05-06-09

HET VB SPREEKT ALWEER MET EEN DUBBELE TONG (1)

Doel wordt met verdwijnen bedreigd omwille van de havenuitbreiding in Antwerpen en is nu al een spookdorp geworden met de vele huizen die helemaal of gedeeltelijk afgebroken zijn. Maar er wonen nog wel mensen, en de Ambrassband kwam er laatst het Kunstdoel-project ondersteunen (foto 1, meer foto’s: http://www.kunstdoel.net/nl/nederlands). De bewoners van het huis op foto 2, waar Fred Bervoets twee schilderijen heeft achtergelaten, vertelden ons hoe ze dertig jaar gewerkt hebben voor het verwerven en inrichten van hun huis, en nu eruit moeten voor slechts drie miljoen Belgische frank. Voor dat geld vind je nergens een gelijkwaardig huis met tuin, en hun eigen huis moet dan nog verdwijnen voor de aanleg van een dok waarvan het economisch nut hoogst betwistbaar is.

De man des huizes vertelde het ons met tranen in de ogen. Hij liet zich nog ontvallen dat Bruno Stevenheydens al meerdere keren bij hem is langs geweest, en aan zijn zijde staat. Bruno Stevenheydens is VB-fractieleider in de gemeenteraad van Beveren, waarvan Doel een deelgemeente is, en werd twee jaar geleden ook federaal volksvertegenwoordiger (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4746993). Hij is de kwaadste niet, en gisteren mocht hij in Het Nieuwsblad nog eens pleiten voor het behoud van Doel als een levendig dorp (zie: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=X84373&PostCode=9120). Maar ook gisteren kreeg Filip Dewinter in een verkiezingsprogramma op Radio 1 de vraag voorgeschoteld: het behoud van het dorp Doel of de aanleg van het Saefthingedok. Dewinter koos zonder aarzelen voor het Saeftingedok (zie: http://internetradio.vrt.be/radiospeler/v2_prod/wmp.html?qsbrand=11&qsODfile=/media/audio/vk09/11_11vk09, forward tot 44’10”). Het antwoord van Dewinter kwam overigens niet out of the blue, maar is geheel in overeenstemming met wat zijn secondant en VB-specialist economie, ruimtelijke ordening en haven Jan Penris eerder vertelde (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day).

Aan de linkeroever van de Schelde zeggen ze dat het VB-standpunt is: het behoud van Doel (en dus geen Saeftingedok). Maar aan de rechteroever van de Schelde vertellen Jan Penris en Filip Dewinter het omgekeerde: daar luidt het dat de prioriteit het bouwen van het Saeftingedok is (en dus het verdwijnen van Doel). Als de VB’ers van linker- en rechteroever elkaar tegenspreken, is er gelukkig nog deze blog om te weten wat het VB-standpunt is. In het VB-programma voor 7 juni staat op blz. 87 en blz. 139 dat het VB pleit voor… “het behoud van Doel als woondorp in afwachting van een definitieve beslissing over de ligging en realisatie van het Saeftingedok.” Hoe noemen ze zoiets? Een… (euh) Belgisch compromis. Doel moet blijven, maar slechts tot definitief beslist is over de ligging en de bouw van het Saeftingedok – en dat dok zal men heus niet in Ekeren gaan leggen. Met dat ‘Belgisch compromis’ kan VB’er Bruno Stevenheydens in het Waasland zeggen dat het VB strijdt voor het behoud van Doel en kan Filip Dewinter elders in het land, zonder echt te zondigen tegen het VB-programma, pleiten voor de havenuitbreiding die het voortbestaan van Doel bedreigt. Het VB rechtuit betrouwbaar zoals haar verkiezingsslogan zegt? Het VB spreekt met een dubbele tong!

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie, actie, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.