24-06-09

BRUNO VALKENIERS: "JOHAN DEMOL REAGEERDE TE SNEL"

Eén zaak is zeker na het ophefmakend interview met Johan Demol in Humo: in de Madoutoren in Brussel, waar de VB-hoofdzetel is gevestigd, lezen ze Humo. “Vandaag publiceert het linkse weekblad Humo…”, zo begint één van de berichten gisteren op de nationale VB-website.

Maar… het bericht gaat over de enquête bij Marokkanen in België van de Koning Boudewijnstichting (zie: http://www.kbs-frb.be/publication.aspx?id=250236&LangType=2067) waarvan Humo de voornaamste resultaten in primeur publiceert (blz. 10 - 15). Over de eerste bladzijden als je de Humo openslaat, met titels als De maat is vol voor Johan Demol en “Het Vlaams Belang heeft geen toekomst meer”… geen woord op de website van het VB. Aan het persagentschap Belga zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers dat hij betreurde dat Demol daags na de verkiezingen ontslag nam uit het partijbestuur, dus nog voor de analyse van de verkiezingsresultaten en de discussie over de toekomst. Volgens Valkeniers zou de analyse van de verkiezingen gebeuren zowel in het partijbestuur als in de partijraad en de provinciale afdelingen. “Op basis hiervan wil ik de vernieuwing in de partij doorvoeren”, zei Valkeniers nog. Hij vindt dat Johan Demol nog een plaats heeft binnen de partij, maar zijn kritiek intern had moeten houden. “In tegenstelling tot wat sommigen beweren, zijn we een democratische partij.”

Dat het VB een democratische partij zou zijn, is anders niet de indruk van Johan Demol. “Als je iets te vertellen hebt, wordt er in het allerbeste geval beleefd naar je geluisterd. Ik zeg wel: in het àllerbeste geval. Daarna gaat men gewoon verder. De partijtop zit zo vastgeroest in de eigen ideeën, en de geesten zijn zo bekrompen dat verandering in het VB compleet onmogelijk is”, zei Demol in Humo. Het probleem is niet dat Demol "te snel" reageerde. De kritiek die Demol na 7 juni uitbracht op de VB-top en de VB-lijn heeft hij ook vóór 7 juni geuit (zie: http://www.brusselnieuws.be/multimedia/video/polspoel-praat-met-johan-demol-vlaams-belang). Aan de basis van het VB hoor je intussen uiteenlopende reacties: van zowel dat Demol geen echte VB’er is, eerder een liberaal (een reactie uit Brussel), als dat “de harde slogans misschien iets genuanceerder zullen moeten klinken” (een reactie uit Antwerpen), maar ook dat het Vlaams Belang terug het Vlaams Blok moet worden (een reactie uit de kuststreek, waarover later deze week meer). En dan is er nog deze bedenking: “Misschien is het goed dat er nu twee maanden vakantie voor de deur staan. Een periode om te bezinnen?” Let op het vraagteken, de spreker is niet zeker dat die bezinning er gaat komen.

De VB-top vergaderde overigens op 12 juni, de vrijdag na de verkiezingen, “in een rustige afspanning in Vlaams-Brabant” over de verkiezingsuitslag, de politiek-strategische opstelling en de financiële planning voor de komende jaren. Het enige wat van dat conclaaf bekend is geraakt, is dat de heren en dames het hebben moeten doen met een broodjesmaaltijd. De tering naar de nering zetten, heet dat.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, demol |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.