenten na afloop van de betogingen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6842504). We moeten dit corrigeren. Er was wel belangstelling voor het kat-en-muisspelletje met de politie na afloop van de tegenbetoging. Linkse scheurfractie richt pijlen op politie kopte de editie Vlaams-Brabant van Het Nieuwsblad (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=FU28BDIS). Maar over de jacht die extreemrechts en neonazi’s donderdagavond in Leuven ondernamen op al wie niet denkt als hen, hebben we nog niet veel teruggevonden in de klassieke media.

Een student maatschappelijk werk aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen, was na de tegenbetoging donderdagnacht in Leuven nog met enkele vrienden een stapje in de wereld aan het zetten. Rond 4 uur ’s morgens wandelde hij met twee vrienden over de Oude Markt, op weg naar het kot waar ze zouden overnachten. Daar kruisten zij een groepje van vijf skinheads. De student werd zonder enige aanleiding met een paraplu in het gezicht geslagen. Vervolgens sleurden de vijf hem mee de Naamsestraat in en begonnen de student daar verder af te tuigen, tot een vijftiental mensen tussenbeide kwamen en de aanvallers op de vlucht gingen. De extreem-rechtse knokploeg was naar verluidt op zoek naar linksen en vroeg iedereen op een provocatieve manier naar de politieke voorkeur. De student hoefde niet te antwoorden. Zijn dreadlocks waren voor deze heren voldoende reden om hem in elkaar te slaan. Een getuige herkende één van de aanvallers als een bekend lid van het N-SA (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) en de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Resultaat van deze aanval: een tand kwijt, twee tanden die nog recht gezet moeten worden en een gebroken kaak. Verder heeft de student vocht in het hoofd gekregen en moet hij verder geobserveerd worden in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven waar hij nu opgenomen is. Morgen zal hij het ziekenhuis waarschijnlijk mogen verlaten, maar dan wachten hem nog meerdere bezoeken aan de tandarts. In Gazet van Antwerpen - die het verhaal vandaag op haar regionale bladzijden brengt - zegt de student dat dit hem er niet van zal weerhouden om de volgende keer opnieuw mee te gaan betogen tegen extreemrechts. Een artikel op de website van Comac waar een en ander eerder al gepubliceerd werd, en twee foto’s staan van de student opgenomen in het ziekenhuis, werd intussen op het Stormfront-forum onthaald met: “Ge had wel eerst mogen waarschuwen dat daar close-up foto's opstonden van dat links dreadlock-wezen. Bah, om zoiets te moeten aanschouwen.”, “Wat een grote griezel zeg.”, “Die tik op z'n bek heeft hij verdient. Blanken met dreadlocks…”, enzovoort.

Omdat het extreemrechts geweld na de NSV-betoging de voorbije dagen de kranten, radio en televisie niet of amper gehaald heeft, en om de zaak van de student te steunen, is een Facebook-groep opgericht: 'Objectieve berichtgeving over rechts geweld op NSV betoging!'. Een vorig geval van een Vlaming met dreadlocks die gemolesteerd werd door extreemrechts is de zaak van Alain Bouillon en zijn Parijse-Gabonese vriend Rafaël Mensah die in de nacht van 6 op 7 mei 2006 in de buurt van de Brugse kroeg De Kastelein aangevallen werden door vijf extreemrechtse skinheads. Aanvankelijk had de zaak bij de rechtbank van Brugge op 14 januari 2009 voor het eerst moeten behandeld worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6619920), maar na nog een tweede valse start zou de zaak dan toch op 28 april voor het eerst behandeld worden.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

KOEN DILLEN HOUDT VAN FRANKRIJK... EN VAN SCHUILNAMEN

Vorige week maakte Knack bekend dat het boek François Mitterand, een biografie (foto 1), geschreven door ene Vincent Gounod, in feite geschreven is door VB-Europarlementslid Koen Dillen. En niet dus een “diplomaat” die “woont en werkt in Genève” zoals de Nederlandse uitgeverij Aspekt voorhoudt (zie: http://www.uitgeverijaspekt.nl/auteurdetail.php?id=162).

Het boek kreeg positieve recensies in het linkse Nederlandse opinieweekblad De Groene Amsterdammer (zie: http://www.groene.nl/2009/8/V%C3%B3%C3%B3r_alles_een_charmeur) en bij radio Klara (zie: http://www.klara.be/cm/klara/1.104-searcharticle?directarticle=1.57794&article=1.57794) maar anders dan de VB-pers ons willen doen geloven geldt de lof meer voor het fascinerend leven van de voormalige Franse president, en minder voor de auteur van de biografie. Geen kwaad woord over de biograaf, maar de enige die tot vrijdag echt lovend was over de auteur is niet toevallig ’t Pallieterke. In ’t Pallieterke van 4 maart werd onder de kop François Mitterand: een leven van ambitie en macht Vincent Gounod omschreven als een “getalenteerde biograaf”, een andere keer “een begaafde biograaf”. Vrijdag verscheen bij het Nederlandse NRC Boeken (zie: http://www.nrcboeken.nl/recensie/de-machiavelli-van-het-e...) dan toch nog een andere recensie waarin de loftrompet voor auteur Vincent Gounod werd bovengehaald. Het weze Koen Dillen overigens gegund. De recensie van 'Maekeblyde' in 't Pallieterke eindigt met: “Wel kwam het boek zonder register ter wereld. Jammer, want het bevat toch ettelijke honderden namen.” Had Koen Dillen er nog graag een namenregister bij gehad, maar vond de uitgever het na 633 pagina’s welletjes? In ieder geval kunnen wij die kritiek wel bijtreden: een namenregister is een absolute must bij dat soort boeken. Hugo Gijsels drong ook altijd sterk aan op een namenregister, en kreeg die ook voor zijn boeken over het Vlaams Blok.

Koen Dillen was zo slim om zijn eigen boek in 't Pallieterke niet voor te stellen in zijn wekelijkse rubriek Si la France m’était contée die hij vult onder de schuilnaam Guitry. Wie achter het pseudoniem ‘Maekeblyde’ schuilgaat, is niet bekend. Koen Dillen heeft zijn schuilnaam Guitry overigens van geen vreemden. Zijn vader, Karel Dillen, schreef ook al onder een schuilnaam in ’t Pallieterke: Sacha. Zowel Sacha als Guitry zijn een verwijzing naar de Franse auteur, acteur en regisseur Sacha Guitry (1885-1957). Bij uitgeverij Aspekt verscheen nog een ander boek van Koen Dillen. Over Nicolas Sarkozy (foto 2). Toen onder de schuilnaam Maarten van der Roest, die volgens de tekst op de achterflap van het boek een freelancejournalist is die vanuit Parijs al twintig jaar voor verschillende Nederlandse dag- en weekbladen de Franse politiek volgt. In de VB-pers luidt het dat werken met schuilnamen de enige mogelijkheid is voor een VB-politicus om zijn werk ergens besproken te krijgen. Wat een flauwekul. Het jongste boek van Filip Dewinter, Inch’ Allah, kreeg de volledige voorpagina van Gazet van Antwerpen van 28 februari en binnenin de zaterdageditie van de krant nog eens twee volle bladzijden interview met de zogezegde auteur. De “zogezegde auteur”, de feitelijke auteur is immers VB-medewerker Marc Joris. Toegegeven, die zou zoveel publiciteit niet gekregen hebben. Maar dan niet omdat hij een VB-medewerker is, zijn baas en VB-kopstuk kreeg publiciteit als geen ander wiens naam op een boek prijkt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, dillen |  Facebook | | |  Print

29-03-09

FRANK VANHECKE OVER DE JONGSTE UITSPRAKEN VAN JEAN-MARIE LE PEN

Volksvertegenwoordiger Luc Sevenhans, die in maart na dertig jaar partijlidmaatschap ontslag nam uit het VB (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2009/03/vb-kamerlid-sevenhans-stapt-uit-de.html), wordt verweten een overstap naar de CD&V voor te bereiden. Te oordelen naar zijn stemgedrag en de etentjes waar hij intussen gesignaleerd is, zou daar wel iets van aan kunnen zijn. Frank Vanhecke overweegt dan wel geen overstap naar de CD&V, maar zijn uitleg nadat Jean-Marie Le Pen voorbije woensdag 25 maart de gaskamers nog maar eens een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog noemde, is wel erg CD&V-achtig. Enerzijds, anderzijds…

Jean-Marie Le Pen kon zich nog eens in de kijker werken toen bleek dat hij als ouderdomsdeken – Le Pen wordt op 20 juni 81 jaar – misschien wel eens de openingszitting van het Europees parlement na de verkiezingen in juni zou moeten leiden. Fractieleider van de Europese sociaaldemocraten Martin Schulz vond dit een ondraaglijke gedachte, en stelde voor om het reglement terzake te veranderen. Hij wil dat de aftredende voorzitter de eerste nieuwe zitting leidt, als hij wordt herkozen, of anders het het langst zetelend lid. Maar niemand van de andere fracties in het Europees parlement wil het reglement in functie van Le Pen veranderen, en overigens – denken wij dan maar – is het nog afwachten of Le Pen opnieuw verkozen geraakt gezien de concurrentie van de Parti de la France van Carl Lang en de zijnen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6813541). In elk geval was de discussie voor Jean-Marie Le Pen aanleiding om van op het spreekgestoelte te zeggen dat de gaskamers “vanzelfsprekend” maar een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn, en zijn veroordeling voor een gelijkaardige uitspraak in 1987 “bewijst in welke staat de vrijheid van meningsuiting in Europa en Frankrijk zich bevindt” (zie: http://www.youtube.com/watch?v=vgv-4xF_czQ&feature=player_embedded).  

Frank Vanhecke, tot het besef gekomen dat hij wat vaker wat moet posten op zijn blog, reageerde meteen met… sociaaldemocraat Martin Schultz te karakteriseren. Frank Vanhecke: “De man is nooit beter getypeerd dan door de Italiaanse premier Berlusconi die hem geschikt achtte voor de rol van ‘kapo’ (een soort hulpbewaker gerecruteerd onder de concentratiekampgevangenen, niet zelden oud-communisten en meestal bijzonder wreed jegens hun medegevangenen) in een film over de concentratiekampen. Martin Schulz is een bijzonder arrogant en onverdraagzaam manneke dat zichzelf het middelpunt van de wereld acht en zich daar ook naar gedraagt. (…) Bon, die Schulz heeft dus een probleem met het feit dat de kans bestaat dat…”, en dan volgt het scenario van Jean-Marie Le Pen als mogelijk voorzitter van de eerste zitting van het nieuw samengesteld Europees parlement – waarbij Vanhecke Le Pen en passant nog een jaartje ouder maakt dan hij is. “Jongens jongens, wat een azijnmanneke die Schulz. Heeft hij echt niet beters te doen?” Pas daarna geeft Vanhecke “in willekeurige volgorde, enkele bedenkingen” over de uitspraken, maar weer eens beginnend met: “Niets dan misprijzen voor onverdraagzame en in wezen bijzonder totalitaire politici van het genre Martin Schulz.”

Tweede bedenking: “Le Pen heeft weer eens de kans gemist om te zwijgen. (…) We moeten vechten voor onze beschaving en voor onze identiteit en voor onze materiële welvaart. Op zo'n ogenblik nog eens naar het grote gelijk of ongelijk van de 2de wereldoorlog teruggrijpen is eigenlijk politiek misdadig.” Derde bedenking: “Le Pen heeft wél gelijk wanneer hij stelt dat het een schande is dat mensen in het vrije Europa tot miljoenenboetes worden veroordeeld (en tot effectieve gevangenisstraffen!) omwille van gecontesteerde uitspraken over de geschiedenis van de 2de wereldoorlog in het algemeen en de jodenvervolging is het bijzonder. We hebben geen muilkorfwetten, geen miljoenenboetes en geen kerkers nodig om te weten dat die vervolging verschrikkelijk was en door niets of niemand goed te praten valt. De vrije meningsuiting is voor mij heilig, ook over àlle aspecten van de geschiedenis. En wie het leed van mensen bespot zet zichzelf buiten de beschaafde wereld, daar zijn geen wetten voor nodig.” Samengevat: Martin Schulz is een onverdraagzame en totalitaire omdat hij problemen heeft met de uitspraken van Jean-Marie Le Pen over de gaskamers, enerzijds had Le Pen beter gezwegen, anderzijds had Le Pen volgens Vanhecke volkomen gelijk als hij het bestraffen van bepaalde meningen aanklaagt.

In een telefonisch interview met Joods Actueel (zie: http://joodsactueel.be/2009/03/26/7374/filip-dewinter-over-dieudonne-en-jean-marie-le-pen.html) neemt Filip Dewinter meer afstand van Le Pen’s uitspraken. Volgens Dewinter stopt de vrije meningsuiting waar de belediging begint, en kan men zich afvragen of de uitspraken van Le Pen geen belediging voor het Joodse volk zijn. Speelde bij die uitspraak de overweging om toch nog stemmen te kunnen halen bij de Joodse Belgen? Een illusie die Frank Vanhecke minder heeft.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, internationaal |  Facebook | | |  Print

28-03-09

NSV, PERS EN GETUIGEN OVER DE NSV-BETOGING EN TEGENBETOGING

De NSV-betoging en tegenbetoging donderdagavond in Leuven kreeg geen overweldigende media-aandacht, en als erover bericht werd was het vooral over de incidenten na afloop van de betogingen. Wij sprokkelden enkele reacties als aanvulling op ons eigen verslag (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6839700).

