13-05-09

WIM DE WIT NIEUWE VOORZITTER IJZERWAKECOMITÉ

Toen ze bij de IJzerbedevaart de boodschap Nooit meer oorlog, Zelfbestuur en Godsvrede actualiseerden in Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid, zette dat kwaad bloed bij de rechts-radicale vleugel van de Vlaamse beweging. In Vlaams Blok-kringen kon men zich absoluut niet scharen achter die Verdraagzaamheid, en na een aantal mislukte pogingen om de IJzerbedevaart terug de oude richting op te sturen, werd in 2003 dan maar een eigen, nieuw masturbatiemoment van de rechts-radicale Vlaamse beweging ingericht: de IJzerwake. (Zie ook: http://aff.skynetblogs.be/post/6174484/ijzerwake-het-vnj-is-weer-van-de-partij).

Het organiserend IJzerwake-comité leunt sterk aan bij het Vlaams Blok, sinds 2004: Vlaams Belang. Met Johan Vanslambrouck als IJzerwake-voorzitter, tevens voorzitter van Voorpost; penningmeester Luk Dieudonné, verantwoordelijke voor de ledenadministratie bij het VB; logistiek medewerker Luk Vermeulen, Voorpost-actieleider en verantwoordelijke van de VB-ordedienst; webmaster Hans Verreyt, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren; en anderen. Een man als N-VA’er Luk Lemmens is de uitzondering die de regel bevestigt. Maar de statuten van de IJzerwake bepalen dat de voorzitter van het IJzerwake-comité geen politiek mandataris mag zijn, en Johan Vanslambrouck moest dan ook ontslag nemen als IJzerwake-voorzitter nadat hij eind vorig jaar VB-gemeenteraadslid in het Kempense Zandhoven werd. Overigens als gevolg van een fikse ruzie met VB'ster Tessa Op de Beeck die tot ontslag als gemeenteraadslid werd gedwongen nadat ze zich naar VB-normen te ambitieus opstelde. Bij het IJzerwakecomité togen ze op zoek naar een nieuwe voorzitter en die heeft men nu gevonden in de persoon van Wim De Wit, tot nu toe in Vlaams-nationalistische kringen vooral bekend als ondervoorzitter en webmaster van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV), en secretaris van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Zijn biografie bij die laatste organisatie begint met: “Wim De Wit (°1939) is kwaliteit van vóór de oorlog.”

Als 19-jarige stichtte hij een Volksunie-afdeling in het overwegend socialistische Boom, en in nog andere gemeenten in de rode Rupelstreek. Vier jaar later startte Wim De Wit zijn beroepsloopbaan als industrieel ingenieur en later als leraar. Maar dat begon wel veertien dagen later dan gepland omdat hij daags vóór zijn eerste werkdag met een gapende hoofdwonde terugkwam uit Brussel als gevolg van strubbelingen bij een Mars op Brussel. “Dat typeert Wim op en top als een Vlaamse militant, een man van de actie”, luidt het dan in Vlaams-nationalistische kringen. En daar ook gesmaakt is: “Hij is de gelukkige vader van acht Vlaamse kinderen (Veerle, Lutgart, Johan, Tom, Goedele, Bart, Kristien en Annelies).” De laatste jaren is Wim De Wit behalve bij het OVV en VVB vooral actief bij het Aktiekomitee voor een Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ), lid van de Marnixring (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marnixring), bestuurslid van het Comité ‘Vlaanderen onafhankelijk’ en ondertekenaar van een aantal opiniebijdragen, zoals de klaagzang van een aantal linkse en rechtse intellectuelen en anderen over het in Knack citeren uit e-mails over de vermeende relatie tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke. In het Staatsblad van de Vlaams-nationalistische beweging, ’t Pallieterke, zegt Wim De Wit deze week: “IJzerwake moet blijven drukken op de Vlaamse partijen om samen te werken, in het belang van Vlaanderen. Daarom moeten we blijven werken om de IJzerwake verder uit te bouwen. We moeten de kwaliteit even hoog houden en waar mogelijk verbeteren. Zo lang het moet op onze eigen weide in Steenstrate, maar met in ons achterhoofd steeds de bedoeling om terug te keren naar onze toren (in Diksmuide, nvdr.).” Als de anderen maar voldoende naar rechts opschuiven, wil Wim De Wit nog wel terugkeren naar de IJzertoren. Hij zal toch niet de illusie en ambitie hebben het VB te verlinksen?

Vorig jaar was Wim De Wit prominent aanwezig op de eerste eigen 11 juli-viering van het VB-Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6022584). Op de foto hierboven zie je Filip Dewinter voorzitter van Pro Flandria Jan Van Malderen feliciteren voor de spreekbeurt die hij op die 11 juli-viering hield. Tussen hen in, dus vlak naast De Grote Baas: Wim De Wit.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, aanverwant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.