02-06-09

DE KUS

Volgens een onderzoek bij 525 Belgische vrouwen tussen 15 en 55 jaar oud tongzoent één op vier vrouwen dagelijks, maar Waalse vrouwen opvallend meer dan Vlaamse vrouwen. Daarenboven heeft ongeveer een kwart van de Waalse vrouwen al meer dan twintig kuspartners gehad, terwijl dat langs Vlaamse kant maar bij één op tien vrouwen is. Een reden te meer voor Vlaamsnationalisten om te scheiden van de Walen. De decadenten!

Een kus kan anders veel veroorzaken. Legendarisch is de kus waarmee de Sovjet-leider Michail Gorbatsjov en DDR-kopstuk Erich Honecker elkaar in 1989 begroeten (zie: http://www.vpro.nl/programma/zomergasten/afleveringen/22708242/items/23303861/media/23394351), even later sneuvelde de Berlijnse Muur. Spraakmakend was ook de tongzoen die de dan 45-jarige Madonna haar meer dan twintig jaar jongere collega Britney Spears draaide bij de uitreiking van de MTV Awards in 2003 (foto 1). Sindsdien is er altijd wel een nipplegate of wat anders tijdens live uitgezonden prijsuitreikingen. Sommige lezers van De Standaard winden zich dan weer op over de in hun krant gepubliceerde strip De maagd en de neger. Deel 2: Leentje en Sofie van Judith Vanistendael. Vorige week mailden en belden die lezers boos naar De Standaard. Adjunct-hoofdredacteur Anni van Landeghem: “Wellicht niet toevallig op de dag dat in het verhaal de vonk tussen twee van de hoofdpersonages overslaat (foto 2). In de reacties op de suggestieve, zwierige beelden gaat het over 'pornografie', 'vuilspuiterij' en 'schunnige bladzijden'. Iemand vroeg of hij nog 'dergelijke elucubraties' zou moeten slikken. (Ik heb het opgezocht: een elucubratie is een 'moeizaam tot stand gebracht werkstuk'.) Dat smaken verschillen, is bekend. (…) Vanistendael komt qua 'vuilspuiterij' in geen honderd jaar in de buurt. Ze zouden zelfs het best alle museumbezoek uit hun agenda schrappen, want die hangen ook vol met allerlei 'schunnigs'."

Inderdaad. Tentoonstellingen kunnen er ook wel eens ‘over’ zijn, althans volgens VB-maatstaven. Bij een congres waarop het VB, toen nog Vlaams Blok, haar programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen vastlegde had de partij een deel van het Cultureel Centrum in de Antwerpse wijk Luchtbal afgehuurd. Dat er in het cultureel centrum intussen nog andere activiteiten plaatsvonden was voor het VB geen bezwaar om overal waar mogelijk in en aan het gebouw VB-affiches op te hangen. Wie intussen en desondanks de tentoonstelling ‘De kus’ wilde bekijken, moest vaststellen dat een schilderij afgedekt was. De tentoonstelling liet 101 variaties op de kus zien, waarvan één beeld van twee mannen die elkaar kussen. Het VB vond dit aanstootgevend en bedekte het met een handdoek. Wanneer een medewerker van het cultureel centrum de handdoek wegneemt, hangt het VB de handdoek terug over de gewraakte kus. Als het voorval ter sprake komt in de gemeenteraad zegt toenmalig VB-gemeenteraadslid Hilde De Lobel, tegenwoordig Vlaams parlementslid (foto 3, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7003055): “Er is niets, maar dan ook niets gebeurd, dat een andere vereniging die gebruik zou hebben gemaakt van die zaal niet zou gedaan hebben.” Of er toen ook een kus tussen een zwarte en een blanke bij was, zoals in Van Istendaels recent tekenwerk, weten we niet. Maar een kus tussen twee mannen is iets dat – dixit De Lobel – niemand zou pikken.

Als gevolg van het volplakken van het cultureel centrum met VB-affiches en afdekken van het schilderij van twee kussende mannen is het VB een tijd lang het gebruik van het Cultureel Centrum Luchtbal ontzegd, maar intussen heeft het VB er opnieuw een congres mogen organiseren en de ‘vriendschapsavond’ kunnen inrichten de vooravond van de Dag van de Rechts Europese Jeugd vorig jaar mei (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5844822).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.