Arno D’hooghe (foto 1, senior senorium NSV): “De Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) heeft gisterenavond te Leuven betoogd onder het thema 'Vlaams, Sociaal en Nationaal'. We trokken met een vijfhonderdtal commilitones en sympathisanten door centrum Leuven om aan te tonen dat de Vlaamse strijd een sociale strijd is, en om de machtshouders aan te sporen tot noodzakelijke staats- én economische hervormingen. Deze crisis is immers een systeemcrisis, die een oplossing van meerdere facetten vraagt. Niet alleen zijn wij geconfronteerd met een ondemocratische en besluiteloze staatsstructuur, er is ook de rampzalige invloed van een economische en financiële maffia. Asociale injecties, gecombineerd met kunstmatige loonsonderdrukking door de regularisatie van illegalen, maken de situatie voor de brede Vlaamse volksbasis op termijn onhoudbaar en moet dringend aanzetten tot denken. (…) Vanzelfsprekend zal de NSV! volgend jaar opnieuw betogen op de waardige en radicale wijze die de vereniging (en de nationalistische beweging in extensio) karakteriseert.” Radicaal dat wel, maar waardig met Blood and Honour’ers en andere straatvechters in de rangen van de NSV-betoging?
 
Het Nieuwsblad, editie Vlaams-Brabant: “Ongeveer vierhonderd agenten werden opgetrommeld (foto 2: Politie in Robocop-uitrusting). Fietsen en gestalde wagens werden uit de straten van de parcours geweerd en de bussen van De Lijn reden niet verder dan het station. Automobilisten kregen de raad om met de wagen weg te blijven. De bibliotheek Tweebronnen sloot vroeger de deuren en een contactavond voor ouders van een secundaire school werd afgelast, net zoals de verwelkoming van de nieuwe inwoners in het stadhuis op de Grote Markt. Het maakte het druilerige Leuven alleen maar troostelozer. Jammer, want het stadsbestuur heeft zich voorgenomen om met het donderdagavondwinkelen en samenwerkingen met de horeca en de cultuursector van donderdag Leuvendag te maken. Gisteren is dat alvast niet gelukt. Toch lag dat niet aan de naar schatting 350 manifestanten van het rechtse NSV en hun sympathisanten en de ongeveer dubbel zoveel linkse tegenbetogers. (…) 'Na de ontbinding van de tegenbetoging aan het Martelarenplein kwam het tot een kat-en-muisspel tussen de politie en ongeveer honderd heethoofden die zich hadden afgescheiden. Ze gooiden met terrasmeubilair en de politie heeft gechargeerd en het waterkanon ingezet', zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. De materiële schade bleef beperkt tot wat deuken in wagens van de spoorwegpolitie. De meest hardnekkige heethoofden zetten nog koers naar de Oude Markt, maar werden daar ingerekend. Gewonden vielen er niet, maar de politie pakte wel ettelijke mensen op. Dat door toedoen van een handvol hardliners de boodschap die de manifestanten willen uitdragen nog maar amper gehoord wordt, is spijtig.” Dat er geen gewonden vielen klopt niet. Een Indymedia-reporter werd bij een politiecharge twee dagen werkonbekwaam geklopt spijts hij zijn fotocamera en perskaart omhoog hield.

Tom De Winne op De Standaard online: “Ik denk niet dat de dappere linkse rakkers voor rel en schade gezorgd hebben. Dit gebeurde door een select groepje extremisten die zich net voor het eindpunt aansloten bij de betoging om de confrontatie met de politie aan te gaan (foto 3). Zij maken misbruik van deze beweging en stellen alle anderen in een slecht daglicht. Die extremen zijn er zeker ook langs de andere zijde. Er liepen een aantal skinheads rond in de stad die op zoek waren naar antifascisten en niet om het eens rustig allemaal uit te praten.” Het was overigens geen plotse ingeving van die skinheads. Op 21 maart postte Blood and Honour'er 'Kielse Rat' op het forum van Stormfront: "Er zou een vrij grote tegenbetoging zijn van links krapuul. Zoals altijd is het in Leuven het 'leukst' om te demonstreren. Normaal zijn wij terug met een grote groep aanwezig, en kunnen we misschien na de demonstratie een wandelingetje maken door Leuven, zoals vorig jaar in Gent. Spijtig genoeg geen laffe AFA (antifascisten, nvdr.) tegengekomen toen." De Leuvense politie greep echter in tijdens het geplande "wandelingetje" (zie: http://yelloman1.blogspot.com/2009/03/rechts-radicalen-en...). Alain Gillissen mailde naar De Standaard online: “Ten eerste is Leuven niet enkel Vlaams maar vooral Belgisch. (…) Het is niet omdat enkele onnozelaars – ze waren amper met 300 – af en toe met hun Vlaamse vlag komen zwaaien dat dit gaat veranderen. Ten tweede, ik ben even gaan praten met enkele leden van de NSV omdat ik toch ook even hun mening wou hebben over hoe ze de crisis en andere problemen gingen oplossen en… geen antwoord. Ze zijn Vlaams en hun website eindigt op ‘.be’, hoe belachelijk. Maak er dan tenminste ‘.com’ van. Enfin, als Vlaanderen op zo’n troep moet rekenen, dan zijn jullie goed af, -:)”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

27-03-09

CREATIEF MET KUNST (1). ALS DE POLITIEK DOOF IS, IS KUNST MISSCHIEN DE REDDING

Vorige dinsdag werden nog maar eens vier bulldozers ingezet om huizen in de dorpskern van Doel af te breken. Actievoerders die hiertegen wilden protesteren werden afgedreigd met dwangbevelen van 2 500 euro boete als ze de afbraakwerken hinderden, en 4 000 euro boete mochten ze een met afbraak bedreigd huis bezetten. Boetes, wel te verstaan, te betalen per actievoerder. Vandaag komen vier gereputeerde kunstenaars naar Doel om er elk in een woning een kunstwerk te maken. Als die woning later tegen de vlakte gaat, bekent de Vlaamse regering zich meteen als cultuurbarbaren.

De huizen in Doel moeten er weg in het vooruitzicht van de bouw van het Saefthinghedok, maar een beslissing tot bouw van het Saefthingedok is nog altijd niet genomen. Eerst moesten de inwoners er uiterlijk op 31 december 2006 weg, maar omdat er toen nog geen reëel perspectief was voor de bouw van het Saefthingedok verlengde de Vlaamse regering het woonrecht tot 31 augustus 2009. Tezelfdertijd besliste de Vlaamse regering alvast 120 leegstaande huizen en gebouwen in de dorpskern af te breken, en nog wat huizen buiten die dorpskern. De leegstand was er gekomen na een ontradingspolitiek om nog langer in Doel te blijven wonen, dorp dat toch weg moest voor het Saefthingedok. Maar, zoals al gezegd, is er nog altijd geen bouwvergunning verleend voor dat Saefthingedok, en steeds meer mensen – niet alleen Doelenaars – betwisten of het economisch zinvol is dat dat Saefthingedok er nog komt. Het VB – dat toen minister van Ruimtelijke Ordening Steve Stevaert (SP.A) illegaal gebouwde woningen liet afbreken megafoons tekort kwam om daarover schande te spreken – horen we niet bij de afbraak van Doel. VB-volksvertegenwoordiger en -gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens (uit Beveren) protesteert wel. Maar zijn collega’s aan de rechteroever van de Schelde, VB-kopstuk Philip Dewinter en zijn kaketoe Jan Penris (VB-parlementslid en partijspecialist inzake het havenbeleid, de ruimtelijke ordening, economie en mobiliteit in en om Antwerpen), zwijgen in alle talen.

Wie wel komen protesteren zijn schilder Fred Bervoets, acteur-kunstenaar Jan Decleir, beeldend kunstenaar Guillaume Bijl en schilder Koen van den Broek. Om 12.45 uur worden ze verwacht aan taverne Doel 5, vanwaar ze naar de huizen gebracht worden waar ze een kunstwerk zullen achterlaten. Als de Vlaamse regering dan nog volhardt zal ze niet alleen huizen maar ook kunstwerken laten afbreken, en dat allemaal voor een betwistbaar economisch project.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

CREATIEF MET KUNST (2). NSV-BETOGING BRENGT NIET MEER DAN 300 MAN BIJEEN, TEGENBETOGING IS SUCCES

Leuven-1Leuven-2Leuven-3Terwijl ze in Doel creatief zijn met kunst in een poging om de afbraak van huizen te verhinderen, moeten ze in Leuven creatief zijn met de spuitbus om van de white power-symbolen toch nog iets gezelligs te maken. Een getuige zag een ex-klasgenoot, intussen actief bij de Leuvense Vlaams Belang Jongeren, zo’n tag aanbrengen. Maar met een tweede spuitbus is van het keltisch kruis vlug een bloemetje gemaakt en worden de initialen van ‘White Power’ al even vlug overschilderd (foto 1).

De NSV-betoging gisterenavond dan. Exact om 20.00 uur reed een bus – voorafgegaan door een politieman op moto! – het Herbert Hooverplein op met een twintigtal Voorpost-militanten uit Antwerpen. “Weinig volk, hier”, liet één van de Voorpost’ers zich meteen ontvallen. En de man had gelijk. Op het ogenblik dat de betoging moest starten, waren er nog maar enkele tientallen NSV’ers en aanverwanten. En dus werd het wachten, en wachten, en nog langer wachten vooraleer de betoging vertrok. Vanuit Antwerpen kwam een bus met een vijfentwintigtal NSV’ers. Twee verloren gelopen gabbers van Holland Hardcore hadden intussen het Herbert Hooverplein gevonden. Bert Deckers doolde op datzelfde plein rond, op zoek naar andere Vlaams Belang Jongeren. Blood and Honour Vlaanderen-chef Chris Moorkens was er ook. Wie dacht dat hij veilig thuis in Merksem zou zitten met een enkelband om, vergiste zich. Rond hem verzamelden een tiental ‘kameraden’. Opvallend was wel dat behalve Moorkens en Zzz het gezelschap geen gemillimeterd kapsel had. Intussen werden wat pamfletjes uitgedeeld: voor een TAK-actiedag, van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, het uitzendschema van Radio Rapaille… Tim Mudde himself was naar Leuven afgezakt om de programmering van zijn internetradio uit te delen. Om 20.45 uur draaide dan de bus met NSV’ers, en nog een paar Voorpost’ers, uit West- en Oost-Vlaanderen het Herbert Hooverplein op, en even later kwam het jaarlijks orgasme van de NSV dan toch op gang (foto 2).

De betoging verliep onder het motto ‘Vlaams, sociaal en nationaal’, maar lang duurde het niet dat die slogan geroepen werd. Al vlug klonk het vertrouwde ‘Linkse ratten, rol uw matten’ en een variant daarop. Achteraan de stoet stapten een dertigtal N-SA’ers op, aangevuurd door Eddy Hermy. Bij de N-SA’ers stapte ook voormalig Groen Rechts-boegbeeld Wolf Kussé op. Björn Roose – opvallend niet in een vestje van de Voorpost-ordedienst en niet meegekomen met de andere Voorpost’ers – was de verbindingsman tussen de NSV-betoging en het groepje van de N-SA. In totaal telden we een driehonderdtal betogers, de blijkbaar eeuwige student op foto 3 inbegrepen. De tegenbetogers van Blokbuster en andere organisaties waren met een pak meer, en opvallend jonger dan de betogers bij de NSV. Na afloop van de Blokbuster-betoging werd een groepje van nog enkele tientallen jonge antifascisten vlakbij het station getrakteerd op een douche met het waterkanon van de massaal aanwezige politie.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

26-03-09

KOPSTUKKEN LEUVENSE VLAAMS BELANG JONGEREN GAAN DE SFEER SNUIVEN EN ZIJN ACTIEF BIJ BLOOD AND HONOUR

Bij onze opsomming van wie allemaal naar de NSV-betoging vanavond in Leuven komt, schreven we vorige week: “De Vlaams Belang Jongeren zullen er natuurlijk ook zijn, en zeker de Leuvense VBJ-afdeling die met Koen S. en voorzitter Andy Bonnijns figuren telt die rechtser zijn dan de partijleiding lief is.” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090319). Dat vraagt natuurlijk om een woordje uitleg.

De Leuvense VBJ-afdeling was jarenlang inactief tot op 6 november vorig jaar een “heroprichtingsvergadering” georganiseerd werd waar Andy Bonnijns (foto 1) voorzitter werd van de VBJ-Leuven. Meteen werd het één van de actiefste VBJ-afdelingen in Vlaanderen met acties tegen het koningshuis in Scherpenheuvel, een meeting met Philip Dewinter over de islam in Diest, een actie tegen het Nederlandse drugsbeleid in Lanaken (foto 2)… Elders zit de klad in de werking van de VBJ (zie: http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=858), maar niet in Leuven. Eén probleem echter: zoals we al schreven zijn de kopstukken er rechtser dan het VB lief is. Zo vertelde Andy Bonnijns aan meerdere mensen dat hij op het Blood and Honour-concert in Wolfsdonk, bij Aarschot, op 27 oktober 2007 was (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070830 en http://aff.skynetblogs.be/post/5157438). Naar eigen zeggen “om de sfeer even op te snuiven en de kameraden uit het buitenland te leren kennen”. Bonnijns bezocht ook nog een tweede Blood and Honour-bijeenkomst. Anton Mussert, oprichter van de Nederlandse Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en gefusilleerd wegens zijn collaboratie met de nazi’s (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Mussert) is Bonnijns’ grootste idool.

Naast Bonnijns valt zijn compagnon Koen S. op. S. was, net als Bonnijns, zeer verontwaardigd dat het VB niet reageerde op de Chassidische Joden die weigeren de verplichte inburgeringscursus (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6674475). Volgens S. is de islamisering van Europa een probleem, maar is de Joodse wereldheerschappij een nog groter probleem. De Verenigde Staten van Amerika noemt hij “Jewmerica”. Koen S. werd ook al gesignaleerd op Blood and Honour-bijeenkomsten en post op het Blood and Honour-forum onder het pseudoniem ‘Vlaming’ (zie verderop). In reactie op een Man bijt hond-filmpje over boze Joden schreef Koen S. op 10 februari onder zijn eigen naam op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA): “Het is tegenwoordig nogal iets, hé. Je mag met alles en iedereen lachen behalve met Joden en moslims. Als je met de islam lacht, dreigen ze ermee je te vermoorden en zijn het overal rellen. Als je lacht met Joden ben je antisemiet en eisen ze verontschuldigingen. Als men er toch zo van overtuigd is dat het hier zo slecht en racistisch is, en waar iedereen met hen lacht, waarom nemen ze dan niet gewoon hun koffers?”

