23-06-09

JOHAN DEMOL: "HET VB ZIT VAST IN EEN STRAMIEN WAAR ZE NIET MEER UITRAAKT"

Tom Cochez heeft zijn medewerking aan De Morgen dan wel opgezegd na de malaise tussen de directie en de redactie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7062277, en het blijft daar rommelen: rockredacteur Dirk Steenhaut zou nu eindredacteur moeten worden), Cochez blijft wel journalistiek actief. Vandaag verschijnt in Humo een interview dat hij afnam van Brussels VB-boegbeeld Johan Demol (foto 2).  De omstreden ex-politiecommissaris, bij het VB elf jaar geleden binnengehaald als martelaar/stemmenkanon (foto 1), heeft ontslag genomen uit het VB-partijbestuur en lucht in Humo verder zijn hart na de desastreuze verkiezingsnederlaag op 7 juni.

Het interview stond gisteren al op de website van Humo (zie: http://www.humo.be/tws/top-stories/17984/de-maat-is-vol-voor-johan-demol-vb-kopstuk-in-brussel.html). Hier vier kenschetsende fragmenten. Johan Demol: “Het discours van de partij is volledig voorbijgestreefd, punt. De boodschap moet dringend intelligenter gemaakt worden. Nu nog zeggen: stop de immigratie, dat is totaal achterhaald, en getuigt van weinig realiteitsbesef. Het VB zegt vandaag nog net hetzelfde als dertig jaar geleden, zeker intern. (…) De partij zit vast in een stramien waar ze niet meer uitraakt. Alleen een radicale wijziging aan de top kan dat veranderen, maar dat zal nooit gebeuren. De bereidheid om te veranderen is nihil. Als je iets te vertellen hebt, wordt er in het allerbeste geval beleefd naar je geluisterd. Ik zeg wel: in het àllerbeste geval. Daarna gaat men gewoon verder. De partijtop zit zo vastgeroest in de eigen ideeën, en de geesten zijn zo bekrompen dat verandering in het VB compleet onmogelijk is.”

Met “de partijtop” bedoelt Johan Demol: Filip Dewinter, Frank Vanhecke en Gerolf Annemans. “Ze zijn zonder twijfel verstandig genoeg om in te zien dat de partij moet veranderen om te overleven, maar ze beseffen nog veel beter dat ze hun positie daarmee aan het wankelen zouden brengen. En dus verandert er niks. Daarom hebben ze vorig jaar ook Bruno Valkeniers voorzitter gemaakt, en daarom mag die nu, ondanks de verpletterende verkiezingsnederlaag, gewoon blijven zitten: ze weten dat Valkeniers braaf luistert en dat er niets zal veranderen zolang hij daar zit. Je kan nu al perfect  voorspellen wat er de volgende weken en maanden te gebeuren staat. Ze zullen in conclaaf gaan, en zeggen dat het er al bij al nog niet zo slecht uitziet, en dat het VB nog steeds de tweede partij is in Vlaanderen, en dat er helemaal niets moet veranderen. Maar ze zijn ziende blind! Neem nu Filip Dewinter: veel mensen zijn blij wanneer hij nog eens het woord neemt. Ambiance verzekerd, want Dewinter kan het goed zeggen. Alleen wéét iedereen intussen vooraf wat hij zal zeggen. Hij is verworden tot de Georges Marchais (secretaris-generaal van de Franse communistische partij van 1972 tot maar liefst 1994, nvdr.) van de Vlaamse politiek. Dat is een gigantisch probleem voor de partij, vooral omdat Dewinter geen ander discours kàn houden.”

En over Bart Debie en het veiligheidsdiscours van het VB. “Debie is volgzamer dan ik, en dus mocht hij de veiligheidsspecialist worden. Terwijl ik toch al veel langer meedraai en veel meer stemmen haal. Maar ik zit op het vlak van veiligheidsbeleid niet volledig op de lijn van de partijtop, dus vraagt men mij daar niet voor. Een tijdje geleden ben ik er achter gekomen dat de partij een heuse werkgroep veiligheid en justitie heeft - onder meer Bart Debie en Filip De Man zitten erin. Nu, laat je die mannen doen, dan mogen agenten er straks gewoon met de matrak op los slaan. Kijk, ik vind veiligheid een groot probleem, maar de politie boven de wet stellen, lijkt me geen goede zaak. In een rechtstaat zijn er regels die je moet respecteren. Je kan het systeem beter laten werken, dat wel, maar dat is echt niet hun voornaamste zorg.” Demol acht de kans op kritiek binnen het partijbestuur overigens klein. “Misschien zit er in het partijbestuur links en rechts wel iemand die hetzelfde denkt als ik, maar ze zijn bijzonder dun gezaaid en vooral: ze zullen nooit op durven te staan. Het is natuurlijk ook comfortabel om van de ene verkiezing naar de andere te gaan, zeker te zijn van je zitje en verder geen klap te moeten uitvoeren. Niets is makkelijker dan jaknikken en in de pas lopen. Van het partijbestuur zal de vernieuwing niet komen, dat is een uitgemaakte zaak.”

Alhoewel fragmenten van het interview gisteren verschenen op alle krantenwebsites bleef commentaar op de vele VB-websites en -blogs uit. Filip Dewinter heeft het de voorbije jaren al een paar keer gezegd: als je geschoren wordt, moet je stilzitten. VB-voorzitter Bruno Valkeniers zou pas vandaag uitmaken of hij (publiek) reageert.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, 7 juni, demol |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.