03-06-09

BART DEBIE KLAAGT OPNIEUW

Omdat in Dag Allemaal ook niet elke week een interview kan staan met Marie-Rose Morel, tipte het VB Bart Debie voor een interview in deze laatste week voor de stembusslag op 7 juni. Wie beter kan het thema criminaliteit aanbrengen dan Bart Debie? Nog steeds VB-personeelslid, werkzaam in het Vlaams Parlement waar hij tussendoor de fitnessruimte voor de Vlaamse parlemenstleden mag gebruiken, maar omwille van zijn wandaden als Antwerps politiecommissaris veroordeeld voor het mishandelen van arrestanten, vervalsen van pv’s, verduisteren van bewijsmateriaal en aanzetten tot racisme. Een hele boterham waarvoor hij voor vijf jaar ontzet werd uit zijn burgerlijke en politieke rechten – en dus zondag niet mág gaan stemmen – en veroordeeld werd tot vier jaar cel waarvan een jaar effectief. Dat laatste werd omgezet in drie maanden onder elektronisch toezicht.

Debie showt zijn enkelband voor het elektronisch toezicht deze week in Dag Allemaal (foto). Het moet een hele opluchting zijn niet effectief achter de tralies te moeten, merkt Dag Allemaal op. “Was het maar waar”, zucht Debie. Tot nu toe zat hij twee dagen in de gevangenis van Vorst, en tweemaal was het in een veel te kleine, overbevolkte gevangeniscel. Debie: “Maar goed, het zijn vooral de pesterijen met m’n enkelband die me de keel uithangen. Ik heb elf maanden moeten wachten op mijn enkelband. Daardoor hebben Valérie (Seyns, tweede op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement en zesde op de VB-lijst voor het Brussels Parlement, nvdr.) en ik ons huwelijk al moeten uitstellen. Bovendien ben ik al aan mijn derde enkelband toe. Altijd schort er wel iets. De tweede zijn ze zelfs opnieuw moeten komen losmaken omdat hij iemand anders toebehoorde. En dan heb ik het nog niet over de problemen met het ontvangsttoestel. Ons huis is vrij groot, met zes verdiepingen, en dat toestel reikt zover niet. Ik kon dus in mijn eigen huis niet gaan en staan waar ik wilde. Ondertussen hebben ze dat min of meer aangepast. Maar met het controlecentrum loopt het nog steeds mank. Onlangs kreeg ik een brief van Justitie waarin stond dat ze de minuten dat ik – zogezegd – afwezig was, van mijn toegekende vrije tijd willen aftrekken. Wel, dat pik ik niet. En als ze doorzetten, ga ik naar de rechter in kort geding. Want ik was wél thuis, alleen zit er niemand om het fatsoenlijk te controleren.”

Debie klaagt verder nog dat als men ’s nachts onregelmatigheden vaststelt, men hem daar pas ’s morgens over opbelt. En blijkbaar gebeurt dat regelmatig. Debie: “Bijna dagelijks word ik pas in de voormiddag gebeld met mededelingen als…” Verder vindt Debie het vreemd dat het volstaat dat hij maandelijks zijn uurrooster doorgeeft. Debie: “Maar wat niemand mij vraagt, is waar ik tijdens die werk- en vrijetijdsuren precies zit. Laat staan dat het gecontroleerd wordt. Waarom steken ze geen gps in die enkelband?” Debie vergeet er een camera bij te vragen zodat men ook kan zíen wat hij tijdens die werk- en vrijetijdsuren uitvoert. Want kan dat niet meer het probleem zijn dan waar hij het doet? Volgens de woordvoerder van minister van Justitie Stefaan De Clerck maakt het niet veel uit als mensen ’s nachts de afspraken niet respecteren, dit meteen of pas de volgende ochtend vastgesteld wordt. “Wat telt is dat het wordt opgevolgd en dat er sancties kunnen volgen.” Overigens komt niet iedereen in aanmerking voor elektronisch toezicht. Seksuele delinquenten en niet-Belgen komen niet in aanmerking voor elektronisch toezicht, wat meteen ook een gedeeltelijke verklaring is voor het overmatig aandeel van vreemdelingen bij de gevangenisbevolking – maar dat zegt het VB die die oververtegenwoordiging zo vaak aanklaagt er nooit bij.

Bart Debie voert intussen volop campagne voor zijn nieuw lief, Valérie Seyns. Anke Van dermeersch achterna (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5701785) heeft Valérie Seyns zich voor haar verkiezingsfolder gehuld in een boerka, en ze is ook niet te beroerd om zich op haar folder zowel in het Nederlands als in het Frans te presenteren. Vorige zondag ging Bart Debie de folder eigenhandig bussen in Sint-Jans-Molenbeek. Hij heeft er een grondige haat aan overgehouden voor brievenbussen met ‘klepkes’.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, criminaliteit, 7 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.