Bonnijns en S. houden nogal van radicale en ridicule acties  (zie: http://www.youtube.com/user/VBJLeuven). Sommige VB’ers vinden dit contraproductief, en ze contacteerden VB-voorzitter Bruno Valkeniers. Valkeniers zou met Bonnijns gebeld hebben en hem gezegd hebben dat niet alles zomaar kan. Valkeniers zou ook hebben laten verstaan dat hij niet blij is met de skinheads die bij het VBJ-Leuven rondlopen. Maar Bonnijns laat het niet aan zijn hart komen. Zelfs nationaal VBJ-voorzitter Hans Verreyt zou niet blij zijn met de radicaliteit van de Leuvens VBJ-afdeling, maar hij onderneemt bitter weinig tegen hen omdat het één van de weinige nog actieve VBJ-afdelingen is.

Koen S. plaatste onder zijn nickname 'Vlaming' op het forum van Blood and Honour Vlaanderen een oproep om naar de NSV-betoging te gaan, met een verwijzing naar de NSV-website voor de praktische regeling. "Ik ga sowieso gaan, zijn er nog mensen die komen?" Om het ambiance-gehalte te verhogen voegde hij er nog aan toe: "P.S. Onze vriendjes van AFF, Comac en anderen komen ook. Zo krijgen ze weer eens de kans om zichzelf compleet belachelijk te maken door middel van hun inhoudsloze slogans en blind geweld tegen al wie dat niet stinkt of zijn haar wast." Een poging tot humor? Dan toch grandioos mislukt. Een ander boodschap van 'Vlaming' werd hier gisteren al even geciteerd. Op 11 maart, dezelfde datum als waarop hij zijn oproep om naar de NSV-betoging te gaan plaatste, postte hij op het forum van Blood and Honour Vlaanderen dat alsmaar minder discussiebijdragen krijgt: "Als we allemaal ons steentje bijdragen en af en toe eens posten over wat ons bezig houdt, aankomende acties/activiteiten... dan kunnen we van dit forum een leuke en interessante plek maken." Bruno Valkeniers mag zich wel eens écht zorgen maken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

25-03-09

NIEUWE ALERT! IS UIT. BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN IN VERSPREIDE SLAGORDE NAAR NSV-BETOGING IN LEUVEN

In de Madoutoren, het VB-partijhoofdkwartier in Brussel, weten ze weer wat te doen. Toen het vorige nummer van Alert!, Nederlands vakblad voor antifascisten, verscheen werd het daar doorgegeven en gelezen. VB-medewerker Björn Roose verbleekte toen hij in Alert! een foto van hemzelf en zijn Voorpost-vriend Nick Van Mieghem vond. Ook het jongste nummer van Alert! (foto 1) kunnen we aanbevelen. Intussen houden ze zich bij Blood and Honour Vlaanderen klaar om naar de NSV-betoging morgen in Leuven te gaan.

Wie wil weten met welk zootje ongeregeld Voorpost in Nederland actief is, leze het Onder de loep-artikel in de jongste Alert!. Tweede aandachtstrekker is een artikel waarin de handel van Tim Mudde’s Fenris Postorderbedrijf tegen het licht wordt gehouden. Mudde zegt, tenzij iets aan zijn aandacht ontsnapt is, geen cd's te verkopen die op de Duitse indiceringslijst staan. Maar blijkbaar ontsnapt nogal veel aan zijn aandacht want hij verkoopt meerdere cd's die wegens de teksten of gebruikte symbolen in Duitsland niet mogen verkocht worden. De reeks over Blood and Honour Vlaanderen wordt verdergezet. Vorige keer werd de voorgeschiedenis geschetst, deze keer brengt men de traditionale versie van Blood and Honour Vlaanderen in kaart. Het benefietconcert dat Blood and Honour Vlaanderen in januari vorig jaar in Schoten inrichtte ten voordele van “een kameraad die gedurende lange tijd in de gevangenis verblijft” (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080125), een andere keer "een politieke gevangene" genoemd, blijkt ingericht te zijn ten bate van Jürgen Goris die op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver in augustus 2002 twee mensen doodschoot (foto 2, zie:  http://aff.skynetblogs.be/post/6729049). Verder in Alert!: aandacht voor betogingen van extreemrechts (Maastricht, Amersfoort…) en antifascistische acties (Delft, Zoetermeer…), een nieuw negationistisch boek en onvolprezen rubrieken zoals de Kroniek België.

Over Blood and Honour Vlaanderen gesproken, ze zitten daar zowel in de shit als dat ze alive and kicking zouden zijn. Op 9 maart startte op het forum van Blood and Honour Vlaanderen een discussie onder de kop Wat is er aan de hand met dit forum?. “Het valt me steeds meer op dat dit forum een snelle dood aan het sterven is”, begint er een West-Vlaamse Blood and Honour’er de discussie. Anderen bevestigen dat het huilen met de pet op is. Alleen ‘Vlaming’ denkt nog “van dit forum een leuke en interessante plek (te kunnen) maken”. Maar intussen is het helemaal klote: het forum van Blood and Honour Vlaanderen is een onderdeel van de Britse website van Blood and Honour, en die ligt nu al een kleine week uit (foto 3, klik eenmaal op de afbeelding om de boodschap onderaan de website te kunnen lezen). Maar natuurlijk zijn er nog andere kanalen om met elkaar contact te houden dan via een semi-publiek forum. Naar verluidt zouden morgen alvast een dertigtal Blood and Honour’ers deelnemen aan de NSV-betoging in Leuven (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6816321). Een deel zal opstappen samen met het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6696865), een ander deel zou aansluiting zoeken bij de gabbers van Holland Hardcore die ook op de NSV-betoging verwacht worden. Andere Blood and Honour'ers stappen onder nog een andere dekmantel op, maar daarover morgen meer.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print

24-03-09

DNA-ONDERZOEK LEGT VOORGESCHIEDENIS VLAMINGEN BLOOT

Aan de hand van het DNA (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/DNA) is het tegenwoordig gemakkelijk te verifiëren of iemand al dan niet betrokken is bij een misdaad, maar uit iemands DNA-profiel kan je ook aflezen welk traject zijn voorouders hebben afgelegd. Zaterdagavond werd in het Atlas-gebouw in Antwerpen het traject van negentien bekende Antwerpenaren bekendgemaakt. Acteur Gène Bervoets stamt langs moederskant af van de indianen, zijn collega Peter Van den Begin heeft langs vaderskant een link met de Vikings, Marcel Vanthilt komt langs moederskant uit Centraal-Azië en auteur Tom Lanoye is dan weer langs moederskant uit het Midden-Oosten afkomstig. Anderzijds zijn de 'Turkse' psychologe Sultan Balli en de 'Vlaamse' actrice Veerle Baetens (Sara in de gelijknamige VTM-telenovelle) zowel langs vaders- als langs moederskant afkomstig uit dezelfde streken.

Maar in feite zijn zij en wij allemaal afkomstig uit Afrika, waar zo’n 150 000 jaar geleden de eerste mensen woonden. Circa 60 000 jaar geleden begonnen de eerste groepjes mensen Afrika te verlaten. Geneticus-professor Ronny Decorte (K.U.Leuven) toonde zaterdagavond aan de hand van wereldwijd DNA-onderzoek aan langs welke routes dat verliep. “Het lijkt misschien bizar dat mensen duizenden jaren geleden Australië bijvoorbeeld konden bereiken, maar omdat het zeeniveau honderd meter lager lag, konden ze er te voet naartoe”, verduidelijkte hij. Dat Afrikanen een donkere huidskleur hebben heeft enkel te maken met het pigment dat ze aanmaken om zich in Afrika tegen de zon te beschermen, in West-Europa is die bescherming niet nodig en wordt dat pigment daarom niet aangemaakt. Historicus-hoogleraar Peter Stabel (Universiteit Antwerpen) moest zijn Leuvense collega bijtreden: in feite bestaan er geen verschillende rassen, als er al sprake is van verschillende rassen zijn dat sociale constructies die mensen gemaakt hebben.

Bij de aanwezigen zaterdagavond werden de bevindingen van de twee professoren, en vooral natuurlijk van de geneticus, als volslagen onbekend ervaren. De meesten wisten ergens wel dat de mens ontstaan is in Afrika, maar niemand die wist via welke wegen hij- of zijzelf als nazaat van… hier is terechtgekomen. Wereldwijd DNA-onderzoek is nog maar een dertigtal jaren oud, en de relais tussen wetenschap en publieke opinie laat wel vaker te wensen over. Vandaar. Opvallend was dat we in nogal wat gespreksgroepjes na de voorstelling van de DNA-onderzoeksresultaten dezelfde vraag hoorden stellen: “Zou Philip Dewinter weten dat hij in feite een neger is?” Wij hebben alvast drie mogelijke familieleden van Dewinter opgespoord, maar de tijd was te kort om het DNA van die drie te vergelijken met dat van Dewinter. Wie van de drie het nauwst familie is van... is dus nog een beetje gissen. 

  • De voorstelling van het DNA-onderzoek bij bekende Antwerpenaren kadert in de tentoonstelling Schoon volk, een tentoonstelling over het uiterlijke. Nog tot 30 september te zien in Antwerpen, helaas vooral tijdens de werkuren. De tentoonstelling is wel ook op dinsdagavond en op een aantal zondagen open, en er is een uitgebreid randprogramma. Zie: www.antwerpen.be/schoonvolk.
  • Debat over racisme vanuit sociologische, sociobiologische en ethisch-maatschappelijke invalshoek: donderdag 26 maart, om 20 uur, in het Atlas-gebouw, Carnotstraat 110 in Antwerpen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

23-03-09

BERLUSCONI BRENGT EXTREEM-RECHTS IN DE PROBLEMEN

De postfascistische Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini heeft zichzelf opgeheven, om volgende week op te gaan in de nieuwe partij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Il Popolo della Libertà. Maar zo vrij als de nieuwe partijnaam laat vermoeden, is het Italiaanse volk niet. Vorige maand is besloten om enkel de partijen die bij de nationale verkiezingen minstens 4 % van de stemmen hadden behaald, toe te laten tot de verkiezingen voor het Europees parlement in juni.

Hiermee vallen de extreem-rechtse partijen uit de boot. Eén en ander werd allerminst ingegeven uit bekommernis voor het extreem-rechts geweld of het xenofobe gebazel dat in de Italiaanse samenleving steeds meer de bovenhand krijgt. Integendeel. De regering neemt het racistische discours gewoonweg over en maakt van asielzoekers een electoraal thema. De bijzonder dubieuze ingreep in aanloop naar de verkiezingen van juni betekent een forse streep door de rekening voor de verkozenen van de neo-fascistische partijen MSI/Fiamma Tricolore (MSI/FT) en Alternativa Sociale (AS). Die laatste club is een allesbehalve sociaal alternatief kartel van drie kleinere fascistische partijen. Het foute kartel werd gevormd door de Forza Nuova, de Libertà di Azione en de Fronte Sociale Nazionale. De lijst werd in 2004 aangevoerd door Alessandra Mussolini (foto 1), kleindochter van Benito Mussolini en zolang ze in het Europees parlement zetelde naaste buur van Frank Vanhecke op de Europese zitbanken.

Het uiterst proportionele Italiaanse kiessysteem maakte dat beide partijen aan respectievelijk 0,7 % en 1,2 % van de stemmen voldoende hadden om een vertegenwoordiger richting Europees halfrond te zenden. Het ging om de negationist Luca Romagnoli voor de MSI/FT en om Mussolini junior voor de AS. Na een hoog oplopend conflict met de 'Groot-Roemeense nationalisten' in de extreem-rechtse fractie - "Roemenen maken van criminaliteit een levenswijze" dixit Mussolini - liet ze haar EP-zetel in de steek. Roberto Fiore, ex-terrorist en voorman van de fascistische splinterpartij Forza Nuova, nam het mandaat van haar over. MSI/TF-uithangbord Luca Romagnoli (foto 2) reageert furieus op de recente regeringsbeslissing. Hij stelt dat zijn partij wel degelijk het recht heeft om de in 2004 verworven zetel te verdedigen.

Bij de laatste nationale verkiezingen, in april 2008, haalde het extreem-rechtse kartel (van toen) La Destra–Fiamma Tricolore 2,8 % van alle Italiaanse stemmen. De fascistische samenwerking kon in geen enkele kiesomschrijving een kandidaat verkozen krijgen. De lijst van Silvio Berlusconi (foto 3), toen al een samengaan van Berlusconi's Forza Italia en Fini's Alleanza Nazionale, haalde 344 zetels op een totaal van 630.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, internationaal |  Facebook | | |  Print

22-03-09

VAN KOBBEGEM TOT KORTRIJK

"Kennen jullie nog Swa Cauwenbergh's (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6184191)", vraagt men ons wel eens na het zien van wat er allemaal verschijnt in reactie op artikels op de online edities van kranten. Daar wordt inderdaad nogal wat afgezeikt, terwijl voor de online editie van Het Laatste Nieuws (foto 1) bijvoorbeeld toch drie moderators in dienst zijn om na te zien wat online kan gezet worden. Een mens durft er niet aan denken wat het allemaal zou staan als op de website van Het Laatste Nieuws de lezersreacties niet gefilterd zouden worden.

