21-05-09

"JEUGDBELEID. DAT IS GEEN SEXY THEMA VOOR EEN BELANGER."

De Standaard stelde vorige vrijdag ‘jong talent’ in elke partij voor, om dan tot de conclusie te komen dat het voor velen onder hen twijfelachtig is of we ze na 7 juni in het Vlaams Parlement zullen terugvinden. Bij het VB is het niet anders. “Bij Vlaams Belang moet Hans Verreyt strijden vanop een zevende plaats (op de Antwerpse lijst, nvdr.). Vijf jaar geleden stond die plek nog garant voor een zetel bij Vlaams Belang, nu wordt het nagelbijten.”, noteerde de krant. Dat De Standaard Hans Verreyt bij ‘jong talent’ rekent, is wel vreemd. Zijn ster als voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) is de laatste jaren immers sterk aan het tanen.

Hans Verreyt (28 j.) begon zijn professionele loopbaan bij een internetbedrijfje in Mechelen, maar na een telefoontje van Filip Dewinter ging hij aan de slag als grafisch vormgever bij het VB. In 2001 volgde hij de 36-jarige Frederic Erens op als voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Verreyt heeft er dan al een lange levensloop in VB-kringen op zitten: als kind lid van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), later (groeps)leider daar; als scholier lid van het Nationalistisch Jongstudentenverbond (NJSV) en als student achtereenvolgens secretaris, plaatselijk voorzitter en nationaal voorzitter van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Op de eerste IJzerwake in 2003 is Hans Verreyt de jeugdspreker. Hij oogst er applaus met zijn eerbetoon aan de Vlaamse jongens die aan de zijde van de Duitse nazi’s aan het Oostfront vochten. Verreyt is ook bestuurslid van de vzw die de IJzerwake inricht. Tussendoor stelde Hans Verreyt zich kandidaat als lid van de Vlaamse Jeugdraad, waarbij hij zijn activiteiten bij het VB en aanverwante organisaties verzweeg. Met een artikel van Marc Spruyt in De Morgen geraakte de dag van de verkiezingen voor de Vlaamse Jeugdraad de achtergrond van Hans Verreyt dan toch bekend. Verreyt geraakte niet verkozen bij de Vlaamse Jeugdraad.

Verreyt is bijzonder actief op het internet, met meerdere websites die hij voor bevriende politici en organisaties ontwierp en beheert/beheerde. Daarnaast is/was Verreyt actief bij het TaalAktieKomitee (TAK), de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en Voorpost. In het vooruitzicht van de jongste gemeenteraadsverkiezingen verhuisde Verreyt van Lint naar Boom, waar Verreyt een mooi resultaat mocht boeken. Als nieuweling in de Boomse politiek moest hij enkel de burgemeester en eerste schepen laten voorgaan qua voorkeurstemmen. Bij de federale verkiezingen in 2007 behaalde Verreyt als kandidaat voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers 6 337 voorkeurstemmen. Intussen gaat het echter bergaf met de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Alsmaar minder afdelingen zijn nog echt actief. Als de heropgerichte Leuvense VBJ-afdeling rechtser is dan Bruno Valkeniers en Hans Verreyt willen (met bestuursleden die de sfeer gaan snuiven bij en zelfs actief zijn in Blood and Honour Vlaanderen), is het vooral omdat Verreyt maar laat begaan omdat het één van de weinige nog actieve VBJ-afdelingen is (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6836666). In De Standaard zei Hans Verreyt vorige vrijdag dat jeugdbeleid één van zijn voornaamste thema’s is.

“Jeugdbeleid. Dat is geen sexy thema voor een Belanger, maar het is wel belangrijk. In de jeugdwerking worden jongeren gevormd”, verduidelijkte Verreyt in De Standaard. Op het eerste zicht is het raar dat hij zegt dat jeugdbeleid voor een VB’er geen sexy thema is, want bij de 16 tot18-jarigen ligt het VB beter in de markt dan bij andere leeftijdsgroepen. Vanaf 18 jaar betert dat en is de keuze voor het VB niet meer overmatig vertegenwoordigd. Maar het is waar dat het VB-programma over jeugd zelve weinig aanspreekt. Het baadt vooral in wantrouwen (“Subsidiëring van jeugdverenigingen moet objectief gebeuren.”, De samenstelling van jeugdraden moet objectief gebeuren.”…). En terwijl er een veelvoud is van soorten jeugdorganisaties vindt het VB dat enkel “de traditionele jeugdbewegingen” (de Chiro, scouts, het VNJ…) overheidssteun verdienen. Of dat gaat helpen voor het VNJ is overigens maar de vraag. Na de halvering van het ledenbestand de voorbije jaren (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4817530) is het VNJ zo klein geworden dat het zelfs niet meer opgenomen wordt in de jaarlijkse VRIND-rapportering van de Vlaamse overheid. Groen! heeft grondigst uitgewerkt kiesprogramma inzake jeugdbeleid, op de voet gevolgd door de SP.A. Het VB heeft het kortste programma over jeugdbeleid, en de LDD - zegt ons een expert inzake jeugdbeleid - het domste programma over jeugdbeleid (zie: http://www.jeugdwerknet.be/nieuws/verkiezingen/partijprogrammas).

  • Hans Verreyt mocht maandag in Terzake 09 in debat treden met Jean-Marie Dedecker en Geert Bourgeois, maar potten heeft hij daar niet gebroken. In een vooraf opgenomen filmpje mocht Verreyt zich voor de VRT-camera’s voorstellen. Na 1’18” verspreekt hij zich en zegt hij bijna dat het vreemdelingenstemrecht tot de core business van het Vlaams Belang behoort. Verreyt corrigeerde zich nog net op tijd, en bedoelde “een duidelijk vreemdelingenstandpunt”: http://www.youtube.com/watch?v=v9G4ed3kDNQ.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugd, 7 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.