Op een trefdag van het netwerk ‘Racisme keren’ (zie: http://www.kms.be/content/blogsection/4/27), gisteren in Sint-Niklaas, zei Bart Franssen, adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, dat er niet alleen vermoedens zijn dat de lezersreacties gemanipuleerd worden door het VB, zoals met Swa Cauwenbergh – secretaris van het VB-Londerzeel die onder wel dertig aliassen lezersbrieven verstuurde naar kranten en weekbladen. Er zijn ook bewijzen van. In een intussen bij de redactie goed bewaarde mail wees een VB-mandataris aan een uitgebreid adressenbestand dat op www.hln.be een discussie bezig is. “Gelieve het nodige te doen.” Meer was blijkbaar niet nodig, de geadresseerden wisten hiermee wat hen te doen stond. Bart Franssen wees ook op de internetpolls. Als die na een uur online te staan plots overhellen naar een bepaald standpunt, kan men wel vermoeden wat er intussen gebeurd is. De naam van de VB-mandataris werd niet bekendgemaakt, al was het maar omdat in zijn mail stof zit voor een journalistiek onderzoek naar de manipulatie van de publieke opinie. Hopelijk komt het ooit zover.

Vorige week is de Raad voor Journalistiek (zie: http://www.rvdj.be/vereniging.php) het overigens eens geworden over aanbevelingen voor het modereren van debatten op de internetedities van kranten en andere media. Tegenover de vrijheid van meningsuiting, als essentieel onderdeel voor het behoud van de democratie, staat dat geen enkel recht onbeperkt is. De vrijheid van meningsuiting stopt waar het begint met aanzetten tot racisme, geweld, negationisme… De discussie binnen de Raad voor Journalistiek heeft overigens maanden aangesleept omwille van tegengestelde belangen tussen de uitgevers en de journalisten. De uitgevers willen, zeker in deze tijden van crisis en dalende reclame-inkomsten, zoveel mogelijk bezoekers generen voor hun websites. Uiteindelijk waren ze het er mee eens dat ranzige lezersreacties afstralen op het imago van het medium waaraan de website verbonden is, het negatieve publiciteit is. De richtlijnen worden eerstdaags naar alle uitgevers verstuurd, en dan is het afwachten of die uitgevers de nodige investeringen in personeel willen doen of willen behouden om de kwaliteit van hun lezersrubriek te bewaken.

Een ander probleem is dat dom racisme natuurlijk opvalt, maar wat als het subtieler wordt? Wat als het om islamfobie gaat? Vrees voor de islam bestaat, en verwerpen van de islam moet ook kunnen. Als mensen het katholiek geloof overboord gooien, waarom zouden ze dan wel persoonlijk open moeten staan voor de islam? Maar wat als onder de islamfobie racisme verpakt zit? Dan wordt het natuurlijk anders. Voor de drie moderators bij Het Laatste Nieuws vergt het de nodige alertheid. Websitebezoekers kunnen wel reageren op wat andere websitebezoekers aan commentaar achterlaten, maar we zitten dan al vlug in een grijze zone van wat kan en wat niet zou mogen. Een grijze zone die door VB'ers en gelijkgezinden volop geëxploiteerd wordt.

Van Kobbegem, waar de redactie van Het Laatste Nieuws gevestigd is, naar Kortrijk. De lezersreacties beginnen natuurlijk met wat in de krant zelf verschijnt. In Kortrijk bijvoorbeeld laaien de emoties op naar aanleiding van een manifestatie die het VB er maandag 30 maart houdt tegen een “supermoskee met minaret in Kortrijk!” (foto 2). Filip Dewinter komt daarvoor langs vanuit Antwerpen, maar als dan voorzichtig geopperd wordt om een vreedzame tegenbetoging te organiseren slaan de stoppen helemaal door aan de Leie. “Zal iedereen die op die tegenbetoging afkomt vreedzame bedoelingen hebben?”, vraagt burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) zich af? Het lijkt of hij kan leven met de VB-manifestatie, maar als een tegenbetoging aangekondigd wordt – en dan nog door een allochtone inwoner – is het hek van de dam. De plaatselijke pers toetert dit rond (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GT27T7UT), en het onveiligheidsgevoel stijgt meteen. Met dank aan de plaatselijke CD&V-burgemeester. Verbaast het dan dat 1 op 3 Belgen zich intolerant toont tegenover etnische minderheden, en vooral wie geen contacten met hen heeft negatief staat tegenover allochtonen (zie: http://www.diversiteit.be/index.php?action=artikel_detail&artikel=119)?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, media |  Facebook | | |  Print

21-03-09

FN VERSUS FN

Het Belgische Front National (FN) werkt zich nog eens in de kijker met een uniek probleem. Twee organisaties (nouja) die beide door het leven gaan als het FN zijn, met de verkiezingen van 7 juni in het vooruitzicht, aan een partijtje juridisch armworstelen begonnen. Inzet van het conflict is wie de partijnaam en het bijbehorende tricolore logo mag gebruiken om zich aan de kiezer voor te stellen. Van Blood and Honour Vlaanderen bestaan ook twee versies, maar die dingen niet mee naar de gunst van de kiezer. Van het Franse FN zijn er nu ook twee versies, maar één van de twee koos zelf voor een andere naam (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6813541).

Het Belgische FN telt nu tien verkozenen: een kamerlid, een senator en acht regionale verkozenen. Zowel het kamerlid als de senator kunnen een lijst voordragen om deel te nemen aan de verkiezingen, en het toeval wil dat kamerlid Patrick Cockriamont (foto 1) en senator Michel Delacroix (foto 3) tot een andere versie van het FN behoren en beiden nu voor hun FN een lijst willen neerleggen. Tot een overeenkomst komen zal zeer moeilijk zijn, want beide groepen haten elkaar als geen ander. Patrick Cockriamont is zowat de laatste 'volgeling' van de afgezette président-fondateur Daniël Féret. Michel Delacroix (de antisemitische liederen zingende senator, zie:  http://aff.skynetblogs.be/post/6415470) is dan wel opzij geschoven als voorzitter van het andere FN (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6492249), hij is er nog altijd lid van en vorige week nog werd bekendgemaakt dat bij dát FN de nieuwe voorzitter Daniel Huygens lijsttrekker zou zijn bij de Europese verkiezingen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6801083). Hoe die lijst dan precies zal heten valt dus nog te bezien.

Ten laatste op 3 april, 65 dagen voor de verkiezingsdag, moet de knoop doorgehakt worden. Een bijzonder leuke klus voor de minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD). Die zal niet eerder beslissen dan strikt noodzakelijk, zegt zijn woordvoerder. "De zaak wordt momenteel nauwkeurig bestudeerd", klinkt het zorgelijk. Met Daniël Féret gaat het intussen van kwaad naar erger. Hij moet zich immers op 1 april voor het Hof van Beroep in Luik verantwoorden voor “valsheid in geschrifte”. Ondanks de timing is dat allerminst een grap. Het gaat om de zaak van vervalste handtekeningen die ooit op een FN-peterschapslijst aangetroffen werden. Het is intussen ook duidelijk geworden dat Daniel Féret zijn 'alternatieve' (werk-)straf van 250 uur gemeenschapsdienst helemaal niet heeft gepresteerd. Die straf was het gevolg van een andere veroordeling in 2006. Toen wegens racisme en het aanzetten tot haat. Voor deze zaak volgt nu waarschijnlijk drie maand elektronisch huisarrest met enkelband.
 
Alsof dat alles nog niet voldoende is moet Féret, met zijn partner Audrey Rorive, binnenkort ook nog eens voor de rechtbank verschijnen voor de zware financiële fraude waaraan hij zich schuldig zou gemaakt hebben als FN-voorzitter. Féret wordt ervan beschuldigd de overheidsdotaties voor zijn partij systematisch voor privé-doeleinden gebruikt te hebben. De vroegere partij-vzw die het financiële verkeer 'regelde' staat in ieder geval voor meer dan één miljoen in het krijt bij de belastingen. Faut le faire. Niet slecht trouwens voor een partij die zichzelf ooit promoveerde tot marktleider in de strijd tegen het zogenaamd “gesjoemel” van de traditionele partijen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn |  Facebook | | |  Print

20-03-09

HUGO CLAUS, EEN JAAR LATER

Dat Hugo Claus één jaar geleden overleden is, is niet onopgemerkt voorbij gegaan. In De Morgen vertelde Veerle De Wit, weduwe van, vorige zaterdag over de laatste dag met Hugo en de maanden nadien. Woensdagavond waren er twee documentaires over Hugo Claus op Canvas, en in de boekhandel liggen drie nieuwe boeken over Hugo Claus. Een boek met door Hugo Claus vertaalde gedichten, een bloemlezing van Erwin Mortier uit het werk van Hugo Claus en een biografie, op de achterflap noemt men het ‘een documentaire’, van Hans Dütting over Hugo Claus.

In dat laatste boek, Hugo Claus. De Reus van Vlaanderen (zie: http://boeken.vpro.nl/boeken/41543719/), viel ons oog op een vermakelijke passage. We zijn begin 1952, Claus woont op een zolderkamertje in Oostende en drie heren van de Amsterdamse uitgeverij De Bezige Bij komen Claus opzoeken. Hans Dütting: “Claus nam Schierbeek, Schouten en Lubberhuizen mee naar enkele kroegen in het havenkwartier en ten slotte vielen zij een lokaal binnen van oud-SS’ers en oud-Oostfronstrijders, Klokke Roeland, waar Claus een geregelde gast was. ‘In die tijd vond ik dat je als auteur alle hoogtes en laagtes van het leven moest meemaken en ik vond het prachtig om met allerlei tuig, verminkt en gelittekend, te praten omdat je zo meer andere dingen hoorde dan je in de krant of in boeken kon lezen. Vergeet niet, de oorlog was nog niet zo lang achter de rug. Ik was in de eerste plaats nieuwsgierig naar de verhalen van die kerels en kon het best met hen vinden. Op een gegeven moment werden er platen gedraaid, soldatenliederen als Denn wir fahren gegen England en Erica, en daar zag ik de Hollanders rood van aanlopen en verbijsterd van opkijken.’

Schouten vroeg een plaat te mogen zien en brak de 78-toerenschijf vervolgens op zijn knie in stukken. ‘Het mag wel een mirakel genoemd worden dat de heren daarna in leven zijn gebleven,’ aldus Claus, ‘want iedereen, inclusief een SS-luitenant zonder rechteroor, stond rechtop om hen ter plekke te lynchen. In de gonzende stilte die volgde vroeg de baas mij: ‘Zijn dat kameraden van jou?’ Ik knikte. ‘Neem ze mee,’ zei de baas, ‘nu meteen, buiten, buiten, gauw.’ Behoedzaam doch beslist heb ik mijn nieuwe uitgevers toen naar buiten geduwd.’ (…) ‘Soms’, zo besloot Claus (…), ‘vraag ik mij af of ik er in die nacht van 2 op 3 februari 1952 goed aan heb gedaan de onverschrokken leiders van De Bezige Bij het leven te redden, althans voor verregaande beschadiging te vrijwaren. Ik geloof van wel, want sinds zij mij in hun fonds hebben opgenomen, kon ik, zoals dat heet, leven van mijn pen. Meer nog, wallebakken in vrouwen en wijn.’”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

19-03-09

NSV-BETOGING: WIE KOMT NOG?

Volgende week donderdag betoogt de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) in Leuven. Het thema doet er niet toe. Rond dit tijdstip betoogt de NSV elk jaar. Afwisselend in de studentensteden Leuven, Antwerpen en Gent. Kwestie de spieren na de winterperiode wat los te kunnen gooien.

Zowat iedereen ter extreem-rechterzijde loopt hiervoor warm. Van de scholieren van de NJSV (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090312) tot de oudere kerels van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6696865). Nog ouder volk zal je er ook treffen. Van Voorpost, die traditioneel de ordedienst voor de NSV-betogingen verzorgt, tot VB’ers. Voor niet weinig VB’ers is de NSV jeugdsentiment (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090226). De Vlaams Belang Jongeren zullen er natuurlijk ook zijn, en zeker de Leuvense VBJ-afdeling die met Koen S. en voorzitter Andy Bonnijns figuren telt die rechtser zijn dan de partijleiding lief is. Net zoals vorig jaar in Gent wordt ook dit jaar een buslading gabbers van Holland Hardcore verwacht op de NSV-betoging. "De deelnemers van vorig jaar weten nog hoe moooi deze betoging was!", schrijft Holland Hardcore in een nieuwsbrief. En ook Blood and Honour Vlaanderen zal er zijn. Toen we vorig jaar schreven dat de NSV-betoging in Gent op de agenda van Blood and Honour Vlaanderen stond, en De Morgen dit bericht overnam, reageerden ze bij de NSV verontwaardigd. Voor Blood and Honour’ers was er op de NSV-betoging geen plaats (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5528440). Toch waren ze er, zoals ze er ook al een jaar eerder in Antwerpen waren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070309). Dit jaar is het niet anders.

Laatst werd op het forum van de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen de vraag gesteld hoe je lid kan worden van Blood and Honour. Daar werd nogal terughoudend op gereageerd. “Zolang je idealisme al goed zit, ben je toch al ‘iets’. Wat maakt het uit tot welke groepering je behoort. Mensen gaan naar verschillende betogingen, verschillende acties, van verschillende verenigingen. Wees gewoon jezelf. Anderen zijn er al genoeg”, antwoordde ‘Mattke’ (foto 2). Zelf is hij actief (geweest) bij tal van verenigingen: het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), Blood and Honour Vlaanderen, Flanders White Movement (FWM), het N-SA… Wanneer ene ‘Jakke’, uit Antwerpen, op het Blood and Honour-forum klaagt: “Ik weet nooit waar en wanneer er iets te doen is, en als ik eens iets weet heb ik problemen met het vervoer. Ik ben nu aan het sparen voor een eigen auto. Maar dat kost al wat, zeker als je nog naar school gaat.” Dan heeft ‘Mattke’ een gouden tip: “NSV-betoging in Leuven. Maart. Makkelijk te bereiken. Bussen ingelegd van over het hele land en openbaar vervoer.” Deze tip verscheen al op 4 december vorig jaar op het forum van Blood and Honour Vlaanderen. Op 11 maart verscheen op het forum van Blood and Honour Vlaanderen een tweede oproep om naar Leuven af te zakken. ‘Mattke' zal er uiteraard zelf ook zijn. In een mail aan de redactie van deze blog naar aanleiding van een ander artikel (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6668578) schreef hij: “Hopend u in het echt te mogen ontmoeten. En te weten met wat voor een lafbek we hier te maken hebben. Tot op de NSV-betoging?”

  • Volgende week: Leuven kleurt bruiner.

00:41 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

BLOKBUSTER ROEPT OP VOOR GEWELDLOZE TEGENBETOGING

Blokbuster en andere groepen roepen op voor een tegenbetoging, “een geweldloze betoging tegen de NSV” benadrukken zij (zie affiche, klik eenmaal op foto 1 voor een grotere afbeelding). Niet alleen is geweld afkeurenswaardig, het is ook contraproductief.

Toen NSV-scriptor Yves Pernet terug was van de Voorpost-betoging op 1 maart in Maastricht (foto 2, Pernet is de jongen juist onder het verkeerslicht) schreef hij: “De linkerkant daarentegen kon zich blijkbaar niet echt waardig gedragen. Dat ze tegenbetogingen organiseren, daar heb ik absoluut geen probleem mee. Ze konden het echter niet laten om meerdere keren de confrontatie met de agenten op te zoeken in een poging om ons te bereiken. (…). Getuige ervan volgende foto (foto 3) en artikel; http://www.nufoto.nl/fotos/91933/politie-grijpt-in-bij-demonstratie-maastricht-.html.” Yves Pernet suggereert dat de stevige politiewagen op de foto zwaar gehavend is als gevolg van een aanval van “de linkerkant”.  Niets is echter minder waar. Blijkbaar waren meerdere politieagenten in Maastricht nog in carnavalsstemming. De gedeukte bus van de Mobiele Eenheid is het gevolg van een kop-staartbotsing. Elders crashte nog een politiemotor omdat de bestuurder op een kruispunt geen voorrang gaf aan een vrouw die op haar auto een grote sticker ‘Slechthorend’ had geplakt.

Het zijn niet allemaal lieverdjes aan “de linkerkant”. Maar een zwaar gehavende politiebus, als gevolg van een dom auto-ongeluk, voorstellen als het gevolg van links sloopwerk, werkt enkel op de lachspieren.

00:39 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

18-03-09

KOEN DILLEN KIEST PARTIJ TEGEN JEAN-MARIE LE PEN

Op Bruno Gollnisch en Marine Le Pen na is zowat de hele partijtop opgestapt uit het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen. De oude garde groepeert zich in een nieuwe partij rond Carl Lang, europarlementslid en voormalig secretaris-generaal van het FN. De nieuwe Parti de la France komt bij de komende Europese verkiezingen in de vijf Franse kiesomschrijvingen op tegen de kandidaat van het FN. VB-europarlementslid Koen Dillen steunt Carl Lang. Foto: Jean-Marie Le Pen en Carl Lang toen ze nog samen in dezelfde partij zaten.

Aanleiding van de commotie bij het FN is vooral de opgang van Marine Le Pen. Om het in de woorden van Koen Dillen te zeggen, onder zijn nom de plume Guitry veertien dagen geleden in ’t Pallieterke: “Haar (Marine Le Pen, nvdr.) lukte wat niemand van de oude garde ooit voordien gegund was: door te breken in de media. Tot en met de versuffende spelprogrammaatjes die een mens zo populair maken. En zij begon het Front salonfähig te maken, zoals dat heet, met de belofte de partij naar onbekende electorale hoogtes te tillen. Alleen moesten daar een pak oude getrouwen op een vakkundige manier voor worden buiten gewerkt. En zo geschiedde, met de zegen van de patriarch die het willoze werktuig van deze onbekwame en vulgaire tafelspringster werd. (…) Alleen, het verhoopte electorale succes bleef uit. Integendeel, de partij deed het zeer slecht bij de parlementsverkiezingen van 2007.” In november signaleerden wij hier dat Carl Lang op het punt stond buiten gegooid te worden bij het FN omdat Lang het niet pikte dat Marine Le Pen, dochter van, de Europese lijst van het FN zou trekken in France Nord Ouest (Normandie, Picardie en zijn regio Nord-Pas-de-Calais) (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6449979). Carl Lang werd inderdaad buiten gesmeten bij het FN. Een andere sterkhouder van het FN, Jean-Claude Martinez, vloog om dezelfde reden ook buiten bij het FN.

Eind februari richtte Carl Lang dan de Parti de la France op. Volgden hem naar zijn nieuwe partij: Bernard Antony, boegbeeld van de katholieke stroming binnen het FN; Martial Bild, communicatie-strateeg en directeur van het blad Français d’abord; Fernand Le Rachinel, financier van het FN aan wie Le Pen na de desastreuze parlementsverkiezingen van 2007 acht miljoen euro moest terugbetalen – wat hem noodzaakte het FN-partijgebouw in Parijs te verkopen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6145030). Bij het dertigtal stichtende leden van de Parti de la France vinden we zes leden die minstens tot aan het congres in 2007 lid waren van het politiek bureau van het FN, en voorts nog vele FN-mandatarissen en vijf ex-militairen. Jean-Claude Martinez heeft zijn eigen beweging gesticht, maar wordt wel één van de vijf lijsttrekkers van de Parti de la France. Carl Lang is de tweede lijsttrekker, met als grootste ambitie te verhinderen dat Marine Le Pen een Europese parlementszetel krijgt. De drie andere lijsttrekkers zouden half april bekend gemaakt worden. Het programma van de Parti de la France heeft niet meer in aanbieding dan de Franse versie van Eigen Volk Eerst!, en economisch protectionisme op Europees vlak. Op de website van de partij is het programma niet meer dan één bladzijde lang; voor het curriculum vitae van de stichtende leden zijn daarentegen tien bladzijden vrijgemaakt.

Op zijn eigen blog heeft Koen Dillen er niet over gerept, maar vorige vrijdag stuurde Koen Dillen een steunbetuiging naar Carl Lang. Koen Dillen herinnert hierin aan hun eerste ontmoeting, in 1988. Carl Lang leidde toen FN-jongerenorganisatie. De twee zagen elkaar terug in 1994, als Carl Lang Europees parlementslid werd en Koen Dillen in het Europees parlement tewerkgesteld werd als medewerker van de twee toenmalige VB-europarlementsleden (vader Karel Dillen en Frank Vanhecke, nvdr.). En sinds 2004 zijn ze zelfs collega’s Europarlementsleden. Maar niet meer voor lang – maar dat schrijft Koen Dillen er natuurlijk niet bij – want Koen Dillen is slechts derde opvolger op de VB-lijst voor de Europese verkiezingen. Koen Dillen herkent in Carl Lang dezelfde bekommernis over het onder de voet lopen van ons continent, de strijd tegen de islamisering en de mondialisering. “Pour les élections européennes de juin, il n’ya que Carl Lang qui puisse défendre les valeurs de la patrie et de la droite nationale dans sa région.Je lui apporte tout mon soutien et toute mon amitié”, besluit Koen Dillen.

Een jaar geleden wist Koen Dillen nog niet voor wie kiezen. Bij de keuze Jean-Marie Le Pen of Nicolas Sarkozy koos VB-voorzitter Bruno Valkeniers voor die laatste. Koen Dillen wist het niet (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5487289). Nu kiest hij resoluut voor de opponent van Le Pen ter extreemrechterzijde. Frank Vanhecke zou zich binnenkort uitspreken over de nieuwe partij van zijn goede vriend Carl Lang.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

17-03-09

PvdA-VOORZITTER PETER MERTENS OOK NIET OP ZIJN MOND GEVALLEN TEGENOVER DEWINTER

Niet alleen als jonge moslima in debat mogen gaan met Philip Dewinter (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090316), ook als PvdA-voorzitter Peter Mertens (foto 2) Dewinter eens van antwoord mag dienen, levert dat interessante televisie op. Vorige zondag stonden de twee tegenover elkaar bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV, waar ze ingeleid werden als twee “schrijvende politici”. Voor Dewinter is dat wel met een korreltje zout te nemen. Zijn boek Inch’ Allah? is in feite geschreven door VB-medewerker Marc Joris.

In het zaterdag verschenen boek van Peter Mertens, Op mensenmaat. Stof voor een socialisme zonder blauwe plekken, wordt de economische crisis die ons de laatste maanden treft op een verbluffend rake manier uitgelegd. Hoe het allemaal beter zou worden met de privatisering en liberalisering, maar banken en bedrijven nu onbeschaamd hulp vragen aan de vermaledijde overheid. Nog meer flexibiliteit, minder openbare dienstverlening en meer afbouw van de sociale zekerheid bieden geen oplossing; betere uitwegen zijn: een overheidsbank, een moratorium op afdankingen voor winstgevende bedrijven, een openbare aanbesteding die de prijzen drukt voor geneesmiddelen… Maatregelen die voor de hand liggend zijn, maar afgeblokt worden omdat men de ideologische grondslagen van het kapitalistisch systeem niet in vraag wil stellen. In de twee laatste hoofdstukken legt Peter Mertens uit waarom solidariteit vanzelfsprekend en verandering mogelijk is, en waarom het programma van Jean-Marie Dedecker niet deugt. In het voorwoord van zijn boek erkent Mertens dat een aantal aspecten van de crisis er niet in aan bod komen: de tol die de landen uit het zuiden betalen, de voedselcrisis, de evoluties in Latijns-Amerika… Je vindt in zijn boek dus geen uitleg over elk aspect van het wereldleed, dat zou van het boek een veel te dikke pil maken. Maar anderzijds, verrassend misschien, vergeet de PvdA-voorzitter de ecologische problemen niet.

Het hoofdstuk over solidariteit en de mogelijke verandering van de samenleving leest vlotter dan de delen over de economische crisis, rommelkredieten enzomeer, maar dat ligt uitsluitend aan de complexiteit van het economisch systeem en de noodzaak om met een paar cijfers een en ander te weerleggen. De winstcijfers bijvoorbeeld, want niet voor iedereen is de huidige crisis een even groot probleem. Maar het boek van Mertens is wel degelijk 'op mensenmaat' geschreven. Peter Mertens haalt in zijn boek regelmatig voorbeelden aan uit het dagelijks leven, reikt ‘realistische’ oplossingen aan voor concrete problemen, en weerlegt een aantal vooroordelen. Mertens pleit voor meer overheidsoptreden en planmatige aanpak, en wie hierover sceptisch is wordt met de neus op de feiten geduwd. Is het zoveel beter dat farmaceuticareuzen zich concentreren op producten waar ze snel en veel winst mee kunnen boeken, in plaats van geneesmiddelen te ontwikkelen die van algemeen belang zijn? Waarom wel erectieproblemen verhelpen en niet aids? En zouden bedrijven niet planmatig te werk gaan? Natuurlijk wel. Er is een overproductie van auto’s, maar voor het maken van elke auto – van ontwerp over productie tot verkoop – is een uitgebreide planning opgemaakt. Planning hoeft dus geen negatieve bijklank te hebben, denkend aan failliete socialistische regimes. Maar planning moet wel aangewend worden voor oplossingen die de meerderheid van de bevolking ten goede komen, niet om de winst voor enkelen nog eens te verhogen.

Als men even verder wil kijken dan de gemiddelde krant en politieke partij voorhoudt, worden de ‘realistische’ oplossingen van Peter Mertens realistische oplossingen (zonder aanhalingstekens, zonder reserves over de haalbaarheid en opportuniteit). Is het zo gek dat voor winstgevende bedrijven in deze tijden van crisis een stop komt op de uitkering van dividenden, om behoud van de tewerkstelling mogelijk te maken? Wat is het belangrijkste: de winst of de mensen? Op ATV geconfronteerd met dit dilemma antwoordde Dewinter dat het belangrijkste is… het eigen volk. Het eigen volk, en dan pas het vreemd volk dat volgens Dewinter door de PvdA op de eerste plaats wordt gezet. Dewinter profiteerde van zijn passage bij ATV ook om uit te halen naar de communistische regimes die de PvdA zou voorstaan, “waar rivieren van bloed vloeien…”. Maar als Dewinter bij de les werd gehouden, bleek hij helemaal niet voor ‘de kleine man’ op te komen. Dewinter verwerpt de EU-bureaucratie omdat het regelneven zijn geworden, “van de kromming van de banaan tot de grote van het achterlicht op een fiets”. Mertens verwerpt de EU-instanties omdat ze financiële steun aan de banken wél goedkeuren, maar bijvoorbeeld staatssteun voor Sabena niet toelieten terwijl daar jobs en pensioenen van duizenden mensen mee kon gered worden. Dewinter verwerpt het idee van een samenleving van mensen van verschillende afkomst, omdat het een opgelegd dogma zou zijn. Terwijl Dewinter nooit klaagt over het economisch multiculturalisme, met bijvoorbeeld Amerikaanse rommelkredieten die de Belgische banken de das om doen.

Dewinter verwerpt de miljonairstaks die Mertens en anderen voorstaan (een heffing van 2 % op de inkomens boven 1 miljoen euro, wat 7 miljard euro zou opleveren: goed voor de financiering van degelijke pensioenen en gezondheidszorg, en honderdduizend extra jobs in de openbare sector). Volgens Dewinter is dat niet realistisch, terwijl varianten van zo’n miljonairstaks al in vele landen bestaan, en inleveringen voor de ‘kleine man’ nooit als niet realistisch afgewimpeld worden. Dewinter noemde een verlaging van de btw op energie wél een goed voorstel, een voorstel dat – volgens Dewinter – de PvdA van het VB heeft overgenomen. Mertens kon niet meer dan een “Eerlijk blijven, hé” opwerpen, en had zijn laatste repliektijd nodig om een andere uitspraak van Dewinter tegen te spreken. Maar het voorstel om de btw op energie te verlagen van 21 naar 6 % komt wel degelijk van de PvdA en is nadien overgenomen door het VB (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5948886/vlaams-belang-loopt-pvda-achterna). Dewinter kreeg dus nog maar eens een forum op televisie waarin niet de tijd was om alles te weerleggen wat hij uitkraamde, maar deze keer toch flink weerwerk werd geboden én een alternatief werd gegeven voor de VB-voorstellen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

16-03-09

JONGE MOSLIMA'S NIET OP HUN MOND GEVALLEN TEGENOVER DEWINTER (1)

Dewinter verslagen door drie moslima’s titelde Het Nieuwsblad afgelopen weekend. De krant keek donderdag naar Phara en zag hoe Philip Dewinter (foto 1) er de wind flink van voren kreeg van drie gehoofddoekte Hollandse meiden. Of ze Dewinter verslagen hebben? Voor zijn eigen publiek zal Dewinter wel als superieure uit het debat zijn gekomen. Maar Dewinter ontvluchtte herhaaldelijke de nuchtere opmerkingen van de meiden, en zijn debattechniek werd pijnlijk duidelijk.

De zussen Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi (foto 2) zijn als De Meiden van Halal geen onbekenden op de Nederlandse televisie waar ze de discussie aangingen met totaal andersdenkenden en de meiden hun eigen plaats in de Nederlandse samenleving zochten en verduidelijkten (zie: http://www.omroep.nl/nps/mix/welcome.html?../meidenvanhalal/mainframe_meidenvanhalal.html~main). De zussen hadden zelf gevraagd Dewinter ook uit te nodigen naar de uitzending. Ze waren al in debat gegaan met half politiek Nederland. Maar Dewinter? “Wat een eng mannetje is dat? Brrr…”, zegt Esmaa een dag later. “Begint die man te zeuren over hoe onderdrukt we wel zijn en hoe weinig rechten wij als vrouw hebben. Nou…” Ze vroeg Dewinter op de man af of ze er dan zo onderdrukt uitzag. “Hij antwoordde niet en begon over Soedan, Saoedi-Arabië en Iran.” Dewinter pareert in Het Nieuwsblad: “Ik ga nooit in op individuele gevallen. Als ze mij vragen of ze er onderdrukt uitzien, heb ik niet de behoefte om voor inquisitierechter te spelen. Zo makkelijk maak ik het hen niet. (…) Ik ken De Meiden van Halal. Het zijn moslima’s van Duizend-en-een-nacht die een thee-en-koekjesislam belijden. Ze zijn tolerant, vinden dat alles moet kunnen – homoseksualiteit, Mohammed-cartoons en noem maar op – maar ze huichelen. Om hun geloof te verdedigen mag dat, want het staat in de Koran.”

Van huichelen kent Philip Dewinter anders zelf álles. Dewinter die de afkeer van moslims voor homoseksualiteit afwijst, maar aanvaardt het VB homoseksualiteit wel? Zolang het niet publiek gebeurt, maar anders ook niet. Als Hans Gybels, woordvoerder van kardinaal Danneels, de opkomst van de islam als een voldongen feit erkent en op zoek gaat naar hoe hiermee samen te leven, schiet Dewinter uit zijn krammen. Hij verwijt de katholieke kerk ruggengraatloosheid en erger… maar een vrijzinnige als Dewinter lijkt ons toch wel de laatste die een zinnige bijdrage kan leveren over hoe de kerk moet functioneren. Dewinter was overigens niet uit op dialoog. Dat bleek al vroeg in de uitzending toen één van de zusjes Alariachi Dewinter probeerde erop te wijzen dat ze waren gekomen voor een dialoog, niet voor een monoloog. Maar Dewinter raasde nog even voort. In Het Nieuwsblad erkent Dewinter: “Denkt u echt dat ik naar die studio ben gegaan om die dames te overtuigen? Zo naïef ben ik niet. Mijn achterban, mijn kiezers en sympathisanten verwachten dat ik snedig ben in een debat. Voor hen doe ik dat. Ik stel hen niet graag teleur.”

Esmaa en Jihad Alariachi, zus Hajar zat in de tribune, trokken zich goed uit de slag. Geen enkele keer hadden we het gevoel dat ze in het vuur van het debat een kans lieten liggen om te replikeren op Dewinter. Ze probeerden het debat down to earth te houden, naar de situatie hier en nu… en telkens weer moest Dewinter wegvluchten naar algemeenheden en verwijzingen naar elders.

  • Phara met De Meiden van Halal en Philip Dewinter: http://phara.canvas.be/herbekijken/phara-123-herbekijk/. De voorstelling van De Meiden van Halal begint na 17’38” en wordt onmiddellijk gevolgd door de discussie, of poging daartoe, met Philip Dewinter. Je kan gemakkelijk forwarden tot je aan het begin van het debat met Dewinter bent. Vooraf is er nog een gesprek met de meiden over de crash van het vliegtuig van Turkish Airlines vlakbij Schiphol.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, dewinter |  Facebook | | |  Print

JONGE MOSLIMA'S NIET OP HUN MOND GEVALLEN TEGENOVER DEWINTER (2)

Meyrem Almaci (foto), ook al moslima en jong, kamerlid voor Groen!, zien we ook graag reageren op politici. Als anderen denken Almaci met kluitje in het riet wandelen gestuurd te hebben, bijt Almaci terug. Heeft ze een repliek klaar, en nog een… Heerlijk om zien (zie: http://www.youtube.com/watch?v=tS6aErVXVIY).

In Gazet van Antwerpen mocht Almaci dit weekend in de vrijetijdsbijlage (!) een paar zaken weerleggen nadat Philip Dewinter er twee weken geleden de hele voorpagina (!) kreeg om zijn boek Inch ‘Allah? aan te kondigen. Meyrem Almaci droeg aanvankelijk een hoofddoek, maar legde die later af. Meyrem Almaci: “’De islam laat geen onderdrukking toe. Als dat je keuze is, zal ik me daar niet tegen verzetten’, zei mijn vader toen. Ook dat is ons geloof, maar dat willen veel mensen niet zien.” De ‘pamperpolitiek’ die Philip Dewinter en Jean-Marie Dedecker de traditionele politici verwijten als het over moslims gaat? Almaci: “Hoezo, pamperpolitiek? Dat de Belgische gevangenissen vol zitten met allochtone veroordeelden kan je toch moeilijk pamperpolitiek noemen.”

“Dewinter stelt de islam zoals die door een kleine groep fanatici wordt geïnterpreteerd voor als de enige echte islam. Alsof iedere moslim het goedkeurt dat er ergens in het Midden-Oosten onthoofdingen plaatsvinden. In zijn boek zegt Dewinter dat ook hij weet dat niet alle moslims extremisten zijn. Maar de ‘islam kan niet samengaan met de Westerse cultuur en identiteit’ klinkt het nu. Ik noem dat racisme in een nieuwe verpakking. De boodschap is anders, maar de ondertoon blijft dezelfde.” Almaci hoopt dat moslims meer als een individu worden gezien dan als een groep die vanalles moet. “Liberalen zijn daar sterk in. Ze hameren telkens op het belang van het individu, maar als het over moslims gaat, maken ze plots regeltjes voor een hele gemeenschap. De logica ontgaat me en het lost niets op.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, dewinter |  Facebook | | |  Print

15-03-09

TEKEN STEUNBETUIGING ANJA HERMANS

Anja Hermans heeft de manke beveiliging van de kerncentrale van Doel aangetoond. Ze kon meerdere keren probleemloos, zonder enig geweld te gebruiken, de zogenaamd beveiligde zone rond de kerncentrale van Doel betreden. Eenmaal zwaaide ze een uur lang voor een bewakingscamera vooraleer een bewaker haar bemerkte. We kunnen begrijpen dat het hart van de bewakingsagent een keer oversloeg toen hij Anja op zijn schermpje zag zwaaien, maar om daarom Anja Hermans te veroordelen voor “kwaadwillige aanstellerij” is te ridicuul voor woorden. Helaas staat die veroordeling wel in een vonnis van de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Wij vonden dat er nogal mak gereageerd werd op dit vonnis (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6782394). Hoe zwaar weegt het recht op democratisch en geweldloos actie voeren nog als je met zulke dingen acht maanden cel, een geldboete en een straatverbod riskeert? Niet Anja Hermans maar Electrabel had door de rechtbank veroordeeld moeten worden. Intussen is het verzet op gang aan het komen: er is een petitie die ter ondertekening wordt aangeboden, er is een uitgebreid dossier samengesteld en er is beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) tekende mee de steunbetuiging voor Anja Hermans en roept op hetzelfde te doen.

 

 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

14-03-09

HET FN IS ER BIJNA (MAAR NOG NIET HELEMAAL). OUDGEDIENDEN FN EN ANDERE DUBIEUZE FIGUREN NESTELEN ZICH IN BEKENDE PARTIJEN

In Vlaanderen verneem je weinig over wat aan de andere kant van de taalgrens gebeurt, maar niet hier. Eén van onze Franstalig België-watchers meldt ons dat het illustere Front National (FN) een persmededeling verspreid heeft om te melden dat het aan de komende Europese verkiezingen deelneemt. Didier Reynders kan inpakken. Of niet? De extreemrechtse hobbyclub van Patrick Sessler, Facebookgewijs vriend van menig VB’er, heeft om te mogen deelnemen 5 000 'peterschapshandtekeningen' nodig. Hiervan zouden er al een 4 700-tal verworven zijn. Nog 300 te gaan dus.

Het verzamelen van die resterende signaturen kan nog best een lastige klus worden. Het partijbureau zegt immers dat de FN-handtekeningenjagers al drie maal het slachtoffer werden van "violence physique". Wie, waar, wanneer en waarom precies werd er niet bij gezegd. Europees lijsttrekker wordt FN-voorzitter Daniel Huygens (foto). Over de pollverrichtingen werd - jammer genoeg - ook al met geen woord gerept. Huygens kwam recent aan het hoofd van de partij te staan nadat Michel Delacroix, zijn voorganger, tot ontslag werd gedwongen na een weinig gesmaakt 'optreden' in een antisemitische video (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6492249). De aanstelling van Huygens werd bovendien verstoord door zware interne conflicten die zelfs tot een (tijdelijk) 'schisma' leidden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6495908).

Het FN laat verder ook optekenen dat het niks te maken heeft met de extreem-rechtse infiltratie waarmee de nieuwe partij Lidé af te rekenen heeft. In de voorbije dagen en weken werd duidelijk dat enkele frisse jongens genre Pascal de Roubaix post hadden gevat in het kielzog van stichter-voorzitter Rudy Aernoudt. Waarna Aernoudt zwaar ontgoocheld de eigen partij verliet. Aan de media verklaarde hij onder meer dat vergaderingsverslagen van zijn partij(tje) sneller werden overgemaakt aan het FN-partijbureau dan aan hemzelf. Een mens zou van minder kwaad worden. In De Morgen vandaag blijkt dat die verslagen wel niet vroeger, maar dan toch gelijktijdig verstuurd werden naar het FN.

De Vlaamse beweging heeft een reputatie van verdeeldheid, maar bij het FN slaan ze alle records qua ruzies, scheuringen of buiten zetten van partijgenoten. Maar geen enkele nieuwe extreemrechtse formatie kan opboksen tegen het letterwoord FN, dat zo goed klinkt omwille van de associatie met de partij van Jean-Marie Le Pen. Niet dat het Belgisch FN een succesnummer is, maar die andere extreemrechtse formaties zijn dat nog minder. Vandaar dat die ex-FN'ers telkens weer infiltreren in partijen rond iemand met een grotere naambekendheid. In de nadagen van de Dutroux-affaire was dat in de PNPb van Paul Marchal; nu in de partij van Rudy Aernoudt, ex-kabinetschef van de ministers Serge Kubla en Fientje Moerman. De collega's van RésistanceS wezen een paar weken geleden op het dubieuze verleden van Pascal de Roubaix, coördinator van Lidé in Brussel, en Rudy Aernoudt beloofde een en ander uit te zoeken (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6706934).

"Ik stootte op teksten, van niet eens zo lang geleden, waarin die kerel de lof zong van Franco en Mussolini", zegt Aernoudt vandaag in De Morgen. "Ja, wat doe je dan? Ik heb hem uit de partij gezet. Wat doet hij dan? Niks. Hij blijft komen." Aernoudt bood dan maar zijn ontslag aan bij zijn eigen partij. Het siert hem. Hoe meer hij vernam over sommige van zijn Lidé-leden of van figuren die hij ontmoette in de coulissen van de MR van Didier Reynders, hoe meer hij uitkomt op mensen met een niet onbesproken verleden. Rudy Aernouts begrijpt niet dat hij dat niet eerder wist. Maar een mens kan niet alles weten, zelfs niet een mens die meent te weten hoe België te verheffen uit dit tranendal.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fn, 7 juni |  Facebook | | |  Print

13-03-09

WEBWINKEL BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN/COMBAT 18 ALWEER GESLOTEN. GROOTSCHEEPSE HUISZOEKINGEN NAAR NEONAZIMUZIEK IN DUITSLAND

Vorige week heeft de Duitse politie op 224 adressen huiszoekingen verricht, op zoek naar neonazimuziek. Niemand is onmiddellijk aangehouden, maar er zijn wel meer dan 45 000 cd’s in beslag genomen. Een honderdtal verdachten zouden echt actief zijn in de Duitse extreemrechtse scène, een honderdtal andere mensen zouden zich enkel hebben laten verleiden tot aanschaf van verboden muziek. In Duitsland is men heel gevoelig voor neonazimuziek en -symboliek. Een aantal cd’s mogen niet verkocht worden aan minderjarigen, voor andere cd’s geldt een algemeen verbod op handel. Maar ook dichter bij huis zit de handel in neonazimuziek in de knoei.

De webwinkel van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081010) is sinds kort gesloten. Niet omwille van een actie van de politie op zoek naar neonazimuziek, maar het resultaat is wel hetzelfde. De webwinkel van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen werd op 16 mei 2007 geopend (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070719) en was het eerste teken van leven van een nieuwe generatie Combat 18'ers nadat op 4 september 2006 zeventien verdachten van BBET opgepakt werden op verdenking van wapenhandel en het beramen van een aanslag (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6492655). Na een huiszoeking in enkele woningen in de Kempen in november 2007 ging de website off line (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080127). Pas vorige zomer stond de website terug on line (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080806). Wie nu naar de webwinkel van de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen surft, krijgt de boodschap te lezen dat de website tijdelijk gesloten is als gevolg van recente arrestaties (foto 1).

Wie verder doorklikt, leest dat “één van onze kameraden” aangehouden is en veroordeeld is tot vier maanden cel wegens het gooien van vuurwerk naar de politie bij Nieuwjaar. Helaas (nouja) was op dat ogenblik het merendeel van wat via de website te verkrijgen is, opgeslagen bij die “kameraad”. Vermits hij nu in de cel zit, kan nu niemand zijn huis binnen. Om te vermijden dat iemand een bestelling zou doen waar toch niet onmiddellijk aan voldaan kan worden, werd besloten de website tijdelijk te sluiten. Wie intussen geld zou gestort hebben, kan dit terugvragen. Het geld dat alsnog in kas zou blijven, zou gebruikt worden voor een “steunfonds voor onze politieke gevangenen”. Word je gestraft wegens het gooien van vuurwerk naar de politie en ben je een neonazi, dan word je in die kringen direct gepromoot tot “politieke gevangene”. Op de website wordt niet vermeld wie die “kameraad” is, maar op 1 januari is in Nederland wel Barry Kluft (foto 2) opgepakt wegens het gooien met vuurwerk naar de politie, waarna hij hiervoor veroordeeld werd tot vier maanden cel. Kluft is tegenwoordig actief bij de uitgesproken neonazistische Nationaal-Socialistische Aktie (NSA, zie: http://www.youtube.com/watch?v=IpXNfrVRSE4).

Wegens geweld op jonge allochtonen en alternatieve jongeren werd Barry Kluft eind 2005 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden effectief en zes maanden voorwaardelijk (zie: http://www.gebladerte.nl/11231f77.htm en http://www.gebladerte.nl/11478f95.htm). Arnoud Kuipers en een paar van zijn vrienden van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen waren aanwezig op de betoging die de NSA op 23 augustus vorig jaar in Alphen aan den Rijn in Nederland organiseerden. NSA, hun Vlaamse vrienden en een paar verdwaalde plaatselijke jongeren waren samen met niet meer dan een vijftigtal “kameraden”. Aan het einde van de optocht werd een minuut stilte gehouden voor Rudolf Hess, door Adolf Hitler als zijn plaatsvervanger aangeduid en in neonazikringen al even populair als de Fürher zelf.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

12-03-09

ANTWERPS NSV-PRAESES: ALS STUDENT PLEITBEZORGER VOOR ANTI-RACISTISCHE INITIATIEVEN, ALS NSV’ER GEWELDDADIG BAASJE

NSV’ers zijn doorgaans nogal ‘kortaf’. Hun wereldbeeld is zwart-wit, en als het hen niet zint willen ze hun opvattingen er wel eens inkloppen. Letterlijk, dan. Een zeldzame keer proberen ze grappig uit de hoek te komen. Neem nu Tom Van Grieken (foto 2), praeses van de NSV-Antwerpen.

De jongen heeft er al een flinke carrière opzitten in het extreemrechtse milieu. Als scholier was hij actief bij de Antwerpse afdeling van het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV), een scholierenorganisatie in 1978 in Brugge opgericht als Vlaamse Studenten ActieGroep (VSAG), twee jaar later omgedoopt tot Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV). In die tijd, met Philip Dewinter als NJSV-voorzitter, telde het NJSV een twintigtal afdelingen in Vlaanderen. Sindsdien ging het alleen maar bergaf met het NJSV. Dik twee jaar geleden probeerde het NJSV nog eens de klikactie van Philip Dewinter ‘Heb jij last van progessieve leer-raars?’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6187438) over te doen, maar het werd evenmin een succes. In de rand van de viering van dertig jaar NSV in 2006 werd Tom Van Grieken gevierd voor zijn jarenlange inzet bij het NJSV, en daarna mocht hij de stap naar de wereld van de grotere mensen zetten. Hij werd actief bij de NSV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel. Bij de NSV liet Tom Van Grieken zich meteen opmerken met gewelddadige raids tegen Blokbuster-militanten in maart 2007 (zie: http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=569) en juni 2007 (zie: http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=629).

Dat Tom Van Grieken intussen praeses is van de NSV-Antwerpen is bij het Antwerpse stadsbestuur bekend. Omwille van de NSV-stickers die her en der in de stad wildgeplakt werden, vond Tom Van Grieken een aantal administratieve boetes in zijn brievenbus. In december vorig jaar waren het er 27 (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6499047), intussen zijn het er al 36. Volgens de NSV zouden die boetes de NSV meer dan 50 000 euro kosten, maar dat is dan met de kosten voor Hugo Coveliers als advocaat in beroepsprocedures inbegrepen. Mocht de NSV de boetes braaf betalen zou ze er met veel minder vanaf zijn. Maar de NSV wil niet meewerken aan een propere stad in Antwerpen, en trekt daarom het register open van slachtoffer van “het terreurbewind van Patrick Janssens en zijn wetgeving inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties”. Op het Vlaams Nationaal Zangfeest een maand geleden hield de NSV een geldinzameling voor haar boetefonds. Vanavond is er een vormingsavond over de Oostfronters in zaal Rubenshof in Antwerpen, waarvan de opbrengst naar het boetefonds gaat. Begin april is er in zaal Rubens in Berchem een kaas- en wijnavond, ook al ten bate van dat boetefonds. Momenteel is er nog geen duizend euro in kas bij het boetefonds.

Tom Van Grieken studeerde tussen de bedrijven door, maar blijkbaar waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Tom Van Grieken is inmiddels gestopt met het volgen van hoger onderwijs. Hij was ingeschreven aan de Plantijn Hogeschool (http://www.plantijn.be), en in het kader van een cursus webdesign maakte hij er laatst een website voor het zogenaamde bedrijf Etnoplast. Etnoplast brengt pleisters op de markt die zich aanpassen “aan iedere huidskleur of huidstype. (…) Gedaan dus met die eenkleurig blanke pleisters. De wereld is veel kleurrijker dan de klassieke pleisters die verkrijgbaar zijn in uw apotheek om de hoek.” Niet gehinderd door zijn NSV-vrienden liet Tom Van Grieken zijn fantasie de vrije loop. “Etnoplast is een vrij jong en dynamisch farmaceutisch bedrijf dat is opgericht door dokter Black in 2000. Dr. Black behaalde zijn diploma in het gerenommeerde Rochville University, waar hij zich in zijn vrije tijd in zette (sic) voor NGO’s in hun strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. Deze persoonlijke levenservaringen draagt Etnoplast als bedrijf ook uit en verleent haar steun aan tal van multiculturele/antiracistische evenementen en organisaties.” Bij die laatste woorden werd een link gelegd naar de 0110-concerten, de website van Hand-in-Hand (http://vaka-handinhand.org), het Vlaams Minderhedencentrum (www.vmc.be) en… deze blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Hoeveel bezoekers er naar onze blog zijn gekomen via de Etnoplast-website is ons niet bekend, maar we hebben alleszins bezoekers langs daar gekregen. Intussen is Tom Van Grieken niet langer student. Hij mikt nu op een carrière bij het VB.

Op de website van het NJSV kondigen ze aan mee met de NSV te gaan betogen in Leuven. Echter niet op 26 maart, ook niet op 12 maart zoals foutief in het Vlaams Belang Magazine van februari aangekondigd werd (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6696865), maar op 23 maart (foto 1). Als Tom Van Grieken niet meer omkijkt naar zijn vroegere NJSV-vrienden, staan ze drie dagen te vroeg in Leuven.

  • Volgend artikel in onze mini-reeks naar aanleiding van de (anti) NSV-betoging op 26 maart in Leuven: Wie komt nog?

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

TOM VAN GRIEKEN SLIMMER ALS STUDENT DAN ALS N(J)SV-PRAESES

Etnoplast1Etnoplast2Etnoplast3Wie zou denken dat we het verhaal over het bedrijf Etnoplast verzonnen hebben, of enkel uit de mond van een NSV’er gehoord hebben met een pint teveel op, hiernaast een paar printscreens van de website die Tom Van Grieken als student aan de Plantijn Hogeschool maakte voor de cursus webdesign.

Op de eerste foto (klik eenmaal op de foto’s voor een grotere afbeelding) maakt een kleurling – haar tanden bloot lachend – reclame voor Etnoplast, op de tweede foto zie je de hierboven geciteerde manier van zich aanprijzen als bedrijf, en op de derde foto zie je de linken naar antiracistische en antifascistische websites.

Zoals in de VL-krant en andere publicaties worden op nog een andere pagina getuigenissen geciteerd over de weldaden van Etnoplast. Zo zegt ene "Dokter Blondie" dat ze dokter Black, uitvinder van de revolutionaire Etnoplast-pleisters, al jaren kent en hem als een goede vriend beschouwt. Ze was eerst sceptisch over de Etnoplast-pleisters. "Zat daar nu iedereen op te wachten (...)? Toen ik echter begon te merken hoe divers en kleurrijk mijn patiënten eigenlijk wel waren, ben ik overgeschakeld op Etnoplast. Sindsdien geef ik al mijn patiënten een doosje naar huis. Het is toch even duur als een gewone pleister, plus het camoufleert daarenboven nog eens. Twee vliegen in één klap dankzij Etnoplast (...)." Tja. Men kan beter rekening houden met de multiculturele realiteit dan er achterhoedegevechten tegen te leveren. Als student is Tom Van Grieken slimmer dan als N(J)SV-praeses.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

11-03-09

JOZ WIJNINCKX. ALS 'T PALLIETERKE IEMAND IN HERINNERING BRENGT

Vorige zaterdag is in Lochristi afscheid genomen van Jaap Kruithof (zie: http://vl.attac.be/article1332.html en http://vl.attac.be/article1329.html). Ook zaterdag is in Antwerpen Joz Wijninckx uitgeleidde gedaan. Bij ’t Pallieterke hebben ze weinig meer onthouden dan de jeugdjaren van de Hobokense socialist.

Joz Wijninckx politieke loopbaan startte bij de Jong-Socialisten. Op zijn 33ste stapte Wijninckx in de gemeentepolitiek in het rode Hoboken, meteen als schepen in Hoboken. Na de fusie in 1983 werd hij lid van de Antwerpse gemeenteraad. Hij was oprichter van de intercommunale televisiekabelmaatschappij Integan. Van 1977 tot 1990 was hij senator. Het bekendst was hij als minister van Pensioenen (1977-1979) die de laagste pensioenen verhoogde en de hoogste ambtenarenpensioenen aftopte, en als voorzitter van de onderzoekscommissie die in 1980-1981 zocht naar 'vermeend machtsmisbruik en staatsondermijnende praktijken' (lees: extreemrechtse invloeden) bij de rijkswacht. Joz Wijninckx was ook jarenlang voorzitter van de Vlaamse federatie van socialistische gepensioneerden. Maar ook een man die fervent streed tegen… de activiteiten van Kris Merckx, Geneeskunde voor het Volk en het toenmalige Amada. Hobokense BSP’ers - in Hoboken hielden de socialisten het langst vast aan het beeld en de idealen van de BSP toen de partijnaam veranderde in SP, en aan de SP toen het SP.A werd - hebben intussen het verdienstelijke aan het werk van Kris Merckx en de zijnen ingezien, Joz Wijninckx had er het langst moeilijk mee (zie het meeslepend boek van Kris Merckx, Dokter van het volk, http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064454974).

Bij ’t Pallieterke hebben ze vooral onthouden dat Wijninckx geen ‘geboren socialist’ was zoals Gazet van Antwerpen schreef. ’t Pallieterke: “Joz voelde zich als knaap aangetrokken tot de Vlaams Nationale Jeugdbeweging. Hij was erg ambitieus om hogerop te klimmen. Daarom werd hij vaak de would-be trommeljongen genoemd. Iets waarmee hij onder vrienden later smakelijk kon lachen. Omdat hij dus toch ook een beetje een der onze is geweest, wensen wij hem een vredevolle rust toe.” Er zijn er nog wel meer die bij de VNJ geweest zijn en waarmee het later toch nog goed is gekomen. Historicus Bruno De Wever bijvoorbeeld (zie: http://www.standaard.be/Archief/Dossiers/Index.aspx?dossierId=3860), broer van Bart De Wever. Joz Wijninckx heeft zijn jeugdzonde later op vele vlakken gecompenseerd met zijn voorzittersschap van de al geciteerde onderzoekscommissie en andere activiteiten. We zouden er niet over begonnen zijn had ’t Pallieterke het VNJ-verleden van Joz Wijninckx niet opgerakeld, maar Joz Wijninckx heeft ook jarenlang maandelijks een financiële bijdrage gestort voor het Anti-Fascistisch Front (AFF).

Geef toe, het AFF steunen is een beter idee dan tijd en energie steken in de VNJ (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812, http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080815 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080823).

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

- Morgen: Als student zogenaamd antiracist, als NSV'er gewelddadig baasje.
- Vrijdag: Handel in neonazimuziek in de knoei (foto: recent uitgebrachte en door Blood and Honour geprezen cd, let op de graffiti aan het afgebeelde huis en de halsketting en andere attributen van de bruine stadsmuzikanten – klik desnoods eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding).
- …

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

10-03-09

N-VA EN LDD BLIJ MET OPINIEPEILING, VB NIET. ‘FORZA FLANDRIA’ NOG NIET VOOR MORGEN

De opiniepeiling van de VRT/De Standaard vorig weekend, drie maanden voor de verkiezingen op 7 juni, geeft de CD&V en Open VLD een score van iets boven of onder de 20 %, het VB al volop in campagne voor 7 juni krijgt 15,4 %, SP.A 14,4 %, LDD 11,8 %, N-VA 10,1 % en Groen! 7,3 %. Opiniepeilingen zijn natuurlijk maar opiniepeilingen. Ze geven aan hoe de stemkeuze evolueert, maar het zal de ‘onbesliste kiezer’ zijn die in de dagen vóór de stembusgang de doorslag geeft. Iedereen kan zich nu nog verheugen op een beter resultaat.

Bart De Wever (foto, N-VA) is in zijn nopjes met de 10,1 % voor zijn partij, een resultaat - zo bleek gisterenavond nog bij Phara - niet alleen maar toch vooral bekomen door Dewevers deelname aan de De slimste mens ter wereld-kwis. En alhoewel hij daalt in de opiniepeilingen is ook Jean-Marie Dedecker blij met de uitslag. “Dat is een prachtige uitslag”, zegt de Oostendse rechts-populist. “Hiermee zullen er binnen de partij niet te veel gaan zweven. Die zestien procent uit de vorige peiling was gewoon onhoudbaar. Maar dit is haalbaar. Dan doen we het bijna twee keer zo goed als in 2007.” Alleen bij het VB zijn ze niet blij met de resultaten van deze opiniepeiling. “Dit is een resultaat waar ik op 7 juni niet mee zou kunnen leven”, geeft Bruno Valkeniers toe. Met zijn persoonlijke score gaat het intussen steil bergaf. Bij alle Vlaamse kiezers staat hij op de 34ste en allerlaatste plaats; in de lijst bij VB-kiezers populairste politici staat Valkeniers op een pijnlijke zeventiende plaats. Samen komen de eventuele Forza Flandria-partijen uit op 37,3 % van de stemmen. Bruno Valkeniers, Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker sloten zaterdag in De Standaard niets uit over eventuele samenwerking. Dedecker spijts eerdere andersluidende verklaringen. In Knack zei hij een paar weken terug nog samenwerking met het VB uit te sluiten. Zondag, in De Zevende Dag, nuanceerde Dedecker alweer een mogelijke samenwerking: praten met het VB kan, meebesturen met het VB kan niet (zie: http://www.hln.be/hln/nl/3624/Verkiezingen-2009/article/detail/751283/2009/03/08/Dedecker-Praten-met-Vlaams-Belang-kan-besturen-niet.dhtml).

In elk geval staat tussen nu en dan alleszins nog de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Van de LDD-kiezers kan 45 % zich voorstellen alsnog VB te stemmen, en andersom is het ongeveer hetzelfde. In een onbewaakt moment denkt daarenboven 27 % van de VB-kiezers mogelijk N-VA te stemmen. En bij het VB is er ook nog volk dat richting Open VLD en SP.A vertrekt. De tijd dat het VB-kiespubliek het VB hondstrouw was, is al lang voorbij. Het VB valt terug op het resultaat dat het in 1999 boekte met een harde kern van volgelingen. Alle kiezers die er sindsdien bijgekomen waren, met een piek tot 24,3 % in 2004, hebben het VB intussen de rug gekeerd. Vandaar de harde kiescampagne van Philip Dewinter, om minstens toch nog zijn oudste VB-kiezers te behouden. Maar tezelfdertijd als het VB zich probeert te onderscheiden van haar concurrenten ter rechterzijde, hunkert de VB-basis als nergens anders naar een samenwerking van VB, LDD en N-VA in een Forza Flandria-constructie. Dat bleek nog eens bij de de Vlaams-Nationale Debatclub in hotel De Basiliek in Edegem, waar vooral een VB-publiek naartoe gaat. Donderdag 19 februari werden daar Jean-Marie Dedecker, Bruno Valkeniers en Bart De Wever op het podium gezet om uit te leggen wat hen bindt en wat hen scheidt.

’t Pallieterke getuigde: “In jàààren niet meer zoveel volk voor een debat zien toestromen.” Vermits de grootste zaal bij De Basiliek 240 m² groot is, betekent dit in het beste geval toch niet veel meer dan een tweehonderd mensen die naar dit topdebat afzakten. Dedecker, Valkeniers en De Wever werden geacht vooral uit de doeken te doen wat hen bond, maar volgens ’t Pallieterke legden ze vooral uit wat hen scheidt. Zij bevestigden “dat het water in ‘rechts’ Vlaanderen nog vèèl te diep is om te komen tot de Forza Flandria waar 90 % van het Debatclubpubliek van droomt.” “Laat ons na de verkiezingen debatteren”, stelde Bart De Wever, “want nu heeft het geen zin.” Of het na de verkiezingen op 7 juni wél zin heeft, is echter absoluut niet zeker. De ene zal zot van glorie zijn dat hij de grootste van de drie is, dezelfde of een ander zal vooral zijn wonden likken omdat het toch geen al te beste uitslag is, en een derde lonkt misschien naar regeringsdeelname samen met de CD&V en de Open VLD. Alles blijft mogelijk. Zelfs een carrière na de politiek. Als stand-up comedian, desnoods als dj (zie: http://www.youtube.com/watch?v=qvW37_cy9Sc&feature=related). Of ze het zelf geloven weten we niet, maar het VB is de enige die ons écht wil laten geloven dat de Forza Flandria er na de eerstvolgende verkiezingen komt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dedecker, valkeniers, de wever |  Facebook | | |  Print

09-03-09

"WAAROM KRIJGEN WIJ DAT GEVOEL NIET BIJ MARIE-ROSE MOREL?"

Gisteren hield het VB in Gent haar Europa-congres. We schreven het hier al eerder: niet wat daar inhoudelijk verteld werd, maar of en hoe Marie-Rose Morel er zou zijn, was wat over de tong zou gaan (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6696865). Het werd niet anders. "De meeste aandacht ging naar Marie-Rose Morel", noteerde ook de verslaggever voor de VB-website. Bruno Valkeniers en Frank Vanhecke waren eraan voor hun moeite.

De Morel-mania begon zaterdag al met een twee bladzijden lang interview én een foto uitgesmeerd op de voorpagina van Het Nieuwsblad. Reporter Peter De Backer ging Marie-Rose Morel thuis in Schoten opzoeken, en noteerde: “Ze blaakt van levenslust, ziet er stralend uit, en haar modieuze hoofddoekje staat haar beeldig.” Het interview (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=G7I27G67C) gaat vooral in op hoe Morel omgaat met de kanker die in haar woekert. Of ze naar het congres gisteren zou komen, zou ze pas zaterdag weten. Marie-Rose Morel: “De dokters hebben natuurlijk liever niet dat ik mij in een zaal met duizend man begeef, want met al die bacteriën is het gevaar op een infectie te groot. Afspraak is nu dat ik mag gaan als mijn bloeduitslag zaterdag goed is. En als ik langs de achteringang binnenkom en na mijn speech onmiddellijk weer vertrek, moet het lukken.” Verderop zegt Morel: “Ik wil niet dat men mij ervan verdenkt dat ik mijn ziekte politiek uitbuit.” Op haar blog kondigde Marie-Rose Morel zaterdag haar komst naar het Europa-congres aan in haar 'kanker-dagboek' waar enkel strikt persoonlijke bedenkingen zouden staan, los van haar politiek engagement. "Ik wil mijn politieke 'ik' niet mixen met mijn zieke 'ik'", zo motiveert ze dat apart 'kanker-dagboek'. Maar het was dus wel in dat zogenaamd strikt persoonlijke dagboek, los van haar politiek engagement, dat Morel haar aanwezigheid aankondigde op het Europa-congres van het VB (foto 1). Mét een sneer naar wie al eens staakte: "De staking is gebroken. Witte bloedcellen terug aan het werk." En verder: "Ik zal er zijn! Yes!!!"

Als Het Nieuwsblad opwerpt dat door alle aandacht die ze nu krijgt, Morel misschien alsnog verkozen wordt van op de lijstduwersplaats op de Europese lijst, antwoordt Morel dat mensen niet voor haar moeten stemmen omwille van haar ziekte maar omdat ze “die vetpotten in Europa wil gaan uitschuren, zoals ik hier in België de vakbonden heb aangepakt.” We hebben anders niet de indruk dat de vakbonden hier wakker liggen van Morels acties. En nog minder dat als Morel veel stemmen zou halen, het om die reden zou zijn. Elodie ‘Ledy’ Broeckx, jarenlang verbondsleidster van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4817530), één van de oprichters van de IJzerwake, voorheen VB-gemeenteraadslid in Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061220), nu VB-districtsraadlid in Borgerhout, werd een paar jaar geleden ook getroffen door kanker (foto 2, Ledy Broeckx vóór ze getroffen werd door kanker en een chemokuur onderging). Ledy Broeckx was door de chemokuur en andere gevolgen van haar ziekte een jaar out. Ze vertelde haar wedervaren links en rechts, aan vriend en tegenstander. Maar nooit was er het gevoel bij dat ze haar ziekte uitbuitte. Waarom krijgen wij dat gevoel niet bij Marie-Rose Morel?

  • Update. Frieda Joris, journaliste bij Het Laatste Nieuws die zelf kanker overwon, meent ook dat het optreden van Marie-Rose Morel op het VB-congres zondag niet zuiver op de graat was. Op 10 maart schreef ze in haar krant: “(…) Vriend en vijand respecteert de sterke manier waarop ze met haar ziekte omgaat, maar deed het vrouwelijke boegbeeld van Vlaams Belang er wel goed aan zondag het Gentse podium met enige moeite te beklimmen? Ja. En neen. JA, want de zaal was gevuld met collega’s en sympathisanten die Morel kennen en steunen. De staande ovatie zal een warm bad geweest zijn, waar Marie-Rose op moeilijke momenten nog aan kan terugdenken en moed uit putten. (…) JA ze deed er goed aan, want de politica wil ondanks alles haar werk zoveel mogelijk blijven doen. Ze is terechtgekomen in een wereld van ziekte, van lijden, van angst en ze hunkert naar haar vroegere bestaan. Ik heb zelf jaren geleden, toen ik behandeld werd voor borstkanker, ondervonden hoe belangrijk het is om weer een beetje vat te krijgen op je eigen leven. Proberen voort te werken ondanks alles, het bewijs leveren dat je er in de doordeweekse omgeving nog bijhoort. (…) NEEN, een partijcongres is niet de beste gelegenheid voor een doodzieke vrouw om een heroptreden te doen. Akkoord: Morel praatte alleen over Europa. Maar geen mens die waarschijnlijk onthield wàt ze juist zei. Haar veranderde uiterlijk, haar emoties, haar zoontje: dàt vergeet geen kat. Kanker was de blikvanger. De – al dan niet gewilde – eregast. Ronduit gênant werd het toen ‘You’ll Never Walk Alone’ als in het betere voetbalstadion weerklonk. Niet om Morels Europees betoog te ondersteunen, maar als tranentrekker om in de eerste plaats de trillende Morel en in tweede instantie de hele zaal tot huilen te brengen. Een climax met de botte bijl, die alleen van grote wansmaak getuigt. Alsof het beeld van de frêle politica alleen niet voldoende was om emoties los te weken. Ik besef ineens wat al evenmin in het ‘warme’ plaatje klopt: het Vlaams Belang heeft de vuist met de bokshandschoen afgestoft en gebruikt die moker weer als symbool. Een kankerpatiënte is al knock-out en heeft eerder een hartelijk uitgestoken hand vandoen. NEEN, een partijcongres is niét de beste gelegenheid voor Morel om haar strijdvaardigheid te tonen, want ergens blijft een ranzige smaak hangen. (…) Hoe kon Marie-Rose Morel wél bewijzen dat haar lichaam dan wel ziek is maar dat haar gedrevenheid en wil ongeschonden blijven? Door naar het parcours van andere BV’s te kijken die hun kanker ook niet geheim hebben gehouden. VRT-boegbeeld Phara De Aguirre heeft lang geaarzeld vooraleer ze haar publiek wederoptreden deed. Ze trok met zoontje Robbe naar het Glazen Huis van Studio Brussel, waar ze haar pruik afzette. Ook daar was veel moed voor nodig, want thuis durfde Phara toen niet eens in de spiegel kijken. Voor het goede doel, Music For Life’, had dat shockeffect zin. (…) Martine Jonckheere, Nicole van Hugo, Sabine De Vos. (…) Ze dachten in de eerste plaats aan de andere patiënten die uit hun relaas troost en hoop putten. Zonder dat er ‘eigen belang’ bij kwam kijken. Marie-Rose Morel pakte het anders aan. Alle respect voor haar moed en doorzettingsvermogen maar welke toespraak ze ook houdt, iedereen zal aan kanker denken. Zeker zolang ze behandeld wordt, en ook nog geruime tijd daarna. Met haar optreden danst de politica op een slappe koord: hoe goed haar bedoelingen ook zijn, ze kunnen makkelijk verkeerd geïnterpreteerd of misbruikt worden. Temeer omdat ze bij het Vlaams Belang de regie niet in handen heeft.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print